Cand afli ca Remus Truica a furat 136 de milioane de euro (cam cat a primit BOR de la buget pe 2015) si intalnesti un tanar frumos si dubios

canvas6

Imagine | Acest articol a fost publicat în Ateism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

50 de răspunsuri la Cand afli ca Remus Truica a furat 136 de milioane de euro (cam cat a primit BOR de la buget pe 2015) si intalnesti un tanar frumos si dubios

 1. ioanc zice:

  Doamne, ajuta!

  As vrea sa semnalez iarasi un atac asupra Bisericii Ortodoxe, de data asta mai voalat, mergand tot pe ideea mai multe spitale (policlinici) si nu biserici (… a se intelege nu biserici ortodoxe). Imi pare rau ca dl. sociolog nu i-a zis doamnei in cauza (care e si eretica) ca statistic BOR are cele mai putine biserici raportate la nr. de credinciosi comparat cu celelalte culte religioase, din tara asta atat de draga noua.(v. https://ceicunoi.wordpress.com/2015/02/07/biserica-ortodoxa-are-statistic-cele-mai-putine-biserici-comparat-cu-celelalte-culte-din-romania-raportat-la-numarul-de-credinciosi-bis/).
  D-na in cauza sustine inchiderea bisericilor pe motivul ca toti preotii sunt spagari si ca nu pun accentul mai mult pe constructia de azile si orfelinate. Se incearca o manipulare ideologica cum ca rostul Bisericii e acela de a face acte caritabile. (v. link-ul integral pe http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/12/o-intelectuala-greco-catolica-ataca.html)

  Si fiindca ne apropiem de praznicul Nasterii Domnului sa nu uitam ca de fapt Craciunul inseamna Hristos intrupat si nu festivism secularizat. Sa renuntam asadar la bradul impodobit? Sa nu vina Mos Craciun? Desigur ca nu, caci astfel decizia ar fi dureroasa, mai ales pentru copii. Ramane, asadar, sa cugetam cu in­te­lep­ciu­ne si sa ne intoarcem la obarsii reasezandu-L pe Hristos-Copilul in centrul sarbatorii. El aduce bucuria, El este stralucirea! Tot El trimite pe Mos Craciun. Hristos reprezinta nepretuitul dar oferit de Tatal ceresc spre a ne mantui. Icoana Nașterii Sale trebuie să troneze si in sau prin bradul impodobit, caci Domnul este Pomul Vietii. Fara aceste aspecte, vom ajunge sa traim un Craciun in absenta lui Hristos, transformand praznicul inomenirii lui Dumnezeu intr-o searbada si paguboasa sarbatoare a consumismului, a bucuriei nascute nu din evlavie fata de Domnul intrupat, ci dintr-un festivism secularizat.
  Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne intareasca pe toti!

  • Asemenea atacuri nu mai sunt o surpriză, dacă au fost vreodată. Doar sunt profeţite şi în Sfânta Scriptură. Este bine să mai primească şi replici, deşi replica cea mai bună este să ne vedem de treaba noastră şi să fim buni creştini, să ne intereseze numai Hristos. Totuşi, replicile polemice bine cântărite şi argumentate sunt nu numai binevenite ci şi necesare, ca mărturisire a adevărului, pentru folosul celor care dintr-un motiv sau altul să audă adevărul.

   În altă ordine de idei, blogul acela e tare ciudăţel.

   De acord cu cele spuse cu privire la Crăciun. Nu ştiu dacă e cazul să punem icoana Naşterii Domnului în pomul de Crăciun, dar în orice caz atitudinea noastră faţă de această sărbătoare ne dă de gol cu privire la starea noastră duhovnicească. Nu cumva ţinem mai mult la porci decât la Hristos, ca altădată gadarenii? Să nu fie!

   • ioanc zice:

    Da, asa e. Am vrut sa fac un joc de cuvinte si nu prea mi-a iesit. Am vrut sa spun ca „Icoana Nasterii Sale” ar trebui sa troneze si asupra celor exterioare. Sa fim mai cumpatati cu alte cuvinte.

    PS: As vea sa va arat un articol (probabil ca multi l-ati citit deja) care se numeste: „Ortodoxia nu este religie” apartinand marelui teolog Ioannis Romanides. Pe mine unul m-au cam tulburat, in sensul bun desigur, cele spuse acolo si m-a ajutat sa inteleg un cu totul alt sens a ce inseamna (sau ar trebui sa insemne) ortodoxia, nimic altceva decat nevointa, traire, aplecarea spre cele interioare pentru a ne curati, lumina si indumnezei. Probabil va ajuta si pe altii. Asadar:

    „Multora li se pare ca Ortodoxia este una dintre mul­tele religii, ce are ca grijă principală pregătirea membri­lor Bisericii pentru viaţa de după moarte, adică asigurarea unui loc în Rai pentru fiece creştin ortodox. Astfel, se con­sideră că dogma ortodoxă aduce o asigurare în plus, pen­tru că e Ortodoxă, iar dacă cineva nu crede în confesiu­nea ortodoxă, acesta este un motiv în plus ca acel om să se ducă în iad, desigur, fară a mai ţine cont de faptul că, even­tual, va ajunge acolo pentru păcatele sale personale.
    Acei creştini ortodocşi care cred că acest lucru este Ortodoxia, au legat Ortodoxia în mod exclusiv de viaţa viitoare. Iar aceia nici nu prea fac multe lucruri în viaţa de aici, ci aşteaptă să moară, ca să se ducă în Rai, pentru că atât cât au trăit, au fost ortodocşi!

    O altă partidă a ortodocşilor activează în spaţiul Bi­sericii, fiind interesată nu de viaţa viitoare, ci mai ales de viaţa de aici. Adică de modul în care Ortodoxia îi va aju­ta să trăiască bine în această viaţă.”

    mai multe pe https://theologhia.wordpress.com/2011/07/05/ortodoxia-nu-este-religie-de-ioannis-romanides/

    Doamne, ajuta!

   • 🙂 Sper că nu a sunat prea aspru observaţia cu pomul, pentru că eu de fapt am vrut să spun că sunt întru totul de acord cu cele pe care le-ai spus. După care am simţit nevoia să precizez cu ce nu sunt de acord – probabil din deformaţie profesională….

