Eroul Ortodoxiei contemporane: Saccsiv

Cum Saccsiv altceva mai bun nu are de facut, sta si ataca toata ziua pe oricine nu impartaseste pozitiile anticipiste apocaliptice.

Astfel ca si eu si doamna Oana Iftime am intrat in colimatorul eroului, in articolul: OANA IFTIME = ACTIVISTA PRO CIP. Idem blogul ORTODOXIE TRADITIONALISTA SI TEOLOGIE PATRISTICA.

Nu va imaginati desigur ca Saccsiv dovedeste cu vre-un argument teologic (asa cum ar fi normal si logic pentru unul care pretinde ca apara Ortodoxia) ci repeta ca o moara stricata „argumente” pe care de-a lungul timpului le-a spus impotriva celor de la Razboi intru Cuvant, parintelui Petru Pruteanu, parintelui Theodoros Zisis s.a.m.d. Va dati seama in ce hal am ajuns, daca ex-puscariasul pocait (care imediat ce s-a pocait s-a apucat si de dat sfaturi) ajunge sa-i dea lectii parintelui Theodoros Zisis (mai in varsta, mai grec si mai invatat decat el)?

In fine, pe langa asta, domnului Saccsiv nu doar ca ii place diversiunea, dar ii place sa selecteze ce-i convine dintr-un text, doar ca sa-si convinga fanii care il considera guru ca are dreptate.

Despre ce vorbim? O prima selectie in stilul Saccsiv: „Si ma opresc aici, n-are nici un rost sa-l reiau integral, caci nici n-am ce analiza la el. Incearca distinsa doamna sa demonstreze ceva despre 666 citand din greaca, insa la un moment dat recunoaste:

am citat o ediţie on-line americană, cred că este protestantă, însă nu am reuşit să intru pe un site ortodox din care să citez”

De parca originalul grecesc al Bibliei pe o pagina protestanta este un alt original. Greaca se vorbeste altfel la protestanti? Dar asa e cu logica. Unii mai sunt si certati cu ea. Ar putea insa eroul Ortodoxiei sa caute pe la alte surse. Cuvantul „χξς” exista peste tot si multi teologi aduc aminte de el. Dar a facut vreodata Saccsiv munca de cercetare? Preluarea stirilor de pe toate site-urile si comentariile personale si tipice nu se numeste munca de cercetare…

Un alt „argument” : „Adica schema-i simpla: atacam mai intai marii duhovnici, care ce sa vezi, cu totii au indemnat sa nu luam cipurile. Apoi intra in scena foarte hotarati micii duhovnicii si tot soiul de teologi care demonstreaza ca primii erau niste batranei senili ce bateau campii.”

Nu am atacat marii duhovnici. Cu acuze de genul umbla si ucenicul (acum alungat) al lui Saccsiv, Iacoboaie. Am vorbit de idolatria marilor duhovnici, foarte practicata astazi, si am dat si exemple concrete in acest sens. Faptul ca fanii calca peste canoanele Bisericii pentru a dovedi ca pictura lui Arsenie Boca e „profetica” nu reprezinta o dovada suficient de clara pentru stimabilul erou? Si nu am spus nimic in plus decat de spun si Sfintii Parinti. Ce ne spune Sfantul SImeon Noul Teolog? Spune asa: „„Cu rugăciuni şi lacrimi cere lui Dumnezeu să-ţi trimită un povăţuitor nepătimitor şi sfânt. De asemenea şi tu cercetează Dumnezeieştile Scripturi, dar mai ales scrierile practice ale Sfinţilor Părinţi şi comparând cu acestea ceea ce te învaţă învăţătorul şi superiorul tău, să cântăreşti singurşi ceea ce este în acord cu Dumnezeieştile Scripturi să le primeşti înlăuntru şi să le ţii în minte, iar ceea ce este fals şi străin să le vădeşti şi să le arunci, pentru a nu fi înşelat. Şi să ştii că mulţi învăţători înşelaţi şi mincinoşi se arată în zilele noastre”.(vezi Filocalia).

Dar desigur, pentru cineva care crede ca orice vorba a unui mare duhovnic „e de la Duhul Sfant” e foarte greu de realizat ca trebuie sa facem si ascultare, dar si nevointa personala. Astazi nevointa e foarte simpla: ne uitam la doua-trei filmulete pe Youtube cu mari duhovnici (si acei mari duhovnici selectati desigur, dupa ce ne dorim sa auzim), credem ce am vazut acolo ca este picat din cer si gata! Asta e toata Ortodoxia de care avem nevoie!

Deci „schema” se pare ca nu a fost deconspirata din start de Saccsiv.  Mai ales ca apoi ne arata cum „toti” duhovnicii au fost anticip. Pai parintele Porfirie, Sf. Daniile Sasoev, parintele Gheorghe Calciu, Parintele Dionisie de la Colciu si multi, multi altii erau (culmea!) impotriva atitudinilor apocaliptice stil Saccsiv. Desigur, toti acestia era rataciti!

Si nu a spus nimeni ca cei anticip erau „senili”, doar ca multi au fost influentati de cei din jur. Mai tine minte cineva scandalul „afiselor” de la Petru Voda? Un exemplu elocvent al faptului ca parintele Iustin avea „soptitori” pe la ureche. Si exemplele desigur sunt mult mai multe… Poate nu ar fi rau sa fie intrebat parintele Mihai Valica pe tema asta.

Ca un final dezastrus de articol, Saccsiv posteaza acest comentariu de la articolul meu, in care mi s-a dat o replica:

victor.s:

sa-ti raspund argumentat andrei:1-nu ne va cere antihristul lepadare de hristos pentru ca el sa va substitui lui hristos.[ nu va spune : acela de acum 2000 de ani a fost un impostor si eu sunt cel adevarat ci va spune eu sunt hristos cel ce trebuie sa vina adoua oara; -” sa ‘insele de va fi cu putinta si pe cei alesi’-.2- lepadarea va fi inainte de aparitia antihristului-citat sf. scriptura: ” ziua domnului nu va veni pana ce mai intai nu va veni lepadarea de credinta si{apoi} se va da pe fata fiul pierzarii -tesaloniceni cap 2 v 3; iar lepadarea de credinta nu va insemna ca vom trece la alta credinta {cum fac unii pentru bani} ci ” avand chipul bunei credinte{ortodoxe} dar puterea ei tagaduind ” ‘adica crestini doar cu numele , sau cum spune sf. ignatie brianceaninov-” apostatii autointitulindu-se drept crestini ii vor prigoni cu furie pe adevaratii crestini.” deci in concluzie nu ni se va cere nici o lepadare explicita. 3 dupa cum stii antihristul nu va domni decat 3 ani si jumatate deci nu va putea fizic sa implementeze un alt semn {sistem } in toata lumea in aceasta scurta perioada.4-si acum sa vorbim un pic despre cele doua “semne ” ,crucea si 666: oare semnul crucii a aparut odata cu venirea lui hristos sau exista dinainte ? oare cu ce semn a insemnat ingerul in egipt casele israelitiilor ,? , cum au fost binecuvantati manase si ifraim in chp minunat cu mainile crucis, cum a despicat moise marea si a inchis-o ,nu in semnul crucii,? cum a stat moise ca sa nvinga evreii ,nu in semnul crucii? la ce se uitau evreii ca sa scape de veninul serpilor ,nu la lemnul in forma crucii? iar cand a aparut Hristos pe pamant crucea exista si era element de tortura ,de blestem ,de moarte ,de umilinta ,de batjocura ,de smerenie.pe acest semn la acceptat Hristos pentru noi si a noastra mantuire si nu avenit cu altul. la fel si pe 666 il stim din vechiul testament si era semn de trufie ,de glorie ,de stapanire asupra altora ,de mandrie de bani de mamona;si acum este in lume si il va accepta antihristul nu va veni cu altul {si nici nu va avea timp sa-l implementeze in 3 ani dupa cum ti-am scris mai sus}.trist este ca inamicii lui Hristos il au semn pe acest 666 ca pe o arma{ vezi satanistii in “bisericile ” lor ,iar fondatoarea new age alice bailey declara ca e semn de bun augur pentru grabirea instaurarii epocii varsatorului {adica a lui antihrist} si spunea ca trebuie folosit cat mai des ca sa vina cat mai repede aceasta era.iar “generali ” crestini ii adorm pe “soldatii” lor spunand ca nu-i nimic nu vatama. imi pare rau de tine si de sotii iftime imi erati dragi pentru ca va stiam antiecumenisti.”

la care eu am raspuns (dar Saccsiv probabil nu a vazut):

Victor, in primul rand iti multumesc ca ai ales calea argumentarii si a discutiei pe puncte.

1. antihrist va cere lepadare. Asta o spune Scriptura: Cine se inchina fiarei si chipului ei si primeste semnul ei pe fruntea lui, sau pe mana lui, va bea si el din vinul aprinderii lui Dumnezeu” (Apoc. 14, 9-10). Deci va cere inchinare si pentru el, ceea ce inseamna lepadare de Hristos. O situatie asemanatoare avem din vremea persecutiilor romane, unde sfintilor mucenici nu li se cerea lepadare explicita, ci sa se inchine si idolilor.

2. ” Sa nu va amageasca nimeni, cu nici un chip; caci ziua Domnului nu va sosi pana ce mai intai nu va veni lepadarea de credinta si nu se va da pe fata omul nelegiuirii, fiul pierzarii,”. Uita-te mai bine pe acest verset. “lepadarea de credinta si omul neegiuirii”. Este clar ca sunt corelate. Daca nu ma crezi pe mine, sa vedem ce zice Sfantul Ioan Gura de Aur: “Aici el vorbeste despre antihrist si da pe fata o mare taina. Si ce inseamna lepadarea? Sub acest cuvant il numeste el pe antihrist pentru ca pe multi ii va pierde de la credinta…”.

