Sfântul Ioan Hrisostom, susținător al drepturilor femeii

Dr. în Teologie Irini Artemi

Toți scriitorii și Părinții bisericești au apărat femeia epocii lor în fața legilor și a societății care o considerau inferioară bărbatului, ei afirmând că bărbatul și femeia alcătuiesc o unitate indestructibilă, omul, și subliniind că aceștia au fost plăsmuiți egali de către Creatorul lor, au fost deopotrivă supuși pedepsei pentru neascultarea lor și, prin Întruparea, Patimile, Răstignirea și Învierea Dumnezeu-Omului Hristos, li s-a dat posibilitatea obiectivă de se mântui și a ajunge la ”asemănarea” cu Dumnezeu.

St John Chrysostom, end of the 13th century, from Vatopedi Monastery IN R

Există însă un Părinte care a scris cuvinte extraordinare despre femeie și rolul ei în societate, în căsătorie, dar și despre însemnata ei contribuție prin nașterea de prunci. Acest ierarh a fost Ioan Hrisostom. Cercetând scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur și laudele cu care împodobește femeia, dar și sfaturile pe care le dă celor doi membri pentru purtarea în căsătorie, se vede la ce înălțime așeza el femeia și în ce măsură o socotea egală cu bărbatul.

Patriarhul Constantinopolului se împotrivește cu tărie părăsirii soției de către soț, chiar și dacă soțul aspiră la desăvârșirea duhovnicească prin monahism, de vreme ce și în căsătorie, prin conviețuirea bărbatului cu femeia, se poate ajunge la desăvârșire. El subliniază concret: ”Există și alt folos aici, nu mai mic, care, atunci când este atins, înrâurește întreaga noastră viață. Care este acesta? A nu condamna căsătoria, nici a crede că a avea femeie și a crește copii și a-ți chivernisi casa și a lucra o meserie este piedică și opreliște pe drumul virtuții”. Uite și aici, bărbat și femeie, și chivernisesc ateliere și lucrează o meserie și totuși s-au dovedit mult mai sfinți decât unii care trăiesc în mănăstiri1.

Mai mult chiar, Sfântul Ioan Hrisostom depășește cu mult limitele epocii sale, care era neîndurătoare cu femeile în privința adulterului, sfătuindu-l pe bărbat să nu ”o lase” pe femeie, chiar dacă ar avea multe neajunsuri. El consideră căsătoria indisolubilă, în afara cazului desfrânării, adică al adulterului. Dar și acest lucru încă, divorțul din pricina adulterului, consideră că a fost îngăduit de nevoie, din pricina împietririi omului, iar Hristos, prin jertfa Sa, a relativizat până și aceasta! Mai bine, deci, să nu se despartă bărbatul de femeie, chiar și atunci când femeia ar săvârși adulter2. În plus, pune la zid mentalitatea unor bărbați care, deși căsătoriți, își desconsiderau femeia, săvârșind desfrânări pentru plăceri.

Atrage atenția că, ”de vreme ce femeia nu a venit la tine ca să fie necinstită, nu a părăsit tată și mamă și toată casa ei, ca să fie ocărâtă… Ai luat-o ca tovarăș și însoțitor de viață liber și egal. Cum, așadar, nu este fără de noimă să arați tot interesul atunci când primești zestrea, fără să lași să se piardă nimic, în timp ce, ceea ce este mai prețios decât toată zestrea, adică cumințenia, înfrânarea trupească și cuviința și însuși trupul tău, care îi aparține femeii tale, să îl dai stricăciunii și întinării? Dacă risipești ceva din zestre, va trebui să răspunzi înaintea socrului tău, dacă însă pierzi cumințenia și înfrânarea, vei răspunde înaintea lui Dumnezeu, care a rânduit căsătoria și ți-a dat femeia”3. Sfântul Ioan Hrisostom explică în scrierea sa cum trebuie să se poarte și să vorbească bărbatul cu femeia în căsătorie. Din cuvintele luise vede cât de deosebiți și, în același timp, egali îi consideră Sfântul Părinte pe bărbat și pe femeie.


1 Ioan Gură de Aur, Cuvânt la ”Îmbrățișați-i pe Priscila și Aquila, PG 51, 190.

2 Ioan Gură de Aur, Cuvânt la «Femeia este legată prin lege atâta vreme cât trăieşte bărbatul ei»…, PG 51, 219.

3 Idem, PG 51, 213-215.

Sursa: Pemptousia

Acest articol a fost publicat în Ortodoxie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

63 de răspunsuri la Sfântul Ioan Hrisostom, susținător al drepturilor femeii

 1. Ana Elisabeta zice:

  Ei, aşa da 🙂 O icoană frumoasă a Sf. Ioan Gură de aur…

  Articolul l-am remarcat şi eu pe Pemptousia.

 2. doktoru zice:

  Sf.Ioan Gura de Aur….Nr.one…pt mine.Dar putin e scris din ce a scris sfantul.Nu a avut sa dea copy/paste la mai mult? S-or basica astia de la edituri?O trebui sa le ceri acordul pt cuvantul sfantului? ,ca e destul de scurt,iar sfantul a avut gramezi despre casatorie si alte treburi din acestea.Totusi sa fim atenti ca revolutionarii anarhici-modernisti ar putea sa preia anumite chestii in favoarea emanciparii femeii si a liberalizarii ei totale in plan social…Lucru care oricum deja s-a intamplat…Of,multe chestii sunt cu dus si cu intors.Greu le dai la unele de cap !!!
  Si eu personal sunt contra divorturilor .Total.Aproape indiferent de motiv. Si recunosc ca sunt si foarte misogin pe deasupra !!!
  PS-Apropos,chiar in seara asta la breakinnews a dat despre o femeie de succesuri ,cu pensiune pa litoral ,care s-a cam mototolit odata cu bolidul ei de lux ,la o viteza de aproximativ 180 km/h . Si si-a cam pierdut si capul .Efectiv…si banuiesc ca de acum o sa ramana in pana de idei in legatura cu viitoarele succesuri ale micii ei pensiuni. Da pa litoral.Banuiesc ca nu mai apuca celebrul 1 Mai Muncitoresc…si Doamne cate planuri si idei avea …

 3. doktoru zice:

  Am stat si m-am gandit la cele ce a zis prietenul zcalin despre cele ce a spus parintele Mina Dobzeu,pe langa altele mai multe de ale mele,despre impartirea in timp a celor 7 Biserici din Apocalipsa(ceea ce ar fi o greseala ca sa credem ca este vorba despre 7 biserici cand Iisus a pus bazele Bisericii sale Una Apostoleasca si Soborniceasca Ortodoxa-Dreapta si Catolica-Universala,deci este ,sau s-ar parea a fi, un mesaj transmis Bisericii in 7 perioade diferite de-a lungul timpului).Parerea parintelui Mina pe care o consider de acum si a mea.
  Parintele Mina a zis ca perioadele ar fi urmatoarele (copy/paste zcalin) :

  Biserica intaia – Efes – perioada apostolica – de la invierea lui Hristos la moartea Sf. Ioan, anii 33-100;
  Biserica a doua – Smirna – perioada persecutiilor – de la Nero la Iulian Apostatul, anii 64-363;
  Biserica a treia – Pergam – perioada Sinoadelor Ecumenice si a islamului, anii 325-1054, (Biserica unita – parga lui Dumnezeu si a Mielului);
  Biserica a patra – Tiatira – perioada scolastica si a reformelor, anii 855-1555;
  Biserica a cincea – Sardes – perioada otomana si a ocultismului, anii 1453-1877;
  Biserica a sasea – Filadelfia – perioada ateismului si materialismului, anii 1789-1989;
  Biserica a saptea – Laodiceea – perioada globalismului si venirea Imparatiei lui Hristos pe pamant, anii 1945-?.

  Aici intervin si eu,pacatosul !!!,cu umila mea parere si recalculare a perioadelor in niste etape care conform istoriei par a avea mai multa logica (care cred ca se pot corela si cu trambitele si cele 7 biserici ale Apocalipsei) :
  Efes – 30 – 313 – 1054
  Smirna – 1054 – 1517
  Pergam – 1517 – 1789
  Tiatira – 1789 – 1917
  Sardes – 1917 – 1947
  Filadelfia – 1947 – 1987
  Laodiceea – 1987 – 2017 ???-nu stiu daca se vor basica unii pt ultimul an dat !!!

  Prima perioada cuprinde inceputul crestinisnului,formarea si dezvoltarea lui ,cu tot cu perioada martirica,si merge pana la inceputul decaderii lui sau a inceputul lamuriri celor care vor ramane in credinta pana la sfarsit.
  La inceputul cap 8 Apoc. este aratat ca este rupta pecetea a 7 a, urmata de o tacere de jumatate de ceas,pesemne timpul in care s-a propovaduit Evanghelia lui Iisus in toata lumea,adica perioada apostolica care se incheie odata cu caderea Ierusalimului din anul 70.Aceasta perioada se impleteste cu perioada martirica de formare a Bisericii pt ca vedem ca fumul tamaii adica rugaciunile sfintilor de atunci se urca la Dumnezeu in timp ce ingerii primesc cele 7 trambite.Din aceasta cauza banuiesc ca prima perioada/trambita se prelungeste pana in anul 1054 cand intradevar in viata Bisericii apare primul punct de rascruce foarte important : ortodocsii merg inainte cu Hristos tinand dreapta credinta-ortodoxia, iar restul , noii inovatori, numiti catolici-universali cotesc brusc spre stanga.Chiar daca pana aici fusesera destule erezii ,sfintii de serviciu le combatusera eficient in cele 7 Sinoade si nu rezultase inca o atat de mare schisma in trupul Bisericii.
  Din aceasta cauza cred ca se poate corobora si cu prima trambita si cu biserica din Efes care din punct de vedere simbolistic s-ar putea traduce cu : Biserica cu invatatura corecta( cat am cautat pe net intelegerea simbolistica alegorica a celor 7 biserici ale Apocalipsei,mi-am spart si ochii si capul).
  Revenind ,cand se arunca pe pamant din focul altarului din cer se arata invatatura dumnezeiasca a lui Hristos continuata prin apostoli care s-a raspandit pe pamant,adica printre vechii pagani pacatosi fara cunostiinta lui Dumnezeu.Iar prima trambita cred ca arata ca printre cuvintele cele de foc ,de viata purtatoare, au inceput sa-si faca loc si invataturile false, ereziile, purtatoare de sange adica de moarte duhovniceasca.Si aceste invataturi false au afectat si dintre cei ce conduceau turmele credinciosilor,adica arhiereii.Acestia sunt copacii.Iarba e poporul de rand.
  Iar referitor la biserica din Efes :ca Iisus stie osteneala si rabdarea si rabdarea, indurarea si neobosirea in numele lui Iisus ceea ce include actele martirice si statornicia in dreapta credinta; ca i-a pus la incercare pe cei ce-si spun apostoli si au fost aflati ca fiind mincinosi ,posibil sa fie lupta sfintilor prin cele 7 Sinoade contra ereziilor ce incercau sa corupa credinta si credinciosii cu invataturi false ;iar faptele nicolaitilor posibil sa fie paganismele si filozofia lumii pe care unii incercau sa le tina sau sa le reafirme mai spre sfarsitul perioadei.

  A doua perioada cuprinde rastimpul dintre Marea Schisma de la 1054 si anul inceputului reformelor din biserica cea cazuta ,de Martin Luther incepand.Reforma care a afectat nu numai catolicismul eretic dar a inceput in cele din urma sa se strecoare si in ortodoxie mai ales dupa ce sectele rezultate din atatea inovatiuni au inceput sa aiba tangenta cu spatiul ortodox incepand cu sec.al XIX-lea.
  La a doua trambita este aratat ceva ca un munte arzand in foc prabusindu-se in mare .Muntii sunt de obicei imparatii,imparati sau mari conducatori.Asa talcuiesc Sf.Parinti.Dar vedem ca muntele acela mare ardea cu foc la exterior iar focul cuvintelor dumnezeiesti este la interior.Deci ar parea un semn de pedeapsa.Mai vedem ca zice ca o treime din mare s-a transformat in sange ,adica au murit dpdv duhovnicesc.Au primit adica invatatura gresita.Si au si tinut-o pe mai departe.De aceea si spune mai departe ca au murit fapturile cu viata in ele,adica avand invatatura care dadea viata si nu moarte duhovniceasca,si pe langa ele si o treime din corabii s-au sfaramat.Iar corabiile stim ca reprezinta bisericile de la singularul corabie egal Biserica.Marea este lumea,viata de acum in general formata din cei pacatosi.
  La biserica din Smirna este zis ca : Îţi ştiu necazul şi sărăcia (tu însă eşti bogat) şi defăimarea din partea celor ce-şi spun iudei şi nu sunt , ci sinagogă a Satanei.
  Aici se arata faptul ca ortodocsii ramasesera destul de putini si in stare decazuta si saraci dpdv material.Si mai ales erau defaimati de catolici-care erau si foarte bogati -,care devenisera sinagoga a satanei,care spuneau,ca si astazi,ca ei detin adevarul si nu ortodocsii.Si cereau ortodocsilor sa renunte la ale lor si sa recunoasca pe papa cap al Bisericii si restul si inclusiv filioque-ul.Despre iudeul in ascuns si nu la vedere am mai scris.Bogatia celor defaimati nu consta in averile materiale ci in cunoasterea Adevarului,adica a lui Hristos.De aceea zice Hristos ca stie ca e sarac,dar dpdv material si trecator; dar da marturie ca dpdv duhovnicesc ortodocsii sunt bogati.Iar cat despre cele 10 zile de necaz din partea catolicilor se pare ca se refera la 1000 de ani in care acestia or sa prigoneasca in tot felul pe ortodocsi.Mie de ani care se apropie de sfarsit de altfel.
  Dpdv simbolistic Smirna s-ar traduce prin Biserica care traieste sub persecutie.Iar smirna este substanta care zdrobita,arsa imprastie o mireasma placuta.

  A treia perioada incepe cu Reforma lui Martin Luther si se termina cu Revolutia Franceza de la 1789.Cred.Este perioada de redescoperire si inflorire a vechilor practici paganesti si inceputul restabilirii vechilor filozofii ale lumii uitate odata cu inceputul si raspandirea.crestinismului.Aceasta perioada a avut inceputul premergator din anul 1453 odata cu caderea imparatiei crestinatatii ,adica a vechiul Constantinopol.Acela a cam fost inceputul sfarsitului in mod mai evident.Dar deocamdata perioada aceasta ramane o perioada de redescoperire doar, si abia dupa momentul 1789 se incepe punerea in practica a acestora si apoi inceputul acceptarii noilor idei vechi, inovatoare, chiar si de catre unii din spatiul ortodox.Chiar daca timid la inceput.Deocamdata spiritul moral mai era prezent inca in multi ,fiind ei chiar si eretici.Biserica aceea cazuta a catolicilor inca nu accepta cu usurinta orice idee revolutionara.
  La cea de a treia trambia se spune : Şi a trâmbiţat al treilea înger: şi o stea uriaşă a căzut din cer arzând ca o făclie, şi a căzut peste o treime din râuri şi peste izvoarele apelor.Şi numele stelei: i se zice Pelin . Şi o treime din ape s’au făcut ca pelinul şi mulţi dintre oameni au murit din pricina apelor, că se făcuseră amare.
  Deci steaua aceea uriasa a cazut ,arzand ca o faclie adica fara stralucire de stea ci de abia palpaind,si cazand peste invataturile crestine adevarate le-au amarat si le-au stricat.O treime din ele.Iar apele au devenit amare si nu mai erau bune pt intretinut viata duhovniceasca din popor.Din aceasta cauza multi oameni si-au pierdut mantuirea pt ca au baut din aceste ape amare lasand apele adevarate ,si aceasta din vointa proprie,nemairevenind niciodata la apele cele bune.
  Interesant de studiat cine este acea stea uriasa,dar arzand abia ca o torta,care se cheama Pelin adica amar si cum de a reusit sa amareasca atatea ape si izvoare,adica invataturile crestinesti.
  Se stie,cel putin asa am citit,ca Martin Luther a fost influentat in ideile si scrierile lui de catre rabinii iudaici.Care pana la aceea vreme statusera intr-un fel mai linistiti fara sa aiba ceva inraurire asupra crestinismului,sau cel putin nu suficient de mult pe cat si-ar fi dorit ei.Deci au influentat pe Luther ,care facea parte dintr-o biserica eretica,si se stie ca din lutheranism sau protestantism au rasarit pana la urma mii de secte care se vor a fi adevaratele biserici.Fiecare in felul ei.Si care pana la urma au ajuns si pana la teritoriul ortodox,de unde au furat mii de adepti.Poate chiar milioane si zeci de milioane.Deci ce a inceput Luther au continuat acei inovatori in ale crestinismului fiecare pe mintea lui.
  Mai interesant ar fi de spus ca evreii au fost numiti de catre Iezechiel de cateva zeci de ori casa amaratoare,si cei care l-au amarat pe Dumnezeu si cei care au transformat adevarul in pelin(asta la Ieremia).Ei fiind si fosta ostire a cerului pana acum 2000 de ani-conform Daniel 8, iar poate luati in ansamblu pot reprezenta ,ca popor, o stea uriasa.Din cauza ca au detinut odata-candva cunostiinta Dumnezeului celui Adevarat.Dar acum,adica de 2000 de ani,cazand din aceasta cunostiinta au devenit,exact cum a spus Iezechiel,casa amaratoare.Cred ca ,si din aceasta cauza, steaua aia uriasa arde de abia ca o torta din cauza ca au o idee vaga de Dumnezeu,unitar si nu trinitar.
  Iar la biserica Pergam zice :
  Ştiu unde locuieşti: acolo unde-i scaunul Satanei . Şi te ţii de numele Meu, şi credinţa nu Mi-ai tăgăduit-o nici chiar în zilele lui Antipa , martorul Meu, credinciosul Meu, care-a fost ucis la voi, acolo unde locuieşte Satana.Dar împotriva ta am câteva lucruri: Ai acolo pe unii care se ţin de învăţătura lui Balaam , cel care-l învăţa pe Balac să pună piatră de poticnire înaintea fiilor lui Israel, ca să mănânce carne jertfită idolilor şi să se desfrâneze.Aşa şi tu, îi ai pe unii care se ţin de învăţătura nicolaiţilor.
  Adica Biserica a ajuns in timpurile in care satana a inceput sa prinda iar puteri prin slabirea crestinismului prin reintroducerea vechilor practicilor pagane si a vechilor filozofii gresite antice.Si deci unii incepusera sa cada ,din crestini,aceia care au dat credit vechilor prostii dezgropate de apusul apostat si invatatii lui eretici .Din aceasta cauza este pomenit Balaam .Deoarece acesta invata pe regele Balac sa-i atraga pe israeliti in practici idolatre si sa uite de poruncile lui Dumnezeu iar acestia desfranau. Si iar sunt pomeniti nicolaitii,cu deosebirea ca acum pesemne acestia nu mai erau dar ramasese invatatura lor,ceea ce ma face sa cred ca acestia reprezinta paganismul,cred.
  Deci se arata caderea pe mai departe a Bisericii,mai bine zis,imputinarea celor credinciosi,a ortodocsilor.
  Dpdv al simbolisticii aceasta s-ar traduce prin Biserica casatorita/unita cu lumea.Pergamus cica ar insemna casatorie.Deci Biserica ,sau acei care au cazut din ea mai bine,a inceput sa fie influentata de ideile lumesti.

  Cea de a patra perioada ar incepe odata cu Revolutia Franceza de la 1789,care care a fost o declansatoare a noii ordini mondiale fara de Dumnezeu,si s-ar termina in anul 1917.Odata cu caderea ultimului bastion,cel mai important ca forta, marime si influenta,al monarhiei ortodoxe,adica a adevaratei monarhii din lume deoarece cele care mai exista acum pe glob sunt false si fara de Dumnezeu adica apostate si slujitoare diavolului
  .Cu aceasta ocazie antihristul isi schimba cea de a doua fateta ,adica cea a comunismului.Prima ar fi fost cea a razvratitilor contra monarhiei,iar cea a de a treia fateta ar fi ,si ultima de altfel,cea a neo-liberalismului atot-cuprinzator si a democratiei extinse in toata lumea.In lupta sa contra lui Dumnezeu.
  Cea de a patra trambita :
  Şi a trâmbiţat al patrulea înger: şi o treime din soare a fost lovită, şi-o treime din lună şi o treime din stele, pentru ca o treime din ele să se’ntunece, şi ziua să-şi piardă o treime din lumină, şi noaptea tot aşa.
  In afara de faptul ca primele trambite sunt separate de celelalte trei ,mai de pe urma,se pare ca acestea patru,din aceasta cauza,sunt la un fel de interval mai mare intre ele.Celelalte trei ar parea ca se precipita.Din aceasta cauza ingerul avertizeaza si zice ca vai,vai celor de pe pamant din cauza celor trei trambite care par a fi luate aproape la un loc.Oricum din cronologia mea este evident acest fapt ,din cauza ca primele patru se intind pe o perioada de aproximativ 1900 de ani ,ultimele trei s-ar petrece intr-o perioada de 100 de ani.Oricum tot tempoul trambitelor se petrece intr-un ritm din ce in ce mai accelerat chiar dintru inceput.
  Pe de alta parte se observa ca trupul Bisericii se tot imputineaza pe parcursul timpului,(ceea ce ma duce cu gandul la semnul lui Noe de la Matei,pe care ni l-a dat Iisus,ca in afara celor 100 de ani, pe vremea lui Noe doar Noe a fost gasit drept, si numai el, nimeni altcineva; poate asa va fi si la sfarsit ,va mai fi doar un drept in fata lui Dumnezeu?!!!).Incepand cu prima trambita totul se imparte la trei de fiecare data pana cand in sfarsit va ramane pesemne doar o ramasita care se va mantui,exact ca in cazul evreilor-pt ca trebuie sa gasim paralele intre istoria evreilor , vechi-testamentari, si istoria crestinilor.Asta ca sa putem intelege mai bine unele chestii.
  Deci cea de a patra trambita ne spune ca atat de multi vor cadea prada paganismului si filozofiilor desarte incat inca o treime din cei ramasi vor apostazia,intr-un fel de a spune.Despre soare,luna si stele am mai spus parerea mea asa ca nu mai reiau.Vreau insa sa zic ca cele spuse despre ziua si noapte as inclina sa cred ca se refera la grabirea timpului.Cred.
  Despre biserica din Tiatira dpdv simbolistic ar insemna :Biserica ingropata sub influenta lumii,cam asa ceva.Deci ei i se spune :
  Îţi ştiu faptele şi iubirea şi credinţa şi slujirea şi răbdarea şi că faptele tale cele de pe urmă sunt mai multe decât cele dintâi.Dar am împotriva ta că o’ngădui pe femeia Izabela , care-şi spune proorociţă şi-i învaţă şi-i amăgeşte pe robii Mei să se desfrâneze şi să mănânce cărnuri jertfite idolilor. Şi i-am dat timp să se pocăiască şi nu vrea să se pocăiască de desfrânarea ei.Iată, pe ea o arunc bolnavă’n pat; şi pe cei ce se desfrânează cu ea, în mare necaz, dacă nu se vor pocăi de faptele lor.Şi pe fiii ei cu moarte-i voi ucide,…Dar v’o spun Eu vouă, celorlalţi din Tiatira câţi nu au învăţătura aceasta, celor ce n’au cunoscut, aşa cum spun ei, adâncurile Satanei : nu pun peste voi o altă greutate,dar ceea ce aveţi, ţineţi cu tărie până ce voi veni.
  Banuiesc ca aici se arata despre cei ramasi in Biserica care nu au cazut in amagirile paganitatii eretice si hulitoare de Dumnezeu.Si cred ca Izabela este exponentul paganatatii care a renascut in lume dupa 1453 si cu ajutorul filozofiilor mincinoase au acaparat incet-incet foarte multa lume ,inclusiv dintre cei alesi ,adica ortodocsii.Si se arata ,cred,ca aceia care vor pastra credinta pana la sfarsit se vor mantui,de aceea zice ca alta greutate nu pun peste voi.Deci sa tina cu tarie ceea ce au primit dintru inceput.
  Si cred ca anunta ,prin necazuri,toate razboaiele si revolutiile care au urmat momentului 1789 culminand cu cele doua razboaie mondiale.Si multa lume a suferit si a murit in aceasta perioada. Iar crestinii au fost inclusi si ei aici din cauza ca si ei au urmat curentului lumesc al vremii crezand in lozinca aia idioata :libertate,egalitate,fraternitate si restului ideilor inovatoare si revolutionare de schimbare a lumii ,inclusiv anarhismului monarhic la care multe cozi de topor din randul popoarelor ortodoxe au participat din tot sufletul si toata inima si cu toata puterea si vointa lor.Dar totusi unii au ramas credinciosi lui Hristos si Bisericii lui si nu au aplecat urechea si inima la cele ale lumii si au ramas mai departe cetateni ai cerului si nu au cunoscut adancurile satanei. Ganditiva doar la magie,alba sau neagra,alchimie,cabala,ezoterism,spiritism,vrajitorism gen Harry Potter,new-age-isme,voo-doo,satanism,masonerie si restul cate or mai fi si o sa intelegeti cate ceva din adancurile satanei.Din aceasta cauza spune ca aceia care nu revin de la paganismele lor vor ramane in moartea duhovniceasca.Aviz ereticilor de catolici.

