Ortodoxia dupa ureche loveste din nou. Replica la articolul „SCHISMATICII SUNT CEI CARE S-AU LEPĂDAT DE HRISTOS! – Radu Iacoboaie, 26 august 2014”

Dupa cum am spus si alta data, unora le e greu sa stea in banca lor. Mai grav este ca, desi sunt analfabeti in teologie si patristica, emit pareri care pot sminti enorm de mult chiar daca sunt total ilogice. Un astfel de exemplu este articolul din titlu postat de Radu Iacoboaie pe blogul sau, care se prezinta ca o replica la articolul meu, Pe cand rupem comuniunea cu ereziarhii ecumenisti?

Inainte sa analizam problema trebuie sa scoatem in evidenta un lucru pe care dl. Iacoboaie il scrie: „Autorul, posibil un ortodox pe stil vechi (stilist)… Era ultimul lucru de care nu ma invinuise domnul in cauza care mai pledeaza si intr-un „ortodox practicant” (care e defapt o fraza eretica pentru un ortodox adevarat) si mai cere si altora smerenie. Este destul de clar ca acest om nu poate discuta logic o problema, fara sa te banuiasca de toate relele, dar asta ne arata si mai mult ce caracter are si mai ales, cat de sincer e in ceea ce face.

Dar alta e problema pe care o vom discuta, si anume cum se produce ruperea comuniunii cu ereticii din perspectiva patristica.

In primul si in primul rand dl. Iacoboaie incearca sa lamureasca problema ruperii comuniunii cu ereticii, zicand ca ereticii sunt oricum iesti din Biserica, deci nu avem noi de ce sa rupem comuniunea cu ei. Fraza aceasta este insa cel putin bizara, caci daca ereticii sunt iesiti din Biserica si tu esti in comuniune cu ei, automat esti si tu in afara Bisericii (!).

In al doilea rand, dl. Iacoboaie sugereaza ca eu as indemna la schisma fata de BOR. Este clar ca acest om are imaginatie bogata, intelege ce vrea din orice si are o placere sadica in ai scoate pe altii „masoni” si nemernici si pe el un luptator si un adevarat ortodox. Eu nu am cum sa indemn la schisma, pentru ca ruperea de eretici nu a fost niciodata schisma! Cu toate ca aminteste ca eu am trecut canonul 15 I-II Const. in articol, se vede ca nici macar nu l-a citit. Voi reproduce cuvintele canonului: „Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudoepiscopi şi pe pseudoînvăţători şi nu au rupt cu schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme şide dezbinări.”. Canonul e atat de clar, ca numai dl. Iacoboaie care nu se satura sa huleasca asezamintele Bisericii putea sa nu vada ce scrie in el. Deci cei care se separa de eretici nu fac schisma si nici nu au cum.

Apoi dl. Iacoboaie prin exprimarile sale arata si cata teologie stie (si totusi se amesteca in chestiuni teologice). Ruperea de BOR nu e ruperea de Biserica. BOR, ca biserica locala, poate deveni eretica pe de-a intregul si sa cada din Biserica. Avem exemplul vechii Patriarhii a Romei. Iar BOR prin acordurile semnate cu ereticii, deja e aproape de imbolnavirea totala. Pana atunci insa, conform canonului 15 I-II Const. se poate rupe comuniunea cu episcopi locali. Deci daca BOR devine eretica si tu te rupi de BOR, nu e schisma, dupa cum se poate lesne observa. Stilistii sunt schismatici pentru ca s-au rupt de intreaga pleroma ortodoxa si mai ales, pentru ca s-au rupt pentru un motiv liturgic, nu dogmatic.

Apoi autorul, nauc din fire, da raspunsul unui preot, care culmea, imi da dreptate (cu toate ca el ar fi dorit sa fie o replica)! „….insă ca să faci o schismă, trebuie să te rupi de Adevăr, de rânduiala canonică creștină, astfel, căci dacă mă rup de ecumeniști, în nici un caz nu fac schismă, ci din contra, păstrez curată rânduiala ortodoxă.”

Dupa care posteaza asta: „În același sens, Dan Tudorache de pe blogul Fericiți cei prigoniți, precizează: ,,Schisma în BOR, o ”recomandă”, voit sau inconștient, toți cei care contestă autoritatea ierarhiei BOR (principial și în ansamblu), toți cei care creează tabere între ierarhie și mireni din pricina atitudinii de a ”mărturisi” adevărul, călcând în picioare iubirea de semeni, uitând că Dumnezeu este și Iubire și Adevăr în același timp și pentru totdeauna. Ori mărturisirea de credință se face în duh (de iubire) și adevăr, asta e tradiția ortodoxiei. Domnul să vă lumineze!””

Treaba cu contestatul ierahiei BOR sta in felul urmator: ierarhia BOR mai are autoritate si atunci cand este in erezie?

Ce ne spun Sfintii Parinti?

Dacă episcopul sau clericul este viclean în chestiunile credinţei, atunci fugi şi leapădă-te de el. Cel care doreşte mântuire personală, cel care vrea să fie un adevărat fiu al Bisericii Ortodoxe, acela caută la corabia lui Noe scăpare de potop. Cel care are teamă de trăsnetul straşnic al anatemei, care omoară sufletul şi trupul, acela să ia asupra-i dulcele jug al dogmelor Bisericii lui Hristos, să-şi îmblânzească îndărătnicia cugetului său, cu ajutorul legilor bisericeşti şi să se supună în toate maicii sale – Biserica… După mine, pacea nu este aceea care se ţine pe saluturile şi mesele comune fără rost, ci pacea întru Dumnezeu este cea care vine de la unirea duhovnicească.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Dacă cineva vă învaţă, în afara acestora pe care le-a primit Sfânta Biserică Sobornicească, de la Sfinţii Apostoli, de la Părinţi şi de la Sinoade, să nu-l ascultaţi, nici să primiţi sfatulşarpelui, după cum l-a primit Eva şi a cules moarte. Şi chiar dacă v-ar învăţa un înger sau un împărat în afara acestora pe care le-aţi primit, astupaţi-vă urechile.” (Sfantul Ioan Damaschin)

dar să nu avem părtăşie [cu ereticii] şi să existe iconomie [în această privinţă] prin slăbirea acri­­­viei, căci aceasta nu este cădere de la ade­văr”.(Sfantul Teodor Studitul)

„ştiind că este erezie, să fugi de erezie, adică de eretici, încât nici să te împărtăşeşti cu ei, nici să‑i pomeneşti la dumneze­ias­ca liturghie, în preasfânta ta mănăstire. Fiindcă cele mai mari ameninţări spuse de sfinţi zac asupra celor ce se învoiesc, chiar numai să‑i primească la masă” (Sfantul Teodor Studitul)

Este destul de evident ca nu am rastalmacit pasajele din Scriptura, cum ma acuza dl. Iacoboaie, ci din cuvintele Sfintilor Parinti este destul de evident ca ruperea comuniunii nu e nici schisma, nici o alegere, ci o obligatie.

Si Sfintii Parinti nu doar au spus asta, ci chiar au facut asta.

Un exemplu este Sfantul Maxim Marturisitorul care a rupt comuniunea cu ereticii. Ce zicea Sfantul Maxim cand i se cerea sa reia comuniunea? “Chiar dacă toată lumea ar începe să se împărtăşească cu patriarhul, eu nu pot să mă împărtăşesc cu dînsul, pentru că ştiu că Duhul Sfînt, prin Apostolul Pavel, a dat anatemei chiar pe îngeri, dacă ar fi propovăduit într-alt chip, aducînd ceva nou în credinţă”. A se tine cont ca monotelitii inca nu era condamnati de sinod.

Si Sfantul Grigorie Palama a rupt comuniunea cu patriarhul anti-isihast, dar si Sfantul Marcu al Efesului a spus ca nici macar la inmormantarea lui sa nu vina cei care sunt filo-catolici. Dupa mintea d-lui Iacoboaie, toti acesti sfinti au fost schismatici. Pana la dl. Iacoboaie, doar la ecumenisti am mai intalnit asemenea gandire si asemenea vorbe. Se pare ca luptatorul impotriva sistemului e atat de manipulat incat nici el nu-si da seama. O fi de vina pietismul pe care il practica si promoveaza? Cel mai probabil, pentru ca la asta duce trairea duhovniceasca bolnava: la denaturarea si hulirea practicii Sfintilor Parinti si la confuzia intre calea ortodoxa si calea eretica pe care bolnavul duhovniceste o vede ca fiind „ortodoxa”.

Asta ca sa nu mai spunem ca in pasajul postat de dumnealui este o fraza dubioasa: „toți cei care creează tabere între ierarhie și mireni din pricina atitudinii de a ”mărturisi” adevărul, călcând în picioare iubirea de semeni”. Suna cunoscut? Da! E cea mai uzata fraza a ecumenistilor. Daca faci ceva cu adevarat ortodox si asculti de Sfintii Parinti, e lipsa de iubire!

Ca o concluzie de final, sa revenim la inceputul articolului d-lui Iacoboaie: „Mărturisesc că am încercat mereu să fiu echilibrat și onest în tot ce am scris până acum”. Aproape ca am ras la asta maestre Iacoboaie. Cat de onest si echilibrat esti cand ma acuzi de legaturi cu masoneria, ca sunt stilist si alte asemenea. Ipocrizia asta….

Vezi si:

Cum unii platesc pretul prostiei, sau din nou….Radu Iacoboaie

Replica la articolul “PRIGONIT ȘI DUPĂ TRECEREA LA CELE VEȘNICE – PĂRINTELE ARSENIE BOCA – Radu Iacoboaie, 6 august 2014, sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului”

Noi aberatii marca Radu Iacoboaie

Arhimadritul Eftimie Haralambidis a oprit pomenirea mitropolitului sau pe motive de erezie.Scrisoarea Arhimandritului Eftimie Haralambidi catre Mitropolitul Dorotei al insulelor Siros si Andros despre oprirea pomenirii lui la Sfintele Slujbe pana cand se va pocai de prezenta, gesturile si cuvintele eretice la hirotonia episcopului papistas de Andros si Siros.

 

Acest articol a fost publicat în Pietismul in Romania, Ruperea comuniunii cu ereticii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

45 de răspunsuri la Ortodoxia dupa ureche loveste din nou. Replica la articolul „SCHISMATICII SUNT CEI CARE S-AU LEPĂDAT DE HRISTOS! – Radu Iacoboaie, 26 august 2014”

 1. Oana Iftime zice:

  Apreciez articolul, pentru referirile clare la problema sancţionării ultime, prin îngrădire, a propovăduitorilor de erezie din interiorul Bisericii, prezentată pe bazele Tradiţiei. Dacă merită să vă puneţi mintea chiar cu fiece „replică” dupăurechistă sub aspectul informaţiei şi (eventual) ticăloasă sub aspect moral pe care o primiţi este cu totul altă problemă. Este şi acesta un exerciţiu polemic, dar unul care (cred eu) repede îşi epuizează necesitatea. Scopul informării cititorilor neideologizaţi probabil că s-a atins demult. Iar ca bonus s-a văzut şi cine caută Scripturile şi Tradiţia şi cine apelul la autorităţi de tip guru, cine nu vrea să înlocuiască pe Hristos cu idoli şi cine îşi vânează mântuirea după modele vremii, cine polemizează şi cine face mahala, cine aduce argumente şi cine aduce atacuri la persoană pe post de argumente. S-a văzut şi cât ţine acea „dragoste” cu care sunt mereu pe buze propagandiştii a diferite curente de influenţă eretică şi păgână şi care, odată ce constată că interlocutorul nu se lasă „convins”, devin eratici şi scot la iveală un adevărat arsenal al „iubirii”. Părtăşia la ucidere morală, prin defăimarea aproapelui, căruia i se pune imediat în seamă despărţirea de Hristos prin schismă nu îi deranjează şi în general parcă suntem în Cehov – avea el o povestire în care vorbea despre un loc unde „racul e peşte, dracul om şi cearta vorbă dulce”. Dar, să fim serioşi şi să nu fim naivi, pe aceşti oameni nu-i deranjează terfelirea Scripturii şi a Tradiţiei, în numele unor idei preconcepute! Doar de la asta s-a şi pornit, cu postările Dvs. Aşa că, la ce să ne aşteptăm??

  • Dna. Iftime, articolul „Cum unii platesc pretul prostiei” s-a dorit a fi ultimul pe care il scriu ca replica impotriva lui Iacoboaie. Eram convins ca va continua sa ma calomnieze, sa zica de „legaturile” mele cu masoneria si altele asemenea, insa nu ma asteptam sa produca atata sminteala prin indemnul la ramanere in comuniune constienta cu ereticii, condamnata clar de Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.

   Pe langa asta, a trebuit sa atrag atentia asupra falsitatii invataturii lui Iacoboaie, absolut noua in istoria Bisericii, si anume ca oricat de eretici ar fi episcopii, noi nu trebuie sa face schisma fata de BOR. Se vede de aici ca Iacoboaie nu stie absolut deloc eclesiologie (si nu numai), pentru ca episcopul reprezinta o biserica locala (Sfantul Ciprian al Cartaginei). Daca episcopul e eretic, toata biserica locala devine eretica. Daca sinodul BOR e eretic = BOR a cazut in erezie. Cealalta invatatura grosolana e ca Iacoboaie considera schisma atunci cand te rupi de BOR, cand defapt schisma e cand te rupi de Biserica (Universala).

   Iata la ce duce inlocuirea Ortodoxiei patristice cu ideologii gen „biserica stramoseasca”, „neamul romanesc si sfant” si alte asemenea. Acum s-a vazut si cine e anti-ecumenist de fatada (o alta acuza a lui Iacoboaie) si s-a dovedit si ce am spus cu alte ocazii: acesti indivizi nu sunt anti-ecumenisti pe nici-o baza, doar au transformat si anti-ecumenismul in ideologie si hrana pentru fanatism.

   • Oana Iftime zice:

    Cu respectivii vorbiţi un dialect necunoscut. Pe aici nu se face deosebirea între ideea de îngrădire şi schismă. Orice formă de rupere a comuniunii, inclusiv aceasta, sănătoasă, canonică şi lăudată în Tradiţie a îngrădirii este asimilată cu schisma. Iar apropo de îngrădire, hai să vedem un cleric român care să facă una ca asta, să îşi sancţioneze prin nepomenire şi refuzul de a se împărtăşi cu el pe episcopul care învaţă erezia! Să facă asta în mod public, ca pe o mustrare la care să se ia aminte. Haidade… Când voi vedea una ca asta o să încep eu să spun că sfârşitul lumii este aproape, căci se văd nemaivăzute… Nesimţirea cu care se poartă unii dintre episcopii noştri, faţă de Biserică (Dumnezeu, cler şi popor la un loc) este, în fond, şi un reflex al dezinteresului şi lipsei de responsabilitate pe care o manifestă naţiunea. Dacă ar avea cine să-i sancţioneze, vlădicilor nu le-ar mai da mâna să se comporte cum se comportă. Dar aşa, în satul fără câini, cui, ce îi pasă? Naţiunea are alte probleme, gen cipul şi slăvirea pr Arsenie Boca.