3. Din nou iti aduc aminte citatul de le Apoc. 14, 9-10. Mai adaug si ca, dupa Sfintii Parinti, pecetea 666 nici macar nu e numarul 666 in sine, ci acest 666 este numele lui antihrist. Daca pecetea va fi numele lui, inseamna ca va fi in timpul lui. Si chiar de ar fi cum zici tu, ca nu are timp si trebuie sa se implementeze dinainte. Ce facem din nou cu Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti, care conglasuiesc ca pecetea va fi exclusiv pe mana dreapta sau pe frunte? Deci oricum nu se justifica teoria cipurilor prin pasapoarte sau alte documente.

4. Dar este un lucru binecunoscut ca antihristul are inaintemergatorii sai. Cum ar fi ecumenismul. Si altele. Problema e ca nu e chiar asa de simpla treaba cu 666, dupa cum am spus si mai spus. Eu sunt foarte sigur ca haiducii anti-cip (nu ma refer la tine ci la cei cu comportament de haiduci) defapt muta atentia de la adevarata pecete. Ei oricum procedeaza neortodox in a-si sustine ideile (vezi neglijarea sau negarea Sfintilor Parinti), deci….vezi sa nu pregateasca ei mai degraba calea tot insistand cu 666.

5. Sunt la fel de antiecumenist sa stii. Si eu si domnul si doamna Iftime. Imi pare rau ca iti “eram” dragi doar pentru simplul fapt ca nu suntem de acord cu teoria cipurilor, neintemeiata pe nici-o invatatura patristica. Nu categorisi oamenii asa Victor, e pacat de tine sa cazi in fanatismul haiducilor.
Doamne ajuta!

Deci „replica” se prezinta ca o rastalmacire in stil personal (sectant) a Sfintei Scripturi (!) pe care Saccsiv o aproba!. Dar nici el nu face exceptie. Daca tot dam cartile pe fata, voi reveni cu un articol in care voi arata cum balacaresc Saccsiv&co. Scriptura prin interpretari personale.

Oricum e uluitor cum a preluat fix acest articol si a ocolit cu gratie articolele ce contin cuvintele Sfintilor Parinti ai Bisericii despre Apocalipsa si pecete care sunt aici.

Pana una alta, ca sa intelegeti mai bine de ce am zis ca lui Saccsiv ii place diversiunea si ipocrizia, „delectati-va” si cu aceste articole ca replici la alte prostii spuse de stimatul blogger:

DEMONTAREA MANIPULARILOR GROSOLANE ALE BLOGGERULUI SACCSIV. Si o invitatie la reflectie pe marginea lucrarii “sistemului” antihristic. Sine ira et studio, daca e posibil…

SACCSIV SI CALOMNIILE DIN POSTUL MARE: Reincalzirea vechilor minciuni diversioniste. Ce credem despre cipuri, carduri, pecete si antihrist?

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Ortodoxie, Pietismul in Romania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

88 de răspunsuri la Eroul Ortodoxiei contemporane: Saccsiv

 1. Si am uitat sa adaug ceva: daca nu esti de acord cu teoriile apocaliptice anti-cip (repet, cele apocaliptice) inseamna ca esti activist pro-cip? Sau Saccsiv si ucenicii nu stiu limba romana (si anume ce inseamna „activist”). Sau sunt certati absolut de tot cu logica (orice impotrivire in legatura cu aceste teorii te transforma brusc si irefutabil in „activist”)?

 2. Ioan C. zice:

  Î.P.S. BARTOLOMEU ANANIA DESPRE SEMNUL FIAREI

  Semnul Fiarei – impus prin constrângere economică. Nero – modelul pentru Antihrist

  Textul din Biblia Anania:
  „16 Şi pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei liberi şi pe robi îi face să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte,
  17 încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde p, fără numai cel ce are semnul: numele Fiarei sau numărul numelui q Fiarei.
  18 Aici e’nţelepciunea! Cine are pricepere, să socotească numărul Fiarei; că e număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase r.”
  (Apocalipsa 13, 16-18)

  Notele Î.P.S. Bartolomeu Anania:
  p. = Constrângere economică.
  q. Evreii şi Grecii din antichitate obişnuiau uneori să convertească fiecare literă sau consoană a unui nume propriu în valoarea ei numerică din alfabetul respectiv şi să facă un total; nume încifrat.
  r. Pe seama acestui număr s’au făcut numeroase speculaţii, fiecare în funcţie de alfabetul şi maniera în care se operează calculul. Cea mai probabilă rămâne aceea care, în valorile numerice ale alfabetului ebraic, îl indică pe Caesar Neron, împăratul Romei, primul mare persecutor al creştinilor: QSR = 10 + 60 + 20; NRON = 50 + 20 + 6 + 50; totalul: 666. Semnificaţia poate fi însă şi de ordin mai general: cifra 7 (simbolul perfecţiunii) minus 1 = simbolul imperfecţiunii, repetată de trei ori în 666; acest număr îl poate desemna pe omul total imperfect, pe cel ce întruchipează tot ce este mai rău. În cazul lui Nero (sau Neron), el poate fi persoana istorică reală, dar şi arhetipul celor ca el de-a lungul istoriei.”
  Sursa: http://dervent.ro/biblia.php

  Cât despre unde anume va fi pus semnul, Sf. Apostol Ioan zice: „pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte” (Apocalipsa 13, 16).

 3. oiftime zice:

  Mi-a plăcut, la saccsiv, cum spune ca s-au grăbit sa ma includă in „tabăra lor”. Chiar ca s-au grăbit… Pe mine, in orice caz, nu m-a întrebat nimeni daca ma vreau asociata cu respectiva tabăra (bine zis, „tabăra”, de altfel) 🙂

  Nu, saccsiv, daca tot veni vorba, nu voiam sa fac parte din tabăra cu pricina si va sunt recunoscătoare ca m-ați „proscris”.

  Oricum, demult am zis ca avem mare nevoie de un Caragiale eclezial. Poate apare vreunul… Ar putea fi o pierdere, pentru posteritate, sa nu vadă cum ne distram noi, astăzi.

 4. tony zice:

  Sunt 2 probleme principale cu saccsiv:
  -nu explica de ce a iesit din puscarie dupa un an, desi avea o condamnare cu executare de 5 ani!!!Mai ales ca este „faimosul luptator antisistem”!
  -este f atent sa nu publice un comentariu care ar veni cu argumente clare a acestei nebunii cu cipurile
  Eu l-am intrebat de mai multe ori (dar nu a publicat) de ce nu posteaza si parerile altori mari duhovnici care au spus ca toata treaba asta cu cipurile este o sminteala:Pr Papacioc, Pr Petroniu Tanase sau proaspatul canonizat Sf Porfirie..Asta daca l-ar fi interesat in mod sincer o „discutie/dezbatere” pe aceasta tema.Nu vad decat 2 explicatii: ticalosie sau prostie…
  Atat de multe condamnari la iad cat am vazut pe blogul cu pricina incat nu cred ca am mai vazut asa ceva decat in filmele cu inchizitia spaniola…Dupa mintea lui saccsiv, Sfantul Porfirie este acum in fundul iadului ! Doar a spus ca ar sta sa-l pecetluiasca antihristul pentru ca dragostea lui Hristos este mult mai mare decat orice pecete…Pr Petroniu vorbea despre aceasta „noua sminteala cu cipurile”..
  Este destul de trist sa vezi cum fratele tau crestin te condamna repede la iad de dragul unui cip…Ingrozitor!!!
  Pe tine(Oana I) deja te a aruncat in tabara satanei si te a condamnat la chinuri VESNICE!!!
  Ingrozitor si infricosator acest mod sadic de a judeca pe oricine!!!
  Intrebarea este: mai suntem in toate mintile?
  Am ajuns in halul asta?Ne mai numim ucenicii lui Hristos?
  Am ridicat piatra intinsa de Mantuitor si am inceput sa lovim pe cel cu pacate si cu greseli?

 5. Ana Elisabeta zice:

  E o vorba in Sfanta Scriptura care rezuma bine fenomenul: „dupa roadele lor ii veti cunoaste”. Sunt unii care nu se simt bine daca nu rascolesc niste rahat, iar daca nu gasesc rahat de rascolit, atunci il inventeaza.

  Aceasta vorba se gaseste la Matei 7, 16 si face parte, (suprize-surprize!) dintr-un avertisment pe care il da Mantuitorul contra proorocilor mincinosi, si care cuprinde si modalitatea de a-i recunoaste (dupa roade).

  15. Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
  16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
  17. Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
  18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
  19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
  20. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.

 6. Ana Elisabeta zice:

  Apropo de subiectul zilei, adica calomnia…

  Dialoguri la Athos (19) – Ce este calomnia (clevetirea) şi de ce trebuie să o suportăm?

  Calomnia este cel mai groaznic spectru al urii şi răutăţii, cea mai dureroasă traumă pentru cel ce o suportă. Calomnia este arma defensivă a inferiorităţii. Pentru că nu poate să-şi acopere propria goliciune şi meschinărie, omul încearcă să-i întunece pe cei ce se află mai sus, crezând că astfel se va îndreptăţi.

  Întrucât este o uneltire mincinoasă şi vicleană, constituie cea mai grea traumă pentru acela care o pătimeşte. Cu dreptate proorocul David, adresându-se lui Dumnezeu, spune: „Izbăveşte-mă de clevetirea oamenilor, şi voi păzi poruncile Tale” (Psalmi 118, 134). Vrăjmaşul diavol cunoaşte chinul şi durerea, pe care le provoacă această răutate şi o foloseşte împotriva celor ce se luptă împotriva lui cu putere. Scopul său este acela de a face să cedeze răbdarea acestora. A folosit-o chiar şi împotriva Domnului nostru, prin mijlocirea fariseilor.

  Cât priveşte răutatea şi viclenia, calomnia (clevetirea) deţine primul loc în catalogul răutăţii. Deţine însă primul loc şi în catalogul demnităţii şi al vieţii îmbunătăţite. Căci folosul pe care îl pricinuieşte întrece răsplata pentru atotcuprinzătoarea iubire de osteneală.

  Doar harul şi acoperământul iubirii dumnezeieşti pot să ducă această povară a nedreptei calomnii. Credinciosul să-L aibă ca pildă pe Domnul nostru, Care i-a iertat pe calomniatorii cei îndrăciţi. „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac” (Luca 23, 34). Toţi cei care au ridicat această cruce foarte grea au câştigat şi „fericirea” pe măsură: „Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea” (Matei 5, 11).