    Foarte bun articolul extras din scrierile părintelui profesor Ioan Romanidis. Şi eu, în aceste zile, citesc „Dogmatica empirică”.

    http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/aparut-limba-romana-primul-volum-din-dogmatica-empirica-dupa

    Revenind la textul semnalat, mi se pare important că semnalează aceste două rătăciri care ne pasc la tot pasul, şi din care vedem exemple nenumărate. Ar fi multe de spus, dar mă opresc ca să nu mă „absoarbă” comentariul prea multă vreme.

   • ioanc zice:

    Observatiile sunt intotdeauna binevenite. Ne mai dau peste nas. Si cred ca ar trebui sa ne bucure greselile aratate si sa ni le asumam, caci numai astfel putem merge mai departe.

    Da, stiu cartea, nu o am inca. As semnala si aparitia recenta a cartii de exceptie (cunoscatorii stiu de ce) a parintelui Andrew Sopko, „Profetul Ortodoxiei romeice. Teologia părintelui Ioannis Romanides”, in limba romana. (http://www.librariasophia.ro/carti-Profetul-ortodoxiei-romeice-Teologia-P%C4%83rintelui-Ioannis-Romanides-Sopko-Andrew-so-13642.html)
    Inaltpreasfintitul Ierotheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului spunea ca „nu poți face o critică a învățăturii Părintelui Ioannis Romanidis, dacă nu citești atent cartea lui Andrew Sopko. Cele șapte capitole ale cărții consemnează într-un mod admirabil, inductiv și științific, întreaga gândire teologică și istorică a acestui teolog al secolului XX, având consimțământul și supervizarea [Părintelui Romanidis], care își exprimă acordul față de conținutul cărții. […]
    Cartea lui Andrew Sopko prezintă ”panorama” întregii teologii care a fost exprimată de către părintele Ioannis Romanidis, pervertirile și formele false de viață bisericească [care se manifestă atât] în învățătura de credință (lex credendi), [cât] și în cult (lex orandi), prezintă întreaga operă teologică și istorică, uimitoare și măreață, a acestui mare cercetător și teolog”. (v. https://www.pemptousia.ro/2014/11/o-introducere-in-viata-si-opera-teologica-a-parintelui-ioannis-romanidis/ )

    Doamne, ajuta!

   • Mulţumesc pentru semnalarea cărţii. Nu-mi aminteam de ea, deşi foarte probabil am citit articolul de prezentare.

    Despre observaţii critice…. de acord, deşi de multe ori sună mai didactic decât aş fi vrut.

    Doamne, ajută!

 2. doktoru zice:

  Salutare la toata lumea!…inca o data ….sunt dezamagit de wordpressul asta caci mi-a distrus un comentariu nesalvat cerandu-mi in mod idiotic o oarecare parola pt aprobarea comentariului. …si scrisesem unul amuzant si prietenos dupa aproape 5 luni… si nu vreau sa-l mai reiau…anyway , ce mai faceti ,cum este toata lumea cunoscuta de pe blog , bine sanatosi, voinici ?!!!
  Vad ca nu este prea mare aglomeratie si intre doua comentarii se asterne praful de aproape o luna !!!
  Dap, se pare ca acum am vazut o mica greseala de a mea la adresa de email, caci uitasem sa articulez doktoru si cred ca nimerisem pe alt cont deoarece nu-mi recunosteam nici micutza pictograma verde ,deja consacrata, a mea ….hi, hi se pare ca nu m-am schimbat si inca am erori de soft ….dar mici si ne-re-boot-abile !!!
  Anyway, inca o data proba si sper sa mearga de data aceasta .

 3. ioanc zice:

  Doamne, ajuta!

  A trecut ceva timp de la ultima postare. Sper ca sunteti toti bine sanatosi.
  Am gasit un text interesant (pe http://www.activenews.ro/stiri/Mihai-Gheorghiu-presedintele-initiativei-de-modificare-a-Constitutiei-Poporul-crestin-nu-trebuie-sa-accepte-ca-statul-sa-se-transforme-in-agent-ideologic-si-politic-anticrestin-la-presiunea-unor-minoritati-ideologice-si-sexuale-128904), probabil ca l-ati citit, in care domnul respectiv ne arata foarte bine cum se lucreaza faradelegea si pe cine reprezinta ea: acel mesia istoric si ideologic (parerea mea … a se citi si Fiara Apocaliptica a Sfantului Ioan Iacob Hozevitul).
  Deci, zice respectivul domn:
  „Trăim, în mod ciudat, pe o turnură a spiralei istoriei în care marxismul mort revine ca spectru al unei noi revoluții, de data aceasta nu a proletariatului și a partidului comunist ca mesia istoric și ideologic, ci ca revoluție a elitei tehnoștiinței mondiale și a elitei corporatiste mondiale. Marx spunea, dați‑mi voie să vă citez: „Secretul Familiei Sfinte este familia terestră. Pentru a o aduce pe prima la dispariție, cea din urmă trebuie distrusă teoretic și practic.”

  Ca tot am vorbit de antihrist, caci sunt unii care nu il vad si il asteapta in continuare, zicand ca inca nu s-a aratat Sfantul Ilie, iata ce am gasit la Sfantul Mucenic Cosma Etolianul, avertizandu-ne totodata ca toate cele afirmate nu sunt de la el. Deci:

  ” Antihrist si Ilie
  Va voi descoperi acum un lucru, crestinii mei.Stiu ca-ti va arde inima, caci e un lucru infricosarator si trist, inima mea tremura spunandu-l, dar ce sa fac daca Hristosul meu imi spune ca, daca nu-l voi descoperi, ma va da mortii si ma va duce in Iad? Dumnezeiasca Scriptura, Sfanta Evanghelie, ne descopera ca in veacul al optulea va avea loc sfarsitul lumii si va pierde toata lumea aceasta; Dumnezeu va trimite pe prorocul Ilie sa-i invete pe crestini sa-si pazeasca credinta si porunca lui Dumnezeu, dupa care va veni antihristul sa-i invete pe crestini sa-si tagaduiasca credinta si va face atatea rele in lume si se va numi pe sine Fiul lui Dumnezeu si el se va proclama imparat ca sa stapaneasca tot pamantul si sa faca minuni prin imaginatie ca sa insele pe oameni si sa-l marturiseasca drept Hristos (Mesia). Antihristul, fratii mei, e un om care are cuget rau si vointa rea, in inima lui locuieste diavolul si spune ca e Dumnezeu; si el antihristul, il va da mortii pe prorocul Ilie. Eu, fratii mei, cercetand am aflat si am inteles ca prorocul Ilie a venit si antihristul a venit si el si l-a omorat pe prorocul Ilie. Prorocul Ilie, crestinii mei, e viu de atatea mii de ani si Dumnezeu stie unde il tine pazit pana azi. Daca vreti sa aflati unde se gaseste, sa stiti ca si el e aproape: cuvintele pe care vi le spun sunt ale lui. Cand va veni sa invete, prorocul Ilie nu se va descoperi lumii, cum spune Sf. Duh, ,,ca nu cumva venind sa nimiceasca pamantul cu totul. ,,Adica, spune Sf.Duh, ca sa nu infricosez si sa tulbur lumea, pamantul, nu-l voi descoperi voua, crestinilor.Dar atunci ce se va descoperi,copiii mei? Ravna (zelul) si invatatura (propovaduirea) lui. De acestea doua Preabunul Dumnezeu m-a invrednicit si mi le-a daruit din pricina indurarii lui, si sa nu mai asteptati alt Ilie sa vina sa va invete.

  • E foarte bună iniţiativa, şi explicaţia pe care o dă dl. Mihai Gheorghiu este foarte corectă. Se îndoieşte cineva de sorgintea antihristică a schimbărilor din societate? (Dintre creştini, vreau să spun, pentru că ceilalţi nu pot fi convinşi cu asemenea argumente, fiind siguri că trăim o epocă a progresului fără precedent, în care în curând câinii vor umbla cu covrigi coloraţi în culorile curcubeului în coadă.)

   Observ însă că, dacă mulţi creştini se îngrijorează de presiunile seculariste asupra familiei, presiunile ecumeniste asupra Ortodoxiei îi cam lasă reci. Şi ar trebui să fie invers, pentru că cine face concesii la nivel de mărturisire de credinţă, se lipseşte de Har (a se vedea cazul ucenicului din Pateric care i-a spus evreului: „poate o fi cum spui tu”) şi pe urmă va fi forţat, chiar contra propriei voinţe, să facă concesii şi la nivel de moralitate şi de orice altceva.

   • ioanc zice:

    Hmm da. Asa e cu opan mainzii astia. Citeam, nu mai tin minte unde, un articol in care era aratat cum acesti urmasi, intru gandire, ai lui Charles Darwin au aratat si demonstrat ca evolutionismul e si pe invers: din om se nasc si … maimute. Asa ca … sa ne pazim de maimute.

    E o observatie buna cea cu presiunile seculariste asupra familiei versus presiunile ecumeniste. Si pe mine m-a cam framantat chestiunea vrand, nevrand. Eu unul am semnat pe lista la Biserica (cu toate ca mi-am zis sa nu mai semnez tot felul de petitii) pentru familia traditionala. Sa zicem ca am ascultat de preot. E ceva ce nu-mi place: ni se induce subtil ideea cum ca aceasta ar fi lupta noastra intr-un cadru democratic, organizat si legal + ca ne reprezinta pe toti crestinii indiferent de cult (adica toti avem acelasi Dumnezeu, dar … nu toti credem in El … as complecta eu). Asa e cand nu-ti mai pui nadejdea in Dumnezeu, ci in himere.

    Iata ce ne invata Bogdan Duca intr-un articol (http://www.activenews.ro/stiri-social/Semnez-pentru-protejarea-familiei-prin-modificarea-Constitutiei-128686):

    „De votul acesta depind foarte multe- inclusiv felul în care ne vom înfățișa, ca români la Judecata lui Dumnezeu și a istoriei: ca oameni demni, europeni adevărați, cu valori creștine și rațiune neîntunecată ideologic? Sau ca niște degenerați?

    Dar acest vot va pune împreună, umăr la umăr, creștinii ortodocși, creștinii catolici și creștinii evanghelici, cu musulmani, evrei și chiar agnostici și atei care din respect față de logică și normalitate, vor fi împreună cu noi.
    Nu e vreun ecumenism ieftin- este doar o pledoarie pentru normalitate- început pentru renașterea României și a Europei de sub captivitatea ideologică a progresismului.”

    Deci, sa ne intelegem: nu e un ecumenism ieftin. E unul din ala cum ne indeamna papa in videoclipul lui cu religia mondiala (youtube.com/watch?v=smDPx_auFH0) sa ne iubim (eu i-as pune aici si pe gay ca da bine la minoritati). Nu stiam ca in functie de votul asta depinde cum ne vom infatisa in fata lui Dumnezeu. Eu unul stiam de o cu totul alta lupta.

    In fine, o sa inchei cu un citat din Sfantului Cosma Etolianul. Atentie la cei trei dusmani ai omului aratati de sfant.
    „Cred in Hristos, Il slavesc si ma inchin Lui; pe Hristos Il rog sa ma intareasca, pentru a-i invinge pe cei trei dusmani: lumea, trupul si diavolul; pe Hristos Il rog sa ma invredniceasca sa imi vars si sangele pentru iubirea Lui, la fel cum El l-a varsat pe al Sau, din iubire pentru mine.”

    Doamne, ajuta!

  • P.s. Doamne, ajută şi un 2016 binecuvântat, tuturor!

  • ioanc zice:

   Apropo la cele aratate mai sus, in legatura cu venirea Sfantului Ilie. Am gasit si la Sfantul Ioan Gura de Aur, in „Comentar la Evanghelia de la Matei”, unele precizari despre cum ni se arata si lucreaza Sfantul Ilie.