 2. Din păcate, ați dat din nou o interpretare greșită celor scrise de mine. Schisma pe care am avut-o în vedere era cea la nivel oficial. Din text, reiese clar prin cuvintele părintelui Cristian, că noi rămânem în Biserica lui Hristos și că trebuie să rupem comuniunea cu ecumeniștii prin nepomenirea lor la Sfânta Liturghie etc.
  De unde și până unde mă acuzați că nu țin seama de Sfinții Părinți? Pe ce temei? Că nu reproduc mereu texte din Sfinții Părinți precum o faceți d-voastră? Părerea mea este că, dacă ați fi într-adevăr în duh cu Sfinții Părinți, atunci ați fi mai rezervat în răspunsuri, ați da replici în duhul smereniei și blândeții, nu ați ataca tocmai pe cei care mărturisesc astăzi cu curaj adevărul despre ecumenism, comunism, subminarea Bisericii, masonerie și multe alte teme conexe, numindu-i tocmai pe ei eretici și fără pricepere…
  Vreți așadar să ne discreditați cu orice preț? Asta nu înseamnă decât un lucru: că vă erijați în teolog ortodox adevărat, care merge chipurile pe linia Sfinților Părinți (?!) și scrieți la comandă de sus, poate chiar de la Patriarhie… E logic, nu? Cui faceți jocul?
  Eu nu am spus să sunteți stilist, am zis ,,posibil”. Este o nuanță foarte importantă. Pentru că sunt elemente care conduc spre o asemenea concluzie.
  Am observat că agreeați de asemenea mult polemicile, fiindcă aveți posibilitatea să vă folosiți tot arsenalul retoricii. Dar prin retorică, știți că nu aduceți argumente. Realizați oare acest lucru?

  Dumnezeu să ne ierte dacă am afirmat ceva greșit și să ne lumineze. Amin

 3. RĂSPUNS FINAL (cu adăugiri la cel trimis mai înainte)

  Din păcate, ați dat din nou o interpretare greșită celor scrise de mine. Schisma pe care am avut-o în vedere era cea la nivel oficial. Din text, reiese clar prin cuvintele părintelui Cristian, că noi rămânem în Biserica lui Hristos și că trebuie să rupem comuniunea cu ecumeniștii prin nepomenirea lor la Sfânta Liturghie etc. Nu procedând la sfâșierea Bisericii în două, precum au făcut ereticii catolici. Schismatici sunt deja masonii și ecumeniștii din Biserica Ortodoxă, care s-au lepădat deja de Hristos și cu care nu ne este îngăduit prin canoanele Bisericii a avea vreun fel de comuniune.
  De unde și până unde mă acuzați că nu țin seama de Sfinții Părinți? Pe ce temei? Că nu reproduc mereu texte din Sfinții Părinți precum o faceți d-voastră? Părerea mea este că, dacă ați fi într-adevăr în duh cu Sfinții Părinți, atunci ați fi mai rezervat în răspunsuri, ați da replici în duhul smereniei și blândeții, nu ați ataca tocmai pe cei care mărturisesc astăzi cu curaj adevărul despre ecumenism, comunism, subminarea Bisericii, masonerie și multe alte teme conexe, numindu-i tocmai pe ei eretici și fără pricepere…
  Vreți așadar să ne discreditați cu orice preț? Asta nu înseamnă decât un lucru: că vă erijați în teolog ortodox adevărat, care merge chipurile pe linia Sfinților Părinți (?!) și scrieți la comandă de sus, poate chiar de la Patriarhie… E logic, nu? Cui faceți jocul?
  Eu nu am spus să sunteți stilist, am zis ,,posibil”. Este o nuanță foarte importantă. Pentru că sunt elemente care conduc spre o asemenea concluzie.
  Am observat că agreeați de asemenea mult polemicile, fiindcă aveți posibilitatea să vă folosiți tot arsenalul retoricii. Dar prin retorică, știți că nu aduceți argumente. Realizați oare acest lucru?

  Dumnezeu să ne ierte dacă am afirmat ceva greșit și să ne lumineze. Amin

  • Din păcate, ați dat din nou o interpretare greșită celor scrise de mine. Schisma pe care am avut-o în vedere era cea la nivel oficial. Din text, reiese clar prin cuvintele părintelui Cristian, că noi rămânem în Biserica lui Hristos și că trebuie să rupem comuniunea cu ecumeniștii prin nepomenirea lor la Sfânta Liturghie etc. Nu procedând la sfâșierea Bisericii în două, precum au făcut ereticii catolici.

   Eu am zis sa rupem comuniunea, tu m-ai acuzat ca indemn la schisma. Si apoi vad ca in continuare nu faci diferenta intre ingradire si schisma. Din cate vezi sunt si altii care au inteles acelasi lucru din articolul tau, nu sunt eu nebun. Ruperea comuniunii inseamna exact asta: episcopii cazuti in erezie raman in afara Bisericii, cei care s-au ingradit raman in Biserica si asta se vede si la nivel fizic. Un exemplu relevant avem in viata Sfantului Grigorie Teologul:
   Pentru care Sfîntul Grigorie, plîngînd mult şi cu cuvînt frumos cinstindu-l, a luat calea ce era înaintea lui şi ajungînd la Bizanţ, cetatea cea împărătească, l-au primit drept-credincioşii cu bucurie. Acolo a aflat Biserica lui Hristos împuţinată şi numărul credincioşilor lesne de numărat; de vreme ce, cea mai mare parte a cetăţii se dusese pe urma eresului şi toate bisericile lui Dumnezeu cele mari şi frumoase le ţineau ereticii; numai una mică şi veche, a Sfîntei Anastasia, nebăgată în seamă de dînşii, era lăsată dreptcredincioşilor. Deci clar tu nu faci diferenta intre cele doua.

   Schismatici sunt deja masonii și ecumeniștii din Biserica Ortodoxă, care s-au lepădat deja de Hristos și cu care nu ne este îngăduit prin canoanele Bisericii a avea vreun fel de comuniune. De unde și până unde mă acuzați că nu țin seama de Sfinții Părinți? Pe ce temei?

   Cum adica pe ce temei? Vezi articolul si comentariile. Iti mai repet o data. Pentru ca nu stii ca BOR ca biserica locala poate sa cada in erezie. Pentru ca nu faci diferenta intre episcop, care reprezinta Biserica locala intr-o eparhie si BOR. Din ce scrii tu reiese clar ca tu consideri episcopii si BOR doua entitati separate, cand defapt reprezinta una si aceeasi! Asta este o eclesiologie straina de Sfintii Parinti. Poftim temei!

   Părerea mea este că, dacă ați fi într-adevăr în duh cu Sfinții Părinți, atunci ați fi mai rezervat în răspunsuri, ați da replici în duhul smereniei și blândeții, nu ați ataca tocmai pe cei care mărturisesc astăzi cu curaj adevărul despre ecumenism, comunism, subminarea Bisericii, masonerie și multe alte teme conexe, numindu-i tocmai pe ei eretici și fără pricepere…

   Aici iti dai din nou in petec si arati o data in plus ca nu ai citit o pagina din scrierile polemice al Sfintilor Parinti si ca nu stii sfatul evanghelic care presupune „cearta in duhul blandetii” dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel. Citeste Sfantul Marcu al Efesului, Opere vol. II sa vezi ca nu se ferea sa foloseasca si termeni care noua ni se par ca nu sunt in „duhul blandetii”. Iar lupta ta e zero cat timp promovezi ciudatenii anti-patristice. E lupta, dar nu contra cui crezi tu. Si va numesc eretici, pentru ca sunteti pietisti. Pregatesc un articol in care voi arata cum s-a luptat Sfantul Ioan de Kronstadt cu pietismul. O sa va gasiti caracterizarile in detaliu in scrierile sfantului. Dar sper sa fie mai repede, momentan nu am mult timp.

   Vreți așadar să ne discreditați cu orice preț? Asta nu înseamnă decât un lucru: că vă erijați în teolog ortodox adevărat, care merge chipurile pe linia Sfinților Părinți (?!) și scrieți la comandă de sus, poate chiar de la Patriarhie… E logic, nu? Cui faceți jocul?

   Aceleasi tertipuri ieftine si penibile. Ieri ma acuzi ca indemn la schisma si „probabil” sunt stilist pentru ca propun ruperea comuniunii cu patriarhul, azi ca fac jocurile patriarhului. Macar hotaraste-te pe una din ele, pentru ca amandoua se exclud reciproc…

   Eu nu am spus să sunteți stilist, am zis ,,posibil”. Este o nuanță foarte importantă. Pentru că sunt elemente care conduc spre o asemenea concluzie.

   Bun, si acel „posibil” nu e cumva putin calomnios? Si care sunt elementele? Ca indemn la ruperea comuniunii cu BOR, in caz ca BOR pica in erezie (ca vechea Patriarhie a Romei)? Pai asta nu e stilism, asta ne indeamna Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti. Iata alt temei!

   Am observat că agreeați de asemenea mult polemicile, fiindcă aveți posibilitatea să vă folosiți tot arsenalul retoricii. Dar prin retorică, știți că nu aduceți argumente. Realizați oare acest lucru?

   Spune-i asta Sfantului Ioan Gura de Aur care a studiat retorica si o folosea in polemica. Si nu numai lui, mai sunt destui.

   Si ca o completare: nu stiu cat agreez eu polemicile, nu sunt eu cel care a inceput cu barfa pe saccsiv si cu atacul pe blogul propriu impotriva unui alt blog. Asta e culmea! Ma faci in toate felurile si pe saccsiv (repet, iti vad comentariile de acolo, dar daca as sta sa-ti raspund la toate, as pierde prea mult timp; si apropo, transmite-i lui saccsiv sa mai lase si comentariile care contravin ideologiei oficiale) si pe blogul tau si apoi ma acuzi pe mine ca imi plac polemicile, ca spun invective etc. A fost ceva perfect normal sa-ti raspund, mai ales ca ce spui tu e total neortodox, gen pictura necanonica dar profetica. Astea sunt hule in toata regula. Si iata, alt temei!

 4. Să nu credeți carecumva că mă impresionați cu invectivele și epitetele la adresa mea. Nu răspund unor asemenea josnicii și provocări… Încerc să-mi păstrez echilibrul. Dumnezeu să vă lumineze în duh și adevăr, pentru a face numai voia Lui…

  • Probabil ca nu stii ce inseamna „invective”. Eu nu am folosit asa ceva. Cat despre de josnicii….nu stiu care sunt josnicii cu adevarat. Ce spun eu, sau „presupun ca” -urile matale ca am legaturi cu masoneria, ca scriu la comanda, ca sunt ecumenist de fatada, ca sunt stilist s.a.m.d.

   • Dupa cum aratam si mai sus, iata exemplu de barfa a la Iacoboaie pe saccsiv:

    Astăzi, ,,marele” teolog Andrei Dinu, care are blogul nu degeaba intitulat Ortodoxie tradiționalistă și teologie patristică, a binevoit a da replica în maniera lui obișnuită personală, la articolul recent postat de mine: ,,SCHISMATICII SUNT CEI CARE S-AU LEPĂDAT DE HRISTOS!” Poate s-a simțit vizat, ca fiind schismatic sau care cel puțin îndeamnă la schismă… Știți poate că într-un articol recent al dânsului, asta și propunea: ruperea comuniunii cu ecumeniștii, având în vedere schisma la nivel oficial al BOR…

    Iată răspunsul meu, pe care îl redau aici, pentru că nu am certitudinea că va fi postat pe blogul lui la comentarii:”

    Din nou calomnii (apropo de invective), din nou analfabetism teologic si patristic (cu hulele de rigoare) din nou „presupun ca”-uri.

   • Sau:

    „Răspunsul fratelui Vasile a fost pe măsură. Ei, cei de teapa lor, se pretind a fi deasupra tuturor doar pentru că, vezi Doamne … au făcut teologia și au scris câte ceva despre teologie. Dar cu smerenia și mărturisirea adevărului, cum rămâne?
    Aici intră: Doru Octavian Picioruș, Petre Pruteanu, Eugen Tănăsescu, ieromonahul Firmilian Gherasim, Andrei Dinu, Patriarhul Daniel, mulți dintre episcopi din păcate, care au avut comuniune în fapt cu eretici… Dacă mai știți vreun ecumenist notoriu sau activist pro cip, vă rugăm să ni-l amintiți.”