  În calitate de purtători şi următori ai iubirii, primim şi îndurăm această plagă diavolească, avându-L pe Domnul drept pildă; şi învăţăm că „plata noastră multă este în ceruri” (Matei 5, 12).

  (Gheronda Iosif Vatopedinul, Dialoguri la Athos, traducere din limba greacă şi note de Nicuşor Deciu, Editura Doxologia, Iaşi, 2012, pp. 43-44)

  Deci continuati-va lucrarea pe care o iubiti atat de mult, prieteni, ca astfel adunati plata multa in cer victimelor calomniilor voastre!

 7. gabita zice:

  vasile infractorul si radu iaco… au nevoie de rugaciune , sunt bolnavi rau, rau ,rau …

 8. doktoru zice:

  Mie,mica disputa despre chip si 666,interminabila mica disputa,imi aduce aminte de discutiile retarde ale celor din Bizant,asa am citit pe undeva,care se certau ,cica,inainte de caderea Constantinopolului,pe sexul ingerilor.Va da-ti seama cat de retarzi erau aceia din vremea aia ? Deci aveau probleme mult mai mari,practic tara ardea,si pe ei ii chinuiau amintirile si problemele irelevante.Si au ramas si fara imparatie iar sexul ingerilor tot nu l-au aflat. Si se mai mira grecii ca au ramas fara Constantinopol,de parca il si meritau.Si inca mai au nesimtirea sa il vrea iarasi.Sa astepte.
  Asa si acum cu 666.Aceiasi poveste.Aceiasi retarzi.Aceiasi dilema inutila.Deci ,Sf.Parinti s-au cam ferit sa comenteze Apocalipsa.In Istoria Bisericeasca a lui Eusebiu de Cezareea se si arata de ce,ma rog pt cei care au citit-o, multi nici nu o lua in seama .De fapt o gaseau plina de chestii contradictorii si de neinteles.Abia mai incolo s-au incumetat unii sa scrie despre ea ,cu rezerve destul de mari si cu probabilitati multe,parerea mea.Primul care a citat din ea a fost Sf.Iustin.Martirul si filozoful.Nu Parvu.PSB 2…pt cunoscatori!!!
  Ramasesem la Apocalipsa.13.Cheile principale de acolo sunt,parerea mea:cele 2 fiare,cine e antihristul,numele sau numarul lui,pecetea care ar contine 666(nu ca si contine de fapt),plus lepadarea sau apostazia de care ne vorbeste Sf.Pavel .Ori fi mai multe, dar in discutia de fata la acestea ne referim in principal.
  Sf.Parinti au identificat lepadarea si apostazia,acelasi lucru,in persoana lui antihrist.Pe acesta insa nu l-au identificat,ci doar si-au dat cu parerea folosind din pacate,stiinta evreiasca gematrica, care de fapt avea provenienta babiloniana(mai precis asiro-babiloniana).In baza acesteia au dat niste nume total aiurea,au recunoscut si ei de fapt,si pana in ziua de azi identitatea acestuia ramane necunoscuta.La fel si despre prorocul mincinos.
  Mai departe,semnul sau pecetea iar,nu a fost identificata.Nu s-a inteles daca pecetea ar fi ceva fizic sau simbolic(parerea mea este ca la cat de plina de simboluri este Apocalipsa trebuie sa fi nebun si prost ca sa crezi ca ea ar fi fizica).
  Deci daca Sf.Parinti nu ne-au zis decat ca lepadatul,apostaziatul,este antihristul si atat,nu inteleg cum activistii pro-cip,adica cei care sunt chinuiti de acest subiect tot timpul,au rezolvat problema aceasta , si elucidand misterul care persista de 2000 de ani incoace,au declarat cu o insolenta nosalanta ca micro-chipul 666 este pecetea.Punct.Si noi ar trebui sa fim de acord cu ei.Ha,ha…hai mars cu teoria asta de aici.Putina decenta.Teoria asta ne insulta inteligenta.Prea mult trebuie sa ne coboram standardele inteligentei pt a putea fi de acord cu o aberatie asa de mare.
  Cat despre eroul ortodoxiei,modernizate si updatata la zi,in mod protestant,ce sa zic.El si gasca aia inculta de dincolo pt mine nu reprezinta absolut nimic.Mie nu-mi place sa-mi pierd timpul ascultand aberatiile lor.Poate altii au timp.Aia cu caini cipulizati reprezinta emanatiile propriilor lor basini duhovnicesti.Si pe deasupra mai au si ciocul mare.
  Ma gandeam la munca de cercetare pe care se presupune ca ar trebui facuta.Pai sa dai un simplu copy/paste necesita destul de multa inteligenta.In primul rand trebuie sa stii de unde sa dai copy.Ori asta cere foarte,foarte mult timp acordat cititului.Si nu cititului linkurilor inutile care aglomereaza in modul cel mai idiotic netul.Dar depinde ce vrei:cancan sau teologie/patrologie.Se pare ca baietii veseli de pe dincolo totusi au ales.Prima varianta.E mai pt inteligenta lor.Atata pot ei.Asta e.Astia sunt,cu astia defilam.
  PS-Ma gandeam la o profetie mai veche care zicea :

  Într-o zi Sfinţii Părinţi din pustia Scetică vorbeau profetic referitor la neamul de pe urmă.
  “Ce-am făcut noi?“, se întrebau ei. Unul dintre ei, mare bătrân, avva Ishirion a răspuns: “Noi am împlinit poruncile lui Dumnezeu“. Ei l-au întrebat ce vor face cei ce vor după ei. Avva a răspuns: “Ei vor împlini pe jumătate ceea ce am făcut noi“. Apoi l-au întrebat din nou: “Şi ce vor face cei ce vor veni după ei?” Avva Ishirion a răspuns: “Ei nu vor împlini nici o lucrare călugărească, dar vor fi încercaţi de ispite, şi aceia dintre ei care vor stărui până la sfârşit vor fi mai mari decât noi şi decât părinţii noştri“.

  Si apoi ma gandesc la Sf Pavel care zice:

  Ispită nu v’a cuprins decât la măsura omenească. Dar credincios este Dumnezeu , Care nu va îngădui să fiţi ispitiţi mai mult decât vă stă’n putere, ci odată cu ispita vă va aduce şi calea de a ieşi din ea, ca s’o puteţi răbda.

  Si ma gandesc la neamul asta mai din urma ,care este scris,ca nu va putea face mai nimic din lucrarile duhovnicesti ale parintilor de la inceputul crestinismului.Oare Dumnezeu sa le dea o mucenicie asa de sangeroasa ,cand astia se sperie si de umbra lor.Sau le va cere doar staruinta in ortodoxie,cand de jur imprejur toti cad ca mustele,mireni,monahi …

  Ma opresc aici ca si asa a iesit prea mult !!!

 9. tony zice:

  Mucenicie?! La asta viseaza ei , deja sunt cyber-mucenici cu totii pe blogul acela asa ca totusi putem realiza ce inseamna inselarea cu adevarat..De ce trebuie sa minta ei in halul acesta, nu inteleg..Nici macar Pr Iustin nu a spus ca e lepadare(cum ar fi putut) sa iei aceste acte! Este o etapa premergatoare este adevarat dar nu ar trebui inchis subiectul si sa incepem lupta adevarata cu patimile si cu noi insine?Le rezolvaseram pe toate si mai ramasese asta?!
  P.S La inmormantarea Pr Teofil Paraian a fost o atmosfera pascala , cu mult HAR ,ceea ce inseamna ca Dumnezeu l-a cinstit pe parinte, indiferent de greselile pe care le-a facut referitoare la catolici.Explicatia este ca parintele fiind orb, nu a gasit in Braille decat scrieri catolice care l=au indus in eroare cu anumite subiecte..Am precizat asta pt ca este tarat in noroi si numele acestui om minunat…Daca ati vedea cu cat dispret ii pronunta numele cyber-mucenicii de pe saccsiv…Dumnezeu sa-i ierte!

 10. aspiratorul din strana zice:

  Pe Ilarion Argatu l-au dat saccsivierii la o parte fiindca ei judeca in locul lui Hristos . Ei mananca produse insemnate cu 666 de aceea sunt insemnati fiindca trupul lor este hrana insemnata . Actele cu cip nu sunt mai periculoase decat alimente de supermarket insemnate.
  Buletinul de identitate nu reprezinta omul ci doar statul . Nu se fac minuni prin buletinele sfintilor , nici prin actele Sfantului Ioan Hozevitul . Mai personale sunt hainele pe care le-au purtat o luna , un an si ele alunga demonii . Asa vor nebunii sa zica ca Dumnezeu nu este mai puternic decat satana . Ei recunosc ca tot am putea pacatui impreuna cu dracul daca am avea buletin facut de un stat cu adevarat ortodox , cu icoana , cruce dar daca screlozatii statului iti dau buletin cu cip nu mai poti sa faci nici-o fapta buna fiindca esti cazut din harul stilist . Poate cel mai bine le da in cap Ilarion Argatu :
  „Când va veni acel timp, timpul lui Antihrist, cei trei ani şi jumătate pe care-i va petrece pe pământ, timp în care toţi cei credincioşi lui Antihrist vor fi pecetluiţi, nu va fi după cum credem noi acum şi după cum scriu unii şi alţii prin cărţi. În primul rând, pecetea lui Antihrist nu va fi pusă de om ca o ştampilă sau după cum mai spun unii cu laser. Nu va fi pusă prin constrângere şi şantaj. Nu va fi pusă numai celor care acceptă s-o poarte şi celor ce nu acceptă li se va îngădui să n-o poarte în schimbul unei taxe. Nu va fi pusă sub formă de cip, sau altfel. Nimic din toate acestea nu vor fi. Bineînţeles că se pregăteşte calea venirii lui Antihrist de supuşii şi slujitorii lui, aşa cum a fost pregătită şi calea venirii Mântuitorului de către profeţi şi de către Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan. Aceşti pregătitori şi „înaintemergătorii” venirii lui Antihrist vor pregăti omenirea folosindu-se de: viclenii, năluciri, înşelătorii, de care se scrie astăzi prin cărţi, apoi cu frica, cu înfricoşetoare şi diabolice metode de care nu ne putem închipui. Mai întâi se vor împânzi şi vor lua amploare organizaţii şi curente satanice, de se va îngrozi lumea. Crima şi desfrâul va fi la drumul mare. Nici în munţi, nici în păduri nu vei găsi locul curat din cauza desfrâului şi a barbariilor care se vor face. Femeile vor umbla ziua în amiaza mare pe stradă goale. Şi în biserici vor intra despoiate şi neruşinate. Ce vezi că fac pe străzi haitele de câini umblând în călduri aşa vor face oamenii. Respectul şi mila faţă de om va dispărea. De Dumnezeu foarte puţini şi pentru puţin timp îşi vor aduce aminte. Cei ce vor vorbi de Dumnezeu, vor suferi de la cei necredincioşi: ocări, bătăi, prigoană, nedreptate, vor fi scoşi din serviciu, din case, alungaţi din comunitate ca pe un rău. Aceştia vor suferi atât de mult încât se vor duce la morminte şi vor striga: „ieşiţi voi din mormânt ca să intrăm noi, că nu mai putem suferi!” se vor duce la munţi şi vor implora ca muntele să-i acopere că nu mai pot răbda. Semnele apocaliptice trebuie să se împlinească. Cei mulţi vor fi fiii lui Antihrist şi cei foarte puţini vor rămâne fiii lui Dumnezeu.
  Atât fiii lui Antihrist cât şi fiii lui Dumnezeu vor fi însemnaţi cu o pecete pentru a se deosebi de la distanţă. Fiii lui Antihrist vor fi însemnaţi cu semnul lui satana „666”- număr omenesc (Apoc.13,18), iar fiii lui Dumnezeu vor fi însemnaţi cu Semnul lui Dumnezeu „+”: „Nu vătămaţi pământul, nici marea, nici copacii, până ce vom pecetlui, pe frunţile lor, pe robii Dumnezeului nostru” (Apoc.7,3).
  Când vor fi pecetluiţi, se va întâmpla în felul următor: cei ce au lucrat cu mintea, cu intelectul, cu propaganda, cu gura, împotriva lui Dumnezeu le va apărea pe frunte pecetea lui antihrist „666”; cei ce au lucrat cu braţele şi au alergat cu picioarele împotriva lui Dumnezeu le va apărea şi pe mâini pecetea lui antihrist „666”. Deci, nimeni nu le pune nici o ştampilă sau, să le facă cu laser, ci va apărea pur si simplu pe mâini şi pe frunte. Unii se vor îngrozi, când semnul de pe mâini şi frunte le va confirma că sunt însemnaţi ca fii a lui Antihrist şi vor încerca să scape de acest semn făcând operaţie, extrăgând bucata de piele cu pecetea, dar vor vedea că pecetea este imprimată şi pe os, iar prin pielea nouă cu care vor acoperi pecetea de pe os va pătrunde din nou pecetea şi nu vor putea să scape de ea. Aceştia se vor îngrozi şi mai tare încât vor căuta să-şi pună capăt zilelor şi nu vor putea. Dumnezeu va lua moartea de pe pământ în aceste clipe grozave. Se vor arunca în lama cuţitul şi vor vedea că lama cuţitului se îndoaie, funia se va rupe, glonţul va fi ca de mămăligă, piatra şi fundul prăpastiilor ca de ceară moale, muşcătura fiarelor şi a târâtoarelor din adâncuri va fi usturătoare ca de moarte şi nu vor putea scăpa de chinul ce va fi. Acesta va fi un „vai”.
  Sa luam aminte sa nu fim inselati,sa ramanem in ortodoxie,sa ne rugam mai mult la Dumnezeu,sa aiba mila de pacatele noastre. „

 11. Ioan C. zice:

  Cu riscul de a mă repeta

  CREŞTINUL SĂ LUPTE ÎN PRIMUL RÂND CU PATIMILE, NU CU SISTEMUL

  „11. Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului.
  12. Căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh.
  13. Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare.
  14. Staţi deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcându-vă cu platoşa dreptăţii,
  15. Şi încălţaţi picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii.
  16. În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului.
  17. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.
  18. Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri, şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi sfinţii.”
  (Efeseni 6, 11-18)
  * Rugăciunea şi privegherea sunt cele de bază în lupta creştinului:  „Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită.” (Matei 26, 41), iar nu retorica antisistem, că până la urmă şi Biserica e un sistem care are o anumită organizare. Iar această luptă trebuie să fie în primul rând cu patimile: „Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele.” (Galateni 5, 24). Războiul creştinului este în primul rând duhovnicesc, vezi mai sus versetul 12.
  Dacă nu te schimbi în primul rând pe tine, cum vrei tu să îi schimbi pe alţii? „De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, iar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?” (Luca 6, 41).

 12. tony zice:

  Dar totusi…intrebare pt saccsiv(sunt sigur ca citeste comentariile de aici):
  CUM AI IESIT DIN PUSCARIE DUPA UN AN, CU O DONDAMNARE DE 5 ANI cu executare?
  Toata lumea intra la puscarie, nu iese..Mai ales eroii antisistem…
  P.S Nu ma intereseaza ce ai facut ci doar felul in care ai iesit de acolo…Te banuiesc de colaborare, ca sa o spun mai pe sleau!

  • duhovnic zice:

   Voi acum va dati seama ca saccsiv este suveica ce darama ortodoxia din pozitia de guru-ortodox? Asa e si Iacoboaie… Doar ca pe el nu prea e remobilat la mansarda. Aveti grija si la ereticul Marius Ianus dar si la apologeticum!

   • tony zice:

    Exagerezi..in cel mai rau caz este un om care a cedat sau care este in inselare…
    Sa nu facem acelasi lucru ca si el..
    Eu zic sa-l pomenim cu totii si sa fie nelipsit de la rugaciune!Indiferent de ce face..
    Nu asa ne invata Hristos?
    Bine, nici sa nu ascultam multele baliverne..

   • Ai dreptate tony. Hai sa nu ne luam dupa modul lor de exprimare. Si buna intrebarea referitoare la perioada in care saccsiv a stat in puscarie. Destul de ciudat pentru un tip asa „periculos” pentru sistem. Multa lume spune (si pe internet dar am auzit si „live”) ca saccsiv defapt e plantat cu niste scopuri. Faptul ca ataca orice persoana care nu e anticipista apocaliptica, indiferent de eforturile pentru Ortodoxie depuse de persoana respectiva, e un indiciu clar. Cam ciudat sa te iei de dna Oana Iftime dupa atatea eforturi pe care le-a depus impotriva evolutionismului (si nu numai) doar ca nu apocaliptizeaza cipurile… Practic el porcaie pe toti care au facut ceva apologetic pentru Biserica si le minimizeaza increderea in fata fanilor. Si asta vine de la puscariasul pocait care imediat ce s-a pocait s-a uns profet al lui Dumnezeu.

  • duhovnic zice:

   Eu nu pot sa-l inteleg pe Sfantul Ierarh Nicolae care l-a palmuit pe Arie peste ochi… De ce nu s-o fi rugat pentru el, n-am idee. Iar Sfantul Ierarh Spiridon, mai-mai sa dea cu caramida dupa Arie. Ce-o fi avut si el ? Mai dificil mi se pare ca vorbim despre puscaria lui, trecutul lui personal, si ca avem o atitudine gen ‘Simona Gherghe cu acces direct’, unde se judeca lumea pentru intimitati si chestiuni de private. Eu privesc lucrurile din perspectiva unui duhovnic… Sper sa nu privesc gresit…

 13. tony zice:

  Minunatul Pr Papacioc spunea despre chestia asta cu cipurile ca nu este intelept sa dam lupta acum pt ca dusmanul doar vrea sa vada care sunt dusmanii si ca nu este intelept sa dam lupta acum.Este inregistrare video…Pe care saccsiv nu a avut curajul/interesul sa o posteze…Eu cred ca acest om este pus de sistem sa faca ceea ce face sau este incredibil de… putindotat intelectual si sufleteste.Dar nu prea mai cred in prostia omului…Indiferent de asta…sa ne rugam si sa-l pomenim!La urma urmei, cine nu este un puscarias dupa „normele” UE??!!

  • @tony

   A nu se intelege gresit. Eu nu-l judec pe saccsiv ca a fost in puscarie. Doar mi se pare ciudat cum azi s-a pocait dupa ce a iesit din puscarie si de maine deja e eroul ortodox roman. De aceea si spun ex-puscariasul „pocait”. Si inregistrarea cu parintele Papacioc au bagat-o in seama, dar ei au auzit doar ca parintele a zis ca nu ar lua acte cu cip. Nu au mai auzit si „se face zgomot prea devreme”, nu au auzit si „lepadarea e lepadare” nu au auzit si cum parintele condamna parerea ca preotii cu acte cu cip nu ar mai avea har etc. Dar asa fac ei, aud doar ce le convine, dovada fiind si articolul de fata.

   • tony zice:

    pai asta mai lipsea..sa ne luam dupa el …intrebarea obsesiva pt mine este: ticalosie sau prostie?
    Of..ce mi as dori un dialog cu acest vasile vieru..

