Sfantul Nicolae: model desavarsit pentru ortodocsi

Atunci şi minunatul Nicolae fiind la sobor, unul din cei 318 Sfinţi Părinţi, cu mare vitejie a stat împotriva hulelor lui Arie şi împreună cu Sfinţii Părinţi a arătat dogmele credinţei celei drepte şi tuturor le-a făcut cunoscut cu adeverinţă.

Despre dînsul povesteşte unul dintre istorici, că, aprinzîndu-se cu rîvnă dumnezeiască ca al doilea Ilie, a îndrăznit în mijlocul soborului a ruşina pe Arie, nu numai cu cuvîntul, ci şi cu fapta, lovindu-l pe Arie peste faţă. De acest lucru, s-au întristat Sfinţii Părinţi şi, pentru aceea a luat de la dînsul semnele cele arhiereşti. Iar Domnul nostru Iisus Hristos şi Preabinecuvîntata lui Maică, privind din înălţime la nevoinţele Sfîntului Nicolae, au binevoit spre fapta lui cea cu îndrăzneală şi au lăudat rîvna lui cea dumnezeiască. Aceeaşi vedenie a avut şi oarecare din Sfinţii Părinţi cei mai vrednici, precum însuşi Sfîntul Nicolae a văzut mai înainte de alegerea sa la arhierie, adică, stînd de o parte a lui, Hristos Domnul cu Evanghelia, iar de altă parte Preacurata Fecioară Născătoare de Dumnezeu cu omoforul, au dat înapoi cele luate de la dînsul, cunoscînd din aceea că a fost plăcută lui Dumnezeu acea îndrăzneală a sfîntului. Deci, părinţii au tăcut şi ca pe un plăcut al lui Dumnezeu, foarte mult l-au cinstit.

Sfantul Nicolae poate va parea un „taliban” pentru multi „moderni”, dar sfantul care umbla noaptea si arunca bani saracilor in casa, aici il vedem ca aparator al dreptei credinte cu multa ravna si cinstit chiar de Hristos si Maica Domnului pentru asta. Cum a putut sfantul cel atat de milostiv sa dea o palma? Pentru ca nu a putut sa auda o hula impotriva lui Hristos! Iar ecumenistii de azi ne invata sa acceptam toate hulele eretice pentru a fi in „unitate”. Pentru ca Sfantul Nicolae avea iubirea izvorata din adevarata credinta, nu falsa iubire umanista!

Sfantul Nicolae este modelul desavarsit pentru ortodocsi: milostiv, iubitor de bine si ravnitor in ale credintei.

Sfantul Nicolae astzi ii mustra pe toti cei care dispretuiesc dogmele cele binecinstitoare si in acelasi timp ne cheama pe toti sa ne inchinam in „duh si in adevar” lui Dumnezeu.

Sfinte Nicolae, roaga-te lui Hristos pentru noi sa ne arate noua calea cea stramta si sa ne miluiasca pe noi!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Ortodoxie, Vietile Sfintilor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s