Sfinti Parinti si teologi contemporani despre Sfanta Euharistie

impartasirea-apostolilor„Așa să te împărtășești din Euharistie: crezând că ea alungă nu numai moartea, ci bolile din noi; căci, ajungând în noi, Hristos adoarme legea sălbatică din mădularele trupului, aprinde evlavia față de Dumnezeu și omoară patimile.” (Sfantul Chiril al Alexandriei)

„Cel ce se va împărtăși cu Preacuratele Taine deseori, nu doar o dată pe an, acela va dobândi fericirea pe pământul acesta și viață lungă. Cred că harul tainei Sfintei Împărtășanii doar atunci se face simțit, când sufletul celui care se împărtășește trăiește această stare de fericire și liniște.” (Sfantul Serafim de Sarov)

„Să-ți scrii pe inimă: cine se înstrăinează de Sfintele Taine, acela este fără har, adică nu Îl are pe Duhul Sfânt. Iar cine nu Îl are pe Duhul Sfânt, acela nu este al lui Hristos.” (Sfantul Teofan Zavoratul)

„Bun și folositor lucru este a ne împărtăși în fiecare zi cu Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos, întrucât El Însuși spune: ‘Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică’. Căci cine se îndoiește de faptul că a te împărtăși încontinuu de viață nu e nimic altceva decât a fi de mai multe ori viu? ” (Sfantul Vasile cel Mare)

„Sfânta Euharistie este începutul îndumnezeirii noastre.” (Sfantul Grigorie de Nyssa)

„Cât de des trebuie să se împărtășească și cât trebuie să postească cineva înainte de Sfânta Împărtășanie, acestea nu intră într-un șablon. Duhovnicul va rândui cu discernământ cât de des se va împărtăși și cât va posti, potrivit cu puterea ce o are. În paralel îl va povățui și la postul duhovnicesc, la abținerea de la patimi, potrivit cu sensibilitatea lui duhovnicească, adică potrivit cu cât își simte greșeala sa și având în vedere răul ce îl poate face vrăjmașul luptând cu un suflet sensibil, ca să nu-l aducă la deznădejde.” (Parintele Paisie Aghioritul)

„Așa cum pruncul când se naște și caută cu multă râvnă hrana și laptele, iar atunci când este alăptat, dar n-are poftă de mâncare, e semn că e bolnav și e în primejdie de moarte, tot așa și noi se cade să avem râvnă spre a ne alăpta cu Sfânta Împărtășanie, hrana cea duhovnicească, ca să ne facem vii, iar dacă nu vom face aceasta, vom fi în primejdie să murim de moarte sufletească.” (Sfantul Nicodim Aghioritul)

„Dumnezeeasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup și Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtăşire tuturor credincioşilor. Acesta este întreg scopul şi rostul Liturghiei: împărtăşirea credincioşilor.” (Sfantul Simeon al Tesalonicului)

„Iată mijloacele care garantează nădejdea creștină: rugăciunea, mai cu seamă cea deasă, mărturisirea sinceră a păcatelor, când ne rugăm, citirea deasă a cuvântului lui Dumnezeu și mai ales împărtășirea cât mai deasă cu De-viață-făcătoarele Taine, cu Trupul și Sângele lui Hristos.” (Sfântul Ioan de Kronstadt)

„Trupul și Sângele lui Iisus reprezintă Taina lăsată nouă de Însuși Hristos pentru sfințirea noastră. Cine n-ar dori să se împărtășească de o astfel de Sfințenie? Așa că nu te lenevi ca să te apropii de Sfântul Potir al vieți, al nemuririi, al iubirii și al Sfințeniei, dar apropie-te de el cu frică de Dumnezeu și cu credință.” (Sfântul Inokentie de Kamceatka)

„În general trebuie să ne apropiem la Sfânta Împărtășanie având conștiința nevredniciei noastre. Hristos cere de la noi zdrobire și smerenie. Atunci când există ceva care ne deranjează conștiința, trebuie s-o aranjăm. Dacă, de pildă, ne-am certat cu cineva, trebuie să ne împăcăm cu el și după aceea să ne împărtășim.” (Parintele Paisie Aghioritul)

„Prețuiește după vrednicie cea mai mare minune a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, cea care se vădește în împărtășirea cu Dumnezeieștile Sale Taine. Ce fel de minune este aceasta? Cea care dă pace și înzdrăvenire (însănătoșire) inimii celei mortificate de păcat, minunea care se arată după o deasă împărtășire, primită după ce ai trăit un timp în neliniște și moarte spirituală.” (Sfantul Ioan de Kronstadt)