   • Mai studiați. Părintele Arsenie Papacioc a rectificat ulterior și i-a dat dreptate părintelui Iustin Pârvu. Nu doar pentru a nu crea o disonanță între sfințiile lor dar și pentru a nu se interpreta și a se sminti unii…

   • Un link, ceva? Interviul de care vorbesc este spre sfarsitul vietii parintelui Arsenie. Si fiind un om care l-a cunoscut personal pe parintele, ma indoiesc profund…

   • tony zice:

    Domnului Iacoboaie:
    Stiu ca sunteti prieten cu saccsiv.Cum a reusit sa scape de puscarie cand toata lumea intra la puscarie??
    Referitor la Pr Papacioc si Pr Parvu – au spus ceea ce orice fiinta umana dotata cu gandire(si nu cu un munte de HAR cum au fost/sunt cei doi) ca nu este lepadare acceptarea actelor cu cip dar ca se pregateste un sistem bazat pe genul asta de tehnologie..Am incheiat subiectul cu cipurile si cu -ce a zis.. ce a spus…
    Daca EL ne-a spus ca-i va trimite pe ILIE si ENOCH din cer sa sa nu cadem in capcana antihristului si a pecetluirii atunci suntem chiar trepanati mintal sa nu intelegem ca pecetluirea va fi un ritual perfect constient prin care cel ce il face se lapada de EL?Sfintii ne-au lasat o gramada de profetii pe tema asta si tocma pt asta cred ca prietenul dvs saccsiv este rau intentionat sau asculta de o comanda pt ca nu are de ales..Nu are cum sa fie atat de …putin la minte…Desi cand vad inversunarea celor care il urmeaza…
    P.S Pr Iustin pe care il tot scoateti voi discipolii lui saccsiv a spus clar si citez:” actele cu cip NU SUNT LEPADARE”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Cred că ori sunteți foarte perfid, ori nu aveți deloc informații despre pericolul pe care îl reprezintă cipurile RFID, care sunt de control și urmărire a omului!…

   • tony zice:

    CUM A SCAPAT PRIETENUL DVS SACCSIV DE PUSCARIE??

   • tony zice:

    Pai..domnule Iacoboaie,
    Felul acesta de adresare demn de discipol al lui saccsiv nu are nimic de a face cu crestinismul in general si chiar cu rasa umana..Genul asta de abordare a la saccsiv, cu multe epitete si adjective arata mai degraba apartenenta la regnul animal si nu are nimic de a face cu fiinta umana.Vorbiti si va comportati ca niste sectanti cu creierul spalat care repeta in bucla aceleasi propozitii dictate de gurul dvs Vasile Vierul zis si saccsiv.
    Sa mai vorbim despre Hristos si legea iubirii cu voi??!!!Mi se pare ca aruncam diamante porcilor ca sa le calce in picioare…
    Citati voi pe marii duhovnici?
    Ati vazut voi pe unul dintre ei indemnand sa osanditi direct la iad pe toti cei care nu sunt de acord cu voi?Sa aveti asemenea hal de abordare?Unde ati vazut voi vreodata in lumea crestina pe cineva sa se adreseze in halul acesta?
    Idolul dvs. saccsiv eticheteaza direct cu semnul = activist pro cip pe aceasta persoana doar..asa…Mie mi se pare ca acest om este si putin deranjat psihic…
    Sunt uimit cum de a reusit sa stranga atatia adepti in jurul lui care mai si pomenesc numele de crestin…
    Ingrozitor!!!

 14. o oarecare zice:

  ,,E o primejdie foarte mare sa mergi pe un drum necunoscut.”, spunea parintele Arsenie Papacioc:

  Aceasta lucruri le pot intelege cei care au Duh Sfant, asa cum spune si parintele Proclu:

  http://www.trilulilu.ro/video-evenimente/pr-proclu-zice-sa-nu-primim-acte-cu-cipuri-de-nici

  • Ana Elisabeta zice:

   Pesemne ca aveti Duh Sfant, de vreme ce le intelegeti atat de bine!

   • o oarecare zice:

    Rostul vietuirii crestine chiar acesta este: dobandirea Duhului Sfant. Caprele nu pot avea asa ceva. Iar eu sunt capra. Oile le stie Dumnezeu.

  • Ana Elisabeta zice:

   Stimata doamna sau domnisoara,

   Sunt in masura (din punct de vedere al timpului) sa va raspund mai pe larg. Este necesar si pentru ca raspunsul pe scurt era pasibil sa nu fie inteles.

   In primul rand, am vizionat filmuletul cu pr. Arsenie Papacioc, un parinte la care pot spune ca am evlavie. Ce spune pr. Arsenie? Ca „miroase a 666”. Dupa care imediat spune: „Si atat… Incolo ne vedem de mantuire.”

   Nu spune nici ca aceste pasapoarte cu cip ne impiedica la mantuire (n.b. era vorba de pasapoartele care ar fi continut pe cip informatii biometrice, adica pe langa fotografia obisnuita si datele obisnuite, care si ele sunt tot biometrice, adica inaltimea si culoarea ochilor, ar fi continut amprente digitale ale posesorului), nici ca ele inseamna lepadare de Hristos, nici ca trebuie sa le ardem sau in alt fel sa nu le primim, si nici nu indeamna pe toata lumea sa nu le primeasca, cum fac unii pe internet.

   Iata un interviu cu pr. Arsenie in care se trateaza problema mai pe larg:

   http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/06/parintele-arsenie-papacioc-despre-problema-actelor-cu-cip-31-august-2010-se-face-zgomot-prea-devreme-si-asta-este-in-favoarea-dusmanului/

   Nu am urmarit filmuletul cu pr. Proclu. Initial nu am avut timp, dupa care am (re)descoperit acest interviu cu parintele care este foarte, foarte instructiv: intre altele, parintele Proclu povesteste cum a mai vorbit pe acest subiect si i-au fost distorsionate cuvintele (citate trunchiat):

   http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/16/cuvantul-parintelui-pustnic-proclu-despre-ispitele-grele-ale-lumii-si-ale-bisericii-de-astazi-cum-va-fi-sfarsitul-lumii-si-ce-avem-noi-de-facut-fara-sfatul-duhovnicului-sa-nu-faca-niciun-pas-ca/

  • Ana Elisabeta zice:

   In ce priveste afirmatia dumneavoastra: „Aceasta lucruri le pot intelege cei care au Duh Sfant”, la care eu am raspuns: „Pesemne ca aveti Duh Sfant, de vreme ce le intelegeti atat de bine!”, ar fi de facut urmatoarele precizari:

   Siguranta ca un om s-a facut locas Sfantului Duh o avem numai cu privire la sfinti. Ne cam ferim sa declaram pe cineva sfant din viata; spunem mai degraba „cu viata sfanta”; motivul este ca oricine poate cadea oricand. Poate ca ne imaginam ca un sfant este usor de recunoscut, dar adevarul este ca in unele situatii, de exemplu, este nevoie de un discernamant duhovnicesc fin pentru a distinge starea de inselare demonica a cuiva pe care il declara poporul „sfant” pentru ca „prooroceste”. Sfintii cei mai evidenti sunt sfintii mucenici; lor se adauga cei cu har apostolic, care au convertit mii de oameni la dreapta credinta. Sfantul Nou Mucenic Daniil Sasoev a avut ambele harisme pe care le-am pomenit si, in aceasta logica, ar trebui sa-l ascultam pe el cel mai mult.

   Este insa adevarat ca darurile Duhului Sfant nu se impart egal (1 Corinteni 12, 4-11), si, pe deasupra, dupa cum spunea Parintele Proclu in interviul citat ca „se poate, ca Dumnezeu daca vrea sa smereasca pe cineva, sa ingaduie asupra lui napaste, necazuri” (raspuns la afirmatia ca „nu se poate sa i se faca parintelui Iustin asa ceva, ca el e sfant”, adica sa fie dezinformat si dupa aceea si spusele lui sa fie distorsionate de „ucenici”). Oricum, in Ortodoxie nu cunoastem infailibilitatea unei persoane, astfel incat sa apelam la aceasta cu orice intrebare si sa avem garantia unui raspuns corect. Trebuie obligatoriu sa aflam opinia mai multora si sa comparam raspunsurile nu numai intre ele, ci si cu Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti. Zicea tot Pr. Proclu: „Numa` atata poti sa fii in pace: daca ai citit pe Sfintii Parinti si Sfanta Scriptura atuncea nu te mai doare capul [de] ce spun altii.”

   Sigur ca un crestin nu va citi Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti ca pe romane, sau dintr-o curiozitate strict intelectuala, ci ca parte a vietii lui duhovnicesti, straduindu-se sa dobandeasca in primul rand, de este cu putinta, harisma mai mica a cugetului Parintilor. Astfel se formeaza, pe langa alte foloase duhovnicesti, si un inceput de discernamant (discernamantul duhovnicesc desavarsit fiind un dar inalt, pentru cei desavarsiti), astfel incat crestinul cel putin sa fie in stare sa-si dea seama pe cine sa asculte (cu alte cuvinte, sa-si dea seama cine vorbeste in acelasi cuget cu Sfintii Parinti) si sa nu se incline dupa cum bate vantul adica dupa cum i se pare lui sau li se pare altora, fara argumente, ca un parinte sau altul are mai mult Duh Sfant. Sau dimpotriva, sa se agate de o anumita opinie pe care o vede la un parinte purtator de Duh Sfant, fara sa-i asculte si pe altii care nu sunt mai putin duhovnicesti, fara a avea in realitate argumente pentru optiunea facuta.

   Lung raspuns am dat. Oricum, e bine daca nu uitam ca scopul vietii crestine e dobandirea Sfantului Duh.

 15. Ana Elisabeta zice:

  „Multa lume spune (si pe internet dar am auzit si “live”) ca saccsiv defapt e plantat cu niste scopuri. Faptul ca ataca orice persoana care nu e anticipista apocaliptica, indiferent de eforturile pentru Ortodoxie depuse de persoana respectiva, e un indiciu clar. Cam ciudat sa te iei de dna Oana Iftime dupa atatea eforturi pe care le-a depus impotriva evolutionismului (si nu numai) doar ca nu apocaliptizeaza cipurile… Practic el porcaie pe toti care au facut ceva apologetic pentru Biserica si le minimizeaza increderea in fata fanilor.”

  Foarte interesant! Asa se explica si psihologia lui si a ciracilor lui, care vad activisti, securisti, agenti si vanduti peste tot in fata ochilor. Asa cum spune intelepciunea copiilor, „cine zice, ala e!”

  Ar fi insa util sa existe si niste dovezi concrete, in afara de „roadele” dupa care Evanghelia spune ca ii vom cunoaste pe proorocii mincinosi.

  • o oarecare zice:

   Al dumneavoastra ce fel de duh este? Nu e nevoie sa-mi raspundeti, ci doar sa meditati serios pe tema aceasta. Cu dragoste v-o spun.