  Am obosit !!! Si cand te gandesti ca eu am vrut sa zic despre Iov 40 si 41 in care cred ca este o explicatie voalata a antihasului din cauza ca mi-au sarit unele pasaje in ochi , si uite unde am ajuns !!! Mai ramane sa vad si cu restul trei.De vina sa stii, prietene Andrei, este prietenul zcalin !!! El a venit cu cronologizarea aceasta a bisericilor din Apocalipsa.Si de fapt nu el ci parintele Mina Dobzeu. El e vinovatul !!! Dar tind sa-i dau dreptate.De fapt problema asta nu ma preocupase . Totdeauna saream peste pasajul respectiv.Dar acum deodata a devenit mai atractiv.
  Oricum astept pareri si contraargumente ca sa vad unde am gresit.Asa e mai constructiv pentru toti.
  Uau ce polologhie lunga am scris !!!…si inca nu terminasem cu Sf.Chiril al Alexandriei…mai inca vreo 200 de pagini de corectat si …restul !!!
  PS-Si cand te gandesti ca boccaiți si anti-arsenicii nici acum nu au dat-o la pace si se tot cearta… ce lume domle,ce lume !!!
  PPS-Daca sunt si unele greseli si erori gramaticale ,scuze.Dar am facut-o live in ultimele cateva ore cu o gramada de pagini/taburi deschise,worduri si pdfuri…pt inspiratie !!!

  • Ana Elisabeta zice:

   Am căutat şi eu cartea Arhiepiscopului Averchie Tauşev şi am constatat că periodizarea lui seamănă binişor, deşi nu identic, cu a părintelui Mina Dobzeu. Mă întreb dacă au ştiut, în vreun fel, unul de altul (mă tem că n-am reţinut când şi-a scris pr. Mina cartea). Suntem, oricum, în vremurile din urmă, nu cred că poate lua cineva profeţiile în serios şi să susţină altceva.

   2017? Seriously? :)) Ce dată?

   • Ana Elisabeta zice:

    Da, asta e periodizarea Arhiepiscopului Averchie. Ar fi foarte tare dacă cei doi ar fi ajuns independent la aceleaşi rezultate.

    Singura problemă cu anul 2017 e că pare excesiv de exact. Nu mi se pare deloc imposibil, după cum merg lucrurile prin lume. Dar nu lasă loc de amânare a hotărîrii lui Dumnezeu, cum s-a întâmplat, ştiu şi eu, de exemplu cu Ninive. Poate şi Sf. Calinic a văzut bine ce a văzut şi noi de fapt trăim de-acum pe timp împrumutat.

    Nu mi-aş face mari speranţe cu privire la deşteptarea fanilor Boca, la majoritatea dintre ei sunt în funcţiune nişte mecanisme care-i fac să se încăpăţâneze în greşeală. Cred că sunt relativ puţini, dacă nu chiar foarte puţini, cei care sunt sincer interesaţi care e adevărul cu privire la pr. Arsenie Boca. Ceilalţi se încântă de minuni, de parcă n-ar fi citit (şi probabil chiar n-au citit) că mai există şi minuni mincinoase, prooroci mincinoşi ş.a.m.d.

    Idem cu privire la stilişti: cred că sunt foarte puţini cei care caută sincer adevărul. Cred că mulţi au un demers foarte simplist.

   • Ana Elisabeta zice:

    N-am dat reply unde trebuia 🙂

   • doktoru zice:

    Nu-i nimic,e bine si aici se intelege !!!
    Insa vreau sa spun o intrebare : pt.cine credeti ca a venit antihristul in lume (sau i s-a ingaduit sa apara la un moment dat) :
    a-pt. eretici si pagani
    b-pt ramasita aia mica de crestini ,care este !!!
    c-habar n-am sau pt. microcipulizarea nespalatilor pa creier !!!

   • Ana Elisabeta zice:

    A venit (sau va veni) ca să se separe clar a şi b, probabil? Unii din b îşi vor da arama pe faţă şi vor deveni a, demonstrând că nu erau 100%, cu sinceritate ai lui Hristos.

   • Ana Elisabeta zice:

    Am găsit, am găsit, răspunsul corect este a (la care se adaugă aceia din b care îşi vor da arama pe faţă, cum spuneam).

    http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=77&cap=2#3

    Linkul este 2 Tesaloniceni 2, 3 pentru că asta am căutat, dar relevante pentru răspunsul la întrebare sunt versetele 9-12 (un pic mai jos sub versetul marcat cu gri – aşa îl indică ei pe cel în care se regăsea cuvântul căutat).

   • doktoru zice:

    Pai sefa crestinii sunt separati de eretici si pagani.Ar mai ramane doar staruinta in credinta a celor care sunt botezati ,si evident nu sunt chiar asa de ai dreaq-ului,si deci si prin urmare au si ei macar o umbra de fapte cat de cat mai bune.Antihasul vine pt ispitirea crestinilor ca doar ce sa-i mai ispiteasca pe catolici,hinduisti si alte natii care n-au nici in clin si nici in maneca cu ortodoxia,adica dreapta credinta(aia sunt deja stampilati de dracu).Ca doar-doar or mai cadea si din astia alesi, asa putini cati au mai ramas.
    Asta este o mica cheie in paganismul asta reloaded,ca crestinii din cauza slabirii credintei si din cauza lipsei totale de indrumatori au cam ramas solo pe baricade si nici nu se auto-cateheizeaza macar cat de cat,si au devenit tinte usoare pt mirajele pagane.Si deci ei cad cam foarte usor si pleaca unii pa la yoghini,altii pa la secte care incep de la catolicism si pana la mozaism,altii incep sa creada in reincarnare si alte new-age-uri si altele.Asta cam este un fel de auto-lepadare de Hristos.Stiu ca unii asteapta sa fie martiri si sa fie intrebati daca se leapada sau nu. Eu personal cred ca lupta s-a schimbat si nu mai sunt cazurile acelea de inceput ale martirilor de inceput de crestinism.Aceia au pus ,cum s-ar zice, bazele crestinismului si sunt exemple vii pt noi cei din urma.Si nici nu cred ca ar mai fi asa ceva doarece astia din urma ,adica noi,fiind atat de slabi pregatiti si daca Dumnezeu ar da liber la asemenea prigoniri nu ar rezista nici unul si s-ar lepada toti cat ai zice peste.Din aceasta cauza Dumnezeu a lasat ca ispitele sa fie mai usoare dar putin mai perfide si daca nu stai bine la capitolul credinta aluneci ca pe gheata pe atractiile astea materialiste si pagane ale lumii actuale.
    Deci antihasul este pt ramasita de crestini ramasa in lume.Si da.A venit.
    PS-Din aceasta cauza am vrut sa arat ca la Iov 40 si 41 este vorba despre o descriere,evident,voalata a antihasului.Cand am timp o sa o pun si pe aia.V-am spus ca Dumnezeu nu ne explica lectii de zoo cu hipopotami in Biblie.Ca nu ar avea absolut nici un sens.

   • doktoru zice:

    Antihristul prin cei care nu au primit pe Hristos,asta este o referinta directa la evrei,va lucra(parerea mea este ca deja lucreaza).Dar antihristul din cauza caderii crestinilor apare, pt ispitirea si lamurirea lor in staruinta in credinta.Si antihasul mai lucreaza si prin cei care de bunavoie accepta ideologia lor si o pun si in practica .Astea sunt cele doua insemnari de pe mana si de pe frunte.Si cred ca se refera la prozelitii lor si nu la cei care nu l-au primit pe Hristos adica evreii care sunt fii faradelegii si cei mai mari impotrivitori ai lui Hristos.
    Cum sa vina antihasul pt eretici si pagani cand aia fac de mult timp toata voia satanei.Cu ce sa-i mai ispiteasca pe aceia ca ei sunt cazuti si nu are nici un rost.Satana ii detine deja.Sunt ai lui.
    Si evreii si-au primit lucrarea de amagire prin faptul ca s-au intors de unde au fost alungati si au ajuns prin tot felul de manevre periculoase sa detina puterea prin mai toate statele ,ei insisi sau prin acoliti care au pus botul la avantaje financiare si le fac jocul.In frunte cu masoneria si altele pesemne.Astia sunt cei insemnati cei care si-au vandut tara si fratii pt mici avantaje personale de moment.Poate acum se vede mai mult de ce monarhia incurca antihasul si de ce sunt mai bine si mai usor manipulabile democratiile cu multi oameni la putere dar corupti in totalitatea lor.
    Vedeti daca nu intelegeti ca fiarele sunt imparatii si nu oameni.Asa ar fi fost mult mai usor de inteles fiara care a fost si apoi a disparut,dar care iarasi un timp mic va fi.Plus taina faradelegii care de acum 2000 de ani se lucra si deci monarhia impiedica aparitia antihasului si el ar fi putut inca de atunci sa apara.Iar asta nu se poate aplica unui om,decat daca ar trai 2000 de ani.Sunt mai multe si daca nu se leaga intre ele ajungem sa credem basme.

  • doktoru zice:

   Cred ca acesta este aceea impartire etapizata a Arh.Averchie din cartea un comentariu ortodox la Apocalipsa(am gasit pe net-pe un forum- pasajul,dar cred ca e intreg si neumblat la el,ca oricum nu l-a inteles nimeni-usor editat de mine pt indreptari ortografice):
   Exista opinia ca cele sapte Biserici reprezinta perioade de timp de-a lungul intregii existente a Bisericii crestine de la intemeierea ei pana la sfarsitul lumii.

   1. Biserica Efesului reprezinta 1. perioada, cea a Bosericii Apostolice, care a trudit mult si nu a obosit in lupta cu primii eretici, nicolaitii, insa a renuntat curand la obiceiul cel bun de a face bine altora – partasia bunurilor (iubirea dintai);

   2.Biserica Smirnei reprezinta a 2. perioada, cea a persecutiilor impotriva Bisericii, persecutii, care au fost 10 in total;

   3. Biserica Pergamului reprezinta a 3. perioada, cea a Sinoadelor ecumenice sau a combaterii ereziilor, cu ajutorul sabiei cuvantului lui Dumnezeu;

   4. Biserica Tiatirei este a 4. perioada, cea a infloririi si a raspandirii crestinismului printre noile popoare ale Europei;

   5. Biserica Sardesului este epoca iluminismului si a materialismului din sec. XVI-XVIII;

   6. Biserica Filadelfiei este penultima perioada din existenta Bisericii, epoca contemporana, cand biserica are intr-adevar o putere mica in societate si este supusa unor noi persecutii, fiind necesara rabdarea;

   7. Biserica Laodiceei este ultima si cea mai inspaimantatoare perioada dinaintea sfarsitului lumii, caracterizata prin indiferenta fata de credinta si prin bunastare materiala.
   (din cartea Un comentariu ortodox la Apocalipsa Sf.Ioan, de Arhiepiscop Averchie Tausev – habar nu am ce pagina !!! )

   Din punctul meu de vedere par destul de identice ,adica acesta si cel al parintelui Mina. Mici diferente destul de minore,idee pare a fi aceeasi.
   Hi,banuiam ca unii o sa se uite lung la acel an scris de mine.Pt linistirea lor pot sa spun ca oscilez intre 17 si 18,dar parca as inclina spre 17 desi inainte mi se parea mai credibil 18.Dar asta Dumnezeu stie.Ca zi in mod normal si absolut va fi o zi de Duminica,aici nu exista dubii de nici o culoare.Si mai tind sa cred evident ca va fi si o zi de Pasti.Adica noaptea Invierii.Parerea mea.Daca vreti si ora ,plasati-o dupa miezul noptii dar nu prea mult.- Si Sf.Ioan Gura de Aur a zis ca i se pare ca Hristos va veni noaptea.-Really !!!

   Pai uitati-va la si la etapele Parintelui Mina.La inceput sunt crescatoare ,maximele sunt biserica a 3 a si a 4 a,dupa care de la biserica 5 a incepe sa descreasca timpul si pesemne ca ultima biserica are parte de un timp mic.Parintele a pus anul 1945 si restul cu semnul intrebarii.In mod normal si la el mai mult de 2045 nu ar trebui sa sara.La mine nu e cu mult mai diferit desi s-ar parea ca am furat ceva la cascaval,vreo 30 de ani aproape.Hai sefa ca nu e asa de mult !!! Doar nu credeati ca lumea mai are mii de ani inainte?!!! Asta cel putin dupa invatatura Bisericii.
   Uitati-va la Sf.Calinic de la Cernica.Lui i s-a parut ,cu o 150 de ani inainte,ca gata pana aici a fost.A venit sfarsitul lumii.Si se pare se ca se grabise ,de aceea au venit ingerii si sfintii ca sa-l lamureasca .Ca el era vrednic de lamuriri suplimentare. Acum uitati-va la astia din zilele noastre .Astia zic ca Dumnezeu va mai tine lumea inca ,ha,ha mii de ani.Se pare ca si sfantul gresise un pic dar astia ai zilelor noastre cu cat mai mult.Abereaza.
   Totusi profetiile suntem invatati sa nu le dispretuim,dar cred ca trebuie sa fim atenti la care profetii ne uitam si sa nu uitam ca si acestea sunt de multe ori intunecate,cum s-ar zice un pic mai alegorice pe alocuri.

   PS-Pe prietenul zcalin l-a mai vazut careva? Ce facem il dam disparut? Ca ramasese dator cu niste una-alta,cel putin asa a zis el.In schimb am vazut ca se intercalase si el in disputa fara de sfarsit anti-pro a parintelui Boca pa alte meleaguri ,mai straine de ortodoxie.Si aia anti sunt slab pregatiti.Zic ei bine ce zic,dar o spun prost.Dovada ca nici unul pro nu s-a desteptat.Cand dai cu bata alalaltul cum ai vrea sa-ti raspunda???
   Pe de alta parte peste stilismul altora nu vreau sa ma bag si din cauza ca nu am acordat un interes prea mare subiectului,asta din cauza ca la o prima privire pare simplu cine s-a despartit ultra-rapid de Biserica motivand chestii adogmatice, deci nu vreau sa pierd timpul in polemici inutile si irositoare de timp.Noi suntem invatati ca o data sau de doua ori maxim.Restul ori ce ar zice celalalt noi raspundem: tu zici. Acum schisma sau separare mie imi suna la fel.Oricum treaba lor.Dar ar trebui sa se studieze ei insisi si daca sunt multumiti sa faca cum le place pe mai departe.Si oricum traditia NT bate 2000 de ani,iar daca pun si traditia luata de la vechii israeliti care ajunge pana la Adam ,cred ca sunt mai mult de 1600 de ani.

   PS2-Sper sa am timp in seara asta sa zic si de celelalte trei biserici care au mai ramas, adica parerile mele .Asta ca sa se inteleaga si sa nu se zica ca am postulat si am batut in cuie.
   Si apoi pt amuzament o sa caut comentariul ala despre Apocalipsa, ala haios, in care un celebru emanuel povestea, evident cu gratie, parerile lui.Nu am nimic cu el ,dar m-a amuzat teribil mon cher !!!

   • zcalin zice:

    Hristos a Inviat!

    Nu am disparut. Iertare ca n-am mai aparut cu ceea ce promisesem. A fost o saptamana incarcata cu multe mici intampari. Am fost oarecum „sedus” de ceea ce zice Parintele Mina, ca vrajmasul nu prigoneste, ci vrajeste. Asa ca m-am lasat si eu „vrajit” de acest duh serpesc al lumii de azi si m-am ingrozit de ce am aflat.
    Acum despre disputa anti-pro Arsenie Boca … ce sa zic. Nu am vrut sa intervin … dar nu m-am putut abtine (asa am aflat ca e posibil sa fiu mason si ecumenist) cand hopa aflu ca nu stiu ce preot i-a facut statuie lui Arsenie Boca in în curtea Catedralei Episcopale din Zalau si asta cu ajutorul Ordinului Cavalerilor Templieri.(http://www.magazinsalajean.ro/eveniment/bustul-parintelui-arsenie-boca-dezvelit-de-ziua-nationala.html)
    Totodata aflu ca acest preot Ioan Ghiurco a pus la loc de inchinaciune in biserica, la baza iconostasului 4 greco-catolici (Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu). Iata cum motiveaza popa asta: „Importantă pentru mine a fost activitatea lor şi modul în care au înţeles să slujească interesele românilor. Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu au luptat pentru toţi românii, nu doar pentru greco-catolici. Tocmai de aceea ei stau la baza iconostasului, pentru a sublinia că jertfa lor stă la temelia construirii acestui neam”. (sursa: http://adevarul.ro/news/eveniment/noii-sfinti-romaniei-maniu-becali-gorbaciov-fost-pusi-loc-inchinaciune-biserici-1_50acaab97c42d5a66387f915/index.html).
    Cred ca tanti Izabela e mandra de acest fiu al ei. Iar mie imi miroase si a filetism. Nu pui pe aceeasi treapta nationalismul si credinta. Mai intai esti ortodox si apoi roman. Deci e si eretic. Si bineinteles si ecumenist. (http://www.egco.ro/news_374_ro.php)
    Acum, priviti bine, la harisma lui … cum vrajeste el sala (la inceput am crezut ca e „popa” greco-catolic),
    Ce frumos ne vorbeste el despre Dumnezeu, de ziua mondiala a sanatatii. (wtf … pe asta cu sanatatea nu am vazut-o in calendar):

    Aici e un alt link cu un alt parinte …deh … alte vremuri. Aici nu mai e harisma omului nou ci smerenia
    in toata frumusetea ei mantuitoare:

    Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa te odihneasca in pace, parinte.

    Acum mergand mai departe , in cautarea acestui duh (masti ecumenice) al umanismului, al pacii si al iubirii
    fratesti intru popoare dau de el chiar in curtea lui tanti Izabela de la Vladimiresti (am crezut ca si-au revenit din inselare , dar nu … scopul vrajmasului a fost se pare mult mai pervers). Uitati-o aici
    pe tanti Izabela cum predica ea despre Dumnezeu (nu stiu, o fi canonic ca maica stareta sa predice? In ritmul asta nu stiu daca nu a si spovedit si impartasit pe-acolo. La minutul 3.40 se vede cum preotii stateau jos, neputinciosi)

    Iata aici o alta mostra, de ecumenism , tot de la Vladimiresti, cum ii placea maicii Veronica:(atentie minutul 3:15)

    E greu, tare greu … Eu deja am alergie cand il vad pe unu ca-mi zambeste si-mi vorbeste despre valori, iubire si fericire.

    Acum sa revenim la oile noastre. Presupun prietene doktoru ca te-ai gandit la 2017, tinand cont de inlaturarea celei ce
    a oprit taina faradelegii. Plus „suta de ani”. Am vazut ca nu prea s-a inteles despre cele 7 perioade/Biserici ale
    Erei Crestine. Normal ca nu sunt 7 biserici. Zice batranul Parinte Mina: „cele sapte duhuri, care sunt inaintea scaunului lui Dumnezeu… (Apoc. 1.4). Fiecare duh din cele 7 este spiritul
    unei perioade istorice, sau, mai exact, al Bisericii Crestine din acea perioada”. (Asta cu spiritul unei perioade istorice nu mi-a placut). Mai departe am sa trec la un rezumat al celor 7 perioade ale Bisericii facut de parintele Mina:

    „Prima si a doua perioada alcatuiesc Biserica in durerile nasterii. Naste fii duhovnicesti in stramtorare si prigoana. A treia perioada este a copilariei nevinovate, ca o educatie a copilului in familia Sfintilor Parinti induhovniciti, este epoca de aur.
    Urmeaza perioadele a patra, a cincia si a sasea – etape ale scolarizarii. Omul se afirma in numele ratiunii, asta insemnand simbolic cifra sase (6). Iar in timpul lui antihrist se afirma categoric; de trei ori 6.
    Libertatea duhului lumesc da prioritate preocuparilor pamantesti, pe motivul ca el e pamantean si are pretentii ca, in libertate, sa
    cugete ca un pamantean, sa aiba cunostinte care sa alcatuiasca o stiinta a lui, proprie; o filosofie, o arta, o stiinta creatoare de bunuri utile pentru o viata mai bogata, o organizare a vietii sociale pe temeiuri de dreptate si mai multa egalitate intre oameni. Toate acestea se justifica prin aceea ca Dumnezeu l-a inzestrat pe om cu stiinta – dar dumnezeiesc. Insa omul, in libertatea sa excesiva, dedat mai mult la indeletniciri pamantesti, uita de grija de suflet. Iar Dumnezeu, in aceste perioade, il tempereaza. L-a lasat pe om si in multa libertate sa ajunga si sa cada in greselile mari, iar pentru aceasta isi trage consecintele. Dumnezeu pedepseste greselile mici si pacatele mari, pentru indreptarea si pentru inteleptirea omului.
    De exemplu, in dorinta lui de emancipare, iese de sub indrumarea Bisericii si se ridica prin afirmarea in numele ratiunii lui. Astfel, in Revolutia din Franta, 1789-1793, se afirma cu putere spiritul antireligios. S-a nascut acum pruncul antihrist, dar n-a avut putere de dezvoltare aici. L-a infiat prin adoptie Germania, care, prin corifeii comunismului: Marx, Engels si Lenin, l-au educat si l-au crescut. Nu era potrivit pentru occidentali si Germania l-a aruncat peste gard, in Rusia. Aici a fost bine primit, l-au declarat imparat si el a fost acel antihrist care a adus pustiire vietii spirituale (iarasi nu-mi place …preferam duhovnicesti), sustinut de balaur si de fiara apocaliptica.
    Observam apoi cum pedeapsa lui Dumnezeu vine in lant, prin ei insisi. In al doilea razboi mondial, Germania care l-a crescut pe antihristul, pedepseste pe Franta (mama care l-a nascut), ocupand-o si distrugand-o. Iar Statul Sovietic distruge Germania, care l-a crescut pe antihrist. Apoi,statele crestine inving Statul Sovietic, care l-a pus pe antihristul imparat.
    Din toate evenimentele acestea, cu urmari grave asupra omenirii, omul trebuie sa se intelepteasca si sa cunoasca pe Dumnezeu, ca fara Dumnezeu nu putem face nimic bun, iar daca le facem noi,
    dupa priceperea noastra limitata, raul se sparge in capul nostru. Pedeapsa pacatului vine asupra individului, a grupului, a familiei, asupra tarii si asupra intregii omeniri.
    Pana in perioada a sasea, omul, in libertatea lui, a cautat sa rezolve problemele sociale si morale cat a putut mai onorabil, insa mare lucru n-a facut pentru ca s-a inmultit rautatea si toti netrebnici am devenit.
    Daca, pana la sfarsitul perioadei a sasea, omul a fost lasat in libertatea lui excesiva, in perioada, a saptea, Dumnezeu va interveni direct si, fara crutare, va pedepsi nelegiuirea. Vine perioada judecatii, perioada de afirmare a puterii lui Dumnezeu, direct, in viata pamantenilor, incat principiile Evangheliei se vor cobori in toate treptele si categoriile umane, in cultura, in arta, in filozofie, in stiinta, politica, viata sociala, cu atat mai mult in viata Bisericii”.
    Mai zice parintele, referitor la a saptea perioada:
    „Cine nu se va teme de Tine, Doamne, şi nu va slăvi numele Tău?
    Că Tu singur eşti sfânt şi toate neamurile vor veni şi se vor închina înaintea Ta, pentru că judecăţile Tale s-au facut cunoscute (Apoc. 15,4). In perioada a saptea, toate neamurilevor fi aduse la crestinism si-L vor cunoaste pe Dumnezeu si pe Hristosul Sau. Putem sa ne referim la popoarele budiste, musulmane, care vor fi convertite la crestinism prin judecatile lui Dumnezeu si asa vor cunoaste pe Hristosul Sau.”
    Ce parere ai doktoru? Maine iti voi arata cele 3 lucruri mari ce se vor petrece in perioada a saptea, dupa parintele Mina. E interesant ce zice „ca in perioada a saptea, se va imblanzi tot omul si toate popoarele se vor conduce nu prin dreptul fortei, ci prin forta dreptului si va fi o stare de pace generala”.

