Oprirea finantarii BOR de la bugetul de stat

Am spus ca nu ma mai ocup de astfel de subiecte in perioada postului, dar iata ca apar unele stiri si reactii care ma determina sa imi incalc propriile interdictii.

Astazi a aparut peste tot in stiri ceea ce am specificat deja in titlu. Ca la orice astfel de stire, evident ca au fost aceleasi reactii atat de asteptate.

Secularistii au fost excitati la maxim, unii atingand un orgasm secularist profund (scuzati-mi exprimarea, dar daca le veti urmari reactiile, veti vedea ca am perfecta dreptate).

Printre credinciosi reactiile au fost la fel de previzibile. Nemultumire, vai cata prigoana, vai cata lupta impotriva Bisericii etc. Aceleasi reactii care au fost si la stirea despre salariile preotilor din Grecia. Toata lumea a pus placa cu prigoana.

Insa eu intreb: care prigoana fratilor? Era destul de clar ca din moment ce Biserica intra in cardasie cu Statul, cel din urma va face ce are el chef in functie de situatie cu Biserica. A fost dintotdeauna o situatie previzibila.

Biserica este libera fata de orice putere lumeasca. Cred ca cea mai libera perioada a Bisericii a fost in primele trei secole, atunci cand nu doar ca nu era sustinuta de nicio putere lumeasca, dar era si prigonita intr-un mod brutal. Dar totusi, a fost libera. Crestinii aveau libertatea in Hristos si libertatea sa moara. Nu se juca vreun imparat cu Biserica cum avea el chef. Si tot timpul Sfintii Parinti au avut constiinta ca Biserica e libera si independenta de puterile lumesti.

Aceste puteri lumesti au fost tot timpul potrivnice Bisericii, chiar si in perioade in care, chipurile, cele doua entitati erau in perioade de pace. Dar pacea asta a fost mereu aparenta. Unii repeta placa aia obsitoare cu Evul Mediu, din care deducem ca se refera la Evul Mediu occidental, acolo unde papalitatea si puterea lumeasca au fost mana in mana. Sau cel putin asa zice mitul oficial.

De fapt, chiar in plin Ev Mediu, cand puterea lumeasca era ingradita de Biserica, sau de papism, actiona in consecinta. Reformele lui Carol cel Mare, ale lui Filip cel Frumos sau Bula de Aur a lui Carol al IV-lea de Luxemburg sunt dovezi clare ca pana si papalitatea era ingradita atunci cand regii (sau imparatii) aveau chef. Si da, e Evul Mediu ala in care toti cred ca papalitatea domina orice aspect social si politic. Nu mai zic de cazurile de incultura in care un astfel de Ev Mediu este atribuit spatiului ortodox (asta e alta discutie pentru alta data).

Asadar, BOR nu doar ca nu are de ce sa se supere pe aceasta lege (bine… lasam deoparte obsesia Catedralei), ci din contra, ar trebui sa se separe de tot de Stat. Astfel nu vor mai aparea niciodata astfel de situatii penibile, in care atunci cand un premier are chef de „reforme”, incepe cu Biserica. Culmea este ca aceasta legatura Stat-Biserica nu este bolnava din punct de vedere secularist, ci crestin! Biserica este a lui Hristos, si nimeni nu are dreptul sa o transforme in partener de afaceri cu Statul.

Pe langa asta, minoritatea salbatica atee si-a primit in sfarsit cadoul de Mos Craciun. Haideti sa vedem cate spitale si scoli se construiesc/modernizeaza in urmatorii ani. In afara faptului ca asta e un Guvern impotent, care nu tine cont de o majoritate (cum cica se face in democratie), ci de o minoritate care are mult timp de stat pe Facebook (ciudat de mult timp) si se face in continuare ca nu vede evaziunea si coruptia datorita carora nu avem noi spitale dotate si educatie moderna, a mai si anuntat ca salariul mediu pe economie nu va creste la anul. Pai nu erau banii dati bisericilor problema? De ce nu sunt bani pentru salarii? Eh…

Si p.s. pentru ortodocsi: mai terminati cu prostia cu „biserica neamului”. D-aia nu suntem in stare sa marturisim cum trebuie Ortodoxia si d-aia nici suntem capabil sa vedem problemele din BOR. Replicile ortodocsilor sunt toate prostiile ilogice si neortodoxe, dintre care unele inventate chiar de comunisti. Cand au vazut ca nu tine prigoana, comunistii au scos „biserica neamului” din fabrica de propaganda. In Biserica nu exista decat un neam, cel crestin. In rest, Biserica nu se poate identifica cu absolut nicio natie. Pe langa asta, nimeni nu „apara Biserica”. Marturisirea este un act prin care ne aratam apartenenta la Biserica (fiind pacatosi si neputand sa ne mantuim singuri), nu un gest eroic. Iar marturisirea este un act rational, ontologic, nu bazat pe sabloane stupide ca cel amintit mai devreme.