    De parca eu nici nu am scris asta:
    https://theologiepatristica.wordpress.com/2013/11/26/ratacirile-parintelui-dorin-piciorus/

    Interesanta abordarea „smeritului” Iacoboaie…

 5. Este inadmisibilă maniera machiavelică în care răsuciți adevărul în fiecare comentariu și în detaliu, numai ca să iasă ,,adevărul” în forma în care vă convine și prin care să-i convingeți pe alții că dumneavostră și numai dumneavoastră aveți dreptate. Vă pretindeți probabil infailibil precum papa de la Vatican, cel pe care îl criticați cel puțin de formă…
  Dar românii nu sunt proști. Faptele vorbesc de la sine. Aveți cu totul alte păreri decât marii duhovnici români și greci în privința buletinelor electronice (actelor biometrice) și nu numai. Îl denigrați foarte mult pe părintele Arsenie Boca (pictura lui etc.). Ne denigrați și pe noi, pe unii care avem bloguri ortodoxe. De ce? Ca să vă considere ortodocșii unul dintre teologii îndreptățiți și demni pentru a-i conduce? Dar în ce direcție mă rog? Spre ieșirea din BOR? Vă asumați dumneavostră această imensă răspundere și cădere totodată? Ce altceva înseamnă ruperea comuniunii cu ereziarhii în contextul propus? Pentru că s-ar ajunge inevitabil la o schismă reală și totală. Asta de fapt vă doriți. Asta reiese din tot ce afirmați. Dar mă repet, vai de cei prin care vine sminteala! Mai bine nu s-ar fi născut…
  Am observat viclenia de care dau dovadă unii printre care și dumneavostră, erijându-se în mari antiecumeniști, dar fiind însă pentru luarea cipurilor (buletinelor electronice, care preced cipurile-implant). Alții sunt invers. Adevărul este că FAC ACEST LUCRU NUMAI PENTRU A-I INDUCE ÎN EROARE PE CREDINCIOȘI, PE CARE EI ÎI CRED FOARTE IGNORANȚI ȘI UȘOR DE MANIPULAT… Dar pe mulți dintre noi, nu veți reuși să ne înșelați, cu toată retorica din lume.
  Aș vrea să vă întreb ceva. Care sunt ciudățeniile patristice pe care le promovez? De ce nu spuneți pe față bărbătește și sincer cu ce suntem noi de vină (eu, saccsiv, apologeticum)? S-ar părea că apologeticum mai puțin după unele comentarii ale d-voastră către un altul, pentru că umblați cu subtilități perfide pentru a ne dezbina…
  Cea mai mare viclenie uzitată împotriva noastră (pe care ne numiți eretici -?!) este aceea că lupta contra cipurilor nu este în duhul și în scrierile Sfinților Părinți. Păi bine, trebuiau Sfinții Părinți să proorocească în detaliu despre toate acestea numai ca să vă convingă pe dumneavoastră? Sunteți Sfântul Toma necredinciosul, dinainte de a fi iertat? Citiți vă rog Cartea Apocalipsa după Ioan. Monahii, mai ales cei din Muntele Athos au studiat-o timp îndelungat și s-au pronunțat în frunte cu părintele Paisie Aghioritul. În Grecia nu degeaba au fost milioane de greci care au protestat împotriva cipurilor.
  Dumneavoastră se pare că v-ați făcut o adevărată dogmă din scrierile Sfinților Părinți și le folosiți precum folosesc sectanții texte scoase din contextul Bibliei. Sau cum au făcut stiliștii, transformând calendarul în dogmă și încă cea mai importantă…
  Spuneți că veți scrie un articol despre Sfântul Ioan de Kronstadt și condamnarea pietismului, în care ne vom regăsi prin caracterizări? Dar puteți scrie absolut toate câte vă doriți. Nu vă împiedică nimeni la urma urmei decât CONȘTIINȚA în cel mai bun caz. Credeți că noi chiar nu știm ce este pietismul? Sunteți printre puținii teologi din România?
  Dar de ce sunteți așa convins că i-am venera pe marii duhovnici români? Este o acuzație grea și nefondată. Vă înșelați amarnic. Venerarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Știți și știm bine asta. Noi mărturisim doar adevărul în duhul acestor părinți vrednici de pomenire, care au mers tocmai pe linia predaniei Sfinților Părinți. Nu sunt idolii noștri și ai multor dintre români, așa cum mereu credeți despre noi…
  Ca să concluzionez, spun că toate atacurile din ultima vreme împotriva părinților Iustin Pârvu, Arsenie Boca, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Arsenie Papacioc, Ilarion Argatu sunt continuate practic și întregite de acest atac subtil ce-i drept dar perfid, prin care ne acuzați de ,,zeificarea” marilor duhovnici români. Ați scris chiar un articol cu acest titlu. Considerați acest comentariu drept replică. Mai bine târziu, decât niciodată…
  Dumnezeu să ne lumineze și să ne ocrotească pe fiecare. Doamne ajută!
  Cu dragoste întru Hristos, nevrednicul Radu Iacoboaie, 29 august 2014

  • preot-duhovnic zice:

   Radule, stai cuminte si pana-una-alta considerat-te afurisit de Invatatura cea Unica a Adevarului! Mergi la un preot sa te dezlege si sa te reintegreze in sanul Bisericii Adevarului. Esti plin de ura, de razbunare si de trufie! De unde ai tu trimitere? (Romani X-15) Te duci pe toate site-urile si injuri omul asta de parca esti o virgina varstnica in bufeuri… Stai cuminte o data! ESTI INAFARA BISERICII SFINTE… pana-una-alta…

   • Eu unul nu mă ascund și spun adevărul în față verde românește. Dumneata de ce ascunzi în dosul unui pseudonim care să impună chipurile reverență?

  • Draga „luptatorule anti-sistem” care nu suporti nici-un fel de critica (chiar daca nu ai dreptate). O sa-ti arat rand pe rand cum aberezi in continuare:

   Este inadmisibilă maniera machiavelică în care răsuciți adevărul în fiecare comentariu și în detaliu, numai ca să iasă ,,adevărul” în forma în care vă convine și prin care să-i convingeți pe alții că dumneavostră și numai dumneavoastră aveți dreptate.

   Ca de obicei esti evaziv. Explica frate o data unde anume gresesc (asa cum am aratat si eu mereu cu argumente unde gresesti tu). Altceva decat o simpla vorba aiurea nu mai poti?

   Vă pretindeți probabil infailibil precum papa de la Vatican, cel pe care îl criticați cel puțin de formă…

   Si ce am spus mai sus se confirma deja. Cum sa ma cred eu infailibil cand eu argumentez totul patristic? Infailibil e clar ca te crezi tu. Esti in mod evident analfabet in teologie, cu toate astea iti dai cu parerea in continuare pe teme teologice si nu accepti argumentele clare si concise ale altora care nu vorbesc in domeniul asta fara sa fi studiat (pentru a nu produce sminteala). Mai grav este ca printre vorbele tale aruncate aiurea se afla si multe vorbe eretice care smintesc mult!

   Dar românii nu sunt proști. Faptele vorbesc de la sine. Aveți cu totul alte păreri decât marii duhovnici români și greci în privința buletinelor electronice (actelor biometrice) și nu numai.

   Ca vorbesc cu tine, ca vorbesc cu peretii…e tot aia. Ti-am zis de „n” ori ca nu toti marii duhovnici romani si greci au invatat asa. Ti-am aratat de doua ori ca parintele Paisie a fost certat de Sfantul Porfirie pentru ce spunea despre buletine. Si ce crezi, a mai continuat dupa aia? Nu! El a inteles, pentru ca era in duh ortodox si intelegea unde gresea. Iar parerea mea, e parerea Sfintilor Parinti, asa cum am aratat aici: https://theologiepatristica.wordpress.com/2014/08/18/sfanta-scriptura-sfintii-parintii-si-mania-cipurilor/

   Îl denigrați foarte mult pe părintele Arsenie Boca (pictura lui etc.).

   Nu am denigrat persoana, ci am aratat ca pictura e neortodoxa si eretica. Ca nu ma crezi….parerea ta. Hotararile sinodului VII ecumenic pot fi citite si multe alte carti de teologie a picturii. Ce te opreste sa faci asta? Cumva faptul ca defapt tu te crezi infailibil pe pareri nesustinute de Traditia Bisericii?

   Ne denigrați și pe noi, pe unii care avem bloguri ortodoxe. De ce? Ca să vă considere ortodocșii unul dintre teologii îndreptățiți și demni pentru a-i conduce?

   Vezi cum iti dai iar aiurea cu parerea despre mine? Cum poti inta sa te victimizezi si sa te consideri „denigrat” si la urmatoarea propozitie tu sa ma denigrezi pe mine!

   Dar în ce direcție mă rog? Spre ieșirea din BOR? Vă asumați dumneavostră această imensă răspundere și cădere totodată? Ce altceva înseamnă ruperea comuniunii cu ereziarhii în contextul propus? Pentru că s-ar ajunge inevitabil la o schismă reală și totală. Asta de fapt vă doriți. Asta reiese din tot ce afirmați. Dar mă repet, vai de cei prin care vine sminteala! Mai bine nu s-ar fi născut…

   Tu ai citit ce am scris in articol? Tu ai citit raspunsul pe care ti l-am dat mai sus? Inca nu faci diferenta intre schisma si ingradire? Nu ai vazut ce zice canonul 15 I-II Const. , ca cei ce se rup de episcopii eretici „nu cu schisma au stricat unitatea Bisericii”? Ai citit viata Sfantului Maxim Marturisitorul? Dar pe a Sfantului Marcu al Efesului? Ce am propus eu e identic cu ce au facut ei! De ce cauti mereu sa arunci piatra fara sa verifici mai intai? Ti-am explicat de ce ceea ce propun eu nu e schisma cu eclesiologia Sfantului Ciprian al Cartaginei, care este eclesiologia oficiala a Bisericii celei Una. Ti-am explicat ce e aia biserica locala si ce este Biserica. In nici-un fel nu vrei sa intelegi. Cum poti apoi sa ma acuzi pe mine? Tu zici ca eu indemn la schisma fara vreun argument teologic. Eu am aratat contrariul cu argumente. Chiar crezi ca oamenii care judeca normal nu vad diferenta? Deci citatul tau despre sminteala ti se adreseaza pentru ca nesocotesti ce au spus si au facut Sfintii Parinti. Indirect i-ai facut schismatici!

   • Partea a doua:

    Am observat viclenia de care dau dovadă unii printre care și dumneavostră, erijându-se în mari antiecumeniști, dar fiind însă pentru luarea cipurilor (buletinelor electronice, care preced cipurile-implant). Alții sunt invers. Adevărul este că FAC ACEST LUCRU NUMAI PENTRU A-I INDUCE ÎN EROARE PE CREDINCIOȘI, PE CARE EI ÎI CRED FOARTE IGNORANȚI ȘI UȘOR DE MANIPULAT… Dar pe mulți dintre noi, nu veți reuși să ne înșelați, cu toată retorica din lume.

    Iti mai repet si asta a mia oara. Nu sunt pentru luarea cipurilor (din motive strict sociale), dar nu consider cadere din har cipul. Iar voi, in afara de „parintele cutare a spus” nu aveti nici un fel de argument teologic ca sa va sustienti teoriile „caderii din har” sau a „lepadarii”. Sunt lucruri uluitor de grave pe care le sustineti voi, identice cu ale protestantilor, diferite de ale Sfintilor Parinti. Cum sa va cred pe voi? Chiar daca au fost cativa duhovnici care au sustinut ca cipul e lepadare (asta dupa ce au avut grija cei din jurul lor sa induca ideea asta) tot nu reprezinta o argumentatie. Omul mai trebuie sa si discearna prin filtrul credintei ce zice unul si altul, nu sa ia totul direct, chiar daca cel in cauza este sfant in viata! Pentru a fi antiecumenist am o baza canonica si patristica. Pentru a sustine „caderea din har” prin luarea cipului nu am! Iar despre manipulare nu mai vorbi, ca ai cazut si tu in plasele „ascultarii” orbesti de BOR chiar si cand este madular bolnav eretic….

    Aș vrea să vă întreb ceva. Care sunt ciudățeniile patristice pe care le promovez? De ce nu spuneți pe față bărbătește și sincer cu ce suntem noi de vină (eu, saccsiv, apologeticum)?

    Cum poti sa spui intrebari la care ti-am raspuns de sute de ori? Iti mai repet inca o data: pictura necanonica dar profetica, confuzia dintre ingradire si schisma…asta sunt ciudatenii anti-patristice. Iar la ultima intrebare chiar mai e cazul sa mai raspund dupa 4 articole replica la aberatiile tale si o categorie speciala pe care am facut-o pe blog pentru pseudo-ortodoxia pe care o promovati?

    S-ar părea că apologeticum mai puțin după unele comentarii ale d-voastră către un altul, pentru că umblați cu subtilități perfide pentru a ne dezbina…

    Nu umblu cu subtilitati perfide, dar apologeticum fata de tine si saccsiv isi da foarte putin cu parerea. E bine documentat, stie ceva mai multa teologie si scrie destul de concis. I-am si criticat unele articole (pot fi vazute comentarii pe blogul sau) dar in mare e mult mai echilibrat ca voi. Si am dat si exemplul parintelui Matei Vulcanescu, in continuare promovat pe apologeticum, pe cand, pentru saccsiv, e alt „teolog al iadului”, cu toate ca parintele Matei depune eforturi uriase impotriva ecumenismului.

    Cea mai mare viclenie uzitată împotriva noastră (pe care ne numiți eretici -?!) este aceea că lupta contra cipurilor nu este în duhul și în scrierile Sfinților Părinți. Păi bine, trebuiau Sfinții Părinți să proorocească în detaliu despre toate acestea numai ca să vă convingă pe dumneavoastră? Sunteți Sfântul Toma necredinciosul, dinainte de a fi iertat?

    Pai nu e in duhul Sfintilor Parinti lupta voastra anti-cip. Spaima colectiva, cautarea numarului 666 peste tot, cautarea (identificarea) antihristului, goana dupa semne apocaliptice si altele, nu au vre-o treaba cu Ortodoxia! Iar faptul ca intrebi despre „proorocirile in detaliu” arata iarasi ca nu aveti vre-o treaba cu duhul Sfintilor Parinti. Pai nu trebuie sa prooroceasca nimeni. Sfintii Parinti au invatat deja ce sa facem ca sa ne ferim de pecete si antihrist. Voi vreti sa faceti un surplus la ceea ce e deja scris. Asta iarasi nu are legatura cu Ortodoxia.

    Citiți vă rog Cartea Apocalipsa după Ioan. Monahii, mai ales cei din Muntele Athos au studiat-o timp îndelungat și s-au pronunțat în frunte cu părintele Paisie Aghioritul.

    Ba nu, voi cititi Apocalipsa, ca e clar ca voi spuneti lucruri care nu exista in Apocalipsa. Recunoaste ca asta ai aruncat-o asa…ca de la unul care nu face diferenta intre schisma si ingradire, nu ma astept sa faca o exegeza a Apocalipsei, cea mai grea carte a NT. Cu parintele Paisie ti-am mai raspuns o data mai sus. Si la greci sa stii ca nu exista mania de la noi.

    Dumneavoastră se pare că v-ați făcut o adevărată dogmă din scrierile Sfinților Părinți și le folosiți precum folosesc sectanții texte scoase din contextul Bibliei. Sau cum au făcut stiliștii, transformând calendarul în dogmă și încă cea mai importantă…

    Tot ma intrebai mai devreme de ciudateniile tale anti-patristice. Uite alta. Pai scrierile Sfintilor Parinti sunt dogme! Mai e nevoie sa-ti redau inca o data canonul 1 al sinodului VII ecumenic sau ultima hotarare pe care le-am trecut aici: https://theologiepatristica.wordpress.com/2014/08/20/ortodoxia-sentimentala-sau-ortodoxia-patristica/ ? Chiar nu ai observat o anatema impotriva celor care nu se tin exclusiv de Sfintii Parinti? O ocolesti si p-asta asa cum ocolesti anatema ROCOR impotriva celor care stau in comuniune constienta cu ereticii (iar tu la asta indemni ca sa nu se faca „schisma”)? Sfintii Parinti sunt normativi, ca d-aia spui ca faci parte din Biserica apostoleasca, adica din cea care are continuitate apostolica. Ai vazut ce scrie in enciclica celor patru patriarhi din 1848? Vezi, o alta erezie pe care o spui… Si pana nu dovedesti ca scot din context, doar arunci cu vorbe prietene, asa cum ti-e obiceiul. Ti-am mai cerut o data sa arati, dar te faci ca nu vezi.