   „El exprima la fel in acelasi timp motivul pentru care Ilie ii va fi slujitor si Inaintemergator. El zice ca pentru a-i face pe evrei sa creada in Iisus Hristos si de a nu se expune la pierzare toti atunci cand va veni el. Aceasta le reaminteste Iisus Hristos atunci cand le spune: „Cand va veni Ilie va aseza la loc toate” adica el va restabili credinta evreilor care vor fi atunci si el ii va readuce de la necredinta lor din trecut la o credinta smerita si fierbinte.Si trebuie sa remarcam inca si exactitatea acestui profet. El nu zice: „El va uni inimile fiilor cu ale parintilor” ci „inima parintilor cu a copiilor lor”. Cum evreii erau parintii apostolilor, Scriptura arata ca Ilie va reuni inimile parintilor, adica sentimentele evreilor cu ale copiilor lor, adica cu apostolii si ca el ii va face sa imbratiseze INVATATURA lor cea sfanta.
   „Eu însă vă spun vouă că Ilie a şi venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el câte au voit; aşa şi Fiul Omului va pătimi de la ei. Atunci au înţeles ucenicii că Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezătorul. ” (Matei 17, 12-13) Apostolii inteleg aceea de la ei insisi. Invatatorii legii, nici Scriptura nezicandu-le nimic despre aceea. Dar cum ei deveneau mai luminati si mai atenti la ceea ce le spunea Iisus Hristos, ei o inteleg fara greutate, peste tot dupa ce Iisus Hristos le-a spus deja in alta parte: „Caci Ioan era Ilie care trebuie sa vina” (Matei vers. 11). Si nu trebuie sa ne miram daca, dupa ce a zis „ca Ilie a si venit”, el zice ca el trebuie sa mai vina pentru a aseza toate lucrurile. Una si alta erau adevarate. Cand zice el „ca Ilie va veni si va aseza la loc toate”, el arata cum am spus, pe adevaratul Ilie si convertirea evreilor; si atunci cand zice „ca deja a venit” il arata pe Sfantul Ioan pe care-l numeste Ilie, fiindca el implinea misiunea pe care o va implini Ilie. Profetii se folosesc de acest fel de a vorbi, atunci cand le dau in multe locuri numele de „David” regilor care au imitat evlavia si zelul adevaratului David; si atunci cand ii numesc pe evrei „Imparati ai Sodomei si copii ai Etiopiei” (Isaia), din cauza stricaciunii si dezordinii moravurilor lor. Astfel, fiindca sfantul Ioan fusese Inaintemergatorul primei veniri precum Ilie trebuia sa fie al celei de a doua, Iisus Hristos ii da numele de Ilie.
   El o face inca pentru a arata ca el nu combatea deloc Scriptura si ca se potrivea desavarsit cu profetii. Pentru aceasta adauga el: „Eu insa va spun ca Ilie a si venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el cate au voit”. Adica, ei l-au pus in inchisoare, l-au chinuit, l-au facut sa moara si au pus capul lui pe tava pentru a fi pretul pentru dansul unei fiice. Asa va fi tratat si Fiul Omului de catre ei. Vedeti fratilor, ca Iisus Hristos face sa se iveasca si aici ocazia ca sa se vorbeasca despre moartea sa si despre suferintele sale si ca el mangaie durerea pe care o simteau ucenicii sai, prin amintirea a ceea ce a suferit sfantul Ioan si prin minunile pe care le face imediat ce le-a vorbit.

   PS asta ca sa nu mai creada nimeni ca Sfintii Ilie si Enoh s-au nascut nu stiu pe unde sau ca nu au venit deja.

   Doamne, ajuta!

 4. Da, nu e un ecumenism ieftin, e un ecumenism de prima mana… E chiar unul din argumentele ecumenistilor, ca trebuie sa fim uniti impotriva ateilor si secularistilor (desi si unele „biserici” din CMB promoveaza homosexualitatea). Doar ca trebuie sa fim uniti cu Hristos, nu cu ereticii… Nu exista unitate fara Hristos.

 5. Andrei zice:

  Doamne ajuta si La multi ani!

  Ma bucur sa va regasesc!

  Ana, multumesc ca te-ai implicat in discutii. La cat pot eu sa raspund in ultima perioada, fara tine nu stiu ce se alegea de blog-ul asta.

  Ioan, a trecut ceva timp de la ultima postare in primul rand pentru ca stau foarte prost cu timpul, dar si datorita faptului ca sunt intr-o stare in care m-am saturat sa ma lupt cu morile de vant si am dezvoltat un soi de mizantropie vizavi de discutiile online care au ca tema ateismul, religia, canoanele Bisericii s.a.m.d. A nu se intelege ca ma refer la discutiile pe care le avem noi aici, acestea reprezentand motivul pentru care acest blog inca exista si va exista in continuare, ci la discutiile pe care le stim cu totii din exterior.

  Adica sunt satul si sa le explic unora ca „spitale vs. catedrale” este o tampenie, dar si altora ca cipul pe care l-ai scapat in fasole nu te face sa te lepezi de Hristos sau ca femeia care poarta blugi se poate mantui totusi, sau mai rau, ca salutul legionar te face sa arati ca un imbecil, nu ca un mare ortodox nationalist. Etc. etc.

  Pentru discutiile noastre voi continua sa public, am deja cateva articole incepute pe care insa nu stiu cand le voi duce la capat datorita timpului. Eu sper cat mai curand, mai ales ca vreau sa abordam mai mult tema religie vs. credinta/eclezialitate, problema fiind recurenta si diferentele foarte mari.

  Doktoru, you’re back!!! Scuze ca nu ti-am vazut comentariul la timp, am o aplicatie pe telefon care imi notifica ce comentarii are ea chef. Esti bine? Tot in Anglia?

  • La mulţi ani!!!

   Şi eu sunt foarte prinsă acum, deci răspund foarte pe scurt. Sentimentul îl cunosc: vorbeşti, argumentezi, faci trimiteri la surse cu autoritate, dar degeaba, oamenii sunt de neclintit.

   Mai revin!

   • ioanc zice:

    La multi ani si tie Andrei si lui doktoru. Acum prea multe de zis nu prea ar fi. Dar sa stii ca cele lasate pe acest blog de tine (prin articolele postate) cred ca-si fac rodul, incet-incet. Mie imi sunt de folos. Spor la lucru si … Doamne, ajuta!

   • Andrei zice:

    Ma bucur sa aud asta, Ioan. Si eu sper sa fie util cat mai multor oameni. Oricum din discutiile polemice m-am retras clar (nu stiu daca temporar sau definitiv), asta pentru in zilele noastre nu mai exista polemica adevarata. „Polemicile” din ziua de azi, trebuie musai sa implice mame, morti, raniti, sau in cazul habotnicilor: amenintari cu iadul si tot felul de apelative inventate de puritanismul „ortodox” (drac arhicon si alte chestiuni dintr-astea).