Si apoi sa nu uitam o treaba: cat ar fi fost de salbatici ateii, daca BOR era fidela lui Hristos, nu avea nimeni ce sa-i faca. Asa cum am specificat si in articolul anterior, problemele vin din interior, nu din exterior. Si despre asta a vorbit inclusiv Hristos….

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Ortodoxie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Oprirea finantarii BOR de la bugetul de stat

 1. De acord, dar:
  1. Să se restituie Bisericii toate proprietăţile secularizate (he, he…) pentru că aşa a fost înţelegerea: Biserica cedează proprietăţile ei Statului, iar Statul o ajută financiar.
  2. Să scadă impozitele în mod proporţional, astfel încât cetăţenii care doresc să finanţeze Biserica să o poată face (parţial) cu banii pe care i-ar fi dat Statului în acest scop.

  De acord cu articolul. Odată cu implementarea acestei decizii, seculariştii rămân fără unul din cele mai dragi (deşi absurde) argumente ale lor: „spitale, nu catedrale!”

  M-a amuzat remarca cu „orgasmul secularist” (poate unii se smintesc – problema lor). Un orgasm singur şi trist, dacă pot să adaug, din care se vor trezi la realitatea separării financiare a Bisericii de Stat, lipsiţi de argumentul lor preferat. Să vedem ce vor face atunci. Fără îndoială, ceva cel puţin tot atât de absurd…

  Şi sunt de acord că Biserica nu poate ieşi decât puternică din această păţanie, pentru că cei credincioşi vor trebui să devină mai implicaţi în viaţa Bisericii, inclusiv cu portofelul. Poate credincioşii bogaţi se vor îngriji de salariile preoţilor din parohiile sărace, în loc să finanţeze echipe de fotbal. Eu cred (şi sper, şi să dea Dumnezeu să fie aşa) că va fi mai mult de bine, aşa cum a fost mai mult de bine şi mişcarea pe care au făcut-o împotriva orei de religie, şi care s-a întors împotriva lor, pentru că oamenii s-au mobilizat.

  • La urma urmei, cine se sminteste din orice inseamna ca are el o problema cu controlul (si cu multe altele). In alta ordine de idei, este chiar necesara cateodata folosirea unor astfel de imagini, deoarece scot in relief si mai clar calitatea reactiilor sau a unor fapte.

   Cu retrocedarile, sa vezi si sa nu crezi. Sunt unii atat de bolsevici in gandire, ca nu sunt de acord nici cu asta. Pe principiul: cum adica sa aiba Biserica atatea proprietati? Adica recunosc ca au fost luate abuziv, dar nu concep ca Biserica sa detina avere. Parca si bolsevicii in goana dupa chiaburi au fost mai rationali decat astia.

   Si vorbim aici de oameni care au votat contra lui Ponta ca sa scape, chipurile, Romania de comunism (nu ca Ponta are un caracter infect), dar ei au o gandire atat de marxista, incat il fac pe Ponta mic copil pe langa tinerii sclavi si frumosi. Fie vorba intre noi, ei chiar cred ca doar 25 000 de oameni au schimbat Guvernul cu adevarat. Asta ca sa vedem manipularea.

   Asadar, daca Biserica se separa definitiv se Stat si isi primeste inapoi averile, au deja sabloanele pregatite. Asa cum am mai zis: astia sunt hateri de profesie. Problema este ca BOR sa faca niste curatenie. Cat timp continua sa elogieze securisti precum Corneanu, ii vor transforma pe hateri in niste eroi care chiar lupta pentru dreptate si nimeni nu va vedea substratul luptei lor.