   • duhovnic zice:

    Se spune ca cea mai mare ura intre doua fiinte omenesti, este intre doi popi. Dar ura maxima pe pamant, este cea dintre doua femei. Nu va mai certati! Daca in Sfanta Treime nu e nicio femeie, inseamna ca Treimea are gingasie. Aceasta gingasie a Persoanelor Treimice, a pus-o Dumnezeirea in femei. Aratati lumii numai gingasia voastra…

   • Ana Elisabeta zice:

    O sa va dau un raspuns care n-o sa va placa. Pe mine nu ma odihneste smerirea de sine pe internet, mai ales ca de obicei tinde sa miroasa a falsa smerenie. Ma si indreptatesc (poate corect, poate gresit) cu un cuvant al Parintelui Paisie, care spune ca nu este de folos sa ne smerim in fata celor care nu sunt smeriti. Or pe internet…

    Iata raspunsul meu: cu aceeasi dragoste imi recomandati aceasta cu care imi recomandati sa dau foc la cardul de sanatate cu cip, mie si altor persoane care, in lipsa accesului gratuit la servicii medicale (spitalizari, medicamente compensate, poate si alte lucruri), pot sa moara ei insisi sau sa le moara copiii? Eu cred ca acest timp (lung, scurt, nu stim) pana la A Doua Venire sau pana la sfarsitul nostru personal al fiecaruia ni-l da Dumnezeu exact cu durata potrivita ca sa ne pregatim prin pocainta, prin rugaciune si prin Sfintele Taine (si prin tinerea tuturor poruncilor dumnezeiesti). Nu ma apuc sa scurtez acest timp dupa capul meu cu pseudo-mucenicii anti-cip si cu atat mai putin sa-i indemn pe altii, ceea ce nici parintii nostri duhovnicesti n-au facut. Inca n-am auzit pe vreun parinte recomandand rezistenta anti-cip pana la moarte, nici macar pe parintele Justin. De unde stiu ca moartea prin respingerea cipurilor ii mantuieste, daca nimeni din parintii duhovnicesti n-a spus asa ceva? Mai curand li se poate socoti ca sinucidere. Cunoastem nenumarate cazuri de sfinti mucenici care au preferat sa moara mai bine decat sa-L tradeze pe Hristos, si cateva cazuri de fecioare mucenite care s-au sinucis ca sa nu fie violate de pagani. Mai sunt si cazuri in care oamenii au murit ca sa salveze viata altor oameni, sau au murit la datorie ca pompieri, soldati, politisti etc. In afara de aceste situatii si poate altele asemanatoare, nu ne jucam cu viata si moartea, nici cu alte noastre, nici cu ale altei persoane.

    Deci daca spuneti ca aveti dragoste si ca va preocupa mantuirea altor persoane, evaluati-va in propria constiinta si in fata duhovnicului sfaturile pe care le dati pe internet la adapostul anonimitatii.

   • Ana Elisabeta zice:

    Domnule comentator care va recomandati ca „duhovnic”,

    In primul rand va rog sa ma iertati, unei persoane anonime de pe internet nu ma pot adresa ca unui preot.

    In al doilea rand, sfaturile duhovnicesti pe internet au mari sanse sa isi rateze tinta, ar trebui sa stiti asta. Presupunand ca nu sunteti vreun vazator cu duhul, va adresati unor persoane despre care nu stiti, de fapt, nimic.

    Si acum, sa intru in detaliu. Unde ati vazut dumneavoastra ura? Aici discutam idei, pe cat posibil cu argumente. Nu am de ce sa urasc o persoana (pe care n-o cunosc si nici nu stiu cum o cheama) doar pentru ca nu sunt de acord cu lucrurile pe care le afirma si care pot provoca probleme unora mai slabi de minte si/sau de inger.

    Pe de alta parte, nu inteleg ce legatura are gingasia feminina cu Sfanta Treime. Parca Dumnezeu era mai presus de categoriile omenesti, inclusiv genul/sexul. Daca va referiti la blandete („Invatati-va de la mine, ca sunt bland si smerit cu inima”), atunci ea ar trebui sa se regaseasca, la modul duhovnicesc, la ambele sexe. Unii au o blandete naturala, altii ajung sa dobandeasca blandetea duhovniceasca, una din harismele Duhului Sfant. Acum ce sa facem, sa falsificam blandetea pana cand li se pare cititorilor ca corespunde cu asteptarile lor? Nu neg ca uneori e mai bine asa, cand alternativa e sa ne purtam ca niste salbatici si mitocani, dar nu cred ca e cazul sa turnam cuvinte fals mieroase peste o discutie care ar trebui sa fie bazata pe argumente. Prefer sa prezint aceste argumente cat mai clar si mai pe inteles, fara „garnitura” de fatarnicie.

    Doamne, ajuta!

 16. kosk cristi zice:

  vai cati intelectuali cu studii teologice complete, vai cate gasti ortodox-elitiste carele dau copy/paste kilometrice din Patristica.. pe net!!..zic sa coborati in Romania profunda, in strada (daca tot va considerati ‘cu dragoste de oameni’ si sa le explicati si fratilor vostrii mai ‘mici’-oameni simpli, care este diferenta intre Paste si Craciun..unii ca de Craciun sarbatorim pe Mos Craciun iar de Paste..Floriile..
  nu aruncati cu pietre in jurnalist..arata si el realitatea cruda..vedeti aici., cutremurati-va si luati aminte:

  http://www.youtube.com/watch?v=I32zi239HA8

  • Ana Elisabeta zice:

   Si ziceti dumneavoastra ca daca nu asculta de preoti (nici nu e nevoie sa intre in biserica, e suficient sa ii asculte la radio, la televizor), ca sa afle ce inseamna Paste si ce inseamna Craciun, o sa asculte de niste mireni? Hai sa fim seriosi… Cine vrea macar un pic sa se lamureasca, are toata informatia la dispozitie. Numai sa vrea. Catehizare cu forta nu se poate.

 17. kosk cristi zice:

  erata
  ‘unii spun..’
  iar altii spun ca ‘sarbatorim ‘carnea de pork si carnea de miel’…
  sau nu va intereseaza halul (dpdv al Ortodox) in care au ajuns romanii..

 18. Crina zice:

  Marius Dinu
  Este greu de crezut pentru mine ca oameni asa ca tine sau ca doamna Oana inca nu si-au dat seama ca Vasile Vieru este bine plantat pe pozitia de ortodoxist (nu ortodox) de unde impreuna cu gasca de trolli ataca biserica din interior. Dar nici macar din interior din moment ce ei se plaseaza totdeauna in afara ei. Se doreste doar crearea impresiei ca biserica ortodoxa romana este criticata ‘democratic’ chiar de credinciosii ei. Oare cum de nu v-ati dat seama de munca diabolica ce se face impotriva bisericii ortodoxe prin aceste vase ale diavolului ?
  Chiar si dupa aceste atacuri mizerabile sa continuati sa-i considerati doar niste inselati impatimiti care au nevoie saracutii doar de rugaciunile noastre si de mai multa cercetare patristica ! mi se pare mai mult decat simpla naivitate din partea voastra. De cativa ani buni acolo se evolueaza atent inspre atacarea si infierarea crestinilor practicanti pina la ‘demascarea’, blestemarea si marginalizarea bisericii ortodoxe si a credinciosilor ei incepind de la ierarhi pina la simplul mirean. Probabil ca pe viitor, la fel ca si la instalarea comunismului, vom asista la eliminarea fizica a celor infierati de aceste portavoci ce se ocupa cu ”demascarea”. Oare chiar atit ati inteles dupa tot ce se intampla acolo , ca ei sunt doar simpli inselati ? continuati dragi frati sa-i asteptati sa se intoarca din paranoia lor,, ca veti astepta mult si bine. Doar cand veti intelege ca aceasta este munca diabolica a unor scelerati care vor distrugerea definitiva a crestinismului ortodox prin ”ortodoxificare paranoica” si schisma, doar atunci veti incheia orice discutie cu ei, veti alunga definitiv de aici trollii vieristi intelegand ca si acestia au scopul de a ataca subtil, de a duce discutiile in derizoriu si de a le otravii, de a intretine permanent o stare de confuzie si tensiune. Majoritatea celor atacati de acest Iuda venit din puscarie sa ne invete ortodoxia, au inteles munca lui murdara si nu il mai baga in seama tocmai spre a nu-i da importanta si satisfactie. L-au lasat sa-si faca treaba intelegand ca unul ca acesta va bea intr-o zi din paharul maniei lui Dumnezeu si caderea-i va fi zgomotoaza. De-a lungul timpului a calomniat pe rand cam 3 sferturi din Romania. In ultima vreme se ocupa cu atacarea unor bloguri sau personalitati cu scopul de a-si crea trafic. A se agata de o personalitate ca d-l Capsali, denota disperarea de a fi bagat in seama. Faptul ca dl Capsali ia raspuns la un moment dat si l-a nominat (fie si prin negativiazare) i-a dat puscariasului o satisfactie demonica, stiind ca lumea a aflat de el. La fel au incercat in cateva randuri in ultimul an cu cei de la Razboi intru cuvant. Acestia nu l-au mai bagat in seama si Vieru spumega. Acum a intrezarit o noua posibilitate cu voi si cu parintele Vulcanescu. Faptul ca-i raspundeti , il face sa se simta ”oficializat” ca unul ce reprezinta o tabara, o mare comunitate de oameni si idei, cand de fapt nu este adevarat.
  Recunosc si eu ca noi, grupul Marinei Virtuale ce ne-am ocupat cu studiul fenomenului saccsiv, am inteles cam tarziu ca orice nominare la adresa lui , a fanaticilor lui si a muncii lor, inseamna de fapt reclama gratuita pentru ei.
  Si repet, cu unii care il considera si pe IPS Serafim un inselat, ce se mai poate discuta si cum mai pot acestia fi asteptati sa-si revina cand ei fac acestea cu buna stiinta, printr-o munca atent studiata. Da, munca lor de cercetare este cum sa denigreze biserica ortodoxa si ce metode noi mai pot folosi pentru incurajarea la schisma si inselari. Imi pare sincer rau nu pentru ei, caci ei stiu foarte bine ce fac si ce au de facut. Imi pare rau pentru voi si cei care inca nu au inteles cu ce tip de fenomen avem de a face in tara noastra.
  In incheiere, te mai invit inca odata admin, sa cercetezi sectele desprinse din ortodoxie care merg ”paralel” pe linga BOR dar care sunt menite sa ingroape BOR ca sa intelegi ca pe linga agenti ai serviciilor, acolo mai actioneaza indivizi de la secte precum : biserica stilista, Oastea Domnului, Biserica secreta, Turma sf.Ilie”, rascolnici, pomohacisti. Cerceteaza si descopera cat de mult se potrivesc ideile acestor secte cu ideile noii secte virtuale saccsiv ce-l are ca lider pe acest Vasile Vieru, individ racolat din puscarie pentru a fi ridicat la rang de guru spiritual si prin el, de a fi rupta biserica si societatea romaneasca in sute de bucati. De prisos sa-ti mai spun ca aceste secte paralele au toate legaturi si finantare din Rusia , de unde si propaganda teribilista ruseasca pe aceste bloguri-satelit.
  Despre Iacoboaie ce mai putem spune ? este cel putin dubios ca dupa ce a fost introdus cu capul in closetul comunitatii saccsiv pentru o desfiintare totala, omul mai are tupeul si nesimtirea sa alerge pe bloguri cu propaganda vierista facandu-se de tot rasul. Daca nici saccsivistii nu-l mai accepta !! :)) . Sunt doar doua variante : ori omul este un lingusitor fanatic al lui saccsiv iar prin ce face acum doreste sa-si spele ”pacatele” in fata sectei lui Vieru, ori este vorba doar de o fumigena diversionista pusa la cale de mintile lor analfabete.