    Caz concret: Colectiv si urmarile sale. O parte din nebuni urlau „spitale, nu catedrale” si se comportau ca niste turbati, in special in mediul online. O alta parte discuta aberatii de tipul: toti oamenii din Colectiv erau satanisti si cei care au murit, au fost adusi ca jertfa lui Satan. Foarte putini au privit lucid situatia (pe langa noi, cei de aici, a mai fost un Paul „Slayer” Grigoriu care a fost perfect lucid sau pr. Matei Vulcanescu). Astfel ca… e complicat sa te mai implici in vreun fel cu astfel de exemple in fata, cand nu vrei sa faci parte din niciuna din cele doua tabere.

    Pe blog voi continua sa public, nu stiu cat de mult sau cat de putin, dar voi continua, iar asta datorita unor oameni ca voi.

  • Andrei,

   Am râs citind cele pe care le scrii, conform tradiţiei româneşti de a face haz de necaz. :)) Într-adevăr, e mai bine să ne cruţăm forţele când, după una-două discuţii, este clar că nu putem nici măcar să punem puţin pe gânduri cealaltă persoană, darămite să se răzgândească. Vestea bună este că asta se poate întâmpla mai târziu (aşa cum s-a întâmplat şi cu mine) şi că mărturisirea, mai ales dacă rămâne scrisă, nu e niciodată atât de inutilă pe cât ni s-ar putea părea în momentele de tristeţe şi/sau frustrare. Mă bucură ceea ce scrie Ioan: dovada că „inutilitatea” mărturisirii este doar o aparenţă, o amăgire.

   Apropo de spitale şi catedrale, tot nu înţeleg cum funcţionează creierul celor care chiar cred asta. Probabil că de fapt e un caz clasic de „garbage in / garbage out”, pentru că nimeni nu este atât de original încât să producă analize obiective atunci când toate sursele din care îşi ia informaţia conţin reprezentări distorsionate ale realităţii.

   Apropo de cip… Viaţa noastră ar fi mai simplă dacă ai noştri ortodocşi (autodeclaraţi) s-ar uita pe Snopes înainte să preia spaimele apocaliptice (şi nu numai) din mediul neoprotestant american. Subscriu opiniei despre cipuri a sfântului nou mucenic Daniil Sâsoev.

   Cât despre blugi, recunosc că nu prea port, pentru că mă simt mai bine în fustă. Însă blugii sunt ţinuta ideală pentru mersul prin pădure, printre buruieni etc. Nu ştiu cum ar putea împiedica pe cineva la mântuire, şi nici de ce le-ar putea împiedica mai mult pe femei decât pe bărbaţi.

   „salutul legionar te face sa arati ca un imbecil” – subscriu!!! Putem să adăugăm că tricourile cu portretul Căpitanului nu te fac nici ele să arăţi ca un mare ortodox naţionalist, ci doar ca o variaţie a purtătorului de tricou cu faţa lui Che Guevarra. Ceea ce invită la nişte comparaţii deloc măgulitoare între cei doi lideri fotogenici.

   Mi se pare interesant (şi cât se poate de îngrijorător) cât de convinşi sunt unii că toţi rockerii sunt satanişti. Aici se aplică ce am scris mai sus despre spaimele din mediul neoprotestant american, care sunt importate la noi mai ceva ca blugii care sabotează mântuirea. Nu ştiu cum se descurcă unii cu o listă mereu mai lungă de lucruri care le împiedică mântuirea, cum de reuşesc să le evite pe toate? N-ar fi mai simplu să se concentreze pe poruncile lui Hristos? Dar, aşa cum s-a mai văzut la un moment dat în istorie, poruncile lui Dumnezeu sunt atât de greu de ţinut, încât oamenii îşi fac altele pe care când le bifează să se simtă cei mai buni creştini: să nu porţi blugi, să nu asculţi rock, să nu…, să nu… Probabil că dacă m-aş mai gândi aş găsi şi altele.

   Dar să nu ne demoralizăm. Vremurile sunt grele, dar totuşi nu trebuie să ne pierdem bucuria. Mie-mi place acest blog pentru că aici interacţionăm cu creştini din ţară şi, iată, din lume. Aşadar, aştept cu drag noi articole şi noi comentarii!

   Doamne, ajută! Bucurie!

  • kalinikos zice:

   Andrei, depinde de blugi 😛 Sau ma rog, de cat material a intrat in ei (mai nou moda e sa fie cu vreo 2 numere mai mici) 😀
   Dar las’ ca nici cu fusta nu mi-e rusine (cateodata stau si ma gandesc ca poate bietele fete n-or fi avut bani sa si-o cumpere pe toata, si au profitat de vreo reducere)
   P.S. Salutul legionar e istorie. Acu a aparut salutul cu trei degete, daca nu stiai.

 6. ioanc zice:

  despre vicleanul prozelitism al ereticilor prin primirea si acceptarea ortodocsilor in Occident si roadele lui. Un articol interesant. (https://argatuioan.wordpress.com/2015/09/25/prozelistim-pseudo-ortodox-contra-ortodoxiei/)

  • O fi scris şi pr. Petru Pruteanu contra „sfinţeniei” părintelui Ilarion Argatu?

   Articolul este departe de a fi valoros pentru că amestecă nişte generalităţi care ar putea fi corecte cu unele care nu ştiu cum s-ar susţine, în lipsa oricăror argumente, şi cu atacuri la persoană, din nou fără argumente.

   Să vă citez, însă, o mostră:

   „Presupun că globalizarea pe care o promovează unele curente şi cercuri interesante, urmăresc scindarea bisericii ortodoxe din România în tradiţionalişti şi modernişti, şi de fapt aceasta este dezbinarea din interior şi distrugerea „peticului de ortodoxie” despre care diavolul striga, furios pe ortodocşi, în auzul tuturor, la racla Părintelui Ilarion Argatu: „Am să distrug peticul acesta de ortodoxie, că numai el mă împiedică ca lumea să fie toată a mea”[278].” (nota trimite la o carte de acelaşi autor: Pr. Argatu V. Ioan, ”Despre Arhimandritul Ilarion Argatu: mărturii, fapte şi minuni” 2011, Edit. Mila Creştină.)