   • doktoru zice:

    Salut prietene…te dadusem disparut !!! Merci ca ti-ai adus aminte si ne impartasesti si noua din cele ale parintelui Mina.Unele chiar foarte interesante,de exemplu Biserica si cele 7 perioade pe care le parcurge in timp,dar unele parca nu chiar atat de usor de acceptat.Dar nu-i nimic ,nu te descuraja ,cu mine nu-i nimeni de acord !!! Hi,hi…
    Sa le luam pe rand ,deci sa ne zici ce ai aflat de antihasul vrajitor si de ce te-ai ingrozit asa de usor ?Sau cele de mai jos sunt acelea?
    Cu cei anti-pro Boca nu ma intereseaza deloc,greco-catolicii de asemenea nu-i bagam in seama,sunt inutili.Eu despre ecumenism am mai zis ca nici nu o pot numi ispita din cauza ca nu este ,decat in cazul cand chiar nu ai nici cea mai mica idee despre ortodoxia neamului tau care dureaza de aproape 2000 de ani(pt cei care au dubii crestinismul a ajuns la noi pana in anul 70 ).Deci doar cei total necateheizati pica in aceasta plasa subtire de paianjen.Restul nu au cum.
    Personal pe popii fara barba eu ii desconsider din start.Nu se poate, efectiv ,popa fara barba.Chiar daca ar fi paralel macar barba ,exact ca si ochelarii,te mai scoate din ceata si disimuleaza multe defecte ale inteligentei/intelepciunii. Ma rog,asta pana deschide gura .Totusi nu se poate nega aspectul ca barba confera un aspect mai intelept.
    Invata prietene sa fi mai reticent la toti cei care se grabesc sa-ti dea sfaturi.Fereste-te in general de oamenii de bine.Unii poate sunt bine intentionati dar va sfarsi la fel de rau. Poate semana a un pic de Murphy dar e foarte true.Mai ales popii fara barba lasa-i sa abereze pt alti retardati chiar daca vin cu scuze basinoase ca are nu stiu ce ciuperca, sau e delicat ca un cureț de bebeluș etc. Daca vezi ca barba lui seamana cu parul pe care il ai tu in unele zone ,mai intim-erogene, lasa-l sa se tot duca unde vrea cu vrajeala lui.S-ar putea sa vezi unul chel in barba,un popa adica, dar sa se priceapa la oratorie si sa te pacaleasca.Sa nu zici ca nu te-am avertizat.
    Uite-te la diferenta imensa dintre parintele Sofian si magarul alalaltul de mai sus. Priveste-i in ochi daca vrei sa-i citesti si sa stii in linii mari ce le poate pielea la magarii astia cu inclinatii dragastoase exagerate.Prea multa iubire,privirea lor e destul de gay daca sesizezi.
    Cat despre Izabela aia de Vladimiresti,cum sa-si revina din inselare? A intrebat pe cineva ,a fost sfatuita si apoi a ascultat? Daca mintea ei inselata a decretat prostiile alea de la Vladimiresti, pai de acolo nu mai iese ca nu are cine sa o scoata-si mai duce si pe altii cu ea in aceasi ratacire(poate si eu aberez cateodata dar macar o fac solo). Un popa din clipurile alea cu Vladimirestii a spus ca doar doua biserici ale lor mai sunt si vreo doi popi buni ,sau invers !!! ,si restul e la vale.Tot popa fara barba daca ai observat.Ai vazut ce ii baseste mintea aia proasta de popa al veacului al 8 lea ? Asa sunt toti cei fara barba,dar sa stii ca si din aia cu barba e ffff multi paraleli si inselati.Nu barba le da intelepciune ci doar le confera avantajul aparent al aspectului de intelepciune.
    Si banuiesc ca intr-o manastire de maici nu o sa cheme un preot in fiecare duminica sa le predice maicutelor si atunci maica stareta ia taurul de coarne si le zice chiar ea.Ce iese din asta Dumnezeu cu mila !!! Ma gandeam ca odata,demult de tot,un barbat a facut greseala,absolut imensa ,colosala si incomensurabil de fantastica de ….a asculta de o femeie !!!!…ma rog era si singura femeie din zona- dar asta nu e o scuza !!! Mai frate,dar sfat mai prost ca ala,care l-a dat femeia aceea nu a mai existat vreodata, a schimbat cum s-ar zice tot universul si absolut totul in rau. Mai ,dar rau !!!! Eu nu as sfatui vreodata o femeie sa mai de-a sfaturi,sau macar barbatul sa mai asculte de femeie ,ca s-a vazut ce a iesit.De aceea a zis si Apostolul femeia sa taca.Chiar daca unii or zice ca domle era contextul mai nu stiu cum.Ha,sfatul era foarte clar (ca sa nu zic porunca) si exact asa a zis si Sf.Ioan Hrisostom.Deci no comment. – parerea mea …ultra-super si fantastic de misogina !!!

    Acum sarind peste intro sa ajungem unde vream sa ajungem.Deci prietene asa am facut calculatia mea socotind dupa cele scrise de Sf.Ioan Hrisostom si intelegand restul si coroborand unele profetii (pe care absolut nimeni nu le-a inteles,chiar am vazut niste note de subsol la unele carti cu parerile editorilor de ma bufnea rasul…si mai erau unii care se bateau cu pumnii in piept ca au scos nu stiu ce carti dar tantalaii nu stiau ce editasera si isi dadeau cu parerea….dar uite ca pt unii totusi au fost utile).Pe de alta parte eu am luat si Matei 24 dupa explicatiile lui Hrisostom si nu dupa interpretarile astea lesinate moderne si atunci tabloul se intregea putin cate putin.Imaginea inca nu e clarificata 100 la 100 dar macar nu mai bajbai in explicatii hazardoase si hilare in acelasi timp asa cum multi popi dau zilele astea .Daca nu ai observat multi evita sa zica ceva despre acestea din cauza ca sunt paraleli si nu stiu si deci nu risca sa aiureze, si isi eschiveaza in mod elegant neputinta necunoasterii.Si aia care se hotaresc in cele din urma sa vorbeasca si sa ne expuna parerile lor esueaza in cel mai lamentabil mod in explicatii cu substrat catolic si protestant.Si uite asa vrand nevrand ne invartim in jurul cozii cu cipulizarea !!!…Daca pet-ul ti l-ai cipulizat esti pe veci lepadat/apostaziat !!! PiCi Mouse knows why !!!

    Chiar gasisem pe un forum o discutie de prin 2009,zilele trecute cautand pe net varianta celor 7 biserici a Arh.Averchie si am dat peste asta :
    Am ramas putin socat de siguranta cu care teologul Danion Vasile socoteste ca textul din Apocalipsa 13: 15-16, ar vorbi despre implanturi de cip, pentru ca adevarata lectura ,presupune el,este ca sa citesti ca se pune semnul fiarei „in mana dreapta sau in frunte” si nu pe mana sau pe frunte.
    Prezint mai jos cateva varianta, inclusiv trei traduceri biblice romanesti, care contrazic traducerea drd. Danion Vasile.
    – urmeaza exemple din trei biblii.
    Prin urmare apare intrebarea, oare aceasta sa fie interpretarea corecta? Eu auzisem ca tocmai datorita unor traduceri si intelegeri gresit, protestantii au ajuns la ideea conforma carei implantarea cipului reprezinta pecetluirea.
    Nu vreau sa te contrazic. Dar tot insistand pe ideea ca pecetluirea consta intr-un anumit fel, riscam sa pierdem esentialul.
    …Am sa prezinta o aplicarea a imaginilor cartii apocalipsei la contextul perioadei comunismului, a arhim. Mina Dobzeu. Surpriza! Si atunci se poate spune ca unii au fost pecetluiti cu 666! – aici comenteaza una contra.
    …Eu sunt total de acord. Nici nu se pus problema ca doar Pr. Mina Dobzeu are dreptate.
    Dar, recunoaste, sora Florina, ca pr. Mina Dobzeu ofera o interpretare a Apocalipsei, in contextul comunismului, de nota zece. Nu prea te incanta, dar, ce sa-i facem….
    …Daca urmarim acest interviu, ce intelegem?- un interviu cu pr.Papacioc din 92
    Eu inteleg ca antihrist nu urmareste numai insemnarea oricarei cumparari si vanzari comerciale
    (interpretarea protestanta pana la urma), lucru care poate induce si in eroare. Ci inteleg ca antihrist vrea sa isi puna pecete pe orice lucrare sau activitate a omului. Si cred ca putem vedea de azi cum omul in activitatile sale (avem atatea exemple de medici, profesori, politisti, politicieni, preoti, samd) incepe sa fie din ce in ce mai condus de patimi: de manie, de desfranare, de necredinta.
    Spune si pr. Arsenie Papacioc: 666 inseamna si ca antihrist, odata ce s-a dat drept dumnezeu, va vrea sa stapaneasca toate, si pamantul si cerul.

    Nu ar fi trist ca tocmai Apocalipsa sa se refere prin vanzare si cumparare doar la simpla vanzare-cumparare? Evident, nu excludem sensul literal, doar il includem.

    Revenind la prima biserica ,eu nu cred ca poate sa contina timpul de doar pana la anul 100 din cauza ca Iisus ii zice bisericii ca si-a parasit iubirea ce dintai.Ori perioada aia a fost de plin martiraj si foarte multi rabdau pana la sange si nu prea puteai cred ca sa-i acuzi ca ei cazusera din credinta.Eu am zis ca prima perioada duce pana la 1054 cand intradevar multi cazusera in tot felul de rataciri ,erezii,poate paganisme si de aici ar putea fi valabila acuza,pt ca incepuse ,cum s-ar zice,declinul Bisericii sau caderea putregaiului din ea mai bine.
    La cea de a doua nu merge chestia cu iudeii falsi si un pic si aia cu bogatia din cauza ca de la 300 incolo imperiul a devenit crestin oficial,si crestinii au inceput sa se mai relaxeze.
    La cea de a treia nu pare a se potrivi in plin imperiu crestin sa zici ceva de scaunul satanei,ca ala parca era legat, paganismele fusesera indepartate si erau doar mici erezii care incercau sa dezbine Biserica,dar mult mai complicate decat cele din zilele noastre.
    La a patra iar nu se potriveste Izabela pagana ca paganismul inca era alungat si asa a ramas pana la 1453,desi catolicii incepusera sa calce stramb inca de pe la anul spre 600,parca, cu filioque-ul lor.
    La a cince sunt mentionate doar cateva nume vrednice iar perioada este intre 1453 si 1877 ori de abia ramasesera crestinii fara imperiu dar erau tot aia de dupa 1054 in general ori parerea mea ca ,luandu-ne dupa cei atat de putini ar trebui sa ne apropiem mai mult de zilele noastre cand intradevar Biserica cam este formata din ramasite.De aceea primeste indemnul de a tine cu ce a mai ramas.
    La a sasea iar nu pica bine din cauza ca ar trebui sa o stabilim in timp in jurul comunismului atunci cand ortodoxia a cam primit o grea lovitura ca din aceasta cauza cred ca este mentionat faptul ca abia mai exista si are o putere mica.Aici posibil ca falsii iudei chiar sa fie actualii evreii,care nu stiu daca coincid cu cei din vechime.Plus ca aici Iisus zice clar ca nu mai este prea mult timp si spune ca vine curand.Iar in afara de acestea Iisus zice ca va veni si ceasul incercarii peste lume iar el o sa ajute atunci si sa protejeze.Si usa mica cred ca se potriveste faptului ca nu se mai poate schimba nimic din credinta pt cei ramasi din cauza ajutorului ceresc indiferent de vointa ecumenistilor de a face uniri false.Adica a scazut Biserica in timpul comunistilor dar mai mult de atat nu vor putea face iar oamenii trebuie sa tina credinta ortodoxa si sa nu renunte la ea pt mici atractii materiale.
    Iar la a saptea chiar daca incepe de la 1945 sau 1987 cum am zis eu cred ca tot pe acolo e.
    Oricum din timpul bisericilor mi s-a parut ca spre sfarsit etapele sunt mult mai scurte decat cele precedente si timpul parca nu mai are rabdare.De aceea biserica aia ultima e cea mai slab pregatita si cred ca sunt avertizati cei care sunt in credinta dar au cam uitat-o si nu mai cred de loc. De aia sunt sfatuiti toate acelea,dar degeaba ca aia care ii doare in cot de Biserica nici macar nu citesc si daca ar citi evident ca nu ar intelege iar daca ar intelege i-ar durea tot in cot necrezand nimic.Deci tot acolo ajungem de unde am plecat.Ai vazut ca acolo zice nu ca vine curand ci ca sta la usa,deci timpul e mai mult decat la mustață !!! Cred ca de aia am zis si de 2017,poate 18.
    Dar ca fapt divers ,pe aceste timpuri ale Bisericii am remarcat,abia acum, ca cei doi martori se incadreaza la cea de a 6 a biserica,care la mine am zis ca este intre 1947-1987.Si am mai spus ca nu cred in cei doi martori fizici ci in doua virtuti crestinesti,care daca e asa cum zic eu, par a fi omorati deja in timpul nostru din cauza ca mila si credinta sunt aproape ca si inexistente in aceasta lume materialist-liberala si lipsita de tot felul de prejudecati si cazuta iremediabil in matrixul paganismului reloaded. Paganism strikes back !!!

    Stii ce mi-a mai placut la cele ce ai zis din parintele Mina?,faptul ca il vede pe antihrist nu ca persoana fizica ci ca un fel de ideologie.Ideologie care trebuie sa fie inventata si sustinuta de unii,foarte anumiti,doar ca parintele vad ca nu a indraznit sa zica pana la capat(si asa l-au criticat unii ca a debitat numai prostii,dar vad ca din cele ce zici tu parintele a inteles ca noua lege fiind duhovniceasca si cele din ea le intelegem duhovniceste si nu fizic cum fac evreii ;iar de aici vedem si influenta evreilor din religii, incepand cu protestantismul lui nea M.Luther;ca si astia si toti ,absolut toti de dupa ei,au inteles si inteleg totul dpdv fizic …de aceea au venit cu aberatii gen 666-cipulizare;vanzare-cumparare comerciala si nu duhovniceasca;antihristi papi etc).Dar cred ca parintele nu a spus ,nu din cauza ovreiasilor ci din cauza teologiilor de pe la noi ,din ortodoxie, ca i-ar fi sarit in cap.Si asta din cauza teologiei lor oraliste maxime din ei.Vorbe nu fapte ,am zis !!!

    Dar sa stii ca pruncul ala antihrist a mai avut o incercare inainte de 1789 in Anglia, cand a incercat sa darame monarhia pe la 1640 si aproape ca i-a reusit.Dar prima victorie intradevar este cea de la 1789.Atunci au putut fi puse in aplicatiune bazele ideologiei lor ,care sa stii ca era de mult de tot in stand-by. Franta a fost primul stat intrat sub controlul antihristului.La germani a fost in trecere pt ca nu era pt ei ci dedicatia era pt Biserica Ortodoxa ,ca aici vrea dracul sa loveasca ,nu in catolici ,protestanti,adventisti sau in BORȘ-V !!! Astia e dusi domle ,sunt a lui satana ,unii chiar de la 1054.Sustinut de balaur dar el fiind fiara din mare.
    Imi place si explicatia cu razboaiele de pedepsire deoarece se aseamana in gandire cu Sf.Velimirovici in Razboiul si Biblia.Dar totusi care state crestine au invins Rusia? Eu nu le vad prea crestine.

    Cat despre asta :
    ”In perioada a saptea, toate neamurile vor fi aduse la crestinism si-L vor cunoaste pe Dumnezeu si pe Hristosul Sau. Putem sa ne referim la popoarele budiste, musulmane, care vor fi convertite la crestinism prin judecatile lui Dumnezeu si asa vor cunoaste pe Hristosul Sau.”

    Prietene zcalin permite-mi sa ma indoiesc profund ca budistii, evreii, musulmanii, voo-doo istii , etc or sa vina la ortodoxie.Cine sa-i convinga ?Cu ce ?Si atunci cine o sa mai constituie materie prima de foc in iad?!!!
    Am auzit ca Sf.Maximovici Ioan a spus ca Evanghelia va fi propovaduita in varianta ortodoxa.Pai nu asta a fost varianta cu care au inceput apostolii lucrarea in lume acum 2000 de ani aproape? Pe de alta parte poate lumea nu stie dar apostolii nu au explicat stiintific despre Iisus,si ala crucificat,ci si-au intarit deseori cele spuse cu minuni facute in numele lui Iisus Hristos.Acum te intreb eu pe tine ;azi mai face cineva minuni? Mai sunt astazi arhierei vrednici ca cei de pe vremuri, de la inceputul crestinismului,pe care Dumnezeu sa-i asculte ce-i cer si sa mai poata face minuni? Eu zic ca nu.Dar asta e doar parerea mea.
    Plus ca mununile sunt doar pt necredinciosi,iar credinta pe neve este a credinciosilor care nu mai trebuie sa vada ca sa se convinga. Vorba Sf.Velimirovici, parca: acum nu mai cred in Dumnezeu.Acum sunt sigur !!!
    Plus ca eu stiu ca Evanghelia a fost propovaduita si spre marturie,adica a celor care au tinut-o pana in sfarsit fata de cei care au renuntat la ea sau si-au permis mici sau foarte mari ajustari ,convenabile lor.

    PS-Dar oricum asta nu inseamna ca nu astept cu nerabdare pana ne mai zici si din restul din ce a mai zis parintele Mina Dobzeu.Parintele mie mi se pare ca a zis foarte multe bine ,dar au mai fost si mici chestii la care trebuie sa ne mai gandim noi la ele.Si sa vedem cum se incadreaza si cu cele ce se intampla zilele noastre.
    Ma duc ca ramasesem de ieri la comentariul despre ultimele 3 biserici dar inca nu era gata si ma mai gandeam la ele.Poate pana la urma reusesc si le termin pt ca vream sa mai dau niste mici indicii la Iov 40 si 41.

   • Deci n-am mai dat scroll niciodata atat ca sa ajung la butonul de approve :))

   • doktoru zice:

    Ma faci sa rad,prietene Andrei,si in acelasi timp sa ma si amuz !!!

   • Ana Elisabeta zice:

    Adevărat a înviat!

    Un chip cioplit al „sfântului părinte” lipsea din peisaj, într-adevăr. Eh, duhul filo-papistaş la lucru… Cei patru magnifici greco-catolici (oameni admirabili dar care n-au ce căuta la închinare într-o biserică ortodoxă) tot în 3D sunt?

    Cine e tanti Izabela?

    Spunea cineva (probabil Mihai Urzică, în „Minuni şi false minuni”, dar nu mai sunt 100% sigură) că e interzis de canoane să se construiască biserici şi mănăstiri după viziunile înşelaţilor, iar dacă se descoperă acest lucru ulterior, trebuie dărâmate. (Asta, apropo de Vladimireşti.)

    La filme nu m-am uitat, mi-au fost de-ajuns cadrele care îmi apăreau din fiecare 🙂

   • doktoru zice:

    Tanti Izabella reprezinta ,in viziunea parintelui Mina Dobzeu, paganismul sau chintesenta lui care in mod oficial si acceptat de catre cei credinciosi permite intromisiunea acestuia (a paganismului ,simbolizat de regina Isabela a lui Ahab, care fiind fiica de rege din Tir-exponentul maxim al paganismului de acum 2800 de ani- il face pe regele Ahab sa incalce multe din cele zece legi de baza primite de Moise pe muntele Sinai, dintre care amintim numai cateva :omorul,ravnirea bunului altcuiva si furtul acestuia in virtutea faptului ca cica acela era rege si putea face ce vrea muschii lui cind si cu cine vrea indiferent de opiniile lui Dumnezeu) in viata purtata dupa legea lui Dumnezeu si incepe sa faca modificari in aceasta cu acceptul tacit al acestora si fara nici o impotrivire vizibila.Am uitat ca regele Ahab a incalcat si din legile alea putin mai mici in care se stipula foarte explicit ca israelitii,si iudeii,nu aveau voie sa se insoare decat intre cei din acelasi trib,ori Isabela era pagana si nu israelita.Si regele a acceptat fara sa comenteze tot ce-i spunea consoarta si asta i-a condus pe amandoi catre un sfarsit destul de teribil si nefericit .

    Asa este nea Urzica,civil si el,a scris in cartea cu falsele minuni dezvaluind foarte eficace aratarea aceea a mosului de la Maglavit,printre altele, si cu taranul ala Petrica si Lupul si a spus clar ca este o inselatorie.Pesemne ca ,evident,sunt si canoane care lamuresc aspectul acela de a se darama ceea ce se construieste in functie de visurile avute de unul sau altul si care zic ca ar fi primit indicatii mai astrale,sau boreale, in legatura cu ridicarea unor biserici, bisericutze, paraclisuri, troite si altele asemenea.
    Si evident ca acele canoane spun clar ca sa se darame acelea construite in acest stil,adica dupa vise si visuri,ca sa nu cada poporul in idolatrie ;dar cine primeste acele semnale si avertismente ce face cu ele?; si cui ii spune sa darame cele deja construite si poate adulate de mult popor,inselat evident ? Decat unul care s-a saturat de viata merge sa darame ,de exemplu Prislopul, unde vin garle intregi de autocamioane si tot basculeaza acolo pa pelegrinii boccacisti !!!

 4. doktoru zice:

  Cea de a cincea perioada ar fi incepand de la anul 1917,moment in care Biserica Ortodoxa a primit o grea lovitura prin regimul bolsevico-comunist ,regim care mai apoi s-a extins aproape in tot spatiul ortodox din regiune.S-ar parea ca comunismul intradevar a fost cu cantec,adica cu dedicatie,destinat in principal adevaratei Biserici,recte ortodoxiei.Nu zic ca si acestia au avut gramezile lor de vina si pacate care au contribuit si favorizat aparitia acestui sistem total antihristic.Si odata cu caderea monarhiei s-a implinit si ce ne-a talcuit Sf.Ioan Hrisostom despre taina faradelegii si cea care o impiedica sa apara in lume si sa-si inceapa lucrarea inainte de sfarsitul lumii,adica monarhia.
  Sfarsitul acestei perioade eu il vad in anul 1947.Odata cu aparitia statului Israel si reintoarcerea evreilor pe diferite cai,mai mult frauduloase,in vechea matca.Cum s-ar zice smochinul a reinfrunzit ca roade de nici o culoare. Cine a citit Sf.Parinti stie la ce ma refer.
  Si termin aici aceasta perioada deoarece la cea de a 6 a trambita este spus ca sa se dezlege cei 4 ingeri de la Eufrat.Ori eu am inteles din talcuirile Sf.Parinti ,plus cu un mic aport de intelegere suplimentara din partea mea,ca Eufratul este imparatia potrivnica lui Dumnezeu,adica se conduce dupa legi lumesti si nu se inchina lui Dumnezeu si nici nu-l recunoaste ca atare,si aceasta imparatie este in mana lui Dumnezeu si un mijloc de pedeapsa(de inteleptire ar zice unii) a poporului inchinataor in adevar lui Dumnezeu dar care la anumite rastimpuri face atatea pacate incat Dumnezeu este obligat sa apeleze la masuri un pic mai extreme,mai dure,pt readucerea acelui popor pe fagasul cel bun ,chiar daca cu forta.Si cu riscul eliminarii multor magari si nesimtiti din acel popor.Si poate chiar cu pedepsirea si spalarea unor pacate foarte grele in sange.

  Cea de a cincea trambita zice asa :
  şi-am văzut o stea căzută din cer pe pământ ; şi i s’a dat cheia fântânii adâncului ,şi ea a deschis fântâna adâncului; şi din fântână s’a ridicat un fum ca fumul unui mare cuptor; şi soarele şi văzduhul s’au întunecat de fumul fântânii.Si din fum au ieşit lăcuste pe pământ şi li s’a dat lor putere precum putere au scorpiile pământului.Şi li s’a poruncit să nu vatăme iarba pământului şi nici o verdeaţă şi nici un copac, ci numai pe oamenii care nu au pe frunţile lor pecetea lui Dumnezeu.Şi li s’a dat lor nu ca să-i omoare, ci ca ei să fie chinuiţi timp de cinci luni ; şi chinul lor este la fel ca chinul de scorpie când înţeapă un om.Şi’n zilele acelea vor căuta oamenii moartea şi nu o vor afla; şi vor dori să moară… şi moartea va fugi de ei….Şi aveau cozi asemenea scorpiilor, şi bolduri ; şi’n cozile lor le este puterea de a-i vătăma pe oameni timp de cinci luni.Şi ca’mpărat al lor îl au pe îngerul adâncului, al cărui nume în evreieşte este Abaddon, iar în elineşte are numele Apollion.Întâiul „vai“ a trecut; iată că după aceasta vin încă două „vai“-uri.

  Despre stea am zis si la trâmbita a treia ce cred eu ca ar fi,adica evreii,care au redeschis cutia pandorei a paganismului cu invataturile ei false dar atractive si misterioase.Si asta in lupta lor pururea impotriva lui Hristos si a Bisericii lui,adica a crestinilor,in incercarea lor disperata de doua milenii de a se impotrivii totdeauna Duhului Sfant a lui Dumnezeu necrezand si hulind pe Iisus Hristos si cortul lui ,adica trupul in care acesta a fost pe pamant in zilele chenozei lui.Asta ar reprezenta fumul vatamator ochilor mintii,adica invataturile false si omoratoare dpdv duhovnicesc. De care multi ,din pacate, chiar si dintre cei alesi au fost sedusi.Iar acest fum a cuprins, se pare, acum tot pamantul ,iar invatatura crestina a inceput sa piarda si mai mult teren in favoarea vechilor filozofii pagane diavolesti.-mai nou acum au readus si vechiul gay-ism sodomoric la rang de lege cu obligativitate mondiala.Adica pe vremuri noi am invatat de Sodoma si Gomora si inca trei cetati care practicau aceste sporturi de cacao !!!.Dar acum plaga aceasta vor evreii sa o raspandeasca in toata lumea .Plus alte instrumente antihristice care sunt cunoscute.
  Soarele este Hristos si invatatura lui.
  Lacustele sunt semnul devastarii totale pe pamantul pe care trec dar nu au putere mare.Si asa a talcuit si Sf.Teofilact al Bulgariei ca serpii sunt vatamatori cu pacate grele iar scorpiile au putere de vatamare cu pacate mici si ascunse.Am pus asta pe site aici undeva ,nu prea demult.
  Porunca pe care au primit-o de a nu vatama iarba verde,care este pesemne poporul credincios, copacii sunt arhiereii bisericii,; deci porunca ar fi sa-i chinuiasca doar pe cei fara pecetea lui Dumnezeu timp de 5 luni ,pe asta inca nu o stiu ,si de ce fuge moartea de ei la fel.
  Interesant insa este ca acele lacuste au ca imparat se pare se ca nu un om ci chiar pe Distrugator ca asta inseamna si Abaddon si Apollion.Adica pa dreaq.Deci nu vor avea un conducator/lider/imparat un om.Ci vor fi condusi de satana insusi.Ceea ce ne spune si Solomon la Proverbe ca : lăcustele, care nu au rege,dar merg în rânduială ca la o poruncă.
  Si aici s-ar reitera ideea ca aceste trei vaiuri,trei trambite,par a se succede destul de rapid,intr-un rastimp relativ scurt.Iar infatisarea lacustelor este descriere bine de Sf.Andrei in talcuirea lui la Apocalipsa :

  Iar lăcustele cele înţelegătoare care vor veni peste oameni după asemănarea scorpiilor, arată că lîngă sfîrşit, ascunsă va fi moartea cea vătămătoare de suflete din cauza faptelor rele, care fapte rele vor fi pe fruntea celor neînsemnaţi cu pecetea lui Dumnezeu şi a celor neluminaţi cu luminarea crucii, celei de viaţă făcătoare.
  Iar mie mi se pare că prin lăcustele acestea mai vîrtos se înţeleg viclenii draci(cred ca evreii), care sînt gata la război împotriva noastră. Pe capul lor cununi de aur purtînd, purtînd ei biruinţele lor cele peste noi, socotind ei că biruindu-ne pe noi prin dulceaţă se încununează cu biruinţă, iar zalele de fier, arată împietrirea inimii lor. „Glasul (vuietul) aripilor lăcustelor celor înţelegătoare, se aseamănă cu glasul căruţelor de război, socotim că este amărăciunea cea înaltă a lor.
  Iar coadele lor asemenea cu ale şerpilor care nasc moartea sufletului, pentru că păcatul plinindu-se, naşte moartea, prin care vine munca de cinci luni asupra oamenilor şi aceasta pentru împuţinarea vremii care are asemănare cu veacul cel viitor. Şi noi am spus că cinci arată pentru cele cinci simţuri ale omului.
  „Vor căuta oamenii moartea” prin aceasta se însemnează mărimea necazurilor, pentru că cei ce sînt în necazuri au obicei a chema moartea… Dar poftind-o ei, ea nu vine deşi sînt în necazuri, aceasta este judecata lui Dumnezeu, prin care se judecă lucrul ce este de folos, ca prin amărăciunea ispitelor celor cu durere, să urască oamenii păcatul ca pe unul ce chiamă şi produce moartea. – posibil, parerea mea,ca sa fie in perioada inceputului de secol,al XIX lea,cu ocazia celor doua razboaie mondiale cand a fost rau de tot prin lume.