„Sârguiți-vă dar să vă adunați mai des pentru Euharistia lui Dumnezeu și spre slava Lui. Când vă adunați des, sunt nimicite puterile satanei, iar prin unirea credinței voastre se risipește prăpădul lor. Nimic nu este mai bun ca pacea, în care încetează orice război al celor cerești și pământești.” (Sfantul Ignatie Teoforul)

„Sentimentul de nevrednicie deci, trebuie mai mult să ne apropie de împărtăşanie decât să ne îndepărteze. Dacă ne împărtăşim, nu o facem pentru că ne considerăm vrednici de a-L primi pe Dumnezeu şi de intra în comuniune cu El, ci pentru că suntem slabi, neputincioşi, răniţi, infirmi, bolnavi şi pentru că avem nevoie de prezenţa Lui în noi, în modul cel mai lăuntric, pentru a ne întări, pentru a ne trata rănile, a ne vindeca, pentru a ne mântui.” (Jean-Claude Larchet)

„Sfânta Liturghie nu se poate concepe fără împărtășirea credincioșilor.” (Sfantul Iustin Popovici)

„Toate să le faci cu înțelepciune și cu sfat bun. Să iubești spovedania și să te împărtășești des. Nu căuta să vezi lumea, pentru ca să te vadă pe tine Dumnezeu.” (Gheron Iosif Isihastul)

Sursa: Citate Ortodoxe (pe care se gasesc si trimiteri bibliografice pentru toate citatele)

De asemenea o parte din citate plus altele se gasesc in:

Cuvinte de folos pentru vremuri de încercare

Sursa foto: Pelerin Ortodox

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Deasa Cuminecare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Sfinti Parinti si teologi contemporani despre Sfanta Euharistie

 1. kalinikos zice:

  Eu as mai pune si toate rugaciunile de la Randuiala Sfintei Impartasiri.

  • Buna idee! O sa fac asta intr-un articol urmator. Am citat aici putin din rugaciunea de dinaintea primirii Sfintei Impartasanii. Sunt foarte interesante si rugaciunile pe care le rosteste preotul „in taina” (cu toate ca ar trebui sa fie cu voce tare). Dar daca sunt citite „in taina”, multe chestii raman neintelese pentru cei care participa.

 2. Ralu zice:

  Mulțumesc lui Dumnezeu că am venit pe lume în țara Liturghiei și a Hranei care este El însuși și Cuvântul Lui! Cred că de eram născută pe alt meleag mă făceam român în România.

  • Ana Elisabeta zice:

   România, ţara în care 99% din preoţi au ca preocupare ca nu cumva credincioşii să se împărtăşească prea des, în care 99% din preoţi sfătuiesc credincioşii să nu lipsească de la nicio Sfântă Liturghie, dar nu îi sfătuiesc despre importanţa împărtăşirii cu Sfintele Taine la fiecare Sfântă Liturghie.

   Şi aş putea continua… Dar scopul nu e de a enumera smintelile, ci de a nu uita că pe lângă multele binecuvântări cu care a fost înzestrată ţara noastră, smintelile nu lipsesc. Probabil că aşa vrea Dumnezeu să fie în acest moment, ca viaţa noastră în Biserică să fie presărată cu sminteli. „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.” (Matei 18, 7 – http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=18#7 ) În alte ţări poate că nu sunt la fel de prezente anumite binecuvântări, dar dă Domnul altele, ca oamenii să fie ajutaţi, şi în acelaşi timp lipsesc multe sminteli din Biserică – poate pentru că sunt mai multe în afara ei? Nu ştim, acestea sunt judecăţi ale lui Dumnezeu.

   Ceea ce încerc să spun este că e iluzorie percepţia că România e un loc în care e bine să vină cineva din altă ţară, pentru că s-ar mântui mai uşor. La fel de bine poate să se mântuiască mai greu. Acest sentiment al locului binecuvântat îl putem avea oriunde în lume unde se săvârşeşte Sfânta Liturghie, dacă participăm la ea ca nişte credincioşi, pe cât posibil împărtăşindu-ne cu Sfintele Taine la fiecare participare. Astfel ne unim cu Hristos şi ne îmbogăţim în Har, ca să fim pregătiţi pentru întâmpinarea ispitelor şi încercărilor. Dacă ele (ispitele şi încercările) întârzie să apară, este pentru ca noi să avem un răgaz în care să ne întărim în credinţă şi să ne formăm deprinderile vieţii duhovniceşti, de care vom avea nevoie când vom înfrunta ispitele şi încercările. Are prea puţină legătură cu locul în care ne aflăm şi mai multă cu faza, etapa în care ne găsim în viaţa duhovnicească.

   Sunt câteva gânduri pe care mi le-a stârnit remarca d-nei Ralu, nu le-am dorit a fi o contra-argumentaţie polemică.

 3. Am recitit cu drag: era la rând pentru trimis la fraţii din parohie pe grup 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s