   Dincolo de fraza agramată şi cu înţeles incert, mi se pare foarte, foarte interesant că se ia de bună mărturia diavolului (!!!) ca certificat de ortodoxie pentru închinătorii la racla pr. Argatu, singura piedică în calea planului diabolic de dominaţie mondială. Aşa să fie? Eu zic că e mai bine să ne confirmăm ortodoxia citindu-i pe Sfinţii Părinţi.

   • P.s. Pe mine mă convinge mărturia pr. Aniţulesei în ce priveşte „sfinţenia” pr. Ilarion Argatu (de unde şi ghilimelele).

   • ioanc zice:

    Hmm da. De aceea am si specificat ca e interesant. Pentru ideea (printre altele) ca ar exista cercuri interesate pentru a scinda BOR. Restul, cum a dres si a zis, facut diavolul la mormantul parintelui Argatu mi se pare fara relevanta (hai sa zicem ca cel ce a scris articolul e nepotul acestuia si ii dam circumstante atenuante). Oricum prea multe asteptari eu unul nu am si intotdeauna cand citesc un articol semnat de nu stiu ce parinte imi vin in minte cuvintele Sfantului Ignatie Briancianinov: “Nu avem de unde aştepta restabilirea creştinismului. Vasele Sfântului Duh au secat definitiv pretutindeni, chiar şi în mănăstiri, aceste tezaure de evlavie şi daruri harice, or, substanţa Duhului dumnezeiesc poate fi suplinită şi restabilită numai prin uneltele Sale….Se cuvine să fim mai împăciuitori faţă de starea Bisericii şi totodată înţelegători. Această stare jalnică este îngăduită de Sus”

    Apropo … ati auzit de declaratia purtatorului de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, referitor la data Pastelui pentru a fi sarbatorita la data fixa de toti „crestinii”? Parerea mea e ca e o manipulare PROTV. Afirmatia: ” Va asigur ca Biserica Ortodoxa Romana si toate celelalte care au acceptat calendarul gregorian vor primi cu bunavointa o asemenea initiativa.” – mi se pare oarecum rupta din context. (v. link http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/papa-francisc-propune-ca-pastele-sa-fie-comun-pentru-catolici-si-ortodocsi-la-o-data-fixa-reactia-bor.html).

    Oricum sa ne mai revenim, citind si cele zise de protopresbiterul Theodoros Zissis pe marturie athonita (http://marturieathonita.ro/sfantul-si-marele-sinod-al-bisericii-ortodoxe-se-cuvine-sa-speram-sau-sa-fim-nelinistiti/) si preot Dan Badulescu (http://marturieathonita.ro/se-inchina-toti-oamenii-la-acelasi-dumnezeu/).

    Mi-e frica numai sa ma gandesc, ca astia vor sa schimbe Pascalia.
    Doamne, ajuta!

 7. doktoru zice:

  Salutare inca o data la toti cititorii consacrati ai blogului si la multi ani , ca sa nu uit, la toata lumea !!!

  Am prins o zi libera in acest regat unit ca sa pot sa scriu si eu un mic comentariu dupa o pauza de vreo 5 luni juma, si sa incerc sa imi reamintesc cele ce am scris in cele 2 comentarii pierdute de acest wordpress amarat !

  Revenind am avut un momento de respiro de prea mult UK dar total nedorit si a trebuit sa revin pt o scurta perioada in tara din cauza ca ala batranul al meu s-a retras in mare graba dupa un scurt cancer galopant generalizat de vreo 3 saptamani si a trebuit sa ma ocup de vreo cateva chestii mai personale .De aceea am spus ca am avut un CO nedorit.

  Pe de alta parte am mai zis ca aici in uk fiind totul despre munca , adica cantitate nu calitate, acest stil de viata iti afecteaza repede toate beculetele si clopotelele din cap si cred ca ajungi sa nu mai gandesti corect aproape deloc ce sa mai zic sa mai ai timp sa citesti ceva ca asa ceva aproape ca frizeaza imposibilul ! Deci nema gandire logica in aceasta zona a Europei….you re lucky to have a job, tot aud repetandu-se prin prejurul meu, la unul , la altul …!

  V-am mai urmarit pe net, nu am disparut cu totul si definitiv, dar doar noaptea dupa ora 1 sau 2 ora Romaniei. Doar atunci ajung pe la noua casa unde gazduiesc la un var de al meu.Si doar pe telefon. Laptopul il cam am degeaba aici. In Romania el functiona 15 ore pe zi iar aici daca merge o ora , doua si asta doar din cand in cand. Bineinteles ca acum scriu de pe el ca daca scriam de pe tel era mult mai complcat si mai enervant ! Asa ca din cauza programului prelungit odata cu oboseala si epuizarea fizica nu am mai avut timp de nici o culoare de vreun comentariu mai inteligent !!! Oricum am mai spus ca aici se sting beculetele in cap de la prea multa munca. Apropos stiti expresia ,,la hei rup,,…aici asa se munceste numai ca cu muuuuult mai rau !!!
  Si am mai scris despre o chestie vorbita in scris pe blogul micutzului transatlantic ,il mai stiti pa mihaitza cel intarziat ,dar doar cu cateva zile nu mai mult?!!!

  Ei bine la un moment dat mi-a cerut sa-i dau niste materiale ,daca detineam bineinteles, despre ceva talcuiri la Daniel 7.25 partea cu schimbatul vremurilor si a legii. Neavand prea multe i-am dat ce am gasit pe la Sf.Parinti, niste compilatii de texte destul de scurte, dar l-am intrebat intrebator ca sper sa nu incerce sa asocieze schimbarea vremurilor cu schimbarea calendarului ca nici macar mie nu-mi suna asta prea bine in urechi. Nu a zis nimic , nici macar multumesc pt textele date dar nu asta importa cel mai mult. Anyway, totusi imi ramasese si mie o pata pe creier cu respectivul text dupa discutia cu mr. pitt alias nea mihaitza , desi mai trecusem prin el dar fara insistente mari. Si deci problema incepuse sa ma preocupe destul de mult dar nu gaseam rezolvare. La partea cu schimbatul legii nu era o problema din cauza ca antihasul evident ca lupta impotriva lui Dumnezeu si a legilor lui si deci la fel de evident ca isi dorea sa impuna propriile reguli schimbandu-le pe cele ale lui Iisus Hristos ( apropos de asta nu credeti ca nu prea mai sunt multe legi de ale lui Hristos care au ramas neschimbate?, adica antihasul a cam calcat totul in picioare schimband lumea cu legile ei neschimbate de mii de ani si impunand peste tot legile cele noi antihristice. Credeti ca mai sunt multe de schimbat pana se va lua in calcul si faptul ca traim vremea lui antihrist ???) .

