Un afis de propaganda bolsevic

rusoldwoman_2

Bunica indruma copilul catre „bezna religioasa” si nu il lasa la „lumina” educatiei materialiste. Un afis de propaganda care incearca sa induca ideea conform careia credinta este opusa educatiei, ba chiar exista un antagonism intre cele doua.

Suna cunoscut?

Sursa foto: Cuvantul Ortodox

Vezi si:

Dilema Romaniei educate

Sfântul Grigorie Teologul (de Nazianz) – Cuvântarea 43 – Elogiul Sfântului Vasile (sau cum Sfintii Parinti indeamna la educatie si cultura).

Ortodoxie, romanism si civilizatia occidentala

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Ateism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

45 de răspunsuri la Un afis de propaganda bolsevic

 1. Ana Elisabeta zice:

  Ca să mă amuz puţin (căci altfel imaginea nu e deloc amuzantă) mi l-am imaginat pe unul din bezbojnicii noştri care are părul lung (numele lui îmi scapă, dar oricum nu e relevant în acest moment) ţinut de coadă de bunicuţa din imagine şi luptându-se să scape şi să ajungă la şcoală. 🙂 Se pare că totuşi a reuşit să se elibereze şi să ajungă la şcoala din imagine, unde a fost îndoctrinat cu idei anti-religioase staliniste.

  • A reusit sa ajunga chiar in Parlament. Pus acolo tocmai de cei care zac in mlastina obscurantismului religios..of, ce popor inapoiat.

   • Ana Elisabeta zice:

    De curiozitate, am googluit personajul (a fost mai complicat pentru că nu mai ştiam cum îl cheamă, dar am început prin a căuta imagini cu subiectul „impotriva orei de religie” şi în cele din urmă l-am găsit) ca să văd dacă nu cumva o fi fost omul la Paris, cum spune poezia. Nu pare să fi fost, însă cu această ocazie am constatat că rafinatul intelectual şi distinsul reprezentant al societăţii civile a(nti)religioase nu şi-a dat nici măcar licenţa:

    „În 2002 este absolvent al Facultății de Filosofie, Universitatea din București, fără a susține însă lucrarea de licență.”

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Remus_Cernea

    Şi chiar aşa, la ce să se obosească cu lucrarea de licenţă în filosofie, ca să ajungă profesor pe la vreun liceu şi să împartă cancelaria cu profesorul de religie? Oricum, Parlamentul plăteşte mult mai bine decât Ministerul Învăţământului. Nici nu trebuie să dai concurs pe post, trebuie doar să ai spate puternic ca să ajungi să candidezi şi pe urmă să te voteze fraierii.

   • Ana Elisabeta zice:

    „A reusit sa ajunga chiar in Parlament.” Păi da, un om care a reuşit să împlinească „visul românesc”: fără şcoală, fără muncă, cu multă abureală şi vrăjeală, trăieşte confortabil cu salariul de parlamentar.

    Şi apropo de şcoală şi de afişul de mai sus, se pare că prietenului nostru totuşi nu i-a plăcut şcoala chiar atât de mult pe cât ar vrea să ne convingă propaganda stalinistă. Ar trebui ca toţi ateii să fie nişte intelectuali ahtiaţi după şcoală, dar uite că nu e aşa :)) Unii fac o facultate de patru ani în opt fără măcar să-şi dea licenţa.

   • Apropo de abureala. Am ramas socat cand am vazut pe facebook cum toti cretinii il aplaudau pe Cernea ba pentru actiunile „verzi”, ba ca s-a implicat in protectia animalelor…si asa i-au imbratisat si ideile „revolutionare” cu privire la religie si altele. Nimic nu invatam din istorie. Daca maine ar aparea un alt Hitler, ar ajunge din nou in fruntea statului, pacalind fraierii cu „civilizatia occidentala”, „tara ca afara” si alte prostii pe care neo-bolsevicii le administreaza spalatilor pe creier.

   • doktoru zice:

    Tu esti mai tânar un pic,nu prea mult !!!,si de aceea nu stii cat de mult se atrag prostii intre ei si ce bine se inteleg !!! Eu am trecut de multe ori in viata prin situatii de astea si sa stii ca este un pic frustrant sa te simti un pic lasat pe dinafara si neobservat !!! Nu te mira, este efectul primatelor din ei.Cum nea Cernea Remus este prin definitie darwinistic/darwinian ,deci accepta cu voiosie si imparte acelasi acid dezoxiribonucleic(adica celebrul ADN) cu stramosii lui care se maimutareau mergand in patru labe si catarandu-se printre liane dupa banane,ar fi culmea sa crezi ca H.Q.-ul lui ar putea capate vreodata valoare supraunitara.
    Nu prea ai ce sa faci decat sa-i urmaresti amuzandu-te,dar usor ingrijorat totusi,si sa-i multumesti lui Dumnezeu ca ti-a dat minte ca sa nu cazi in plasa unori magari ca nea Remus Cernea.Ca o paranteza ,fie spus,ma gandeam ca este si pro-gay-ism,respectivul individ.De-am fi avut norocul ,noi ca popor,ca lui ta-su sa-i fi placut,la vremea respectiva,eclerul cu ciocolata in loc de savarina…poate scapam macar de un specimen d-asta mai cur-cu-beist !!!
    PS-Vezi daca nu s-a inteles ca in timpurile acestea ,de anarhie,parerea poporului nu conteaza si cei care fac cartile, aia, decid si cine sa iasa(eu nu as acuza poporul chiar asa usor,marea majoritate sunt mici si nu sunt factor de decizie.Prostimea cum le zicea Sf.Ioan Gura de Aur,adica cei simpli si fara carte.Prin care s-a tinut credinta pana azi).Chestia cu partidele sunt de show pt prostii care mai cred ca votul lor conteaza.Toate partidele sunt controlate de cei din afara.Nebotezatii cum le zicea parintele Ioanichie Balan.Eu le zic cei beliti.De soarta !!!…cruda…Poate acum s-o vedea mai bine cat de mult la incurcat pe antihrist monarhia in care puterea era doar in mana unui singur om,si pe deasupra se mai transmitea si din tata in fiu .