    Spuneți că veți scrie un articol despre Sfântul Ioan de Kronstadt și condamnarea pietismului, în care ne vom regăsi prin caracterizări? Dar puteți scrie absolut toate câte vă doriți. Nu vă împiedică nimeni la urma urmei decât CONȘTIINȚA în cel mai bun caz. Credeți că noi chiar nu știm ce este pietismul? Sunteți printre puținii teologi din România?

    Sfantul Ioan a avut si el o problema. A vrut sa revigoreze disciplina liturgica si ecleziala (ceea ce vrem multi sa facem iar voi ne acuzati) si oamenii au inceput sa-l zeifice. Motiv pentru care a dus o lupta secunodara contra pietismului. Si da, exact atitudine ca a ta este acuzata de Sfantul Ioan. Si nu, nu stii ce e pietismul. Sau daca stii, nu accepti ca esti pietist.

    Dar de ce sunteți așa convins că i-am venera pe marii duhovnici români? Este o acuzație grea și nefondată. Vă înșelați amarnic. Venerarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Știți și știm bine asta. Noi mărturisim doar adevărul în duhul acestor părinți vrednici de pomenire, care au mers tocmai pe linia predaniei Sfinților Părinți. Nu sunt idolii noștri și ai multor dintre români, așa cum mereu credeți despre noi…

    Pentru ca le urmati orbeste si greselile, ba mai rau, greselile lor le vedeti ca fiind „profetii”. Toata credinta voastra e bazata exclusiv pe ce au spus ei. Nu e asta idolatrie?

    Ca să concluzionez, spun că toate atacurile din ultima vreme împotriva părinților Iustin Pârvu, Arsenie Boca, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Arsenie Papacioc, Ilarion Argatu sunt continuate practic și întregite de acest atac subtil ce-i drept dar perfid, prin care ne acuzați de ,,zeificarea” marilor duhovnici români. Ați scris chiar un articol cu acest titlu. Considerați acest comentariu drept replică. Mai bine târziu, decât niciodată…

    Da, eu am si argumentat de ce am zis ca ii zeificati. Iar parintele Arsenie Papacioc a fost practic ruda cu mine, deci l-am cunoscut si personal. Ce-i drept, tatal meu se ducea mai des pe la sfintia sa (avea drum mai des la Techirghiol). Tu chiar nu ai idee cand arunci cu vorbele…Se vede ca intelegi ce scriu de nu mai poti. Apoi sunt unul din cei care au militat impotriva reingroparii moastelor Sf. Gheorghe Calciu. In fine, e greu sa demontezi o propozitie plina de aberatii si presupuneri si e greu sa vorbesti cu un om care din start te considera pe tine mason, stilist si el se considera un mare luptator pentru adevar (deformat). Si daca asta a fost o replica la articolul meu despre ispita zeificarii marilor duhovnici, a fost o replica de toata jena, sustinuta prin opinii proprii, nu prin invatatura Bisericii si in plus, ai reconfirmat ce am scris acolo.

    Amin.

   • Oana Iftime zice:

    Pornind de la prezumtia de nevinovatie, am zis ca elementele neortodoxe, supersitioase, magice, care apar in cartea “Pr Argatu Despre vrăji” (vezi http://www.scribd.com/doc/4006433) or fi aparținând fiului sau, Alexandru, si nu pr Ilarion si ca pr Ilarion o fi fost in regula. Apoi, cineva care a fost la o slujba a pr Ilarion mi-a povestit despre cum se tinea slujba de exorcizare intr-o atmosfera de “spectacol duhovnicesc”, cu oameni înghesuiți in încăpere si isterizati. Iar intr-o buna zi l-am auzit pe pr Ilarion Argatu exprimându-si personal conceptia neortodoxa, magica, despre… har. Vezi la http://youtu.be/Mp-gTWehNjk cum “învață” sa se faca botezul sâmbăta seara, caci duminica preotul este obosit si nu are putere sa faca Sf Taina (concluzie “ortodoxa” pe care o subliniază, împreuna cu intervievatorul si care este si titrata pe film) precum si ideile sale numerologice despre alungarea diavolului (x zile de post negru pt copii mici, y pt copii mai mari, z pt si mai mari, etc), ca si clasificarile sale demonologice scoase de nu se știe unde (“șerpi”, “scorpii”). Se pare ca exista, la noi, un apetit aparte pentru figurile de acest gen rătăcite in rândurile clerului. Cu cat mai mare parada si ciudățeniile, cu atat mai “sfânt” personajul.

 6. Slava deșartă sau vanitatea
  blogul Lumină pentru candela din suflet, 29 august 2014
  În toate cele ce le lucrăm, Dumnezeu caută scopul: de lucrăm pentru El sau pentru altceva. Deci când vrem să facem un bine, nu plăcerea oamenilor, ci pe Dumnezeu să-L avem ca scop, ca privind întotdeauna spre El, pentru El să lucrăm; dacă vom face altfel, vom răbda și osteneala și vom pierde și răsplata.
  Mare lucru e a scutura din suflet lauda oamenilor
  Atunci când ne îngrijorăm de dezaprobarea celorlalți și suntem mulțumiți când ne aprobă, când lucrăm pentru cuvintele de laudă care ni se par nouă că ne aduc „bucurie”, când suntem preocupați excesiv de modul în care arătăm și ne înfrumusețăm, ne împodobim, ne încălcăm demnitatea și principiile numai pentru „a fi în rând cu lumea”, când opiniile semenilor ne controlează, când credem uneori că întreaga noastră ființă, în adânc, este o mare comoară și așteptăm ca ceilalți s-o vadă, s-o recunoască și s-o descopere, când ne dorim să ocupăm poziții înalte și să fim în centrul atenției, slava deșartă e vie în inima noastră. Mare lucru este însă a scutura din suflet lauda oamenilor.
  Când ne încredem în mod exagerat în propriile calități intelectuale: inteligență, memorie, creativitate, studiile superioare pe care le avem, limbile străine pe care le știm, talentul de a scrie, picta, vorbi, desena, sculpta etc., care nu sunt altceva decât daruri de la Dumnezeu și când ambițiile în domeniul politic, financiar, cultural, intelectual ne ocupă tot timpul, slava deșartă alimentează toate acestea.
  Slava deșartă este viețuirea prefăcută
  Potrivit Sfântului Ioan Scăratul, această patimă este o formă deosebit de subtilă şi periculoasă a viciilor umane deoarece stă foarte ușor lângă virtuți, pe care le poate perverti ori distruge aproape fără excepție. „De toate străduinţele se bucură slava deşartă. De pildă: sunt stăpânit de slava deşartă când postesc; dezlegându-l, ca să nu fiu cunoscut (ca postitor), iarăşi mă stăpâneşte slava deşartă, pentru modestia mea; îmbrăcându-mă în haine luxoase sunt biruit de ea, schimbându-le în haine nearătoase, iarăşi sunt stăpânit de ea; vorbind, sunt biruit de ea; tăcând, iarăşi sunt biruit de ea”, scrie Sfântul Ioan în Filocalia.
  Slava deșartă este lepădarea simplității și viețuirea prefăcută. Știm că celor mândri, Domnul le stă împotrivă și El a risipit oasele celor ce plac oamenilor.
  Ne simțim îndemnați să fim pe placul mai-marilor?
  Să luăm bine aminte la noi înșine pentru a observa dacă nu cumva ne fură și pe noi acest duh al slavei deșarte. Ne simțim uneori îndemnați a căuta să fim în mod deosebit pe placul celor mai mari (din Biserică sau din societate)? Încercăm să intrăm sub pielea celor ce au stăpânirea, pentru a câștiga beneficii sau aprecieri? În aceste situații ne putem minți atât conștiința, cât și pe ceilalți, că suntem, de fapt, exemplari în ceea ce privește ascultarea și cinstirea celor mai mari.
  Pentru o clarificare a problemei vă propun un mic test de cercetare lăuntrică. Să răspundem cu sinceritate la întrebările de mai jos:
  Mă comport în alt fel în momentele în care sunt singur(ă) și știu că nu mă vede nimeni?
  Spun tuturor despre nevoințele mele duhovnicești?
  Mi se întâmplă să mă tot gândesc la ceea ce au zis alții despre mine sau la ceea ce le-am zis eu lor?
  În activitatea mea, indiferent de domeniu, mă descurajez și renunț atunci când nimeni nu remarcă contribuția mea sau/și nu primesc aprecieri (laude), pe care am impresia că le merit?
  Încep să mă apăr atunci când sunt criticat(ă)?
  Vorbesc și mă comport de parcă aș fi experimentat adevăruri duhovnicești despre care doar am citit?
  Am tendința de a-mi ascunde greșelile și păcatele mele de ceilalți, chiar cu prețul de a minți?
  Dacă am răspuns „da” la oricare dintre acește întrebări, slava deșartă este activă în sufletul nostru. Să nu deznădăjduim, ci să învățăm să fim smeriți.
  Totdeauna mulţumirea I se cuvine Domnului
  Problema principală este, de fapt, atitudinea noastră. De ce facem ceea ce facem? În toate cele ce le lucrăm, Dumnezeu caută scopul: de lucrăm pentru El sau pentru altceva. Deci când vrem să facem un bine, nu plăcerea oamenilor, ci pe Dumnezeu să-L avem ca scop, ca privind întotdeauna spre El, pentru El să lucrăm; dacă vom face altfel, vom răbda și osteneala și vom pierde și răsplata.
  Sfântul Vasile cel Mare scria: „să pui atâta râvnă în a nu fi slăvit de oameni câtă râvnă pun alții în a fi slăviți, de-ți amintești de Hristos, Cel care a spus că cel care caută de buna sa voie laudă de la oameni și face binele pentru a fi văzut de oameni pierde răsplata de la Dumnezeu”.
  Spun Sfinții Părinți că începutul vindecării slavei deşarte e păzirea gurii şi iubirea necinstirii. Cînd noi chemăm slava deşartă sau cînd vine la noi trimisă de alţii, să ne aducem aminte de mulţimea păcatelor noastre şi ne vom afla nevrednici de cele spuse sau făcute. Cum să răspundem celor care ne laudă? „Slavă Domnului! Totdeauna mulţumirea I se cuvine Domnului.”
  Părerea că știi nu te lasă să înaintezi în a ști
  De mare folos în dezrădăcinarea acestei patimi e smerita cugetare, care e începutul smereniei. Aceasta nu e o virtute a firii sau expresia neputinței, ci e izvorul smereniei, e harul lui Hristos. Nu de la oameni, nici din cărți, nici de la îngeri, ci „de la Mine vă învățați că sunt blând și smerit cu inima și veți afla odihnă sufletelor voastre”, ne spune Hristos.
  Omul cu adevărat smerit fuge de laude și primește cu bucurie să fie învinuit de ceilalți. Este fericit să-i vadă pe semenii săi mai presus decât el. Omul mândru însă se teme să fie învinuit. Așadar, smerenia oferă celor care o practică realism, discernământ şi luciditate.
  Sfântul Maxim Mărturisitorul scria: „Dacă dorești să te faci într-adevăr cunoscător și modest și să nu slujești patimii închipuirii de sine, caută pururea în făpturi ceea ce este ascuns cunoștinței tale. Și aflând foarte multe ce-ți sunt ascunse, te vei minuna de cunoștința ta și, înfrângându-ți cugetul și pe tine însuți, vei înțelege multe și mari lucruri, pentru că părerea că știi nu te lasă să înaintezi în a ști.” Tot efortul creștin are în vedere curățirea și desăvârșirea firii, și nu merite primite din afară. Iar desăvârșirea e o înaintare nesfârșită.
  Mai există un fel de slavă – cea care vine de la Dumnezeu. Omul primește slavă de la Dumnezeu prin unirea cu Hristos; aceasta e singura slavă veritabilă și eternă care se cuvine omului, pentru că are suflet viu. Pe aceasta s-o râvnim și să lucrăm pentru a o dobândi.
  „Doamne, ajută-mă să cunosc cât de mici sunt bunătățile pământești”
  De ce merită să scoatem acest fals mângâietor din inimile noastre, generat adesea de măgulirile celorlalți sau de propria închipuire? Iată ce ne promite Sfântul Ioan Scărarul: „Oricare e neatins de această boală (cum numește el slava deșartă) e aproape de mântuire. Oricine suferă de ea, e înlăturat de la bunătățile sfinților.”
  Ne putem îndemna pe noi înșine astfel: începând din acest moment voi avea grijă să nu mai atrag atenția celorlalți asupră-mi, voi înceta să vorbesc despre mine însumi/însămi mai mult decât e necesar, îmi voi ascunde și puținele mele nevoințe, nu voi mai dori să știu ce spun ceilalți despre mine, nu îmi voi mai aminti aprecierea drăguță pe care mi-a făcut-o cineva, nu mă voi necăji nici nu mă voi preocupa de faptul că cineva mă critică referitor la ceea ce am spus sau am făcut. Aceste eforturi, ca pașii unui copil, mă vor ajuta să pun începutul cel bun. Și toate acestea, cu înțeleapta sfătuire a duhovnicului și cu puterea rugăciunii: „Dumnezeul meu, cred întru Tine și mă rog Ție, întărește-mi credința! Te iubesc, sporește-mi dragostea! Mă pocăiesc, fă-mi căința să prisosească! (…) Doamne, insuflă-mi grija să am întotdeauna conștiința dreaptă, înfățișare cuviincioasă, vorbire folositoare și purtare în bună rânduială. (…) Ajută-mă să cunosc cât de mici sunt bunătățile pământești și cât de mari sunt cele cerești, cât de scurt este timpul acestei vieți și cât de nemărginită este veșnicia. Amin.”
  http://www.doxologia.ro/

 7. crestinul orthodox zice:

  “Răspunsul fratelui Vasile a fost pe măsură. Ei, cei de teapa lor, se pretind a fi deasupra tuturor doar pentru că, vezi Doamne … au făcut teologia și au scris câte ceva despre teologie. Dar cu smerenia și mărturisirea adevărului, cum rămâne?
  Aici intră: Doru Octavian Picioruș, Petre Pruteanu, Eugen Tănăsescu, ieromonahul Firmilian Gherasim, Andrei Dinu, Patriarhul Daniel, mulți dintre episcopi din păcate, care au avut comuniune în fapt cu eretici… Dacă mai știți vreun ecumenist notoriu sau activist pro cip, vă rugăm să ni-l amintiți.”