  Iar la biserica Sardes zice :
  Îţi ştiu faptele, că-ţi merge numele că trăieşti , şi eşti mort.Priveghează şi întăreşte ce-a mai rămas şi era să moară. Că faptele tale nu le-am găsit împlinite’n faţa Dumnezeului Meu. Adu-ţi aminte deci cum ai primit şi-ai auzit; şi păstrează şi te pocăieşte. Dar dacă nu vei priveghea, Eu voi veni ca un fur şi tu nu vei şti în care ceas voi veni asupră-ţi. Dar ai în Sardes câteva nume , [oameni] care nu şi-au întinat veşmintele; ele vor umbla cu Mine în alb, căci vrednice sunt.
  Dpdv al simbolisticii cica numele ar zice ca inseamna ramasite.Ramasitele de credinciosi ale Bisericii.
  Deci ei i se spune ca ea crede ca mai sta bine dar de fapt se inseala si din aceasta cauza i se arata ca e aproape ca si moarta.Cum cred eu este ca este la inceputul prigonirii lui antihrist prin sistemul comunist si bolsevic.Sistem care mai apoi a infestat si spatiul ortodox de prin prejur. Atunci se pare ca multi au pactizat cu acel sistem si cu oamenii lui.Celebrele cozi de topor ale tuturor popoarelor.Din aceasta cauza celor ramasi le sunt date avertismentele urmatoare de a priveghia ce a mai ramas din ei si credinta lor ca sa nu moara de tot si sa apostazieze si ei de la Hristos.Plus ca fapte,adica untdelemnul milei,pare a se fi imputinat spre disparitie.Si i se reaminteste sa pastreze credinta asa cum au primit-o de la apostoli,adica dreapta, si sa se pocaiasca ca nu mai este foarte mult timp.Dar este aratat ca totusi au mai ramas oameni cu vesminte albe,adica oameni drepti ,desi putini nu ca la inceputul Bisericii.
  Banuiesc ca privegherea asta facuta pt a nu fi surprinsi de Iisus in acel ceas neasteptat arata si mai mult iminenta venire a lui la sfarsitul lumii care acum e mai aproape ca niciodata. Si deci cand nu vor mai avea fapte bune,adica mila,si nici credinta dreapta, Dumnezeu va veni la judecata si sfarseste lumea pt ca nu mai are pt cine sa o tina.Doar nu o sa o tina pt pacatosi degeaba,care nu se vor pocai in veci.Aici cred ca este vorba de cei doi martori care cand decedeaza vine si sfarsitul. Eu mi-am mai spus parerea ca cei doi nu sunt persoane fizice ci doua atribute,virtuti ale crestinilor.Mila si credinta(adevarul).

  Vreau sa reiau aici de la descrierea lacustelor(din cauza ca este un comentariu de 2 zile)si am mai cautat explicatii prin diverse talcuiri ale Sf.Parinti.
  Deci lacustele cu infatisare de cai m-a pus pe ganduri si mi-am amintit ca ,caii sunt Apostolii care au tulburat mari multe,adica lumea cu vechile ei practici pagane,dar totodata si Ieremia i-a numit pe iudei cai nechezand .Deci lacustele cred ca de lacustele au primit acest atribut in plus,adica asemanarea cu caii,ca sa se vada referirea la evrei .Plus ca spune ca sunt cai pregatiti de razboi.Spune apoi ca aveau fete ca de oameni ca sa vedem si mai clar ca lacustele sunt oameni, si nu draci cum zic unii ,aia care vor face atata devastare si paguba prin lume.
  Pe capul lor cununi ca de aur purtînd, ar putea arata biruinţele lor peste crestini, socotind ei că biruindu-ne pe noi se încununează cu biruinţă, iar zalele de fier, arată împietrirea inimii lor(care este tot o referinta clara la evrei ,din cauza ca despre ei este scris ca li s-a impietrit inima). Glasul (vuietul) aripilor lăcustelor celor înţelegătoare, se aseamănă cu glasul căruţelor-masinilor de război, si par a fi luptele pe care le vor provoca crestinilor .Iar in aceasta perioada mie imi intra si cele 2 razboaie mondiale . Iar parul de femei parerea mea este ca este asa cum s-a scris la Isaia unde este zis ca Dumnezeu va lasa neamul evreiesc fara barbati,adica fara oameni vrednici de a conduce intelept si cu frica de Dumnezeu si vor ramane doar barbati care se injosesc in diferite patimi si slabi din fire si care nu mai sunt dupa chipul lui Dumnezeu.Deci barbati necinstiti care vor conduce poporul evreiesc doar spre dezastru,desi cu aparente succese in lupta lor contra crestinilor din cauza pacatelor acestora si din ingaduinta lui Dumnezeu.De aici,iar,acele cununi aparent de aur ca niste victorii simbolice. – acestea despre barbat le spune Sf.Vasile cel Mare in comentariile la Isaia.Eu am tras concluzia aceasta prin absenta barbatului si prezenta descrierii femeilor din aspectul lacustelor-cai cu par de femei si fete de oameni.
  Iar cat despre dintii ca de lei ,dar in gura unor lacuste, cred ca se arata prin asta micsorarea puterii distructive a acelora.Ca daca era altfel spunea in loc de lacuste ,pui de lei sau lei.Deoarece Sf.Vasile spune tot la Isaia ca romanii in atacul lor asupra Ierusalimului din anul 70 au fost asemuiti cu leii si puii de lei si se stie ca acolo chiar i-au cam macelarit pe evrei fara ca acestia sa se planga prea tare.
  Aspectul celor 5 luni mi-l pot explica ca un rastimp,probabil,de 50 de ani tinand cont de intervalul de timp de la inceputul descrierii..Iar despre puterea limitata a scorpiilor am scris mai sus.
  Ca o paranteza si la Iezechiel 2,6 evreii de pe vremea lui au fost asemuiti cu scorpiile si i s-a spus profetului ca traieste in mijlocul lor.
  Cam atat aici.Din opiniile mele.

  • zcalin zice:

   Hristos a Inviat!

   Doktoru … ce sa spun … m-ai lasat fara cuvinte si e foarte interesant ce spui. Cred ca trebuie sa-ti citesc materialul inca de vreo 5 ori, pana sa-l diger in totalitate. Imi place ca descri cu talcuirea Sfintilor Parinti si dai o interpretare duhovnica a lucrurilor ce sunt in Apocalipsa. Nu ca-n alte locuri, unde citisem ca lacustele alea ar fi nu stiu ce elicoptere, iar scorpiile nu stiu ce tancuri. Desi am vrut sa scriu unele observatii despre „parerea” parintelui Mina cu privire la a saptea Biserica, o sa detaliez si eu talcuirea lui la trambita a cincea.

   „Si a trambitat al cincilea inger şi am văzut o stea căzută din cer pe pământ şi i s-a dat cheia fântânii adâncului” (Apoc. 9,1)
   Steaua cazuta din cer e puterea otomana, care a cucerit Constantinopolul. Fiindca a cazut din cer – se intelege ca e o putere spirituala, cea musulmana, care crede intr-un dumnezeu , sunt o religie monoteista, au pe Allah. Nu sunt atei. A pus stapanire peste capitala Bizantului […] spre umilirea crestinilor, pentru pacatele lor. Peste tot s-a intins puterea administratiei Imperiului Otoman, careia „i s-a dat cheia fantanii adancului”. „… si soarele si vazduhul s-au intunecat de fumul fantanii”.

   „Şi li s-a poruncit să nu vatăme iarba pământului şi nicio verdeaţă şi niciun copac, fără numai pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu pe frunţile lor” (Apoc. 9,4) – adica ii vatamau pe toti cei ce nu credeau in Allah. Nu acceptau pe necredinciosi, toti trebuiau sa recunoasca pe Allah, dupa ce ii cucerea. Numai asa se puteau bucura de bunurile pamantesti, de iarba pamantului de verdeata, de pomi si roadele lor.

   „Şi nu li s-a dat ca să-i omoare, ci ca să fie chinuiţi cinci luni ; şi chinul lor este la fel cu chinul scorpiei, când a înţeapat pe om”. (Apoc. 9,5) – cei care nu se lasau convertiti la legea musulmana erau chinuiti cu „intepaturi de scorpion” – adica ii terorizau, dar nu murea, doar ii vatamau sufletul.

   „Şi în zilele acelea vor căuta oamenii moartea şi nu o vor afla şi vor dori să moară; moartea insă va fugi de ei” (Apoc. 9,6) – este chinul crestinului care trece la legea mahomedana, care nu murea desavarsit sufleteste, caci inca ramane la credinta in Dumnezeu Unicul, dar chinul acestui crestin, trecut de voie sau constrans, era un chin al constiintei ca a lepadat legea lui Hristos si s-a dus la o lege inferioara care nu-i asigura linistea sufleteasca.

   ” … infatisarea lacustelor era asemenea unor cai pregatiti de razboi. Pe capete aveau cununi ca de aur si fetele lor erau ca niste fete de oameni.” (Apoc. 9,7). – pe capete aveau cununi de aur – de aici se intelege ca aveau si ei o credinta in unicul Dumnezeu, dar nu era cea crestina, luminata si desavarsita in Hristos, ci era o credinta formulata din invatatura iudeo-crestina si pagana, inferioara legii mozaice, cu atat mai mult invataturii crestine.

   Acum … pe Abaddon sau Apollion il defineste ca „distrugatorul”, iar la „aveau parul ca parul de femei, dintii lor erau ca dintii leilor. Si aveau platose ca platosele de fier, iar vuietul aripilor era la fel cu vuietul unui multimi de care si de cai, care alearga la lupta” zice ca se refera la aspectul razboinic al hoardelor turcesti in navalirea lor peste alte popoare. (mie mi-a placut mai mult interpretarea data de tine). Mai zice ca cele cinci luni au fost cinci secole, cand puterea Imperiului Otoman (1877) a intrat in declin.
   Mai jos vad ca si-a bagat si editorul coada, ca zice in paranteza: lacustele, avand putere de scorpii, sunt duhuri necurate si astfel trambita a cincia ne descrie dezastrul creat de raspandirea ocultismului, a stiintelor oculte, care nu puteau vatama insa deloc pe cei cu adevarat credinciosi (care au pecetea lui Dumnezeu pe fruntile lor). […] Ocultismul este desfranare spirituala, idolatra, din el nascandu-se societatile secrete. El este primul corn al fiarei. Acum … e parerea editorului sau asa i-a zis lui parintele Mina? Nu stiu. Ceea ce-mi confirma temerile ca s-a umblat pe ici, pe colo fara stiinta batranului parinte. Mai ales la Biserica a saptea …

   • doktoru zice:

    Ma gandeam la cele spuse de printele Mina la trambita a cincea si cred eu ca parintele nu a avut acces la atata bibliografie cat am io in zilele acestea.Dar aceasta este parerea lui si nu a impus-o nimanui.Nu a iesit la fel cum fac popii aia greci care spun ca au mesaje pt umanitate si alte chestii intergalactice.Nu vin cu basini de alea teologice si spun ca Sfantul Duh le-a zis lor ca oamenii sa faca lanturi de rugaciuni si alte scamatorii de acest gen.Eu personal respect aceste opinii din cauza ca altadata parintele a zis chestii foarte bune si ok, iar pe acestea asa le-a inteles el.Sa stii,parerea mea,ca nu s-a dus prea departe cu ele.Se incadreaza in bunul simt ortodox.Nu ca Mulattie grecul cu papa-mobilului antihristic si cei zece bancheri negri si mitittei,dar super gay !!! Alea da,put rau de tot !!!!…si miroase bre….Si mai era unul grec ,dar l-am uitat ,care avea si el tot felul de prorocii…nu stiu ce fumeaza aia in Grecia dar viseaza visuri si dupa aceea le abereaza catre noi prostii care ii si credem.
    Cat despre chestia cu crestinii trecuti cu forta la musulmani nu inteleg cum scrie acolo ca aia nu erau totusi lepadati de Hristos pt ca ramaneau in cunostiinta unui Dumnezeu unic.Pai musulmanii se inchina la draci ,nu la o idee gresita sau o alta reprezentare a lui Dumnezeu.La fel si evreii.Recunoasterea lui Dumnezeu,singur si fara nume personalizat/particularizat ,se cerea pana la Hristos.
    Noi avem Dumnezeu cu nume nu cu atribute luate pe post de nume.Mahomedanii nu au lege.Evreii la fel.Numai crestinii au Legea Noua a Harului.
    Eu zic ca odata plecat de la crestinism,in orice fel posibil,trebuie sa te intorci inapoi daca vrei sa te mantuiesti.Cu toate chestiile aferente:lepadare,mirungere.
    ………………….Sa ne zici si pe mai departe,sa nu ne uiti !!!

 5. Ana Elisabeta zice:

  Am rămas în urmă cu nişte răspunsuri. Când am spus să se separe clar creştinii de necredincioşi, m-am referit exact la situaţia în care unii sunt nominal creştini, ba chiar unii îşi pierd multă vreme prin biserici, dar în loc de Duhul Sfânt primesc cu mai mult drag alte duhuri (Dumnezeu să ne ferească pe toţi…) În acelaşi timp, şi printre necredincioşi se mai pot găsi câte unii care părăsesc rătăcirea în care se găsesc.

  Apropo de zoologie în Sfânta Scriptură, îmi amintesc (din păcate, vag, aşa cum deja v-am obişnuit) de un articol care critica extrem de acid traducerile româneşti şi mai ales acest vers: „Acolo corăbiile umblă; balaurul acesta pe care l-ai zidit, ca să se joace în ea.” (Psalm 103, 27) Se pare că acolo unde traducătorii români au văzut un animal de mare jucăuş, Sfinţii Părinţi au văzut balaurul cel batjocoritor. Asta pune în altă perspectivă şi referinţa la leviatan de la Iov. Şi nu m-aş mira să fie la fel şi cu hipopotamul. Nu-mi amintesc să fi citit comentarii patristice la Iov.

  Apropo de Prislop: totuşi a premers cu câteva sute de ani „fenomenul Boca”, aşa că nu e cazul să fie demolat.

  Catehizarea ne lipseşte, într-adevăr. Ne e lene să citim, ne e lene să învăţăm, şi dacă preotul ne primeşte la împărăşit deşi noi nu prea ştim în ce credem, că poate-poate învăţăm din mers, ni se pare că le ştim pe toate şi avem dreptul să le dăm în cap metaforic celor care şi-l folosesc. Doar ştie toată lumea că dacă laşi un intelectual să citească după 12 noaptea, se transformă într-un fariseu. Sau într-un gremlin? În ceva rău, în orice caz!

 6. doktoru zice:

  Sf.Ioan Gura de Aur are o carte cu omilii la Iov.Si da ,balaurul de la acel psalm este identic cu cel de la Iov 40 si 41 si este vorba de satana si nu despre hipopotam.Cine-l ia drept hipopotam nu o sa inteleaga multe din Biblie din cauza ca se va obisnui asa si va citi doar ca niste mici istorioare Biblia.Si asa le va si intelege daca nu se straduie un pic sa verifice sursele vechi cu explicatii patristice.

  • Ana Elisabeta zice:

   Mulţumesc (am recitit comentariile şi am mai găsit nerăspunse). Putea oare să nu aibă Sf. Ioan Gură de Aur şi comentarii la Iov?? Nu ştiu când şi dacă o să ajung să le citesc, cu ritmul meu actual teancul de cărţi necitite mai degrabă creşte decât scade, şi lista cu cărţi încă necumpărate creşte încă şi mai şi. Este, însă, de reţinut, pentru că Iov (cartea lui) e păcălitoare, pare foarte la mintea cocoşului, însă îmi face impresia că este numai p aparenţă.

  • doktoru zice:

   Si eu am o gramada de carti pe wishlist ,care deocamdata par a fi prea indepartate pt mine !!! Eu cand raman in pana de carti,cum s-ar zice,recitesc unele mai vechi ca sa nu uit si in speranta ca as putea gasi sensuri noi.
   Iar Iov intradevar este un exemplu de rabdare pt crestin,cred ca altul mai mare nu este(fie chiar si Lazar) si in care sunt spuse ,evident in mod alegoric,multe chestii.Dintre care pot sa amintesc de Hristos,de greseala evreilor de a nu-l recunoaste si de a-l crucifica,de ce ii asteapta pe evrei,despre antihas .Sunt multe chestii interesante in aceea carte,pe care daca o citesti doar asa(asta daca totusi unii o mai citesc-lucru de care ma indoiesc profund)tot e buna ,caci este exemplificata o mare virtute pe care crestinii ar trebuii sa o aiba.

   • Ana Elisabeta zice:

    Păi de ce să citească, Vechiul Testament e vechi, nu mai e bun, avem unul nou! (O mentalitate pe care am întâlnit-o mai des decât mi-aş fi putut eu imagina.) Măcar de l-am citi (aici mă includ şi pe mine pentru că mi-a cam ieşit din obicei) şi pe ăla nou.

    Iov ca Iov, dar profeţii sunt pe alocuri complet de neînţeles fără o tâlcuire.

 7. doktoru zice:

  Am gasit la un tip pe site aceasta ,si ma gandeam la filo-arsenicii care de multe ori dadeau exemplu de neinlaturat pe dna.Aspazia Otel Petrescu in argumentatiile lor pro-bocca.Ia uita-ti ce este scris :

  Tot pe siteul asociaţiei filolegionare fg manu (link) avem mărturia doamnei Aspazia Oţel Petrescu care povesteşte cum se spovedeau şi împărtăşeau la preot greco-catolic (unit cu Roma): “Eram în postul Paştelui. Neamul românesc urca muntele Golgotei presărat cu jertfe omeneşti. Nu ne mai găseam liniştea şi ne rugam pentru cei ce s-au dus. În grupul nostru era şi un preot greco-catolic. Părintele era dintr-un sat din apropiere. Ajunseserăm în Săptămâna Mare. Cum se lăsa noaptea, el pleca în satul lui, căci păstorul nu-şi părăseşte turma. Făcea slujbe şi îşi spovedea şi împărtăşea enoriaşii, după desfiinţarea bisericii greco-catolice şi arestarea preoţilor. Ziua, Părintele se ocupa de noi. Ne-a slujit, ne-a spovedit şi ne-a împărtăşit. A fost o săptămână de post şi rugăciune… În Joia Mare am ascultat cele 12 evanghelii, iar Vineri am participat la Prohod. În Ajun, când a început să se îngâne ziua cu noaptea, Leon Şuşman ne-a dus, cam două ore, până într-o pădure de foioase. Aici a venit Părintele, cu sătenii lui iar noi a trebuit să fim liniştiţi, ca să nu ne vadă cei ce vor veni… Am auzit paşi şi vocea puternică a Părintelui: „Veniţi de luaţi lumină!”. Sătenii şi-au aprins lumânările, pregătiţi să-L primească pe Iisus cel Viu. Şi noi L-am primit, dar fără lumânări aprinse. Cu două zile înainte, reuşisem să mă împărtăşesc. În arestul tribunalului era şi un preot greco-catolic… Fiind, întâmplător, nesupraveghiate, am auzit din celula alăturată vocea preotului: „Aşezaţi-vă în genunchi şi mărturisiţi-vă păcatele”. Apoi, rostind semnul Crucii, ne-a strecurat pe sub uşă 12 bucăţele minuscule de pâine, învelite într-o foaie de hârtie. „În loc de vin , beţi apă”, a mai zis preotul. „Eu binecuvântez”. Totul nu a durat mai mult de două minute.”

  Cam atat si despre discernamantul duhovnicesc al dnei.Aspazia Otel Petrescu….Amin.
  PS-Pt arsenici chiar era un model de nebiruit celebra dna.Aspazia Otel Petrescu….chiar imi place cum suna : Aspazia Otel Petrescu !!!
  Sa nu uit sa dau link-ul
  http://silviu-ion.blogspot.ro/2015/05/marile-probleme-ale-miscarii-legionare-1.html
  Sunt de acord cu tot ce zice el acolo de legionari,miscare cu care simpatizez un pic,dar nu sunt de acord sa fie infierati pt chestii antiovreiesti din cauza ca astia chiar sunt plaga lumii si intradevar era bine daca dispareau forever din amintiri.Acolo chiar ii aplaud pe legionari.

  • Ana Elisabeta zice:

   !!! Am citit azi-dimineaţă, dar n-am răspuns pentru că n-am avut timp. Asta cu împărtăşirea la greco-catolici e ceva nou pentru mine, ştiam doar că se mai rugau la „Sf.” Anton din Padova şi la „San” Francisco (din Assisi, desigur). Începi să te întrebi dacă nu cumva pe unii nu i-a lăsat Dumnezeu în viaţă ca să-şi lepede rătăcirile lor.

   Mi-a plăcut mult articolul despre legionari. Am avut mereu o rezervă faţă de ei şi n-am înţeles entuziasmul altora, fie ei şi nume mari. N-am putut fi de acord că orice reţinere faţă de legionarism e rezultatul propagandei comuniste anti-legionare, însă îmi lipseau argumentele (şi motivaţia de a le căuta). Acum am primit cadou argumentele şi mă bucur!

   Fanii lor non-anti-semiţi spun că legionarii de fapt erau mai mult anti-sionişti decât altceva, ceea ce ar fi, până la un punct, în regulă. Nu mai sunt convinsă că e chiar aşa. Şi nici nu pot să fiu de acord că mai bine ar fi dispărut evreii cu totul. Are Sf. Pavel la Romani 11 nişte argumente. Faptul că pr. Mina a botezat un evreu, cum spune ZCalin, tinde să-l confirme pe Sf. Pavel. Şi la mine la biserică s-au botezat doi evrei, un cuplu în vârstă, acum un an sau doi.

   Revenind la legionari, simpatia pro-Hitler în perioada în care nu se ştia cum vrea el exact să rezolve „problema jidănească” nu înseamnă mare lucru; s-a întâmplat şi la case mai mari. Tot felul de personalităţi l-au vorbit de bine pe Hitler.

   • Eu nu sunt nici pro nici contra legionari. Nu imi este clara situatia lor. Dar sunt foarte contra amestecului legionarismului in Biserica. Nu vad cu ochi buni felul cum e pusa problema la noi: ori esti pro-legionar, ori nu esti ortodox, ba chiar dusman al Ortodoxiei. Astea sunt tampenii care nu fac decat sa creeze tensiuni intre ortodocsi aiurea. Poti sa fii pro-legionar eretic sau anti, dar ortodox. Nu au nici-o treaba. Si din pacate, foarte multi din afara au ajuns sa ne asocieze pe noi, toti ortodocsii cu legionarii, ceea ce nu este in regula. Nu e nicaieri specificat in Crez „cred si in Sfanta Miscare Legionara”.

    Dar repet, situatia e neclara. Tinand cont ca multi mari duhovnici au avut afinitati acolo inseamna ca cel putin la inceput, nu era ceva rau.

   • doktoru zice:

    Salut.M-am gandit la ce ai spus ca :
    Dar repet, situatia e neclara. Tinand cont ca multi mari duhovnici au avut afinitati acolo inseamna ca cel putin la inceput, nu era ceva rau.

    Eu cred ca marii nostri duhovnici ,sîc ,nu prea au zis de aceasta miscare prea multe de rau ,din cauza ca afinitatile lor catre ea au fost manifestate in agitatia tineretii ,cand se stie ca oamenii gandesc cu toate ,orice in afara de cap !!! Asa ca or fi zis si ei simplu,ehh,ale tineretii valuri !!!
    In primul rand acei mari duhovnici,cum voi ii numiti,ar fi trebuit sa dea o explicatie duhovniceasca de ce miscarea legionarilor desi incepuse in asa forta si cuprinsese ,din ceea ce se stie,o mare parte din tineretul tarii,parca, intr-un timp foarte scurt a esuat mai mult decat foarte lamentabil.Si cred ca agatarea cu mintea de ramasita gandurilor ce nu a putut uita erorile tineretii reprezinta o greseala ,chiar si pt acei mari duhovnici. Parerea mea
    .Dar mai cred ca o eleganta duhovniceasca a unora nu a lasat ca rufele murdare din neam sa fie stiute si barfite de toata lumea exterioara.