 2. doktoru zice:

  Iar lancezeala !!! Prin alte locuri multi se bat in argumente pro si contra sfinteniei parintelui Arsenie Boca ,cand multe lucruri sunt clare si se vad cu ochiul liber. Aia mai incapatanati ar trebui sa se roage pt el, ca popii au parte de o judecata mai speciala ,sau cel putin asa ne invata Sf.Ioan Gura de Aur. Ca ei sunt numiti si ingeri, sol, vestitor sau mesager si „ buzele preotului vor păstra cunoaşterea, iar ei din gura lui vor cerceta legea; căci el este sol al Domnului Atotţiitorului.” Mirenii, aka civilii, totusi scapa mai usor.
  Vream sa va arat ceva din Sf.Parinti, o parere, despre binecuvantarea patriarhului Dan.Multi asteapta pe antihas din acestia, efectiv sau fizic, (lucru efectiv si absolut imposibil!!!).

  Despre Dan

  «Dan va judeca pe poporul său ca şi un neam în Israel. Şi să se facă Dan şarpe în cale, pîndind în cărare, muşcînd călcîiul calului şi va cădea călăreţul înapoi, aşteptînd mîntuirea de la Domnul» (Fac. 49, 16—18). Istoria urmează iarăşi etimologiei numelui. Căci Dan înseamnă judecător sau judecată. Şi el arată în sine ceata slăvită şi vestită a Sfinţilor Apostoli, care au fost puşi ca început al celor ce au crezut şi au dreptul de-a judeca, dîndu-le lor acest drept Hristos. Căci zice dumnezeiescul Pavel: «Oare nu ştiți că vom judeca pe în­geri, deci cu atît mai mult cele lumeşti ?» (I Cor. 6, 3).

  Dar, unul este Judecătorul şi Legiuitorul, după Scripturi: Hristos (Iac. 4, 12)[9]. Iar dacă Apostolii sînt solii lui Hristos (II Cor. 5, 20) şi s-a dat şi lor cuvîntul împăcării, nu e nici o mirare, dacă se înţeleg şi ei ca judecători după asemănarea lui Hristos. Ne-a anunţat şi marele Isaia împărăţia dumnezeiască a lui Hristos şi ne-a făcut vădită propovăduirea de către Sfinţii Apostoli, zicînd : «Iată împă­ratul drept va împăraţi şi căpeteniile cu judecată vor povăţui» (Isaia 32, 22). Căci odinioară împărăţeau peste Ierusalim cei din seminţia lui Iuda, iar pentru judecată au fost rînduiţi cei ce slujeau sfîntului cort şi făceau parte din preoţime. «Căci buzele preotului vor păzi judecata şi din gura lui vor cere legea» (Mal. 2, 7). Dar după ce s-a micşorat umbra legii şi a fost adusă slujirea adevărată în Duh, trebuiau lumii şi nişte Judecători mai strălucitori. Pentru aceasta au fost chemaţi dumnezeieştii ucenici care au luat locul învă­ţătorilor de lege. De aceea a spus Dumnezeu către maica Iudeilor, adică Ierusalimului, prin glasul Psalmistului: «În locul părinţilor tăi s-au născut fiii care îţi vor grăi adevărul ; au luat locul părinţilor». Iar către Domnul nostru Iisus Hristos : «Îi vei pune pe ei căpetenii peste tot pămîntul» (Ps. 44, 17). Aceasta o şi vedem dusă la capăt. Căci ne-au fost făcuţi judecători şi am primit drept căpetenii peste întreaga lume (ecumenici) pe sfinţii ucenici, prin ale căror învă­ţături ni se face cunoscută însăşi taina lui Hristos[10]. Fiindcă ei sînt vistiernicii cuvîntului mîntuitor şi învăţăturii celor ce trebuie împli­nite, dezaprobînd ceea ce nu e de folos celor învăţaţi de ei şi în­tinat, şi sfătuindu-i să-şi însuşească ceea ce le este spre folos.