  • Doamne ajuta Crina. O mica atentionare: ma numesc Andrei. Nu ca ar fi important, dar ca sa nu apara confuzii. In rest, noi stiam de ceva timp cata anti-ortodoxie promoveaza Saccsiv, doar ca am vrut sa abordam problemele fara atacuri la persoana. In naivitatea noastra am crezut ca ai cu cine discuta concret, pe argumente, dar acum ne-am dat seama ca nu ai cu cine… Aveti perfecta dreptate. Eu am inceput sa realizez ce e saccsiv dupa ce l-a „taxat” pe parintele Theodoros Zisis. Acum ca s-au luat si de IPS Serafim, e clar ca sunt niste rataciti.

   • Provocările voastre nu merită doi bani. Nici măcar un răspuns. Unui eretic îi explici de două ori, dar după aceea îl lași în plata Domnului. Dumnezeu să vă întoarcă la calea cea bună. Amin

   • Tu nici nu ai dat vreodata un raspuns coerent. Doar te-ai agitat si ai calomniat. Deci tu nu te feresti de raspunsuri ca vezi Doamne nu se discuta cu eretici, ca la ce rata de comentarii pe minut ai trebuie sa fii nebun sa faci pe ala care „nu se sinchiseste sa raspunda”. Vii cu tampenii, nu raspunzi la nici-o intrebare, schimbi subiectele ca sectarii si cand ramai si fara argumentele sterile pe care le insirai la inceput, faci pe ala care nu da nas altora, ba faci si pe nesimtitul si arogantul si ne spui ca provocarile „nu merita doi bani”. Tu defapt ai spus numai erezii (sper ca ti le tii minte, ca sa nu mai stau sa dau copy-paste), cand nu ai spus erezii, ai calomniat (iarasi, acelasi lucru) si in rest te-ai agitat. Sper ca nu mai vad vreun alt comentariu al tau…ca tot nu discuti cu ereticii, atot-sfintite Iacoboaie.

  • oiftime zice:

   A propaga, conștient sau nu, isteria de masa si atitudini tipice pentru exaltații de la păgâni si eretici, incat sa ajungem sa aratam ca o adunătura de ciudati care propovăduiesc nu Scriptura, ci tot soiul de absurdități autocontradictorii si inepte servește de minune intereselor inamicilor Bisericii. Ce omit acești oameni (ma refer la cei care o fac in mod voit, nu la naivi si inconștienți) este ca Dumnezeu chiar exista.

   Cat despre cum beneficiez eu de „atenția” lui saccsiv…. Fie sănătos. Acelui gen de public pe care il au saccsiv si alții ca el oricum nu mi-am făcut vreodată iluzia ca ma adresez. Si nu prea vad de ce-si face el iluzia ca se adresează publicului meu 🙂 (dar, probabil ca nu este cazul sa caut elemente logice, in astfel de contexte). Iar daca, totusi, exista oameni care vor disprețui si defăima ceea ce, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucram, apologetic, fiindca ne porcăie saccsiv, sau fiindca nu le împărtășim opiniile despre cip… Treaba lor, alegerea lor, răspunderea lor. Suntem ființe libere, cu toții.

   In concluzie… Ca întotdeauna, suum quique (sau fiecare cu ce-l doare). Iar pe mine ma „doare” ca am o grămada de treaba in lumea reala. Asa ca va urez si Dvs o săptămana cu spor și sa va fure mai putin atenția fenomene precum saccsiv et co. Daca aveti o clipa liberă, mai bine gânditi-va cu drag la Hristos 😉

  • tony zice:

   Sunt de acord ca nu trebuie sa-i dam importanta prea mare dar hai sa intrebam cu totii pana ne va raspunde:

   Cum a scapat de puscarie??!!

   • Oana Iftime zice:

    tony, crezi că îţi va răspunde, aici, altceva decât ceea ce a comentat, deja, despre asta (are nişte explicaţii postate)?

    ŞI, în fond, la ce ne trebuie să-l „interogăm” pe saccsiv? Facem, cumva, o derivaţie practică la problema de logică, despre cum să afli direcţia corectă de mers când întâlneşti doi băştinaşi, unul dintr-un trib în care oamenii mint mereu şi unul dintr-un trib în care toţi spun mereu adevărul? Nu merge decât cu chestii simple, gen aflat direcţia… 🙂

    Ce importanţă reală are, de altfel, cum a ieşit din puşcărie, dacă este sau nu colaboraţionist, ş.a.m.d.? Cui îi pasă de toate acestea, ca şi de ceea ce spune V Vieru, pe blog sau oriunde? Câinii latră, ursul merge. De saccsiv n-o să mai pot eu trăi, sau scrie .. Sau n-o să mai puteţi Dvs, fiecare, să vă vedeţi de viaţă. Asta cred EI, că ne pot teroriza psihologic (fiind ei nişte terorizaţi, probabil cred că merge cu toată lumea) şi deveni o problemă, în viaţa noastră, sau măcar un subiect demn de luat în seamă la modul serios.

    Problemele noastre grave, în Biserică, sunt dincolo de saccsiv, sunt cele în care se ancorează fascinaţia pentru discursul unor astfel de oameni. Cu acelea avem de luptat, pornind fiecare de la sine şi încercând să ajute în jurul său. Prefer să-mi investesc energia şi timpul în asta, decât în a-l lua la întrebări retorice pe Vieru.

   • tony zice:

    Eh..asa este..dar uite ca nici el si nici ai lui saccsiv invatacei nu vor sa raspunda la intrebarea asta..Nici nu vor sa pomenasca! Ei spun ca este un fel de blasfemie sa pui la indoiala intelepciunea lui..El si papa(de la Roma) sunt infailibili…
    Pentru acest motiv indraznesc sa pun aceasta intrebare pe care toti admiratorii lui saccsiv o ignora, desi acum citesc aceste comentarii.Altel…traim cu totii si respiram, ne mai ducem la biserica si fara binecuvantarea lui saccsiv si asociatii sai..
    Poate isi vor face o religie a lor si se vor retrage in pustie alaturi de idolul lor, Marele Saccsiv!
    Este adulat, nevoie mare…

 19. Crina zice:

  Imi cer scuze pentru eroare .
  Ceea ce se intampla in lumea apocaliptica saccsiviana, este inspaimantator si nu stiu cati au inteles experimentele sociale care se pun in aplicare prin intermediul unor astfel de secte virtuale. Parintele Vulcanescu spunea ca trebuie sa-i ingaduim, sa ne rugam pentru ei si sa ducem cu ei probabil discutii nesfarsite (pina ne vom ticni si noi). Sa ne rugam parinte, de acord. Totusi pentru tinerii care cad sub vraja acestei mizerabile secte cine sa se mai roage ? dupa cum vedeti, multi dintre ei au un drum fara intoarcere dupa ce li se inoculeaza ideea de alesi, speciali si mucenici care trezesc pe altii. Pentru acestia se mai poate face ceva ? un caz concret este chiar Iacoboaie. Pina nu-si va face Dumnezeu mila de el trezindu-l cu o palma zdravana, nu se va intoarce . Si de-l va lasa Dumnezeu pe drumul lui intortocheat, va merge ca un mucenic antisistem pina la iad. Fara cipuri in acte, dar cu munti de pacate. Si ca el, o gramada.

  • Oana Iftime zice:

   @crina. Şi din punctul meu de vedere nu faptul că există un saccsiv este grav, ci aceea că are următori. Doar că ajungem la povestea cu ce a fost mai întâi, oul sau găina. Şi mă tem că a fost găina – respectivii au un fond deja problematic, încât rezonează cu ceea ce propagă saccsiv, ca idei şi atitudine. Context în care, sincer, puţin mă mai interesează dacă saccsiv este un nemernic pus să facă ceea ce face, sau un biet smintit free lance.

   În urmă cu ani, când am zis că aceste fenomene (« cluburile » « ortodocşilor ultimelor zile » şi în general personajele pietiste, care propagă ortodoxia după urechea lui guru, nu din referinţele Bisericii) sunt cel puţin la fel de nefaste precum ateismul cineva apropiat îmi spunea « lasă, se vor plictisi, precum adolescenţii care adoptă o modă, căci tot atâta minte au, în fond, şi va trece ». Nu doar că nu a trecut, dar s-a amplificat. Iar personajul excesiv de optimist care îmi spunea acestea a ajuns însuşi să se ia cu mâinile de cap, văzând ce se petrece.