    Eu personal mi-am mai dat cu parerea despre miscarea legionara,cu care un pic chiar rezonez ,si am spus ca inteleg ca ea pornise la drum cu unele idealuri pamantesti/omenesti care pareau frumoase si pline de dreptate lumeasca.Dar care se pare ca totusi nu corespundeau planurilor lui Dumnezeu.Eu cred ca din cauza ca popoarele crestine avusesera multe pacate,in care inca staruiau si inca staruie, nea antihasul a primit unda verde,in cele din urma, sa se manifeste prin lume ,printre care si prin Romania,care nu facea exceptie .
    Asa ca ,personal, tind sa consider si sa raportez miscarea legionara la celebrul sfat a lui Gamaliel. Din aceasta cauza nici nu a rezistat acel gard de fier si l-a mancat rugina ,cateodata si prin puscarii. Nu mai zic si de gloantele care au muscat din el ,o gramada.Din gardul de fier.De aia s-a dus pe apa sambetei toti legionarii.Pentru ca, cauza lor era doar omeneasca, si evident era pusa in aplicare de catre oameni care se stie cat de mult sunt supusi greselilor. Si evident legionarii aveau gramezi de erori de toate felurile.Dar cele mai grave mie mi se par, acum, cele legate de credinta .Cred ca din cauza acestor erori , care erau foarte imprastiate printre membrii ei foarte ametiti, unii au cazut si in inselarea de a crede ca in Spania se trage cu mitraliera in obrazul lui Hristos.(De exemplu,asa am putea sa-i credem si pe evrei ca se inchina la Dumnezeu si nu la draci ,asa cum zic ei ca fac.Dar evident ca niciodata nu-i vom crede si stim mai departe ca idolii neamurilor sunt de fapt draci ).
    Cam asta ne lamureste si pe noi , cei din ziua de azi, despre discernamantul crestinesc al celor din vechea garda.Vorba aia,era minunat,era sublim… dar pacat ca lipsea cu desavarsire ….in mod evident si absolut indubitabil !!!
    Cred ca un crestin ar trebui sa stie ca ,dpdv ortodox ,el trebuie sa se supuna oricarei stapaniri si sa o considere de la Dumnezeu, s-au ingaduita o anumita perioada de timp.Si el nu trebuie sa incerce sa o rastoarne prin razvratire din cauza ca facand aceasta se transforma intr-un impotrivitor al lui Dumnezeu.Si evident ,in mod normal,el trebuie sa cada foarte repede,adica sa nu reuseasca in razvratirea lui ,si plus sa fie si pedepsit,de altfel pe drept. Indiferent de cat de morala pare miscarea lui de eliberare de sub un anumit jug omenesc al poporului respectiv.-(sa nu uitam cine este capul razvratirii primordiale si cine sunt fiii diavolului care au adus razvratirea prin anarhie peste tot in lume !!!).
    Crestinul trebuie in primul rand sa rabde,adica sa aiba rabdare (stiu e al dreaq da greu !!!).Si in caz ca acea conducere pamanteasca se dovedeste la randul ei pagana el trebuie doar sa-si marturiseasca credinta,asta daca se ajunge pana acolo.Dar pt altceva el nu are binecuvantare de la Dumnezeu.Crestinul trebuia sa stie ca daca ajunge sub jug strain evident poporul acela are garla de belele pe capul lui, iar acea aparenta robie este doar pt binele lui (stiu ,pare cam aiurea ,ce fel de iubire mai este si asta ?!!!). Pt ca Dumnezeu stie ca omul nu se intoarce de bunavoie ci doar de nevoie. Si daca omul belfereste, caderea urmeaza absolut indubitabil !!! …fara nici un drept de apel.- (cred ca ar trebui studiata si cand le-a dat Dumnezeu crestinilor imparatielumeasca. Adica dupa luptele alea mucenicesti si foarte sangeroase de marturisire a lui Hristos. Mucenicii aia au pus bazele imparatiei crestinilor aici pe pamant. Dar dupa vreo 1140 de ani in care credinta credinciosilor slabise destul de foarte mult, incat ajunsesera aproape chiar sa se faca papistasi, Dumnezeu le-a luat aceea imparatie mincinoasa, asa cum a zis si Sf.Cosma Etolianul, si alta nu le-a mai dat si i-a lasat in robie pe crestini ,cred eu pana la sfarsitul lumii.Care e chiar a cote).
    Al doilea rand,crestinul ar trebui sa stie ca puterea lui Hristos doar in slabiciuni se desavarseste de catre omul pacatos.De aceea am zis mai sus ca viata luxoasa este pricina sigura de cadere pt absolut oricine.Si daca mai stim ca judecata lui Dumnezeu incepe de la casa Lui,adica de la cei din Biserica Lui,iar pe de alta parte ar fi trebuit sa stim ca neamurile sunt judecate de pacate dupa timpul cand masura pacatelor lor s-a umplut,atunci poate nu ne-am mai mira de ce neamurile pacatoase reusesc in multe pana le ajunge judecata lui Dumnezeu iar pe crestini Dumnezeu ii intelepteste cu mult mai repede,aproape pe loc.Iar acest lucru il stim din cartile Macabeilor.
    Nu ar trebui uitat nici faptul ca crestinii au fost avertizati ca in lume necazuri vor avea(de asemenea ei uita ca Hristos a suferit si a primit si o moarte nedreapta dar nu a criticat/cartit ,iar crestinii vor o viata de fiu de boier !!!).Dar au fost incurajati prin celebra fraza: În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea. -oricum e mult de spus pe tema si nu cred ca am acoperit tot ce se putea spune despre aceasta problema usor problematica.
    Personal cred ca pozitia unui crestin vis-a-vis de miscarea legionara si de gardul ei de fier ar trebui evident, dpdv ortodox, sa fie una anti si nu pro.Dar evident sentimentele nationaliste si chiar patriotice,adica falsele sentimente, ne vor face cum s-ar zice un pic mai subiectivi ,mai ingaduitori si usor partinitori.Ceea ce este de inteles. La urma urmei suntem doar oameni si cadem imediat in mirajul sentimentelor fals umaniste.

    PS-Apropos de Romani 11 si Apostolul Pavel si cele zise de el aparent in apararea evreilor.Asa privesc problema si evreii mesianici care cica cred in Hristos dar in stilul care le convine lor ,adica aiurea. Acolo Apostolul zice ca nu a lepadat neamul evreilor de tot si se aduce argument pe sine si cei din treapta lui apostolica.Dar se refera la faptul ca aceia care vor crede ca Iisus este Hristos-Dumnezeu se vor mantui si nu va ramanea mania lui Dumnezeu peste ei.Iar aceia formeaza celebra ramasita a lui Isaia. Iar mai jos Apostolul spune ca dorea sa starneasca/ațâțe macar pe unii dintre evreii ,ca aceia crezand, sa se mantuiasca . Deci accentul cade acolo pe aceasta parte a frazei :
    Doar voi izbuti să aţâţ râvna celor din neamul meu şi să mântuiesc (măcar)pe unii dintre ei.
    Iar un pic mai jos Apostolul arata motivul pt care evreii cazusera :
    Bine! Din cauza necredinţei au fost tăiate
    Iar un pic si mai jos spune cum ar putea evreii sa se intoarca :
    Dar şi aceia, de nu vor stărui în necredinţă
    Acum cineva mai atent ca mine la istorie sa-mi spuna si mie momentul acela glorios cand evreii s-au reintors la credinta in Iisus Hristos si din hulitori au devenit bine-cuvantatori,pt ca eu zau ca am ratat momentul acela !!!
    Si sa nu se uite de faptul ca acela prin care vin unele sminteli ,mai bine i-ar fi fost lui daca nu s-ar fi nascut.Si cred ca acest principiu se potriveste foarte bine evreilor din ziua de astazi.Deci ,in linii mari si mici, eu nu le-am dorit evreilor decat tot binele din lume !!!

   • Ana Elisabeta zice:

    Mă tem că sunt şi eu de acord, adică mi se pare că simpatia pentru legiune (ce nume nefericit…) nu are fundamente ortodoxe nici la marii duhovnici (adică cei mai mari pe care i-am avut noi în ultima vreme – aşa, ca pentru nivelul nostru). Legiunea asta ar fi putut fi ceva interesant dacă n-ar fi fost de la început fundamentată amestecat, pe lucruri şi intenţii bune şi corecte şi pe altele mai puţin bune şi corecte. Acestea din urmă şi-au arătat roadele mai târziu – roade cam indigeste (plumbul cade greu la stomac) ca să fie date de un pom ortodox. Iar articolul demonstrează că legiunea n-a fost în regulă încă de la început, chiar dacă asta n-a fost evident, pentru multă lume, până când n-au început să distribuie cu exces de zel roadele sus-pomenite, şi ar trebui arătat oricui îi arată „căpitanului” o cinstire excesivă – unii chiar vorbind despre el ca despre un sfânt (!!!)

    Şi da, mi se pare o prostie din toate punctele de vedere că există creştini şi mai ales clerici care cred, ba încă unii şi propovăduiesc, că legiunea a fost o mişcare ortodoxă şi deci cine e anti-legiune e anti-ortodoxie şi spălat pe creier de comunişti şi/sau de masoni şi sionişti (în funcţie de generaţie). Lor trebuie să le arătăm articolul cu pricina.

    Mai apare o confuzie, zic eu, la aceşti domni, şi anume că sfinţii închisorilor au fost legionari. Cred că dacă rămâneau legionari şi nu treceau prin suferinţa închisorii, aveau slabe şanse să aibă sfinte moaşte izvorîtoare de mir. Deci ei au ajuns sfinţi mărturisitori şi mucenici în ciuda faptului că au fost legionari, şi nu din cauza acestui fapt. Iar asta se vede şi din faptul că nu toţi sfinţii închisorilor au fost legionari.

   • doktoru zice:

    Asa e.Sfintii inchisorilor nu au ajuns sfinti din cauza apartenentei lor la miscarea legionara, ci din cauza ca au rabdat pana la cap si nu s-au dezis de Hristos nici in inchisorile comuniste ,desi nesimtitii aia i-au supus la tot felul de chinuri inimaginabile pt cei ca noi din generatiile post comuniste.Cred ca daca eram noi in locul lor fugeam ca cainii !!!
    Intradevar unii ii au la inima prea mult pe legionari si chiar se inchina la ei,sau la unii din ei,dar asta este gresit evident.Dar cum am mai spus fiindca au fost de-ai nostrii totusi ,nu trebuie sa-i aruncam deoparte ci sa ne rugam pt ei,cred. Mie imi sunt simpatici intr-un fel.Nu-i dezaprob total.Cred ca daca aveau mintea cea de pe urma nu s-ar fi apucat de nici-un gard.Fie el chiar si de fier .

   • Ana Elisabeta zice:

    De acord!

 8. zcalin zice:

  Hristos a Inviat!

  Da si mie imi place Parintele Mina. Nu uita … a crestinat un evreu.
  M-am gandit sa continui azi cu Biserica a sasea. Uite am gasit si un articol cu parintele, unde mai explica unele lucruri
  (http://www.lumeacredintei.com/reviste/lumea-monahilor/lumea-monahilor-nr-88-octombrie-2014/parintele-mina-dobzeu-va-veni-lumina-mare-asupra-poporului-nostru-de-isi-va-pleca-genunchii-la-rugaciune/)

  „Dumnezeu a acceptat ca sa imparateasca un timp si satana (balaurul), fiara (ideologia materialista) si omul pacatului (antihristul propriu-zis). Dar pentru a-i feri de ispite, Domnul ii va pecetlui pe alesii Sai:

  „După aceasta am văzut a patru îngeri stând la cele patru unghiuri ale pământului, ţinând cele patru vânturi ale pământului, ca să nu sufle vânt pe pământ, nici peste mare, nici peste vreun copac. Şi-am văzut un alt înger, care se ridica de la Răsăritul Soarelui – Răsăritul Ortodox – şi avea pecetea Viului Dumnezeu (îngerul popoarelor creştine din Răsărit, având pecetea
  Dumnezeului creştin). Îngerul a strigat cu glas puternic către cei patru îngeri, cărora li s-a dat să vatăme pământul şi marea, zicând: „Nu vătămaţi pământul, nici marea, nici copacii, până ce nu vom pecetlui pe frunţile lor, pe robii Dumnezeului nostru“. Şi am auzit numărul celor pecetluiţi: o sută patruzeci şi patru de mii de pecetluiţi, din toate seminţiile fiilor lui Israel” (Apoc. 7, 1-4)

  Inainte de venirea lucrarii satanice a lui antihrist, Dumnezeu pune la adapost pe bunii crestini, pe care i-a pecetluit pe frunte – se intelege „Sa nu cada din credinta” in perioada grea a imperiului sovietic. Si intradevar, au fost multi oameni care au dat dovada de statornicie in credinta in Dumnezeu, cand era tagaduita existenta lui. Acestia sunt grupati in patru grupe (cu 3 semintii in fiecare grupa – Apoc. 7,5-8), simbolizand cele patru vanturi, patru puncte cardinale, ceea ce este egal cu „crestinismul universal”.
  144000 este o cifra simbolica, dar se intelege ca e numar mare de credinciosi, care vor fi salvati de caderea amenintatoare de la credinta, in perioada antihristica, caci Satan va pecetlui pe adeptii lui pe frunte si pe mana lor cea dreapta, cu numarul fiarei: „Si numarul ei este 666” (Apoc. 13,18)
  In timpul imparatiei lui Antihrist numai crestinul adevarat mai avea speranta mantuirii care vine de la Dumnezeu. (vezi Apoc. 7,10)

  Pecetea a sasea – Ap. 6, 12-17

  „Şi când El a deschis pecetea a şasea, eu m’am uitat; şi iată, cutremur mare a fost; soarele s’a făcut negru ca un sac de pâslă şi luna’ntreagă s’a făcut ca sângele” (Apoc. 6,12).
  Aici e perioada comunismului si a nazismului, care au adus „cutremur mare” prin primul si al doilea razboi mondial.
  „Si soarele s-a facut negru ca un sac” – prin ateismul care se impunea in Imperiul Sovietic, lumina lui Hristos s-a intunecat; s-a impus un partid cu conceptii materialist-ateiste, care nega prezenta lui Dumnezeu. „Si luna intreaga s-a facut ca sangele” – generatia perioadei comuniste din Imperiul Sovietic a fost prigonita, insangerata.
  „Şi stelele cerului au căzut pe pământ, precum smochinul îşi leapădă smochinele sale verzi când este zguduit de vijelie” (Apoc. 6,13)
  Stelele sunt clerul, ierarhia Bisericii care a fost doborata de pe firmamentul Bisericii, prin prigoana care a fost impotriva Bisericii, in Rusia in special. In Revolutia din 1917, patriarhul Rusiei, Tihon, a fost facut sloi de gheata, legat de un stalp in plina iarna geroasa. Pe ierarhii din tara i-au exterminat prin impuscare, prin munca in mine, prin deportari in Siberia. La fel au exterminat monahismul, si clerul de mir, au desfiintat manastirile si au inchis Bisericile.
  „Iar cerul s-a dat in laturi ca o carte de piele pe care o faci sul …” (Apoc. 6,14)
  Spiritualitatea Bisericii (cerul), intreaga Biserica din cuprinsul Imperiului Sovietic s-a restrans, aproape ca inexistenta si scoasa din drepturile ei, prin interzicerea cultului.
  ” … şi toţi munţii şi toate insulele s-au mişcat din locurile lor.” (Apoc. 6,14)
  In statele din lagarul socialist, prin cutremurul cel mare, facandu-se mari schimbari, conducatorii acestor state au cazut „si insulele – adica tarile – s-au miscat din locurile lor” – si-au schimbat granitele lor firesti.
  „Şi împăraţii pământului şi domnii şi căpeteniile şi bogaţii şi puternicii, şi tot robul şi tot omul liber s’au ascuns în peşterile şi’n stâncile munţilor” (Apoc. 6,15).
  „Împăraţii pământului şi domnii” au fost exterminati, Tarul Rusiei cu intreaga familie au fost executati si inmormantati intr-o groapa comuna.[…] Toti cei puternici au suferit. Iar pe cei care slujisera pe langa domni si bogati i-au deportat in pesteri, in mine, munti, in Siberia. Romanii din toate categoriile sociale au fost exterminati in inchisori, la munci grele, mine de carbuni […]
  A lasat Dumnezeu Biserica sa sufere si ea pentru ca si ea avea partea ei de vina, alaturandu-se asupritorilor, desi Domnul lauda Biserica perioadei comuniste: ” … tu ai pazit Cuvantul Meu si nu ai tagaduit Numele Meu …” (Apoc. 3,8).
  Profetul Daniel (7,25) ne spune si cat va domni antihristul propriu-zis (icoana fiarei celei dintai):
  „Sfintii vor fi dati in mainile lui timp de o vreme, doua vremi si jumatate de vreme.” Acestea se inteleg in felul urmator: „o vreme” este egala cu zece ani, „doua vremi” sunt egale cu douazeci de ani, si inca o „jumatate de vreme” este egala cu cinci ani. Asadar, domnia lui Stalin, incepand din 1917, a fost de 35 de ani.
  Profetic, imperiul Statului Sovietic a durat un ceas. „Şi cele zece coarne pe care le-ai văzut sunt zece împăraţi care încă n’au primit putere’mpărătească, dar care vor lua stăpânire de împăraţi un ceas, împreună cu fiara. Aceştia au un singur gând: şi tăria şi puterea lor i-o dau fiarei. Ei vor porni război împotriva Mielului, dar Mielul îi va birui, pentru că El este Domnul domnilor şi Împăratul împăraţilor; şi cei împreună cu El, chemaţi şi aleşi şi credincioşi [vor birui şi ei]“ (Apoc 17, 12-14).
  Un ceas, adica 60 de minute, care, interpretat inseamna 60 de ani. Prin anul 1929 a inceput sa alipeasca zece repubici. Caderea imperiului a venit dupa 60 de ani de la data intemeierii, iar cu Revolutia din 1989 i-a venit sfarsitul.
  Cam atat. Ramane intrebarea „cum il recunoastem pe antihrist?”, dar asta pe data viitoare.

  • andrei-d zice:

   Legat de parintele Mina Dobzeu…e inca in viata in Husi, la episcopie. Recent l-am vizitat, si am avut o mare bucurie sa vad o asa personalitate! Pacat ca cei ce se ocupa de el, am inteles ca vor sa-i ia din pensie, dar el a tiparit multe carti si intr-acolo mergeau o mare parte din bani. Oricum, pentru jertfa sa merita mai mult resprect, inca o dovada ca majoritatea arhiereilor nu au nici o treaba cu Hristos, si se potriveste cuvantul Mantuitorului ca „aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa”, si semnele ateismului in Biserica sunt din ce in ce mai clare! Doamne ajuta si mergeti cat mai e inca in viata parintele, macar pentru o binecuvintare!

 9. doktoru zice:

  Cea de a sasea perioada,ca aici ramasesem,ar incepe dupa parerea mea la anul 1947,din cauza ca am considerat Eufratul, asa cum am mai spus, imparatia/puterea potrivnica lui Dumnezeu dar care este folosita ca arma de inteleptire in masa impotriva poporului credincios, sau care ar fi trebuit sa fie credincios.Si la trambita a 6 a este scris ca cei 4 ingeri o sa dezlege raul cel mare,Eufratul,care pana atunci statuse legat.Pesemne ca si momentul in care ingerii primesc porunca si glasul acela care se aude din cele 4 coarne ale altarului de aur din fata lui Dumnezeu inseamna ceva ,dar nu-mi dau seama acum.Posibil sa aiba legatura cu cei doi martori ca si acolo se pomeneste de altar.Oricum si cei doi martori aici s-ar incadra,la trambita a 6 a,dupa parerea mea.Iar spre sfarsit ,ei sunt omorati de fiara.Dupa care urmeaza ,dupa cele trei zile si jumatate(care la fel dupa parerea mea,ar fi vorba de 35 de ani,deoarece sustin saptamana ultima a lui Daniel sa fie de 70 de ani si la sfarsitul vremii)sa sune cea de a 7 a trambita si ultima si atunci vine Hristos.Altceva la trambita a 7 a nu ar mai fi.
  Sfarsitul acestei perioade,dupa mine,ar fi in anul 1987 atunci cand sistemul comunist a fost schimbat(adica s-a renuntat la el pt ca isi facuse treaba)iar antihasul si-a pus cea de a treia masca si ultima,adica sistemul democrat capitalist-liberal.Pe care ar dori sa-l exporte in orice loc sub soare din lumea asta.Cu conditia ca ei sa aiba oamenii lor acolo la conducere,adica cozile de topor si tradatoare/vanzatoare a popoarelor din care fac parte.Si unde nu reusesc cu micii primaveri arabe/portocalii vin cu forta bruta a razboiului/revoltelor/revolutiilor pt impunerea pacii si a democratiei sodomite.

  Explicatiune :Pe asta cu cele 3 masti ale antihristului am luat-o de aici ca mi-a placut la momentul respectiv ,dar nu am inteles-o.Pe parcurs ea mi-a venit in minte si am descoperit ca in aceasta periodicizare a Bisericii e folositoare .Pe langa aceasta parintele a zis si de suta de ani a lui Noe plus faptul ca Biserica ,prin lamurire,se va micsora.Mult.
  Sfantul Nectarie de la Optina despre CHIPUL BISERICII DE LA SFARSITUL LUMII
  “În convorbirile sale, Staretul Nectarie nu o data a prevestit timpurile grele care aveau sa vina curând, pregatindu-si fiii duhovnicesti pentru încercarile viitoare. Cu mult timp înainte de revolutie, Domnul i-a descoperit vederea catastrofei ce avea sa fie. Odata, Parintele Nectarie i-a destainuit lui Serghie Nilus ca cineva dintre calugari (nu el însusi) a avut un vis deosebit. Era ca si cum mergea spre Usile Împaratesti, iar acolo i se arata imaginea fiarei apocaliptice. Monstrul si-a schimbat de trei ori înfatisarea, ramânând însa aceeasi fiara.
  Nina D., prin anii ’20, l-a întrebat pe Staretul Nectarie:
  – Se spune ca toate semnele celei de A Doua Veniri s-au împlinit…
  – Nu, nu toate, – a raspuns Parintele. Desigur si cei ce au o vedere simpla observa ca multe se împlinesc, dar celor duhovnicesti li se descopera mai înainte. Biserica era un cerc imens în întreg orizontul, iar acum este un cerculet. Iar în ultimele zile înainte de venirea lui Hristos ea îsi va pastra acest chip: un singur episcop ortodox, un singur preot ortodox, un singur laic ortodox. Eu nu îti spun ca nu vor mai fi biserici, dar Ortodoxia se va pastra doar în acest chip. Tu ia aminte la aceste cuvinte, si întelege ca asa va fi în întreaga lume.
  Si monahia Nectaria l-a întrebat pe Staret despre sfârsitul lumii. El a raspuns:
  … Toate acestea vor fi, dar acestea sunt o mare taina.În zilele lui Noe, Dumnezeu, timp de o suta de ani, a spus ca va fi potopul, dar oamenii nu au crezut, nu s-au pocait, si dintr-o multime de oameni s-a gasit doar un singur drept cu familia lui.Asa va fi si la venirea Fiului Omului”….„Tineti cu tarie Ortodoxia… Noi traim acum timpuri însemnate în Apocalipsa, cele despre care îngerul a strigat: „Vai de cei ce traiesc!” – înainte de venirea lacustelor….

  Trambita a sasea spune:
  Şi a trâmbiţat al şaselea înger: şi-am auzit un glas din cele patru cornuri ale altarului de aur care este’naintea lui Dumnezeu,zicând ….: „Dezleagă-i pe cei patru îngeri care sunt legaţi la râul cel mare, Eufratul “.Şi cei patru îngeri, care erau ţinuţi gata pentru ceasul şi ziua şi luna şi anul acela, au fost dezlegaţi pentru ca să omoare o treime din oameni.Şi numărul oştirilor călărimii era de douăzeci de mii de ori câte zece mii …..Şi caii şi pe cei ce şedeau pe ei i-am văzut astfel în vedenie: aveau platoşe de foc şi de iachint şi de pucioasă, iar capetele cailor semănau cu capetele leilor, şi din gurile lor ieşea foc şi fum şi pucioasă.De aceste trei plăgi au fost ucişi o treime din oameni: de focul şi de fumul şi de pucioasa care ieşea din gurile lor;pentru că puterea cailor le este’n gură şi’n cozi; căci cozile lor sunt asemenea şerpilor: având capete, vatămă şi cu acestea.Dar ceilalţi oameni, care n’au murit de plăgile acestea, nu s’au pocăit de faptele mâinilor lor: să nu se mai închine demonilor şi idolilor…

  Deci despre Eufrat am zis;mai departe despre nr.ostirii calarimii zic unii ca ar fi de 200 de milioane.Posibil.Vedem insa mai departe ca Apostolul ii vede in vedenie ca cei de pe cai,posibil si caii,aveau platose diferite de lacustele de la trambita a cincea si nu mai erau de fier ci de foc.Asta ma duce cu gandul ca cei de deasupra lor posibil sa fie dracii care ii conduc,deoarece platosele imprumuta din firea acelora ,adica focul.- Iar zalele cele ca focul şi ca iachintul şi ca iarba pucioasă socotim că închipuie, că duhurile cele viclene au fire din văzduh şi lucrări arzătoare ca şi focul.
  Aici lacustele par a nu mai avea asemanare de cal ci sunt cai cu capete asemanatoare cu ale leilor ,deci vatamarea provocata celorlalti este cu mult mai mare.- Iar capetele cailor ca ale leilor, închipuiesc firea lor cea aducătoare de moarte şi sălbatică. Lucru care se va vedea mai departe.
  Din gurile lor iesea foc,fum si pucioasa.Fumul am mai zis ca este invatatura mincinoasa,paganeasca,ereziile.Dar focul si pucioasa mi-a amintit de episodul Sodoma.Si acolo este scris ca : Atunci Domnul a făcut să plouă peste Sodoma şi Gomora pucioasă şi foc de la Domnul, din cer .
  Deci cred ca se arata prin acestea,foc si pucioasa, pedeapsa cu care se vor pedepsi aceia,din cauza pacatului asemanator cu cel al Sodomitenilor.Si daca ne uitam in jur vedem ca parca cea mai mare reclama se face acceptarii homosexualitatii.Si asta cu foarte mare agresivitate. Parca nimic nu-i atat de mult promovat ca drepturile cetatenesti ale gay-lor ,iar acest lobby puternic este realizat de catre SUA oriunde au acces,si mai ales in tot occidentul.La noi la ortodocsi ,este mai subtire deocamdata, dar daca mai dureaza mult s-ar putea sa faca astia homosexualitatea obligatorie !!!
  Si arata ca de acest pacat grozav se fac vinovati o treime din oameni.Biblia de obicei cand se refera la oameni care au cunostiinta adevarului si a lui Dumnezeu si pesemne ca nu sunt chiar atat de pacatosi le spune oameni.Iar celor care sunt cazuti in paganism si au uitat de Dumnezeu si sunt in pacate foarte grele le sunt adresate o gramada de denumiri de animale gen dobitoace, caini, boi, tauri, vitei, inorogi etc.