  /////////////De parca eu nici nu am scris asta:

  https://theologiepatristica.wordpress.com/2013/11/26/ratacirile-parintelui-dorin-piciorus/

  Interesanta abordarea “smeritului” Iacoboaie…\\\\\\\\\\\\\\

  Ia Te Uita unde era „hotul care striga hotii ”
  daca esti atat de teolog in ORTHODOXIE poate imi raspunzi la o intrebare
  de ce atata „eu ” ?
  cine esti de a te aseza in locul SFINTILOR , in locul lui DUMNEZEU …
  ca „eu ” am spus , „eu ” am facut …
  suna parca asa
  cati lauri imi dati oare ?
  oare aceasta este plata care o asteptam ? in laurii pamintesti ?
  insa , aice este mult mai grav ca ne spui si vorbesti de SFINTI Mari ai ORTHODOXIEI dar vii ca un hot , ca un vrajmas te folosesti de Scrierile SFINTILOR si apoi te pui in varful gramezii cu „eu ”
  oare cu cati arginti ai vandut pe HRISTOS ?
  cu treizeci precum Iuda
  te lauzi ca ai avut ruda pe Sfintitul Parinte Arsenie Papacioc
  ce folos daca nu esti precum acest Mare Duhovnic ?
  opreste-te de a mai lovi in SFINTII necanonizati prin apelativele paganilor anume „zeifizare ” nu in acesti SFINTI si MARTIRI osanditi , batjocoriti de voi naimiti la fiara
  nu lovesti in SFINTI ci in tine lovesti sluga vicleana
  imi spui ca semnul fiarei nu este cadere din har …
  dar ce este bai atunci Sfantul Ioan Evanghelistul numai este un Sfant Apostol pentru tine ?
  sau
  poate de atata mandrie ce dai pe afara ocolesti cu viclenie ADEVARUL Curat care da pe fata raul …si dai inainte pe intuneric si viclenie ascunsa
  INSA NU ESTE DAT DE LA DUMNEZEU SA FIE ASA
  caci LUMINA va risipi intunericul
  daca ai fi in fata ti-as da o palma precum Sfantul Ierarh Nicolaie lui arie
  si mi as SFINTI palma Cu Lupta DREAPTA impotriva ta viclene
  dar pina atunci iti spun
  „piei inapoia mea satan-o , DOMNULUI si DUMNEZEU ADEVARAT sa I Te Inchini ”
  amin.

 8. crestinul orthodox zice:

  valabil si pentru popa duhovnic …ce am scris si nu se afiseaza
  amin.

  • preot-duhovnic zice:

   se spune parinte! Tu esti crestinul cui si ortodoxul cui? Al tau?! Voi nu aveti nimic in comun cu Biserica Rasariteana a Adevarului!

   • crestinul orthodox zice:

    se spune parinte pentru PREOTII ADEVARATI …
    si pentru lupi in dulame de oaie apelativu este popa sau popi
    si fii atent ca nu te ridici impotriva mea lup in piei de oaie ci te ridici impotriva lui HRISTOS este ORTHODOX
    si stii de ce spun amin , nu pentru cuvintele ce le scriu ci pentru ca HRISTOS Este Orthodox dupa fiece Marturisire a ADEVARULUI CURAT
    nu sunt cum te exprimi “orthodoxul cui “? ci doar Arat ADEVARUL CURAT care taie raul din radacina
    ce le spun nu-s de la mine
    si v-am spus asemeni ca antihristul este in aceasta Tara in conducerea Tarii ca ministru agriculturii si voi spurcati slujitori la fiara va plecati si SUNTETI INGHITITI , lupi in piei de oaie slujiti dihonia crezand si inselandu-va amarnic CA NU SUNTETI VAZUTI
    va inselati amarnic
    sunteti vazuti cu ranjetul salbatic si cu coltii iesiti spre sfasierea turmei lui HRISTOS
    INSA , retineti acestea poate am sa tac …
    dar rugaciune mea care la DUMNEZEU se va ridica
    este ca pietrele sa vorbeasca pe acest pamint si pietrele sa Arate ADEVARUL CEL CURAT si SFANT caci pe HRISTOS este ORTHODOX nu l-ati ascultat
    si se va intampla
    ce v-a fost spus si aratat de Sfantul Parinte Ilarion Argatu
    amin.

 9. RĂSPUNSUL MEU FINAL către Andrei Dinu
  Sunteți foarte-foarte alunecos în vorbe și folosiți din plin tot felul de sofisme și pretexte, neadevăruri și jumătăți de adevăr pentru a mă combate. Mai puțin cu argumente însă… Devine obositoare orice polemică, în care îmi despicați în patru fiecare propoziție și fiecare frază, de parcă ați face comentarii critice literare. Teologice în sensul adevărat al cuvântului nu sunt…
  Nu știu de ce, dar cred că sunteți realmente o cauză pierdută… Nu sunt eu judecător sau sfânt (doar un simplu creștin care aspiră la sfințenie), dar cred că numai bunul Dumnezeu vă mai poate ajuta să reveniți la ortodoxia adevărată, cea lucrătoare și trăitoare, pe care au practicat-o nenumărați sfinți, printre care și sfinții închisorilor comuniste din România, printre care și părintele martir Arsenie Boca. Poate vă va fi de folos cât de cât articolul pe care l-am postat astăzi pe blog despre caterisirea sa și contextul în care s-a produs…
  În privința părintelui Matei Vulcănescu, pot să spun că am avut mai demult o polemică despre cipuri și cred că este cel care se semnează preot-duhovnic și pr Timotei, pe blogul dumitale și pe alte bloguri. Mi-au spus acest lucru și alții. Mă întreb de ce acest părinte mă evită acum. Înainte îmi trimitea multe e-mailuri… Oricum voi cerceta problema până la capăt…
  Dumnezeu să vă lumineze și să vă întoarcă la gânduri și sentimente mai bune!
  DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIEȘTE-MĂ PE MINE PĂCĂTOSUL ȘI NEVREDNICUL.
  Amin
  LINK PENTRU ARTICOLUL DE ASTĂZI:
  http://raduiacoboaie.wordpress.com/2014/08/30/de-ce-a-fost-caterisit-pe-nedrept-parintele-martir-arsenie-boca-radu-iacoboaie-30-august-2014/comment-page-1/#comment-466

  • preot-duhovnic zice:

   forul sectei vostre:
   patriarh-Lucifer
   mitropolit-saccsiv
   arhiepiscop-iacoboaie
   episcop-aurora
   protopop-pisimouse
   popa de serviciu-rfid 666
   De cand voi…hirotoniti femei?! Si….ce cercetezi ma tu? Cercetatorule! Cercetezi tu cine sunt, cine e matei, timotei si maftei? Esti infiorator de uimitor!

  • Sunteți foarte-foarte alunecos în vorbe și folosiți din plin tot felul de sofisme și pretexte, neadevăruri și jumătăți de adevăr pentru a mă combate. Mai puțin cu argumente însă…

   Din nou vorbesti la modul general. Iar ca eu nu ofer argumente….e ca si cand Iacoboaie si-a batut capul si a dat exemple de canoane, din scrierile Sfintilor Parinti, din teologia Bisericii, iar eu ca un batut in cap m-am facut ca nu le vad….

   Devine obositoare orice polemică, în care îmi despicați în patru fiecare propoziție și fiecare frază, de parcă ați face comentarii critice literare. Teologice în sensul adevărat al cuvântului nu sunt…

   Pai asa se vede cine abereaza si cine nu. In timp ce tu bati campii si repeti aceleasi lucruri, eu iti iau fiecare propozitie si o combat.

   Nu știu de ce, dar cred că sunteți realmente o cauză pierdută… Nu sunt eu judecător sau sfânt (doar un simplu creștin care aspiră la sfințenie), dar cred că numai bunul Dumnezeu vă mai poate ajuta să reveniți la ortodoxia adevărată, cea lucrătoare și trăitoare, pe care au practicat-o nenumărați sfinți, printre care și sfinții închisorilor comuniste din România, printre care și părintele martir Arsenie Boca. Poate vă va fi de folos cât de cât articolul pe care l-am postat astăzi pe blog despre caterisirea sa și contextul în care s-a produs…

   Cauza pierduta esti tu ca nu faci diferenta intre ingradire si schisma. Cauza pierduta esti tu, ca indemni la comuniune constienta cu ereticii. Cauza pierduta esti tu, ca indemni la nesocotirea canoanelor Bisericii si spui de o pictura eretica ca este profetica. Cauza pierduta esti tu, ca esti un idolatru si un pietist si confunzi viata autentica in Hristos cu evlavia sentimentala si o numesti pe aceasta „ortodoxie lucratoare”. Cauza pierduta esti tu, ca nescotesti anatemele. Si multe altele…

   În privința părintelui Matei Vulcănescu, pot să spun că am avut mai demult o polemică despre cipuri și cred că este cel care se semnează preot-duhovnic și pr Timotei, pe blogul dumitale și pe alte bloguri. Mi-au spus acest lucru și alții. Mă întreb de ce acest părinte mă evită acum. Înainte îmi trimitea multe e-mailuri… Oricum voi cerceta problema până la capăt…

   Pe parinte il cunosc personal. Astept cu interes sa vad cum vei abera si despre el (deja ai inceput).

   Dumnezeu să vă lumineze și să vă întoarcă la gânduri și sentimente mai bune!

   Acelasi lucru ti-l doresc eu tie.

   • Cineva m-a avertizat că sunteți portavocea părintelui Matei Vulcănescu. Va să zică, îmi dați de înțeles că este adevărat.
    Nu mai folosiți toate minciunile și tertipurile precum avocații ahtiați după bani, pentru a-și salva clienții pentru un onorariu cât mai consistent. Nu am recomandat nici o comuniune cu ereticii… Sunteți o cauză pierdută 99%! Restul poate fi ajutorul lui Dumnezeu… Recunoașteți ce ați debitat mai jos?

    ,,Cauza pierduta esti tu ca nu faci diferenta intre ingradire si schisma. Cauza pierduta esti tu, ca indemni la comuniune constienta cu ereticii. Cauza pierduta esti tu, ca indemni la nesocotirea canoanelor Bisericii si spui de o pictura eretica ca este profetica. Cauza pierduta esti tu, ca esti un idolatru si un pietist si confunzi viata autentica in Hristos cu evlavia sentimentala si o numesti pe aceasta “ortodoxie lucratoare”. Cauza pierduta esti tu, ca nescotesti anatemele. Si multe altele…”

   • Acum sunt portavocea parintelui Matei. Chiar ma gandeam daca ai epuizat toate acuzele. In fine, cu parintele Matei ce mai ai? Nu sunt portavocea, doar il sustin in lupta contra ecumenismului.

    „Nu am recomandat nici o comuniune cu ereticii”

    Ca nu ai folosit cuvintele „stati in comuniune cu ereticii” nu inseamna ca nu asta ai recomandat. Cat timp spui ca ruperea de ierarhia BOR e schisma (chiar si cand BOR devine madular eretic) la asta indemni. Pe langa asta, tu nu ai inteles de la inceput mesajul articolului meu „Pe cand rupem comuniunea cu ereziarhii ecumenisti?”. Acolo ma refeream ca la cate gesturi ecumeniste au facut episcopii, nimeni nu a rupt comuniunea cu vreunul. Ca d-aia nu am zis „Pe cand rupem comuniunea cu BOR”.

    In fine, nu are rost sa mai stau la parlamentari cu tine. In afara de „probabil ca”-uri si „presupun ca”-uri si cateva sentimentalisme, nu mai stii nimic. Eu ti-am raspuns, faci ce vrei de aici incolo.

 10. Încălcându-se ascultarea canonică pe care o propuneți prin ruperea comuniunii cu ereziarhii ecumeniști, chiar și a unui ierarh apostat se ajunge la căderea în neascultare față de Biserica lui Hristos, care este ecumenică și universală. Și de aici drumul până la schismă este unul scurt și ireversibil fără îndoială. Ecumeniștii din instituția oficială BOR s-au lepădat deja de Hristos prin pan-erezia ecumenismului. Acum vin alții să rupă în două Biserica Ortodoxă Română. Nu putem fi de acord. Punct.

  • preot-duhovnic zice:

   vai de capul tau! Medicamente! Medicamente! Ma numesc marian, nu matei nu timotei. Dupa cate mi-aduc eu aminte, ieri te-am trimis la medic si la preot. Ai fost? Delirul in care te afli si fantasmagoriile imaginatiilor tale, ma fac sa cred ca la tine e ceva patologic si chiar problema antisociala si antihristica. De ce nu asculti de un teolog sau de un preot? Tu chiar nu vrei sa intelegi ca cei ce te sustin si te lauda, sunt la fel ca tine? Pe aratura?! Inventezi tu o noua ortodoxie? Tu nu vezi ca ai undebilism rarisim si doar ilogic! Acu spui ca ierarhii sunt apostati, acu spui ca nu trebuie sa-i parasim niciodata ca sa nu provocam schisma! Medicamente! Medic! M-a sunat un acolit de-al vostru, acum o saptamana, si mi-a spus ca el zice rugaciunea inimii si ca el vede lumina cea necreata a lui Hristos…, ca e de culoare albastra… Altul din secta voastra mi-a zis ca dupa ce sta la jocuri cate 10 ore, se apuca sa zica rugaciunea inimii si vede draci si crocodili.. Mai fratilor, eu nu am ajuns la nivelul vostru magic! Eu sunt un neimportant preot care nu am atins asceza si mistica vostra draceasca… Vai capul vostru de intunecati!

   • crestinul orthodox zice:

    SFINTE si MARITE Prooroc Ilie cu foc ia in primire pe vrajmasul lui HRISTOS ce se ridica impotriva lui HRISTOS este ORTHODOX
    Amin.

   • crestinul orthodox zice:

    si Ucigate-Ar SFANTA CRUCE de la LAVRA PECERSKa ,
    au crezi ca nu stim de ” magic ” care inseamna satanic …pe cine vrai ma sa minti slujitor la tatal minciunii , ocultist si inchinator la mamona , drac fara coarne
    bine va spunea parintele Cleopa
    afla cu SFANTA CRUCE de la Lavra PECERSKA ce o am , SFANTA CRUCE din Rasarit nu iti merge
    BUCURA-TE CINSTITA CRUCE din Lemn de la Lavra PECERSKA ., Biruinta crestinilor orthodocsi
    amin.

   • preot-duhovnic zice:

    mai copii, nici azi nu ati luat tratamentul?!
    Oslo-2014

   • preot-duhovnic zice:

    Den ortodokse kirke fra Scandinavia

   • preot-duhovnic zice:

    Vezi Radule pe psihopatu asta de mai jos? Vezi ce secta agresiva nasti tu si cu saccsiv? Veti raspunde inaintea legii si inaintea lui Dumnezeu! Din cauza voastra ortodoxia a inceput sa fie privita terorista si pericol public! Voi veti omori preotii cei neeretici si veti lasa tocmai pe cei eretici si slugarnici, impotriva carora strigati voi acum….si care nu sunt cei ca Anitulesei si ca alti… Nemernicilor!

