Deasa Impartasanie si „rigoristii” canoanelor

145718_impartasirea

Teme desei Impartasanii este in continuare discutata si cei mai multi incearca sa osandeasca aceasta practica uzand de diverse argumente care nu isi au temeiul in Traditie sau altele care sunt citate trunchiat fara a fi parte dintr-un intreg. Din pacate multi oameni citesc diverse scrieri, insa datorita necatehizarii si a lipsei cunostintelor despre invatatura ortodoxa, interpreteaza totul dupa capul lor.

Pentru ca Sfintii Parinti sa fie intelesi, trebuie mai intai sa stim elementarul ortodox despre Biserica, viata bisericeasca, Sfanta Liturghie s.a.m.d. Multi sar peste aceasta faza, si din „evlavie” citesc aceste scrieri pe care apoi nu le interpreteaza conform invataturii ortodoxe (pe care nu o cunosc), ci dupa cum cred ei ca este corect. Multi se feresc de teologie ca stim noi cine de tamaie, crezand ca teologia e ceva propriu clerului, laicii putand sa citeasca in principiu ce vor. Dar asta e o tema asupra careia voi incerca sa revin, fiind la fel de problematica, insa trebuie specificat ca, in istoria Bisericii, laicii au stiut mereu teologie, ba chiar au oferit Bisericii tratate teologice de mare importanta (ca exemplu: Sf. Nicolae Cabasila – Viata in Hristos).

Revenind la tema desei Cuminecari:

Argumentul 1: Nimeni in ziua de azi nu se poate impartasi des. Nu mai e la fel ca in Biserica primara.

Erezia segmentarii pe perioade in care Duhul Sfant a lucrat mai putin si perioade in care Duhul Sfant a lucrat mai mult este proprie protestantilor si scolasticilor. Toate sectele protestante incearca sa „refaca” Biserica primara, in nebunia lor crezand ca lucrarea harului in Biserica s-a pierdut pe undeva pe drum, mai exact cand in Biserica de Rasarit a inceput sa se dezvolte cultul liturgic.

Scolasticii la randul lor s-au apucat sa separe perioade patristice de perioade post-patristice, considerand ca incepand cu era lor, se deschidea o noua era a teologiei.

In ciuda evidentelor biblice care arata ca „Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi.” (Ev 13:8) sau ca El ramane Acelasi cu noi pana la sfarsitul veacurilor, si ortodocsii cad in plasa segmentarii, considerand ca astazi nu mai este „calitate”. Da, ispitele s-au inmultit. Da, crestinii adevarati sunt foarte putini, dar „turma mica” va ramane pana la sfarsitul veacurilor, ceea ce inseamna ca Biserica primara e aceeasi pana la sfarsit. Asta inseamna ca sunt oameni care trebuie sa se impartaseasca des pana la sfarsit.

De altfel, si Sfantul Simeon Noul Teolog condamna o astfel de gandire ca fiind erezie: „vorbesc despre aceia și-i numesc eretici pe cei care zic că nu există cineva în timpurile noastre și în mijlocul nostru care să poată păzi poruncile evanghelice și să devină asemenea Sfinților Părinți… Cei ce zic că aceasta e cu neputință nu au numai o erezie ci, dacă se poate spune așa, au toate ereziile la un loc, aceasta din urmă depășindu-le și acoperindu-le prin lipsa ei de evlavie și excesul blasfemiei ei pe toate acelea. Cine spune aceasta răstoarnă toate dumnezeieștile Scripturi“ (Cateheza XXIX).

Mai grav este, ca o asemenea gandire, pe care Sfantul Simeon o condamna ca fiind o erezie foarte mare, o au multi dintre ortodocsi, care sub pretextul „nevolniciei” nu cauta sa se apropie de Sfintele Taine.

Argumentul 2: Cei care sustin deasa Impartasanie, sustin ca crestinii se pot impartasi oricum, indiferent de pacatele opritoare.

Nimic mai fals! Cei care sustin aceasta practica, o sustin tocmai pentru ca stiu care este Tradtia Bsericii referitoare la frecventa impartasirii. Sfanta Impartasanie se ofera, conform invataturii ortodoxe, celor ce duc viata in Hristos, viata bisericeasca. E la fel de absurd sa oferi Sfanta Impartasanie unui om strain de viata Bisericii pe cat e de absurd sa i-o refuzi unuia care nu este! Daca omul duce o astfel de viata, este total ilogic sa-i interzici accesul la centrul acestei vieti si hrana ei vitala! Asa cum o arata si Tomosurile patriarhale din 1807 si 1819, daca un crestin este cercetat si duce o viata bisericeasca, nu este nici-un impediment in calea desei Impartasiri. Tomosurile cu pricina reprezinta decizii dogmatice ale Bisericii pe care din pacate „rigoristii” nu prea le iau in seama. Sau poate nu stiu de ele si vorbesc de fapt fara stie despre ce se discuta.

O alta problema pe care o au „rigoristii” canoanelor care opresc de la Sfanta Impartasanie si care se datoreaza tot lipsei intelegerii ortodoxe, este ca aceste canoane nu s-au dat ca pedepse prin care omul trebuie sa treaca pentru o ofensa adusa lui Dumnezeu, asa cum cred catolicii. Scopul acestor canoane este sa trezeasca in om constiinta propriei neputine si sa se pocaiasca de pacatele sale. Tocmai de aceea, in functie de schimbarea omului si de roadele pe care le aduce, duhovnicul poate sa reduca din anii pe care ii prevede canonul cu pricina, iar pentru intarirea si desavarsirea acestor roade, se ofera si Sfanta Impartasanie. Se pare insa ca unii dincolo de litera nu vad nimic.

De asemenea, parintii Adrian Fageteanu si Mihail Stanciu arata in cartea „De ce caută omul contemporan semne, minuni şi vindecări paranormale?”, urmatoarele:

„Criteriul absolut pentru apropierea credinciosului de Sfânta Împărtăşanie nu trebuie să fie durata canonului (7 ani, un an, o lună) de oprire de la Sfintele Taine, ci intensitatea pocăinţei, a îndreptării, depăşirea egoismului propriu, învierea din propriul mormânt al patimilor, lucru dovedit şi printr-o lucrare corespunzătoare de misiune creştină între semeni.”

Argumentul 3: Sfanta Impartasanie nu iarta pacatele, ele trebuie iertate la Taina Spovedaniei, iar apoi Cuminecarea se da ca un „premiu”.

In chestiunea „Spovedania precede Impartasania” sunt doua probleme care nu sunt intelese.

Prima din ele reprezinta ideea conform careia Spovedania este premisa obligatorie inainte de fiecare Impartasanie.

Dupa cum arata si Jean-Claude Larchet in extraordinara carte tradusa de curand la editura Basilica, „Viata Sacramentala”, un astfel de argument este periculos deoarece reduce Sfanta Taina a Spovedaniei la calitatea de „pasaport” catre Sfanta Impartasanie, dar si reduce aceasta taina la ritualism. De fapt, ambele taine sunt reduse la ritualism si formalism, din moment ce ele nu sunt puse in legatura cu intreaga viata sacramentala.

A doua este ideea conform careia prin primirea Sfintei Impartasanii nu sunt iertate pacatele, ci este pur si simplu cadoul dupa o autoperfectionare care precede primirea Acesteia, o idee care aduce aminte de paganismele mai vechi si mai noi.

In rugaciunea de dinaintea primirii Sfintei Impartasanii, spunem: „şi mă învredniceşte fără de osândă să mă împărtăşesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci. Amin”

Sfantul Nicolae Cabasila spune iarasi: „Fata de Botez, Impartasania luata cu inima franta si indurerata, aduce iertarea greselilor, intoarce sufletul de la pornirile rele…” (Viata in Hristos, E.I.B.M.B.O.R, 2009, IV, pp. 134)

Invatatura de credinta ortodoxa arata clar ca Sfanta Impartasanie ajuta la desavarsire, nu este premiu pentru o desavarsire, la care nu se poate ajunge fara Trupul si Sangele Mantuitorului, dupa cum El Insusi a spus: „Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică şi Eu îl voi învia în ziua de apoi“ (Ioan 6, 53-54). Ideea aceasta se datoreaza in mare parte inlocuirii a ceea ce numim „viata in Hristos” cu moralismul sec de provenienta pietista, care nu are nimic in comun cu trairea ecleziala.

Sfantul Nicodim Aghioritul recomanda atat deasa spovedanie, cat si deasa Impartasanie, dar niciodata nu le pune pe amandoua in legatura, ci amandoua sunt puse in legatura cu viata ecleziala pe care trebuie sa o duca crestinul, iar aceasta viata inseamna desigur participarea deasa la tainele Bisericii.

Argumentul 4: Decat sa te impartasesti des, mai bine asculti cu atentie Sfanta Liturghie pana la sfarsit pentru ca harul se primeste si prin participarea cu atentie.

Cred ca acest argument certifica lipsa invataturii ortodoxe in cazul multora. Este evident ca Sfanta Liturghie nu este un spectacol la care asistam si de la care luam vreo energie mistico-orientala. Numai citind rugaciunile de la Sfanta Liturghie sau cercetandu-i sensul ne putem da seama ca aceasta se face pentru ca lumea sa se impartaseasca!

Pentru Sfintii Parinti, scopul vietii duhovnicesti a fost tot timpul unirea cu Hristos. Ei nu au privit in afara, ci in chintesenta lucrurilor: scopul adevarat nu este sa facem cat mai multe fapte bune, ci prin faptele bune trebuie atins scopul: unirea cu Hristos. Aceeasi situatie se aplica si in cazul Sfintei Liturghii: simpla participare, ca un act exterior prin care unii cred ca se primeste harul, nu isi atinge scopul pe care trebuie sa-l aiba Sfanta Liturghie: unirea cu Hristos prin Sfanta Impartasanie.

Sfintii Parinti au privit mereu viata sacramentala ca o paralela a vietii biologice, dar care o desavarseste pe cea din urma. Asa cum omul se naste biologic, asa trebuie sa se nasca si de sus, prin Botez. Asa cum omul are nevoie de hrana pentru a-si duce existenta biologica, asa are nevoie si de Hrana, data prin Sfanta Euharistie, pentru a-si duce viata in Hristos. Participarea la Masa, insa fara a te hrani, e un nonsens!

Si Sfantul Simeon al Tesalonicului spune: ,,Dumnezeiasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup si Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtăşire tuturor credincioşilor. Acesta este întreg scopul şi rostul Liturghiei: împărtăşirea credincioşilor”.

Acestea fiind zise, trebuie adaugat un singur lucru: cei care din falsa evlavie, indeparteaza oamenii de Potir, savarsesc un pacat imens (iar dupa Sfantul Nicodim, sunt chiar eretici). Daca un om isi traieste constient credinta si participa la viata Bisericii, nimic nu-l impiedica sa se impartaseasca cel putin duminical.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Deasa Cuminecare, Ortodoxie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

118 răspunsuri la Deasa Impartasanie si „rigoristii” canoanelor

 1. preotduhovnic@hotmail.com zice:

  Adevarata Ortodoxie!

  Oricine gandeste ALTFEL, este intemeietorul propriei credinte private si nascatorul propriului sau idol: imaginatia personificata!

  N.B.

  ‘hristosul inchipuit de toti nebotezatii, sau de ortodocsii cu pareri neortodoxe, nu este Hristos Fiul lui Dumnezeu, Hristosul Bisericii Sfinte, al Dreptei Credinte, al Mantuirii si al Sfintilor Parinti !’

  • andrei-d zice:

   FANTUL TEODOR MARTURISITORUL: “Porunca Domnului este a nu tacea in vremea primejduirii credintei.”
   Mesaj primit de la Arhim. Teodosie, Stareţul Sf. Mănăstiri ZOSIN, Botoşani:
   ROMÂNI TREZIŢI-VĂ!!! VĂ PLANGEŢI CĂ-I SECETA ŞI CANICULĂ ŞI NU PLOUĂ? L-AŢI ZEIFICAT PE MARELE VRĂJITOR,PSIHOPAT ŞI CHIROMANTIST ARSENIE BOCA ŞI VĂ DORIŢI MINUNI FĂCUTE DE EL LA COMANDĂ. POCĂIŢI-VĂ SINCER ŞI CURAT DE PĂCATELE FĂCUTE ŞI PLÂNGEŢI-LE CU ADEVĂRAT ŞI OPRIŢI ACEST DEZASTRU CUMPLIT DE A MERGE LA PRISLOP, PÂNĂ NU-I PREA TÂRZIU ŞI NU NE VA ARDE BUNUL DUMNEZEU DE VII. NU UITAŢI CĂ HRISTOS A FACUT MINUNI PT. CEI NECREDINCIOŞI ŞI NU PT. UCENICII LUI CEI FIDELI, CARE L-AU CREZUT PE CUVÂNT. LUAŢI AMINTE ÎN CARE CEAŢĂ VĂ AFLAŢI, DUCEŢI O VIAŢĂ CÂT MAI AUTENTICĂ DE POCĂINŢĂ ŞI TRANSMITEŢI MESAJUL MAI DEPARTE. AMIN!

   • Ana Elisabeta zice:

    Se pare că tradiţionala indiferenţă bucureşteană faţă de credinţă a fost de bine în acest caz, că la noi a tot plouat.

    În anii trecuţi se spunea, când în toată ţara era secetă, că pe măsură ce te apropii de Moldova de nord a Părintelui Iustin Pârvu, că vezi cum e totul din ce în ce mai verde. Şi aşa şi era, dar n-am crezut, mă gândeam că e mai în nord, mai răcoare, şi de asta e mai puţin uscat. Dar iată că dacă moldovenii l-au uitat pe Părintele Iustin, care îi învăţa dreapta credinţă în Hristos, şi au început să facă tururi la mormântul părintelui Arsenie Boca, nu mai este valabil, nu mai este verde nordul Moldovei.

   • andrei-d zice:

    Ana vorbeste in pilde! ;))
    Nu l-a uitat nimeni pe parintele Justin! Doar ca unii sunt mai mult nationalisti decat ortodocsi, asta e raspunsul pentru care nu-l denigreaza romanii pe Arsenie Boca.

   • preotduhovnic@hotmail.com zice:

    Asa da! Lumea are al orizont… Sorry! Lumea nu mai vrea sa afle de Adevar, nu mai vrea sa se reseteze in creiere, nu mai vrea sa inteleaga faptul ca nu sunt mai multe Biserici pe lume, mai multe Credinte, mai multi hristosi. Nu mai vrea. Poate sa vina si mama potopului si a calamitatii. Azi sunt mai multe ortodoxii, fiecare cu a lui. Azi omul contemporan se preface ca ar crede in Hristos, numai ca sa-si ascunda umanismul si autonomia. Imbecilii care conduc lumea, se prefac satanisti, desi ei nu cred in niciun drac, in niciun iad, in niciun rai si in niciun dumnezeu. Ei se cred si draci si dumnezei. Ereticii, se declara ai lui Hristos-Adevarul, iar ateii recunosc pe fata ca sunt antropocentristi, crezand in ei insisi in veci. Toata lumea se dezbraca de Dumnezeu-Adevarul si se descotorosesc de glasul constiintei din interior. Asa inteleg cuvintele multor parinti: ”e mai tarziu decat credeti…”. Asa inteleg de ce cartile sunt si facute si aruncate pe masa. Fiecare om, la moartea lui, va fi gasit la nivelul vesniciei lui. Daca omul ar trai o suta de vieti pe pamant, la sfarsitul celei de-a o suta viata va muri la fel ca la sfarsitul primei vieti: tot neghiob, sau altul tot in cainta sincera, iar altul curva. Fiecare, va vedea la iesirea din trup cum va arata el in vesnicie. Asa cum si-a dorit, asa cum a poftit.

   • andrei-d zice:

    Parinte,
    „antropocentristi”, ce cuvinte mari….Ce inseamna?

   • Ana Elisabeta zice:

    Nu vorbesc în pilde, mă raportez la ce a spus părintele de la Botoşani. Dacă au ajuns românii din Botoşani să meargă la mormântul părintelui Arsenie Boca, în loc să meargă la mormântul Părintelui Iustin Pârvu, mi se pare grav. Nu înseamnă că l-au uitat toţi, mai ales nu înseamnă că l-au uitat adevăraţii lui ucenici. Danion Vasile a fost ucenicul Părintelui Iustin, Marian Maricaru a fost ucenicul Părintelui Iustin.

    Oricum, părintele de la Botoşani remarcă un lucru grav: că oamenii, în loc să-şi pună nădejdea în Dumnezeu, îşi pun nădejdea în părintele Arsenie Boca. Adică nu-l tratează ca pe un sfânt al lui Hristos, ci ca pe un idol.

   • andrei-d zice:

    Danke! 🙂
    Ai dreptate!

 2. Ana Elisabeta zice:

  Da, trebuie spuse cât mai des aceste lucruri!

  Atenţie că au mai rămas pe ici pe colo nişte scăpări de „dactilografie”. 🙂

  • Am corectat din ele. De cate ori ai citi textul, tot iti scapa :). Daca mai observati, sa-mi spuneti!

   • Ana Elisabeta zice:

    N-am mai observat… Poate nişte virgule, dar astea sunt discutabile. Şi aş fi pus diacritice, mai ales că unele citate au diacritice 🙂 Eu mai nou m-am obişnuit să folosesc tastatura românescă şi pentru internet (mail şi comentarii). Cândva, apăreau probleme, dar n-am mai observat să fie cazul.

   • Oricum, m-am chinuit atata la articolul asta, ca atunci cand l-am citit cap-coada si in sfarsit era legat logic, nu am mai stat sa verific virgulele :)). Cu tastatura romaneasca nu sunt obisnuit. Am setata limba romana pe ea, dar…e greu la inceput 🙂 .

 3. Madalina zice:

  I-am scris de mai multe ori lui Saccsiv ca prin ce face el isi atrage osanda. Toata Apocalipsa e citita degeaba daca nu se citeste capitolul 22 versetele 18, 19 care atentioneaza sa nu se scoata din context si sa se interpreteze aiurea, fiecare cum vrea si sa nu se scoata sau sa se adauge ceva :
  „18. Şi eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei acestei cărţi: De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta;
  19. Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta.. ”
  Dumnezeu a anticipat devierile, interpretarile dupa ureche, pasajele scoase din context, derapajele si de aceea se specifica faptul ca profetiile se refera strict la semnul fiarei pe mana sau pe frunte.
  Din cauza acestor bloggeri hipercorecti care taxeaza orice neputinta sau slabiciune ca o cadere iremediabila, cei mai slabi pot cadea psihic. Bombardand psihic oamenii cu stiri negative, ii manipuleaza si ii fac sa cada in deznadejde, in depresie si in stari de agitatie, anxietate, atacuri de panica. Acestea sunt roadele lui saccsiv – incurajarea polemicii, a starii de nesiguranta, de neincredere, de suspiciune in orice si in oricine, intretinerea anxietatii, a grijii inutile. Se stie ca in situatii de stres si de panica, oamenii nu actioneaza rational. Cunosc cazuri in care parcurgerea postarilor de pe saccsiv, apologeticum a avut urmari grave – paranoia de a vedea un pacat in orice, atacuri de panica, anxietate generalizata. Daca ceva nu era conform standardelor impuse pe saccsiv, se lasa cu crize de nervi, palpitatii, pierderea simtului normalului.
  Cand i-am pus niste intrebari de bun-simt, mi-a raspuns ca il pun la incercare, ca ii intind o capcana. Cu omul acesta nu se poate discuta. Paranoia starnita si intretinuta de dragul dezbinarii crestinilor e doar produsul unor inadaptati care vor sa-si justifice ratarea criticand, speriind, sabotand orice actiune constructiva, inabusind orice intrebare sau initiativa diferita. Manipularile celor declarati anti-sistem ii pot duce pe cei mai fideli cititori in pragul epuizarii pshice, fiind coplesiti de avalansa de negativism si de lipsa de solutii lumesti. Saccsiv se plange ca se practica manipularea si ca se doreste dezinformarea maselor , dar de ce cenzureaza postarile incomode sau oamenii cae au ajuns la concluzii de bun-simt (de ce spui ca nu e nicio iesire, promovezi plecatul in munti, tu locuind in continuare in Bucuresti, indemnand la mucenicie oameni care se condamna la moarte prin refuzarea cardului).
  Apocalipsa trebuie citita si interpretata integral, nu trebuie luate doar pasajele care convin unora pentru a speria si a induce teama, ci trebuie luate in seama si aceste ultime versete care completeaza prorociile si clarifica eventualele aberatii si indruma mintile ratacite. Cine are urechi, sa auda !

  • Saccsiv si toti cei care exacerbeaza gravitatea unor pacate si mai ales, care dau sentinte si nu vorbesc despre pocainta, produc intr-adevar mare sminteala. Sfantul Apostol Pavel zice sa ne purtam neputintele unii altora, asta insemnand ca atunci cand vezi pe cineva pacatuind, trebuie sa-i intelegi neputinta si sa te rogi pentru el, nu sa faci articolase incriminatoare in care sa arati ce ratacit e x sau y ca are un cover photo pe facebook cu muzica, asa cum a facut cu mine de ex. Prea putin m-a interesat ca m-a atacat pe mine atunci, insa socul cel mai mare l-am avut cand am vazut ca din atata lucru „fratele” saccsiv a tras concluzia ca sunt un nemernic de care trebuie sa fuga toata lumea. Faptul ca a facut asta si la sfaturile cretinelului aluia de pisimaus, care sub 1000 de conturi de facebook si de nickname-uri pe internet, nu face altceva decat sa-i blesteme pe toti si sa le doreasca sa ajunga in iad, m-a scarbit si mai tare. Atitudini de genul nu sunt doar neortodoxe, ci mult mai grave de atat. Cat despre argumentele teologice pe care le-am adus in articolele mele…nici pana azi nu mi s-a dovedit ca nu am dreptate. Saccsiv a tras concluzia ca sunt ratacit de pe facebook, iar trollii lui cand au vazut ca nu au ce zice, s-au multumit sa ma „anatemizeze” si sa-mi ureze drum bun in iad.

   Cunosc si eu cazuri, influentate nu neaparat de saccsiv, ci de surogate de genul, care au clacat psihic si li s-a parut greu sa indeplineasca tot „ce se cere”. Au crezut Ortodoxia inseamna doar o suma de reguli stricte, pentru ca aproape nimeni pe internet nu invata despre viata bisericeasca, ci si-au format propriile pareri teologice de tipul: „aia n-ai voie ca ajungi in iad”, „daca o faci pe cealalta o sa te arda focul vesnic” etc. Cine invata oamenii despre Sfanta Impartasanie? Cine invata oamenii despre comuniunea cu Hristos?

   Dar aici nu e neaparat vina expresa a lui saccsiv, ci este eterna poveste a necatehizarii. Cum zicea si doamna Oana Iftime intr-un comentariu mai demult, daca oamenii erau catehizati, saccsiv nu ar fi putut exista. In conditiile de acum insa, si daca nu ar exista un saccsiv, oamenii si-ar crea unul pentru a-si satisface anumite porniri patimase, pentru ca in fond, teologia nu-i intereseaza. Faptul ca nu isi cunosc credinta pe care pretind ca o apara se vede si in faptul ca absolutizeaza orice citesc, orice cuvant al unui mare duhovnic, confunda viata ecleziala cu fuga in munti, invata oamenii sa nu ia cipuri, dar nu le spune sa se Impartaseasca si sa participe la Tainele Bisericii cat mai des, pentru ca din Taine primim harul care ne va feri de orice pecete si „pre-pecete”.

   In fine, pot spune multe pe subiect, dar deja am scris un comentariu destul de lung. Ideea este ca astfel de atitudini, in care toti „nemernicii” numiti de saccsiv sunt osanditi la iad, e rodul lipsei adevaratilor pastori ortodocsi, dar si lipsei interesului personal al fiecaruia de a-si cunoaste credinta. Oamenii si-au facut modele virtuale de „ortodoxie”, si in locul vietii bisericesti au pus un moralism pietist si fanatic si, evident, fuga de cipuri in munti.

   • Ana Elisabeta zice:

    Mă tem că este aşa cum a zis doktoru mai demult, adică personajul cu pricina, cu toată suita lui şi cu ideile lor creţe (în formă de 666), fac parte din acea „lucrare de amăgire” (2 Tesaloniceni 2, 11 http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=77&cap=2#11 ) pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru cei care n-au iubit adevărul (adică Adevărul, pe Hristos), ci le-a plăcut nedreptatea. Arsenie Boca cu toată suita lui de fani şi minuni dubioase – idem. Ecumenismul şi sincretismul şi toate acele idei sentimentaliste şi fals evlavioase: că Dumnezeu ne iubeşte pe toţi, că Dumnezeu are milă de toţi, că putem ajunge la Dumnezeu pe orice cale (ce contează că Hristos a zis că El este Calea??), că orice preocupare de a discerne adevărul de minciună în materie de credinţă vine din îngustimea minţii – idem. Că dacă Dumnezeu este dragoste noi putem să practicăm pe post de dragoste orice curvie, preacurvie şi perversitate – idem!!! (Este o idee care circulă prin poporul nedus la biserică, în caz că vă întrebaţi – culeasă de mine din mijlocul realităţii.)

   • O mica mentiune: Dumnezeu chiar ne iubeste pe toti, dar vrea si „la cunostinta adevarului” sa venim.

   • Ana Elisabeta zice:

    Aşa este, oamenii nu sunt catehizaţi, dar nici nu vor să fie catehizaţi sau să se catehizeze ei înşişi, că literatură este destulă, iar de când cu internetul, se poate citi destul şi pe internet, fără a mai da banii pe cărţi. E adevărat că pe internet marfa cam e amestecată, mult mai amestecată decât prin librării. Dar la început, ca să nu mă pierd, eu am aplicat un principiu foarte simplu: autorul cărţii să aibă un „sf.” în faţă. Pe urmă am început să apreciez şi anumiţi autori care făceau constant trimitere la acei autori cu „sf.” în faţă. Alţii am constatat că au propria lor agendă, şi chiar şi pe Sfinţii Părinţi îi sucesc şi îi răsucesc după cum le vine lor mai bine ca să-şi susţină agenda. Numai că văzând mai multe asemenea interpretări, încet-încet cele false se aleg singure de cele adevărate. Probabil că nu e un proces strict raţional şi intelectual, dar mintea (acum prin minte am înţeles raţiune) trebuie pusă şi ea la contribuţie în acest proces.

    În concluzie, oricine se poate catehiza singur, cu condiţia să-şi dorească asta într-adevăr.

   • Ana Elisabeta zice:

    Da, Dumnezeu ne iubeşte pe toţi, dar ne lasă nouă libertatea de a răspunde la această iubire sau nu. Şi dacă nu răspundem într-o formă plăcută lui Dumnezeu, se cheamă că am întors spatele iubirii lui Dumnezeu şi că această ne va arde ca un foc pentru totdeauna. Poate acum putem să ne auto-amăgim (sau să ne lăsăm amăgiţi de alţii, ceea ce nu e mult diferit, pentru că avem cu toţii o conştiinţă în dotare) că lui Dumnezeu îi place ce facem, sau chiar că nu contează ce facem şi ce credem, pentru că El e obligat să ne primească cu milă şi iubire după ce murim – dar atunci nu va mai fi loc de amăgire. Cine nu L-a cunoscut şi nu s-a străduit măcar puţin să-L cunoască pe Hristos în această viaţă, cum va putea să se apropie de El după aceea? Va păţi ca fecioarele neînţelepte.