  Iar despre puterea cailor care o au in gura si in cozi,cred ca este vorba de invataurile false cu care amagesc pe crestini.Si cu asta ma refer la noul val de new-age-isme care a avut un star incepand de pe la jumatatea sec.XIX lea.Atunci s-au pus bazele serioase paranormalului,bioenergiei-rezonantei,para-psiho si alte pupu care au prins atat de bine la publicul vestic incat a ajuns si pe la noi cu o gramada de chestii gen astrologii,chiromantii,tot felul de magii albe sau negre combinate cu seducatoarele religii si filozofii asiatice dar remodelate pt occidentali ca sa le inghita aia mai bine si multe altele pe care le stie toata lumea.Dupa 1989 s-a dat drumul la liber la toate amagirile astea inselatoare si seducatoare si in spatiul ortodox.Spatiu care ramasese pana in aceea vreme,datorita comunistilor,destul de virgin.Nu stiu cati magicieni, satanisti, hipnotizatori, paranormali, astrologi, vrajitori,spiritisti, radieztezisti, adepti yoga si karate si cati gay declarati si la vedere erau pe vremea lui nea Ceausescu.Dar dupa momentul 1989 nr acestora s-a marit exponential.Eu din ce am citit cel putin pana dupa cel de al doilea razboi mondial gay-ismul era un pacat foarte grav condamnat de catre toata societatea.Inclusiv de catre catolici si de catre puritanii de neo-protestanti din America.Dar in ziua de azi no more.Lozinca gay and proud flutura pe multe curcubee.La multe manifestatii pro-gay.Oricum si unii din sfinti au zis ca acest pacat de sfarsit de lume va fi ca o plaga foarte extinsa la fel ca pe vremea lui Noe.
  Si cu aceasta ajung la cozile cailor care acum sunt de serpi si am zis ca acestea vatama cu mult mai grav decat cozile de scorpion.Si o sa redau talcuirea Sf.Teofilact al Bulgariei la acestea doua ,ca pe site cine stie unde s-or mai gasi :
  Căci „şerpi” şi „scorpii” sunt taberele dracilor, care se târăsc pe jos. Iar câţi rănesc în chip mai arătat, aceştia sunt „şerpi”, iar câţi [rănesc] mai nearătat [tainic, nevădit], aceştia sunt „scorpii”. De pildă, dracul curviei şi al uciderii este „şarpe”, pentru că în chip arătat împinge în răutăţi, iar acela care ca şi cum din pricina bolii îl pleacă pe om să se îndeletnicească cu băi şi ungeri cu miresme şi alte dezmierdări, un drac ca acesta se numeşte „scorpie”, fiindcă nu are boldul arătat, ci prin ascuns se sârguieşte a căuta [purta grijă] de trup, ca să-l arunce pe omul cel care i se pleacă în mare cădere.
  Iar ceilalti oameni care nu au cazut in aceste pacate mari,adica sodomia si invataturile eretice,au cazut in cea a inchinarii la idoli,adica in materialism.Pt.ca stim ca astazi toti se agita pt bunurile materiale,avantajele banesti,tot ceea ce tine de confortul si luxul cat mai epatant, depunand toate eforturile in aceasta directie .Si stim ca aceasta este inchinare la idoli,iubirea de arginti.Cum s-ar zice, il vand pe Hristos ,inca o data,pt un pumn de arginti.

  Iar la biserica din Filadelfia spune asa:
  Ştiu faptele tale – iată, am lăsat în faţa ta o uşă deschisă pe care nimeni nu poate s’o închidă –; că tu ai putere mică şi Mi-ai păzit cuvântul şi nu Mi-ai tăgăduit numele.Iată, din sinagoga Satanei ţi-i dau pe cei ce-şi spun iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se’nchine înaintea picioarelor tale şi să-şi dea seama că te-am iubit.Pentru că tu ai păzit cuvântul răbdării Mele , şi Eu te voi păzi pe tine de ceasul încercării, cel ce peste toată lumea va să vină ca să-i încerce pe cei ce locuiesc pe pământ.Vin curând; ţine ce ai, pentru ca nimeni să nu-ţi ia cununa.
  Din punct de vedere simbolistic tot ce am gasit pe net a fost denumirea de : dragoste de frati.Recunosc ca nu am reusit sa incadrez aceasta denumire la perioada respectiva ,adica 1947-1987,din cauza ca trupul Bisericii primind multe lovituri se tot micsoreaza si asta nu stiu cum s-ar reflecta in dragostea de frati.Sau s-ar putea sa nu fi nimerit eu bine expresia simbolica corespunzatoare.Pana o-i gasi altceva o pun pe aceasta.
  Iisus ne spune ca Biserica atat de mult a scazut incat de abia mai are o putere foarte mica in lume.Totusi Iisus nu o lasa sa cada de tot si ii da un un ajutor,aceasta ar insemna usa deschisa.Calea cea stramta o gasesc din ce in ce mai putini.Toti aleg calea cea lata a pierzarii.Deci pana la sfarsitul lumii Iisus tine Biserica pt ca cei ce voiesc ,sa poata sa se mantuiasca.Adica cei ce tin credinta si marturisirea cea buna si nu-l tagaduiesc pe Hristos pt amagirile de scurta durata ale acestei perioade.De aia cred ca acestei biserici i s-ar fi potrivit , poate, ma bine zicerea de ramasita a ramasitelor.
  Acum referitor la cei din sinagoga satanei ,iudeii cei mincinosi,s-ar putea referi la crestinii falsi sau la evreii noi aparuti la scena mondiala in mod oficial.Nu stiu ce sa zic.Nu inteleg cum acestia vor veni si se vor inchina Bisericii Ortodoxe?; sau poate unii dintre ei vor trece la adevarata credinta din mila lui Dumnezeu ca sa se mai mantuiasca putini dintre ei?
  Dar in schimb anunta Biserica,adica crestinii, ca va fi ferita de viitoarele necazuri care vor veni asupra lumii in curand.Cred eu ca la sfarsitul perioadei,chiar inainte de cea de a 7 a trambita. Necazuri pe care eu le inteleg,uitandu-ma la ora actuala pe glob ,ca fiind tot felul de fenomene naturale devastatoare,care par a se intensifica tot mai mult si sa ia o amploare nemaivazuta niciodata.Ma uit la America si vad o gramada de calamitati naturale :cicloane,taifune,tornade ,incendii garla !!! ,tot felul de avarii tehnice la inventiile omului din ultima suta de ani realizate cu ajutorul minunilor tehnologiei nou inventate/descoperite de om.In minunile stiintei acesteia, personal cred, ca si dreaq si-a bagat nitelus coada.Poate si coarnele cu tot cu copite !!! Cine stie cate herghelii putere or fi ?!!!
  Deci din cauza rabdarii ,in credinta adevarata,pana la sfarsit Iisus le promite crestinilor mantuirea. Cam asta pare conditia de baza.De aceea am zis ca credinta ,in ultimele zile,va fi o adevarata virtute din cauza ca va fi atat de rara si de scumpa la vedere,multi fiind atrasi de relele invataturi ale antihristului .
  De aceea Iisus le spune crestinilor si ii si avertizeaza in acelasi timp ,ca si la biserica Pergam unde se zice :Eu vin la tine curand; asa si aici Iisus zice chiar mai degraba :Vin curand;ceea ce ar parea o si mai multa scurtare a timpului.O urgenta,o grabire.Vin curand,adica sunt la usa.Pt ca la ultima biserica ,Laodiceea,sta scris : Iată, Eu stau la uşă şi bat.Aici nimic nu mai este iminent.S-a terminat.Totul este prea tarziu.Iisus nu mai are decat sa deschida usa si sa arunce o privire si antihristul si toate fiarele si toti cei pacatosi sunt dusi pe vecie.Amin.

  Cam atat si la cea de a sasea perioada a Bisericii.Din opiniile mele.
  PS-Aici intrau si unele explicatii despre cei doi martori,fii unsi,doi maslini,ai lui Dumnezeu .Am zis despre ei cate ceva mai sus ,dar ar mai fi.Trebuie sa ma mai gandesc ca sa iasa ceva mai coerent.

  • zcalin zice:

   Hristos a Inviat!

   Doktoru … nu te dezminti … imi place ce ai scris. Mi-a placut observatia ta ca la biserica din Pergam, Mantuitorul zice: „Eu vin la tine curand”, apoi la cea din Filadelfia: ” vin curand (adica sunt la usa)” si in final, la cea din Laodiceea (in perioada noastra): „Iată, Eu stau la uşă şi bat.Aici nimic nu mai este iminent. S-a terminat. Totul este prea tarziu.”
   Am ramas dator cu intrebarea cum il cunoastem pe antihrist (aici suntem la Biserica din Filadelfia), din zicerile batranului parinte Mina:
   „In conceptia lui, Satan si-a propus sa faca un imperiu asemenea celui roman, care in primele secole, a prigonit Biserica primara. Satan a organizat imperiul, iar antihristul duce la indeplinire acest imperiu organizat, fiind al saptelea cap dintre cele sapte capete, din care se ridica zece coarne. Cele zece coarne sunt cele zece republici din Statul Sovietic, care, toate adera la constituirea imperiului antihristic. Omul faradelegii, antihristul propriu-zis este Stalin. In imperiul lui, Biserica este umilita, cuvantul Evangheliei lui Hristos este umbrit, intunecat ca si cum ar fi acoperit cu un sac. Aceste profetii s-au implinit in zilele noastre.

   Dupa ce ilcunoastem pe antihrist?
   1. Va veni in mumele sau propriu (Ioan 5,43); Mohamed a venit in numele lui Allah.
   2. Se va inalta „mai presus de tot ce se numeste Dumnezeu” (II Tesaloniceni 2,4) i se va canta slava ca lui Dumnezeu.
   3. „si nu va baga in seama pe nici un alt dumnezeu, caci el se va ridica deasupra tuturor” (Daniel 11,37)
   4. Se va aseza el „in templul lui Dumnezeu, dandu-se pe sine drept Dumnezeu” (II Tesaloniceni 2,4); adica facandu-se pe sine dumnezeu, se va ivi si va sedea in cuprinsul Bisericii crestine.
   5. Nu va stapani peste intreaga Biserica crestina, ci numai pe a treia parte: „iar coada lui (a balaurului) tara a treia parte din stelele cerului si le-a aruncat pe pamant” (Apoc. 12,4).
   6. Puterea de stralucire a lui Hristos se va stinge: „… soarele s-a facut negru ca un sac de par …” (Apoc. 6,12).
   7. Lumea crestina va fi insangerata: „… si luna intreaga s-a facut ca sangele …” (Apoc. 6.12).
   8. Clerul a cazut din cinstea pe care o avea, i s-a stins puterea de iluminare, caci sunt tarati de coada balaurului si aruncati la pamant: „Si stelele cerului au cazut pe pamant …” (Apoc. 6.13).
   9. Aratarea lui se va face prin puterea Satanei (adica a falsei stiinte); in aceasta vor consta minunile lui (II Tesaloniceni 2,9).
   Corpul puterii antihristice, de la intemeierea Bisericii si pana ii vine pierzania, este acesta: Imperiul Roman, cu imparatii persecutori, pana la Iulian Apostatul inclusiv, care sunt cinci la numar. Al saselea imparat este filosofia pagana inviata prin Renastere (tanti Izabela – nota mea), iar al saptelea este antihristul propriu-zis, numit si proorocul mincinos (Apoc. 13), „omul nelegiuirii, fiul pierzarii” (II Tesaloniceni 2,3)”.

   Data viitoare, despre pecete.

   • zcalin zice:

    Ma voi opri aici cu talcuirea batranului parinte Mina Dobzeu despre Apocalipsa. Dansul e batran si foarte bolnav. Din respect si pentru a nu sminti am sa dau aici un link cu parintele Mina. Se pare ca e in mari chinuri sufletesti. Are nevoie mai mult ca oricand de rugaciunile noastre. Dumnezeu prin Harul Sau sa-i aduca lumina adevarata si mantuitoare sufletului sau. Doamne ajuta.
    https://danielvla.wordpress.com/2015/05/05/parintele-mina-dobzeu-are-viziuni-ceresti-sau-delireza-ingerii-si-sfintii-i-se-arata-sau-este-inselat-de-diavoli/

   • Cam dur articolul asta. E clar ca parintele delireaza, asa ca nu vad de ce s-ar pune problema ca e „in inselare”. Sa nu uitam ca ultimii sai ani nu au fost deloc fericiti si poate ca atatea suferinte (cumulate si cu altele mai vechi) si-au spus cuvantul pana la urma. Cata jertfa intr-o viata de om!

   • zcalin zice:

    Nu stiu prietene, Andrei Dinu. In clipa asta parintele are nevoie de rugaciunile noastre.

   • Asa este. Si asta trebuie sa facem.

   • doktoru zice:

    Pacat ca te opresti prietene zcalin din notificarile tale,oricum sper sa-ti revii repede.Iar despre parintele Mina,nu stiu ce sa zic.El este batran ,am inteles ca are 94 de ani si plin de boli,nu trebuiau sa-l filmeze asa.Pt unii este un pic mai smintitor,ca sa zic asa in vechiul limbaj.Nici mie nu-mi place.Mi-am adus aminte ca am vazut pe net tot asa,o filmare cu parintele Fageteanu.Si tot asa aproape, dar mai bine un pic totusi,abia putea sa vorbeasca nu prea se mai intelegea ce spunea si mi s-a parut usor degradant pt el ca i-a primit pe magarii aia care au vrut sa filmeze nu stiu ce cuvinte intelepte.Nu prea am apreciat deloc.
    Totusi tin sa mentionez ca parintele Mina desi vorbea destul de greu (mai repede cred ca avea probleme sa exprime cuvintele si partea fizica nu-l mai ajuta) a zis bine chestiile alea despre armata lui antihrist a comunistilor.Si a zis ca a luptat cu antihrist si, dpmeudv, el are dreptate.Cred ca cu mia aia si inca sapte sute de ani a vrut sa zica altceva decat s-a inteles.Deci nu a aiurat prea mult,parerea mea.
    Singura chestie usor mai si-fi a sunat planeta venus cu oamenii aia si cu activitatile lor si cu muntele de nisip.Dar daca ai crede ca parintele a zis fara sa vrea ceva dintr-o oarecare viziune sa stii ca acteva lucruri de acolo in mod alegoric prind inteles.Deci eu nu-l blamez de nici o culoare.Chiar am apreciat talcuirea lui a Apocalipsei ca nu era in duh pitonicesc protestant,neo-,sau catolic.
    Multi au picat in aceasta inselare de a explica fizic-materialist Apocalipsa si de aceea inca bajbaie fara sa poata sa zica nimic concret decat:poate aia ,poate ca ailalta,poate asa,poate pe dincolo…numai poate si poate.
    O sa il pomenesc si eu in putinele mele rugaciuni ca sa nu se mai chinuiasca si sa scape de aici din valea mortii si sa se inalte la Hristos ca eu banuiesc ca si-a terminat alergarea,credinta a pastrat-o si acum a venit timpul incununarii.Amin.

  • doktoru zice:

   Bogdaproste,sa fie primit si-ntru-un ceas bun !!!…cum s-ar zice.
   Stii ce vreau sa-ti spun;este despre cele 7 imparatii sau muntii aia de la Apocalipsa.Acolo e o mica problema pe care sfintii din vechime aproape ca ii dadusera de cap.Dar mai avea ceva la ea pt ca ei traiau inca pe timpul imperiului roman si acesta inca nu cazuse .Si nici nu cred ca stiau cum vor evolua lucrurile prin istorie dovada ca nici un sfant nu a zis de revenirea evreilor vreodata inapoi la Ierusalim.Au zis ca daca au cazut asa vor ramane pana la sfarsit.Aici sunt doua posibilitati fie sfintii nu au gresit ceea ce inseamna ca acesti evrei ai zilelor noastre nu-s evrei; fie au gresit,lucru care inseamna ca astia sunt evrei cu adevarat,lucru de care eu ma cam indoiesc,si Dumnezeu le-a mai dat o sansa de pocainta la sfarsitul lumii.Sau ,in prima varianta,acei evrei falsi au preluat o data cu religia mozaica si blestemul iudeilor si cu ajutorul acestuia si al diavolului au ajuns sa reprezinte pe fiul faradelegii de la sfarsitul vremurilor.Cred totusi ca prima varianta ar parea mai buna…
   Vreau ca sa arat o alta parere de a mea in legatura cu cele 7 imparatii,ca sa vezi cum ti se pare.E un fragment de text din Sf.Chiril al Ierusalimuli la Cateheza XV,parca,unde se vorbeste despre antihrist.

   N-am născocit noi aceste învăţături pe care vi le spunem; ele sunt aflate din dumnezeieştile Scripturi pe care le primeşte Biserica şi mai cu seamă din profeţia lui Daniel, de curând citită. Şi arhanghelul Gavriil a tălmăcit-o, şi spune aşa: “Fiara a patra va fi a patra împărăţie pe pământ; ea va întrece toate împărăţiile” (Daniel 7, 23). Părinţii bisericeşti ne-au predat că aceasta este împărăţia romanilor. Cea dintâi împărăţie mare a fost împărăţia asirienilor; a doua, a mezilor şi a perşilor la un loc; iar după acestea, a treia, a macedonenilor; a patra împărăţie este cea de acum, a romanilor (aici este o mica lamurire de facut,uitandu-ne in Apocalipsa 17 vedem ca scrie la taina femeii si a fiarei ce o poarta cu sapte capete si zece coarne,iar cele sapte capete sunt si sapte imparati dintre care la momentul cand a fost scrisa Apocalipsa ,adica prin anul 95,imparatia romanilor inca era la putere iar aceasta stim de la Sfintii Parinti ca era cea de a patra fiara de la Daniel,ori la Apocalipsa se scrie ca cinci imparati/imparatii deja cazusera ceea ce ne face sa recapitulam inca o data vechile imparatii:prima cea a asirienilor,cea de a doua a babilonienilor,cea de a treia a mezilor si persilor, cea de a patra a grecilor, cea de a cincea si ultima a romanilor iar toate acestea au avut un singur punct comun ,acela al imparatiei lui Israel,iar fiindca imparatia romanilor aparuse ultima in plan istoric ne face sa credem ca era cea de a sasea imparatie ,iar imparatia lui Israel se incadreaza in cele cinci imparatii cazute .Din cele scrise mai departe in Apocalipsa zice ca ar mai fi o a saptea imparatie care va fi dar va sta foarte putin si apoi fiara care a fost si nu este dar iarasi va veni este evident ca va fi imparatia lui Israel,care va fi reinfintata inca o data dar la o scara mult mai mare de vreme ce are stapanire in intreaga lume dar va merge catre pieire,caci mai mult de 70 de ani nu o ingaduie Dumnezeu, pt.ca se vede cum ca din cauza evreilor anarhia a cuprins tot pamantul. Iar imparatia a saptea mi se pare a fi forma asta guvernamentala,asa zisa democratica, de conducere a natiunilor- adica o imparatie dar fara imparat- care pare a co-exista in acelasi timp cu fiara cea de a opta – dar posibil sa fie si sistemul comunist-bolsevic care a durat doar 70 de ani,adica destul de putin/ sau poate amandoua deodata in ultima 100 de ani cum am mai zis). Mai departe Gavriil tâlcuieşte şi zice: “Cele zece coarne ale ei înseamnă că zece împăraţi se vor scula; după ei se va scula un alt împărat, care va întrece în răutăţi pe toţi cei dinaintea lui” (Daniel 7, 24). Gavriil nu spune că va întrece în răutăţi numai pe cei zece, ci pe toţi cei dinaintea lui. “Şi pe trei împăraţi va umili” (Daniel 7, 24); adică pe trei dintre cei zece dinaintea lui. Iar dacă va umili pe trei dintre cei zece, urmează că el va împărăţi ca al optulea împărat. “Şi cuvinte va grăi, spune Gavriil, împotriva Celui Preaînalt”(Daniel 7, 25). Bărbatul acesta va fi hulitor şi nelegiuit; nu va moşteni împărăţia de la părinţii săi, ci va răpi domnia prin vrăjitorie.

   Tot de la Sf.Chiril care zice :
   Dar după cum la prima Lui venire, când avea să Se întrupeze şi se aştepta ca Dumnezeu să Se nască din Fecioară, diavolul a căutat să batjocorească acest fapt prin aceea că a născocit mai dinainte cu viclenie în idolatrie zei falşi care se nasc şi care au fost născuţi din femei, cu intenţia, după cum socotea el, de a nu se mai da crezare adevărului, o dată ce a pus minciuna înainte, tot astfel, când are să vină Adevăratul Hristos la a doua Sa venire, potrivnicul, luând ca pricină aşteptarea celor fară de răutate, şi mai cu seamă a celor din tăierea împrejur, va aduce un vrăjitor foarte iscusit în înşelătoarea şi reaua artă a fermecătoriei şi vrăjitoriei; acesta va răpi stăpânirea împărăţiei romanilor şi se va numi în chip mincinos pe sine însuşi Hristos; iar prin această numire de Hristos va înşela pe iudeii care aşteaptă pe Mesia, iar pe neamuri le va amăgi prin nălucirile sale vrăjitoreşti.
   Acest Antihrist prezis va veni când se vor plini vremurile împărăţiei romanilor şi se va apropia deci sfârşitul lumii. Se vor scula deodată zece împăraţi ai romanilor, poate în diferite locuri, şi vor domni în acelaşi timp. Al unsprezecelea împărat după aceştia este Antihrist, care va răpi stăpânirea romană prin vrăjitoriile sale (Daniel 7, 24). Pe trei dintre împăraţii care vor domni înaintea lui “îi va umili” (Daniel 7, 24), iar pe ceilalţi şapte îi va avea sub stăpânirea sa.