  Deci Dan sînt cei rînduiţi în diferite timpuri spre a judeca nea­murile şi popoarele şi prin aceasta vor stăpîni cu putere şi mare slavă, cum a domnit şi o seminţie a celor din Israil. Şi socotesc că se gîndeşte la cea a lui Iuda care a împărăţit, şi nu la alta. Căci cine s-ar putea îndoi că au fost cinstiţi şi vor fi slăviţi la culme de către închinătorii lui Hristos cei ce au fost rînduiţi de El ca învăţători ai celor de sub cer ? Dar domnia lor nu avea să fie lipsită de loc de necazuri. Căci vor fi încercaţi de multe şi nenumărate rele. Fiindcă vor fi împiedicaţi şi nu vor avea drumurile apostoliei lor ferite de primejdii. E ceea ce arată Iacob în chip, zicînd : «Să se facă Dan ca un şarpe aşezat pe cale şi pîndind pe cărare să muşte călcîiul calului». Prin aceasta spune că lui Dan îi va fi un popor prigonitor, care îi va pricinui muşcături grele şi de neocolit. Pentru că muşcăturile viperelor sînt greu de ocolit, deşi sînt făcute călcîiului. «Căci el va pîndi călcîiul tău şi tu vei pîndi capul lui» (Fac. 3, 15). Aceasta înseamnă că unii au uneltit să pricinuiască însăşi moartea trupului Sfinţilor Apostoli. De fapt spunem că ei au suferit ceva ce ar pătimi un călăreţ cînd se îndoaie calul pe picioarele dinapoi şi cade pe partea dindărăt.

  Căci se va răsturna călăreţul şi căzînd la pămînt, va aştepta, socotesc, pe cineva să-l ridice. Aşa aşteaptă dumnezeieştii Apostoli timpul slavei şi al mîntuirii lor, în care vor fi chemaţi în împărăţia neclintită a veacurilor, odată ce Hristos le-a spus : «Veniţi, binecuvîntaţii Părintelui Meu de moşteniţi împărăţia gătită vouă de la în­temeierea lumii» (Matei 25, 41). Căci au sfîrşit drumul şi au păs­trat credinţa. De aceea vor primi cununa nevestejită (II Tim. 4, 7—8 ; I Petru 5, 4).

  Iar dacă ar voi cineva să spună că nu lui Dan vor fi unii ca şerpi ce stau în cale, ci însuşi Dan va unelti împotriva altora, spunem că fariseii şi cărturarii avînd rolul de-a judeca şi conduce mulţimea, au fost pentru Hristos ca nişte şerpi foarte veninoşi şi l-au omorît pe călăreţul ce umbla pe calea simplă şi dreaptă, folosindu-se de muşcăturile lor în chip duşmănos. Dar deşi călăreţul a căzut, suportînd de bunăvoie moartea trupului, a înviat avînd ca ajutor şi întă­ritor pe Tatăl. Însă Fiul fiind puterea lui Dumnezeu şi Tatăl, şi-a făcut viu şi El însuşi trupul. De aceea se spune că primejduindu-se ca om, a fost mîntuit de către Tatăl, deşi fiind Dumnezeu după fire, deci susţinînd El însuşi în existenţa cea bună întreaga zidire văzută şi nevăzută, zice : «Căci deşi a fost răstignit din slăbiciune, e viu din puterea lui Dumnezeu» (II Cor. 13, 4).

  • E liniste si pentru ca nu am mai abordat subiecte polemice in ultima perioada si nici nu intentionez sa o mai fac prea curand. Mi se pare mai interesant ca articolele mele polemice au fost preluate pe diverse forumuri si sunt mai dezbatute acolo decat aici :)). Oricum…stau cuminte o perioada, ca de scris…am ce scrie, dar e interesant sa stai putin pe margine si sa observi. Mai ales discutiile pro/anti Arsenie Boca sunt un prilej de exceptie sa observi tarele duhovnicesti de azi.

   Si pe langa asta, nici nu ai cu cine sa discuti in general. Daca scrii ceva „neconventional”, nimeni nu vine cu argumente, vin doar sa te „anatemizeze” si sa te injure „evlavios”.

   • Ana Elisabeta zice:

    Azi îl prăznuim pe Sf. Ignatie Briancianinov. Mi-ar plăcea să ştiu ce ar fi spus sfântul cu privire la controversele noastre, el care a demontat cu argumente riguros ortodoxe „sfinţenia” lui Francisc din Assisi şi erezia mântuirii în afara Bisericii. Cum nu vii tu, Sfinte Ignatie, ca punând mâna pe ei… să le faci o cateheză pe bune 🙂

    Nu prea umblu pe forumuri, aşa că dacă se întâmplă ceva interesant pe-acolo, să ne spui şi nouă. Problema Arsenie Boca e într-adevăr foarte cuprinzătoare, pentru că vrând-nevrând vine vorba şi despre posibilitatea mântuirii şi sfinţirii ereticilor.

    Asta cu înjurăturile evlavioase e cea mai tare chestie. Nu m-aş fi gândit niciodată la asta, dar uite că realitatea bate imaginaţia.

   • Ana Elisabeta zice:

    P.s. Mi-ar plăcea să mai postezi ceva fie şi numai ca să n-o mai văd pe baba cea sinistră care o trage de codiţe pe fetiţă.

    M-am mai gândit la o „poveste”:

    „Hai cu mine să ne închinăm la sfântul mormânt al sfântului părinte Arsenie Boca! Şi să luăm nişte aghiasmă din mormântul lui!”
    „Nu vreau, mamaie, eu vreau să merg la şcoală să învăţ despre Sfinţii Părinţi şi Sfintele sinoade Ecumenice!!!”

   • :))))…O sa dispara in curand baba. Scriu acum un articol exegetic contra primatului papal si sper ca-l termin maine tinand cont ca sunt liber. Ma misc mai greu cu scrisul in ultima perioada.

    Referitor la celalalt comentariu, deja unii arsenisti discuta despre posibilitatea ca Sfantul Ignatie sa fi gresit. Si unul din ei se recomanda ca fiind „anticip, antiecumenism, antimasonerie, anti pepsi, anti mentosane”…ma rog..anti tot. Deci cam la asta se ajunge. Sa stam bine!

