In cautarea Bisericii pierdute

Mi-am luat libertatea de a uni in acelasi PDF articolele lui George Enache, publicate in mai multe episoade sub titlul „In cautarea Bisericii pierdute”, care se gasesc in continuare separat in editiile online ale revistei „Rost”. Articolele descriu o perioada tulbure din istoria Bisericii (sec. XIX-XX)

De ce am facut asta? In primul rand pentru ca George Enache a produs un studiu extrem de documentat (se cunoaste si din alte lucrari ale autorului ca este extrem de atent la detalii). In al doilea rand pentru ca multi se raporteaza la perioada cu pricina prin prisma propriilor prejudecati. In al treilea rand, pentru ca trecem printr-o perioada in care revin framantarile de atunci.

Astfel, acest studiu, bazat pe documentele vremii si pe lucrarile unor istorici consacrati, vine cu o alta viziune si aduce lumina asupra faptelor de atunci. Pacat insa ca acest studiu nu este foarte cunoscut. Vom vedea ca situatia nu a fost asa cum cred unii (Cuza – antihristul total), dar nici cum cred altii (Cuza, eroul si modernistul care a nimicit lacomia calugarilor greci). Sunt prezentate foarte clar resorturile ideologice care au stat in spatele reformelor lui Cuza, despre care se vorbeste putin inspre deloc.

Click aici:

incautareabisericii

Acest articol a fost publicat în Ortodoxie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la In cautarea Bisericii pierdute

  1. Da, interesant! Întotdeauna studiile amănunţite şi nuanţate sunt mai interesante decât orice judecăţi doar în alb şi negru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s