  Deci ramanea doar partea cu schimbatul vremii care inca nu avea rezolvare. Si tot gandindu-ma asa intruna si negasind nimic evident ca am plecat in Anglia si am uitat in mod iremediabil aproape ! …si 5 luni nici macar nu m-am mai gandit la nimic ce sa mai zici de altele duhovnicesti. Aici in occidentul apostat munca e la putere , goana dupa bani, mancare si altele de ale trupului. Aici nu mai e nici o speranta la nimic, astia sunt exact ca animalele in turma. Daca mai ai timp seara sa zici un Tatal Nostru,o Cuvine-se cu adevarat , o Nascatoare de Dumnezeu bucura-te si cam atat. Mai scapa cateodata si cate un Doamne Iisuse Hristoase dar mai mult nu se poate efectiv !….din pacate. Mintea e prea preocupata cu partea fizica incat nu se mai poate concentra separat…ca doar nu o sa-i intrecem noi pe marii asceti ai pustiei….am vrut trai mai bun si bani mai multi am plecat noi de bunavoie in Babilon ! Daca pe vremuri evreii au fost pedepsiti cu cei 70 de ani in captivitate in Babilon acum crestinii, astia care au mai ramas trebuie sa supravietuiasca Babilonului care a acoperit toata lumea…dar tot doar 70 de ani.

  Ramasesem la faptul ca beculetele nu mai clopotesc prin vest si cam asa ceva este, dar am venit din pacate acasa si am fost rupt de sistem iarasi vreo cateva zile .Mi-a revent cheful sa citesc si printre altele mi-am adus aminte si de vechea problema si am stiut evident ca Sf.Ioan Gura de Aur ma va scoate din ceata ! Si asa a fost . M-am uitat repede peste omiliile contra iudeilor si la omilia V a am gasit raspunsul acestei probleme vechi de aproape un an. Sf.Ioan Gura de Aur spune acolo ca toate robiile au fost anuntate cu timp in afara de ultima care spunea ca este pana la sfarsitul lumii exact cum spunea si Sf.Pavel ca pe evrei i-a ajuns in cele din urma mania lui Dumnezeu.Iar Sf.Ioan spune clar la Daniel 9 ca Dumnezeu a hotarat vreme de pustiire pt evrei pana la final.

  Dar sa-l lasam pe Sf.Ioan sa zica :
  Cu alte cuvinte, Profetul spune aşa: “Numără de când s-a zidit Ierusalimul şi şi-a recăpătat înfăţişarea lui cea veche, şaptezeci de săptămâni, şi vei vedea că robia aceasta nu are sfârşit”. Iar pentru ca să arate mai lămurit că nenorocirile şi necazurile care-i apasă pe iudei nu vor avea sfârşit. Daniel grăieşte aşa: “După cele şaptezeci de săptămâni, va pieri ungerea şi judecată nu va fi în ea; vor strica cetatea şi templul, împreună cu povăţuitorul care are să vină; şi vor pieri ca într-un potop” – nu va mai fi deci nici urmă, nici rădăcină care să odrăslească iarăşi – “până la sfârşitul războiului hotărât pentru pieirea desăvârşită”. Vorbind tot despre robia aceasta, spune: “Vor înceta jertfele şi turnarea; şi pe lângă acestea, urâciunea pustiirii în locul cel sfânt, şi până la sfârşitul timpului nu va înceta pustiirea”. Ce altceva mai aştepţi, iudeule, când auzi de sfârşitul timpului?…

  …Ce cuvânt vă mai rămâne deci, iudeilor, când profeţii spun câtă vreme vor ţine celelalte robii, iar acestei din urmă robii nu-i hotărăsc nici un timp, ci, dimpotrivă, afirmă chiar că pustiirea va fi până la sfârşitul lumii?

  ….- Cine a încercat să zidească templul?
  – Cei ce se împotrivesc pururea Duhului Sfânt, înnoitorii şi răzvrătiţii! După pustiirea făcută de Vespasian şi Tit, iudeii s-au răsculat în timpul lui Adrian şi au încercat să-şi refacă statul lor. Nu-şi dădeau seama că luptă împotriva hotărârii lui Dumnezeu, prin care se poruncise ca oraşul să fie pustiit pentru totdeauna. Şi este cu neputinţă să biruie cel ce luptă împotriva lui Dumnezeu. Ciocnindu-se iudeii cu împăratul, l-au silit să pustiască desăvârşit Ierusalimul. După ce Adrian i-a bătut pe iudei şi i-a supus, a şters orice urmă de oraş; iar pentru ca iudeii să nu mai poată să se obrăznicească, a aşezat statuia lui acolo….