   • Ana Elisabeta zice:

    E un personaj incomod Sf. Ignatie! Avea acest obicei bizar de a-i citi pe Sfinţi Părinţi şi a lua în serios ce scriau ei. 🙂

  • doktoru zice:

   Sa-mi zici si mie pe unde sa citesc,pe care forumuri,ca-s curios ce mai discuta lumea in general si la obiect !!!
   Hă ,ma gandeam ca mai erau unii,chiar popălai d-ăștia,care aiurau zicand unul catre altul ca cica sa mearga sa propovaduisca Evanghelia lui Hristos,pe aiurea,gen Somalia,Madagascar si Ulan Bator sau char in Burkina Faso !!! Ha,ha,ha.Adica ai in propria ograda numai unul si unul,care mai de care mai ametit si mai cazut in propriile aprecieri si opinii (de gramada aia mare de eretici gen catolici,protestanti,greco-,si alte secte de astea imputite de care geme Moldova si Ardealul -mai ales Ardealul ca-i fruncea !!!-nu mai zic nimic) si tu mergi la dracu sa ce ma ??? Adica ii lasi pe ai tai care-s zdrentze si nu reusesti aici sa convingi pe nimeni ca chiar esti trimis si inger al lui Dumnezeu ,decat dupa hainele negre,si crezi ca poti sa faci ceva la dracu-n praznic ?!!! Sa se rezolve intai problemele interne ale ortodoxiei si apoi sa incepem sa visam cai verzi de pe peretii altor meleaguri infepartate !!!
   Parerea mea.
   Stii cu ce ma confruntam acum?Cu o mica problema de traducere la Iov.Cap40 si 41.Editia cea noua nu are nici in clin si nici in maneca cu editiile vechi.De exemplu pomeneste de un hipopotam care nu stiu ce face plus restul total aiurea.Nu stiu ce a fumat ala care a tradus mai nou ,dar sa stii ca nu i-a picat bine .Asa de rau a aiurat mai departe.Zic de 41 si 42 Iov ca aici eram cu treaba.Parca lui Dumnezeu ii ardea sa vorbeasca de hipopotam aiurea.Pe cine interesa ca hipopotamul e periculos?La alea vechi e diferenta de la cer la pamant.Acolo Dumnezeu a vorbit cu talc si alegoric.Adica a vorbit ca sa zideasca ,cum zice Apostolul,nu ca sa ne tina lectii de zoo !!!
   Revin mai tarziu ,pt ca plec la sedinta de bloc.Duty calls !!!….F….

   • http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7634&page=52
    http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?p=575631

    Mai erau si pagini de comentarii…sa le gasesc.

    Si da, versiunile mai vechi ale Bibliei sunt cele mai bune. Mai recenta ar fi varianta Anania, care este destul de buna, dar tot nu se compara cu editiile mai vechi (de la 1914 in jos).

   • Ana Elisabeta zice:

    Mai bine învăţăm limba greacă şi citim în original, pentru că nu există traduceri fără greşeli în limba română.

    Din fericire, e o falsă problemă, pentru că dacă citim comentariile Sfinţilor Părinţi ne lămurim şi care era textul original.

   • Ana Elisabeta zice:

    Apropo de forumuri: acum înţeleg de ce din când când apar aici bocăiţi furioşi gata să-l înfiereze pe prigonitorul „sfântului părinte” :))

    Doktoru: succes! Dezbaterile de la şedinţele de bloc de obicei nu sunt mult diferite de ce citim pe forumurile ortodoxe. Vocile informate şi de bun simţ tind să fie înecate în corul ignoranţilor aroganţi.

   • Mie mi se pare interesant ca ei discuta pe marginea lui Francisc de Asissi si incearca sa gaseasca circumstante atenuante. Dar toti se fac ca uita ca mai este pictat si Ulfila, ereticul arian. Deja vorbim de doi eretici pictati + imaginea aia cu Sfanta Sofia si Catedrala Sfantul Petru (sa ma scuteasca toti cu presupunerile de „profetii”) + Hristos reprezentat eteric + altele. Deja sunt prea multe ca sa te faci ca te uiti in alta parte. Mai frumos este ca in general fanii pr. Boca sunt aceeasi talibani care anatemizeaza pe toata lumea in chestiunea cipurilor (si nu numai) si fac spectacol in fiecare coltisor de internet. Acum am vazut ca fac acuze de „rigorism” celor care contesta pictura pr. Boca. Cum o dai cu astia nu e bine :))

   • Ana Elisabeta zice:

    Şi tot apropo de traduceri, nu înţeleg de ce această updatare continuă. E chiar atât de greu să pună cititorul mâna pe dicţionar sau pe dexonline.ro şi să caute „arhaismele” pe care nu le înţelege? Măcar să corecteze erorile de traducere – de preferinţă, nu după „inspiraţia” fiecăruia ci după sensul pe care Sfinţii Părinţi îl dau pasajelor respective. Înţeleg că nu aşa se întâmplă.

   • Ana Elisabeta zice:

    Cei avizaţi pe care i-am întrebat spun că nu e mai bună traducerea Anania, dimpotrivă. Poate să sune mai frumos dpdv poetic, dar erori flagrante de traducere tot are.