   • maria zice:

    Ma intreb eu in zilele noastre de astazi mai avem pe cine impartasi?

   • Raspunsul il aveti in articol. A sustine ca nu mai exista oameni care se pot impartasi este o erezie. E chiar primul argument: Argumentul 1: Nimeni in ziua de azi nu se poate impartasi des. Nu mai e la fel ca in Biserica primara.

    Ati citit articolul?

   • maria zice:

    Da…sigur ca mai sant …pruncii….ca si copiii mai marisori care se ridica,se ridica tot in mediul care sant pacate GRAVEEE!!!…PE CARE LE FAC SI EI…injura fara sa stie ca e pacat,si parintii si cei din jurul lor se distreaza cu asa „perle”…si cate alte prostii si vorbe de mahala nu ies din gura lor….nu mai spun internetul care este o calke foarte usoara catre pacate grele…….apoi ,tinreii majoritatea de la o varsta destul de frageda incep cu pacate trupesti…”malahia”care nu le pot stapini din cauza lipsei de Dumnezeu….si cate altele destrabalari care nimeni nu le combatate,cin chiama la DEASA IMPARTASNIE,,,,,AU OARE PE CINE SA CHEME….SI DACA NU VAD CA NU AU PE CINE INSEAMNA CA SANT ORBI CUM SPUNEA MANTUITORUL…..apoi mai sant batranii,dar care si ei au pacate grele in trecut care nu au fost canonisiti cum trebuiie si pentru asta ii asteapta mare judecata si pe ei si pe duhovnicii care nu i-au marturisit cum trebuie….si ce sa mi spun?sant destule pacate strigatoare la cer de care majoritatea crestinilor sant prinsi si nici macar nu stiu.

    Da,intra-adevar sant crestini care il slujesc pe Dumnezeu cu cinste dar aceia poti sa-i numeri pe degete….si noi ce facem pentru acei 2-3…strigam in fata a mii de suflete bolnave?!!!….ba mai mult ca sa poata sa-i impartaseasca….II DEZLEAGA DE PACATE OPRITOARE CARE SFINTII PARINTI LE-AU LEGAT SA NU SE IMPARTASEASCA SI ANUMITI DUHOVNICI IRESPOSABILI LE DEZLEAGA SI II IMPARTASESC?!!…LA ASA NEBUNIE AM PUTUT SA AJUNGEM…FARA SA STIM CAT DE GRAVA ESTE IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE…CACI IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE DUCE LA INDRACIREA OMULUI SI LA INTUNECARE MINTII LUI….SI CEL CARE SE IMPARTASESTE SI DUHOVNICUL CARE IL DEZLEAGA SA SE IMPARTASEASCA.
    E LIMPEDE ASTA E CAPCANA DIAVOLILOR …INTUNECAREA MINTII CA SA POATA SA-L PRIMEASCA PE ANTIHRIST,SI NICI MACAR NU STIU….CE LUCRU GRAV FAC

    E inadmisibil ca in timpurile nostre de astazi,sa indemnam lumea la deasa Impartasanie!!! .Nu indemnul e rau,ca fara Sfintele Taine nu avem viata ,dar nu le putem lua oricum si dupa cum ne taie capul noua ci dupa cele lasate de sfintii Parinti ,si veti vedea ca nu avem pe cine chema,LA DEASA IMPARTASANIE,ci la pocainta, la plins si la lepadarea de pacate,la curatirea sufletelor si pregatirea lor pentru a fi impartasite.
    Toata lumea vede dezastrele care se intimpla :cind vedem ca desfriul nu mai are margini ,si nu trebuie sa fii preot ca sa vezi Orcine vede starea cazuta si dezastruoasa a lumii .orcine vede ca desfriul nu mai are margini.famiilii destramate ,cununii fara temei ,tineri care traiesc in atitea destrabalaciuni .Intr-o lume in care sint legalizeaza toate tipurile de destrabalari,in spitale se face planificarea familiala cu tot felul de metode contraceptive sterilet ,spirala etc ptr paza de copii,atitea cupluri care practica casatoria de proba ,atitea divorturi cununii mixte necanonice, si cite alte pacate interzise de sfintii parinti ,si noi chemem la deasa impartasanie!!?pe cine chema „acesti viteji” la deasa impartasanie ?ai pe cine chema?oare nu trebuie chemati si mai intii,la catehizare pe acesti bolnavi?dar catahizarea dupa sfaturile Sfintilor de la care au luat indemnurile la deasa impartasanie, nu catehizarea dupa mintea lor plina de mindrie ,gindind ca vindeca ei pe cineva!!.De ce nu vin cu sfaturi,de la Sf Nicodim Agh (de la care au luat indemnul la deasa impartasnie)cum sa ne spovedim ,dar nu spovedanie fatarnica ci spovedanie plina de smerenie placuta Lui ,asa cum ne-a invatat Sf Nicodim Agh.IN CARTE FOLOSITOARE DE SUFLET

    V-AS RECOMANDA ACESTI CARTI CARE POATE V-AR LAMURI MAI MULTE
    SINT DOUA EDITII UNA MAI VECHE SI ALTA IMBUNATATITA UNDE SINT TEXTE DE LA SFINTII PARINTI

    http://ro.scribd.com/…/2009-Petru-Voda-Cum-Sa-Ne…
    http://www.emag.ro/cum-sa-ne-spovedim-si-sa…/pd/EP2150BBM/

    APOI ACEASTA ESTE O SINGURA BROSURA MICA CARE SE CITESTE F REPEDE,S ESTE IMPARTITA IN 2 PARTI,UNDE UN ANUME TEOLOG PRUTEANU CARE A SCOS O CARTE LITURGHIA ORTODOXA,SI UN ANUME IEROMONAH VINE SI COMBATE INVATATURILE LUI GRESITE.
    http://www.apologeticum.ro/…/cum-ne-impartasim…/

    http://www.apologeticum.ro/…/ii-cum-ne-impartasim…/

    Mai ascultati predica acestui parinte de la Petru Voda:

    http://manastirea.petru-voda.ro/2015/08/17/ieroschim-xenofont-despre-biruirea-nesimtirii-duhovnicesti-si-despre-martiraj/

   • Eu in continuare cred ca nu ati citit articolul. Ca daca il citeati, descopereati ca argumentele pe care le-ati insirat aici sunt deja combatute in articol. Dar asta este alta poveste. Raman la ideea ca ati vazut doar ca este despre deasa impartasanie si v-ati aruncat „arsenalul” fara cercetare in prealabil.

    Vad ca sunteti un fin analist al pacatelor oamenilor din ziua de azi, insa dumneavoastra, ca si alti „rigoristi” nu ati inteles ca tot omul este pacatos. Nu pacatul in sine e problema, ci lipsa pocaintei. Nici Hristos nu ne va judeca dupa cate pacate am facut, ci dupa modul in care ne-am pocait. Acesta e si criteriul apropierii de Sfanta Impartasanie.

    Vezi aici ce zice Sfantul Chiril al Alexandriei: https://theologiepatristica.wordpress.com/2014/10/15/sfanta-euharistie-si-paguboasa-evlavie/
    Vezi aici ce zice Sfantul Neofit Zavoratul: https://theologiepatristica.wordpress.com/2015/08/19/un-articol-exceptional-cuviosul-neofit-zavoratul-cuvant-despre-sfanta-impartasanie/
    Vezi aici ce spune Sfantul Ioan Casian: https://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2013/08/02/impartasania-credinciosilor-ar-trebui-sa-fie-cel-putin-in-fiecare-duminica-conferinta-cu-parintele-razvan-ionescu-sfantul-ioan-casian-ne-indeamna-sa-facem-la-fel-canonul-9-apostolic-ne-arata-obliga/

    Si pot veni cu „n” exemple de Sfinti Parinti. Dar atata timp cat stam prizonierii propriei noastre logici, ma tem ca nici Hristos nu ne poate convinge.

    „E inadmisibil ca in timpurile nostre de astazi,sa indemnam lumea la deasa Impartasanie!!!”

    E foarte bine ca ati zis asta, pentru ca din nou arata ca nu cunoasteti cum functioneaza Biserica si cum trebuie sa chemam oamenii la Hristos. Din contra, in astfel de vremuri pacatoase oamenii trebuie indrumati sa se pocaisca si sa se impartaseasca des pentru a primi harul din Sfintele Taine, pentru a se putea curati si despatimi. Nu cei sanatosi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi, in caz ca nu ati realizat asta pana acum. Asa ca inainte sa propuneti un pseudo-pelagianism in care omul se curateste singur, fara ajutorul Sfintelor Taine si apoi le primeste pe acestea ca premiu, mai bine ati incerca sa intelegeti de ce Hristos a spus ca doar manacand Trupul Sau avem viata in noi.

    Apoi vad ca insistati cu ideea protestanto-scolastica, pe care Sfantul Simeon Noul Teolog a infierat-o ca erezie, conform careia oamenii nu se pot impartasi la fel inz iua de azi. Iar imparteala dvs. pe varste, sa ma scuzati, dar este penibila. Va pot aduce o gramada de de exemple de pensionari de 70-80 de ani uraciosi si nesimtiti si la fel de multe exemple de tineri evlaviosi si care duc o viata ecleziala. Nu stiu unde traiti si ce societate observati dumneavoastra, dar ce prezentati aici sunt informatii care nu sunt reale si care nu pot fi catalogate decat ca niste presupuneri pur personale.

    Asta ca sa nu mai spun ca starea pacatoasa generala a oamenilor nu este ceva specific secolului XXI. Exact asa a fost dintotdeauna, singura diferenta este ca astazi s-au inmultit ereziile. Dar oamenii care au fost robi ai patimilor materiale au fost dintotdeauna si mereu in numar mai mare decat restul.

   • Si p.s. Vi se pare logic modul in care Ieromonahul Artemie Popa isi construieste argumentatia in link-urile pe care mi le-ati dat, spicuind din sfinti care ii convin, pasaje care ii convin si nefacand referire la practica Bisericii la modul general? Daca sfintia sa a inteles ca trebuie sa fim sfinti (si cine decide asta?) pentru a ne impartasi, e clar ca exagerarea a devenit dogma, inlocuind practica Bisericii.

    Oricum, aversiunea asta fata de deasa Impartasanie e cultivata de persoane carora le pica greu la stomac Ieromonahul Petru Pruteanu (pe care de altfel nici eu personal nu il agreez foarte tare). Dar daca clasificam niste idei in functie de persoana care le-a spus si nu in functie de continutul ideilor respective si acordul lor cu Traditia Bisericii, inseamna ca am pierdut orice fel de repere.

    P.p.s Cititi si comentariile la articolele respective de apologeticum, dar si articolul acesta: https://theologiepatristica.wordpress.com/2014/03/25/tot-pe-tema-zeificarii-duhovnicilor-si-a-refuzului-unor-ortodocsi-de-a-urma-teologia-sfintilo-parinti-preferand-miturile-moderne/

 4. Ana Elisabeta zice:

  De la Cuviosul Paisie:

  Duhovnicul rânduieşte cât de des se împărtăşeşte credinciosul

  – Părinte, Apostolul Pavel scrie: “Cel ce mănâncăşi bea cu nevrednicie, judecată luişi mănâncăşi bea”11. Când se împărtăşeşte cineva cu nevrednicie”?

  – în general trebuie să ne apropiem la Sfânta îm­părtăşanie având conştiinţa nevredniciei noastre. Hristos cere de la noi zdrobire şi smerenie. Atunci când există ceva care ne deranjează conştiinţa, trebuie s-o aranjăm. Dacă, de pildă, ne-am certat cu cineva, trebuie să ne împăcăm cu el şi după aceea să ne împărtăşim.

  – Părinte, unii şovăie să se împărtăşească, deşi au binecuvântare de la duhovnicul lor.

  – Nu rânduieşte nimeni singur dacă se va împărtăşi sau nu. Dacă hotărăşte singur să se împărtăşească sau nu, diavolul va exploata aceasta şi-i va da de lucru. De multe ori credem că suntem vrednici, dar nu suntem; iar alteori, potrivit cu legea, într-adevăr, nu suntem, dar potrivit cu duhul Sfinţilor Părinţi este necesară transfuzia dumnezeiască pentru spitalizare şi mân­gâiere dumnezeiască, pentru că din multa zdrobire a pocăinţei se poate să vină diavolul din dreapta şi să ne arunce în deznădejde.

  – Părinte, cât de des adică trebuie să se împărtă­şească cineva?

  Cât de des trebuie să se împărtăşească şi cât tre­buie să postească cineva înainte de Sfânta împăr­tăşanie, acestea nu intră într-un şablon. Duhovnicul va rândui cu discernământ cât de des se va împărtăşi şi cât va posti, potrivit cu puterea ce o are. în paralel îl va povăţui şi la postul duhovnicesc, la abţinerea de la patimi, potrivit cu sensibilitatea lui duhovnicească, adică potrivit cu cât îşi simte greşala sa şi având în vedere răul ce îl poate face vrăjmaşul luptând cu un suflet sensibil, ca să nu-1 aducă la deznădejde. De pildă, în căderi trupeşti, pentru care se dă canon de patruzeci de zile depărtare de Sfânta împărtăşanie, se poate ca diavolul să arunce iarăşi sufletul în păcat după 35 de zile, şi dacă se mai dă un canon de 40 de zile, diavolul va pune sufletul acela pe fugă şi astfel ameţeşte şi deznădăjduieşte. în aceste cazuri, după primul canon, duhovnicul poate spune: “Ascultă fiule, păzeşte-te o săptămână şi apoi împărtăşeşte-te”, şi după aceea să se împărtăşească mereu la fiecare Sfântă Liturghie, ca sufletul să se poată întrema şi diavolul să se depărteze. Unul care trăieşte o viată duhovnicească va veni cu luare aminte la Taină atunci când simte Sfânta împărtăşanie ca pe o necesitate, iar nu din obişnuinţă, dar şi aceasta să se facă cu binecu­vântarea duhovnicului lui.

  Folosirea epitimiilor12

  – Părinte, respectarea cu acrivie a poruncilor ne ajută să avem simţirea lui Dumnezeu?
  – A căror porunci? Ale legii mozaice?
  – Nu, ale Evangheliei!

  Respectarea poruncilor ajută, dar respectarea lor corectă, deoarece se poate ca cineva să respecte poruncile, dar în mod greşit. în viaţa duhovnicească este necesară dreptatea dumnezeiască şi nu aplicarea seacă a legii. îi vedem şi pe Sfinţii Părinţi cu cât dis­cernământ spuneau să se aplice sfintele canoane! Marele Vasile, cel mai sever Părinte al Bisericii, care a scris cele mai aspre canoane, citează un canon ce este valabil pentru un păcat, dar după aceea el însuşi adaugă: “nu cerceta timpul, ci felul pocăinţei”13. Adică, dacă doi oameni fac acelaşi păcat, duhovnicul, potri­vit cu pocăinţa fiecăruia, unuia îi poate da canon să nu se împărtăşească doi ani, iar celuilalt două luni. Se poate face chiar şi atâta diferenţă.

  – Părinte, epitimia ajută ca să se taie o patimă?

  – Trebuie să-şi dea seama că epitimia îl va ajuta. Altfel, ce să spui? Dacă încerci să îndrepţi un om cu bâta, nu faci nimic. Ţie, care ai voit să-1 îndrepţi cu sila, Hristos îţi va spune în Ziua Judecăţii: “Ai fost Dio- cleţian!”; iar aceluia: “Tot ce ai făcut, ai făcut de silă”. Nu îl vom strânge de gât pe celălalt ca să-1 trimitem în rai, ci îl vom ajuta astfel ca singur să ceară şi să facă o nevoinţă. Să ajungă să se bucure că trăieşte şi să se bucure că moare.

  Epitimiile sunt la discernământul duhovnicului.

  – Pentru cei ce păcătuiesc cu răceală duhovnicul tre­buie să fie aspru, fără să cedeze. Pe cel care este biruit, dar se pocăieşte, se smereşte, cere iertare cu strângere de inimă, îl va ajuta cu discernământ să se apropie iarăşi de Dumnezeu. Tot astfel au făcut şi atâţia sfinţi. Sfântul Arsenie Capadocianul, de pildă, ca duhovnic, de obicei nu dădea canoane oamenilor, încerca să-i aducă întru simţire, ca ei singuri, din mă­rimea de suflet, să ceară să facă nevoinţă, milostenii sau alt fel de faptă bună. Când vedea vreun copil îndrăcit sau paralizat şi îşi dădea seama că părinţii lui erau pricina pentru care se chinuia sărmanul, îl vinde­ca mai întâi pe copil şi apoi dădea canon părinţilor, ca să ia aminte în continuare.

  Unii spun: “A, cutare duhovnic este foarte canonist. Foarte aspru! Este inteligent, are memorie bună, ştie Pidalionul14 pe de rost”. Dar un duhovnic care aplică după literă canoanele cuprinse în Pidalion poate face rău Bisericii. Nu ajută faptul ca duhovnicul să ia Pida­lionul şi să înceapă: “Ce păcat ai făcut tu? Acesta. Ce scrie aici despre cazul acesta? Atâţia ani depărtare de la Sfânta împărtăşanie. Tu ce ai făcut? Asta. Ce scrie aici? Canonul acesta!”.

  – Aşadar, Părinte, trebuie să se aibă în vedere multe lucruri.

  – Da, mai ales în vremea de astăzi nu ajută să aplice cineva toată legea Bisericii cu o asprime fără discernământ, ci trebuie să cultive mărimea de suflet în oameni. Să facă mai întâi treabă bună în el însuşi ca să poată ajuta sufletele, căci altfel va sparge capetele.

  Pidalionul se numeşte pidalion15 pentru că îndrumă pe om spre mântuire, când într-un mod, când în altul, precum face corăbierul, mişcând cârma când la dreap­ta, când la stânga, ca să scoată corabia la liman. Dacă o va tine drept, fără să o mişte după cum este de tre­buinţă, va izbi corabia de stânci, o va scufunda şi oamenii se vor îneca. Dacă duhovnicul foloseşte ca­noanele ca… bombardament, şi nu cu discernământ, potrivit cu omul, cu pocăinţa ce o are acela etc., în loc să vindece suflete, le va omorî.

  http://acvila30.ro/cuviosul-parinte-paisie-aghioritul-despre-duhovnic/

  Notele lipsesc…

  • maria zice:

   Theologie Patristica

   Am intarziat cu raspunsul pentru ca mai am si alte probleme lumesti pe care sper ca cu ajutorul lui Dumnezeu sa le termin si sa incep sa ma ocup si de cele duhovnicesti.
   Am mai intarziat ca m-am intors si am recitit comenturile pe care le-am avut cu ceva timp in urma cu tine pe fb,si ma uimeste ca vad ca nu te-ai schimbat deloc si continui sa sustii aceleasi rataciri pentru care te asteapta mare judecata la Dumnezeu.
   Si sa incepem sa ne lamurim:
   Tu ai zis:
   „isi construieste argumentatia …..nefacand referire la practica Bisericii la modul general?
   R:care practica a Bisericii?!!….spune-mi mie,care Sfant Parinte ar fi Impartasit cu PACATE OPRITOARE?…stii macar ce inseamna asta?….nu stii…. ca daca ai sti nu ai mai indemna lumea la OSANDA….insusi Apostolul Pavel ameninta cu osanda pe cei NEVREDNICI care indrazanesc a se Impartasi cu Trupul Domnului.

   „Daca sfintia sa a inteles ca trebuie sa fim sfinti (si cine decide asta?) pentru a ne impartasi, e clar ca exagerarea a devenit dogma, inlocuind practica Bisericii”

   R:care era practica Bisericii?sa impartaseasca pe cei cu pacate opritoare?….pe logica draceasca ,cum ca vezi doamne „ii vindeca?!!”

   „Dar daca clasificam niste idei in functie de persoana care le-a spus si nu in functie de continutul ideilor respective si acordul lor cu Traditia Bisericii, inseamna ca am pierdut orice fel de repere”.

   R:care era Traditia Bisericii?sa Impartaseasca pe cei nevrednici?adica PE CEI CU PACATE OPRITOARE?!!

   Eu in continuare cred ca nu ati citit articolul.

   R:adevarat ca nu l-am citit,ca nu am timp,insa am banuit ca sant texte trunchiate de la Sfinti cu indemnuri la Sf Impartasanie,cu care voi cei ce indemnati lumea la deasa impartasanie si nu aveti nici o baza de la Sfintii Parinti.De fapt amagiti lumea,si nici maca nu stiti a cui slugi santeti.Va folositi doar de textele pline de indemnuri si in rest HABAR NU AVETI,de realitatea crunta a zilelor noastre.

   „Vad ca sunteti un fin analist al pacatelor oamenilor din ziua de azi, insa dumneavoastra, ca si alti „rigoristi” nu ati inteles ca tot omul este pacatos”

   R:serios,nici nu realizezi ca ii combati pe Sfinti,deci…Sfintii au fost”analisti ai pacatelor oamenilor?….pentru ca noi nu facem altceva decat sa argumentam cu Sfintii Parinti care voua va lipsesc….deci,sa inteleg ca e suficient sa te consideri pacatos si sa ai pacate opritoare,cum ar fi sterilet,anticonceptionale etc si te poti impartasi linistit cu gandul ca TE MANTUIESTI!!!!?

   „Nu pacatul in sine e problema, ci lipsa pocaintei”

   R:Care Sfant Parinte te-ar fi impartasit,cu pacate opritoare fara sa faci pocainta de catva ani buni(pocainta insemnand si oprirea de la Sf Impartasanie pentru un anumit numar de ani)de care pocainta vorbesti tu?pocainta doar in fata duhovnicului?
   „Nici Hristos nu ne va judeca dupa cate pacate am facut, ci dupa modul in care ne-am pocait. Acesta e si criteriul apropierii de Sfanta Impartasanie”

   R:Pocainta insemnand doar promisiune?ca nu vei mai pacatui?sau ce pocainta face cineva care are sterilet si este dezlegata sa se impartaseasca?ce pocainta face cineva care stau necununati si sant impartasiti?ce pocainta face cineva care face gomorie si este impartasit?….si lista ar putea continua…..

   Si pot veni cu „n” exemple de Sfinti Parinti. Dar atata timp cat stam prizonierii propriei noastre logici, ma tem ca nici Hristos nu ne poate convinge.

   R:logica noastra nu este a noastra ci a Sfintilor nu cum veniti voi cu logica dupa mintea voastra gandind ca vindecati pe cineva.Vino cu exemple de cei care au pacate opritoare si se Impartasesc!!!si cate alte pacate strigatoare la cer….ceea ce Sfintii au legat…anumti duhovnici iresponsabili le dezleaga ca sa aiba pe cine impartasi.
   Sfintii PARINTI SANT CEI CARE VINDECA NU VOI…!!!! EI SANT CEI CARE NE-AU LASAT LEGI PRECISE CA SA PUTEM VINDECA OAMENII NU VENITI VOI CU TOT FELUL DE ARGUMENTE DUPA MINTEA VOASTRA CA SA AMAGITI LUMEA SA O DUCETI LA IAD!!!

   „E inadmisibil ca in timpurile nostre de astazi,sa indemnam lumea la deasa Impartasanie!!!”
   E foarte bine ca ati zis asta, pentru ca din nou arata ca nu cunoasteti cum functioneaza Biserica si cum trebuie sa chemam oamenii la Hristos.

   R:dar stii tu cum functioneaza Biserica?Stii tu de Sfintii Parinti si de Sfintele Canoane?!!ia aminte ca ai sa raspunzi pentru fiecare suflet in parte care l-ai amagit cu tot felul de argumente dupa mintea ta…..de fapt venite de la cei care te amagesc ca nu ai reusit sa te smeresti.
   STII TU CE INSEAMNA IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE?SI CINE SANT CEI NEVREDNICI CARE NU SE POT IMPARTASI?….cand 80%DIN POPULATIE ESTE PRINSA DE PACATE OPRITOARE PE CARE SFINTII „LE-AU LEGAT”CA SA NU SE IMPARTASEASCA SI TU VII SI TIPI CA UN DISPERAT SI CHEMI LUMEA LA IMPARTASANIE?…LA CARE IMPARTASANIE CHEMI TU SI PE CINE?!!!…LA IMPARTASANIA CU DRACU, II CHEMI TU NU LA IMPARTASANIA CU HRISTOS…..IA AMINTE!!…CACI SPUNE CLAR SF.IOAN GURA DE AUR IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(CU PACATE OPRITOARE)DUCE IA INDRACIREA OMULUI.
   LA CARE HRISTOS II CHEMI TU PE OAMENI?E LIMPEDE CA LA HISTOSUL CEL MINCINOS…IA AMINTE….SI TREZESTE-TE…

   „Din contra, in astfel de vremuri pacatoase oamenii trebuie indrumati sa se pocaisca si sa se impartaseasca des pentru a primi harul din Sfintele Taine, pentru a se putea curati si despatimi”
   R:in ce consta pocainta?si care sant conditiile Impartasirii?Care Sfant Parinte a afirmat vreodata CA SF IMPARTASANIE CURATA PACATE OPRITOARE?!!!

   Nu cei sanatosi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi, in caz ca nu ati realizat asta pana acum.

   R:”nu am venit sa chem pe cei drepti ….ci pe cei pacatosi la POCAINTA…deci,chiama la pocainta nu la Trupul Domnului.Si apoi,asa spune Apostolul Pavel?ca sa te impartasesti cu pacate opriitoare ca sa te vindeci?!!sau ca sa te interesti in lupta?sau astea ti le spune dracul ca sa te osandeasca?…..IA AMINTE LA CE DUHURI DAI ASCULTARE…SI DACA NU AI SA TE SMERESTI SA CAUTI SFATURI LA SFINTII PARINTI SI VII CU TOT FELUL DE LOGICI OMENESTI VA FI VAI DE TINE SI DE CEI PE CARE II VEI AMAGI.

   „Asa ca inainte sa propuneti un pseudo-pelagianism in care omul se curateste singur, fara ajutorul Sfintelor Taine si apoi le primeste pe acestea ca premiu, mai bine ati incerca sa intelegeti de ce Hristos a spus ca doar manacand Trupul Sau avem viata in noi”

   R:”a spus ca doar manacand Trupul Sau avem viata in noi…..R:cine?!!doar cei curati cu inima,nu cei cu pacate opritoare.Adu-mi mie macar un Sfant Parinte care sa Impartaseasca un bolnav….de expl…o persoana care are sterilet o impartaseste ca sa se vindece…?ce vindecare asteapta asta?
   Care Sfant Parinte a dat Sf Impartasanie sa CURATEASCA PACATELE OPRITOARE?!!CARE SFANT PARINTE AR FI IMPARTASIT PE CINEVA CU STERILET….SAU NECUNUNATI….ETC

   nu e premiu,ci e ajutor ptr pacatele usoare,care eu fost pocaite plinse…etc…dar nu cele grele si necurate….
   Sf Atanasie al Antiohiei:”daca vom cadea in oarecare lucruri mici ,omenesti si usor de iertat de exemplu,fiind furati de limba,de auz sau de ochi ,de slava desarta de intristare si irascibilitate sau ceva din unele ca acestea ,atunci facindu-ne reprosuri noua insine si marturisindu-ne lui Dumnezeu asa sa ne impartasim din Sfintele Taine crezind ca impartasirea dumnezeiestilor taine ni se face spre curatirea unora ca acestea ,adica aceste pacate mici nu insa si de cele grele si necurate pe care le-am fi facut”

   „Apoi vad ca insistati cu ideea protestanto-scolastica, pe care Sfantul Simeon Noul Teolog a infierat-o ca erezie, conform careia oamenii nu se pot impartasi la fel inz iua de azi.”