   Dar era „normal” ca lucrurile sa evolueze astfel! Nu trebuie să fii iluminat, ca să observi despre ce este vorba. Şi materialismul şi relativismul s-au amplificat, din ce în ce, în societatea post-decembristă. Cu o mentalitatea ca asta, ţicneala spirituală este asigurată. Doar se va manifesta sub diverse forme.

   Materialismul şi relativismul erau, deja, demult încarnate pe aici, incat in capitalismul regasit nu au avut decat sa prospere, catre paroxism. A se vedea, după cum am mai spus şi cu alte ocazii, ce educaţie pseudo-ortodoxă, relativistă până în pânzele albe aveau generaţiile anterioare (de dinainte de comunism)- se poate identifica, spre exemplu, în memorialistica închisorilor şi oricine a discutat despre credinţă cu rude mai în vârstă a avut ocazia să observe.

   Dar, dacă vorbeşti despre asta, pietiştii nu înţeleg decât ce vor ei – că defăimezi pe sfinţii închisorilor. Şi nu că aceia, ortodocşi botezaţi fiind, netrecuţi la eretici, s-au sfinţit prin mărturisire şi mucenicie în pofida trăsnăilor neortodoxe pe care le credeau din ignoranţă. Tot pietiştii nu vor să accepte, de altfel, dupa cum se poate observa, nici că trăsnăile tot trăsnăi rămân şi nu se sfinţesc, indiferent cine le susţine. Insa nu avem cum sa ii scapam de pietism, daca ei nu vor. Si tot asa…

   @kosk cristi are dreptate în ceea ce spune despre nivelul poporului. Iar eu aş adăuga că nivelul clericilor este perfect simetric, din păcate. [Nu înţeleg de ce se repede la noi, ca şi cum ar şti în mod sigur că nu avem în vedere şi catehizarea elementară a oamenilor. Eu în mod sigur o am şi o şi fac, pe oriunde pot, ba chiar am şi planuri pentru ceva pe scară largă. Dar nu mă pot ocupa în acelaşi timp de teme complexe apologetice, de meserie (meserii) şi de cateheză. Aceasta o voi face, Dumnezeu ajutând, un pic mai încolo, deocamdată “trag” la apologetică şi trebuie să îmi văd şi de muncă, nedorind să ajung de profesie preşedinte, ca Remus Cernea].

   Există, în biserica locală, o teribilă ignoranţă în materie de credinţă (cu care unii se şi laudă) iar formalismul este ridicat la rang de « rânduială ». IPS Serafim de Pireu, spre exemplu, a detectat, în cele doar câteva ore de expunere la public, suferinţele bisericii locale, aşa cum noi le cunoaştem din experienţă directă continuă : ignoranţa privind învăţătura şi trăirea ortodoxă, faptul că oamenii o iau razna fiindcă trăiesc fără Hristos, de fapt- nu se împărtăşesc, ci vin la biserică precum la altceva, având concepţii mai degrabă magice, decât creştine. Aşa că saccsiv are un nesecat izvor de potenţiali următori. Iar dacă nu este saccsiv, va fi altcineva.

   Câtă vreme nu scăpăm de bolile de fond, şi dacă nu vom mai avea niciun saccsiv, ne vom produce unul din ce se găseşte, că să spunem aşa. Doar că nu vom scăpa, dacă nu vrem. Oamenii au liber arbitru (deşi se străduie din răsputeri să se lepede de el, urmând orbeşte pe guru şi susţinând că apostazia poate fi inconştientă) şi nici măcar Dumnezeu nu li-l încalcă. Aşa că, într-adevăr, noi şi nimeni, de altfel, chiar nu avem ce le face, decât să ne rugăm şi să încercăm, măcar pentru o vreme, să dialogăm, din datorie şi respect pentru fiinţa omenească din faţa noastră, fie ea oricât de ostilă sau « ciudată ». Măcar aud alţii, încă neformataţi total şi poate reacţionează, măcar… am încercat.

   In rest… Dumnezeu singur ştie ce să ne mai trimită, doar-doar pricepem nişte lucruri. Poate în timp ne vom reveni, sau poate vom ajunge o ramură uscată a ortodoxiei şi cu asta, basta. Viitorul va arăta.

 20. aspiratorul din strana zice:

  Andrei Dinu poate scrii un comentariu si despre muzica pe care o asculti sau nu fiindca esti acuzat de criminalul Vieru . Mereu am briceagul la mine cand ies pe strada ca sa fiu casapit de el cand ma intalneste . Politia sau Sri -ul sa ia atitudine , daca il mai baga o data la zdup acesta e semnul ca sigur ajunge in iad , ca ( potential ) are 666 pe os cum zice Ilarion Argatu . Asa de aiurit a fost saccseala incat Carmen Ioana zis si Iubire Curata zis si Hionia a murit in chinuri groaznice inaintea Parintelui Iustin Parvu inconjurat de doctori ( probabil fara fara Impartasanie in ultima zi de viata ). Toti cei din tara si Timisoara care o stiau cunosc cele scrise la cele doua adrese : http://saccsiv.wordpress.com/2010/07/20/comentariul-zilei-20-07-2010-nu-vreau-card-cu-cip-dar-daca-nu-l-accept-in-cateva-zile-mor-ce-sa-fac/

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/09/26/comentatorul-ioan-florin-florescu-vasile/
  „Ei, iată că se poate găsi cale de comunicare cu Saccsiv. Este Vasile acelaşi cu Ioan Florin Florescu? Iată o problemă esenţială, care, odată rezolvată, îl va aduce pe Sacsiv pe calea cea bună: nu va mai cenzura comentariile care fac referire la secte în marginea Bisericii (Turma Sf. Ilie, Pucioasa), nu va mai arunca anateme asupra ierarhilor BOR, nu o va mai îndemna pe Hionia să moară decît să accepte cardul de sănătate, nu va mai îndemna la rezistenţa “ortodoxă” cu bureţi şi fructe de pădure şi aşa mai departe.

  Cele scrise imi apartin , nu reprezinta neaparat gandirea celorlalti . Cred ca grotescul a scapat din puscarie asa cum scapa toti , un pic mai devreme ; iar cum mama lui Carmen s-ar putea sa nu depuna nici-o plangere la Politie , va plati Vierul porcesc pe lumea cealalta
  Eu mai am cateva lucruri impotriva lui Iustin Parvu . Ca s-a imperecheat un monah cu o manahie in baia de la Petru Voda , apoi Iustin fara mare scandal i-a trimis de acolo pe rand, nu stiu daca s-au insurat dar nu se mai stie de ei . Pot depune marturie cei mai vechi monahi din P .V. (Nu cred spusele lui Vasile V .ca Iustin Parvu” iubea” maidanezii asa cum ii iubeste el ). Ca iustin Parvu nu a fost in stare sa faca o scoala a rugaciunii mintii printre calugari asa cum au facut sfintii mai vechi . Ca multi mireni s-au dus la el la fel cum se duc si la vrajitoare si nu-i stia pe ei cu ce scopuri vin acolo . Ca am fost de fata cand a ” inmultit” ” ciorba ” de la masa dar era mult mai rea la gust decat cea facuta de calugarita de la bucatarie . Ca nu i s-a implinit ultima ” proorocie ” facuta cu ajutorul ” ucenicilor ” ceea ce inseamna ca nu a fost apostol daca nu a ajuns nici macar prooroc . Posibil ca Iustin Parvu sa aibe Sfinte Moaste dar nu toti mucenicii care au moaste pot sa ierte de pacate , nu toti sfintii neputreziti sunt si prooroci . Poate ma lamuresc si pe mine desteptii iadului Stop Perfid , pisimaus cum este treaba cu tinutul in coma , e bine sau rau , inseamna ca majoritatea celor din trecut au fost ingropati de vii , daca nu sunt de acord cu ceea ce au practicat sfintii adica cu donarea organelor .
  Andrei Dinu , poti sa publici sau nu ce am scris iar daca publici sa zici ca nu esti de acord , cam asa se face dialogul , nu ala e inselat , ala e screlozat , dar nu le scrii pe blog sa le arati unde greseste ca sa se indrepteze ci ii arati cu degetul lui satana . Cam asa a facut si calugarul de la Petru Voda care nu s-a dus personal sa-l indrepte pe Ghelasie Gheorghe .

 21. clue zice:

  de la ce vine saccsiv, stie cineva? S.A. posibil de la securist activ dar restul?

 22. oiftime zice:

  Atenţie, @Ioan C., la link/ul pe care l-ati postat (recomandat?), http://patriarhia.ro/transplantul-de-organe-210/

  Poziţia BOR faţă de transplant este penibilă – prin acest document se spală pe mâini de răspunderea de a afirma că persoanele aflate în moarte cerebrală sunt vii (şi sunt ucise prin recoltarea de organe).

  L-am citat la un simpozion de teologie morală, fără a indica, iniţial, referinţa şi participanţii (dintre care mulţi nu-l cunoşteau în detaliu) au rămas consternaţi de ce trăsnăi „ateist-ştiinţifice” conţine.

  • Ioan C. zice:

   Probabil ca aveti dreptate, nu sunt medic, nu ma pricep.

   • oiftime zice:

    Nici nu este nevoie să fiţi medic, nici teologii de la simpozion nu erau medici. Doar să citiţi cu atenţie, în acel document, despre „calitatea vieţii”, afectarea demnităţii umane, şi despre cum deşi moartea (despărţirea sufletului de trup) este o taină, nu ştim dacă ea coincide cu moartea cerebrală, sau nu – poate coincide, o poate precede, sau urma… Ş.c.l. Nu trebuie să fii medic, doar să ai logică şi bun simţ.

 23. oiftime zice:

  Un mic adaos – ce spun mai sus, despre transplant, poziţia BOR, recoltarea de organe de la condamnaţii la moarte din China cred că oferă măcar un crâmpei de imagine dintr-o lume reală în care există o sumedenie de probleme serioase, cu care trebuie luptat.

  Dar, deh, este mai interesant să baţi câmpii în virtual, inventând tot soiul de prăpăstii şi făcând pe personajul de heroic fantasy, decât să dai nas cu realitatea, să te informezi, cu adevărat, asupra ei şi să încerci să o confrunţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s