   • Pai da…nu e stralucita. Singura treaba buna este ca a revenit la traducerea VT dupa Septuaginta (de le Galaction incoace s-a folosit si textul masoretic) si poate asa creaza un precedent. Nu e mult, dar e totusi ceva.

   • Ana Elisabeta zice:

    Este complet idiot să te iei după textul masoretic, care a fost ajustat pe ici pe colo, cam pe unde îl profeţea pe Hristos în mod prea evident (adevăratul Hristos). Acolo unde sunt dubii, trebuie recurs la Sfinţii Părinţi, care sunt vocea Tradiţiei Bisericii. Exact asta a fost discuţia şi când se lucra la Orthodox Study Bible. (În paranteză fie spus, situaţia cu Biblia în limba engleză era chiar mai jalnică decât la noi, cu nenumărate traduceri influenţate de brandul de protestantism al traducătorilor.) N-a ieşit perfect Orthodox Study Bible, dar e mult mai bun decât tot ce aveau ei înainte.

   • Ana Elisabeta zice:

    Apropo de „Hristosul” eteric, ai observat că unul din „halouri” are nuanţă roşie? Ce ne spune asta?

    Şi acum să mă citez pe mine însămi, din corespondenţa privată:

    Şi iată-ne la Învierea de la Drăgănescu: http://www.crestinortodox.ro/reportaj/parintele-arsenie-boca-pictor-icoane-de-suflete-140378.html Trece aproape neobservat că prin „Trupul Domnului” se vede marginea din spate a mormântului. (Nici nu mai amintesc că în iconografia ortodoxă nu se reprezintă acest moment al ieşirii din mormânt, care oricum ar trebui să arate ca ieşirea prin piatra care bloca intrarea în grota-mormânt şi nu ca ieşirea dintr-o groapă neacoperită.) Vedem suprapunerea a tot felul de halouri cu un maxim de strălucire, în mod bizar, într-un plan pe la jumătatea coapselor. Unul dintre aceste halouri are culoarea roşie!!!

    Ar mai trebui spus, referitor la toate aceste „icoane”, că aurele sau nimburile sfinţilor, sau slavele cum se mai cheamă, sunt reprezentări ale luminii dumnezeieşti necreate. În mod normal nu ar trebui să se vadă nimic prin ele! Singura situaţie în care vedem ceva printr-o sursă de lumină (de exemplu, flacăra unei lumânări) este atunci când din spate vine o altă lumină mai puternică. O flacără va apărea transparentă într-o zi cu soare puternic. Care-i treaba, deci, cu aceste „halouri” transparente? Ce lumină reprezintă ele? E cu atât mai grav cu cât se spune că aceste reprezentări sunt rodul unor „viziuni” ale pr. Arsenie Boca. Însă nici varianta în care şi-a permis inovaţii cu de la sine putere, fără să înţeleagă rostul şi sensul reprezentărilor tradiţionale, nu e în regulă.

   • Problema este ca Sinodul VII Ecumenic a dat o hotarare ca spune clar ca: „De pictor depinde numai aspectul tehnic al lucrarii, dar intregul ei plan, dispozitia si compozitia sa apartin si depind de Sfintii Parinti intr-un chip foarte limpede”. Si apoi, la fel de important este ca scopul pictorii este sa reproduca adevarurile dogmatice ortodoxe. Cu cat pictura ramane fidela Sfintilor Parinti, cu atat respecta si reprezentarea in imagini a adevarurilor dogmatice. Ce adevar dogmatic transmite Hristosul eteric al lui Arsenie Boca?

    Un articol superb: http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-ortodoxiei/teologia-icoanelor-lumina-traditiei-dogmatice-ortodoxe-68867.html

   • Ana Elisabeta zice:

    Aşa este. Eu mă refeream, în mod particular, faptul că lumina increată nu e niciodată roşiatică, cum s-a scris despre luminile de origine demonică. Deci dacă e pictată după cum i s-a arătat, cum se spune, poate fi încă o dovadă a înşelării, a faptului că i s-a arătat un „Hristos” fals (dacă nu era deja evident din faptul că are trup transparent, „populat” de multiple halouri luminoase).

    Chiar aşa, asta e o problemă în mai multe „icoane” ale lui, aceste „halouri” suprapuse. Sunt cumva mai multe lumini increate? E adevărat că se vorbeşte de energii/lucrări dumnezeieşti la plural, dar asta pentru că Harul acţionează sau este perceput diferit în funcţie de primitor.

   • Ana Elisabeta zice:

    Apropo de haloul roşiatic: se poate să fie un efect de accentuare al culorilor în Photoshop (sau echivalent), care în realitate sunt foarte palide. Asta îmi spune o prietenă care a fost la faţa locului ca să se îngrozească cu ochii ei. N-am ştiut, că aş fi rugat-o să se uite dacă şi în realitate există o nuanţă roşiatică. Nici ea n-a ştiut la ce să se uite dintre punctele problematice (pe San Francisco l-a căutat, dar nu l-a găsit). Oricum, concluzia ei principală e că cei care vorbesc de Capela Sixtină de la Drăgănescu n-au pic de cultură artistică. Şi apoi, că întreaga compoziţie n-are nimic cu de-a face cu vreuna din abordările tradiţionale, ci e rezultatul unor inovaţii nejustificate, nesusţinute, din categoria „eu am chef să pictez altfel”. Nu ne place (nici ei, nici mie) nici stilul pseudo-neobizantin care era la modă când s-a format Boca ca pictor.

