Ignoranta colectiva a ortodocsilor romani sau despre „vrednicul” Corneanu

mitropolit-nicolae-corneanu

M-am gandit sa scriu aceste randuri inca de cand fostul Mitropolit al Banatului a trecut la cele vesnice. Pentru ca imediat dupa moartea sa, au aparut cativa care l-au elogiat pe „pastorul” lor, pastor caruia i-au atribuit fel si fel de epitete.

Dar erau cativa si m-am hotarat sa o las asa, ca nu se merita. Dar se pare ca situatia continua si elogiile tot apar cu o frecventa destul de ridicata, ceea ce m-a facut sa-mi dau seama de ignoranta profunda care exista in randul ortodocsilor de azi, gata sa pupe mana oricui are rasa si omofor. Inca nu am inteles nimic, se pare, din avertismentele despre lupii in piele de oaie. Ne incapatanam sa vedem pielea, fara sa „cercetam duhurile” dupa cum ne invata Apostolul iubirii si avem impresia ca evlavia adevarata inseamna orice fel de ascultare, numai sa fie ceva pe care noi o denumim in mod impropriu „ascultare”, cu toate ca ascultarea adevarata e in primul rand cea de Biserica (din toate timpurile si locurile).

Revenind la Corneanu. Cine a fost Corneanu?

Cred ca putini stiu sau pur si simplu au uitat ca Nicolae Corneanu a fost in primul rand colaborator cu securitatea. Multi vor zice: „Ei, si? A fost si el, era normal pe timpul acela, fiecare scapa cum putea”.

Sigur, toti facem unele compromisuri. Dar ca mitropolit sa pactizezi cu un organ al statului ateu, care in timp ce tu turnai, alti clerici erau bagati la puscarie si chinuiti in fel si in chip nu mai e chiar asa scuzabil. Sau ar fi fost scuzabil cat de cat daca o faceai un an, poate doi, dar Corneanu a depasit orice fel de regula de bun-simt chiar si in situatiile cele mai critice. Vorbim de 38 de ani! Da, treizeci si opt de ani a turnat. Ganditi-va ca nu e putin deloc. Corneanu a turnat aproape pe intreaga durata a regimului comunist!

Doar cei care sunt spalati pe creier de ascultarea orbeasca si care inca nu stiu ca manipularea functioneaza cel mai bine prin cozile de topor din interior pot trece peste un astfel de numar de ani in care un exercitiu simplu de gandire ne-ar face sa realizam cati oameni au avut de suferit din turnatoriile lui.

Faptul ca a recunoscut si si-a cerut iertare dupa Revolutie e practic zero. Faptul ca a ramas in functie arata ca a facut asta din pur oportunism. Ba mai rau, faptul ca a fost tinut in functie ne arata ce oameni sunt in Sinodul BOR si ce fel de patriarh a fost Teoctist (un alt „vrednic de pomenire” asupra caruia o sa revin).

Sa zicem totusi ca pocainta lui a fost curata si ca a decis sa fie un bun mitropolit ortodox. Si asa ajungem si la momentul 2008:

160

De bun ortodox ce a fost, dupa treizeci si opt de ani de turnatorie, Corneanu a decis sa ne arate ca nu e doar turnator, ci si eretic in toata regula, impartasindu-se cu greco-catolici. Din nou Sinodul BOR nu a facut nimic pentru ca, ce credeti? S-a pocait iarasi (cand? unde?) si a fost iar iertat.

Poate daca ne trezim si incepem sa vedem putregaiul, o sa putem sa intelegem si de ce trebuie sa devenim oameni activi in apararea Bisericii. Daca noi le vedem pe toate bune si frumoase, fara ca ele sa fie, inseamna ca ne place minciuna, si mai grav, o numim evlavie.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Erezii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Ignoranta colectiva a ortodocsilor romani sau despre „vrednicul” Corneanu

 1. Ana Elisabeta zice:

  Am citit azi un bun articol pe acest subiect, ce-i drept mai vechi:

  http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2008/07/ntre-cazul-corneanu-i-cazul-bdili.html

  Ma gandesc ca merita (re)citit de mai multa lume. Partile cele mai interesante sunt cele scrise de Mircea Platon; Razvan Codrescu doar il introduce si comenteaza pe Platon, cu un text nici el lipsit de interes.

  • Intr-adevar, extraordinar articol si foarte bine documentat. Nu ar fi rau sa fie readus in actualitate, dat fiind ca elogiile pentru Corneanu curg din toate directiile. Daca am ajuns sa laudam astfel de oameni, e vai de capul nostru!