 2. NyT zice:

  De ce vă dați loviți???!!!!…sunteți niște șarlatani care profită de naivitatea prostimii needucate!De u nde avea biserica proprietăți,de la strămoșii maimuțele?…Sunteți o ceată de hoți,asta sunteți popimea!…”Biserica este liberă fată de orice putere lumească.”..biserica,nu voi scârbelor!!!…voi trebuie să trăiți în bogăție,așa vă dictează Dumnezeul vostru???!!! ….aaaa!Ar fi cazul să va mai despărțiți de barba aia ce o purtați,păreți niște nespălați,o purtați ca mască! Nu atac credință,ci pe voi popii,mare parte din voi sunteți niște escroci împuțiți,prea puțină verdeață există în pădurea voastră de popi,majoritatea sunteți putregaiuri! De ce credeți că biserica(adică popimea)trebuie să fiți înafara oricărei puteri lumești(adică să nu răspundeți în fața legii??? ….eu asta înțeleg prin „Biserica este libera fata de orice putere lumească”)…. dacă ar fi după voi ați instituii inchiziția!!!…da,așa are biserica proprietăți,confiscând tot de la amărâții care erau împotriva bisericilor,a șarlatanilor escroci(asta ați fost,asta sunteți,asta veți rămâne!)…inchiziția,ați torturat oameni nevinovați care v-au cedat averile,proprietățile!Dacă ar fi după mine,v-aș desființa în totalitate pe voi popimea,inchiziție printre voi!O biserică poate funcționa și fără voi șarlatanilor!Intră credinciosul,își spune rugăciunea și cu asta asta baștă!…nu este nevoie de voi ca să inventați sfinți și sarbători, icoane,statui și moaște ca să îi prostiți pe naivi! Vă ticăie ceasul! 😉

  • 1. Eu nu sunt popa, sunt inginer IT. Dar cand esti indoctrinat si violat intelectual de Remus Cernea, e logic sa vezi „popime care fura” peste tot. Asa se iese din laboratoarele ideologice. Trebuie sa recunosc ca spala bine creiere Cernea&co.

   2. Inchizitie? In lumea ortodoxa? Intr-un univers paralel?

   3. Logic ca Biserica este libera fata de orice putere lumeasa, din moment ce sorgintea ei teologica este de Trup al lui Hristos. Dar stai…voi, mankurtii lui Cernea, credeti ca Biserica este formata din Daniel, Teodosie s.a.m.d.

   4. Biserica a confiscat proprietati de la amarati? Ne poti ajuta cu un Iorga, Xenopol sau Papacostea aici?

   5. LOL. Nu m-am putut abtine 😀

   • De acord cu răspunsul dat. N-am prea ştiut ce să fac prima dată, să râd sau să fiu şocată de confuzia logică a textului. Poate ar fi trebuit să fiu intimidată? Am presupus că încearcă să mă intimideze, din moment ce nu încearcă să mă convingă cu argumente logice. Dar e greu să fii intimidat când te umflă râsul 🙂

    Şirul de idei (fac o concesie numindu-le aşa) e alcătuit din „prefabricate” de „gândire” culese de pe la Cernea şi/sau alţii ca el, al căror succes se bazează pe următoarea reţetă: cititorul care le acceptă începe să se simtă inteligent, cult, bine informat, progresist şi mult, mult deasupra celorlalţi, care nu „gândesc” la fel ca ei. E confortabil să ai un guru secularist, care face toată munca asta grea în locul tău, iar tu trebuie doar să accepţi „adevărurile” pe care le emite (şi care nu sunt niciodată relative, interesant lucru) şi să te simţi superior primitivilor care nu le acceptă.

    Iar accesarea elementelor de „gândire prefabricată” se face prin reflex condiţionat: subiectul aude/citeşte cuvinte-cheie care-i declanşează reacţii semi-controlate. Se gândeşte imediat la popi, la bărbi, la înşelarea şi furarea poporului, la Inchiziţie (seriosly???) Biserica înseamnă „popimea”, „popimea” înseamnă Inchiziţia, iar „liberă faţă de orice putere lumească” înseamnă „a nu răspunde în faţa legii”.

    Şi mi se pare interesant că nu e total anti-religie, câtă vreme religia se desfăşoară după cum dictează imaginaţia lui, adică fără popi, fără „sfinți și sarbători, icoane,statui și moaște”. Le dă voie credincioşilor să se roage în biserici, doar că nu ne spune cât de mari au voie să fie bisericile alea în care se roagă credincioşii singuri, fără popi. O scăpare 😉

   • S-ar putea incepe cu socul, pentru ca din prima propozitie a acestui comentariu se vede cu ce fenomen avem de-a face. Intreaba de ce ne dam loviti in conditiile in care in articol scrie destul de clar ca oprirea finantarii de la bugetul de stat este ceva normal si daca BOR este crestina ar trebui sa se separe de tot. Dar repet, asa e cand esti spalat cu Persil pe creier. Toti sunt popi, toti popii sunt hoti, daca un crestin pronunta „oprirea finantarii” e clar ca se plange ca nu mai e BOR finantata de la buget s.a.m.d.

    Cat despre biserici fara popi…lol. La urma urmei ei sunt aia care cer spitale (cladiri), nu medici, asa ca sa nu ne mire ca vor si biserici fara popi. Logica bolnava trebuie sa mearga pana la capat pentru a te convinge definitiv ca si emitentul e bolnav.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s