   • Sa v-o spun pe ultima. Conform lui Raducu Iacoboaie, cine nu il considera pe Arsenie Boca sfant, e eretic! Sa radem sau sa plangem? Incercam cu o ora din amandoua, pentru ca nu ai cum sa nu razi.

   • Ana Elisabeta zice:

    Eh… Eu am ridicat din sprâncene 2 secunde, după care am chicotit pe muteşte 3 secunde. Maximum de efort pe care mi-l inspiră…

    Crezi că-l ia cineva în serios? Asta ar fi într-adevăr de plâns.

   • Aici vine partea cea mai de plans. Sunt multi care il iau in serios. Din categoria „nu exista Ortodoxie fara Arsenie” (mutam accentele desigur).

   • doktoru zice:

    Ha,ha…pe asta nu o stiam a lui nea Jacob !!! A decretat el asta? Unde ,la el pe site? Nu de alta da ca sa ma mai rad si eu !!! Sa radem sau sa-l plangem?…bit of both !!! Si cand te gandesti ca acum vreo 3-4 luni el nu stia de expresia Hristos-Dumnezeu si acum deja ne preda si din cand in cand ne mai si urecheaza : mai,magarilor….papa are har, mai !!!

   • La un articol de pe saccsiv. Cel cu Sf. Ignatie despre mantuirea neortodocsilor parca. Si a pus si la el pe site comentariul (tot in comentarii parca, pentru ca in stilul Chuck Norris, el publica, el comenteaza singur).

   • doktoru zice:

    Da,si eu am observat ca are acest obicei .Mai ma uitam din cand in cand la el pe site si ma miram cateodata cate comentarii erau si intram de curiozitate si vedeam ca tot el comenta,posta linkuri catre tot felul si punea inclusiv si tot felul de filmulete de pe you-tube.Intr-un fel poate trebuie si el sa justifice existenta aia nefericita a site-ului sau.Poate e doar un troll …cine stie ?!!!

   • Cand singurul raspuns (formulat in toate felurile) pe care il dai oricui este: „nu esti de acord cu mine, deci esti vreun mason” fara sa te intereseze daca preopinentul are ceva dreptate, da, esti un troll nefericit. Ca sa nu mai zic de exprimari ridicole, pe care daca le-ai lua in serios, ai spune ca sunt chiar erezii. Se mai pune si o cana de bocolatrie si ai scos trollul ideal.

   • Ana Elisabeta zice:

    Ştiţi cum am citit eu? Mântuirea neo-ortodocşilor 🙂 Chiar, oare s-or mântui? O întrebare relevantă zilele astea 🙂 (Dar mai degrabă de plâns decât de râs)

 3. doktoru zice:

  Mai frate,m-am uitat pe cele 2 link-uri date de tine si pe la comentarii zicea una ca unul,adica altul, este nea Vulcanescu si cu ortodoxia aia a lui catolica si dogmatica empirica,parca.Si am dat un search – sărci – . Si m-am uitat repejor si pe acolo.La comentarii cu stupoare am dat nas in nas cu cine crezi domle ? Cu nea Iacoboaie….Incredibil..unf…ingbelievable !!! -(15 comentarii din 16, pline cu inutilitati) – Am zis :no way, wtf pana si aici a ajuns moldoveanu asta inaintea mea compromitand totul !!! Nu am stiut cum sa fug mai repede de acolo.Doamne feri !!! Stiu ca se ia si de aia !!! Nu cred ca o sa mai cer link-uri prea curand !!!

  Revenind la lucruri mai serioase acum ca m-am intors de la sedinta( pt.ca nici nu pot sa lipsesc ca m-au pus astia presedinte obligat-fortat) , – multumesc oricum pt incurajari ana elisabeta !!! – totusi Biblia lui Anania din ce am citit eu pare destul de ok, eu o folosesc tot timpul (aia de pe net,desi o am si cumparata,varianta 8 volume), si este cu mult mai buna decat astea care se gasesc pe net si sunt traduse un pic mai șui.Si Anania are parca unele mici scapari,derapaje dar parca nu asa de flagrante .Parerea mea.
  Dar pe de alta parte am gasit in unele locuri cate o traducere cu termeni moderni care explica unele chestii mult mai bine decat termenii arhaici,care cateodata nu suna bine in urechi din cauza ca si limbajul a mai evoluat si nu stim cu ce sa asociem acel cuvant ,azi.Dar rare situatii.Ma refer la bibliile cu traduceri mai noi.Eu m-am folosit si de astea noi.Un pic.

  Ma gandeam si la catolici si la discutiile in contradictoriu cu ereticii,sectantii si alte categorii din acestea un pic mai indoctrinate.Si eu cred ca este inutil sa te apuci sa argumentezi cu ei pt ca din start ,in mod evident,nu ar trebui sa ai nici o sansa de convingere . Ei fiind deja afectati de draci,ca sa nu zic ca au cazut cu totul in mana lor, tu nu ai cum sa-i convingi. Eu cred ca daca nu-i intoarce Dumnezeu ,este timp pierdut inutil. Noi stim ca credinta nu-i a tuturor. Nu zice Apostolul :ce ai tu omule care sa nu-ti fi dat Dumnezeu? Si asta incluzand si credinta.Pt mine catolicismul si catolicii aferenti reprezinta un subiect inchis.Nu i se mai poate adauga nimic.Cel mult copy-paste-uri. Dar acestea m-as mira sa poata convinge deoarece ar trebui sa fie argumente vechi care nu au putut convinge odata si evident nu vor convinge nici acum.Eu de aceea am zis ca Evanghelia lui Hristos a fost vestita tuturor neamurilor si de atunci a ramas doar tinerea/mentinerea ei pana la sfarsit. Unii au tinut-o,cu ajutorul lui Dumnezeu,iar altii,de bunavoie si nesiliti,au lepadat-o sau mai rau,au imbunatatit-o,fiecare in stilul lui si cu ce a socotit el ca-i lipseste.
  Tocmai am gasit o varianta ,care se vede super ok, a Bibliei 1688 aici pt cine vrea .
  http://www.sfantascriptura.com/Biblia_Bucuresti_1688.pdf