   • dony zice:

    Pildele lui Solomon
    Capitolul 1
    22. „Până când, proştilor, veţi iubi prostia? Până când, nebunilor, veţi iubi nebunia? Şi voi, neştiutorilor, până când veţi urî ştiinţa?
    23. Întoarceţi-vă iarăşi la mustrarea mea şi iată eu voi turna peste voi duhul meu şi vă voi vesti cuvintele mele.
    24.Chematu-v-am, dar voi n-aţi luat aminte! Întinsu-mi-am mâna şi n-a fost cine să ia seama!
    25.Ci aţi lepădat toate sfaturile mele şi mustrările mele nu le-aţi primit.
    26.De aceea şi eu voi râde de pieirea voastră şi mă voi bucura când va veni groaza peste voi,
    27.Când va veni peste voi necazul ca furtuna şi când nenorocirea ca vijelia vă va cuprinde.
    28.Atunci mă vor chema, dar eu nu voi răspunde; din zori mă vor căuta şi nu mă vor afla,
    29.Pentru că ei au urât ştiinţa şi frica de Dumnezeu n-au ales-o,
    30.Fiindcă n-au luat aminte la sfaturile mele şi cercetarea mea au dispreţuit-o.
    31.Mânca-vor din rodul căii lor şi de sfaturile lor sătura-se-vor,
    32.Căci îndărătnicia omoară pe cei proşti şi nepăsarea pierde pe cei fără minte;
    33.Iar cel ce mă ascultă va trăi în pace şi linişte şi de rele nu se va teme”.

   • Bun pasajul pentru indivizi care sustin lepadarea inconstienta sau pre-pecetea…

 11. crestinul orthodox zice:
 12. @Radu Iacoboaie

  „Încălcându-se ascultarea canonică pe care o propuneți prin ruperea comuniunii cu ereziarhii ecumeniști, chiar și a unui ierarh apostat se ajunge la căderea în neascultare față de Biserica lui Hristos, care este ecumenică și universală. Și de aici drumul până la schismă este unul scurt și ireversibil fără îndoială. Ecumeniștii din instituția oficială BOR s-au lepădat deja de Hristos prin pan-erezia ecumenismului. Acum vin alții să rupă în două Biserica Ortodoxă Română. Nu putem fi de acord. Punct.”

  Prietene, pe ce baza sustii astfel de afirmatii?? Care ascultare canonica, cand eu ti-am aratat doua canoane care reglementeaza separarea de episcopul eretic (31 ap., 15 I-II Const)? Deja ti-am aratat de o gramada de ori cum arunci vorbe aiurea! Asta e deja caz cronic de prostie! Si nu o lua ca pe o jignire. Dar dupa ce eu iti arat reglementarile canonice privind ruperea comuniunii cu ereticii, tu sa zici ca ruperea comuniunii e caz de „neascultare canonica”, trebuie sa fii suficient de prost cat sa zici ca ziua e noapte si noaptea e zi!.

  Cum sa se ajunga la neascultare fata de Biserica, cand Biserica a hotarat invers, ca se impune ruperea comuniunii?? Cand Biserica a dat o anatema nu doar impotriva ecumenismului, ci si a celor care „stau in comuniune constienta cu aceastia”? La neascultare de Biserica indemni exact tu, ca Biserica a spus clar prin Sfintii Parinti: nu se sta in comuniune cu ereticii!! Sau cum spune Sfantul Teodor Studitul: „Căci a te împărtăşi de la un eretic sau de la unul învinuit pe faţă pentru vieţuirea sa, ne înstrăinează de Dumnezeu şi ne face familiari diavolului.”

  Prin indemnul tau si vorbele tale inveti fix la comuniune constienta, deci te anatemizezi singur. Ce inseamna sa te increzi prea mult in tine si sa crezi ca a fi anti-cip este egal cu a fi ortodox. Ce inseamna sa fii batut in cap, si dupa ce omul iti arata clar din Scriptura si Traditia Bisericii ca trebuie rupta comuniunea, tu sa sustii ca e schisma in continuare, FARA VREUN ARGUMENT!

  Tie chiar nu ti-e rusine sa spui numai parerile tale tampite peste tot?
  Nu ti-e rusine sa-ti bati joc de asezamintele Bisericii?
  Nu ti-e rusine sa inventezi tu o teologie noua opusa celei patristice?
  Nu ti-e rusine diletantule sa-ti dai cu parerea in domenii care te depasesc?
  Nu ti-e rusine idolatrule si pietistule sa indemni lumea sa stea in comuniune constienta cu ereticii, asta insemnand pierderea sufletului?
  Nu ti-e rusine idolatrule sa-ti bati joc de eclesiologia Bisericii cele Una, caci dupa ce ti-am aratat-o clar tu in continuare spui opusul?

  Hulitorule de Sfinti Parinti ce esti si smintitorule!

  „prin urmare, celor ce cu bună-ştiinţă sunt în comuniune cu aceşti eretici mai-nainte-pomeniţi ….ANATEMA!” (Anatema ROCOR)

  Aviz celor ca merg pe acelasi drum cu Iacoboaie. A se urmari cu atentie unde duce idolatria marilor duhovnici, unde duce incapatanarea, unde duce ego-ul (ca dupa ce ne-a laudat saccsiv si altii am inceput sa ne credem cei mai ortodocsi dintre ortodocsi), unde duce parerologia si diletantismul in teologie. Inevitabil ajungi sub incidenta unei anateme care e despartirea de Trupul lui Hristos. Si toate astea sub chipul „evlaviei”. Ce inselare!

 13. PUȚINĂ LECTURĂ NU STRICĂ (MĂCAR UN ARTICOL):

  Părintele Kallistratos de la Sfântul Munte Athos: ” ACTELE CU CIP BIOMETRIC SUNT PREMERGATOARE PECEȚII ANTIHRISTICE (666). REFUZAȚI-LE”!
  3 iulie 2013 de deveghepatriei
  Fraților iubiți : NIMENI NU ACCEPTĂ ACTELE CU CIP BIOMETRICE!
  Serios, dumneavoastră chiar puteți avea încredere în Ministerul de Interne al României, când știți destul de bine ca ei sunt la ordinele mafiei masonice?! Oameni buni si dragi, este vorba de libertatea noastră ca oameni, nu au dreptul să ne bage microcipuri în acte dacă noi nu dorim acest lucru! La 23 de ani după anul 1989, tot nu am învațat să luptăm pentru drepturile noastre?! Românii nu vor să priceapă odată: noi, poporul, suntem stăpânii statului, nu statul este stăpânul nostru! Actele biometrice sunt premergătoare cipului implantat sub piele, acum doar vor să ne testeze reacțiile, dacă în anul 2016 vin cei de la Interne și ne spun: ”Trebuie să vă băgăm CIP-ul în corp, ăsta este ordinul de la Împărăția Antihristică “… noi ce facem? Ne lăsăm însemnați cu 666 pentru că așa vor stăpânii întunecați ai planetei?!
  Pur și simplu nu au ce să ne facă dacă refuzăm actele biometrice câteva milioane de români, nu le ridicăm sub nicio formă de la Poliție! Nu au cum să amendeze câteva milioane de români, pentru că ies oamenii în stradă pe urmă. Doamne, chiar în halul acesta ne lăsăm călcați în picioare de statul mafiot și masonic?!
  Dacă românii vor fi atât de inconștienți să accepte PECETEA ANTIHRISTICĂ, atunci ne mai rămâne o singură soluție: formăm mici comunități creștin-ortodoxe rupte de civilizație!
  Noi, cei trei baieti care administram acest blog, nu ne vom atinge de actele biometrice sub nicio forma, sa stim ca ajungem sa cersim o paine la colt de strada ! Mai bine traim in cea mai crunta saracie, cu hainele rupte pe noi, tremurand de foame, dar nu ne vom insemna cu 666 pentru ca asa vor vor mizeriile de mafioti masoni care au ajuns sa ne conduca tara ! Astea sunt vremurile de pe urma si trebuie sa rezistam intr-un fel, mergem cu mucenicia si Hristos in frunte ! Ii indemnam pe toti tinerii sa faca la fel ca si noi : NU VA ATINGETI DE ACTELE BIOMETRICE ! Daca nu o sa mai avem cum sa rezistam in fata tavalugului antihristic, atunci ne vom retrage catre munti si manastiri, are grija bunul Dumnezeu de noi, nu ne lasa sa pierim atat de usor. Pescuim, vanam, ne hranim cu plante, dar macar stim ca avem sufletele curate si plecam asa cum trebuie de pe acest pamant. Sinistrele cadre ale Ministerului de Interne, criminali bolsevici aflati la dispozitia mafie masonice din Romania, vor veni de urgenta dupa toti romanii care vor incerca sa traiasca dupa Scriptura si cuvantul Sfintilor Parinti ai Ortodoxiei, vor umple temnitele cu noi ca sa-si arate slugarnicia fata de masonii mafioti care ii platesc. Toate aceastea fiind spuse ne ramane un singur lucru de facut : SA REZISTAM PANA LA MOARTE !
  P.S. Ce preferati: moartea si prigoana intru Hristos, sau viata indestulata intru Antihrist ?!

  Sa citim din Sfanta Scriptura ( Apocalipsa )
  1. Scrie îngerului Bisericii din Efes: Acestea zice Cel ce ţine cele şapte stele în dreapta Sa, Cel care umblă în mijlocul celor şapte sfeşnice de aur:
  2. Ştiu faptele tale şi osteneala ta şi răbdarea ta şi cum că nu poţi suferi pe cei răi şi ai cercat pe cei ce se zic pe sine apostoli şi nu sunt şi i-ai aflat mincinoşi;
  3. Şi stărui în răbdare şi ai suferit pentru numele Meu şi nu ai obosit.
  4. r am împotriva ta faptul că ai părăsit dragostea ta cea dintâi.
  5. Drept aceea, adu-ţi aminte de unde ai căzut şi te pocăieşte şi fă faptele de mai înainte; iar de nu, vin la tine curând şi voi mişca sfeşnicul tău din locul lui, dacă nu te vei pocăi.
  6. Ai însă partea bună că urăşti faptele nicolaiţilor, pe care le urăsc şi Eu.
  7. Cine are urechi să audă ceea ce Duhul zice Bisericilor: Celui ce va birui îi voi da să mănânce din pomul vieţii, care este în raiul lui Dumnezeu.
  8. Iar îngerului Bisericii din Smirna, scrie-i: Acestea zice Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Cel care a murit şi a înviat:
  9. Ştiu necazul tău şi sărăcia ta, dar eşti bogat, şi hula din partea celor ce zic despre ei înşişi că sunt iudei şi nu sunt, ci sinagogă a satanei.
  10. Nu te teme de cele ce ai să pătimeşti. Că iată diavolul va să arunce dintre voi în temniţă, ca să fiţi ispitiţi, şi veţi avea necaz zece zile. Fii credincios până la moarte şi îţi voi da cununa vieţii.
  11. Cine are urechi să audă ceea ce Duhul zice Bisericilor: Cel ce biruieşte nu va fi vătămat de moartea cea de-a doua.
  12. Iar îngerului Bisericii din Pergam scrie-i: Acestea zice Cel ce are sabia ascuţită de amândouă părţile:
  13. Ştiu unde sălăşluieşti: unde este scaunul satanei; şi ţii numele Meu şi n-ai tăgăduit credinţa Mea, în zilele lui Antipa, martorul Meu cel credincios, care a fost ucis la voi, unde locuieşte satana.
  14. Dar am împotriva ta câteva lucruri, că ai acolo pe unii care ţin învăţătura lui Balaam, cel ce învăţa pe Balac să pună piatră de poticneală înaintea fiilor lui Israel, ca să mănânce care jertfită idolilor şi să se dea desfrânării.
  15. Astfel ai şi tu pe unii care, de asemenea, ţin învăţătura nicolaiţilor.
  16. Pocăieşte-te deci, iar de nu, vin la tine curând şi voi face cu ei război, cu sabia gurii Mele.
  17. Cine are urechi să audă ceea ce Duhul zice Bisericilor: Biruitorului îi voi da din mana cea ascunsă şi-i voi da lui o pietricică albă şi pe pietricică scris un nume nou, pe care nimeni nu-l ştie, decât primitorul.
  18. Iar îngerului Bisericii din Tiatira scrie-i: Acestea zice Fiul lui Dumnezeu, ai Cărui ochi sunt ca para focului şi picioarele asemenea aramei strălucitoare:
  19. Ştiu faptele tale şi dragostea şi credinţa şi slujirea şi răbdarea ta şi ştiu că faptele tale cele de pe urmă sunt mai multe decât cele dintâi.
  20. Dar am împotriva ta faptul că laşi pe femeia Izabela, care se zice pe sine proorociţă, de învaţă şi amăgeşte pe robii Mei, ca să facă desfrânări şi să mănânce cele jertfite idolilor.
  21. Şi i-am dat timp să se pocăiască şi nu voieşte să se pocăiască de desfrânarea ei.
  22. Iată, o arunc pe ea bolnavă la pat şi pe cei ce se desfrânează cu ea, în mare strâmtorare, dacă nu se vor pocăi de faptele lor.
  23. Şi pe fiii ei cu moarte îi voi ucide şi vor cunoaşte toate Bisericile că Eu sunt Cel care cercetez rănunchii şi inimile şi voi da vouă, fiecăruia, după faptele voastre.
  24. Iar vouă şi celorlalţi din Tiatira câţi nu au învăţătura aceasta, ca unii care n-au cunoscut adâncurile satanei, după cum spun ei, vă zic: nu pun peste voi altă greutate.
  25. Însă, ceea ce aveţi, ţineţi până voi veni.
  26. Şi celui ce biruieşte şi celui ce păzeşte până la capăt faptele Mele, îi voi da lui stăpânire peste neamuri.
  27. Şi le va păstori pe ele cu toiag de fier şi ca pe vasele olarului le va sfărâma, precum şi eu am luat putere de la Tatăl Meu.
  28. Şi-i voi da lui steaua cea de dimineaţă.
  29. Cine are urechi să audă ceea ce Duhul zice Bisericilor.