   R:ai citit macar la Sf Simion Noul Teolog cine sant cei care se pot impartasi?si in ce conditii te poti impartasi?se pare ca nu ….ca altfel nu l-ai pomeni….uite sa-ti dau eu doar ceva…..
   SF SIMION NOUL TEOLOGUL DESPRE SF IMPARTASANIE SI SF ANAFORA

   „Daca stii ca Singele lui Hristos da viata celor ce se impartasesc cu el si se preface in izvor de apa rece ce curge in viata vesnica spune-mi tu care te impartasesti nu sporesti cu nimic in sufletul tau cu toate ca ai simtit o oarecare bucurie din nou te afli aproape tot asa cum erai mancind aceasta dumnezeiasca Piine si bind Vinul veseliei n-ai ajuns in masura sa traiesti o viata nestricacioasa ca ai primit aceasta piine ca un foc sau ca o lumina ,ca ai baut Singele Domnului ca pe o apa Care curge si vorbeste daca nici un fel de rod n-ai vazut cum iti inchipui ca te-ai impartasit cu Viata Cum iti inchipui ca te-ai atins de focul cel neapropiat cum crezi ca te-ai impartasit cit de putin din lumina cea vesnica ?ceea ce nu i s-a intimplat vreodata niciunuia care a fost nesimtitor ca tine ,da lumina te lumineaza dar tu esti orb ,focul te incalzeste dar tu nu te-i incalzit ,viata te-a atins cu umbra sa dar tu nu te-ai unit cu ea ,apa cea vie a trecut ca printr-o conducta deoarece nu a gasit locul vrednic de ea,daca astfel te impartasesti ,daca astfel te atingi de sfintele Taine cum iti inchipui ca maninci fiindca nu maninci nimic.
   „mai trebuie sa te abtii de la infricosatoarele sfintele taine adica sa nu te cumineci cu preacuratul Trupul si scump Singele al Domnului nostru Iisus:iar te sfatuiesc sa te abtii si de la piinea binecuvintata adica de la anafora ,cit timp gindul si socotinta ta vor fi nemutate de la lucrurile cele rele ale pacatului si pina ce nu vei ajunge a uri pacatul in chip desavirsit si cind socotinta ta sa intarit in cele bune, atunci sa te apropii de Sfintele Taine.Vezi ca inainte sa faci cele bune ,sa arati cuvenita pocainta sa nu indraznesti sa te impartasesti cu Trupul si Singele Domnului ca atunci cind te vor vedea demonii ca ai dispretuit pe Dumnezeu si te cumineci cu nevrednicie ,vor navali asupra ta si asa impiedicindu-te fara mila si omenie si te vor arunca iarasi in noroiul neinfrinarii cel dintii si atunci te vei face in loc de crestin ucigas de Hristossi vei fi osindit impreuna cu cei ce l-au rastignit ”

   DECI,CAT ERA DE ASPRU SFANTUL SI CU SF ANAFORA CARE NICI NU SE MAI POMENESTE ASTAZI CEVA….

   Iar imparteala dvs. pe varste, sa ma scuzati, dar este penibila. Va pot aduce o gramada de de exemple de pensionari de 70-80 de ani uraciosi si nesimtiti si la fel de multe exemple de tineri evlaviosi si care duc o viata ecleziala.
   Repet,poti sa-i numeri pe degete…..cei FARA PACATE OPRITOARE…si nu am facut imparteala pe varste,ci ti-am aratat starea grava a celor pe care tu ii chemi la Trupul Domnului…dar nu la Trupul Domnului Ii chemi,ci ii amagesti la Hristosi mincinosi.

   si la fel de multe exemple de tineri evlaviosi si care duc o viata ecleziala.

   R:da?!!!uite …….”Statisticile spun îngrijorator ca peste 80% dintre adolescenti si aproximativ 50% dintre adolescente practica auto-satisfacerea sexuala.

   UITE MARTURIA UNUI TANAR

   1. Condruz Ionut
   24 mai 2014 la 14:06
   „Hai sa fim seriosi.Exista vreun baiat pe lumea asta care nu se masturbeaza? Sa fim cu picioarele pe pamant.Eu zic ca toate fetele ar trebui sa ramana singure…Fiecare baiat se manifesta in felul lui”
   ALTA MARTURIE
   „Asta e utopie sa fim seriosi nu stiu daca exista vreo statistica dar sigur peste 90% cu siguranta au facut treaba asta fie din prostie fie din ignoranta sau curiozitate etc etc….”

   „Nu stiu unde traiti si ce societate observati dumneavoastra, dar ce prezentati aici sunt informatii care nu sunt reale si care nu pot fi catalogate decat ca niste presupuneri pur personale.”

   R:ACUM SPUNE-MI TU IN CE SOCIETATE TRAIESTI?!!…intreaba-te pe tine in ce intuneric traiesti,ca nu vezi nici cele mai elementare lucruri….si vreau sa-ti dovedesc….dar pentru asta trebuie sa-mi raspunzi la niste intrebari:
   -cei cu pacate opritoare se pot impartasi?
   -care sant pacatele opritoare cu care nu te poti impartasi?
   -o persoana cu sterilet …anticonceptionale,sau orce paza de a nu avea copii,se poate impartasi?
   -ce valoare mai are Pidalionul in zilele noastre de astazi?
   -cei necununati se pot impartasi?
   -ce este cununia necanonica,de care majoaritatea sant astazi prinsi ,cand divorturile nu mai au friu,si multe familii sant la a doua sau a treia casatorie care nu este asa cum au lasat-o Sfintii Parinti….adica,nu s-au despartit conform Sfintilor Parinti ,ca despartirea lor sa fie valabila inaintea lui Dumnezeu ,si cu toate acestea ei sant RECASATORITI de anumiti duhovnici iresponsabili.
   SI ACUM SPUNE-MI PE CINE MAI CHEMI TU LA TRUPUL DOMNULUI?!!!

   „….Asta ca sa nu mai spun ca starea pacatoasa generala a oamenilor nu este ceva specific secolului XXI”.

   R:erau in trecut atatea pacate ca astazi?era in trecut atata desfriu si destrabalare?inseamana ca cu adevarat esti orb!!! Tu cu adevarat esti orb,si raspunde-mi la aceasta intrebare sa-ti arat cat esti de orb:
   Paza de a nu avea copii e un pacat f.f.f grav aratat de Sfinitii Parinti,si care astazi majoritatea famililor prin diferite metode de paza se protejeaza de a nu avea copii.Ca daca nu s-ar pazi….ar fi Bisericile pline de copii.Uita-te la un singur lucru…cati copii aveau familiile crestine inainte?si cati au astazi familiile crestine?si tu imi spui ca pacatele erau aceleasi?….cate familii divortau inainte si cate divorteaza astazi?si multe alte pacate,care nu am putere sa le insir aici.
   Si acum raspunde-mi ,cei care se pazesc cu diferite metode de contraceptie sa nu faca copii se pot impartasi?

   „Dar daca clasificam niste idei in functie de persoana care le-a spus si nu in functie de continutul ideilor respective si acordul lor cu Traditia Bisericii, inseamna ca am pierdut orice fel de repere”

   R:Care e Sfanta Taditie?!!SA IMPARTASESTI PACATE OPRITOARE CA SA LE VINDECI?
   Mi-ai dat tot felul de linkuri,banuiesc ca sant cu indemnuri la Impartasanie si sa-mi arati mie cat este de buna SF IMPARTASANIE?!….dar pentru cine?pentru cei VREDNICI…IAR PENTRU CEI NEVREDNICI(CEI CU PACATE OPRITOARE)E OSANDA VESNICA O SPUNE INSUSI APOSTOLUL PAVEL….SI INTUNECARE MINTII…PLATA PACATULUI ESTE INTUNECAREA MINTII IN CARE SANT LASATI CEI CE PACTUIESC …SI DUHOVNICII CARE DEZLEAGA PACATE OPRITOARE SI UCENICII CARE NU CERCETEAZA SI SE DUC CA OILE FACAND ASCULTARE NECONDITIONATA.

   …. cand am vazut ca din atata lucru „fratele” saccsiv a tras concluzia ca sunt un nemernic de care trebuie sa fuga toata lumea.

   R:Cu adevarat trebuie sa fuga lumea de tine ca nu cumva sa ia vreo invatatura ratacita si sa se osandeasca!!.

   „Cat despre argumentele teologice pe care le-am adus in articolele mele…nici pana azi nu mi s-a dovedit ca nu am dreptate”

   R:dovedeste-mi ca ai dreptate…ti-am adus pe fb…intr-un comentariu cu Oana Iftimie,multime de argumente si vad ca in zadar,ca tu vii din nou cu aceleasi MINCIUNI DRACESTI CU CARE INCERCI SA AMAGESTI LUMEA….ASA CA IA AMINTE!!…Asta e ultimul meu cuvant ca vad ca nu am cu cine si imi irosesc timpul de pomana pentru care voi raspunde in fata lui Dumnezeu….caci ce spune Apostolul Pavel”dupa prima si a doua intalnire departeaza-te…asa ca nu ai decat sa faci ce vrei….dar nu uita ca vine ziua rasplatii.

   „Saccsiv a tras concluzia ca sunt ratacit de pe facebook, iar trollii lui cand au vazut ca nu au ce zice, s-au multumit sa ma „anatemizeze” si sa-mi ureze drum bun in iad”

   R:probabil te-a vazut si el cat de indaratnic esti si nu renunti la minciunile dracesti,cu care vrei sa amagesti lumea.

   „Au crezut Ortodoxia inseamna doar o suma de reguli stricte, pentru ca aproape nimeni pe internet nu invata despre viata bisericeasca, ci si-au format propriile pareri teologice de tipul: „aia n-ai voie ca ajungi in iad”, „daca o faci pe cealalta o sa te arda focul vesnic” etc.

   R:astea sant argumente dracesti,caci,viata duhovniceasca trebuie traita dupa anumite reguli pe care ni le-a lasat Dumnezeu prin Sfintii Parinti,si asta voua nu va place,SUPUNEREA LA ADEVAR,oare nu asta face si lucifer,cu toata suita lui?

   „Cine invata oamenii despre Sfanta Impartasanie? Cine invata oamenii despre comuniunea cu Hristos?”

   R:sa invete,dupa dreapta credinta nu dupa minte fiecaruia

   „…invata oamenii sa nu ia cipuri, dar nu le spune sa se Impartaseasca si sa participe la Tainele Bisericii cat mai des, pentru ca din Taine primim harul care ne va feri de orice pecete si „pre-pecete”.

   R:Tainele luate cu nevrednicie(cu pacate opritoare),vor intuneca si mai rau mintea omului si nu va mai putea distinge binele de rau.

   R:la unirea cu Hristos poate ajunge doar cei vrednici,adica cei fara pacate opritoare cele lasate de Sfintii Parinti

   • Andreea zice:

    Doamna Maria,

    Nu am mai vazut demult un asemenea fanatism religios ca la dvs. Tonul cu care scrieti, caracterele literelor, „replicile” pe care le dati, dovedesc ca nu sunteti decat o habotnica, in cel mai bun caz. Va considerati „vrednica” nu-i asa, mai vrednica decat altii, nu-i asa? Asta spune multe despre halul de cadere in care va aflati.
    Ce stiti dumneavoastra, totusi?
    La toata pledoaria dumneavoastra va pot spune un lucru: cei care se impartasesc cu acordul duhovnicului nu trebuie judecati de catre persoane „din afara”, ca dumneavoastra. Iisus Hristos lucreaza si prin taina ascultarii si numai El stie cum. Toate sunt taine.

   • Andrei zice:

    Doamna Maria e cunoscuta in toata blogosfera ortodoxa pentru fanatismul ei. Problema este insa ca nu e singura care are o astfel de gandire. Ceea ce face si mai necesara propavaduirea teologiei Bisericii contra baticismului pietist.

   • maria zice:

    Andrei

    Doamna Maria e cunoscuta in toata blogosfera ortodoxa pentru fanatismul ei.

    Mă uimesti de asa concluzie care nu e decît venită de la tine…care tu vorbesti în numele a cîtorva fanatici ca si tine care nu au habar de învătăturile Sfintilor si de legile lui Dumnezeu care ni le-a lăsat Dumnezeu prin gura trâmbitelor Lui.Habar nu aveti de Pidalion fără de care NU NE MÂNTUIM si voi bateti cîmpiii!!

    citeste te rog astea si să-mi spui acum cine e fanatic?eu sau voi care habar nu aveti de osînda care vă asteapta,pentru batjocorirea sfintelor Taine….si în special de acestă împărtăsanie cu care multi se osîndesc….încă de aici….si mai grav că nu văd….plata păcatului este însesi întunecarea mintii în care sînt lăsati cei ce păcătuiesc.

    citeste te rog asta si apooi să mă mai faci fanatică si sectară..astea sînt învătături de la Sfinti de care voi habar nu aveti,si bateti câmpii

    „Cum că de către toţi se cuvine a se păzi Dumnezeieştile Canoane nestrămutate. Că cei ce nu le păzesc se supun sub înfricoşate certări ori canonisiri.

    „Episcopilor, acestea s­au rânduit vouă pentru Canoane de către noi. Voi însă rămânând întrânsele vă veţi mântui şi pace veţi avea, iar nesupunându-­vă vă veţi munci, şi luptă unii cu alţii necurmată veţi avea. Plata neascultării cea cuvenită luând­o”.

    (Apostolii în sfârşitul [epilogul] cuvântării Canoanelor.)

    „S­a socotit de către Sfântul Sinod acesta, să rămână şi de acum adeverite şi
    întărite spre vindecarea sufletelor şi spre tămăduirea patimilor Canoanele cele
    primite şi întărite de către Sfinţii şi Fericiţii Părinţi cei mai înainte de noi, dar încă
    şi predanisite nouă, anume ale Sfinţilor şi slăviţilor Apostoli, şi ale Ecumneicelor IV
    Sinoade după nume, ale celor locale anume, şi cele ale părinţilor în parte anume.
    Şi numărul a­i fi iertat rău a le schimba, şi a surpa Canoanele cele mai­ nainte
    arătate.”

    „Iar de s­ar prinde cineva că a chenotomisit [a izvodit din nou] vreun Canon
    din cele zise, ori că se apucă să răstoarne, vinovat va fi după Canonul cel de acel
    fel; precum acela hotărăşte, să primească certare şi prin acela în care greşeşte, să
    se vindece” (Canonul al 2­lea al Sinodului VI) 

    „Bucurându­ne pentru acestea, precum când află cineva dobânzi multe,
    îmbrăţişare primind la piept dumnezeieştile canoane şi o întărim pe aşezarea
    acestora întreagă şi neclătită a acelor aşezate de către Trâmbiţele Sfântului Duh.
    Adică, de întru tot lăudaţii Apostoli, şi ale celor VI Sinoade Ecumenice, şi ale celor
    de pe alocuri adunate… Şi pe ale Sfinţilor Părinţilor noştri… Şi pe cei ce acelea îi
    anatematisesc, şi noi îi anatematisim. Iară pe cei cei îi caterisesc, şi noi îi caterisim
    iară pe cei ce îi afurisesc şi noi afurisim. Şi pe cei ce îi dau certării, şi noi aşişderea
    îi supunem. (Canonul I al Sinodului VI)”

    „Deci legiuim ca Bisericeştile Canoane să ţină rânduiala de legi, cele de către
    Sfintele patru Sinoade aşezate, ori adeverite, adică de cel în Nicheea, şi de cel în
    Constantinopol şi de cel dintâi din Efes şi de cel din Halkidon. (Novela 131 a lui
    Iustinian)”

    „Legiuim dar ca rânduială de legi să aibă Bisericeştile Canoane, cele aşezate
    de Sfintele cele şapte Sinoade, ori adeverite (prin ziceri adeverite, se arată
    Canoanele Sinoadelor locale şi ale Părinţilor celor din parte, cele adeverite de
    Sinoadele Ecumenice, după Balsamon.) Că Dogmele mai înainte ziselor Sfinte
    Sinoade ca pe Dumnezeiştile Scripturi le primim, şi Canoanele ca pe legi le păzim.
    (Cartea a 5­a, titlul 3, cap.2 din Basilicale, la Fotie titlul 1, cap.2 )”

    „S­a hotărât de Sfinţii Părinţi a se întrebuinţa şi după moarte a se
    anatematisi, cei ce ori în Credinţă, ori în Canoane ar păcătui (al V­lea Sinod
    Ecumenic în trimiterea către Iustinian, foaia 392 al tomului al 2­lea). Vezi iubitule
    înfricoşat cuvânt.”

    „Cei ce pun în defăimare Sfintele şi Dumnezeieştile Canoane ale Sfinţilor
    Părinţilor noştri, care, şi pe Sfânta Biserică o sprijinesc, şi pe toată Credinţa petrec
    împodobind­o, o povăţuiesc către Dumnezeiasca evlavie, fie anatema. (Sinodul din
    Constantinopol, cel după Constantin Porfirogenetul, foaia 977 din tomul al 2­lea al
    Sinodicalelor, adică Tomul Unirii).”

    Cum că Dumnezeieştile Canoane sunt mai tari decât împărăteştile legi.

    În praxa a doua a Sinodului al II­lea se scrie: „Prea slăviţii boieri au zis:
    Măritului Stăpânitor al lumii (adică lui Marchian împăratul) i­au plăcut, ca nu
    după împărăteştile cărţi, ori după pragmaticile forme [şi aşa se numesc cărţile
    împărăteşti], să urmeze preacuvioşii episcopi, ci după Canoanele cele legiuite de
    Sfinţii părinţi.

    Sinodul a zis:
    Împotriva Canoanelor, nici o lucrare să poată.Canoanele Părinţilor să se ţie. Şi iarăşi: Îi rugăm, ca fără zicerea împotrivă lucrările cele de oarecare, în toate eparhiile, spre vătămarea canoanelor, să rămână nelucrătoare; ci să stăpânească Canoanele prin toate… Toţi acestea le
    zicem. Toate lucrările să se surpe. Canoanele să stăpânească… După hotărîrea Sfîntului Sinod, şi în toate celelalte eparhii hotărârile Canoanelor să stăpânească

    „Că acelea cu adevărat, adică Canoanele, cele de împăraţi, şi de Sfinţii
    Părinţi aşezate şi întărite se primesc ca Dumnezeieştile Scripturi. Iar legile, numai
    de împăraţi s­au primit, ori s­au aşezat, şi pentru acesta nu au tărie mai multă
    decât Dumnezeieştile Scripturi, nici decât Canoanele. (Balsamon în Scolie la cap. al
    doilea de mai sus a lui Fotie)”

    „Nu­mi spune legile cele din afară, căci şi vameşul legea dinafară plineşte,
    dar însă se osândeşte (Hristostom cuvântul 57 la cea de la Matei.)” Şi iarăşi: „Nici
    toţi împăraţii, de multe ori nu se ostenesc cu conglăsuire la legi. Cuvântul 6 la
    Andriante.)”

    http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro/fisiere/carti/pidalionul.pdf

    DECI:„S­a hotărât de Sfinţii Părinţi a se întrebuinţa şi după moarte a se
    anatematisi, cei ce ori în Credinţă, ori în Canoane ar păcătui (al V­lea Sinod
    Ecumenic în trimiterea către Iustinian, foaia 392 al tomului al 2­lea). Vezi iubitule
    înfricoşat cuvânt.”

    DECI INFRICOSATOR LUCRU ……CA NICI DUPA MOARTEA LOR NU TE POTI RUGA PTR CEI CE AU INDRAZNIT SI AU INCALCAT LEGILE DUMNEZEIESTI CARE AU FOST STABILITE DE TRAMBITELE LUI DU

   • maria zice:

    Andreea

    Nu am mai vazut demult un asemenea fanatism religios ca la dvs.

    R:Sfintii erau oare fanatici?….căci eu nu am venit decît cu citate precise de la Sfinti,dar dacă tu nu le cunosti ,e normal să vii cu asa argumente…dar ia aminte…că NESTIINTA e un păcat f.f. grav ptr care nu te vei putea dezvinovăti la acea înfricosată judecată.

    ca nu sunteti decat o habotnica, in cel mai bun caz.

    R:eu?sau Sfintii ai căror argumete le-am adus?!

    Va considerati „vrednica” nu-i asa, mai vrednica decat altii, nu-i asa?

    R:de unde stii tu că mă consider vrednică?dimpotrivă…sînt f. nevrednică si ptr a mea nevrednicie sînt sub canon,pînă anul viitor…dar 2 ani m-am împărtăsit cu nevrednicie,pînă cînd bunul Dumnezeu mi-a scos în cale un duhovnic bun,care m-a scos din ghiarele acelor mincinosi si amăgitori,care duc sufletele la iad.

    Asta spune multe despre halul de cadere in care va aflati.

    R:ia aminte ca nu cumva să ai surprize si să te trezesti în altă parte decît ai plecat….si să nu fie cumva…„hoțu strigă hoțu”

    Ce stiti dumneavoastra, totusi?

    ce vrei să spui?

    La toata pledoaria dumneavoastra va pot spune un lucru: cei care se impartasesc cu acordul duhovnicului nu trebuie judecati de catre persoane „din afara”, ca dumneavoastra.

    R:dar nu judec eu !!!ci eu am adus cuvîntul Sfintilor care ei ne vor judeca pentru încălcare cuvîntului lor.dacă tu nu ai habar de învătăturile lor e normal să vorbesti asa.

    Iisus Hristos lucreaza si prin taina ascultarii si numai El stie cum. Toate sunt taine.

    Serios!!învătătură nouă de la Andreea….mergem după cugetele fiecăruia….nu?!!…căci cam asa se tot practică de unii….Sfintii Părinti i-am pus la cosul gunoi,si venim noi cu tot felul de idei trăznite după mintea noastră…nu?…..citeste te rog despre ascultare fără discernămînt,si despre ascultare de minciună si apoi nu ai să mai spui cele ce spui.Căci dacă ai avea habar de învătăturile Sfintilor nu ai vorbi cele ce vorbesti.Ia aminte că vei da seamă pentru fiecare cuvînt…..si vai de cei prin care vine sminteala!!

   • 🙂 Andreea a deschis cutia Pandorei…

   • Andrei zice:

    :)) O sa-si doreasca sa nu o fi facut-o.

  • maria zice:

   Ana Elisabeta
   Am o rugaminte la tine…daca ai cumva pagina precisa unde spune Cuviosul toate astea?

   • Ana Elisabeta zice:

    Domnişoara Maria, să ştiţi că nu strică să mai puneţi mâna şi pe carte, înainte să vă lansaţi în campanii de comentarii pe internet. Deci, ca să vă ajut, iată referinţa bibliografică completă:

    Capitolul „Medicul duhovnicesc al sufletului” în vol. Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti, vol. III Nevoinţă duhovnicească (titlul original Πνευματικός αγόνας), traducere din limba greacă de pr. ieroschimonah Ştefan Nuţescu (Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos), Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2003, pp. 291-299.

    Şi apropo de eforturile care se fac la Sfântul Munte pentru catehizarea poporului, vrednicul de pomenire Pr. Petroniu Tănase a tradus în limba română lucrarea Deasa împărtăşire cu preacuratele lui Hristos Taine, care se găseşte şi pe internet:

    http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sf_nicodim_aghioritul-deasa_impartasire.htm

    Succes la restanţe!

   • Stimata doamna Maria,

    Din pacate, in primul rand chiar tonul va da gol si modul in care puneti problema. Mai ales, modul in care discutati cu oamenii si felul cum tratati oamenii cu care discutati. E foarte bine ca ati adus aminte de discutia aceea de pomina de pe Facebook, in care debordati de citate trunchiate, mai ales din opera Sfantului Ioan Gura de Aur. Dintr-o opera atat de mare, sa citezi un articol de pe net, apoi sa ai pretentia ca l-ai inteles pe Sfantul Ioan, este nebunie curata! Daca il veti studia cu seriozitate, veti vedea ca indemna la deasa Impartasanie. Daca nu aveti rabdare sa cititi toate opera, cititi macar concluziile lui Larchet sau Papadopoulos, care i-au studiat ani in sir opera si au aratat adevarata pozitie a sfantului. Asa ca sa nu credeti ca mi-ati pus „capac” atunci, dar cand am vazut ca aveti tupeul sa contraziceti pana si argumente biologice venite de la un profesor de biologie (Oana Iftime), am realizat ca le stiti pe toate. Ori cu omul care le stie pe toate e greu sa discuti, deoarece tu mereu vei pleca cu o lipsa intr-o discutie cu el.

    In al doilea rand, recunoasteti ca:

    :adevarat ca nu l-am citit,ca nu am timp,insa am banuit ca sant texte trunchiate de la Sfinti cu indemnuri la Sf Impartasanie,cu care voi cei ce indemnati lumea la deasa impartasanie si nu aveti nici o baza de la Sfintii Parinti.De fapt amagiti lumea,si nici maca nu stiti a cui slugi santeti.Va folositi doar de textele pline de indemnuri si in rest HABAR NU AVETI,de realitatea crunta a zilelor noastre.

    Deci dvs. va ocupati sa comentati ceva ce nici macar nu ati citit si aveti pretentia de credibilitate? Puteti macar sa aveti incredere chiar in propria persoana din moment ce tratati astfel unele probleme? Nu mai zic de faptul ca acuzati de „citare trunchiata” si apoi va contraziceti singura ca „nu avem baza in Sfintii Parinti”. Cum oare ati tras astfel de concluzii din ceva pe care nu l-ati asimilat? Mi se pare fantastic ca mai si amenintati cu Judecata (amenintare tipica omului care il trage pe Dumnezeu de manuta sa fie radical ca si el, vezi si cazurile de „Allahu akbar”) in conditiile in care dvs. faceti din start o judecata stramba si acuzati fara discernamant. Din momentul in care ati scris chestia asta v-ati anulat clar comentariul.

    Ca tot veni vorba de acuze neintemeiate, faptul ca ma acuzati ca indemn oamenii cu pacate opritoare la Impartasanie in ciudat faptului ca acest aspect este dezbatut in articolul la care comentati arata nu doar ca aveti o obsesie si un fixism, ci si ca va place sa fiti penibila cand puteti ocoli asta atat de usor. Din pacate e plina lumea, sa-i zicem ortodoxa, cu toate ca nu mai este, de oameni ca dumneavoastra, carora le place sa faca pe marturisitorii pentru a-si hrani propiul ego, in loc sa studieze cu atentie invatatura Bisericii.

    Intrebati apoi:

    R:dar stii tu cum functioneaza Biserica?Stii tu de Sfintii Parinti si de Sfintele Canoane?!!