  • Dogmatica Empirica e site-ul lui Marian Maricaru pe care il cunosc si pot da marturie ca este total in regula. Comentariile lui Iacoboaie acolo sunt mai vechi cand inca nici eu nu stiam care e treaba si il consideram pe Iacoboaie un om activ si informat (da, a fost o vreme cand am crezut asta). Deci…poti sa mai intri acolo, dar oricum scrie destul de rar.

   • doktoru zice:

    Nimeni nu-i perfect !!! Toti eronăm din cand in gand !!!…Chiar, pe vremuri,acum un an adica,nea șoldo parea mai intelighent ?!!!… Nu-i nimic, si aia buni mai gresesc cateodata,nu-i asa ?!!! Parca abera ceva cu masoneria puilor mei.Oricum nu am insistat.M-a speriat șoldo…acum stiu ce-i poate pielea si gandul mieros…eu fug ca de dracul…Mai,dar de activ nu poti spune ca nu e,in schimb despre partea cu informatia,nu-ș ce zic…eu nu as baga mana in foc…
    Site-ul respectiv l-am butonat dar nu m-a atras nimic special la el.Nu am gasit ce vreau eu.Dar bine ca respectivul admin e ok.Ma bucur pt el.

   • E doar activ si atat. Am crezut acum vreo doi ani ca este si informat, dar m-am grabit sa trag concluzii pripite. Apoi stii bine disctutiile pe care le-am purtat cu el si aici si de atunci tot sunt cu gustul amar ca cei care se considera „aparatori ai ortodoxiei” si mai grav, ii percep si masele ca fiind asa, sunt zero barat la capitolul cultura teologica si nestiutori fiind, isi dau cu parerea pe chestiuni grave si ii smintesc si pe altii… E totusi important si sa vezi ce prezinta altii ca fiind „ortodoxie”.

  • Ana Elisabeta zice:

   Până la un punct, trebuie totuşi să încerci să le explici cum stau lucrurile, mai ales dacă dau semne că îi interesează ce ai de spus. E adevărat că mi se întâmplă rar asta în viaţa reală. Dar e bine să existe site-uri unde omul să se poată documenta cu adevărat, atunci când vrea. Şi unii chiar se convertesc, nu mulţi, dar ce, dintre ortodocşii botezaţi câţi sunt într-adevăr prezenţi în viaţa Bisericii?

   Asta cu vestirea la toate neamurile se cam întâmplă, de-acum. Încă se întâmplă, dar nu cred să mai fi rămas vreun neam la care să nu fi ajuns vreun misionar ortodox, nici în Africa, nici în Asia, nici în America de Nord sau de Sud.

   Şi eu îl recomand pe Marian Maricaru, ca de altfel şi pe pr. Matei Vulcănescu.

  • doktoru zice:

   De 2 ani il stii pe nea Iacob??? Eu l-am remarcat doar de un an maxim….hm,mi-a cam slabit vederea ,dar nu si mirosul.Pe nea Jacob l-am mirosit…ca miroase….miroase rau !!! Totusi 2 ani de activitate, cel putin, nu-i rau. Are rabdare si vointa.
   Mi-aduc aminte si de cele ce spunea pe aici.Oricum personajul a mai evoluat,a mai invatat intre timp.I-am mai citit unele mici aberatii,dar are mici fixatii.Greu va iesi din ele.Eu personal prefer sa nu ma bag prea mult in chestii mai dogmatice ca sa nu gresesc.E mai bine asa.Mie imi plac talcuirile sfintilor.Vreau sa inteleg de fapt despre ce vorbea Dumnezeu,in limita care se poate,in Biblie.Eu pe asta m-am axat mai mult.Canoanele si Dogmele le las preotilor.E materia lor de baza.
   Iar despre discutiile cu restul lumii eu am spus ce cred.Dar fiecare face cum crede el mai bine.Daca vrea sa-si piarda timpul inutil recomand discutii cu evrei !!! Pe astia sa-i vezi tata,nici cu bataia nu reusesti.Iar de convertit sa stii ca eu cred ca alea sunt intradevar minuni.Un evreu convertit pe bune la ortodoxie in ziua de astazi mare lucru.Dar nu stiu cine ar putea face asta in afara de Dumnezeu.Ca noi ne vom reci gura de pomana.Vorba aia ,daca au inceput sa se duca din ortodocsi la tot felul de secte noi am vrea ca sa mai vina cineva la ortodocsi.Pe praful asta?!!!
   Eu personal am vorbit si cu catolici si cu un evreu, si nu este sanse !!! Am gasit si o gramada de afiliati kakadocsi si nici cu ei nimic .Aia deja sunt indoctrinati.Ce sa le zici tu de Sf.Parinti? Nici nu te asculta.Si nici nu o sa inteleaga.Asa ca am ajuns de unde am plecat.Timp pierdut.Degeaba.Si vorba aia, mie imi si place sa vorbesc.Dar asta cu o singura conditie.Cand ai cu cine.

