De ce petitia in care se solicita botezul lui Iohannis este o prostie. Trebuie sa ne rugam pentru conducatori doar daca sunt ortodocsi?

Recent s-a depus o petitie prin care se solicita botezul ortodox al presedintelui Iohannis, care poate fi vizualizata aici.

Pe langa faptul ca Iohannis nu este primul eterodox din fruntea tarii, iar Romania nu este prima tara ortodoxa condusa de un eterodox, textul petitiei contine o formula care nu este valabila din punct de vedere teologic: „În caz contrar, președintele nu va putea fi pomenit la Sfânta Liturghie în Bisericile Ortodoxe”.

Nu stiu daca autorul se refera la diptice sau la ectenii, dar rugaciunile Bisericii pentru conducatori, indiferent de marturisire, sunt absolut necesare! Am vazut chiar reactii dubioase ale unora, care au anuntat „triumfator” ca nici la ei acasa nu se vor ruga pentru Iohannis, pe motiv ca e eterodox. Dar una din indatoririle noastre este tocmai sa ne rugam pentru eretici, nu impreuna cu ei. Din pacate insa, fanatismul ne-eclezial a luat locul de mult timp adevaratei intelegeri ortodoxe.

Fraza cu pricina e contrazisa in primul rand de Sfanta Scriptura: „Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii, Pentru împăraţi şi pentru toţi care sunt în înalte dregătorii, ca să petrecem viaţă paşnică şi liniştită întru toată cuvioşia şi buna-cuviinţă, „ (1 Tim. 2:1-2). Cand Sfantul Apostol Pavel dadea acest indemn inca nu existau conducatori crestini!

Si canonul 84 apostolic prevede: „Dacă cineva ar ocărî fără dreptate pe împărat (cârmuitor) sau pe dre­gător, să sufere pedeapsa şi, dacă este cleric, să se caterisească, iar dacă este laic, să se afurisească

Si evident, este o diferenta intre a cere mila lui Dumnezeu pentru o conducere pasnica si care sa urmareasca interesele poporului, si a avea comuniune euharistica cu respectiva conducere (cum propune ecumenismul).

Apoi sa nu uitam ca de-a lungul istoriei Bisericii, s-au facut rugaciuni inclusiv pentru stapanire de alta religie (!) si asta se poate verifica in texte si manuscrise vechi. SI asta tocmai pentru ca Biserica a inteles mereu diferenta intre rugaciunea pentru si rugaciunea cu.

Apoi nu inteleg de ce trebuie sa mai agitam apele acum, cand si-asa fiare atee au rasarit dintr-o data tipand si urland. Decat o marturisire oarba, facuta pe criterii ce tin de formalism si fanatism, mai bine o tacere inteleapta de moment, asa cum si Sfintii Parinti au facut-o de atatea ori in istorie. Sfantul Vasile cel Mare sustinea fara echivoc dumnezeirea Duhului Sfant, dar in preajma celor care nu sustineau asta incerca sa fie mai rezervat. De ce? Tocmai ca sa-i castige pe acestia prin alte metode.

Si asa acum toata lumea vede BOR ca fiind un departament personal al lui Ponta si identifica orice ortodox ca fiind fan Ponta, asa ca nu e mai bine sa incercam sa aratam cum intelege un ortodox politica si cum se raporteaza la ea? Nu e mai bine sa aratam ca nu suntem niste formalisti pentru care un simplu ritual al botezului ne face sa ne inchidem gura, ci din contra, vrem chemarea tuturor catre adevar?  Nu e mai bine sa pricepem ca Iohannis are un mandat, nu e pe viata presedinte?

Ca roman, mie mi se pare insuficient ca presedintele sa fie botezat si sa fie ortodox doar cu gura. Sa-si faca treaba si vedem pe urma. La urma urmei, ce ne faceam daca se duceau ortodocsii si la sultan sa-l oblige sa se boteze?

Acest articol a fost publicat în Ortodoxie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la De ce petitia in care se solicita botezul lui Iohannis este o prostie. Trebuie sa ne rugam pentru conducatori doar daca sunt ortodocsi?

 1. Ioan C. zice:

  Apostolul Pavel, în I Timotei 2, 1-4, i-a îndemnat pe creştini să se roage pentru împăraţii romani, indiferent care vor fi aceia, chiar dacă niciun împărat roman, până la Constantin, nu a avut aceiaşi religie ca a Apostolului Pavel.

 2. kalinix zice:

  Clar, mie mi se pare ca cei care au initiat aceatsa petitie fie au fost prea zelosi, fie au avut alte intentii, insa inafara argumentului cu ‘pomenirea conducerii statului la Sfanta Liturghie’ nu cred ca au vreun argument teologic viabil. Si nu au facut decat sa puna paie pe foc.

  Cred ca problema ar fi fost mult mai simpla daca la iesirea cu Sfintele Daruri, s-ar fi facut asa cum se face la greci: se spune doar „pe voi pe toti bine cinstitorilor crestini sa va pomeneasca Dumnezeu intru Imparatia Sa, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor, amin”. Asa, fiindca ba se pot adauga, ba se pot scoate din aceste ‘pomeniri’ (sa ne aducem aminte de situatia imediat de dupa lovilutie, cand nu se mai pomenea conducerea), oamenii au senzatia ca aceste pomeniri simbolizeaza de fapt comuniunea in Biserica.

  In trecut, daca cel ce era in fruntea tarii (imparat, voievod, rege) era ortodox se pomenea cu numele la citirea dipticelor, fapt care arata unitatea credintei. Sa nu uitam ca majoritatea conducatorilor din acea vreme erau unsi cu Sfantul si Marele Mir. In rest, la ectenia mare, Biserica se roaga pentru pacea a toata lumea, fie ca sunt ortodocsi sau nu.

  Ca sa nu mai spun ca daca ar fi sa se ‘pomeneasca conducerea statului la Sfanta Liturghie’ ar trebui sa se faca pentru fiecare dupa numele sau, or eu unul nu tin minte sa fi vazut vreo cerere/circulara/whatever de la Patriarhie ca in toate bisericile sa fie pomenit robul lui Dumnezeu Traian, ori robul lui Dumnezeu Victor.

 3. kosk zice:

  in Anglia (regele/regina) este OBLIGATORIU ‘botezat’ in cultul majoritatii (in cazul lor anglicane) fara ca nimeni sa fie ofuscat de aceasta cutuma istorica…si regii ‘nemti’ ai Romaniei au trecut la Ortodoxie (Carol de Hohenzollern) din clipa in care si-au preluat ‘mandatul’

  • Ioan C. zice:

   Da, dar seful „bisericii” anglicane e chiar regele, or regina, dupa caz.
   De la Henric al VIII-lea, intemeietorul anglicanismului e asa.

  • Carol I nu a trecut la Ortodoxie. Constitutia de la vremea respectiva doar ii obliga sa-si boteze copiii cu botezul ortodox. Dar nu asta e ideea, ideea e ca, avand in vedere ultimele evenimente din Romania, chiar nu era cazul sa apara o astfel de petitie. Apologetica e una, a insista pe niste idei neinspirate e alta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s