    Stiti ca exista canoane care indeamna la deasa Impartasanie, nu doar cele care opresc, nu? Stiti ca invatatura canonica se ia in intregul ei si nu doar ce ne satsiface propriile obsesii, nu? Ce ne facem cu acele canoane? Nu mai sunt valabile pentru ca asa vreti dumneavoastra? Nici hotararile sinodale din sec XIX pe care ieromonahul Artemie Popa le trece la categorie „au fost valabile atunci ca au fost alte timpuri” si apoi are pretentia de credibilitate cu fituica pe care a scris-o?

    Apoi mai si recunoasteti ca nici macar articolele in care Sfinti Parinti arata cum se procedeaza cu pacatele opritoare si deasa Impartasanie nu le-ati citit, dovada ca acuzele indreptate contra mea ca „nu tin cont de Sfintii Parinti” le indreptati singura contra dvs.

    „R:erau in trecut atatea pacate ca astazi?era in trecut atata desfriu si destrabalare?inseamana ca cu adevarat esti orb!!! Tu cu adevarat esti orb,si raspunde-mi la aceasta intrebare sa-ti arat cat esti de orb:
    Paza de a nu avea copii e un pacat f.f.f grav aratat de Sfinitii Parinti,si care astazi majoritatea famililor prin diferite metode de paza se protejeaza de a nu avea copii.Ca daca nu s-ar pazi….ar fi Bisericile pline de copii.Uita-te la un singur lucru…cati copii aveau familiile crestine inainte?si cati au astazi familiile crestine?si tu imi spui ca pacatele erau aceleasi?….cate familii divortau inainte si cate divorteaza astazi?si multe alte pacate,care nu am putere sa le insir aici.

    Nici nu se inaltase bine Hristos, ca a si aparut o secta, care se numea a nicolaitilor, care practicau desfraul. Este cazul sa spunem ca in permanenta au existat bordeluri si metode de contraceptie, indiferent de perioada istorica? Si nici macar nu aveti logica: Sfintii Parinti au dat canoane impotriva contraceptiei pentru ca nu exista si nu se practica la scara larga? Va invit sa puneti mana si pe cate o carte de istorie. Veti vedea ca au existat dintotdeauna aceleasi metehne. Dar din nou…pentru ca le stiti pe toate, probabil ca trebuie sa va accept trasnaile ca fiind adevarate.

    Apoi dati citatul acela din Sfantul Simeon Noul Teolog, ca sa va faceti de ras si mai clar. Daca citeati articolul, vedeati ca se potriveste perfect. Va multumesc pentru completari!

    O sa mai revin si cu alte raspunsuri, cu toate ca un comentariu care pleaca din start de la o premisa gresita (ca indemn oamenii cu pacate opritoare sa se impartaseasca fara pocainta) si in care in mod constant se repeta aceasta acuza in conditiile in care in articolul meu scrie altceva, nu doar ca nu ar merita un raspuns, ci mai degraba sa ajunga la cosul de gunoi.

    Si p.s. Tineti-va expresiile de tipul „tipi ca un disperat” pentru cloaca dvs. Eu am vorbit frumos si am aceeasi pretentie si de la cei care se adreseaza. In afara faptului ca tonul tipator si peiorativ va apartine, dupa ce ca ma acuzati de chestii pe care nu le-am spus, mai si dati cu parul. Asa ca puneti mana si pe un cod al bunelor maniere, ca nu ar strica deloc, stimata mare marturisitoare.

   • Ana Elisabeta zice:

    P.s. Subcapitolele „Duhovnicul rânduieşte cât de des se împărtăşeşte credinciosul” şi „Folosirea epitimiilor” pe care le citez eu din capitolul publicat online pe „Pelerin ortodox” se găsesc la paginile 294-299.

    Şi cu această ocazie să transcriu şi notele care lipseau:

    11. I Corinteni 11, 29.
    12. [Epitimia este] canonul hotărît de duhovnic pentru îndreptarea celui căzut în păcat. Epitimia nu trebuie considerată pedeapsă, ci mijloc de pocăinţă şi însănătoşire sufletească. (n. ed. rom.)
    13. Sfântul Vasile cel Mare, Epistola 217, par. 84, PG 32, 808 B.
    14. [Pidalionul este o] culegere de Canoane ale Bisericii Ortodoxe, care conţine Sfintele Canoane ale Sinoadelor Ecumenice, Canoanele Apostolice, precum şi Canoanele Sfinţilor Părinţi ai Bisericii cu o scurtă explicaţie. A fost întocmită către anul 1753 de Sfântul Nicodim Aghioritul şi monahul Agapie.
    15. În limba greacă cuvântul „pidalion” înseamnă cârmă.

   • Nu stiu daca doamna Maria va citi aceste comentarii, pentru ca se pare ca e dominata de meteahna denumita triumfalism si o alta care se numeste atotstiinta. Numai din intrebarea „stii tu de canoane si de Sfinti Parinti” e clar ca avem de-a face cu un expert, iar noi…suntem cam mici. Exact ce discutam candva de oamenii care citesc alandala scrierile Sfintilor Parinti, fara sa treaca mai intai prin catehism sau dogmatica, pentru a avea astfel cheia intelegerii invataturilor Sfintilor Parinti. Rezulta astfel de personaje „profetice”, care, crezand ca apara invatatura Bisericii, de fapt lupta contra ei datorita gandirii strambe pe cae au au. Nu sunt de acord cu pictura parintelui Arsenie Boca, dar trebuie sa recunosc ca o vorba a lui imi place enorm de mult: „in mintea stramba si lucrul drept se stramba”. Asta e foarte adevarat…

 5. Pingback: Un articol exceptional: Cuviosul Neofit Zăvorâtul, Cuvânt despre Sfânta Împărtășanie | Ortodoxie Traditionalista si Teologie Patristica

 6. preot duhovnic zice:

  Reblogged this on PREOT DUHOVNIC.

 7. Ralu zice:

  Mă bucur că pot lăsa un gînd, ca unui prieten… nu am pregătire teologică, de aceea pot greși… Iartă-mă Doamne, dar vă voi scrie inima mea, din ea și din trăiri bătătorite. Ce vreau să spun… articolul este foarte folositor în sensul de întărire a ceea ce deja este trăit. De ce este atît de complicat și atît de alambicat? Dacă un călugăr nu mă oprea 7 ani de la Sfînta Împărtășanie, nu aflam durerea și dorul după El, în inima mea. Nu am fost eu! Acum știu că era chemarea Lui… m-am trezit extrem de tristă… nu mă dusesem decît pentru a spune ce mă apasă, nu prea știam puterea și Viața din Sfîntul Trup și Sînge. Faptul că mi-a interzis, ceva care nici nu urmăream, m-a cutremurat… cu trecerea anilor, din cei 7, plîngea sufletul… iar eu îi vedeam chinul. Ca o săgeată m-am dus să mă împărtășesc după interdicție. După ce m-am împărtășit am observat că am făcut din nou aceeași greșeală… preotul a rostit formula de dez-legare, însă eu m-am oprit… și m-am întrebat pînă în adîncul ființei: de ce repeți aceleași greșeli? Am început să mă rog direct lui Iisus Hristos, m-am rugat să mă învețe El ce e de folos pentru mine și măsura mea. Viața m-a condus prin locuri unde sub masca Învățăturii se gîndea, vorbea și făcea altfel… fiecare la locul pe care este poate fi un ,,preot,, al Lui… desigur, nu de calitatea duhovnicească a unui preot slujitor al Bisericii Lui de pe pămînt și singurul prin care Sfintele Taine sunt ale noastre… sper să înțelegeți că nu am găsit alt cuvînt pentru omul care nu iese din Cuvînt. Nu eu m-am trezit incomodînd peste tot cu întrebări de genul: cînd a spus Iisus asta, cînd a făcut Iisus ceea ce se face aici? Am fost îndepărtată de către oameni, dar după ce eu am luat toate drept complimente, nu jigniri, am intensificat rugăciunile prin care Îi cer să mă învețe. Așa am ajuns să văd că Liturghia are o singură finalitate: preschimbarea tainică a pîinii pămîntești în Trupul Lui și a vinului în Sîngele Lui. Am înțeles și de ce fără acestea omul refuză să participe la Viața Lui și la Darul Lui restaurator al unui chip extrem de diluat… asta însemnînd, viața bisericii de pe pămînt… așa am văzut importanța unirii tainice dintre țărînă și Hristos, dintre pămîntes și ceresc, NUMAI PRIN PREOȚII Lui de pe pămînt, care primesc Harul sau Lucrătorii cu Duhul Sfînt… așa am înțeles că unii preoții,ca pe vremea lui Iisus, știu ce am scris eu, dar probabil nu mai cred cît este de serioasă această participare a lor… nici ei nu intră, dar nici pe alții nu lasă să intre. Am găsit și duhovnicul meu cel drag… de multe ori mă duc să-l văd doar, atunci cînd nu rămîn la Liturghie. Iertată să-mi fie toate intervențiile de peste tot, însă am citit tot Cuvîntul… de mai multe ori…. cu inimă de copil necăjit de neștiință și greșeli amarnice… iar cînd am găsit că în aceste vremuri de pe urmă, se vor descoperi multe prin copii, bătrîni, femei… am îndrăznit și eu. Iubirea mea pentru El, așa cum e ea, doar 1 mm, îmi dă acea îndrăzneală pornită din Lucrarea lui cu mine și din ceea ce văd că se întîmplă atunci cînd mă adun cu cei suferinzi, în Numele Lui. Pe toți i-am trimis în biserică… iar din 10, doar 1 e mai foarte încet… restul au fost… oameni neîmpărtășiți de frica refuzului și a păcatelor pe care nu voiau să le spună la spovedanie… aceasta este cea mai mare bucurie pe care a cunoscut-o sufletul și mintea mea de carne vreodată.
  Doamne ajută necredinței mele!

 8. maria zice:

  Ana Elisabeta
  Nu inteleg cu ce am gresit,de te-am suparat?!ca am cautat sa verific adevarul pe care il sustii?nu vezi cate minciuni ni se aduc pe tava oare?Chiar pe blogul lui Saccsiv ,uite ce spunea cineva : ” Circula, in ultima vreme, niste carti ale staretului Tadei: „Pace si bucurie in Duhul Sfant” si „Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata”. Multi le considera foarte duhovnicesti, dar sunt pline de inselari demonice, avand elemente ezoterice si spiritiste. ”
  Asa ca mie mi s-a parut ceva nelelocul lui si am intrebat….cu ce te-am suparat?ca sa fii atat de ironica si batjocoritoare fata de mine?asta face parte din smerenie?sa iei in ras,sau sa dispretuiesti „chipul lui Dumnezeu?”…oare asa este Dumnezeu?dispretuitor,ironic….noi nu trebuie sa ajungem la asemanarea cu El..si la care asemanare ajungem?…..,este Dumnezeu?dispretuitor,ironic.batjocoritor?

  …. să ştiţi că nu strică să mai puneţi mâna şi pe carte, înainte să vă lansaţi în campanii de comentarii pe internet.

  R:cu ce am gresit?arata-mi greseala,ca sa stiu sa ma indrept.

  • Deci sunteti imposibila. Ma faceti cu ou si cu otet mai devreme pentru ceva ce nu am spus, si cum va ironizeaza cineva, va amintiti de „chipul lui Dumnezeu”, care oricum nu inseamnca ce credeti dvs. Sa imi fie cu iertare, dar asta se cheama ipocrizie. Ca sa nu mai spun ca nu sunteti atenta la comentarii. Ana v-a dat inclusiv pagina si apoi cereti pagina exacta. Chiar nu cititi nimic din ce vorbeste omul cu dvs.?

   @Ana

   Arata-i te rog greseala. Se pare ca e greu sa-ti dai seama.

   • Si p.s. Cartile cu Staretul Tadei au pasaje problematice dpdv dogmatic. Daca dvs. le considerati 100% duhovnicesti si apoi veniti aici sa ne dati lectii de Sfinti Parinti…no comment.

   • maria zice:

    Theologie Patristica

    Nu am apucat sa cietec comentul ca nu sant asa de rapida ca voi,ca eu eram ocupata sa-ti raspund tie.Ii multumesc si le voi verifica.

   • Ana Elisabeta zice:

    Ce să mai spun, când nu avem cu cine discuta? Ai spus foarte bine ceea ce ai spus. În primul rând perorează fără să fi citit articolul pe care se presupune că-l comentează, pretextând că nu are timp să citească, dar în schimb are timp să scrie comentarii interminabile. În al doilea rând, îşi permite nişte judecăţi în termeni foarte duri (nici nu mai zic de problema cu manierele), dar interpretează imediat orice cuvânt ca pe o jignire personală. Consider că nu ar folosi la nimic să mai spun ceva.

 9. ioanc zice:

  Na ca m-am mahnit vazand, ca un alt mare traitor in Hristos e atacat. Ca veni vorba de staretul Tadei, care, fie intre noi, a fost un mare duhovnic daruit cu multe harisme si atat de cautat incat fugea de lume, avea o vorba: „Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata. Nu stiu ce carti pline de „ezoterism si spiritism” (?) scrise de parintele Tadei circula pe internet, dar parerea mea e ca trebuie sa avem si un pic de discernamant. Oare fraza „Domnul este si in ei (in cei necredinciosi), caci, daca n-ar fi intr-insii, ar mai putea fi ei vii?”” e ceva ezoteric sau spiritist? In fine, tot el ne spunea si: „nu trebuie sa va impotriviti, nici sa-l convingeti pe aproapele vostru; nu foloseste la nimic! Pe aproapele trebuie doar sa-l iubiti pentru Domnul!”

  Deci, frate Andrei „nu mai da atata insemnatate intamplarilor din afara. Fii mai mult inlauntrul tau, in inima, cu Domnul, iar pe celelalte lasa-le! Trebuie doar sa fii cuviincios, linistit si bun fata de toti. Nu purta grija altora!” – (asta iar e de la Cuviosul Tadei, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!) si continua sa faci ceea ce faci, ca o faci bine (asta e de la mine, pacatosul).

  Acum, intr-un fel eu ii inteleg „acrivia” doamnei maria (mioaramioara1234). Si eu eram la fel, cand l-am regasit pe Hristos, pana mi-am dat seama ca sunt in inselare si cu ajutorul Lui am inceput sa „vad” care e de fapt lupta mea, cea impotriva propriilor patimi-demoni (nu cele facute de altii – pe ei trebuie sa-i iubim , vorba Cuviosului Tadei).
  Cred, Doamne, ajuta necredintei mele! Doamne, ajuta!

  • Nu am atacat pe nimeni, ioanc. Nu inteleg de ce se interpreteaza asa. Voi reproduce aici pasajele-problema, dace e cazul si sa compari singur cu invatatura dogmatica a Bisericii. Simplu. Eu nu mi-am facut vreun tel din ataca vreo persoana, dar din moment ce invatatura, mai ales cea dogmatica, „scartaie”, eu zic ca trebuie sa spunem lucrurilor pe nume.

   • ioanc zice:

    Nu mai inteles frate, dar lasa-le incolo. Domnul sa te aibe in paza!

   • 🙂 O sa recitesc comentariul. Daca e ceva nu am inteles, iertare!

   • Ana Elisabeta zice:

    Şi pe mine mă interesează, pentru că am cumpărat două cărţi ale Pr. Tadei, fiindu-mi recomandat. După aceea am auzit că există şi unele semne de întrebare pe ici, pe colo şi de aceea nu m-am grăbit să citesc (nu-mi lipsesc cărţile pe „lista de aşteptare”). Orice lămuriri sunt binevenite, din punctul meu de vedere, deşi mă tem că ar putea pune paie pe foc.

   • Redau un comentariu de Saccsiv:

    ortprot said, on august 25, 2015 at 12:53 pm

    Circula, in ultima vreme, niste carti ale staretului Tadei: „Pace si bucurie in Duhul Sfant” si „Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata”. Multi le considera foarte duhovnicesti, dar sunt pline de inselari demonice, avand elemente ezoterice si spiritiste. Am extras cateva paragrafe din ele:

    1. Elemente ezoterice:

    „Dumnezeu este pretutindenea şi este Lumină de neatins, energie (!) care cuprinde totul”.

    „Dacă nu se smereşte, sufletul nu poate să aibă harul deplin, pentru că ar întrebuinţa rău puterea dumnezeiasca a harului şi s’ar preschimba în magie neagră (!) – la fel cum puterea harului îngerilor care au căzut s’a preschimbat în rău (??)”.

    „Daca suntem blanzi, linistiti, calmi, aceste ganduri inrauresc cu blandete si au un efect binefacator nu doar asupra sistemului nervos al fapturilor umane, ci si asupra lumii animale si vegetale (!!). Vedeţi că există o energie de viaţă şi în plante… Şi plantele cugetă, omule! (?!) Ne „citesc” gândurile. Aşa cum ne purtăm noi cu ele, aşa se poartă şi ele cu noi. Ne întorc aceeaşi iubire cu iubire”.

    „Să fim întotdeauna bucuroşi, întotdeauna paşnici, liniştiţi, să nu fie rău în noi şi atunci nici în jurul nostru nu va fi rău (!), căci gândurile ne sânt întotdeauna bune”.

    „Şi, vedeţi, gândurile noastre sânt o putere şi o forţă uriaşă (??). Însă noi nu luăm aminte la aceasta, la gândurile noastre, nici la faptul că ele se împlinesc (!!). Gândurile noastre călătoresc pe pământ. Este tulburare în întregul univers. Omul este mic, dar poate face şi mare bine, şi mare rău – după cum îi sânt gândurile şi dorinţele”.

    „Noi, prin gândurile noastre, facem haos şi în cosmos. Căci gândurile noastre se pun în lucrare ca fapte ale noastre. Prin cuget se înfăptuieşte, aşa cum cugetul lui Dumnezeu se face faptă (?!!!!). Sântem lumina iubirii dumnezeieşti şi în noi este energie dumnezeiască a cugetului, viaţă dumnezeiască şi gând dumnezeiesc care se înfăptuiesc, iar noi nu sântem conştienţi de asta…”

    „Gândurile noastre se împlinesc (!). Gândurile noastre sânt o mare putere. De aceea, ele trebuie să fie desăvârşite şi curate, căci noi răspândim, sântem o centrală nespus de puternică (a gândurilor), o centrală de recepţie şi emisie. Gândurile noastre au o înrâurire de necrezut. Oamenii de ştiinţă au descoperit că gândurile noastre au înrâurire nu numai asupra fiinţelor şi asupra lumii animalelor, ci şi asupra lumii plantelor. Şi lumea plantelor are sistemul său nervos. Cum ne sânt gândurile cu care ne îndeletnicim, aşa ne este şi viaţa. Dacă gândurile noastre sânt paşnice, liniştite, bune, blânde şi smerite, este pace în noi. Ea răzbate din noi şi atunci lucrează asupra sistemului nervos al tuturor fiinţelor (!!), fie înţelegătoare, fie animale, fie din lumea plantelor. Şi toţi aşteaptă de la noi dragoste, atenţie şi cinstire”.

    „Adeseori se întâmplă ca şi copiii să se nască cu daruri harice deosebite. Domnul a dat şi odinioară astfel de daruri ale harului. Astfel de oameni răspândesc energie şi putere (bioenergie!!!!). De pildă, un doctor psihiatru care are o mare putere de concentrare radiază bunătate şi dragoste, ce se transmit şi pacienţilor. Pacientul are încredere în el şi, în felul acesta, îşi linişteşte sistemul nervos”.

    2. Calatoria astrala – practica spiritista-demonica:

    Vedeţi, fiecare om are înlăuntrul său o însuşire dumnezeiască – în timpul odihnei, în timpul somnului, duhul lui despovărează, în mare măsură, trupul; altminteri, trupul nu ar putea să se odihnească niciodată.
    Atunci, noi vorbim aici, iar altcineva doarme şi nu este deloc prezent aici. Sânt unii cărora Domnul le dă în somn ca duhul lor să meargă în locuri felurite, iar apoi, după 10-20-30 de ani, vin în locul pe care l-au visat şi văd că totul le este cunoscut, ca şi cum ar fi trăit acolo. Cu fiecare se întâmplă că în timpul somnului duhul nostru, într’o anumită măsură, se slobozeşte de trupul fizic. Şi, dacă te trezeşti brusc, simţi ca şi cum o putere vrea să iasă din tine. Duhul este netrupesc şi în neîncetată mişcare; astfel ajungem de îndată în atingere cu lumea gândurilor, cu oamenii, fie că sânt ei în trup fizic, fie în trup duhovnicesc, depăşim hotarele… Gândul este viteza medie a duhului. Când creştem mari şi ajungem în vreun oraş pe care l-am visat în copilărie, dar nu am fost niciodată în el, ne sânt cunoscute, de pildă, străzile acelui oraş, ca şi cum am fi trăit acolo de veacuri.

    Ezoteriștii confirma greselile lui: https://www.youtube.com/watch?v=5DOBBa-Hd7M

   • Ana Elisabeta zice:

    Mulţumesc. M-a lăsat fără cuvinte!!! Eu mă gândeam că propovăduieşte importanţa de a avea gândul cel bun cu privire la toţi şi la toate, cum învăţa şi Cuviosul Paisie, dar m-am simţit în plin… Coelho pe de o parte, şi positive thinking de cealaltă parte…

   • Si eu sunt exact in aceeasi situatie. La recomandarile multora am cumparat acele carti. Acum regret asta. Mai grav este ca si aceste carti vor fi citite de oameni care nu cunosc dogmatica si vor fi iar chestii de genul: „Daca staretul Tadei, prin care a vorbit Duhul Sfant a zis ca Dumnezeu e energie, pai asa este. Cine te crezi tu sa il contrazici?”. Si uite asa mocirla creste.

 10. maria zice:

  Theologie Patristica

  Daca il veti studia cu seriozitate, veti vedea ca indemna la deasa Impartasanie.

  R:pe cine indeamna ?pe cei cu pacate opritoare cum astazi multi sant dezlegati?ca daca nu i-ar dezlega ,nu ar avea pe cine impartasi…ca poti sa-i numeri pe degete pe cei care Ii Impartaseste Mantuitoriul Hristos,caci cei multi se osandesc cu impartasnia cu nevrednicie,si voi bateti campii….

  Daca nu aveti rabdare sa cititi toate opera, cititi macar concluziile lui Larchet sau Papadopoulos,

  R:Larchet,stiu ca este un mare teolog,insa el ca si Sf Nicodim Ag,arata importanta covarsitoare a Sfintei Impartasanii,dar nu spune de preotii zilelor noastre care DEZLEAGA PACATE OPRITOARE SI II IMPARTASESC…Asta nu vrei tu si altii sa intelegeti…. De ce nu spui ce spun Sfintii ,ce patesc cei care dezleaga pacate opritoare si ii impartasesc…si ce patesc cei ce se impartasesc cu nevrednicie?!!

  Asa ca sa nu credeti ca mi-ati pus „capac”

  R:eu nu am nici un interes asa cum intuiesti tu,si cum ai tu de gand sa faci cu mine.

  atunci, dar cand am vazut ca aveti tupeul sa contraziceti pana si argumente biologice venite de la un profesor de biologie (Oana Iftime)

  R:dovedeste-mi tu ca Oana avea dreptate.

  Nu mai zic de faptul ca acuzati de „citare trunchiata”

  R:dovedeste ca e fals ceea ce spun

  Cum oare ati tras astfel de concluzii din ceva pe care nu l-ati asimilat?

  R:Te stiam din discutia de pe fb ca esti pentru deasa impartasanie …asa ca ce mai trebuia sa mai inteleg?

  carora le place sa faca pe marturisitorii pentru a-si hrani propiul ego, in loc sa studieze cu atentie invatatura Bisericii.

  R:se va vedea dincolo cine este cel care isi hraneste egoul

  Stiti ca exista canoane care indeamna la deasa Impartasanie,

  R?pe cine indeamna canoanele?pe cei care ii dezleaga anumiti duhovnici iresponsabili?ca sa aiba pe cine impartasi?

  Stiti ca invatatura canonica se ia in intregul ei si nu doar ce ne satsiface propriile obsesii, nu?

  R?sustii tu asa invataturi?daca ai urma dreapta credinta ai vedea ca CEI CARE SE POT IMPARTASI DIN MANA MANTUITORULUI POTI SA-I NUMERI PE DEGETE.
  Ce ne facem cu acele canoane?

  R:care canoane?care le-au abandonat duhovnicii zilelor noastre?cine mai canoniseste asa cum canonisea pr Cleopa,si alti contemporani cu sfintia sa…nu mai zic de Sfintii Parinti?
  Nici hotararile sinodale din sec XIX

  Adica ?ce vrei sa spui?ca nu inteleg

  pe care ieromonahul Artemie Popa le trece la categorie „au fost valabile atunci ca au fost alte timpuri” si apoi are pretentia de credibilitate cu fituica pe care a scris-o?

  R:ce vrei sa spui cu asta?

  Apoi mai si recunoasteti ca nici macar articolele in care Sfinti Parinti arata cum se procedeaza cu pacatele opritoare si deasa Impartasanie nu le-ati citit,

  R:nu le-am citit de la tine ca stiam ce vrei sa spui,te stiam de pe fb

  Este cazul sa spunem ca in permanenta au existat bordeluri si metode de contraceptie, indiferent de perioada istorica? Si nici macar nu aveti logica:

  R:da…si Sfintii le dezlegau sa se impartaseascva asemene pacate asa cum astazi sant dezlegate pe argumentul ca sa se intareasca?se da impartasania ca medicament pentru pacate opritoare?care Sfant Parinte ar fi dezlegat pacate opritoare asa cum fac duhovnicii zilelor noastre.

  Sfintii Parinti au dat canoane impotriva contraceptiei pentru ca nu exista si nu se practica la scara larga?

  R:ce vrei sa spui

  Veti vedea ca au existat dintotdeauna aceleasi metehne. Dar din nou…pentru ca le stiti pe toate, probabil ca trebuie sa va accept trasnaile ca fiind adevarate.

  R:care sant trasnaile?

  Apoi dati citatul acela din Sfantul Simeon Noul Teolog, ca sa va faceti de ras si mai clar. Daca citeati articolul, vedeati ca se potriveste perfect. Va multumesc pentru completari!

  R:Mda…se vede clar …e mai bine sa tac….

  O sa mai revin si cu alte raspunsuri,

  R:poti sa revii ca nu ti le mai citesc ca m-am lamurit…si vorba Sf Apostol Pavel…ca dupa prima si a doua….departeaza-te”asa ca asta am sa fac si eu ca nu cumva sa pling pentru timpul irosit…ca tu ca si altii nu aveti alt scop decat,cel de a osandi lumea,si nici macar nu stii sub presiunea carui duh o faci…nu are sens sa mai continui ca vad ca raspunzi numai la ce vrei si ce-ti convine…ti-am pus niste intrebari pe care te-am si atentionat ca vreau sa-mi raspunzi si ai binevoit sa le ocolesti…asa ca …ce sens mai are sa muncesc in zadar…

  Si p.s. Tineti-va expresiile de tipul „tipi ca un disperat” pentru cloaca dvs. Eu am vorbit frumos si am aceeasi pretentie si de la cei care se adreseaza.

  R:da multumesc de avertisment caci stiu ca asta e o neputinta a mea…roaga-te pentru mine sa ma usureze Domnul de ea

  In afara faptului ca tonul tipator si peiorativ va apartine, dupa ce ca ma acuzati de chestii pe care nu le-am spus, mai si dati cu parul.