   • Ana Elisabeta zice:

    Păi chiar sunt minuni convertirile, chiar dacă nu sunt toate la fel de spectaculoase ca cea a Sf. Pavel.

    Timpul nu trebuie pierdut, trebuie mărturisit adevărul, după care dacă e clar că omul se cantonează în ideile lui, trebuie lăsat în pace. Daţi-mi voie să-l citez pe Sf. Pavel din Biblia ortodoxă online, că e mai uşor de căutat în ea şi de făcut copy-paste: „De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te” (Tit 3, 10)

    http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=80&cap=3#10

    Iar ceea ce mărturisim noi poate să aibă un efect peste 10-20 de ani sau niciodată, asta nu putem să ştim. Dar sunt şi eu pentru a nu pierde vremea cu discuţii detaliate când celălalt nu dă nici cel mai mic semn de interes pentru ceea ce avem să-i comunicăm.

    Cred că v-am mai povestit că primul meu contact cu Ortodoxia a fost de fapt cu „ortodoxia” pr. Iustin Marchiş, care cred că nici acum n-a încetat să fie ecumenist şi filo-papistaş. Bineînţeles că nu i-am crezut pe aceia foarte puţini care au încercat să-mi explice de ce e greşit, de exemplu, să-ţi faci cruce când treci pe lângă o biserică heterodoxă. De-abia când am ajuns în America şi m-am apucat să citesc de pe net literatură ortodoxă în limba engleză, ca să mă pot spovedi fluent în limba engleză, m-am lămurit şi eu care e treaba cu ecumenismul. Dumnezeu lucrează uneori lent şi pe căi întortocheate. Dar trebuie să aibă şi cu cine, şi aici intră în acţiune libertatea omului. Câteodată (foarte des, în zilele noastre), omul este atât de încrâncenat în convigerile lui încât îşi astupă urechile la ceea ce Hristos are să-i comunice. Să ne ferească Dumnezeu…

   • Si eu aveam gandire ecumenista pana acum 10 ani cand l-am intalnit pe duhovnicul meu. Credeam ca biserica catolica e „sora”. Si la prima spovedanie, parintele imi da o iconita cu Sfantul Marcu al Efesului in josul careia scria „sa fugiti de catolici precum fuge cineva de sarpe”. M-a socat, era pentru prima data cand citeam asa ceva. A fost primul preot pe care l-am vazut propavaduind anti-catolici, iar pentru mine, care copil fiind, am urmarit imbratisarile Patriarhului Teoctist cu papa Ioan Paul al II lea si mi se parea ceva frumos, a fost incredibil.

    Dar cum spuneam si intr-o postare, parintele ma trimitea acasa cu bibliografie de citit. Si asa am inteles incet-incet ca are dreptate. Poate a contat si faptul ca eram mic si la varste fragede, personalitatea e mai usor de modelat, dar totusi eu o consider o minune ca l-am descoperit pe parintele si prin el, Dumnezeu mi-a descoperit adevarul Ortodoxiei curate. Daca fac bilantul preotilor anti-ecumenisti pe care i-am intalnit intamplator in afara de parintele meu duhovnic…rezultatul este 0.

    O alta personalitate care m-a schimbat si mai tare este Parintele Arsenie Papacioc. Am fost la sfintia sa cu doi preoti mai tineri in 2010. Parintele nu mai vedea bine, dar i-a intrebat pe cei doi preoti daca sunt preoti. Cand au raspuns ca da, il vad pe parintele Arsenie cum le ia mana si le-o saruta. A fost un moment incredibil sa vezi un titan cu barba alba cum se smereste atat de mult in fata unor copii.

   • Ana Elisabeta zice:

    Foarte frumos, ne-ar trebui mai multi asemenea preoti 🙂

    Pe Părintele Arsenie l-am cunoscut prin intermediul înregistrărilor online (când eram în America ascultam sau urmăream destul de mult asemenea înregistrări) şi parcă pe el îl ascultam cu cel mai mult drag. M-am bucurat să-mi dau seama pe urmă că el a fost cel mai riguros şi din punct de vedere al mărturisirii Ortodoxiei. I-am citit online acea cărticică, „Singur Ortodoxia”. În afară de asta, eu şi acum mă ghidez după unele din sfaturile pe care le oferea sfinţia sa în acele înregistrări. Trebuie să fi fost o mare binecuvântare că l-ai cunoscut personal.

   • Da, chiar a fost o mare binecuvantare. Parintele era deja foarte batran, deci nu mai era vorbaret, dar avea o prezenta care te bucura. Si intr-adevar, a fost cel mai vocal contra ecumenismului. A fost primul pe care l-am auzit spunand ca ereticii trebuie (re)botezati. In BOR sa spui asa ceva….

   • Ana Elisabeta zice:

    Duhovnicul meu actual primeşte pe toată lumea prin botez şi refuză să facă căsătorii între ortodocşi şi heterodocşi. Avem o cristelniţă pentru adulţi, în fapt un hârdău mare. 🙂

    Aceste două lucruri le-am înţeles mai târziu (relativ recent), tocmai pentru că americanii erau foarte flexibili în legătură cu cele, chiar şi cei anti-ecumenişti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s