  9. Şi când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiaţi pentru cuvântul lui Dumnezeu şi pentru mărturia pe care au dat-o.
  10. Şi strigau cu glas mare şi ziceau: Până când, Stăpâne sfinte şi adevărate, nu vei judeca şi nu vei răzbuna sângele nostru, faţă de cei ce locuiesc pe pământ?
  11. Şi fiecăruia dintre ei i s-a dat câte un veşmânt alb şi li s-a spus ca să stea în tihnă, încă puţină vreme, până când vor împlini numărul şi cei împreună-slujitori cu ei şi fraţii lor, cei ce aveau să fie omorâţi ca şi ei.
  12. Şi m-am uitat când a deschis pecetea a şasea şi s-a făcut cutremur mare, soarele s-a făcut negru ca un sac de păr şi luna întreagă s-a făcut ca sângele,
  13. Şi stelele cerului au căzut pe pământ, precum smochinul îşi leapădă smochinele sale verzi, când este zguduit de vijelie.
  14. Iar cerul s-a dat în lături, ca o carte de piele pe care o faci sul şi toţi munţii şi toate insulele s-au mişcat din locurile lor.
  15. Şi împăraţii pământului şi domnii şi căpeteniile oştilor şi bogaţii şi cei puternici şi toţi robii şi toţi slobozii s-au ascuns în peşteri şi în stâncile munţilor,
  16. Strigând munţilor şi stâncilor: Cădeţi peste noi şi ne ascundeţi pe noi de faţa Celui ce şade pe tron şi de mânia Mielului;
  17. Că a venit ziua cea mare a mâniei lor, şi cine are putere ca să stea pe loc?
  7. Ci, în zilele când va grăi al şaptelea înger – când va fi să trâmbiţeze – atunci va fi săvârşită taina lui Dumnezeu, precum bine a vestit robilor Săi, proorocilor.

  7. Ci, în zilele când va grăi al şaptelea înger – când va fi să trâmbiţeze – atunci va fi săvârşită taina lui Dumnezeu, precum bine a vestit robilor Săi, proorocilor.

  8. Şi i se vor închina ei toţi cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt scrise, de la întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului celui înjunghiat.
  9. Dacă are cineva urechi – să audă!
  10. Cine duce în robie de robie are parte; cine cu sabia va ucide trebuie să fie ucis de sabie. Aici este răbdarea şi credinţa sfinţilor.
  11. Şi am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea mielului, dar grăia ca un balaur
  12. Şi toată stăpânirea celei dintâi fiare ea o pune în lucrare, în faţa ei. Şi face pământul şi pe locuitorii de pe el să se închine fiarei celei dintâi, a cărei rană de moarte fusese vindecată.
  13. Şi face semne mari, încât şi foc face să se pogoare din cer, pe pământ, înaintea oamenilor,
  14. Şi amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ prin semnele ce i s-au dat să facă înaintea fiarei, zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă.
  15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.
  16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
  17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
  18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

  pe 3 iulie 2013 at 06:46 | Răspunde cosminml
  Am postat acest comentariu pe saccsiv si daca credeti ca e util va rog sa il postati si aici

  E vorba de DVD-ul pentru preoti, acesta contine o mica “scrisoare” si multe interviuri anticip cu Pr. Iustin, Mihai Valica, Danion, etc. Contine de asemenea si profetia Pr. Elpidie, si multe carti duhovnicesti despre cipuri.
  Propun ca dintre cititorii blogului cat de multi sa downloadeze DVD-ul atat pentru ca sa aiba colectia de interviuri (filmulete) cat si ca sa scrie datele pe dvd si sa dea fiecare la preotii din zona lui sau sa trimita prin posta la alti preoti si ierarhi.
  In acest fel poate incurajam si trezim mai multi preoti sau cel putin vor fi bine informati.
  Eu personal consider ca acest DVD sa ajunga la cati mai multi preoti foarte important caci daca vor incepe sa marturiseasca in biserica totul se poate schimba.
  DVD-ul e mare are peste 3.5 GB si a fost nevoie sa il rup in 10 parti ca sa il pot pune pe net.
  Va rog sa faceti un director pe calculator in care sa copiati cele 10 parti (partile sunt legate intre ele si nu se pot dezarhiva decat cand sunt toate) dupa care sa dezarhivati cu winrar.
  Pastrati datele atat pentru voi dar neaparat sa ajunga la cati mai multi preoti si persoane.
  Aceasta este scrisoarea care se poate pune si printata pe hartie in plic cu DVD-ul si care se gaseste si pe DVD.

  “STIMATE PĂRINTE,
  După cum bine ştiţi Taina preoţiei este un lucru foarte mare şi chiar este atât de mare încât unii sfinţi au fugit de ea considerându-se nevrednici.
  Ca şi om simplu în priviinţa mântuirii ai răspunderea ta şi după putiinţă a celor din jur dar ca şi preot eşti răspunzător pentru turma din satul tău, din oraşul tău, din zona ta, din ţara ta, turmă pentru care Dumnezeu îţi va cere socoteală.
  Vremurile de pace şi linişte au trecut şi acum trăim vremurile din urmă, vremuri de prigoană, vremuri în care preotul şi omul de rând nu mai poate fi neutru ci trebuie să aleagă fiecare între Dumnezeu şi satana.
  În Siria sunt omorâţi zeci de mii de ortodocşi şi în scurt timp prigoana care a început prin introducerea actelor cu cip se va amplifica şi se va ajunge şi la noi la aşa ceva.
  Cei care marturisesc după puterea lor aleg pe Dumnezeu iar cei care tac prin tăcerea lor mărturisesc pe diavol.
  Ca şi simplu mirean dacă reţin bine minte nici macar nu ai voie să vorbeşti în public, dar ca şi preot ai o putere extraordinar de mare de a învaţa oamenii la predica dupa Sfânta Liturghie şi nu numai.
  Cât de mare schimbare se poate face dacă în toate bisericile în fiecare duminică preotul ar spune oamenilor ceea ce se întâmplă şi le-ar vorbi să nu ia actele cu cip? Unii preoți o fac dar sunt puțini.
  Pe cât de mare e această putere a preoţilor pe atât de mare va vi şi răspunderea lor în faţa lui Dumnezeu.
  Mulţi preoţi se tem să mărturisească, dar cine să mărturisească atunci? pietrele ?
  Unde eram noi azi dacă Mihai Viteazul sau Ștefan cel Mare zicea: ostaşilor eu mă tem, mergeţi voi la luptă şi eu stau acasă.
  Dacă un preot nu mărturiseşte se pot trage de aici următoarele concluzii:
  – preotul iubeşte mai mult funcţia, lumea, scaunul, familia şi prin acest lucru calcă porunca I iar Hristos spune:
  ” Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
  Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.
  Cine ţine la sufletul lui îl va pierde, iar cine-şi pierde sufletul lui pentru Mine îl va găsi.”
  – preotul este un laş iar Hristos spune:
  ” Pe cel ce Ma va marturisi pe Mine in fata oamenilor, îl voi marturisi si Eu in fata Tatălui Meu Care este in ceruri;
  dar de cel ce se va lepada de Mine în faţa oamenilor, de acela Mă voi lepăda şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri.
  Sa nu socotiți că am venit să aduc pace pe pământ; n’am venit să aduc pace, ci sabie.
  Căci am venit să-l despart pe fiu de tatăl sau, pe fiică de mama sa, pe nora de soacra ei.
  Și duşmanii omului sunt casnicii lui
  Nu vă temeti de cei ce ucid trupul, dar sufletul nu pot să-l ucidă; ci mai degrabă temeţi-vă de acela care poate ca şi sufletul și trupul să le piardă în gheenă.
  Laşii nu se mântuiesc.
  – preoţii nu sunt uniţi şi se tem de caterisire, preoţii se tem de oameni dar nu se tem de Dumnezeu
  în filmuletul postat pe youtube: sau poate fi găsit dacă se scrie în google: adevăruri tulburătoare – Mănăstirea Petru Vodă,
  Părintele Teodot spune că, caterisirea pe nedrept nu are efect, iar un preot caterisit poate vedea foarte uşor dacă aceasta a avut efect făcînd aghiasmă şi văzând dacă se strică sau nu.
  Dacă preoţii ar fi uniţi ar putea Patriarhul să îi caterisească pe toţi?
  În Grecia au ieșit în stradă peste 1 milon de oameni în frunte cu preoții lor, la noi ce se întâmplă?
  Preoţii care nu se opun acum vor ajunge la pecetea implantată (nanocipul implantat după cum spunea şi Pr. Elpidie) şi atunci nu vor fi caterisiţi de Patriarh ci de însuşi Dumnezeu şi se va şterge numele lor din cartea vieţii.

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/10/foarte-important-preotii-caterisiti-deoarece-refuza-cipul-nu-isi-vor-pierde-capabilitatea-harica-ei-vor-putea-savarsi-lucrari-valide-in-biserica/

  După cum bine ştiţi marele nostru mărturisitor şi luptător anticip Părintele Justin Pârvu a trecut în Biserica Triumfătoare.
  Au fost multe semne căci este Sfânt : semne de nestricăciune ale trupului, îndracita care a strigat: E Sfânt, E Sfânt, E Sfânt.
  Mai era Părintele Justin sfânt dacă smintea lumea cu actele cu cipuri ?
  Si cuviosul Paisie Aghioritul a fost de aceeaşi părere şi a avertizat lumea în jurul anilor 1990.
  Răsplata veşnică a unui preot vrednic, este mare dar şi pedeaspa celor nevrednici va fi mare.
  Nu va mai trece mult timp şi fiecare luptător al armatei lui Hristos: preot, călugăr, mirean va fi chemat să dea socoteală în faţa lui Dumnezeu şi nu în faţa oamenilor de care de multe ori poate că acum se teme.
  Umblă vorba că în noiembrie 2005 când Patriarhul Daniel a fost la Mănăstirea Petru Vodă să sfințească Biserica, Părintele Justin Pârvu l-a întâmpinat l-a vre-o 200 m mai la vale și i-a zis:” MĂ, TU EȘTI LEPĂDAT DE DUMNEZEU”. Este probabil că din acest motiv Părintele Justin a fost dat jos din scaunul stăreției și a fost repus în scaun pe IPS Teofan.
  ”Și de la părintele Adrian Făgeteanu, a primit un “compliment “la fel spunându-i “Ereticule!!!”N-ai voie nici să scoți și nici să adaugi la cuvintele Mântuitorului“, după o predică a patriarhului din pericopa “Tânarului Bogat” care îl întreabă pe Mântuitorul. ce sa facă să moștenească împărația Cerurilor, Mântuitorul îi răspunde ca să vândă toată averea și pe lângă celelalte fapte bune , asta-i mai lipsește conform Evangheliei, tânărul pleacă întristat, făra să se înteleagă ca ar avea vreo șansă de Mantuire, pentru că nu a dat un răspuns Mântuitorului că iși va vinde averea și o va da săracilor, la care Patriarhul, o întoarce, lăsînd să se înțeleaga, că tânarul s-a mântuit . Atunci parintele Fîgeteanu a strigat la el în Biserică. Restul ce a urmat nu se mai pot scrie.”
  De cine fac preoții atunci ascultare de Dumnezeu sau de lepădații de Dumnezeu?
  Alegerea Părinte vă aparţine.
  Pe DVD ce poate fi citit pe calculator se găsesc mai multe interviuri cu mărturisitori ai lui Hristos şi părerea lor clară anticip.
  Vă rog să le vizionaţi şi să daţi şi la alţii preoţi sau mireni.
  Puteți de asemenea să vă documentați mai mult pe:

  http://saccsiv.wordpress.com
  Dumnezeu să vă lumineze să nu vă pierdeţi veşnic.”

  DE AICI VA ROG SA DOWNLOADATI CELE 10 PARTI: (sunt mari, va rog sa aveti rabdare si vor fi online numai 7 zile incepand cu 02.07.2013 ora 20:00). Copiati link-urile fara numarul din fata care este pus numai pentru a sti unde ati ramas cu downloadul.

  1. http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g8ebcd83bfce29613999321261576c86ccff72ac84
  2.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g83db07e261370732999321262cd2ad4d2a72704f2
  3.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g4b60e4901bb8a49f99932126301cdae085bda508a
  4. http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=gadfd8efc2b288f9a999321265e1e22e97cc58157c
  5.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=gfd5bc52133ae6af3999321269b5c685760a84fa0e
  6.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g2ca6b9bebdb6a13b99932127197006eb4524dab40
  7.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g25d31043bcd86f9c999321276617e9b8a762bba14
  8.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=gccae0beef296b8a7999321279e1152a7bf716529e
  9.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=gd7883ca428b177ed9993212808314eba3aa749ab7
  10.http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g363c222f4938570299932128160c1cc6b85e49b0b