  R:adica cum am dat cu parul?

  Asa ca puneti mana si pe un cod al bunelor maniere, ca nu ar strica deloc, stimata mare marturisitoare.

  R:Multumesc de atentionare si am sa tin cont ,si chiar iti multumesc ca mi-ai fost de folos cu asa ceva…dar oare tu te vezi cat esti de ironic?

  am realizat ca le stiti pe toate. Ori cu omul care le stie pe toate e greu sa discuti, ….stimata mare marturisitoare.etc

 11. maria zice:

  Theologie Patristica

  Numai din intrebarea „stii tu de canoane si de Sfinti Parinti” e clar ca avem de-a face cu un expert, iar noi…suntem cam mici.

  R:te simti umilit?injosit?omul smerit nu vede toate astea?

  fara sa treaca mai intai prin catehism sau dogmatica, pentru a avea astfel cheia intelegerii invataturilor Sfintilor Parinti.

  R:rade harb de oala sparta?daca ai avea habar de Sfintii Parinti….ai plinge pentru cele ce le spui….sau ai plinge sa auzi pe altii spunand asa tempenii.

  Rezulta astfel de personaje „profetice”, care, crezand ca apara invatatura Bisericii, de fapt lupta contra ei datorita gandirii strambe pe cae au au.
  DOVEDESTE-O CA E STRAMBA SI RASPUNDE LA INTREBARILE CARE TI LE-AM PUS NU RASPUNDE LA CELE CARE VREI?

  • Ma tem ca nu are rost sa continuam din moment ce si in comentariul precedent si in acesta continuati ca un patefon ceea ce deja am evidentiat intr-un alt comentariu. Eu spun sa cititi ce am zis de pacatele opritoare, dvs. continuati cu pacatele opritoare. Exact dialog al surzilor.

   Si nu am la ce sa va raspund din moment ce raspunsurile SE GASESC IN ARTICOLUL PE CARE NU L-ATI CITIT.

   R:rade harb de oala sparta?daca ai avea habar de Sfintii Parinti….ai plinge pentru cele ce le spui….sau ai plinge sa auzi pe altii spunand asa tempenii.

   Din nou exprimare de tarla, si pe langa asta, cat habar credeti ca aveti dvs. de Sfintii Parinti?

   R:poti sa revii ca nu ti le mai citesc ca m-am lamurit

   Care mai e tariful pe nesimtire in ziua de azi?

   • maria zice:

    Theologie Patristica

    „rade harb de oala sparta?”

    R:e greu sa scrii si sa si transmiti duhul blindetii etc…eu am spus astea nu cu rautate ci in spirit de gluma…si poate ca ai dreptate ca pare vorbe de mahala desi si mie mi se parea cand le-am pus,dar am zis hai sa fie,ca sa nu mai fim asa de incordati…dar se pare ca cu Dumnezeu nu se glumeste in nici un chip…iarta-ma daca te-am suparat cu asemenea expresii,si am sa fiu mai atenta pe viitor cu altii….din greseli invatam.

    Eu spun sa cititi ce am zis de pacatele opritoare, dvs. continuati cu pacatele opritoare.

    R:nu e nevoie sa citesc ca daca ai pus citate de la Sfinti,stiu ce spun Sfintii de pacatele opritoare…dar vorbim de 2 lucruri diferite,si de asta nu ne intelegem….si te intreb pentru ultima data….la intrebarile care nu ai binevoit sa-mi raspunzi….

    -Care Sfant Parinte te-ar fi impartasit,cu pacate opritoare fara sa faci pocainta de catva ani buni(pocainta insemnand si oprirea de la Sf Impartasanie pentru un anumit numar de ani)

    de care pocainta vorbesti tu?pocainta doar in fata duhovnicului?Pocainta insemnand doar promisiune ca nu vei mai pacatui?sau sa mai versi si cateva lacrimi care sa se coinsidere pocainta?……sau ce pocainta face cineva care are sterilet si este dezlegata sa se impartaseasca?asa faceau Sfintii?…ce pocainta face cineva care stau necununati si sant impartasiti?……ce pocainta face cineva care face gomorie si este impartasit?….si lista ar putea continua…..CU PACATE OPRITOARE CARE DUHOVNICII ZILELOR NOASTRE II DEZLEAGA SI II IMPARTASESC….aceste persoane eu le stiu si stiu ca se impartasesc….
    care Sfant parinte i-a dezlegat?la astea sa-mi raspunzi ….nu ce spun Sfintii,ca stiu ce spun Sfintii…SPUNE-MI TU DACA ACESTI DUHOVNICI FAC ASA CUM NE-AU LASAT sFINTII LEGI PRECISE DUPA CARE SA NE CONDUCEM.

    care sant pacatele opritoare cu care nu te poti impartasi?

    -o persoana cu sterilet …anticonceptionale,sau orce paza de a nu avea copii,se poate impartasi?
    -ce valoare mai are Pidalionul in zilele noastre de astazi?
    -cei necununati se pot impartasi?
    -ce este cununia necanonica,de care majoaritatea sant astazi prinsi ,cand divorturile nu mai au friu,si multe familii sant la a doua sau a treia casatorie care nu este asa cum au lasat-o Sfintii Parinti….adica,nu s-au despartit conform Sfintilor Parinti ,ca despartirea lor sa fie valabila inaintea lui Dumnezeu ,si cu toate acestea ei sant RECASATORITI de anumiti duhovnici iresponsabili.
    Conform Sfintilor Parinti asemenea suflete pot fi dezlegate si impartasite?

   • Am postat un articol pe blog, despre pocainta, al Sfantului Neofit Zavoratul. Nu va intereseaza, dar daca intr-o zi o sa va intereseze, sa-l cititi. Si repet, aveti o obsesie cu care insistati absolut aiurea, stimata doamna, pentru ca eu nu am sustinut ca cei cu pacate opritoare se pot impartasi. Eu nu pot sa inteleg de ce nu pricepeti asta. Ori in continuare nu cititi ce raspund, ori pur si simplu e altceva, nu zic ce, ca nu vreau sa jignesc pe nimeni.

    In schimb, cand veti invatat teologie si veti intelege scopul si modul in care se aplica acele canoane asupra carora insistati, atunci veti intelege multe treburi. Impartasanie e absolut necesara vietii duhovnicesti, aceasta fiind Hrana ei si puteti citi asta la Sfantul Nicolae Cabasila intr-un tratat intreg. Si nu numai la Sfantul Nicolae Cabasila. V-a dat si Ana bibliografie de citit, dar problema dvs. este ca sunteti absolut sigura ca singura idee pe care o aveti (aia cu pacatele opritoare) este suficienta. Nu intelegti ca in Biserica nu are loc radicalismul de nici un fel, nici macar cu pacatele insirate de dvs. Pacatul e boala, nu crima, astfel ca trebuie tratat, nu pedepsit juridic. Cand veti lepada aceste conceptii, iarasi, veti intelege mai multe.

    Si pentru ca m-am saturat, urmatorul comentariu in care reprosati problema pacatelor opritoare in conditiile in care eu nu am sustinut nimic de genul (eu indrum la trairea ecleziala constienta, ceea ce nu presupune in mod evident ca te poti impartasi cu pacate opritoare), va ajunge la spam. Nu mi-o luati in nume de rau, dar e absurd sa continuam astfel.

 12. Ana Elisabeta zice:

  Un gând din cele povestite de părintele meu duhovnic: nu este de folos mirenilor să vânture fără discernământ canoane din Pidalion, fie pe internet (mai ales pe internet), fie în alte situaţii. Se referea, bineînţeles, la canoanele pe care le ştie toată lumea, cu anii de oprire de la împărtăşire pentru anumite păcate. A spus că mulţi se descurajează şi se deznădăjduiesc văzând aceste canoane fără alte explicaţii, pentru că nu le înţeleg rolul pedagogic, de aprindere a pocăinţei (cum frumos a mărturisit şi comentatoarea Ralu), şi nici nu ştiu că duhovnicul poate scurta foarte mult canonul când constată că penitentul se pocăieşte şi urăşte păcatul, tocmai pentru că Harul Sfintelor Taine este cel mai preţios ajutor în lupta cu păcatul şi cu ispitele. Astfel, ei se consideră într-o categorie de oameni care nu au acces la mântuire sau au acces foarte greu (ceea ce nu e adevărat, pentru că „unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul”, aşa cum spune Sf. Pavel), şi se lasă păgubaşi. Nu e vorba, bineînţeles, de cei pe care nu-i interesează altceva decât păcatele şi patimile lor, pe care nu vor să le părăsească, ci de cei care le-ar părăsi dacă ar şti că acest lucru este posibil, cu ajutorul lui Dumnezeu.

  Un al doilea gând din experienţa părintelui meu duhovnic este problema împărtăşirii cu nevrednicie. Un mare număr de oameni sunt de-a dreptul terorizaţi de gândul că s-ar putea împărtăşi cu nevrednicie, atrăgând asupra lor acele mari pedepse de care aminteşte Sf. Pavel. Părintele a spus că n-a văzut niciun singur om care să fi fost vătămat prin împărtăşirea cu nevrednicie, dar a văzut nenumăraţi oameni care au fost vătămaţi de acest gând că Sfânta Împărtăşanie le va face rău, pentru că s-au temut să se împărtăşească, deşi s-au spovedit, deşi au primit explicit binecuvântarea duhovnicului, deşi nu aveau nici măcar păcate opritoare.

  Şi încă un gând al meu stârnit de campania doamnei Maria (greşit orientată, după părerea mea) împotriva desei împărtăşiri. Dacă cineva vine la spovedanie şi împărtăşanie cu rea intenţie, fără a dori să părăsească păcatul, atunci puţin importă dacă preotul îi dă binecuvântare să se împărtăşească des, rar, o singură dată sau deloc, pentru că efectul asupra propriei persoane va fi zero, întrucât Dumnezeu nu mântuieşte pe nimeni cu forţa, împotriva voinţei lui, şi nu mântuieşte pe nimeni automat, magic, pentru că din punct de vedere formal s-a spovedit şi împărtăşit. Dar dacă vine cu bună intenţie, atunci şi Dumnezeu lucrează prin toate mijloacele şi poate că îl ajută să vină în contact cu un duhovnic mai bun, cu alţi oameni cu preocupări duhovniceşti, să citească unele lucruri lămuritoare, în general îi trimite gândul cel bun cu privire la ce ar trebui şi ar putea să facă pentru mântuirea lui. Purtarea de grijă a lui Dumnezeu este minunată şi întrece orice imaginaţie a oamenilor! Pe toţi care răspund pozitiv chemării Lui, îi cheamă şi-i atrage la El, pe unii foarte năvalnic, pe alţii din aproape în aproape, puţin câte puţin. La început, se vor apropia de Dumnezeu şi de Biserica Lui ca nişte păcătoşi nepocăiţi, spre „smintirea” unora. Chiar ştim noi care se vor pocăi şi care nu? Şi fariseul din parabolă era foarte sigur că este un drept plăcut lui Dumnezeu, spre deosebire de vameşul cel păcătos, şi fratele cel mare era sigur că are moştenirea asigurată, în timp ce fratele cel mic, fiul cel risipitor, e pierdut pentru totdeauna.

  Şi ne mai spun un lucru interesant Sfinţii Părinţi care tâlcuiesc această parabolă, că fratele cel mare simţea invidie faţă de fiul risipitor, care după ce căzuse în păcate grele cu desfrânatele, la întoarcerea lui, a fost primit cu bucurie, fără pedeapsă, în braţele părinteşti! Ar fi preferat să-l vadă ţinut cu anii la poarta casei părinteşti, fără să poată intra.

  În concluzie… discuţiile despre împărtăşirea cu nevrednicie a celor care au căzut în păcate grele sunt obositoare şi inutile, ca să nu zic posibil vătămătoare pentru mulţi. Şi sunt de două ori mai obositoare când vin ca replică la un articol despre deasa împărtăşire care spune explicit că deasa împărtăşire nu se adresează celor aflaţi în păcate opritoare. Se poate adresa cel mult, cu binecuvântarea unui duhovnic bun (nu unul oarecare, indiferent la soarta penitentului, care nu discerne după persoană ci aplică aceeaşi „reţetă” tuturor), celor care sunt foarte hotărîţi să părăsească păcatul, aşa cum a fost Cuvioasa Maria Egipteanca şi aşa cum a fost ucenicul Sfântului Neofit Zăvorîtul din articolul al cărui link se găseşte mai sus.

  • maria zice:

   Ana Elisabeta

   Un gând din cele povestite de părintele meu duhovnic: nu este de folos mirenilor să vânture fără discernământ canoane din Pidalion, fie pe internet (mai ales pe internet), fie în alte situaţii. Se referea, bineînţeles, la canoanele pe care le ştie toată lumea, cu anii de oprire de la împărtăşire pentru anumite păcate.

   R:de la care Sfant parinte a luat asa invatatura?….orce crestin trebuie sa aiba cunostinte minime ca sa vada pe ce drum este condus…sigur ca da,vrajmasul vrea sa ne tina in intuneris sa ne duca el unde vrea…..pai daca duhovnicul este ratacit?tu ce faci?mergi ca orbul?…nestiinta e un pacat pentru care vom da seama in ziua judecatii….ca nu ne-am salvat pe noi ,dar si pe altii,din cauza nestiintei….

   A spus că mulţi se descurajează şi se deznădăjduiesc văzând aceste canoane fără alte explicaţii, pentru că nu le înţeleg rolul pedagogic,

   R:da asta asa e…dar un duhovnic bun il face sa intelega care e rolul canonului si ca trebuie sa intelegem ca nu putem merge ca orbii,ci dupa niste legi care ni le-a lasat Dumnezeu prin gura trambitelor Lui.

   şi nici nu ştiu că duhovnicul poate scurta foarte mult canonul când constată că penitentul se pocăieşte şi urăşte păcatul,

   R:si asta asa e dar una e a scurta si nu poti scurta un canon de 5 ani la 2 luni sau in cel mai rau caz cum se intampla in zilele noastre ca LE ANULEAZA DE TOT…ADICA :SE DEZLEAGA PACATE OPRITOARE SI SE IMPARTASESC

   tocmai pentru că Harul Sfintelor Taine este cel mai preţios ajutor în lupta cu păcatul şi cu ispitele.

   R:Ce vrei sa spui ca e ajutor pentru cei care au pacate opritoare?
   https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/08/30/care-sfant-parinte-a-dat-sf-impartasanie-ca-medicament-pentru-curatirea-pacatelor-opritoare/

   Astfel, ei se consideră într-o categorie de oameni care nu au acces la mântuire sau au acces foarte greu

   R:un duhovnic bun il poate convinge ca se inseala la asa argumente.

   (ceea ce nu e adevărat, pentru că „unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul”,

   R:se da harul pentru pacate opritoare?

   ci de cei care le-ar părăsi dacă ar şti că acest lucru este posibil, cu ajutorul lui Dumnezeu.

   R: Sf Atanasie al Antiohiei:”daca vom cadea in oarecare lucruri mici ,omenesti si usor de iertat de exemplu,fiind furati de limba,de auz sau de ochi ,de slava desarta de intristare si irascibilitate sau ceva din unele ca acestea ,atunci facindu-ne reprosuri noua insine si marturisindu-ne lui Dumnezeu asa sa ne impartasim din Sfintele Taine crezind ca impartasirea dumnezeiestilor taine ni se face spre curatirea unora ca acestea ,adica aceste pacate mici nu insa si de cele grele si necurate pe care le-am fi facut” ,

   DECI SF IMPARTASANIE ESTE AJUTOR PENTRU PACATE USOARE CARE SE IARTA PRIN POCAINTA …NICIDECUM NU E VORBA DE PACATELE OPRITOARE

   Un al doilea gând din experienţa părintelui meu duhovnic este problema împărtăşirii cu nevrednicie. Un mare număr de oameni sunt de-a dreptul terorizaţi de gândul că s-ar putea împărtăşi cu nevrednicie,

   R:ASTA FIINDCA HABAR NU AU CARE SANT PACATELE OPRITOARE SI CINE SI CUM SI CARE SANT CONDITIILE IN CARE SA NE IMPARTASIM…GASIM TOT FELUL DE SCUZE CA SA-I IMPARTASIM PE CEI CU PACATE OPRITOARE?!!

   Părintele a spus că n-a văzut niciun singur om care să fi fost vătămat prin împărtăşirea cu nevrednicie,

   iNSEAMNA CA HABAR NU ARE DE VIETILE SFINTILOR,UNDE SANT DATE TOT FELUL DE EXEMPLE CHIAR SI IN MANTUIREA PACATOSILOR….DAR CEL MAI CLAR O SPUNE SF IOAN GURA DE AUR”CA IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE DUCE LA INDRACIREA OMULUI.

   dar a văzut nenumăraţi oameni care au fost vătămaţi de acest gând că Sfânta Împărtăşanie le va face rău, pentru că s-au temut să se împărtăşească, deşi s-au spovedit, deşi au primit explicit binecuvântarea duhovnicului, deşi nu aveau nici măcar păcate opritoare.

   R:ASTA FIINDCA NU STIU CINE SI CUM SE POT IMPARTASI.

   Dar dacă vine cu bună intenţie, ….

   R:CHIAR DACA VINE CU INTENTII BUNE,CINEVA CARE A SAVARSIT PACATE OPRITOARE ELE TREBUIESC CANONISITE PE UN ANUMIT NUMAR DE ANI CARE AU FOST LASAT DE SFINTII PARINTI…ADICA NU TE POTI IMPARTASI IMEDIAT…..CI TREBUIE SA ADUCI ROADE DE POCAINTA….

   Chiar ştim noi care se vor pocăi şi care nu?

   SA ADUCA ROADE DE POCAINTA….NU PE PROMISIUNI….

   şi fratele cel mare era sigur că are moştenirea asigurată, în timp ce fratele cel mic, fiul cel risipitor, e pierdut pentru totdeauna.

   R:dar cum s-a intors fratele cel mic?cata pocainta a avut?ca nu vroia nici macar sa-l considere fiul lui,ci unul din slugi….

   deasa împărtăşire nu se adresează celor aflaţi în păcate opritoare.

   R:POTI SA-I NUMERI PE DEGETE PE ACEIA….SI ATUNCI CE FACEM?ESTE CA SI CUM…LA UN NR DE SA ZICEM 500 DE OAMENI…TU LE VORBESTI DOAR LA NUMAI 5 PERSOANE…NU TI SE PARE PENIBIL SA TE ADRESEZI DOAR ACELOR 5?

   Se poate adresa cel mult, cu binecuvântarea unui duhovnic bun

   R:este f.greu d egasit un duhovnic cu discernamant urmator al Sfintilor Parinti,caci ,duhovnicii zilelor noastre majoritatea ,dezleaga pacate opritoare si ii impartasesc

   Reply ↓

  • Ana Elisabeta zice:

   O să mai fac o dată unele precizări, că poate n-a fost clar. Mulţi mireni, cuprinşi de o râvnă fără dreaptă socotinţă, adică fără discernământ duhovnicesc, fără a cere binecuvântarea duhovnicului şi fără a se sfătui cu alte persoane, postează pe internet lucruri scoase din context (în mod special, acele canoane din Pidalion despre care am vorbit) care le pot produce vătămare într-un fel sau altul celor care citesc. Acest lucru îl cunoaşte duhovnicul meu din experienţa pastorală directă, pentru că de multe ori a ascultat spovedania unor persoane care au fost victimele internetului. Este foarte greu pentru mirean să-şi imagineze cât de diferit pot reacţiona alţi oameni, mai ales unii care mai degrabă nu sunt catehizaţi (cum sunt majoritatea la noi) când citesc un text care îi acuză cu asprime.

   Repet, este vorba de mireni care, fără a avea cunoştinţele necesare (că nu se naşte nimeni învăţat) şi fără a fi întâlnit acel „duhovnic bun” (că se şi găsesc duhovnici buni în zilele noastre pe toate drumurile), încearcă să se informeze pe internet şi găsesc acolo lucruri care le produc răni sufleteşti, cuvinte care, prezentând trunchiat anumite aspecte din învăţătura de credinţă (fie canoane, fie altceva), devin practic o distorsionare a mesajului evanghelic şi un obstacol în cunoaşterea acestui mesaj de către oameni.

   A doua situaţie la care s-a referit părintele, şi la care de altfel se referă şi acest articol, este a celor care se consideră nevrednici de a se împărtăşi, chiar dacă nu au păcate opritoare, şi au o stare de teamă faţă de Sfânta Împărtăşanie. Acest lucru este greşit, şi acesta este şi mesajul principal al acestui articol: că cei care nu au păcate opritoare, bineînţeles cu pregătire, pot şi chiar sunt datori să se împărtăşească la fiecare liturghie la care participă. Iar cei care au păcate opritoare să le părăsească şi, după ce au fost opriţi atât cât a considerat de cuviinţă duhovnicul, să se împărtăşească, de asemenea, des.

   N-a spus că nu se pot chiar şi îndrăci unii dacă se împărtăşesc cu nevrednicie, ci doar că nu s-a întâlnit cu această situaţie în viaţa reală, în experienţa de duhovnic. În schimb, a văzut oameni speriaţi de a se împărtăşi cu Sfintele Taine, pentru că s-ar putea afla într-o stare de nevrednicie (şi repet, nu este vorba de cei care au păcate opritoare). De asemenea, a constatat că se înţelege greşit ce înseamnă nevrednicie (pentru care trimit şi la cuvântul Părintelui Arsenie Papacioc).

   În rest, ce să mai spun, dacă măsurăm discernământul duhovnicului după cum respectă după literă, mai bine zis după cifră, anumite canoane care niciodată n-au fost gândite a se aplica orbeşte, fără să se ţină seama în ce situaţie s-a greşit, cum, de câte ori, de părăsirea păcatului sau dimpotrivă de perseverenţa în greşeală… Bine că n-a fost doamna Mioara prin preajmă când au împărtăşit-o pe Sfânta Maria Egipteanca înainte să meargă în pustie, ca s-o avertizeze că nu e corect, că o să se îndrăcească dacă nu primeşte mai întâi un canon de oprire de la împărtăşire. Dar cum o fi lucrat Harul, că doar tocmai săvârşise păcate opritoare??

   Şi ca să fie foarte, foarte clar o să precizez că mi se pare greşită împărţirea în duhovnicii „buni” care aplică Pidalionul după literă (cifră) şi duhovnicii „răi” care întotdeauna dau binecuvântare pentru împărtăşanie, indiferent ce le-ar spune credincioşii la spovedanie. Mi se pare că şi unii, şi ceilalţi greşesc la fel de mult dacă nu iau în seamă pocăinţa sau lipsa de pocăinţă a omului care vine la ei, iar duhovnici buni cu adevărat sunt cei care pot să discearnă cui îi este de folos să se împărtăşească cât mai repede şi cui îi este de folos să fie oprit mai mult sau mai puţin.

   • Oricum nu are rost. I-am dat un articol despre acrivie si iconomie si nici macar nu a avut interesul sa-l citeasca. I-am dat sa citeasca ce zice Sfantul Grigorie Teologul si apoi vine si repeta argumentul cu sfintii analfabeti, uitand desigur ca sfintii analfabeti au ajuns la vederea luminii necreate si d-aia erau intelepti, pe cand noi, mai mici, trebuie sa studiem dogmele de credinta.

    Ce se poate observa la tanti maria este in primul rand o mandrie satanica manifestata prin considerentul ca le stie pe toate, iar preopinentul este din start un imbecil care nu stie ce vorbeste. Avea dreptate Sfantul Paisie Velicicovski cand se temea ca traducerea si tiparirea cartilor este atat un lucru bun, cat si rau pentru ca vor aparea tot felul de „ravnitori” care vor citi haotic si apoi or sa se dea destepti. Iata exemplu. Ca sa nu mai zic de episodul pe care l-am amintit cu discutia cu doamna Iftime. Se ajunsese pana acolo, ca tanti maria ii reprosa doamnei Iftime ca e tunsa (!!!). Exact ca fariseii care spala blidul p-afara sunt astia.

    Pe langa mandria satanica, e si rautatea. Indiferent ce ar spune cineva, nu poti sa spui cu atata satisfactie: „lasa ca vezi tu dincolo”. Numai un nebun la cap poate sa fie satisfacut ca un altul nu se mantuieste, ca sa nu mai zic ca tanti maria crede asta pentru ca m-am aparat de minciunile ei!

    Si da, e o mare problema cu cititul Pidalionului de catre oameni care nu au aprofundat in primul rand invatatura dogmatica. De la o astfel de lectura pana la interpretarea Pidalionului „sharia style” este decat un pas. Exact ca cei care citesc Biblia fara a o incadra in Traditie si apoi se mira ca gasesc contradictii sau o interpreteaza stupid, numai cum trebuie nu.

 13. maria zice:

  Theologie Patristica

  Eu nu pot sa inteleg de ce nu pricepeti asta.

  R:la fel ma intreb si eu ,cum de nu intelegi si tu si altii ca vorbim de doua lucruri diferite.

  Ori in continuare nu cititi ce raspund, ori pur si simplu e altceva, nu zic ce, ca nu vreau sa jignesc pe nimeni.

  R:Nu ma jicnesti ci ma doare ca nu intelegi,cele ce-ti spun,desi am zis ca nu-ti mai scriu nici un cuvant si inima nu ma lasa ca poate vei pricepe,desi spune si Sf.Ioan Gura de Aur „As putea spune lucruri si mai mai multe si mai infricosatoare,dar ca sa nu ingreunez gindul vostru sint de ajuns si astea,Cei ce nu se inteleptesc din acestea,nu se inteleptesc nici din mai multe”…
  dar iti mai spun si astea si cu astea chiar am terminat.

  In schimb, cand veti invatat teologie

  R:dragul meu,Apostolii au fost analfabeti……

  si veti intelege scopul si modul in care se aplica acele canoane asupra carora insistati,

  R:bine…eu nu le inteleg…dar explica-mi tu….cum sant ele aplicate de ierarhii zilellor noastre…asa cum le-au lasat Sfintii Parinti?

  Impartasanie e absolut necesara vietii duhovnicesti,

  R:cine zice ca nu?…dar de ce nu spui ce patesc cei ce o iau cu nevrednicie!!si pentru cine e buna?

  Sfânta Jertfă este o hrană duhovnicească. Şi după cum atunci când hrana cea trupească ajunge într-un stomac bolnav, care are sucuri rele, hrana măreşte şi mai mult boala, nu din pricina ei, ci din pricina bolii stomacului, tot astfel se întâmplă şi cu Tainele cele duhovniceşti: şi ele, când intră într-un suflet plin de răutăţi, îl strică şi mai mult îl pierd, nu din pricina lor, ci din pricina bolii sufletului care a primit Tainele.” (Omilia I la Vânzarea lui Iuda, VI, în vol. Predici la sărbători împărăteşti şi cuvântări de laudă la sfinţi, p. 56)

  Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138)
  https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
  ITI RECOMAND SA CITESTI ASTEA SI APOI SA MAI VORBIM…NU-MI ADUCE MIE SFINTI CARE INDEAMNA LA DEASA IMPARTASANIE….SI APOI SA VEDEM CUM L-AI INTELES PE SF IOAN GURA DE AUR…CA AI ZIS CA EU NU L-AM INTELES.

  dvs. este ca sunteti absolut sigura ca singura idee pe care o aveti (aia cu pacatele opritoare) este suficienta.