   Vreau ca aici sa arat,inca o data,cum zice sfantul de antihrist si-l face vrajitor si spune despre acesta ca rapeste stapanirea imparatiei romanilor,adica el nu mosteneste acea imparatie ci o fura silit de la cei indreptatiti ca sa o mosteneasca.
   Ori noi stim de la Daniel despre fiara a patra de fier si despre cele 10 coarne care sunt cele 10 imparatii care au urmat imperiului roman din momentul anului 1453 cand acesta s-a destramat definitiv si mergem in mod normal pana la 1918 sau maxim in 1944/45 dupa cel de al doilea razboi mondial cand stim ca monarhiile au fost abolite.Deci mergand pe aceiasi logica momentul maxim al aparitiei antihasului va fi pana in maxim sfarsitul WW2.Pt ca atunci au disparut in mod sigur cele trei coarne smulse de la Daniel,urmand ca celelalte 7 sa fie deja ale antihasului sau supuse lui.
   Dar revenind la primele 6 imparatii care sunt aratate la Apocalipsa 17,vedem ca 5 cazusera deja iar a 6 a era,iar noi stim ca cele 4 fiare de la Daniel sunt:babilonienii,mezii-persii,grecii-macedonienii si romanii(vedeti ca nu au fost date de inger acolo numele lui Nabucco ca imparat,sau al lui Cirus al persanilor,sau chiar al lui Alexandru Macedon sau al vreunui imparat roman gen Cezar,Tit,Vespasian etc din cauza ca nu ei erau importanti ca nume ,ci existenta imperiului in care se vor succede mai multi imparati,neimportanti ca nume, dar cu lucrare asemanatoare adica pagani).
   Si vedem ca dupa ingerul de la Daniel romanii erau a patra imparatie,dar ingerul de la Apocalipsa imi arata ca imparatia romanilor era a sasea din cauza ca cinci cazusera deja la acel moment cand Apostolul vedea cele despre Apocalipsa pe la anul 95.
   Deci vom reveni la calculul acelor imparatii,si daca vom pleca cu asirienii,apoi cu babilonienii,apoi cu persii si apoi cu grecii si la urma cu romanii suntem tot la cinci imparatii si nu 6-din cauza ca ingerul spusese ca 5 cazusera deja si romanii erau cea de a 6 a imparatie.
   Avem o veriga lipsa,iar acea veriga lipsa este evident fosta imparatie a evreilor care a avut tangente cu restul celor cinci din cauza ca prin toate cele 5 imparatii Dumnezeu inteleptea,cum s-ar zice,pe poporul sau cand se departa si apostazia.
   Eu cred ca imparatul Gog reprezenta alternativa ultima si cea mai rea de pedepsire a poporului lui Dumnezeu pesemne cand pacatele erau prea strigatoare la cer.Pedepsire care se face evident printr-o imparatie potrivnica lui Dumnezeu care mai apoi ,la randul ei,se pedepseste si ea dupa ce termina treaba care ii este ingaduita de Dumnezeu.
   Asa de exemplu prima oara Dumnezeu a pedepsit regatul de nord al Israelului dupa vreo aproape,200 de ani de apostaziere totala.Cine a citit Biblia stie ce zic. Iar pedepsirea aceasta totala a fost facuta prin asirieni,prima imparatie.
   Cea de a doua pedepsire a ramasitei iudeilor a fost facuta prin babilonieni.A fost o pedepsire grea dar totusi si cu un pic de mila din cauza ca Iuda ,regatul de sud, a fost protejat pana la aparitia lui Hristos.
   A treia pedepsire ,tot a iudeilor,care la fel, tot apostaziau ,a fost facuta prin greci, mai precis prin Antioh Epifanul care i-a umilit rau de tot pe evreii din aceea vreme. Inclusiv templul lor.A fost o inteleptire scurta dar foarte sangeroasa pt a-i lamuri pe aceia in credinta exact cum a spus Daniel cand zicea de cele 1290 de zile. De fapt din calculele mele dupa Biblie evreii au avut exact 40 de ani de razboaie cam nasoale in acea perioada a celor 4 aripi ale leopardului,adica urmasii lui Alexandru cel Mare.E scris de altfel si la Macabei pt cine vrea sa calculeze.
   A patra inteleptire ,dar definitiva ,tot pt iudei a fost ,si a fost realizata prin romani.Acum evreii chiar fluierasera in biserica !!! Toata lumea stie de razboaiele iudaice ,cand intr-un interval de aproximati 70 de ani,ceva gen 66-135 anii,romanii chiar i-au imputinat la sange pe evrei.
   Si aici ar trebui sa recapitulam cele despre aceste 6 imperii.Deci evreii au fost pedepsiti prin asirieni iar acestia prin babilonieni.Apoi tot evreii au fost pedepsiti prin babilonieni,iar acestia prin mezi si persi.Acestia in schimb nu au mai avut treaba cu evreii dandu-le voie sa-si reconstruiasca inapoi cetatea si templu in Ierusalim asa cum le promisese Dumnezeu prin Ieremia.
   Ajungand inapoi acasa ,evident ,evreii au inceput iar sa uite totul si sa apostazieze. Mai ales cu epoca elenismului si atractia catre culturile straine cu scolile lor de filozofii si universitati si celebrele olimpiade grecesti.Si evreii au inceput sa traga catre obiceiurile paganesti ale neamurilor lasand deoparte vechea lege a lui nea Moise si chiar uitand sa se mai beleasca !!! Atunci Dumnezeu prin greci le-a trimis iar o mana de ajutor ca sa nu mai uite si sa se intoarca de unde au plecat aiurea.
   Si prin greci, Dumnezeu a trimis a treia inteleptire a poporului ramas.Iar grecii la randul lor au fost sparti de romani.
   Cand evreii in anul 30 au facut ultima lor greseala ,au fost nu inteleptiti ci foarte aspru pedepsiti prin romani.Am zis aproape 70 de ani,pesemne cu mici pauze de refresh !!!
   Deci s-a plecat de la evrei prin asirieni,apoi prin babilonieni,apoi prin mezi si persi,apoi prin greci-macedonieni,apoi prin romani se ajunge iar la evrei .Numai ca acum ei nu mai sunt poporul lui Dumnezeu ci au ajuns la randul lor in mana lui Dumnezeu un mijloc de inteleptire in masa a poporului lui Dumnezeu,care sunt crestinii.
   Problema care o vad eu ar fi care este cel de-al 7 lea imparat,acela care are de stat putin inainte de a veni antihrist ca cel de al 8 lea ?Si m-am gandit ca ar trebui sa-l regasesc intre 1917 si 1947,sau cel mult 1987.Si singura chestie care-mi vine in cap este perioada de 70 de ani bolsevic-comunista dintre exact acesti ani,adica dintre 1917 si 1987.Alt raspuns pana acum nu am.
   Sau poate perioada de dupa abolirea monarhiei care incepe de la 1917 si duce din ce pare pana la sfarsit ,in care sunt imparatii,adica democratii/republici,dar fara imparat si se conduc intr-un fel prin voia poporului,adica prin alegeri libere.De aceea zic imparatie dar fara imparat.Din aceasta cauza este scris ca nici nu are de stat mult.ca-i pe sfarsit de lume.
   Intr-un fel s-ar incadra,aceasta perioada de mai sus, deoarece timpul antihristului este impartit in doua cel putin(ma refer la cei 7 ani cunoscuti si cu jumatatile aferente).Si se stie ca prima parte e linistit iar in cea de a doua devine un pic mai agitat !!! Ori eu sustinandu-mi teza de doctorat !!! cu cei 70 de ani care impartiti in doua si inceputi de la 1987 ,mie prima parte a antihasului mai cool mi se termina pe la 1982 si de atunci ar trebui sa inceapa cea de a doua parte agitata de inca 35 de ani.

   Deci ceva asa vad eu cei 7 imparatii plus 1 ,care este antihasul,care intr-un fel se repeta.
   Vream sa zic si de Gog ca are legatura si el cu antihristul dar mai trebuie sa ma mai documentez si sa mai citesc(despre Gog se mai poate citi si la Numerii 24; 1Paralipomene 5; Iezechiel 38 si 39;Amos 7 si Apocalipsa 20.Dar de asemenea si cele cu Agag sunt la fel cu Gog adica 1Regi 15;Estera 1-3-8-9) .Si asa am zis ca zic si de Iov si leviatanul ala si mai am si la cea de a 7 a biserica.Plus ca inca nu am terminat cu Sf.Chiril al Alexandriei si altele !!!…

   • Ana Elisabeta zice:

    Nu-i aşa că ar putea fi şi împărăţii fără împărat? Mai ales dacă definim împărăţiile ca state supranaţionale, în care un neam stăpâneşte peste alte neamuri.

    Nu înţeleg, totuşi, cum sunt numărate aceste împărăţii. Care sunt cele relevante? Sunt poate cele care au avut de-a lungul timpului stâpânire asupra Ierusalimului?

   • doktoru zice:

    Pesemne ca pot fi si imparatii si fara imparati ,precum vedem intr-un fel in zilele noastre ca se intampla si nu mai sunt ca altadata regate si imparatii,ci toate transformandu-se in republici si alte democratii prezidentiale.Anarhia instalandu-se peste tot in lume.Si s-ar putea ca un stat care are in componenta mai multe natiuni sa fie reprezentantul echivalent-actual al vechilor imparatii. Posibil.
    Nu cred ca am inteles prea bine sefa intrebarea.La ce te-ai referit cand ai intrebat de acele imparatii si de relevanta lor ?
    Imparatiile ,cele amintite la Daniel si Apocalipsa, sunt cele aratate in special la Daniel 7.Acolo au vazut si Sf.Parinti si in functie de explicatiile ingerului date lui Daniel s-a putut constata ca acelea erau urmatoarele: imparatia babiloniana,apoi a doua cea a mezilor si a persilor,apoi a treia cea a grecilor si a patra care nu e declarata de inger la Daniel cei din vechime au vazut ca era reprezentata de imparatia romana.Deci in total 4 fiare,4 imparatii.Fara nici o mentiune de vreun imparat.
    Dar la Apocalipsa ingerul acela pomeneste de faptul ca 5 cazusera si cea de a 6a care inca mai era la vremea aceea,si avea sa mai fie inca 1000 si ceva de ani,era de fapt imparatia romana.Asa ca mai trebuiau inca 2 imparatii dintre care una neaparat trebuia sa fie in dublu exemplar in toate cele 8.Asa ca eu am reconsiderat acele imparatii si am constatat ca pot adauga la primele 5 imparatii si pe cea a asirienilor si cea a vechiului Israel.Ca mie imi dadea bine in calculele probabilitatilor. Din cauza ca toate aveau un singur punct in comun.Care evident ca nu e stapanirea la un moment dat a Ierusalimului ,ca asa si imperiul otoman a cucerit cateva sute de ani orasul dar el nu este luat in calcul.Eu cred ca toate imparatiile trebuie sa aiba legatura cu poporul lui Dumnezeu .

   • Ana Elisabeta zice:

    Bun, primele patru împărăţii sunt explicate, asta ar trebui, probabil, să ne ajute să descoperim o regulă după care să fie determinate şi celelalte? Am presupus varianta cu stăpânirea asupra Ierusalimului. Dacă e vorba de cei care le-au aplicat corecţii, uneori definitive, evreilor, atunci poate ar trebui inclus şi al treilea Reich? Nu ştiu, am impresia că ceva îmi scapă şi foarte probabil nu e doar o impresie.

    Şi ştim care trebuie să se repete?

    Apropo de rămăşiţa evreilor: aşa se şi vede, că foarte puţini dintre ei se botează şi intră în Biserică. Pare improbabil să asistăm la convertiri de masă. Nu mai ştiu cine scria (cineva dintre moderni, cred) că unii se vor converti înţelegând că Antihristul nu este Mesia pe care-l aşteaptă ei. Dar totuşi există şi evrei care-L descoperă pe Hristos şi intră în Biserică, şi poate din cauza lor ne avertizează Sf. Pavel să nu dispreţuim rădăcina.

   • doktoru zice:

    Pai regula cred eu ca am zis-o cand am spus ca imparatiile acelea trebuie sa aiba legatura cu poporul lui Dumnezeu,adica azi noi crestinii ortodocsi,si s-ar parea ca imperiile sunt un fel de instrumente de corectie a traiectoriei de deviatie din credinta catre Dumnezeu a respectivului popor la anumite momente de istorie cand poporul nu prea mai intelege cu vorba buna si pesemne este in pericol chiar existenta intregii Biserici.Si atunci Dumnezeu trimite acest instrument de inteleptire in masa,stiut fiind faptul ca atunci cand omul credincios cade in cele mai rele intamplari si nu mai asteapta/vede alt ajutor sau scapare din alta parte se intoarce in sfarsit iarasi catre Dumnezeu.Si deci ceea ce parea la inceput o mare nenorocire se dovedeste pe final(de obicei nu in aceiasi viata ci ,adica, dupa moarte/adormire cand vezi unde iti iei transferul ,in sus sau in jos)a fi o mare bucurie/fericire.Din cauza ca de prea multe ori se uita ca trupul la nimic nu foloseste oamenii nu privesc nenorocirile ca pe niste chestii bune ci dimpotriva urasc aceste chestii/intamplari si incearca sa se revolte si sa scape de ele,uitand ca totul reprezinta vointa lui Dumnezeu si evident nu vor avea cum sa scape de ele ,efectiv.
    In mod evident cel de al 3 lea reich al germanilor nu ar trebui introdus in aceasta ecuatie din cauza ca evreii au vreo 2000 de ani de cand ei nu mai reprezinte poporul lui Dumnezeu.Si atunci ei au fost mozoliti pe buna dreptate ca un fel de judecata de la Dumnezeu,deoarece ei sunt cei care se impotrivesc intotdeauna Duhului Sfant,parca asa este scris,nu ?Nu cumva crezi ca ei au patit ceea ce au patit dintr-o fatala eroare si dintr-un ghinion nenorocit ?Ha…Pai cati au murit de cand ei au declansat valul revolutiilor anarhiste din lume,te-ai gandit? In mod normal cele sase milioane declarate de ei ca fiind victime trebuiau inmultite de mii de ori daca aveau sa plateasca conform legii lor de dinte pt dinte si restul.
    Imparatia care se repeta nu se vede oare ea cu ochiul liber? Nu a spus despre ea si Sf.Adrei cel Nebun pt Hristos?Eu personal l-am crezut pe sfant si vad ca nu m-am inselat.Evrei peste tot….
    Cred ca cei care mai spera ca evreii se vor converti in masa la crestinism se inseala.Tot Sf.Adrei cel Nebun pt Hristos lamureste si aceasta problema .Si iarasi eu l-am crezut si am spus ca dupa momentul 1947/48 evreii nu se vor mai converti.Poti inca crede acea varianta daca crezi de asemenea ca Dumnezeu va mai tine lumea aceasta inca mii de ani.Eu ma indoiesc.
    Iar cat despre radacinile evreilor,adica Avraam,Isaac,Iacov/Israel si alti patriarhi si proroci de care lumea nu era vrednica, prin necredinta lor, ei, evreii, si-au vandut dreptul de intai-nascut neamului credincios , adica crestinilor, care au urmat credintei lui Avraam. Credinta care li s-a socotit dreptate.
    Iar despre acele imparatii, dpmeudv inca o data zic, primele 6 imparatii sunt clare si inclusiv cea de a opta .Despre cea de a saptea am eu mici neclaritati, dar iarasi neconcludente din cauza ca azi traim in timpul celei de a opta deja.Parerea mea.

   • Ana Elisabeta zice:

    Dacă e vorba de înţelepţirea creştinilor ortodocşi, atunci şi turcii otomani au un rol, cu căderea Constantinopolului. (Înainte de asta, Constantinopolul a mai fost un pic înţelepţit şi de cruciaţi, nu ştiu dacă e relevant.) După care urmează (cronologic) împărăţia bolşevică, care a căutat să depăşească planul la înţelepţirea definitivă a creştinilor, dar i-a ieşit un pic invers, adică Harul i-a făcut sfinţi mucenici. Acum suntem în UE care lucrează mai subtil contra creştinilor, aşa că nu ştiu cât îi înţelepţeşte (rezultatele par mai degrabă pe dos). Pe de altă parte, UE pentru noi e un fel de URSS doi, şi în acelaşi timp un posibil exerciţiu general pentru împărăţia globală a lui Antihrist (sau antihristică, dacă ţii neapărat, deşi nu văd de ce n-ar avea şi o „faţă” proclamată de unii, ghiciţi de ce etnie, ca Mesia). Împărăţia globală începe să se materializeze şi ea, şi unele efecte i le cam simţim pe pielea noastră, doar că deocamdată nu e chiar un singur stat. Poate nici nu trebuie să fie, poate e una din acele interpretări moderne literaliste, că nu mai ştiu. Are sens ceva din ce spun?

    „Nu cumva crezi ca ei au patit ceea ce au patit dintr-o fatala eroare si dintr-un ghinion nenorocit ?” Nu, nu cred… Şi asta e valabil pentru oricine.

    Convertirea în masă a evreilor sau a oricărui alt popor pare imposibilă în ziua de azi. Că ar putea Dumnezeu să ţină lumea mii de ani nu mă îndoiesc, dar atunci s-ar contrazice profeţiile pe care tot El ni le-a dat.

   • doktoru zice:

    Cred ca are un fel de inteles din ceea ce zici sefa,dar mai repede din punctul de vedere al unui om care nu a inteles inca toate datele problemei. Cred ca cruciatii au fost un semn mai puternic de trezire a constiintei adormite a credinciosilor din vremea aia.Dar dupa cum se stie din istorie despre faptul cum au evoluat lucrurile care capatasera un puternic curent filo-papistas,chiar daca de cele mai multe ori in vremuri de nevoie,atunci vazand Dumnezeu ca credinta avea de suferit i-a folosit pe turci robindu-i pe crestini aproximativ vreo 450 de ani. Dar imparatia otomana nu prea poate intra in acel calcul din cauza ca primele 6 locuri erau ocupate chiar de acum 2000 de ani ,ca de altfel si cel de al optulea care am spus ca se repeta. Nu ar mai ramane decat un singur loc si evident ca acela nu ar putea fi cedat turcilor si din cauza ca aceea imparatie este scris ca va sta putin si eu ,maxim, asociez aceasta perioada cu 70 de ani din motive cunoscute de mine.
    Daca vrei, imperiul otoman poate fi asociat, in cel mai rau caz, cu cele 10 coarne ale fiarei a patra de la Daniel,adica imperiul roman,adica cu cele 10 imparatii care mostenesc teritoriul fostei imparatii . Din aceasta cauza poate am putea trece aici pe turci din cauza ca au stapanit si ei o perioada din acel fost teritoriu.
    Uite vezi ,parintele Mina a inteles ca el la vremea lui a luptat cu armata lui antihrist ,fata de atatia care inca il asteapta sa apara ca apoi sa fuga ca sobolanii care incotro pe carari cat mai pustii !!! Imparatia aia globala a lui antihrist a inceput cand a daramat ultima ortodoxie monarhica,la 1917,nu ca va incepe candva odata un alt fel de globalism format din UE,SUE sau alte denumiri de-astea mai sui.Imparatia globala tot incearca sa avanseze si sa se desavarseasca nu va urma o alta noua ordine mondiala.Partea cea mai funny cred ca este faptul ca eu cred ca nici dreaq nu s-a prins de faza asta si eu cred ca si el asteapta un om mai al dreaq decat toti !!! Nici evreii habar n-au nimic si nu-si dau seama ca ei reprezinta doar un fel de instrument in alte maini.The big picture ar arata cam asa: marea masa de oameni ai planetei,in spatele lor dar mascat evreii prin tot felul de mijloace gen guverne si presedentii achizitionate la pret mic, francmasoni, alti iluminati si alte posturi mai cheie,apoi imediat in spatele lor e dreaq care-i manipuleaza iar undeva departe in fundal,nevazut de nimeni e Dumnezeu care trage ,cum s-ar zice ,toate sforile !!! De aia multi se inseala zicand ca ei sunt cineva si stiu si fac si etc.Toti sunt ,intr-un fel ,doar marionete dar cu respectarea vointei omului,adica cu alegerea lui din aceasta lume,singura chestie care-i apartine omului,adica sa aleaga binele sau the dark side !!!
    Of daca s-ar intelege ca omul are doar trei stari in aceasta lume dpdv al libertatii,existentei sau ceva cam asa.Prima este starea primordiala cu care si in care a fost creat Adam,adica liber si doar cu Dumnezeu ca singurul sef,si unde toti oamenii erau egali.Apoi cea de a doua este cea in care omul ,intr-un fel ,fura statutul de conducator al oamenilor si se creaza acea imparatie in care se presupine ca un om anume este mai egal decat restul si cu drepturi mai multe.Iar cea de-a treia este cea de acum cand unii nu au mai apreciat nici aceasta forma de conducere incunviintata de Dumnezeu ,deoarece era ca o reflectare a celor ceresti,si au daramat si monarhia si cred ca s-a inceput mica perioada anarhica de conducere a oamenilor prin oameni si fara nici un fel de Dumnezeu(sau omul se crede Dumnezeu)….Cred ca nici eu nu stiu exact sa exprim situatia pt o mai buna intelegere…

    Dau iarasi un mic pasaj din wiki care ,parerea mea ,reflecta destul de bine situatia de dupa WW1 :
    Primul Război Mondial s-a dovedit a fi o ruptură decisivă cu vechea ordine mondială, marcând încetarea finală a absolutismului monarhic în Europa. Patru imperii au fost doborâte: German, Austro-Ungar, Otoman și Rus. Cele patru dinastii ale lor, Hohenzollern, Habsburg, Otoman și Romanov, care au avut rădăcini ale puterii încă din timpul cruciadelor, au căzut după război.

    Eșecul de a rezolva crizele postbelice a contribuit la ascendența fascismului în Italia, a nazismului în Germania și la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Războiul a catalizat Revoluția bolșevică, cea care avea să inspire ulterior revoluții comuniste în diferite țări, precum China sau Cuba. În est, căderea Imperiului Otoman a pavat calea spre democrația modernă și laicizarea statului succesor, Turcia. În Europa Centrală au fost înființate state noi, precum Cehoslovacia sau Iugoslavia, iar Polonia a fost redefinită.

   • Ana Elisabeta zice:

    „Cred ca are un fel de inteles din ceea ce zici sefa,dar mai repede din punctul de vedere al unui om care nu a inteles inca toate datele problemei.” :)))) Nici n-am pretins că am înţeles! 🙂

    Mulţumesc, doktoru. N-am îndoieli asupra duhului antihristic al „împărăţiei” bolşevice. Din câte mi s-a părut, există un consens în această privinţă la toţi cei (din Biserică) care au vorbit sau au scris despre comunism.

    Sigur, duhul antihristic nu s-a lăsat intimidat de căderea URSS şi a început să lucreze mai subtil şi mai cu spor (pentru că, după cum poate am zis la un moment dat, comunismul a făcut mii, poate chiar milioane, de sfinţi mucenici) prin alte mijloace….

 10. andrei-d zice:

  Hristos a inviat! Foarte mult discernamant la comentatorii si prietenii tai Andrei, iertare de mult nu am mai intrat pe un blog cu bun simt si moderat, dar bine informat. 🙂 Eu cautam butonul de like, am cateva comentarii care-mi plac mult! 🙂 Doamne ajuta!

  • Adevarat a inviat!

   Multumesc pentru aprecieri, dar intr-adevar, comentatorii sunt cei care merita cel mai mult credit.

   Asa cum am mai discutat si alta data, blogul nu are multi comentatori, dar cei care sunt, comenteaza la obiect si argumentat si eu am invatat multe de la ei.

   Te astept si pe tine alaturi de noi!

   Si p.s. Poate acum in sfarsit se dumireste lumea si nu ne mai confunda 🙂

   • andrei-d zice:

    Oricum m-au numit asa si pana astazi…poate cred ca e diversiune. 😀
    Intradevar ai comentatori informati si alesi parca. 🙂
    O sa mai intru caci si eu sunt student si depinde cum imi fac timp. O zi frumoasa!

 11. doktoru zice:

  Am zis ca o sa pun un comentariu ortodox la Apocalipsa , dar unul funny, efectuat cu maiestrie de un cititor care se chema, el singur adica, emanuel, pe vremea cand inca mai rula fin printre pterodactilienii saccsivisti, si la un pahar de apa minearala (dar l-au basicat grobienii aia si si-a luat zborul pe ric ,cateodata) !!!…ma gandeam sa ne mai descretim putin frunțili !!! – a nu se interpreta ca as avea ceva cu el ,Doamne feri !!!-oricum este acelasi tip cu viziunile luminitelor violet sau turcoaz din timpul rugaciunilor ….nu mai stiu exact care era adevarata culoare vazuta de el in timp ce era in extaz ca commentul ala l-am ratat si nu l-am wordizat ,just for fun !!!

  Deci : (o sa incerc sa aleg din el cele mai haioase pasaje pt. ca am vreo 41 de pagini de word…uau,cum o fi reusit baiatul asta sa fabuleze atat,nici macar mie nu mi-a reusit atat doar la un singur material,parca !!!)

  Doua mari razboaie prooroceste apocalipsa, unul cu rusia si unul cu china. Iata proorocia despre primul razboi :
  1. Şi a trâmbiţat al cincilea înger…iar în elineşte are numele Apollion.
  Este vorba despre un razboi dus impotriva celor care nu au semnul fiilor lui Dumnezeu pe fruntile lor, adica impotriva popoarelor neortodoxe, caci semnul fiilor lui Dumnezeu este sf cruce, pe care doar ortodocsii o fac. … Deci este vorba despre un razboi dus de o tara ortodoxa impotriva popoarelor neortodoxe, adica de razboiul rusia-nato. Rusia e singura tara ortodoxa capabila sa infrunte nato.
  Acest razboi va fi o invadare a rusiei asupra tarilor europene si a tarilor arabe din orientul mijlociu, deci acest razboi va avea multe etape si va dura mai multi ani. …Dupa cucerirea ucrainei, va urma probabil moldova de peste prut si apoi romania……. Acum razboaiele se fac cu alta metoda : mai intai se manipuleaza prin mass-media si internet poporul pentru a-l atata la razboi civil, revolutie sau alte forme de revolte. Dupa care trimit mercenari care sa inflameze razboiul. Apoi insceneaza conducerii oficiale a tarii respective ( pe care vor sa o cucereasca ) o crima impotriva populatiei civile, pentru a justifica interventia altor forte straine in tara respectiva. Asa procedeaza si americanii si rusii. Asa s-a procedat si in irak, si in siria, si in afganistan, si in toate razboaiele duse de sua in ultimele zeci de ani, dar si in georgia si acum in ucraina, de catre rusi, americani si nato ….. Asa vor proceda si in moldova si in romania. In romania vor provoca un razboi civil al romanilor impotriva ungurilor, dupa care nato va trimite ungaria si bulgaria sa ne linisteasca, iar rusii vor profita de ocazie si vor ataca romania, chipurile ca sa ne ajute impotriva ungurilor si bulgarilor. Apoi atentia marilor puteri se va indrepta spre turcia, care fiind un regim dictatura ce chipurile nu asculta de europa, va ataca grecia. Rusii se vor folosi de ocazie si vor ataca turcia, chipurile ca sa isi protejeze aliatul grec.

  (Apoi urmeaza scrisoarea aceea a parintelui grec Iosif Vatopedinul in rime albe ,Poezie pe care eu as putea,anumite parti sa o plasez inainte de WW1).- nu redau poezia pt.ca se gaseste pe net. Apoi abereaza putin explicand ca se vor da lupte 5 luni si rusii ajung la Constantinopol si zice de celebra lupta de 3 zile,si pesemne si 3 nopti.