  pe 3 iulie 2013 at 06:48 | Răspunde mihai
  noi cei care nu vom accepta asa ceva nu avem ce mai cauta a sta printre oameni fie de la sate fie de la orase pt. ca vom fi in plus, iar singura solutie ramine plecarea in pustietati
  pe 3 iulie 2013 at 10:11 | Răspunde chemanonim
  Reblogged this on wp2wp.
  pe 3 iulie 2013 at 14:26 | Răspunde Liliana
  Ma rog lui Dumnezeu sa ma intareasca-hotarirea mea este sa nu ma ating de acte cu cip,biometrice.Nu am nici pina acum nici un fel de card.Nu stiu cit se va mai putea.Sint dependenta de medicamente si spital.Asta nu are nici o importanta in ceea ce priveste hotarirea respectiva.De murit tot murim,toti.Depinde unde merge sufletul,dupa.Daca ne vor forta,aleg cu drag sa mor pentru Domnul Nostru Iisus Hristos,sperind in mintuire.Si mai stiu si pe altii,de virste diferite, care au aceasta hotarire.SIntem cu totul in voia lui Dumnezeu.Va multumim ca ne vorbiti mereu despre problemele noastre,adevaratele stiri.Dumnezeu sa va lumineze, sa va ocrotesca si sa va mintuiasca!
  pe 3 iulie 2013 at 21:17 | Răspunde Liliana
  Am citit adineauri pe ,,Santinela ortodoxa”un articol despre industria tehnologiei nano-cipurilor si vaccinarea populatiilor pentru asa-zisele ,,gripe”.Se spune acolo un lucru pe care l-am auzit in ultimul timp si la citeva cadre medicale sau farmacisti ,anume ca aceste vaccinuri au plasate in virful acului nano-cip,despre existenta caruia persoana injectata nu este informata.In plus,fiecare injectie are un cod care,daca am inteles bine,este musai notat si in actul personal de identitate al vaccinatului.In 2010 am participat la o conferinta universitara unde un profesor universitar specialist in informatica ne-a explicat cum poate fi influentat un om implantat cu cip.Exact aceleasi lucruri le-am citit acum si in materialul mai-sus mentionat.Acest nano-cip va functiona,intre altele, ca un receptor (antena) pentru mesajele de unde radio emise de cei care ne vor controlati-pot sa induca halucinatii,sa auzi voci,sa controleze sanatatea hormonala,sexuala,etc.Fac corelatie cu ce a spus parintele Elpidie din Rhodos-care a spus aidoma-mai intii cu viclenie vor introduce nano-cipuri in oameni ca mai apoi sa introduca si restul pecetii,finale…Dar daca oamenii care vor avea in ei aceste antene-nano-cipuri,fara sa stie sau cu stiinta-nu va mai ajuta ,oricum(doar sfinta impartasanie si credinta totala cu dragoste in Dumnezeu mai pot scapa omul in faza asta)-atunci cum vor mai putea ei rezista la manipularile elecronice (senzatii,stari ,halucinatii-considerindu-le ale lor,firesti) ca sa aiba taria sa refuze partea finala a pecetii?!Deci aici este viclenia lor.SA STAM BINE,SA STAM CU FRICA,SA LUAM AMINTE!Sa-I cerem lui Dumnezeu sa ne pazeasca ,sa ne lumineze sa ne intareasca,sa ne instiinteze,sa ne indrume.Sa nu ne departam de Domnul Nostru Iisus Hristos ,sa facem ce a zis cit mai cu luare aminte.Acum inteleg ca nu sint povesti pentru noi,si se aplica doar altora.Toti sintem vizati,mai devreme sau mai tirziuParintele Serafim Rose afirma ca,,este mai tirziu decit credeti”… Doamne ajuta.
  pe 21 octombrie 2013 at 11:41 | Răspunde Kami
  as fi vrut sa descarc DVD dar abia acum am vazut postarea. Se pare ca mnu mai poate fi descarcat. Stiti unde mai poate fi gasit? Ma intereseaza mult. Cunosc mai multi preoti carora le -ar fi de folos.
  pe 21 octombrie 2013 at 11:44 | Răspunde deveghepatriei
  O sa incercam sa remediem problema…
  pe 8 noiembrie 2013 at 11:58 | Răspunde Florin
  Buna ziua. As vrea si eu DVD-ul. Daca nu mai puteti sa il puneti pe internet va rog sa ma contactati pe email pt a va da o adresa prin care sa mi-l trimite prin posta sau curier (platesc eu).
  Va multumesc din suflet, in numele celor pe care ii voi trezi cu ajutorul DVD-ului de la dumneavoastra. Dumnezeu sa ne pazesca de cip.
  pe 2 ianuarie 2014 at 09:32 | Răspunde dorina
  de aceeasi parere sunt si eu cu administratorii blogului. singura solutie ar fi sa infiintam o comunitate de crestini rupta de civilizatie. pe mine sincer ma preocupa serios chestia asta in marea parte a timpului tot acolo ma gandesc ce o sa fac daca aceste documente vor fi obligatorii.
  as dori o adresa de mail al unuia dintre administratorii acestui blog. va rog mult. dati dovada de mult curaj si chiar as avea nevoie de mai multe informati
  pe 4 ianuarie 2014 at 23:59 | Răspunde Florin
  Domnilor care stati deveghepatrie, eu va citesc cam toate articolele si sunt de acord intru totul cu voi si nici cu Putin nu am nimic de rau.
  Nelamurirea mea este urmatoarea: cum isi va apara Putin tara lui si marele imperiu rasaitean Ortodox, de furia actelor cu cip, a implantului cu cip 666 si a monedei unice mondiale? pe care noi le asteptam cu fruntea sus pt ca asa sunt SCRISE bineinteles ca, cu intentia sa nu primim nimic din cele mentionate.
  Un mic exemplu de inspiratie: http://www.lovendal.ro/wp52/visul-de-aur-al-ocultei-mondiale-moneda-unica-mondiala-e-aproape-de-a-deveni-realitate-vor-exista-doar-bani-electronici/

  pe 5 ianuarie 2014 at 00:09 | Răspunde deveghepatriei
  Noi nu suntem de acord cu site-ul Lovendal, promoveaza un soi bizar de indraciri new age-iste!
  pe 5 ianuarie 2014 at 00:15 | Răspunde Florin
  Va multumesc, asta nu stiam ca era prima data cand l-am vizitat. Dar imi puteti raspunde si la nelamurirea mea?
  pe 5 ianuarie 2014 at 00:17 | Răspunde deveghepatriei
  Nu vrem sa va mintim si atunci este mai bine sa formulam asa: ne rugam bunului Dumnezeu ca Putin sa reziste, dar tentatia este foarte mare! Luni o sa postam un videoclip “bomba” despre actele biomterice din Rusia, sa vedeti care este legatura cu Romania! Doamne Ajuta si Mantuire, va dorim!
  pe 5 ianuarie 2014 at 00:23 | Răspunde Florin
  Astept cu interes ceva BUN! Domnul sa va lumineza!
  pe 28 februarie 2014 at 16:06 | Răspunde cristian
  Daca vrem mantuire si pe Dumnezeu atunci sa iesim cu toti in strada, preoti, calugari, enoriasi si sa luptam cu mai mari biserici adica Patriarh si slugile sale si cu guvernul corupt si mason al lui Ponta. Doar asa putem invinge. Alta solutie nu vad ca fie. O noua revolutie, dar de data aceasta una crestina. Aceasta este viziunea mea. Toti credinciosi sa se trezeasca si sa lupte daca vrem mantuire. Ramane de vazut daca va iesi cineva in strada. Eu personal am inceput deja lupta impotriva a tot ceea ce inseamna biometrie. Am trimis email-luri Patriarhiei si unor televiziuni din tara cum ar fi Trinitas, Canal D, Antena 1 Iar curand incerc sa scot lumea in strada la potest impotriva actelor biometrica. Ma rog ca Bunul Dumnezeu sa ma ajute sa adun cati mai multi crestini.

 14. Alexandru Iftime zice:

  R. Iacoboaie este incoerent, odata il acuza pe Dl Andrei Dinu ca scrie „la comanda de sus, poate chiar de la Patriarhie”, iar apoi il acuza ca indeamna la iesire din BOR (asadar, conform dlui Iacoboaie, Patriarhia ar „comanda” indemnarea la iesire din BOR, deci de sub propria obladuire). Apoi sustine ca nu te poti delimita nici macar de un ierarh apostat – dupa dl Iacoboaie, nepomenind pe un apostat cadem in neascultare canonica fata de Biserica universala!! Si domnul acesta zice ca e lepadare un act cu cip. Dar sa faci ascultare canonica de un apostat nu mai e lepadare?! Din pacate acesta este nivelul: se apuca sa scrie in numele Ortodoxiei tot felul de indivizi carora periodic li se sfarseste lumea si nu li se intoarce Iordanul… Logica, de Dumnezeu daruita, a ramas pe undeva prin urma, pierduta pe traseul pietist.

  • dony zice:

   întemeierea adevăratei cunoaşteri de Dumnezeu nu se poate face în primul rând pe studiul scolastic propriu-zis, pe efortul vizând cu stricteţe o achiziţie pur intelectuală, fie ea şi de maximă rigoare sau rafinament „academic“, ci cu precădere pe asceza de fiecare zi a luptei cu patimile care obturează discernământul duhovnicesc şi expun la riscul unei nevoinţe şi teologii fundamental eretice, chiar dacă adesea fascinante.

   Scriptura însăşi pledează în multe rânduri pentru faptul că Dumnezeu poate şi trebuie să fie cunoscut mai degrabă cu inima, decât cu raţiunea.
   protosinghel Policarp Stoian
   http://ziarullumina.ro/interviu/intemeierea-dumnezeu-te-face-martorul-minunilor-lui

   • Este extraordinar de bun citatul. Problema este ca in Ortodoxie trairea duhovniceasca adevarata presupune cunoasterea credintei. La fel si credinta adevarata trebuie sa fie lucratoare. Teologia care nu e traita e o simpla stiinta, dar si viata duhovniceasca fara adevarata cunoastere e o viata duhovniceasca bolnava. Si la asta se refera si parintele Policarp. Teologia polemica insa, si anume combaterea ereziilor, este un lucru diferit. Teologia polemica este defapt credinta pusa in practica din punct de vedere marturisitor. Citind Limonariul, am ramas uimit de polemica si dogmatica parintilor pustiei care erau evident, asceti. Chiar recomand Limonariul pentru cei care vor sa inteleaga si importanta cunoasterii teologice, dar si a ascezei.

   • Alexandru Iftime zice:

    Fireste ca parintii pustiei erau si asceti, si dogmatisti, si marturisitori, si apologeti. Crestinul trebuie sa faca din toate acestea dupa cum apare necesitatea si – evident – sa stie in Cine crede, spre a nu derapa in erezii, asadar, sa inteleaga dogmatica. In calitate de ortodocsi trebuie sa avem SI intelepciune (ceea ce include rigoarea logica…) SI traire duhovniceasca („fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii” – Mat., 10: 16). Mantuitorul Insusi foloseste rationamentul logic in pildele sale (vezi, d. ex., Luca, 11: 15-23). Una fara cealalta nu se poate. Asa au invatat si sfintii parinti – vezi d. ex. Sf. Vasile cel Mare, Omilii la psalmi. Ortodoxia nu este rationalista, dar nici irationala!!
    Daca trairea duhovniceasca (sau lipsa ei) la un om o stie singur Dumnezeu, lipsa de logica este vizibila si pe cai mai lumesti. Lipsa de logica poate duce la incoerente cu efect grav (vezi cazul de mai sus cu episcopul apostat). A rationa logic este altceva fata de intelectualism sau scolasticism… Sa nu cadem in eroarea de a opune logica trairii duhovnicesti, si de aici (Doamne fereste) de a lua lipsa de logica drept iluminare mistica, dupa cum fac uneori paganii.

   • Oana Iftime zice:

    Adică, dony? A pledat, aici, cineva pentru “cunoaşterea” scolastică? Dacă ideea era că generaţiile formate în perioada interbelică nu aveau decât să nu cunoască învăţătura de credinţă, căci au dat asceţi şi luptători cu patimile, care pot fi automat consideraţi luminaţi şi grăitori de Dumnezeu, mă tem că este o idee care nu face decât să întărească ceea ce s-a mai spus adesea aici, despre neştiinţă, sau reaua înţelegere, sau răstălmăcirea învăţăturii Bisericii în contemporaneitate.

    Nu poţi spune chiar orice îţi vine la gură, în Biserica lui Hristos, doar fiindcă eşti ascet (sau îţi închipui că eşti, ori îşi închipuie alţii despre tine) şi lupţi cu patimile, imaginandu-ţi (tu, sau alţii despre tine) că eşti iluminat. Asceză şi luptă cu patimile (uneori extrem de aspre şi pe cât de aspre pe atât de zadarnice, fiind pur omeneşti) au şi păgânii şi ereticii. Apostolii au fost trimişi să înveţe toate neamurile şi să le boteze, nu doar să le boteze, lăsându-le în ideile şi practicile lor păgâneşti, în falsa lor cunoştinţă despre Dumnezeu. Iar atunci când au apărut idei greşite despre Dumnezeu, El a trimis Bisericii oameni care au întărit hotarele dreptei credinţe.

    Interesant, totuşi, că s-a adus în discuţie problema ascezei şi luptei cu patimile… De asemenea atinse de relativism, la ora actuală, şi nu doar de azi. Suntem plini de îndreptare de spovedanie în stil apusean, conţinând înşiruiri (eventual numerotate, bune de făcut din ele teste- grilă) din care omul înţelege că păcatele sunt nişte articole distincte unele de altele, care se bifează ca produsele pe lista de cumpărături. D. ex. dacă omul a înjurat, apăi a înjurat, nu contează dacă a făcut-o din orgoliu, mânie, întristare, sau fiindcă îl durea burta, ori îi era lene să muncească, şi a simţit nevoia să-şi verse cârtirea pe cineva. Merge la duhovnic, „raportează” ca atare, îşi ia sfaturile şi canoanele stereotipe, eventual şi Sfintele Taine (semestrial) şi toată lumea este fericită. Iar dacă îndrăzneşti să spui că, totuşi, viaţa în Hristos s-ar putea să fie cu, despre şi pentru „altceva”… în fine, întâlneşti cele mai variate reacţii – în orice caz, se cheamă că ai idei ciudate, din moment ce „aşa se face”, cum ştiu ei.

    Şi uite aşa, ne ducem pe şine către mântuire… Sau cel puţin aşa ne imaginăm.

    Apropo de un alt unghi al ascezei, practicii şi relativismului, la noi se posteşte în afara rânduielilor Bisericii, mai ales înainte de spovedanie sau împărtăşire, fiindcă aşa au apucat ai noştri de nu se ştie unde (eventual se face şi numerologia zilelor de post), se îngenunchează în biserică în duminici (lucru interzis de canoane, spre cinstirea Învierii Domnului, care a ridicat pe om), se face numerologia rugăciunilor (x acatiste în y biserici, eventual cu n lumânări aprinse în cruce arzândă, ca la Ku-Klux-Klan) etc. Astfel încât postul şi rugăciunea devin pietism, falsă evlavie şi încălcare a noimei relaţiei cu Dumnezeu sub Legea Nouă.

    Iar cel mai sinistru aspect este, probabil, acela că asceza şi lupta cu patimile (sau păruta luptă) au ajuns mijloc de autoperfecţionare, ca în religiile păgâne orientale, o autoperfecţionare despre care se crede că se poate desfăşura fără Hristos – ortodocşii contemporani nu se împărtăşesc, ci de abia după programul de autoperfecţionare omul vine şi ia Sfintele Taine, pe post de premiu de bună purtare.

    Dar în rest… Stăm bine, stăm cu frică (de ziua de mâine şi de gogoriţe de tot felul), sunt pline bisericile (de ortodocşi necatehizaţi), este plin de „cărţi duhovniceşti” (despre semne şi minuni), ne dăm zeciuiala din mărar şi chimen, ş.a.m.d.

    Apropo de Limonariu, de vremurile de odinioară, in general – în viaţa Sf Maria Egipteanca consemnata de catre Sf Sofronie al Ierusalimului, dupa traditia orala, apar rugăciunile pe care le-a făcut Maria către Maica Domnului. Este impresionant cat sunt de dogmatice, ce cunostinta si constiinta ortodoxa avea o prostituata din vremea aceea. Le avea pana sa devina asceta si s-au vadit la intemeierea pocaintei adanci pe care a facut-o şi in care a pornit cu Hristos, pe Care il cunostea in conformitate cu învăţătura Bisericii. Iar cand l-a întâlnit pe bătrânul Zosima, l-a întrebat, printre altele „Cum este pastrată Biserica?”. Poate iau exemplu contemporanii nostri care pledeaza pentru relativism, ignoranţă dogmatică şi abolirea (sau abulirea) conştiinţei ecleziale.

 15. maria zice:

  Oana Iftimie
  “despre care se crede că se poate desfăşura fără Hristos –ortodocşii contemporani nu se împărtăşesc, ci de abia după programul de autoperfecţionare omul vine şi ia Sfintele Taine, pe post de premiu de bună purtare.”
  R:Nu am inteles prea bine,adica ,te impartasesti ca sa scapi de pacate?caci numai impreuna cu Hristos ai sa reusesti?

 16. Pingback: Până unde merge ascultarea de mai mari – conform Sf. Nicodim Aghioritul. | Ortodoxie Traditionalista si Teologie Patristica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s