  R:TI SE PARE PUTIN?SA VEZI CA DUMINICA DE DUMINICA CUM SE IMPARTASESC SI CEI CU PACATE OPRITOARE?!!….SI DACA SE IMPARTASESTE ,SANTEM RASPUNZATORI INIAINTEA LUI DUMNEZEU.UN SINGUR OM E MAI MARE DECAT LUMEA ASTA.

  Nu intelegti ca in Biserica nu are loc radicalismul de nici un fel, nici macar cu pacatele insirate de dvs.

  R:nu am inteles,eu sant mai inculta si nu am inteles,la ce te referi cand ai spus de „radicalismul”….adica biserica nu da solutii la pacate?sau la ce te-i referit

  Pacatul e boala, nu crima, astfel ca trebuie tratat, nu pedepsit juridic.

  R:Sf Canoane au fost puse ca ajutoare de indreptare….nu pedepseste Dumnezeu?e plina Scriptura de exemple cu cei ce au indraznit a incalca cuvantul lui Dumnezeu….

  Cand veti lepada aceste conceptii, iarasi, veti intelege mai multe.

  R:de care conceptii?sa fiu de acord sa fie dezlegati cei cu pacate opritoare si sa fie impartasiti?

  Si pentru ca m-am saturat, urmatorul comentariu in care reprosati problema pacatelor opritoare in conditiile in care eu nu am sustinut nimic de genul (eu indrum la trairea ecleziala constienta, ceea ce nu presupune in mod evident ca te poti impartasi cu pacate opritoare),

  R:Iti repet pentreu ultima oara…nu te-am acuzat ca nu faci bine ce faci ci doar ca sant doua lucruri diferite….cand 8o%din populatie este prinsa de pacate opritoare tu vii si indemni la deasa impartasanie?pe cine?pe cei 20%?si restul ii lasam sa-i ia dracu pe toti?…
  ESTE NEBUNIE MARE!!CA IN TIMPURILE NOASTRE DE ASTAZI SA INDEMNAM LUMEA LA DEASA IMPARTASANIE!! CA NU AVEM NICI LA DEASA NICI LA RARA PE CINE MAI IMPARTASI CA”MAJORITATEA SANT PRINSI DE PACATE OPRITOARE”ESTE EXACT CA SI CUM EU AM DIABET,SI TU VII SI INSISTI DE FIECARE DATA SA MANANC DULCIURI CARE PENTRU UNII SANT FOARTE BUNE DAR PENTRU CEL CU DIABET SANT OTRAVA…CAM ASA FACETI SI VOI….CACI POTI SA-I NUMERI PE DEGETE PE CEI CARE SE POT IMPARTASI DIN MANA MANTUITORULUI….RESTUL….FAC COMPROMISURI SI SE DEZLEAGA PACATE ORRITOARE CA SA AIBA PE CINE IMPARTASI…DE CE NU VEZI ASA LUCRU GRAV SI VII SI BATI CAMPII CU DEASA IMPARTASANIE….DE CE NU VEZI CA NU AI PE CINE IMPARTASI?….DE CARE CANOANE VORBESTI CA LE RESPECTA IERARHII NOSTRI?
  E adevarat ca Sfintii au strigat si indemnat la deasa ca stiau importanta covarsitoare a Sfintei Impartasanieii….dar pe cine chemau Sfintii ?pe cei lenesi si zabavnici sau cei care din evlavie ca se considerau nevrednici DAR NU AVEAU PACATE ORRITOARE….PE ACEIA II CHEMA SFINTII……sau altii care se scarbeau de SF iMPARTASANIE….pentru aceia strigau Sfintii..

  .in cartea…IMPARTASIREA CONTINUA CU SFINTELE TAINE. Dosarul unei controverse — marturiile Traditiei spune”insasi autorul spune clar”autorul isi propune sa dezvolte doar tema folosirii Euharistiei prin Impartasire de catre credinciosi demonstrind scripturistic si patristic necesitatea si utilitatea Impartasirii frecvente vatamarea si pierzania sufleteasca care vine din impartasirea lenesa si zabavnica si solutionind obiectiile adeptilor imparasirii rare ,de doua trei ori pe an”……

  deci”atentie!
  Sfintul li se adreseaza celor zabavnici si lenesi celor care deja se imparasesc o data pe an sau la 40 de zile sau la anumite sorace ptr ca acestia „nu au pacate opritoare”….nu cum astazi sant dezlegati si impartasiti cu pacate opritoare ?!!

  CE SPUI DE IERARHII CARE DEZLEAGA PE CEI CU PACATE OPRITOARE?….

  in care reprosati problema pacatelor opritoare …..va ajunge la spam.

  R:E limpede…vrajmasul cand se vede ca este biruit si nu are cu ce se apara,ori fuge ca un biruit sau te da afara din casa,ca nu are cu ce se apara.

  Nu mi-o luati in nume de rau, dar e absurd sa continuam astfel.

  sigur ca e absurd…ca vorbim de doua lucruri diferite…si ma gandeam astazi….de ce nu se gaseste cineva ,sa organizeze intalniri care sa se dicute pe seama acestei desei imaprtasanii…si mi-ar place sa ne intalnim,ca altfel se discuta lucrurile verbal decat in scris…
  E o munca titanica ca sa poti lamuri pe cineva in scris….dar ma rog ….asta e ….

 14. maria zice:

  Am mai uitat….

  tu ai zis..
  Am postat un articol pe blog, despre pocainta, al Sfantului Neofit Zavoratul. Nu va intereseaza, dar daca intr-o zi o sa va intereseze, sa-l cititi. Si repet, aveti o obsesie cu care insistati absolut aiurea, stimata doamna, pentru ca eu nu am sustinut ca cei cu pacate opritoare se pot impartasi. Eu nu pot sa inteleg de ce nu pricepeti asta. Ori in continuare nu cititi ce raspund, ori pur si simplu e altceva, nu zic ce, ca nu vreau sa jignesc pe nimeni.

  Nu ma intereseaza ca stiu ce spun Sfintii si cum indemnau la deasa impartasanie,ca ei stiau importanta cavarsitoare a Sfintei Impartasanii.dar tu si multi altii nu puteti pricepe ca lumea MAJORITATEA ESTE PRINSA DE PACATE OPRITOARE SI NU VEDETI CA NU AVETI PE CINE CHEMA….23 DE MILOANE DE AVORTURI…ASTA NU-TI SPUNE NIMIC?SI CATE ALTELE….

  CHEMATI LUMEA LA POCAINTA CU SMERENIE SI LA LEPADAREA DE PACATE CA SA SE POATA IMPARTASI….CA FARA SF IMPARTASANIE NU AVEM VIATA IN NOI….SANTEM MORTI….DAR MORTI SANTEM SI DACA NE IMPARTASIM CU PACATE OPRITOARE

  Am citit cartea „MPARTASIREA CONTINUA CU SFINTELE TAINE. Dosarul unei controverse — marturiile Traditiei „….nustiu de cate ori am citit-o ca sa pot sa inteleg si eu ceva,caci insusi eu am fost victima impartasaniei cu nevrednicie….un duhovnic ma lega altul ma dezlega….si asta
  m-a facut sa cercetez sa vad si sa inteleg care este cel care ma duce pe drumul bun.
  Ma intrebam ?de ce unul ma leaga si altu ma dezleaga?…si am cautat adevarul la Sfinti,pina cand am inteles seriozitate Sfintei Impartasanii si m-am intors la cel care m-a legat,sa continui canonul de unde il lassasem,….ca nu prea vroiam sa stau legata ,cand toata lumea se impartasea….fara sa inteleg ca majoritatea se impartasesc cu nevrednicie…..Sf.I.G.Aur ca:”multi se impartasesc de preot,dar nu si de Domnul nostru Iisus Hristos”

  • ioanc zice:

   Doamna mea, cred ca trebuie sa mergem de la intrebarea : „ce e canonul?”. Trebuie sa vedem dincolo de litere. Canonul nu trebuie privit ca o pedeapsa. Scopul lui e sa trezeasca in noi constiinta propriei neputinte, a starii deplorabile in care ne aflam si astfel cunoscandu-ne neputintele, lipsurile si patimile, sa punem inceput bun pocaintei noastre launtrice; cu alte cuvinte de a-l accepta pe Hristos in noi, caci fara El toate-s zadarnice. Trebuie inteles ca nu noi, prin efortul, stradania noastra ne facem mai buni. Aceasta e un dar de la Dumnezeu.

   Si tocmai de aceea, in functie de schimbarea launtrica a omului si de roadele pe care le aduce, duhovnicul poate sa reduca din anii pe care ii prevede canonul cu pricina, iar pentru intarirea si desavarsirea acestor roade, se ofera si Sfanta Impartasanie. Deci, Sfanta Impartasanie ajuta la desavarsire, nu este premiu pentru o desavarsire. Degeaba ai tinut 7 ani Canon, daca nu te-ai despatimit de acel pacat, ba din contra incepi sa cartesti cand il vezi pe altul ca se impartaseste, ca-l stii tu ca e nedemn. Cu totii suntem nedemni. (Avva Sisoe, pe patul de moarte spunea ca nici nu stie daca a pus inceput bun pocaintei. La fel, Sf. Siluan spunea ca nici nu a dobandit smerenia…)
   Inchei cu doua citate de-al Sfantului Porfirie Kavsokalivitul, pentru a se vedea oarecum diferenta dintre trairea ortodoxa si aplicarea ei dupa capul nostru:

   „Sa fim smeriti, insa sa nu vorbim de smerenie. Vorbirea despre smerenie este o capcana a diavolului, care aduce cu sine deznadejdea si delasarea, in vreme ce adevarata smerenie aduce cu sine nadejdea si lucrarea poruncilor lui Hristos.[…] Roaga-L pe Dumnezeu sa-ti trimita sfanta smerenie. Nu pe aceea care spune ‘sunt cel din urma, sunt nimic.’ Aceasta e smerenie diavoleasca. Smerenia cea sfanta e dar de la Dumnezeu. Dar. Harisma. Nu provine din stradaniile noastre. Pregateste-te si cere-I lui Dumnezeu acest dar sfant.”

   „Sa mergi la biserica in mod regulat, sa te spovedesti si sa te impartasesti des si-atunci vei scapa de toata frica si ti se vor tamadui toate ranile sufletesti.”

   Si sa nu uitam, cu totii, absolut cu totii suntem in inselare. Daca ne socotim altfel nu facem decat sa confirmam prima varianta.

   Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!

 15. @maria

  R:dragul meu,Apostolii au fost analfabeti……

  Vedeti ce zice Sfantul Grigorie Teologul despre argumentul „nu invat teologie ca si Apostolii au fost analfabeti”: https://theologiepatristica.wordpress.com/2015/02/07/sfantul-grigorie-teologul-de-nazianz-cuvantarea-43-elogiul-sfantului-vasile-sau-cum-sfintii-parinti-indeamna-la-educatie-si-cultura/

  Ca sa nu mai zic ca asta e un argument care pica din trei motive:

  1. Apostolii stiau teologie.
  2. Trebuie sa te crezi aidoma apostolilor pentru a avea pretentia sa stii totul fara sa inveti.
  3. Sfintii Parinti au invatat teologie. De ce ne plac doar unele exemple si pe celelalte le ocolim?

  Apoi in cazul dvs. nu prea se aplica. Din moment ce intrati in polemici teologice, ba mai mult, vad ca v-ati facut si blog, cu atat mai mult trebuie sa stii teologie. In cazul asta pot sa banuiesc ca o faceti dupa capul dvs.

  R:bine…eu nu le inteleg…dar explica-mi tu….cum sant ele aplicate de ierarhii zilellor noastre…asa cum le-au lasat Sfintii Parinti?

  Biserica se conduce dupa doua principii: acrivia si iconomia. Trebuie sa intelegi cand se aplica si una si cealalta. Dvs. uitati in permanenta de iconomie si spre asta am batut si cu radicalismul. Sfintii Parinti nu au fost radicali niciodata. Ca sa nu mai zic iarasi ca vedeti doar canoanele cu pacate opritoare, fara a le lega de intregul drept canonic si de teologia euharistica.

  Cititi asta: http://www.pemptousia.ro/2013/05/akrivie-si-iconomie-bisericeasca-parintele-duhovnicesc-si-pedepsele-canonice-partea-a-iii-a/ si primele doua parti pentru a intelege acest aspect. Este punctata si chestiunea epitimiilor canonice din punct de vedere ortodox.

  R:de care conceptii?sa fiu de acord sa fie dezlegati cei cu pacate opritoare si sa fie impartasiti?

  Asa cum spun Sfintii Parinti (Ioan Gura de Aur, Nicodim Aghioritul sau Ioan Postitorul de exemplu), daca omul arata cainta si intoarcere catre Dumnezeu, se poate scurta perioada de penitenta pentru cei cu pacate opritoare. Si scrie si articolul pe care in continuare nu il cititi, dar totusi il comentati.

  R:E limpede…vrajmasul cand se vede ca este biruit si nu are cu ce se apara,ori fuge ca un biruit sau te da afara din casa,ca nu are cu ce se apara.

  Va rog, nu faceti pe martira si pe biruitoarea vrajmasilor. Cred ca aveti niste probleme cu atentia. Am spus ca vor ajunge la spam comentariile in care veti continua sa ma acuzati de chestii pe care nu le-am zis. Sau cu alte cuvinte, daca imi mai puneti vorbe in gura, apoi dati si cu parul, e normal sa refuz o astfel de conversatie. Asa ca aveti grija pe unde e vrajmasul, ca eu cred ca pe cel de pe langa dvs. trebuie sa-l biruiti.

  Nu ma intereseaza ca stiu ce spun Sfintii si cum indemnau la deasa impartasanie,ca ei stiau importanta cavarsitoare a Sfintei Impartasanii.dar tu si multi altii nu puteti pricepe ca lumea MAJORITATEA ESTE PRINSA DE PACATE OPRITOARE SI NU VEDETI CA NU AVETI PE CINE CHEMA….23 DE MILOANE DE AVORTURI…ASTA NU-TI SPUNE NIMIC?SI CATE ALTELE….

  Nu stiti deloc ce spun Sfintii parinti. Filozofia dvs. e urmatoarea: lumea e prinsa in pacate opritoare, deci trebuie pus lacat pe Potir. Filozofia Sfintilor Parinti: lumea e prinsa in pacate opritoare, deci trebuie cu atat mai mult sa-i arati omului ce pierde daca nu se impartaseste, iar pentru asta trebuie sa il indrumi la pocainta. Filozofia dvs.: omul trebuie sa se autoperfectioneze si apoi sa se apropie. Filozofia Sfintilor Parinti: daca omul incepe sa traiasca constient credinta, trebuie sa se uneasca cu Hristos pentru a spori in viata duhovniceasca. Vedeti diferenta? Dvs. culegeti din Sfintii Parinti doar pasajele care arata ca omul nu trebuie sa impartaseasca, insa privita in intregul ei, teologia patristica este euharisto-centrica, pentru ca este hristocentrica. Teologia dvs. pe de alta parte nu este cu nimic mai presus de o religie fara Hristos.

  Pe langa asta, stiti cum se formeaza comunitatea Bisericii in Euharistie si care este legatura dintre Biserica si Euharistie?

  R:POTI SA-I NUMERI PE DEGETE PE ACEIA….SI ATUNCI CE FACEM?ESTE CA SI CUM…LA UN NR DE SA ZICEM 500 DE OAMENI…TU LE VORBESTI DOAR LA NUMAI 5 PERSOANE…NU TI SE PARE PENIBIL SA TE ADRESEZI DOAR ACELOR 5?

  Mai aveti putin si cunoasteti inimile oamenilor la fel ca Dumnezeu. Si nu ma adresez doar celor 5. Dar din nou…DACA NU CITITI ARTICOLUL NU AVETI CUM SA INTELEGETI CE VREAU SA SPUN. SUNTETI HAOTICA!

  ITI RECOMAND SA CITESTI ASTEA SI APOI SA MAI VORBIM…NU-MI ADUCE MIE SFINTI CARE INDEAMNA LA DEASA IMPARTASANIE….SI APOI SA VEDEM CUM L-AI INTELES PE SF IOAN GURA DE AUR…CA AI ZIS CA EU NU L-AM INTELES.

  Cititi va rog putina istorie bizantina si vedeti cum participau oamenii la Liturghie in perioada Sfantului Ioan Gura de Aur si veti intelege si poztia sfantului. Si v-am indrumat sa verificati la Larchet si Papadopoulos rezumatul teologiei euharistice a Sfantului Ioan Gura de Aur, dar ca de obicei, o tineti pe a dvs.

  ESTE NEBUNIE MARE!!CA IN TIMPURILE NOASTRE DE ASTAZI SA INDEMNAM LUMEA LA DEASA IMPARTASANIE!!

  Bine ca Biserica nu a ajuns pe mana unor oameni ca dvs., ca nu mai aveam astazi crestini. In loc sa educi oamenii cu privire la importanta desei Impartasanii pentru a-i constientizasi a-i face sa inteleaga de ce trebuie sa aiba viata bisericeasca, dvs. veniti cu o evlavie pietista si religioasa, care din pacate nu face decat sa indeparteze oamenii de Hristos. Aveti grija, ca e vai de cel prin care vine sminteala. D-aia va zic sa invatati teologie, ca sa nu mai spuneti asfel de tampenii.

  Mi se pare amuzant ca aveti restante grave in teologia patristica si deunazi ma luati pe mine cu „ce stii tu de Sfinti Parinti?”. Of… cand nestiinta si iluzia ca esti atotcunoscator se intalnesc…iese un terci intelectual de rasu-plansu’.

  V-am raspuns ca sa vedeti cam cum puneti problema, cu toate ca ati revenit cu aceeasi poezie. Eu va spun ca nu trebuie sa se impartaseasca cei cu pacate opritoare, fara o schimbare, dvs. repetati ca patefonul acelasi lucru. Si da, am inteles ca pe dvs. va deranjeaza ca duhovnicii dau dezlegare usor, dar articolul este despre altceva iar dvs. mi-ati reprosat ca „tip ca disperatul” pe aceeasi tema. Asa ca puneti-va ordine in cap inainte sa puneti mana pe tastatura.

  • Si p.s. la „Nu ma intereseaza ca stiu ce spun Sfintii si cum indemnau la deasa impartasanie”. Daca citeati ce v-am dat ati fi vazut ca se punea si problema pacatelor si pocaintei. Dar se pare ca nu aveti niciun interes sa aprofundati subiectul. Suficienta asta…

   • maria zice:

    Mai,….tu pricepi ramaneste?!!!,sau esti chiar atat de intunecat?!!!…si ma faci din nou sa-ti repet a nustiu cata oara….ce pocainta face cineva care are sterilet si este DEZLEGATA SI IMPARTASITA?….CE POCAINTA FACE CINEVA CARE ESTE NECUNUNAT SI ESTE DEZLEGAT SI IMPARTASIT….ETC…CE PARERE AI DE DUHOVNICII CARE DEZLEAGA PACATE OPRITE SI LEGATE DE SFINTII PARINTI?

   • maria zice:

    Theologie Patristica

    In cazul asta pot sa banuiesc ca o faceti dupa capul dvs.

    R:am vrut sa nu-ti mai raspund dar cu adevarat ca asyta e ultimul ca vad ca e timp pierdut in zadar cu tine.Sa stii ca in spatele meu sant 2 mari duhovnici care eu nu fac nici macar un pas fara acordul lor.Mereu ii intreb:”e bine sa fac cutare si cutare” etc….si bineinteles,ca daca imi da aprobarea o fac,daca nu stau in bancuta mea,si fac ascultare.
    Asa ca dragul meu nu mie mi-ai adus jicniri,ci celor 2 amari duhovnici pe care nu merita sa ti-i spun,ca oricum ii vei contesta.

    Am spus ca vor ajunge la spam comentariile in care veti continua sa ma acuzati de chestii pe care nu le-am zis.

    R:Nu e nevoie sa ma mai trimiti la spam,ca renunt eu,ca sa nu ma osandesc pentru timpul irosit cu tine

    lumea e prinsa in pacate opritoare, deci trebuie cu atat mai mult sa-i arati omului ce pierde daca nu se impartaseste,

    R:pai arata-i ce trebuie sa faca,si nu-l chema la ospat fara haina de nunta!!

    iar pentru asta trebuie sa il indrumi la pocainta.

    R:pai la pocainta chiama-l nu la Impartasanie.

    omul trebuie sa se autoperfectioneze si apoi sa se apropie.

    R:asta e legea lui Dumnezeu:ca NU TE POTI IMPARTASI CU PACATE OPRITOARE PE CARE VOI NU O INTELEGETI….

    culegeti din Sfintii Parinti doar pasajele care arata ca omul nu trebuie sa impartaseasca,

    R:Am zis eu asta?dar se vede ca nu citesti cu atentie cele ce-ti spun asa ca nu mai are rost discutiile noastre….RECITESTE CELE CE TI-AM MAI SPUS,SA NU LE MAI REPET….

    Of… cand nestiinta si iluzia ca esti atotcunoscator

    R:am spus eu asta?eu din frica ca voi fi osandita pentru tacere stau si pierd timpul aici,in loc sa-mi vad de ale mele…dar o sa-mi vad de acum

    Aveti grija, ca e vai de cel prin care vine sminteala.

    R:tie iti spui.

    D-aia va zic sa invatati teologie, ca sa nu mai spuneti asfel de tampenii.

    R:Tampenii sant invataturile Sfintilor?!!!…daaa?….ai sa vezi tu ce te asteapta !!!

    . Eu va spun ca nu trebuie sa se impartaseasca cei cu pacate opritoare, fara o schimbare, dvs. repetati ca patefonul acelasi lucru.

    R:CUI II SPUI MAI FRATE?!!…CUI TE ADRESEZI CAND MAJORITATEA NU SE POT IMPARTASI?!!…..CUI II VORBESTI?….REPET…CAND EU SANT CU DIABET,TU VII SI MA ROGI CU TOT FELUL DE DULCIURI CARE SANT OTRAVA PENTRU BOALA MEA?!!

    CU ACESTEA FIIND SPUSE…DOMNUL SI MAICUTA LUI PREA SFANTA SA TE LUMINEZE,CA DE NU….VA FI VAI DE TINE,SI DE CEI PE CARE II AMAGESTI.

    Si da, am inteles ca pe dvs. va deranjeaza ca duhovnicii dau dezlegare usor, dar articolul este despre altceva

    R:PAI PE CINE CHEMI TU LA DEASA….?PE CEI CARE II DEZLEAGA ACEI DUHOVNICI IRESPONSABILI?…CHIAMA-I LA POCAINTA CU SMERENIE….NU LA POCAINTA FATARNICA….

   • Doamna, ma scuzati ca spun acum asta, dar nu mai pot: sunteti ori proasta, ori proasta. Si nu o luati ca pe o jignire, ci ca pe o conditie medicala asupra careia va atrag atentia. In primul rand ca v-ati apucat sa comentati fara sa cititi articolul si sa imi reprosati ca indemn lumea cu pacate opritoare sa se impartaseasca in conditiile in care e scris negru pe alb in articol ca nu se pot impartasi astfel de oameni. Si nu doar atat. Iti mai si atrag atentia in atatea comentarii ca eu nu am zis asta, ca apoi sa revii si sa spui exact acelasi lucru! Asta e prostie curata sau o boala psihica din cauza careia nu poti pricepe patru cuvinte!

    Apoi, dupa logica matale, tanti (nu mai mai adresez cu dvs. din moment ce se pare ca vorbim ca la piata aici) cine a folosit sterilet nu se poate pocai, nu poate sa renunte la asta si apoi sa se impartaseasca dupa o perioada de penitenta data de duhovnic? La fel si cei necununati. Cand am spus eu ca cei necununati se pot impartasi? Chiar nu puteti sa va folositi singura jumatate de neuron pe care o aveti ca sa cititi ce scriu si sa asimilati asa cum face si un copil de 7 ani cand citeste Harap-Alb?

    CE PARERE AI DE DUHOVNICII CARE DEZLEAGA PACATE OPRITE SI LEGATE DE SFINTII PARINTI?

    Din moment ce am spus in articol ca nu sunt de acord cu asta, femeie bolnava la cap, ce parere crezi pot sa am?

    Asa ca dragul meu nu mie mi-ai adus jicniri,ci celor 2 amari duhovnici pe care nu merita sa ti-i spun,ca oricum ii vei contesta.

    Extraordinar. Si cine spune ca sunt mari duhovnici? Trebuie sa stea Traditia Bisericii in spatele matale, nu persoane particulare care pot gresi oricand. Ca sa nu mai zic de stupizenia fantastica a acestui „argument”. Credeti ca eu sunt „freelancer”? Credeti ca eu nu ma sfatuiesc cu duhovnici, teologi si preoti?

    R:asta e legea lui Dumnezeu:ca NU TE POTI IMPARTASI CU PACATE OPRITOARE PE CARE VOI NU O INTELEGETI…

    Alta dovada ca nu esti sanatoasa la cap.

    R:Tampenii sant invataturile Sfintilor?!!!…daaa?….ai sa vezi tu ce te asteapta !!!

    Care invataturi femeie? Alea strambate de tine? Si eterna amenintare cu iadul si judecata. Bine ca Dumnezeu chiar nu are un scaun la propriu, ca tampiti ca voi L-ar fi aruncat de pe el. Nu vedeti ce rautate iese din voi? Si daca as fi gresit, asta nu insemna ca trebuie sa-mi spui cu triumfalism ca „vezi tu”. Sunteti pur si simplu la o periferie plina de mizerie, rai si uraciosi. Nu sunteti in stare nici macar sa discutati educat si mai si amenintati lumea cu judecata de parca dati voi sentinta! Mizeriilor!

    R:CUI II SPUI MAI FRATE?!!…CUI TE ADRESEZI CAND MAJORITATEA NU SE POT IMPARTASI?!!…..CUI II VORBESTI?….REPET…CAND EU SANT CU DIABET,TU VII SI MA ROGI CU TOT FELUL DE DULCIURI CARE SANT OTRAVA PENTRU BOALA MEA?!!

    Daca majoritatea nu se pot impartasi, asta nu inseamna ca nu poti prezenta Traditia Bisericii cu privire la deasa Cuminecare, ca oamenii sa ia aminte si sa se indrepte. Ca omul sa se indrepte, trebuie tocmai sa ii arati adevarul Bisericii si cum se traieste in Biserica. Dar cum pot intelege niste habotnici fatarnici ca voi, care urati omului „drum bun” in iad, doar pe simplul motiv ca raman fara argumente si dintr-o rautate sadica a omului care crede ca are negresit dreptate si nu poate accepta ca un om sa aiba o opinie diferita, fie ea si gresita (daca ar fi) si care poate fi indreptata?

    D-aia din pacate lumea fuge de Ortodoxie. Ca vede astfel de specimene, ca voi, si ei cred ca asa face Ortodoxia, te spala pe creier, nu te invata sa traiesti liber in Hristos!

   • Si inca ceva: va sfatuiesc sa urmati din nou clasele II-IV ca de la abecedar incoace ati stagnat. „Jicnit”? Serios? Dumneavoastra, o semianalfabeta, incercati sa contraziceti un profesor universitar de biologie in chestiuni biologice???