  Fiind vorba despre acelasi razboi nu gasesc decat o explicatie : ww3 care a inceput cu razboiul impotriva georgiei deci din 2008, dureaza deja de 7 ani, dar apocalipsa si aceasta proorocie vorbesc despre anumite perioade mai importante a ww3, proorocia cuv Iosif vorbeste despre razboiul rusia-nato care va tine 5 luni, si care se va incheia cu lupta de 3 zile de la constantinopol, iar apocalipsa vorbeste despre perioada imediat urmatoare, adica despre perioada de relativa pace dintre partea intai a ww3 si a doua parte. Aceasta perioada de pace va dura tot 5 luni, spun proorociile.
  …Deci ww3 va avea doua parti, despre prima parte am vorbit pana acuma. Prima parte tine din 2008 si pana la lupta de la contantinopol de 3 zile dintre rusia si 6 puteri occidentale….La finalul luptei de la constantinopol rusia va fi infranta ( pe teritoriul european ) si vor urma 5 luni de relativa pace in care rusia nu va voi sa cada la intelegere cu europenii in problema constantinopolului. Se va cauta o intelegere pe cale diplomatica dar nu vor reusi. Rusia va continua sa foloseasca impotriva armatelor nato arme neletale, despre care ne vorbeste apocalipsa in textul de mai sus. Acele arme neletale cu care oamenii nu vor fi omorati ci doar chinuiti vor fi acele elicoptere psi, care influenteaza functionarea creierului soldatilor din armata inamica prin unde electromagetice, …. Vor face asta ca sa ii impiedice pe europeni sa atace rusia. Deci dupa cele cinci luni de razboi rusia-nato, germania va invinge rusia in spatiul european, america cu japonia, cu manciuria si koreea, vor invinge rusia din est si vor intra in siberia, iar rusii se vor retrage din turcia, dar nu vor cadea la intelegere cu europenii. China va trada rusia pentru ca va lasa ca dusmanii rusiei sa treaca peste teritoriul chinez. Va urma perioada celor 5 luni de relativa pace descrisa de apocalipsa. Dar razboiul rusiei nu se va termina aici, urmeaza a doua parte :

  (Se pare ca aceea poezie nu s-a terminat sau are si o parte a doua !!!,urmeaza urmatoarele explicatii,nu talcuiri-nu pun si poezia )

  Din nou razboi rusia-nato la constantinopol, de trei zile, extrem de sangeros. De data aceasta 18 puteri europene impotriva rusiei. Asta va fi a doua parte a ww3. In final, toate proorociile spun acelasi lucru : constantinopolul va fi dat grecilor, deci rusia si grecia ies invingatori. Acest aspect este foarte important pentru noi, caci va fi momentul in care va fi la conducerea rusiei tarul ortodox, si la fel la conducerea greciei va veni un imparat ortodox, pus de ingeri. SA NE RUGAM sa fie asa, caci daca in acel moment, adica finalul ww3, rusia si grecia nu vor iesi invingatoare, constantinopolul nu va fi dat grecilor, si in grecia nu va aparea imparatul ortodox. Ceea ce ar fi extrem de grav, caci cel mult vom avea un tar ortodox in rusia, sau poate nici asta nu va fi, si atunci antihristul va veni mult mai repede in lume, imediat dupa razboi, si el va stapani chiar si rusia daca aceasta nu se va pocai de pacatul uciderii tarului Nicolae si nu vor pune altul pana la finele ww3. De ww3 nu putem scapa, dar proorociile ne dau speranta victoriei greciei si rusiei, si a aparitiei acestor doi imparati ortodocsi, fapt care va face ca antihristul sa vina cu zeci de ani mai tarziu. Daca rusia si grecia nu vor invinge, imparatul grec nu va veni, constantinopolul va fi dat europenilor, si atunci va veni mult mai repede si antihristul. Insa, din fericire, toate proorociile converg in aceeasi directie : rusia si grecia vor invinge, alianta tarilor ortodoxe se va produce si asta va avea un impact extraordinar asupra istoriei, va intarzia venirea lui antihrist. Faptul ca constantinopolul va fi dat la greci este sustinut de cei mai mari prooroci : cuv Paisie, cuv Cosma etolul, proorocia unui anonim, si multi altii. Acesti doi imparati ortodocsi vor raspandi in europa ortodoxia si in consecinta masonii vor avea nevoie de un alt razboi distrugator pentru a paganiza europa inapoi, lucru fara de care este imposibila venirea antihristului. Apocalipsa ne vorbeste de un al patrulea mare razboi, invazia chineza, care va paganiza europa.Deci antihristul inca nu va fi prezent in acel moment, la sfarsitul ww3.

  (Chiar am vrut sa tai din acest pasaj dar mi-a fost imposibil !!!,era prea bine rulat)-mai taie bre din ele !!!

  Deci ww3 s-a terminat, rusia si grecia ies invingatori si grecia primeste inapoi constantinopolul. Urmeaza o perioada de pace si raspandire a ortodoxiei de catre rusia si grecia. Victoria imparatilor ortodocsi va avea o influenta buna in toata europa. Probabil ei vor convoca atunci sinodul opt ecumenic care va anatemiza ecumenismul si va atrage pe catolici la ortodoxie.
  Toate acestea : ww3 plus raspandirea ortodoxiei in intreaga europa inseamna foarte multi ani, peste 30.
  Asta inseamna nimic mai putin decat ca europa devine ortodoxa, lucru care il spune si Agatanghel atunci cand a profetit ca germania va redeveni ortodoxa ( cand, inainte de ww3 care deja a inceput, in cadrul ww3 ?!, dupa antihrist ?!, nu, ci intre ww3 si antihrist ).
  …..Asta cred ca va incepe dintr-o data prin invazia chinezilor asupra europei, cu o armata de 200 de milioane de soldati cum spune apocalipsa.
  China este singura tara din lume care poate dezvolta o asemenea armata care depaseste numarul locuitorilor rusiei ( inclusiv copii, batrani si femei ). Nici america nu poate dezvolta o asemenea armata si nici nato. Plus ca apocalipsa mentioneaza si localizarea tarii de origine a armatei respective : rasaritul soarelui dupa raul eufrat. China va invada europa ortodoxa ( sigur ca asta va fi tot o lucratura evreo-masonica cu scopul de a intoarce pe europeni de la ortodoxie ). Chinezii vor provoca mari distrugeri, vor omora multi oameni si vor converti europa la paganism prin frica si teroare. Inseamna ca si pe noi, si pe greci. Vai de noi !

  In 55 de ani sfarsitul necazurilor. Iar al saptelea nu este necajit, nu este exilat, revenind in bratele mamei celei iubitoare (Biserici).
  Poate este vorba aici despre anul 55 al unui secol, adica 2055 sau 2155 – improbabil sa fie vorba de 2155 fiind prea indepartat de anii nostri; insa 2055 mi se pare prea aproape … daca ar fi vorba despre 2055 inseamna ca toate aceste razboaie, urmate de anii de pace, plus anii de domnie antihristica, respectiv ultimii 3,5, se vor intampla pana in 2055, cand eu de exemplu as avea 76 de ani – deci daca as muri la 70 de ani as prinde doar primul din cei 7 ani de domnie ai lui antihrist; apoi ” al saptelea ” poate semnifica deceniul al saptelea, adica anii 2060-2069, in care ar putea fi sfarsitul lumii, sau doar o revenire la ortodoxie. Daca ar fi corecta aceasta interpretare, atunci vorbim despre inscaunarea lui antihrist prin anul 2048, asta inseamna ca el se va naste in 2018, si perioada 2015-2048 – deci e vorba de 33 de ani, putini pentru atatea evenimente – ar include razboiul rusia-nato, anii de pace si raspandire a ortodoxiei in europa, si invazia chineza care vor fi pana la venirea antihristului la putere. Unirea religiilor si popoarelor se vor face poate chiar in primii 3,5 ani de domnie ai lui antihrist.
  O alta posibila interpretare ar putea fi : 55 de ani de la inscaunarea imparatului bun in grecia si preluarea constantinopolului de catre greci ( interpretare putin probabila as zice ), sau 55 de ani de la inceperea oficiala a ww3 adica de la atacarea romaniei de catre rusia ungaria si bulgaria ( georgia si ucraina nu sunt state nato, dar romania este ). Asta ar plasa toate evenimentele cu vreo 15-20 de ani mai tarziu. Deci daca romania ar fi atacata prin 2016 antihristul ar putea aparea prin 2064 si sfarsitul necazurilor ar fi prin 2071. Asta inseamna ca revenirea in bratele mamei iubitoare ar fi prin 2067 ( al saptelea an al deceniului opt ). In acest caz impararul cel bun ar putea sa domneasca si 32 de ani …
  Nu stiu …Ce vreau sa mai zic este ca invazia chineza se va petrece undeva spre sfarsitul anilor de domnie ai imparatului cel bun din grecia. In prima parte a anilor lui de domnie se va raspandi ortodoxia in europa, apoi spre sfarsitul anilor domniei lui se va desfasura razboiul cu chinezii care vor paganiza europa, dupa care va urma domnia celui de al doilea imparat grec care va indeparta grecia de ortodoxie.

  (wtf,urmeaza si a treia parte a poeziei ?!!! …nu cumva o fi si o a patra ?!!! )

  Iata ce spune apocalipsa despre invazia chinezilor in europa si siberia :
  12. Întâiul “vai” a trecut; iată vine încă un “vai” şi încă unul, după acestea…. Şi nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de fermecătoriile lor, nici de desfrânarea lor, nici de furtişagurile lor.

  (Apoi da si din poeziile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul ,partea proasta e ca le da intregi in forma lor si nu le cosmetizeaza un pic si el – urmeaza 10 pagini da poezie !!! )
  (Haules !!! dupa aia da un interviu cu parintele Iosif Vatoped in care lacrimeaza unele icoane .Apoi da si din Sf.Nil despre antihrist.Da si vedenia pustnicului Grigore de la 1868 din pustia Iordanului ,dar fara explicatii,nimic.Apoi vad ca zice de vedenia Sf.Nifon ,cea cu cetele de la sfarsitul lumii; apoi mai zice si de la Sf.Lavrentie al Cernigovului,de la Agatanghel -cred ca a dat un copy – paste la cate unele din cele aflate in cartea lui Zosima Pascal-Despre sfarsitul omului-acum m-am prins !!! )uau ,cred ca o sa iasa lung !!!…am uitat asta a fost primul comentariu si parca a avut vreo 3-4,dar oricum sunt deja la pagina 28 din 41 !!!

  Acum suntem inainte de trambita a patra a apocalipsei :
  12. Şi a trâmbiţat al patrulea înger; şi a fost lovită a treia parte din soare,….şi noaptea tot aşa.
  Asta seamana ori cu eruptia unui supervulcan, cum este cel de la yellowstone ( si care ar acoperi cu multa cenusa aproape o treime din teritoriul sua ), ori cu un masiv bombardament nuclear, care vor ridica un asemenea nor care vor intuneca luminatorii cerului. Cred ca este vorba mai degraba de un bombardament nuclear al rusiei asupra sua, sau chiar de un bombardament nuclear dar si de un mare cutremur, amandoua in sua, care se vor intampla inainte de trambita a cincea care va fi perioada de 5 luni de pace de dupa primul macel de 3 zile de la constantinopol. M-am mirat ca apocalipsa mentioneaza ca prim ” vai “( trambita a cincea ) perioada de 5 luni de pace, al doilea ” vai ” invazia chineza si al treilea ” vai ” antihristul, insa despre prima parte a razboiului rusia-nato, nu zice nimic, nici despre distrugerea turciei, lucruri care se vor petrece inainte de primul ” vai “. Practic era logic ca trambita a patra sa mentioneze stergerea turciei de pe harta, dar iata ca se mentioneaza in loc intunecarea cerului. Asta as zice eu se explica prin faptul ca aceasta intunecare a cerului este legata de distrugerea aproape totala a sua, lucru care va fi cu mult mai groaznic decat distrugerea turciei. Un bombardament nuclear asupra sua, unit cu un cutremur la yellowstone, si acesta probabil provocat tot de rusi cu arme meteorologice tip haarp, vor distruge 90% din sua, si va aparea pe cer un nor de cenusa vulcanica dar si de cenusa de la exploziile nucleare ( deci nor radioactiv ), care va intuneca o treime din planeta. Tineti-ba bine … ce ne asteapta. Asta este urmatoarea trambita dupa a treia, si care a fost explozia de la cernobal, dupa cum a spus cuv Paisie. Deci viitoarea mare catastrofa va fi distrugerea sua de catre rusi, dar si cucerirea ucrainei, romaniei, distrugerea turciei si a tarilor nordice. Rusii vor face asemenea distrugeri in aceasta trambita a patra, incat sute de milioane de oameni vor muri. Iata ce vom vedea in urmatorii ani. Oare cu noi ce va fi ?

  Tocmai, aici e problema, depinde ce armament sau strategie vor folosi. Caci daca ar fi sa foloseasca doar armament de distrugere in masa, ar fi de ajuns doar sua si rusia sa dea drumul la bombele nucleare ce le detin, astfel incat in cateva minute aproape tot pamantul ar fi distrus. Si apoi sa iasa din buncare masonii cu sionistii si sa impuna fortat, cu arma, un imparat unic la tot pamantul, astfel incat in 2-3 ani sa zicem l-am vedea inscaunat pe antihrist peste 500.000.000 de locuitori ramasi pe planeta, adunati fortat in cateva sute de inchisori-orase din Israel si tarile vecine. Teoretic si asta se poate intampla. Proorociile insa nu zic asa. Problema masonilor este ca poporul rus se va pocai de pacatul uciderii tarului, si atunci poporul rus va redeveni poporul ales al lui Dumnezeu, si asta va justifica interventia divina in apararea noastra. ………….
  Sfintii au spus ca tarul rus este salvarea si mantuirea chiar, a poporului rus, si prin rusi si a noastra. Sfintii au spus ca rusii care nu se pocaiesc de uciderea tarului Nicolae vor merge in iad. La fel si noi, romanii, pana nu ne vom pocai, ca popor, de inlaturarea conducerii unsului lui Dumnezeu, care trebuie sa fie un conducator credincios ortodox, nu ne va fi bine, vom fi tot vanduti de slugoii avizi de putere si bani. Asta este singura noastra sansa, aparitia unsului lui Dumnezeu la conducerea popoarelor. Asta este puterea care va rasturna tot planul sionisto-masonic, asta este piatra mica care va rasturna carul mare. Daca rusii nu isi ucideau tarul lor sfant, comunismul nu ar fi aparut in rusia. Planurile ” zidarilor ” ar fi fost zadarnicite de atunci. Acum insa, sa ne rugam ca poporul rus sa revina la tarismul sfant, caci tarul rus va pune si imparatul ortodox in grecia, si la noi in tara va goni toate gunoaiele astea de vanzatori care sunt acum, si ne va pune o conducere dupa voia lui Dumnezeu ( nu ma refer la proorocile lui sundar singh sau cum i-o mai fi zicand ). Tarul rus este lovitura de gratie.

  13. Şi face semne mari,…. Şi amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ ……zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă.
  * chip adica imagine a antihristului pe computer si tv, care se misca, are duh.
  15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.
  * chipul antihristului va vorbi pe internet, si toti cei care vor avea implant dar vor refuza sa se mai inchine antihristului, sa asculte anumite porunci ale lui ( cei implantati vor avea posibilitatea asta, ca la un moment dat sa se opuna antihristului ), vor fi omorati. Caci, dupa cum spunea acel mason, cei care vor avea cipuri dar nu se vor mai supune, le vor fi oprite cipurile si atunci vor fi condamnati la moarte prin infometare asemenea celor care nu au luat cipurile. *
  16. Şi ea îi sileşte pe toţi,….. să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
  * adica implantul cu cip *
  18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.
  * numar de om caci semnifica zeificarea omului. Sase pentru ca numarul 6 simbolizeaza omul care a fost creat a sasea zi. Trei de sase, adica zeificarea poftei, a maniei si a stiintei omenesti.

  (Pe aici prin zona a mai redat si jumatate de Apocalipsa mot-a-mot ,recunosc nu inteleg ,a vrut doar sa para mai lung comentariul?)

  Şi s-a dus cel dintâi şi a vărsat cupa lui pe pământ. Şi o bubă rea şi ucigătoare s-a ivit pe oamenii care aveau semnul fiarei şi care se închinau chipului fiarei.
  * o boala care va afecta pe cei implantati, un cancer *
  3. Şi al doilea înger a vărsat cupa lui în mare, şi marea s-a prefăcut în sânge ca de mort, şi orice suflare de viaţă a murit, din cele ce sunt în mare. 4. Iar cel de al treilea a vărsat cupa lui în râuri şi în izvoarele apelor şi s-au prefăcut în sânge. …. 6. Fiindcă au vărsat sângele sfinţilor şi al proorocilor, tot sânge le-ai dat să bea.
  * poluarea apelor *
  8. Şi al patrulea înger a vărsat cupa lui în soare şi i s-a dat să dogorească pe oameni cu focul lui. 9. Şi oamenii au fost dogoriţi cu mare arşiţă şi au hulit numele lui Dumnezeu,
  * poluarea atmosferei care distruge stratul de ozon si face ca razele ultraviolete sa ajunga pe pamant *
  10. Şi al cincilea înger a vărsat cupa lui pe scaunul fiarei şi în împărăţia ei s-a făcut întuneric şi oamenii îşi muşcau limbile de durere.
  * in scaunul fiarei adica in computerul ei, va fi introdus un virus (virulent !!!) care va provoca dureri foarte mari celor implantati *
  11. Şi au hulit pe Dumnezeul cerului din pricina durerilor şi a bubelor lor, dar de faptele lor nu s-au pocăit. 12. Şi al şaselea înger a vărsat cupa lui în râul cel mare Eufrat şi apele lui au secat, ca să fie gătită calea împăraţilor de la Răsăritul Soarelui.
  * din nou imparatii de la rasaritul soarelui, de dupa raul eufrat, adica chinezii. Dupa ce acestia vor fi invinsi inainte de venirea antihristului de imparatii ortodocsi, ei vor fi iar chemati de antihrist sa urmareasca si sa ucida pe toti ortodocsii care nu se vor fi supus antihristului. Antihristul va forma la finalul domniei lui, o armata din gog si magog, adica din chinezi si europeni, ca sa se confrunte in batalia finala de la armaghedon cu ultimii ortodocsi ramasi pe pamant, si care vor fi aparati direct de Hristos cu sf ingeri. *

  1. Şi a venit unul din cei şapte îngeri, care aveau cele şapte cupe, şi a grăit către mine, zicând: Vino să-ţi arăt judecata desfrânatei celei mari, care şade pe ape multe,
  * desfranata este babilonul americano – europeano – oriento – african care sade pe multe ape, adica popoare cu diferite traditii, sau este capitala acestui babilon, ierusalimul, care pe vremea antihristului va fi centrul noii religii ghiveci unde se vor aduna ” reprezentantii ” tuturor fostelor traditii care se vor uni in acel ghiveci. Deci ierusalimul va aparea ca un pamant care este udat de multe ape-traditii *
  2. Cu care s-au desfrânat împăraţii pământului şi cei ce locuiesc pe pământ s-au îmbătat de vinul desfrânării ei. 3. Şi m-a dus, în duh, în pustie. Şi am văzut o femeie şezând pe o fiară roşie, plină de nume de hulă, având şapte capete şi zece coarne.
  * femeia este babilonul americano – europeano – oriento – african care sade pe fiara care se ridica din mare, deci babilonul antihristic va fi rezultatul tuturor imperiilor pagane din istorie, al tuturor puterilor intunericului care au luptat in ultimele secole ortodoxia; femeia este si capitala acestui babilon, viitorul ierusalim *
  4. Şi femeia era îmbrăcată în purpură şi în stofă stacojie …..Şi se vor mira cei ce locuiesc pe pământ ale căror nume nu sunt scrise de la întemeierea lumii în cartea vieţii, văzând pe fiară că era şi nu este, dar se va arăta.
  * fiara a fost si nu mai este pentru ca a primit o lovitura mortala de la imparatii ortodocsi, dar va reinvia prin reinvierea sionismului sau a imperiului roman pagan *
  9. Aici trebuie minte care are înţelepciune. Cele şapte capete sunt şapte munţi deasupra cărora şade femeia.
  * ierusalimul, capitala babilonului antihristic sta pe 7 munti *
  10. Dar sunt şi şapte împăraţi: cinci au căzut, unul mai este, celălalt încă nu a venit, iar când va veni are de stat puţină vreme.
  * 7 imparati adica 7 imperii, cinci au cazut : in timpul in care se face proorocia, adica vremea sf Ioan teologul, imperiile pagane egiptean, pers, mezilor, babilonean, grec, trecusera. In timpul sf Ioan era inca al saselea imperiu, cel roman. Urmatorul va fi cel chinez, care nu va sta multa vreme, caci chinezii doar vor invada europa, rusia si orientul dupa care, la scurt timp vor fi invinsi si trimisi inapoi in tara lor. Dar 7 imparati sunt si cele 7 puteri ale intunericului : cinci vor fi deja cazute la sfarsitul ww3 ( comunismul, masoneria, sionismul, babilonul sua -ue, musulmanii ), una va mai exista ( papalitatea ), si a saptea va fi inainte de antihrist *
  11. Şi fiara care era şi nu mai este – este al optulea împărat şi este dintre cei şapte şi merge spre pieire.
  * este imperiul roman reinviat, sau sionismul *
  12. Şi cele zece coarne pe care le-ai văzut sunt zece împăraţi, care încă n-au luat împărăţia, dar care vor lua stăpânire de împăraţi, un ceas, împreună cu fiara.
  * zece regiuni pe care va fi impartita lumea in vremea antihristului, cum am vazut pe hartile proiectelor masonice *
  13. Aceştia au un singur cuget şi puterea şi stăpânirea lor o dau fiarei. 14. Ei vor porni război împotriva Mielului, dar Mielul îi va birui, pentru că este Domnul domnilor şi Împăratul împăraţilor şi vor birui şi cei împreună cu El – chemaţi şi aleşi şi credincioşi.
  * chemati adica cei care pot lua doar anafora sau aghiazma, credinciosi adica cei care se pot impartasi rar, alesi adica cei care se pot impartasi zilnic *
  15. Şi mi-a zis: Apele pe care le-ai văzut şi deasupra cărora şade desfrânata, sunt popoare şi gloate şi neamuri şi limbi. 16. Şi cele zece coarne pe care le-ai văzut şi fiara vor urî pe desfrânată şi o vor face pustie şi goală şi carnea ei o vor mânca şi pe ea o vor arde în foc.
  * desfranata este babilonul europeano – orientalo – african, sau capitala ierusalim a acestui imperiu antihristic, care va fi pustiit(a) si golit(a) de credinciosii ramasi, si ars(a) in foc de razboaiele puse la cale de sionisti si masoni. Ierusalimul va fi ars la sfarsitul domniei lui antihrist, in razboiul de la armaghedon *
  17. Căci Dumnezeu a pus în inimile lor să facă voia Lui şi să se întâlnească într-un gând şi să dea fiarei împărăţia lor, până se vor împlini cuvintele lui Dumnezeu. 18. Iar femeia pe care ai văzut-o este cetatea cea mare care are stăpânire peste împăraţii pământului.
  * deci femeia este ierusalimul capitala babilonului europeano – oriento – african

  20. Şi fiara a fost răpusă şi, cu ea, proorocul cel mincinos, cel ce făcea înaintea ei semnele cu care amăgea pe cei ce au purtat semnul fiarei şi pe cei ce s-au închinat chipului ei.
  * se face deosebirea intre cei pecetluiti si cei se vor inchina doar chipului fiarei, adica vor exista unii care nu vor primi cipuri, dar pentru ca vor asculta de poruncile antihristului date prin internet sau tv, vor fi ajutati material de antihrist, lucru care va constitui inchinare la antihrist *
  Şi va ieşi să amăgească neamurile, care sunt în cele patru unghiuri ale pământului, pe Gog şi pe Magog, şi să le adune la război; iar numărul lor este ca nisipul mării.
  * gog este china iar magog este europa *
  9. Şi s-au suit pe faţa pământului, şi au înconjurat tabăra sfinţilor şi cetatea cea iubită. Dar s-a pogorât foc din cer şi i-a mistuit.
  * cetatea cea iubita este tot ierusalimul pentru ca a fost si capitala vechiului israel *

  Cam atat.Credeam ca iese mai mica ….dar sper sa fie amuzanta si sa se vada ca interpretarile fizice,materiale ,neduhovnicest duc la o gramada de aberatii idioate care mai rau te infunda decat sa descurce ceva.Parerea mea ca de obicei.

  • doktoru zice:

   Mai am uitat sa-l dau pa bataiosu…mare figura acum ceva ani,nu stiu dac-o mai trai inca …oricum o parere avizata,no comment !!!
   Nu va veni Antihristul acum, ci dupa cele trei decenii de domnie a Imparatului cel Bun, care va stapani la Constantinopol, dupa cum profetesc Sfintii. Mai intai trebuie sa se raspandeasca Ortodoxia in toata lumea – acest rol revenind Romaniei si Rusiei -, apoi va incepe brusc domnia Antihristului. Dupa razboi, Romania isi va recapata teritoriile pierdute si va cunoaste o noua renastere spirituala, ceea ce va face ca restul lumii sa o considere drept Noul Ierusalim. Si sa va mai dau o veste MARE: La sfarsitul veacurilor, Parintele Arsenie Boca va fi inviat alaturi de Sfantul Serafim de Sarov, iar arma cu care va fi invins Antihristul va fi ISIHIA.

   • Ana Elisabeta zice:

    Şi eu care credeam că-l va ucide Hristos cu suflarea gurii Sale şi cu strălucirea Venirii Sale (aici am trişat puţin pentru că n-am parafrazat chiar din memorie). Aşa-mi trebuie dacă nu apelez la autorul cel mai avizat :))

    Oricum, amândoi ar putea câştiga un ban cinstit cu imaginaţia lor, mai ales numitul Emanuel, care ar putea scrie cu succes scenarii de filme apocaliptice hollywoodiene 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s