 2. Constantinos zice:

  Sfantul Simeon noul Teolog , cateheze 2 pag. 93 : Şi patriarhii vor fi judecaţi de patriarhii sfinţi . Tot aşa şi patriarhilor le va pune înainte pe sfinţii patriarhi Ioan Gură de Aur , Ioan cel Milostiv , Grigorie Teologul , Ignatie , Tarasie , Metodie şi pe ceilalţi care nu numai cu cuvântul , dar şi cu fapta s-au făcut icoană a adevăratului Dumnezeu ; mitropoliţilor le va pune înainte pe sfinţii mitropoliţi Vasile , Grigorie , fratele lui , şi pe făcătorul de minuni cu acelaşi nume , pe Ambrozie şi pe Nicolae . Şi , simplu spus , pe fiecare patriarh şi fiecare mitropolit şi pe fiecare episcop Dumnezeu îl va judeca împreună cu apostolii şi cu sfinţii părinţi care au strălucit mai înainte în fiecare mitropolie şi episcopie şi punându-i pe toţi unii în faţa altora — precum îl auzi zicând : „Oile de-a dreapta , iar caprele de-a stânga” [Mt 25, 30] —, va zice : „ Oare nu acolo unde mi-au slujit aceştia aţi trăit şi voi şi aţi şezut pe scaunele lor? Pentru ce n-aţi imitat «viaţa şi vieţuirea» lor? Pentru ce nu v-aţi temut să Mă ţineţi în mâini necurate şi în suflete încă şi mai necurate pe Mine , Cel preacurat şi neîntinat şi să Mă mâncaţi? N-aţi tremurat , nu v-aţi cutremurat? Pentru ce aţi jefuit cele ale săracilor spre plăcerile voastre şi al apropiaţilor şi rudelor voastre ? Pentru ce M-aţi vândut ca Iuda pe aur şi argint ? Pentru ce, cumpărându-Mă ca pe un rob de nimic , M-aţi făcut să slujesc voilor trupului [Ef 2, 3] ? Aşa cum nu M-aţi cinstit pe Mine , nici Eu nu vă voi cruţa pe voi. Duceţi-vă de la Mine , lucrătorii fărădelegii , duceţi-vă!”
  Osandirea lui Corneanu a fost facuta in fata Sfantului Iosif de la Partos caci ” proorocesc ” a fost ” omorat ” de catre un gazetar pe 15 septembrie de ziua Sfantului Iosif si a crapat real tot de ziua aceluiasi Sfant pe 28 septembrie .

 3. kalinix zice:

  Sa ne mai miram de ce sectele au capatat o asemenea amploare in tot Banatul? Sau sa ne miram de ce Banatul a ajuns cea mai ‘modernista’ regiune a tarii?
  In plus, cel care i-a luat apararea lui Corneanu in fata lui Bartolomeu in timpul sedintei Sf. Sinod in care s-a discutat caterisirea celui dintai a fost nimeni altul decat Daniil: „daca e vorba de dosare, atunci si noi avem dosarele noastre” (asta in momentul in care Bart a scos un dosar voluminos despre Corneanu).
  Sunt foarte putini ierarhii care mai sunt cu adevarat ierarhi in BOR. SI nu ma gandesc decat la episodul cu buletinele biometrice, cand de exemplu ierarhii din sinodul mitropolitan de la Cluj una au zis la Cluj, si alta la Bucuresti. De aici eu trag concluzia fie ca Duhul bate diferit in cele doua orase, fie ca nimeni nu mai are curajul sa spuna altfel decat marele alb.
  Chiar imi pare rau ca nu am inregistrat imediat dupa trecera la Domnul a Episcopului Sloboziei, (si nici nu mai gasesc nicaieri) o inregistrare cu un purtator de cuvant (fie al Patriarhiei, fie al Episcopiei Sloboziei) care spunea ca de fapt, Episcopul este reprezentantul Patriarhului in teritoriu. Numai asta si spune foarte multe despre eclesiologia BOR de azi.
  Oricum, ca sa inchei intr-o nota optimista, ma bucur ca a fost ales IPS Ioan ca Mitropolit al Banatului. Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca ar fi ajuns Sofronie…
  Oricum, la multi ani marelui alb… Prietenii stiu de ce 🙂

 4. Pingback: De ce îl omagiază Biserica pe Patriarhul Roșu | Ortodoxie Traditionalista si Teologie Patristica

 5. suslik1973 zice:

  I se potriveste “marele alb”. 😉

 6. Pingback: Este cu adevarat Biserica Ortodoxa Romana o tinta? Sau si-o face si cu mana ei? | Ortodoxie Traditionalista si Teologie Patristica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s