   • Inca o erata: Macar daca eram singurul care isi racea tastatura de pomana pe aici. Au scris inca trei persoane pe langa mine, cu tot felul de citate si trimiteri, dar cucoana maria tot nu poate fi convinsa!

   • Ana Elisabeta zice:

    Eu nu sunt convinsă că cei doi mari duhovnici chiar ştiu tot ce scrie şi cum scrie doamna Mioara pe internet. Dar nu e imposibil, dacă stau să mă gândesc la cei doi monahi care l-au bătut pe pr. Rafail Noica. Şi aceia or fi acum mari duhovnici, din punctul de vedere al cuiva.

    De ce l-au bătut:

    http://acvila30.ro/pr-rafail-noica-nu-deasa-impartasanie-ci-impartasania-des/

 16. Ana Elisabeta zice:

  Ce spune Părintele Arsenie Papacioc:

  Dragul meu, cu nevrednicie se împărtăşeşte un om împătimit, necurăţit, nespovedit, fără grijă, care merge din obişnuinţă sau nu s-a spovedit cu adevărat şi sincer… Pentru că o spovedanie bună este ca tu să fii pe poziţia de a nu mai repeta păcatul. Nu să te spovedeşti doar de formă şi să spui în sinea ta: „Oricum, şi-aşa îl fac păcatul, posibil cât de curând iarăşi să accept să-l fac”. Asta e o fraudă!

  Nu trebuie să te îngrijoreze marile păcate, pentru că toate se iartă, dar să fii pe o poziţie, o hotărâre şi o decizie de mare căinţă şi pocăinţă.

  (Părintele Arsenie Papacioc, Despre Spovedanie și Împărtășanie, Editura Elena, Constanța, 2013, pp. 56-57)

  http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cum-sa-facem-o-spovedanie-corecta-folositoare

 17. maria zice:

  Theologie Patristica

  Si inca ceva: va sfatuiesc sa urmati din nou clasele II-IV ca de la abecedar incoace ati stagnat.

  multumesc mult de multimea complimentelor pe care mi le-ai facut.Sa stii ca o sa te premieze Mantuitorul pentru asta cand ai sa ajungi acolo.

  „Jicnit”? Serios? Dumneavoastra, o semianalfabeta, incercati sa contraziceti un profesor universitar de biologie in chestiuni biologice???

  R:cine?tu esti profesor universitar?!!…si daca da…asa se comporta un profesor….?
  ANALFABETI AU FOST SFINTII DAR AU CONDUS LUMEA LA DUMNEZEU…DAR VOI CONDUCETI LUMEA LA IAD CU TOT FELUL DE AMAGIRI,pentru care veti raspunde amarnic inaintea lui dumnezeu….CA V-ATI INDEPARTAT DA SFINTII PARINTI CEI CARE AU ADUS ACESTE LEGI PE CARE VOI LE BATJOCORITI SI LE CALCATI IN PICIOARE!!!si mai amagiti si pe altii.indemanand lumea la osanda.IA AMINTE SI VEZI DACA CELE CE SPUI TU AU SPUS SI sFINTII SI DACA NU CAUTA SI TE POCAIESTE CAT MAI AI TIMP CA NU CUMVA MANIA LUI DUMNEZEU SA VINA PESTE TINE….ASA CUM AU VENIT SI PESTE ALTII.

  Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel
  Capitolul 1
  21. Pentru că, cunoscând pe Dumnezeu, nu L-au slăvit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit, ci s-au rătăcit în gândurile lor şi inima lor cea nesocotită s-a întunecat.
  22. Zicând că sunt înţelepţi, au ajuns nebuni.
  23. Şi au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al târâtoarelor.
  24. De aceea Dumnezeu i-a dat necurăţiei, după poftele inimilor lor, ca să-şi pângărească trupurile lor între ei,
  25. Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s-au închinat şi au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin!
  26. Pentru aceea, Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocară, căci şi femeile lor au schimbat fireasca rânduială cu cea împotriva firii;
  27. Asemenea şi bărbaţii lăsând rânduiala cea după fire a părţii femeieşti, s-au aprins în pofta lor unii pentru alţii, bărbaţi cu bărbaţi, săvârşind ruşinea şi luând cu ei răsplata cuvenită rătăcirii lor.
  28. Şi precum n-au încercat să aibă pe Dumnezeu în cunoştinţă, aşa şi Dumnezeu i-a lăsat la mintea lor fără judecată, să facă cele ce nu se cuvine.
  29. Plini fiind de toată nedreptatea, de desfrânare, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de purtări rele, bârfitori,
  30. Grăitori de rău, urâtori de Dumnezeu, ocărâtori, semeţi, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, nesupuşi părinţilor,
  31. Neînţelepţi, călcători de cuvânt, fără dragoste, fără milă;
  32. Aceştia, deşi au cunoscut dreapta orânduire a lui Dumnezeu, că cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte, nu numai că fac ei acestea, ci le şi încuviinţează celor care le fac.

  ATENTIE!!..28. Şi precum n-au încercat să aibă pe Dumnezeu în cunoştinţă, aşa şi Dumnezeu i-a lăsat la mintea lor fără judecată, să facă cele ce nu se cuvine.

  nu te invata sa traiesti liber in Hristos!

  SA TRAIESTI LIBER.?!!..ASTA ZICI TU…DAR OMUL DUHOVNICESC ESTE LEGAT DE LEGILE LUI DUMNEZEU DUPA CARE TREBUIE SA TRAIASCA NU TRAIESTE DUPA LEGILE OMULUI.

  imi reprosati ca indemn lumea cu pacate opritoare

  R:sIGUR CA NU…PAI CE?DRACUL CAND A AMAGIT-O PE EVA I-A SPUS IA SI MANINCA OTRAVA?NU S-A DUS SI A AMAGIT-O CU VICLENIA LUI….ASTA FACETI VOI FARA SA VEDETI…CA DE UNDE SA MAI AVETI LUMINA….

  Chiar nu puteti sa va folositi singura jumatate de neuron

  R:dar tu o folosesti mai?…..cei cu pacate opritoare …sterilet,paza de copii cu orce metode facute se canoniseste pe un numar de ani…adica OPRIRE DE LA SF IMPARTASANIE…SI DACA ACESTI OAMENI SANT OPRITI PE CINE CHEMI TU LA DEASA….?CAND MAJORITATEA FAMILIILOR PRACTICA PAZA DE COPII CU DIFERITE METODE MODERNE…NU MAI INSIR CELELALTE PACATE…CARE LA FEL CERE OPRIREA PE UN NR DE ANI DE LA SF IMPARTAS…SI IAR TE INTREB PE CINE CHEMI?DACA ACEIA SANT OPRITI?…DE FAPT AR TREBUI SA FIE OPRITI CA EI SANT DEZLEGATI DE OAMENI…NU DE DUMNEZEU…

  Din moment ce am spus in articol ca nu sunt de acord cu asta, femeie bolnava la cap, ce parere crezi pot sa am?

  R:asta e smerenia Mantuitorului Hristos?…multumesc dragul meu,ca astea sant incununari pentru mine…dar pentru tine ce va fi?!!…cand vei fi tratat la fel de Mantuitorul cand vei ajunge acolo?
  a-mi spui cu triumfalism ca „vezi tu”

  R:si ce ai fi vrut sa fac daca vad ca negi cu vehemente adevarul invederat?!!…ai binevoit sa faci carpa din mine dar nu ai binevoit sa asculti ce zice acel calugar…cu adevarat ca asta e ultimul meu cuvant.

  • Tanti Maria era la spam, dar am scos comentariul asta pentru a vedea toata lumea inca o mostra, daca mai era nevoie. Avea dreptate Einstein ca prostia umana este infinita.

   In alta ordine de idei, Tanti Maria s-a prins ca nu indemn oamenii cu pacate opritoare sa se impartaseasca, dar are un hit nou acum: ca amagesc. Deci eu fac ce fac ca cei cu pacate opritoare sa se impartaseasca totusi…Nu stiu pe ce planeta e tanti maria, dar e una supranaturala in care logica e ceva abstract. Apropo, tanti maria, ca tot dai tu sentinte pentru Judecata, ce te faci matale cand ti s-o cere socoteala pentru minciunile astea abjecte pe care le insiri aici? Cuvantul stramb si mai ales acuzele false…sunt cam nasoale si nu dau bine deloc in „CV”. Ce te faci cand se va dovedi ca eu nu am facut nimic altceva decat sa arat Traditia Bisericii cu privire la frecventa impartasirii, iar matale ti-ai aratat obsesiile impotriva acestei Traditii?

   La final, tanti maria si-a amintiti de smerenie si se simte carpa pentru cuvintele pe care i le-am adresat. Desigur, ca ea cand ma facea cu ou si cu otet, era din cauza sfinteniei ce dadea p-afara din ea. Of, ipocrizie! Si prost si ipocrit si nestiutor = combinatia fatala. Bine ca toate trei sunt pacate.

   Si tanti maria, citeste totusi articolul. Si un singur om daca se poate impartasi, este de datoria noastra ca ortodocsi sa prezentam invatatura Bisericii cu privire la Impartasanie. Logica ta bolnava spune ca daca astazi sunt prea multi care fac pacate opritoare, nu trebuie sa vorbim despre practica Bisericii. E ca si cum ai spune ca daca multi mananca fast-food, nu trebuie sa le mai vorbesti despre mancarea sanatoasa.

   Tanti maria, sa arati Traditia Bisericii este o datorie perpetua pentru invitatia la tezvie. Praful se sterge de pe mobila, nu schimbi mobila de cate ori se pune praful pe ea.

   Si p.s. Profesorul universitar e doamna Oana Iftime. Ca doar tu, tanti maria, care scrii „jicnit” iti permiteai sa o contrazici pe teme biologice. Ai o mandrie in tine draceasca!

  • ioanc zice:

   Multumim de link. Intradevar bune sfaturi. Judecatile noastre nu sunt si ale lui Dumnezeu. Ar trebui puse in rama.

   „Nimeni nu poate veni la Mine de nu-l va trage pe el Tatăl (Ioan 6, 44)? Deci, pe fiecare om, dacă nu-l trage şi nu-l mişcă Duhul Sfânt, el rămâne împietrit ca Faraon, căruia Dumnezeu anume i-a împietrit inima ca să facă minuni prin el, să se proslăvească prin împietrirea lui. Aşa face Dumnezeu cu fiecare om. Nu-l cheamă când vrei tu, ci când vrea El. Degeaba te frămânţi, căci gândurile lui Dumnezeu nu sunt ca ale noastre.”
   Credinta e un dar.
   Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!

  • „- Dacă toată viaţa sfinţiei tale nu te vei hotărî ca pe toţi şi pe toate să-i crezi sfinţi şi sfinte, nu te poţi mântui şi degeaba mai stai în călugărie. Eu cred din inimă că toţi sunt sfinţi şi sfinte şi că Dumnezeu îi mântuieşte şi îi sfinţeşte aşa cum eu nu pot pricepe, nici sfinţia ta!”

   Frumos. Ce ar zice aici cei care spun ca nimeni in ziua de azi nu se poate impartasi si ca toti sunt niste nenorociti?

  • Ana Elisabeta zice:

   Aici pot să spun şi eu că nu e meritul meu, ci al celor de la Doxologia care, pe lângă alte lucruri uneori mai puţin inspirate, ne mai dau spre citire şi unele cuvinte de mare folos.

   În legătură cu problema împărtăşirii celor cu păcate opritoare, cel mai grav mi se pare să fie puşi duhovnicii autentici, care catehizează credincioşii cu privire la gravitatea păcatelor opritoare şi la părăsirea lor, şi cercetează ca ei să aibă cel puţin o intenţie de pocăinţă, de părăsire a păcatului, în aceeaşi găleată acei preoţi iresponsabili care nu catehizează credincioşii şi nici nu urmăresc starea sau intenţia lor de pocăinţă. În acelaşi timp, sunt consideraţi duhovnici buni exclusiv cei care aplică cu rigiditate canoanele de oprire, indiferent de cât de buni (pricepuţi, capabili de discernere, capabili de a se adapta particularităţilor fiecărui credincios) sunt ei de fapt.

   Şi ce m-a nedumerit cel mai mult este cum sunt toţi duhovnicii răi pentru că nu opresc de la împărtăşanie, dar ne bazăm pe duhovnicii buni ca să îi înveţe pe credincioşi şi să le corecteze deznădejdea, descurajarea, întristarea etc. cu care au rămas după ce s-au documentat pe internet. Păi poate nici nu mai ajung pe la vreun duhovnic, bun sau prost, cu anii.

   Şi da, acum dacă în ziua de azi sunt mulţi cu păcate opritoare, aceasta este noua normalitate şi trebuie să ne conformăm la ea? Nu, ci suntem cu toţii chemaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne conformăm normalităţii Bisericii, să ne curăţim de păcate şi de patimi, după care urmează luminarea şi îndumnezeirea (cele trei trepte ale vieţii duhovniceşti şi cele trei lucrări diferite ale Harului: curăţitoare, luminătoare şi îndumnezeitoare). A lăsat Dumnezeu şi duhovnici mai blânzi, şi duhovnici mai aspri, pentru cei pe care blândeţea duhovnicilor i-ar face să se obrăznicească. Şi nu cred că un credincios pe care îl interesează mântuirea, îl interesează Hristos s-ar duce sau ar rămâne la un duhovnic din cei care abordează cu indiferenţă viaţa duhovnicească.

   • In afara de erorile de logica, ce mai grava problema mi se pare urmatoarea: daca va uitati pe comentariile lui tanti maria, veti observa ca repeta obsesiv fraza: „pe cine sa mai chemi azi la Impartasanie?”. O asemenea gandire este eretica din varii motive, de la faptul ca Mielui se jertfeste pana la sfarsitul lumii, ceea ce inseamna ca atata timp cat exista Biserica si Euharistie, exista si oameni care se pot impartasi, pana la separarea de viata ecleziala a Impartasaniei. In mintea lor, ca in realitate nu are cum sa existe o asemenea separatie, pentru ca o viata ca spectator de Liturghii nu e viata ecleziala.

    Iar argumentul ca astazi multi sunt prinsi in pacate opritoare si d-aia nu trebuie sa vorbim de deasa Impartasanie nu are nici un fel de baza patristica. E o idee personala a lui tanti maria si cam atat. Am mai vazut pozitii in genul pe la multi „anti-prutenisti”. Problema este ca oprirea de la Impartasanie sau afurisenia, inseamna scoatere din comunitatea Bisericii pentru o vreme. Faptul insasi ca exista aceasta pedeapsa a afurisirii arata ca din comunitatea bisericeasca fac parte cei care se impartasesc. Ori tanti maria si alti gardieni ai Potirului propun sa-i scoate pe toti din Biserica, si nu pentru o vreme, ci forever and ever. Iata teologie bolnava.

   • ioanc zice:

    Legat de ultima idee, referitoare la duhovnici blanzi si duhovnici aspri. Mi-am pus si eu intrebari de ce unii sunt asa, iar altii altfel. Intuisem intr-un fel ca nu poate fi vorba despre vreo contradictie ci despre o continuitate a aceleasi invataturi patristice in diversitate. Si m-a lamurit pe deplin Parintele Rafail Noica, care la intrebarea despre cum sa ne impartasim, stiind ca sunt 2 duhovnici mari cu pareri diferite (Părintele Ioan de la Recea și Părintele Cleopa Ilie), ne spune:
    „Întâi aș vrea să îndemn pe toți frații să nu împărțim Biserica, să nu se “polarizeze” Biserica. Nu trebuie să gândim ca doi poli. Eu aș zice că cel mai drept ar fi să gândim ca școli diferite, pentru nevoi diferite. Eu nu știu de ce este așa, și las în mâinile Domnului, Care Singur știe să mântuiască pe om; dar s-ar putea ca în jurul Părintelui Cleopa Ilie să se mântuiască un anumit fel de om, iar în jurul Părintelui Ioan de la Recea, un alt fel de om – într-adevăr, nevoi diferite!
    Această viziune a întregimii Bisericii nu este numai un arbitrarism pentru a evita scandale, ci este o trăire mai adevărată, dacă o trăim în duhul și în adevărul lui Hristos.

    Mai zice el multe, insa trebuie neaparat citit. Citindu-l simti ca ai atins acel „prezent – vesnic trecator”.
    Multumim inca odata d-nei Ana Elisabeta pentru link: http://acvila30.ro/pr-rafail-noica-nu-deasa-impartasanie-ci-impartasania-des/

    Doamne ajuta!

   • Ioan, comentariul era la spam (probabil din cauza link-ului atasat) si l-am gasit abea acum. Asta ca sa stii de ce a fot publicat mai tarziu. Doamne ajuta!

   • Ana Elisabeta zice:

    🙂 Acest articol l-am găsit mai demult când am avut o discuţie cu „războinicii întru cuvânt” (şi cu un părinte care e posibil să fie duhovnicul lor) pe acest subiect. Mă bucur că l-am regăsit acum!

    Doamne, ajută!

 18. maria zice:

  Theologie Patristica

  dar am scos comentariul asta pentru a vedea toata lumea inca o mostra, daca mai era nevoie. Avea dreptate Einstein ca prostia umana este infinita.

  R:nu era nevoie sa-l scoti,ca eu deja am si spus ca e ultimul meu cuvant adresat tie….si daca nu-l vedeau altii prea putin imi pasa,caci, stiam ca oricum tu l-ai citi… l-ai scos sa demonstrezi cat de proasta sant eu?…fara sa vezi de fapt ca ti se potrivesc cuvintele Apostolului…
  „Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel
  Capitolul 2
  1. Pentru aceea, oricine ai fi, o, omule, care judeci, eşti fără cuvânt de răspuns, căci, în ceea ce judeci pe altul, pe tine însuţi te osândeşti, căci acelaşi lucruri faci şi tu care judeci.
  Si apoi…MATEI 7
  6. Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi.

  Am zis ca nu mai pierd nici o secunda cu tine,ca nu am cu cine…..caci ce as mai putea sa discut eu cu unul ca tine,dispretuitor, razator ironic….etc….nici nu am mai vrut sa mai intru pe blogul tau,…..dar nu am rezistat,ca vad ca din nou nu-mi dai pace,….dar cu adevarat,ca asta e ultimul meu cuvant.Insa am intrat din nou ca am uitat sa te mai intreb ceva…daca ai citit carte folositare de suflet de Sf Nicodim Agh,de la care voi ati trunchiat indemnurile la deasa….?daca nu ai citit-o inca …ti-o recomand,ca parca eu vad ca tu spui altceva decat spune acel mare Sfant acolo.

  Si vreau sa-ti dau un cuvant de la acest mare Sfant.
  https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/09/03/luati-aminte-care-cei-care-indeamna-lumea-la-deasa-impartasaniesau-folosit-de-indemnurile-sfintilor-au-calcat-in-picioare-invataturile-lor-si-modul-cum-sa-se-curete-sa-se-poata-impartasi-cu-vr/?preview=true&preview_id=133&preview_nonce=4f78c63891

  Cred ca ai citit „Impartasirea continua cu Sfintele Taine. Dosarul unei controverse, marturiile Traditiei”….unde se arata clar,cine?si conditiile in care trebuie sa te impartasesti….nu ceea ce faci tu….ei au facut mare indemna la deasa Impartasanie…dar impreuna cu indemnurile erau si amenintarile cu osanda a celor care indrazneau sa se apropie de Trupul Domnului…ori eu la tine nu aud decat numai indemnuri si atat.Pentru ca daca ai avertiza pe cei care nu se pot apropia…atunci vei vedea ca de fapt vorbesti singur.

  eu nu am facut nimic altceva decat sa arat Traditia Bisericii

  R:bine ar fi sa fei asa dar iti pling de mila.

 19. maria zice:

  Ana Elisabeta

  „Nu, ci suntem cu toţii chemaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne conformăm normalităţii Bisericii, să ne curăţim de păcate şi de patimi, după care urmează luminarea şi îndumnezeirea (cele trei trepte ale vieţii duhovniceşti şi cele trei lucrări diferite ale Harului: curăţitoare, luminătoare şi îndumnezeitoare).

  Da,dar Sfintii Parinti ne-au dat legi cum sa ne curatim,nu venim noi cu tot felu de legi dupa mintea noastra.Uite,vreau sa-ti dau sa citesti ceva,….sa vezi ca nu e asa de simplu sa te curatesti ca sa te poti indumnezeiesti….ca sant niste etape prin care trebuie sa treci….si cel care da semne de pocainta asa cum spuneai,trebuie lasat o perioada „SA ADUCA ROADE VREDNICE DE POCAINTA”…nu vine si varsa 2-3 lacrimi si cu astea ii consideram pocainta!!…..pocainta se vede in ani…..dovedindu-o cu fapte.
  Uite citeste astea:

  „Dumnezeu îl refuză pe păcătosul îngâmfat şi mândru, chiar dacă a făcut păcate mai mici, şi în ace­laşi timp îl primeşte cu braţele deschise pe cel mai mare păcătos dacă se pocăieşte sincer, cu multă smerenie şi dorinţă de îndreptare”.
  Dar deşi Dumnezeu îl primeşte cu bucurie pe cel mai mare păcătos dacă se pocăieşte sincer, prin glasul Sfinţilor Părinţi, nu-i dă voie totuşi şi să se împărtăşească imediat sau la scurt timp (cum ar dori sfinţia sa şi alţii), mai ales când e vorba de păcate trupeşti, care sunt mai greu de vindecat în timp.

  Cât de greu se poate izbăvi cineva de păcatele trupeşti faţă de cele duhovniceşti (cel al ereziei de pildă), se poate vedea şi din felul cum sunt canonisiţi curvarii faţă de eretici, de către Sfinţii Părinţi. „ … Căci cui nu-i este vădit că a cădea în erezie e lucrul cel mai greu dintre toate la Dumnezeu şi la oameni? Dar fiindcă patima curviei, ca una ce se sădeşte în fire şi exercită o mare tira­nie prin plăcere, se reîntoarce uşor şi ade­seori atrage pe oameni şi-i face să lunece şi după pocăinţă, de aceea cel ce a curvit e oprit pentru ani de la Sfintele Taine, ca să nu se întoarcă iarăşi la vărsătura sa şi să i se facă grea îndreptarea; şi pentru a sădi frica în toţi, ca să lupte împotriva patimii cu toată puterea.
  Iar rostogolirea în erezie este o patimă şi o neştiinţă sufletească ce se iveşte mai mult din rătăcire sau din iubirea de stăpânire, sau din slava deşartă. Dar după trezirea celui ce a suferit de ea, acela nu mai are război din partea ei, sau tulburare din partea firii. Deci ce nevoie e să-i ţină pe aceştia [pe ereticii reveniți la Ortodoxie] departe de pragurile bisericilor? Se mai poate spune şi altfel: că scopul celor ce povăţuiesc, învăţând şi tămă­duind, este să taie din rădăcină răul, ca să nu răsară iarăşi. De aceea nu se mulţumesc numai cu înlăturarea răului, ca la cei ce s-au abătut de la dogme, sau au înclinat spre ere­zie, ci rânduiesc şi un timp, cum e obiceiul acriviei (stricteţii n.tr.), ca cei ce au curvit să uite de plăcerea urâtă. Că cel ce a curvit, deşi ştie că lucrul e rău, totuşi e atras de plă­cere, din lipsa frânelor; el nu rătăceşte din neştiinţă. Răul ereziei stă numai în suflet.
  Dar curvia, pornind din sufletul liber, a umplut trupul de stricăciune din pricina păcatului. Apoi cel ce, luptând în chip na­tural, întoarce pe cineva din erezie, odată cu întoarcerea l-a şi curăţit. Dar cel ce se întoarce din curvie are nevoie de timp, de lacrimi şi de post, ca să se şteargă plăcerea întipărită în el şi să vindece rana păcatului care s-a întipărit în trup şi să facă mintea nefurată şi neînclinată spre ea, prin uita­rea îndelungată. Dar dacă rămân amândoi nepocăiţi, nu vor avea aceeaşi osândă”, ci, ereticul, una mai mare19.

  Păcatul desfrânării are însuşirea că uneşte două trupuri – chiar dacă în chip ne­legiuit – întru-unul singur (I Co.6,16): din această pricină, chiar dacă el se iartă neîn­târziat după ce a fost pocăit şi mărturisit (cu condiţia neapărată ca cel ce se pocăieşte să se lase de păcat), pentru curăţirea şi tre­zvirea trupului de păcatul desfrânării este nevoie de mult timp, ca legătura şi unirea ce s-au statornicit între trupuri, ce s-au sădit în inimă, ce au îmbolnăvit sufletul să se în­vechească şi să moară.

  Pentru nimicirea nefericitei impropieri, Biserica orânduieşte celor ce au căzut în des­frânare şi preadesfrânare răstimpuri foarte însemnate de pocăinţă şi abia după aceea le îngăduie să se împărtăşească cu Preasfân­tul Trup şi Sânge al lui Hristos. Întocmai: pentru cei ce au dus viaţă împrăştiată, pen­tru cei întipăriţi de felurite împătimiri, mai ales pentru cei căzuţi în prăpastia păcatelor de desfrânare, care au dobândit deprinderea lor, este nevoie de vreme îndelungată pen­tru a se curăţi prin pocăinţă, pentru a şterge din ei urmele lumii şi ale smintelilor, pentru a se trezvi de păcat, pentru a-şi forma mora­litatea prin poruncile evanghelice şi astfel a deveni în stare de rugăciune harică a minţii şi a inimii20.”
  http://www.apologeticum.ro/2014/01/ii-cum-ne-impartasim-impotriva-curentului-care-transformat-deasa-impartasanie-intr-o-moda/#comment-374557

  Si inca ceva:am gasit un coment al tau,care m-am socat,ca nustiu cum vei scapa la dreapta judecata pentru cele ce le afirmi,printre multe lucruri care nu au nici o baza de la Sfintii Parinti,ci numai logici cu legi omenesti,….si am vazut si aceasta:

  Ana Elisabeta
  on 2 ianuarie 2015 la 10:08 pm said:
  Nu exista pacate care opresc deasa impartasanie, ci pacate care opresc orice impartasanie. Desigur, scopul acestor canoane este unul pedagogic, de constientizare a gravitatii anumitor pacate si de trezire a starii de pocainta. Daca preotul constata ca exista aceasta stare de pocainta, el scurteaza canonul sau nu-l mai aplica, cel putin nu sub aceasta forma a opririi de la Sfintele Taine. Asa au procedat, de exemplu, preotii care au impartasit-o pe Cuvioasa Maria Egipteanca inainte de plecarea ei in pustie. Iarasi, am mai citit ca nu este intelept sa se aplice aceste canoane dupa litera (7 ani, 15 ani…) celor care se pot deznadajdui, descuraja, crezand ca ei sunt cumva mai prejos de standardele Bisericii. In schimb, daca ei urasc sincer pacatul, Harul primit prin Sfintele Taine ii va intari in pocainta si in a nu mai cadea in respectivele pacate opritoare („medicament, nu premiu”). Duhovnicul este cel care cantareste aceste lucruri.

  Daca preotul constata ca exista aceasta stare de pocainta, el scurteaza canonul sau nu-l mai aplica, cel putin nu sub aceasta forma a opririi de la Sfintele Taine.

  R:Serios?de la care Sfant Parinte ai luat tu asemenea invatatura?cum poti sa spui asa nebunie?nu-ti imaginezi ca un singur suflet daca ia de buna invatatura asta dupa mintea ta,tu te osandesti impreuna cu acel suflet?si ca esti raspunzatoare ca l-ai trimis pe un drum gresit?
  Sfânta Evanghelie după Luca
  Capitolul 17
  1. Şi a zis către ucenicii Săi: Cu neputinţă este să nu vină smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin!
  2. Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară şi ar fi aruncat în mare, decât să smintească pe unul din aceştia mici.
  daca se spune ca vom da sema pentru fiecare cuvant:
  MATEI
  12:36 Vă spun că pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii.
  12:37 Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osândit.

  Si apoi, tu faci legi pentru toata lumea dintr-un caz special?dar cati mai traiesc astazi viata Sfintei Maria Egipteanca?….Pai ea s-a impartasit si a continuat cu pacatele asa cum fac cei de azi?,sau,ca iau Sf Impartsanie ca intaritor pentru ce?pentru pacate opritoare?pai si atunci,cum ramane cu cele 7 Sinoade care s-au hotarat legi pentru noi,si le-au pecetluit cu anatemisarea celora care vor indrazni a le incalca?si poate oare un duhovnic anula un canon pe care l-au dat Sfintii?.Uite ce au spus Sfintii,despre Pidalionul ,care astazi zice ei ca este fara valoare…..?!!!

  „S­a hotărât de Sfinţii Părinţi a se întrebuinţa şi după moarte a se anatematisi, cei ce ori în Credinţă, ori în Canoane ar păcătui (al V­lea Sinod Ecumenic în trimiterea către Iustinian, foaia 392 al tomului al 2­lea). Vezi iubitule înfricoşat cuvânt.”
  https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=145&action=edit

  celor care se pot deznadajdui, descuraja, crezand ca ei sunt cumva mai prejos de standardele Bisericii.citeste te rog aici….
  https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/09/03/luati-aminte-care-cei-care-indeamna-lumea-la-deasa-impartasaniesau-folosit-de-indemnurile-sfintilor-au-calcat-in-picioare-invataturile-lor-si-modul-cum-sa-se-curete-sa-se-poata-impartasi-cu-vr/?preview=true&preview_id=133&preview_nonce=4f78c63891

  Harul primit prin Sfintele Taine ii va intari in pocainta si in a nu mai cadea in respectivele pacate opritoare

  R:ce spun eu?bagheta magica pentru pacate opritoare…si tu nu trebuie sa faci nimic.

  Eu nu sunt convinsă că cei doi mari duhovnici chiar ştiu tot ce scrie şi cum scrie doamna Mioara pe internet.

  Bineinteles ca nu stau linga mine sa-mi faca ei textele,dar eu ii intreb:pot sa spun cutare si cutare…etc….amandoi acelasi lucru mi-au spus hotarat,cand eu ii intrebam,daca pot sa dau pe fata anumite abateri ale ierarhilor,si au spus „ca da….ca trebuiesc descoperiti ca lumea sa stie sa se fereasca de ei….dar mi-au hotarit,si mereu imi repeta acelasi lucru:”TOT CE FACI ,SA FACI CU SMERENIE(probabil se referea la faptul ca sa ma gandesc ca eu nimic bun nu fac)SI NIMIC NICI UN CUVAND SA NU SPUI DE LA TINE DECAT SFINTII PARINTI”…..
  VA ESTE LIMPEDE?….Sfintii Parinti de la care voi v-ati indepartat si veniti cu tot felul de legi omenesti…..Lepadarea de Sf Canoane,este caderea din har….si apoi vreau sa-ti arat ca fiecare trebuie sa aiba cunostinte minime de credinta….
  https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/09/03/nu-poate-sa-spuna-nimeni-ca-nu-a-stiut-pr-iustin-parvu/?preview=true&preview_id=103&preview_nonce=0e16578b0b

  • Parca ultimul cuvant era acu’ zece comentarii. Macar nu mai repetati asta la fiecare comentariu. Sau doriti sa va mai faceti niste reclama la blog?

   R:Serios?de la care Sfant Parinte ai luat tu asemenea invatatura?cum poti sa spui asa nebunie?nu-ti imaginezi ca un singur suflet daca ia de buna invatatura asta dupa mintea ta,tu te osandesti impreuna cu acel suflet?si ca esti raspunzatoare ca l-ai trimis pe un drum gresit?

   Si nu intelegi de ce sunt ironic. Pai daca mai deunazi am postat un articol despre acrivie si iconomoe, in care se aratau invataturile mai multor Sfinti Parinti si acum vii si spui asta, cum sa nu fii ironic? Daca vorbesti cu peretii. Cum sa nu fii ironic, cand mai devreme postezi un link in care spune:

   Mai presus de toate îţi spunem, frate, că trebuie, fără greş, să stai departe de Cuminecare, pe atâţia ani, câţi îţi va fi hotărât duhovnicul, pentru că această îndepărtare este o canonisire a canonisirilor, trebuincioasă şi alcătuind adevărata ta pocăinţă.

   Poti sa nu fii ironic cand vezi atata haos si ameteala? Cand vezi ca se contrazice cineva singur? Ai citit si cartea: saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sf_nicodim_aghioritul-deasa_impartasire.htm in care Sfantul Nicodim arata si mai clar cum sta treaba cu canoanele care opresc?

   Harul primit prin Sfintele Taine ii va intari in pocainta si in a nu mai cadea in respectivele pacate opritoare

   R:ce spun eu?bagheta magica pentru pacate opritoare…si tu nu trebuie sa faci nimic.

   In afara faptului ca sunteti o cretina profunda, pentru ca tot insistati cu pacatele opritoare in conditiile in care si eu, si Ana am zis ca nimeni nu se poate impartasi in aceasta stare si pentru ca Ana vorbeste de omul in starea de pocainta, nu in starea de pacat, iata un extras din articolul pe care nu il cititi, dar il comentati:

   In rugaciunea de dinaintea primirii Sfintei Impartasanii, spunem: „şi mă învredniceşte fără de osândă să mă împărtăşesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci. Amin”

   Sfantul Nicolae Cabasila spune iarasi: „Fata de Botez, Impartasania luata cu inima franta si indurerata, aduce iertarea greselilor, intoarce sufletul de la pornirile rele…” (Viata in Hristos, E.I.B.M.B.O.R, 2009, IV, pp. 134)

   Sfintii Parinti de la care voi v-ati indepartat si veniti cu tot felul de legi omenesti…..Lepadarea de Sf Canoane,este caderea din har….si apoi vreau sa-ti arat ca fiecare trebuie sa aiba cunostinte minime de credinta….

   Serios? Lepdare de Sfintele canoane? Ia uite:

   Iar în canonul al 9-lea zic: „Biserica trebue să afurisească pe toţi acei creştini, care merg la biserică, ascultă cetirea Sfintelor Scripturi şi nu stau nici la rugăciune, nici la Sfânta împărtăşire, ca unii care produc sminteală în Biserică”.
   Pe acest canon tâlcuindu-l Valsamon zice: „Hotărîrea acestui canon este foarte aspră, căci afuriseşte pe cei ce mergând la biserică, nu stau până la sfârşit şi nici nu se împărtăşesc. In chip asemănător, şi alte canoane ale Sinoadelor poruncesc ca toţi să fie gata şi vrednici pentru Sfânta împărtăşire.
   Sinodul din Antiohia, urmând Sfinţilor Apostoli, mai întâi întăreşte canonul de mai sus, apoi adaogă: „Se cuvine ca toţi cei care intră în Biserică şi ascultă Sfintele Scripturi, dar nu stau să se roage cu celălalt popor şi se îndepărtează de Sfânta împărtăşanie, să fie afurisiţi până când se vor spovedi şi vor arăta roduri de pocăinţă şi se vor ruga şi atunci să fie iertaţi” (Can. 2).

   Hopa! Tanti maria, conform propriilor cuvinte, ar trebui sa fii atenta la Judecata, pentru ca tu nu incalci doar canoane, ci si dogmele Bisericii legate de Sfanta Impartasanie.

   @Ana

   Vezi ca acum si tu trebuie sa fii atenta la Judecata, acolo unde tanti maria va fi de-a dreapta lui Hristos.

   • Si p.s. Nu mai face pe victima, ca la halul in care ai vorbit de la bun inceput, trebuia de atunci sa fiu asa. Dar intai am incercat sa calmez discutia si ti-am atras atentia sa nu te mai adresezi cu „tipi ca disperatu”. Dar victimizarea dupa ce te comporti execrabil e tipica omului ipocrit.

   • Ana Elisabeta zice:

    Apropo de judecată, eu mă simt ca într-un roman de Kafka, şi anume Procesul, singurul pe care l-am citit. Sau ca la un proces comunist. Tot ceea ce afirm mi se răstălmăceşte, în răspărul oricări logici, ca să devină dovadă pentru acuzaţiile care sunt preconcepute (că îndemnăm oamenii cu păcate opritoare să se împărtăşească). Orice discuţie, orice argumente sunt de prisos.

    Acest lucru mă face să trag concluzia că suntem sub asediul vrăjmaşului, care urmăreşte şi contabilizează afirmaţiile noastre, că poate ne scapă vreuna care este greşită şi care poate, de exemplu, să încurajeze pe cineva să se apropie de Sfânta Împărtăşanie în timp ce persistă în păcat. Şi de asemenea, ne contabilizează gândurile de judecată pentru preoţii nevrednici, pentru păcătoşii nepocăiţi care vor să fie şi cu păcatul şi cu Hristos în acelaşi timp, şi nu în ultimul rând pentru credincioşii cu râvnă fără dreaptă socotinţă care fac misiune pe internet după capul lor… Aşadar, Domnul şi Maica Domnului să ne aibă în paza lor!

 20. maria zice:

  Theologie Patristica

  Parca ultimul cuvant era acu’ zece comentarii.

  R:Ai dreptate ca sant o cretina cu asa ceva,dar sper sa fie ultimul

  Ai citit si cartea: saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sf_nicodim_aghioritul-deasa_impartasire.htm in care Sfantul Nicodim arata si mai clar cum sta treaba cu canoanele care opresc?
  nu o data…de „n”ori…nu mai spun cate citate am dat altora de acolo….dar ce spune acolo e departe de realitatea zilelor noastre.Chiar si Impartasirea continua cu Sfintele Taine. Dosarul unei controverse, marturiile Traditiei”nustiu de cate ori le-am citit…dar e deperte de realitatea zilelor noastre.

  insistati cu pacatele opritoare in conditiile in care si eu, si Ana am zis ca nimeni nu se poate impartasi in aceasta stare si pentru ca Ana vorbeste de omul in starea de pocainta, nu in starea de pacat,

  R:Daca preotul constata ca exista aceasta stare de pocainta, el scurteaza canonul sau nu-l mai aplica, cel putin nu sub aceasta forma a opririi de la Sfintele Taine.”.

  R”…F.F.F Frumos!!asa spune Sf Nicodim Agh pentru cei ce au pacatuit!!!?…..vai voua si a celora care vor lua de bune asa invataturi!!!citeste carte folositoare de suflet daca vrei sa-ti fie bine cu Dumnezeu….astea sant legi omenesti dupa capul vostru….cand Sfintii spun ca trebuie sa stai deoparte pina te vindeci….voi veniti cu asa legi?!!…..sa stea deoparte sa se bvindece,dar nu cu Sf Impartasanie…voi veniti si spuneti ca trebuie sa luati Impartasania ca medicament?!!LA CE ?LA PACATE OPRITOARE….

  „şi mă învredniceşte fără de osândă

  R:cine-i fara de osanda?cei care practica paza de copii de toate tipurile?cei care stau necununati ?cei care practica tot felul de destrabalaciuni,si nu mai insir restul de pacate care ii cuprinde aproape pe toti.Ca daca ii iei la purificat pe toti conform Sfintilor Parinti poti sa-i numneri pe degete pe cei care se Impartaesesc din mana Mantuitorului,restul se impartasesc din mana celui rau si nici macar nu stiu sarmanii!!

  inima franta si indurerata, aduce iertarea greselilor
  R:cine are inima infranta mai?!!…cea cu sterilet?cei cu toate tipurile de paza de a nu avea copii,care ii prinde pe majoritatea celor familisti si celor in afara,casatoriile de proba,concubinajul etc….?!!!

  „Biserica trebue să afurisească pe toţi acei creştini, care merg la biserică, ascultă cetirea Sfintelor Scripturi şi nu stau nici la rugăciune, nici la Sfânta împărtăşire, ca unii care produc sminteală în Biserică”.

  R:ce vorbesti mai?!!asta inseamna ca toti?si cei cu pacete opritoare si cei fara?!!…adica cu totii de-a-valma…!!?

  ca toţi să fie gata şi vrednici pentru Sfânta împărtăşire.

  R:pai sa fie vrednici nu sa-i dezlege duhovnicii de pacate opritoare ca sa-i faca vrednici…adica sa-i OSANDEASCA SI PE EI, PE CEI CE-I DEZLEAGA SI EI INSISI ,CA II OSANDESC PE ALTII…..”sa fie vrednici”Adica….fara pacate opritoare…nu?!!…si care sant aia…copii …pruncii….ca cei mai marisori deja sant educati bine…si batranii…..si mai care mai trebuie sa se impartaseasca?

  până când se vor spovedi şi vor arăta roduri de pocăinţă

  R:pai sa aduca roade de pocainta ,nu sa se impartaseasca cu pacate opritoare…

  nu incalci doar canoane, ci si dogmele Bisericii legate de Sfanta Impartasanie.

  R:Mda…cele dupa mintea ta….

 21. maria zice:

  Cum sa nu fii ironic, cand mai devreme postezi un link in care spune:

  Mai presus de toate îţi spunem, frate, că trebuie, fără greş, să stai departe de Cuminecare, pe atâţia ani, câţi îţi va fi hotărât duhovnicul, pentru că această îndepărtare este o canonisire a canonisirilor, trebuincioasă şi alcătuind adevărata ta pocăinţă.

  Poti sa nu fii ironic cand vezi atata haos si ameteala? Cand vezi ca se contrazice cineva singur?

  R:foarte frumos!!sa contrazici un Sfant!!!

  • Nu, ca…deci nu mai stiu pe limba sa vorbesc. Scumpa doamna maria, eu inteleg ca nu ai capacitate intelectuala de mai mult, dar te rog mai citeste o data si vezi cine a contrazis. Ce e atat de greu de inteles? In turca nu vorbesc, in aramaica nu vorbesc. Cum poti sa intelegi asta din ce am spus eu, ca am mai si subliniat un pasaj. Dar nu…e critic.

   • maria zice:

    Teologie Patristica
    Doar atat mai spun…..Nu mi-ai raspuns daca ai ascultat pe acest calugar si ce parere ai,de o asa predica?
    Ieroschim. Xenofont – Despre biruirea nesimţirii duhovniceşti şi despre martiraj
    http://manastirea.petru-voda.ro/2015/08/17/ieroschim-xenofont-despre-biruirea-nesimtirii-duhovnicesti-si-despre-martiraj/

   • Te rog frumos sa dispari de pe blogul asta. Scrisesem mai devreme un comentariu-raspuns la primul tau comentariu, dar am constatat ca ma umplu eu de pacate si de nervi incercand sa explic unui perete ceva. De fapt, mai rau decat unui perete, ca peretele nu iti interpreteaza vorbele si nu intelege ce vrea el din ce spui. Esti pur si simplu cel mai ingrozitor interlocutor cu care am discutat. Credeam ca le-am vazut pe toate, dar nu…il vreau pe Iacoboaie inapoi!!!

    Esti batuta in cap intr-un hal pe care nu l-am mai pomenit si cel mai rau lucru dintre toate, sustii o erezie (ca nimeni nu se poate impartasi des azi) si apoi acuzi cu nesimtire oamenii de lucruri pe care nu le-au spus.

    DU-TE!!! DISPARI SI LASA-NE IN PACE!!!

   • maria zice:

    Dragul meu,Dumnezeu nu vrea dragoste cu sila….daca tu il alungi El iti respecta dorinta,insa nu uita un lucru ca vei culege ce ai ales….

    Sfânta Evanghelie după Matei
    Capitolul 5
    22. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.
    23. Deci, dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,
    24. Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău.
    25. Împacă-te cu pârâşul tău degrabă, până eşti cu el pe cale, ca nu cumva pârâşul să te dea judecătorului, şi judecătorul slujitorului şi să fii aruncat în temniţă.
    26. Adevărat grăiesc ţie: Nu vei ieşi de acolo, până ce nu vei fi dat cel de pe urmă ban.

    DECI:că fratele tău are ceva împotriva ta,……

    Raiu e a celor ce iubesc nu a celor ce alunga si izgonesc pe altii….gandind ca ei sant cei ce vor intra acolo….nu te aseza la masa din fata ca nu cumva sa fii pus la ultima….Dumnezeu ne iubeste egal…sa nu crezi ca te va iubi Dumnezeu mai mult pe tine ca m-ai alungat…..

 22. maria zice:

  Cu acestea fiind spuse Domnul si Maicuta lui PreaSfanta sa-ti aduca pace si lumina sa te mantuiesti.

  • Hai lasati tampeniile astea. Exact cum am spus, sunteti pur si simplu ipocrita. Ce doriti? Sa suport la nesfarsit sa-mi puneti vorbe in gura si apoi sa ma acuzati de vorbele pe ca tot domnia voastra mi le-a pus in gura? Sa repet la nesfarsit chestii care au un mesaj, iar matale sa intelegi un total alt mesaj (ala de se potriveste cu obsesiile tale)?

   Sa va fie rusine ca dupa toate magariile astea aveti tupeul sa faceti pe victima si sa citati din Evanghelie niste pasaje care nu au legatura cu situatia de fata si uitati ca exista dreptul oricarui crestin sa refuze discutiile tampite care nu aduc nimic, ba din contra, mai rau iti strica dispozitia sufleteasca.

   Ca sa nu mai zic ca incepeti discursul cu o utopie, spunand ca il alung pe Dumnezeu….sunteti Dumnzeu sau va credeti vreun vicar? Si apoi terminati discursul cu o alta magarie la adresa mea: de unde v-a dat prin cap ca eu ma gandesc ca ajung in rai? Dar in fine, nu are efectiv rost. Sunteti de cea mai joasa speta: veniti aici si imi vorbiti asa cum ati facut-o, ca apoi cand nu mai suport si va trimit la plimbare sa faceti pe martira? Dar chiar nu aveti deloc scrupule? Chiar nu sunteti capabila sa vedeti mizeria pe care o imprastiati? Chiar credeti ca sunteti vreo profeta alungata? Vad ca aveti masura doar pentru altii, pentru propria persoana…dvs. sunteti chipul lui Dumnezeu cand sunteti mustruluita, sunteti smerita, stiti canoane si Sfinti Parinti, aveti mari duhovnici in spate…Eh…sfintenia absoluta.

   • Si inca ceva. Vad ca ati fi dornica sa continuam. Sa va scutesc de un efort si sa va arat cum vor decurge discutiile daca le vom continua:

    Eu: Ana are mere.
    Maria: Ana are mere, dar si pacate opritoare si nu se poate impartasi. De ce o indrumi pe Ana sa se impartaseasca asa?
    Eu: Dar eu am zis ca are mere si atat.
    Maria: Dar uiti de pacatele opritoare!

    Eu: Romania a facut egal in seara asta cu Ungaria.
    Maria: Cu pacate opritoare? Pai si vor sa se impartaseasca asa?

    Cam asa au aratat toate discutiile de pana acum.

   • maria zice:

    Dragul meu daca te-am suparat cu ceva iarta-ma,…..de mult am vrut sa termin dicutiile ,dar ma gandeam ca poate ajungem undeva…asa ca din nou iti spun iarta-ma

    .sunteti Dumnzeu sau va credeti vreun vicar?

    R:eu stiu ca orce om e chipul lui Dumnezeu si dupa cum spune si Manatuitorul”Oricarui dintre acestia mici veti faca Mie imi veti face”….de asta am zis si eu…nu ca ma cred eu Dumnezeu….orce om cat de nebun ar fi nu poate sa gandeasca asa nebunie.

   • Va rog si eu sa ma iertati daca am gresit cu ceva si daca m-am pierdut cu firea sau v-am jignit cu ceva.

   • maria zice:

    Domnul le iarta daca nu le mai repetam.Imi pare rau ca s-a ajuns aici…eu am continuat discutia cu gandul ca vei intelege ceva…dar imi pare rau ca s-a terminat asa.

   • Nu aveti cum sa ma faceti sa inteleg ceva din moment ce imi rastalmaciti vorbele, ca sa nu mai zic ca din primul comentariu m-ati luat pe sus. Si apoi am inteles perfect ce vreti sa spuneti, dar dvs. priviti doar o fata a monedei si este imposibil sa problematizezi asa. In fine, sa o lasam asa cum a picat.

 23. Ana Elisabeta zice:

  Cred că există o problemă cu privire la înţelegerea naturii pocăinţei, aşa încât am să postez acest cuvânt de folos primit nu demult pe mail:

  In jurul unui intelept s-au adunat oarecand niste oameni sa-l asculte, iar el le vorbea despre faptul ca se poate, la orice varsta si din orice stare ai fi ajuns, sa incepi o viata noua. Si era acolo un om care a spus: „Da’ ce tot indrugi basme de adormit copiii!? Uite, eu am peste saptezeci de ani si toata viata mea am fost un pacatos. Te pomenesti ca tu crezi ca eu as putea asa, intr-o clipeala de ochi, sa devin curat?”. Staretul l-a intrebat: „Dar care este mestesugul tau?”. „Sunt taietor de lemne.” „Aceasta inseamna ca tu te duci la padure, tai lemne, le asezi pe saniuta si le duci cu tine. Cum crezi: daca este sa iei o caruta intreaga de lemne, cate carute cu foc ar trebui sa cari ca sa arda intreaga caruta cu lemne?” „Ei, se vede treaba ca stai tu in padure, te rogi, dar despre viata nu stii nimic. Numai o scanteie sa pui si arde cu totul!” Staretul a raspuns: „Iata, asa este si cu pacatele. Poti sa ai tu o caruta plina de pacate, daca o singura scanteie de adevarata pocainta pui, arde toata caruta ta, si cu aceasta s-a ispravit cu ele”.

  Mitropolitul Antonie de Suroj, Adierea Duhului. Purtarea de grija fata de suflete

  • ioanc zice:

   Foarte frumoasa poveste. Asa e, doar o scanteie de adevarata pocainta, de-am pune in noi, am muta pana si muntii.
   Vad ca e un dialog al surzilor. Prietene Andrei, nu stiu daca sunt in masura sa-ti dau vreun sfat, dar las-o in plata Domnului. Pomeneste-o in rugaciunile tale si ai sa vezi ca totul se rezolva. Oricum, cu totii gresim, insa mai important e sa ne vedem de ale noastre si sa nu ne tulburam sufleteste. Stiu ca e usor de zis, si eu trec de multe ori prin astfel de conflicte, apoi cu regrete tardive imi dau seama ca eu sunt de fapt vinovat pentru starea mea launtrica. Si atunci realizez ca am mai pierdut o batalie cu vrajmasul. Si iar regrete, insa cu nadejdea in Dumnezeu ma ridic si merg inainte.
   Doamne ajuta!

   PS. Am mai gasit un link interesant despre despre deasa impartasire, pentru cei ce nu stiu. Zice acolo: Toţi binecredincioşii creştini sunt îndatoraţi să se împărtăşească des. Asta asa e, insa sa nu uitam de acea „scanteie” (http://www.impantokratoros.gr/impartasire-deasa.ro.aspx)

 24. ioanc zice:

  Buna seara!

  Ma gandeam sa va impartasesc si voua din zicerile Sfantului Daniil Sasoev in legatura cu deasa impartasanie.
  In 2009, aflandu-se in Serbia, la o emisiune de radio, parintele a fost intrebat, printre altele, cum se poate castiga Raiul? Iata aici si raspunsul:
  „Raiul a fost castigat pentru noi de Iisus Hristos. Fara moartea pe cruce a Mantuitorului,
  noi toti am fi mers in iad. Si, la fel, toti cei care nu sunt botezati merg in iad, deoarece ei
  nu au primit ajutor de la Crucea Domnului. Noi primim mantuirea prin botez, dar ne insusim
  mantuirea, adica o facem sa fie a noastra, prin fapte bune. Iar forta pentru faptele bune ne este data de Sfanta Impartasanie, pe care noi ar trebui sa o primim cat mai des posibil, nu mai des de o data pe zi si nu mai rar de o data pe luna.”

  Acum sa nu intelegem gresit, cei opriti de la impartasire din cauza pacatelor si cei nespovediti sa punem inceput bun pocaintei noastre.

  Doamne ajuta!

  • Stai linistit, ca sunt doar unii care inteleg ca noi sau sfinti ca Sfantul Daniil Sasoev indrumam oamenii la deasa Impartasanie in stare de pacat, stare in care sunt rupti de Biserica. Mai grav este insa ca se propavaduieste „teologia” indepartarii de Potir, fara a se avea in vedere ca fara Impartasanie, nu ne mantuim. Nu mai zic de cei care au inceput sa creada in tot felul de chestii magice, ca daca stai la Liturghie, fara sa te impartasesti, primesti un har (magic?), uitand ca Ortodoxia inseamna tocmai trairea empirica a dogmelor in Biserica, si nu vreo sursa de har magic.

   In fine, astea sunt chestii pe care cei care si-au facut pana si din canoane idoli, sau au transformat canoanele in obiecte ale supraveneratiei, nu le pot intelege, deoarece nu vor, in primul rand si in al doilea pentru ca ei sunt convinsi, in naivitatea lor, ca asa apara Ortodoxia. Daca apararea Ortodoxiei devine un tel individual, nu mai e virtute, e chiar pacat.

   In rest, minunate cuvinte! Adevarul este ca aceasta carte este una dintre cele mai frumoase pe care le-am citit, pe cat de mica, pe atat de cuprinzatoare.

   • kalinikos zice:

    Eu cred ca le-a fost lene sa se pregateasca saptamana de saptamana pentru Sfinta Impartasanie, si atunci au zis ca cel putin-ul ala de care spun canoanele, ‘de cel putin 4 ori pe an’, e cam mult, deci se poate spune ‘de cel mult 4 ori pe an’ 😀

   • :)))). Sa stii ca asta e cheia intelegerii situatiei: decat sa se pregateasca de Impartasanie si sa traiasca eclezial, multi au decis pur si simplu sa idolatrizeze canoanele. Si se considera si „puri” datorita acestui fapt.

    Si oricum, canoanele nu au stabilit niciodata vreun minim. Conform canoanelor, ori te impartasesti duminical, ori esti oprit pentru o perioada in cazul unor pacate.

   • Ana Elisabeta zice:

    Eu ştiu că există un minim, din păcate nu ştiu să dau referinţa din canoanr, care este de a nu lipsi de la liturghie şi împărtăşire trei săptămâni consecutiv, fără un motiv serios, la care intră bineînţeles oprirea de la împărtăşire din diferite motive sau imposibilitatea de a ajunge la liturghie (în cazul pustnicilor etc.)

   • Minimul acesta exista intr-adevar. Dar nu e minimul imaginat de unii. :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s