  …Când Iulian, care i-a întrecut pe toţi împăraţii în necredinţă, i-a chemat pe iudei ca să jertfească idolilor şi să-i atragă la păgânătatea lui şi le-a propus felul vechi de slujire a lui Dumnezeu, zicându-le că: “Şi pe vremea strămoşilor voştri aşa slujeaţi lui Dumnezeu” , iudeii, fără voia lor, au mărturisit atunci, ceea ce am arătat eu acum, că nu le este îngăduit să aducă jertfe în afara Ierusalimului, căci fac nelegiuire cei ce săvârşesc orice pe pământ străin. “Dacă vrei, au spus ei împăratului, să ne vezi pe noi jertfind, dă-ne înapoi oraşul, zideşte templul, arată-ne Sfânta Sfintelor, înalţă altarul, şi vom jertfi şi acum ca şi mai înainte”.
  Şi nu le-a fost ruşine spurcaţilor şi neruşinaţilor să ceară lucrul acesta de la un păgân, de la un elen, să facă apel la mâinile spurcate ale aceluia pentru zidirea celor sfinte! N-au simţit că încearcă un lucru cu neputinţă şi nici nu şi-au dat seama că, dacă un om ar fi dărâmat templul, ar fi fost cu putinţă să fie refăcut de un om, dar când Dumnezeu le-a dărâmat oraşul, este cu neputinţă ca puterea omenească să schimbe cele poruncite prin hotărâre dumnezeiască. “Cine oare va strica cele pe care le-a plănuit Dumnezeu Cel sfânt? Cine va întoarce mâna Lui cea înaltă?”. După cum oamenii nu pot să dărâme acelea pe care le înalţă Dumnezeu, şi care vrea să dăinuiască, tot astfel oamenii nu pot să le ridice pe acelea pe care le dărâmă Dumnezeu, şi care vrea să rămână dărâmate.
  Să ne închipuim, iudeilor, că împăratul v-ar fi dat templul, ar fi înălţat altarul, aşa cum aşteptaţi în zadar să se întâmple! Ar fi putut oare să vă coboare şi foc de sus, din cer? Căci fără foc din cer jertfa voastră ar fi blestemată şi necurată….

  Mai stai încă la îndoială, iudeule, când vezi că te osândesc şi mărturia profeţiei lui Hristos, şi mărturia profeţiei proorocilor, şi mărturia dovezilor faptelor? Dar nu-i deloc de mirare! Aşa este neamul vostru! De la început a fost neruşinat şi încăpăţânat! Totdeauna a cugetat să se împotrivească celor mai evidente fapte.

  Pana aici Sf.Ioan Gura de Aur in Omiliile contra iudeilor cap.V.

  O intrebare care se naste destul de legitim este de ce nu au vazut Sf.Parinti faptul ca evreii se vor intoarce in Ierusalim ca vor construi orasul si cam atat, mai mult nu li se permite din cele ce vad eu.Si tot eu trag concluzia ca Dumnezeu nu le-a aratat aceste lucruri caci nu i-ar fi ajutat cu absolut niimic in credinta.Dar in vremurile noastre aceste lucruri deja se vad cu ochiul liber si nu se poate ca sa nu ne punem si unele intrebari mai intrebatoare.
  Cred ca Sf.Parinti nu au inteles exact partea cu vremurile de la sfarsit de lume desi v-am mai spus ca in vechime era si o varianta printre sfinti cum ca cele 70 de saptamani ale lui Daniel sa fii fost intradevar de ani iar ultima sa fii fost de 70 de ani. Dar se pare ca a ajuns la noi doar varianta neintrerupta de 490 de ani. Eu personal am luat in calcul si prima varianta ,de nisa, mult mai putin umblata , ascultata , citita si cunoscuta.

  Deci ca o concluzie finala ar fi ca Dumnezeu le-a randuit pustiire la evrei pe teritoriul lor pana la sfarsitul vremurilor dar antihasul sfideaza si sforteaza mana si hotararea lui Dumnezeu ,cu permisiunea Lui evident, si i-a adunat pe evrei( care in mod normal nu mai sunt evrei de mult dar asta este o alta poveste, pt cine e curios sa citeasca Ezdra III cap 8 si 9) inapoi in vechiul teritoriu cu vechiul Ierusalim ,incercand sa schimbe vremurile randuite de pustiire si alungare a evreilor in toata lumea.Acest lucru Dumnezeu acceptandu-l ca un gest de bunavointa , ca o ultima sansa pt evrei de a intra in randul oamenilor credinciosi si de a opri lupta contra lui Dumnezeu adica Iisus Hristos.Sansa de mantuire pe care evident evreii o rateaza cu brio !!!

  Eu personal cred ca despre aceasta este vorba la Daniel 7,25…parerea mea. Tot de la momentul 1948 ar putea fi considerat si inceputul acelei batalii celebre din Apocalipsa ,lupta contra lui Dumnezeu, lupta dusa de tot neamul apostat al evreilor contra lui Hristos .

  Stiu ca unii mai asteapta ca unii dintre evrei sa se intoarca la credinta in Hristos si sa se boteze in dreapta credinta si etc. Si interpreteaza total gresit chestia de la Sf.Pavel cu impietrirea evreilor pana la un moment dat pana cand va intra tot nr neamurilor si atunci unii evrei se vor mantui si ei prin credinta in Hristos.Sf.Ioan Gura de Aur a aratat in comentariul sau la aceasta epistola ca aceea chestie era de domeniul trecutului adica era deja implinita si sa nu se mai astepte sa vina alt Mantuitor inca o data din Sionul pamantesc ca sa mai mantuiasca pe cineva. Si Sf.Chiril al Alexandriei zice la fel despre evrei :

  „În acest înțeles să cugeți și la parabola Evangheliilor despre smochin. Așadar, a fost tăiat (Israil) de la Dumnezeu ca un pom neroditor, iar nu ca unul roditor. Cu toate acestea, securea nu a lovit rădăcina, spune, ci se află lângă rădăcină. Adică au fost tăiate ramurile, însă copacul nu a fost dezrădăcinat, pentru că s-a mântuit rămășița poporului israelit(Isaia 10, 22) și nu s-a pierdut cu totul rădăcina”. http://marturieathonita.ro/care-este-smochinul-care-atunci-cand-va-da-frunze-va-veni-sfarsitul-lumii-i/

  In afara de acestea tot la Daniel 7,21 zice ca aceea fiara a purtat razboi cu sfintii si i-a biruit. Asa ca nu stiu ce sperante mai au cate unii care tot cred ca se va scula cate vreun Tzar prin oarece tara mai ortodoxa decat a noastra sau grecii vor primii inapoi Bizantul , ca si cum l-ar merita in vreun fel oarecare, sau alte chestii la fel de idioate cum ca nus ce imparat ar avea puterea sa se impotriveasca antihasului in vreun fel sau altul cand la Daniel scrie clar ca cei sfinti sunt biruiti si nu invers.Oare degeaba se intreba Iisus daca va mai gasi credinta pe pamant ?…normal ca va mai gasi dar la atat de putini incat aproape nici nu ar mai putea fi pusa la socoteala.

  PS – Hai ca am aberat destul de mult dupa o pauza de vreo 5 luni si jumatate !!! Nu am vrut sa scriu decat cateva chestii care le aveam in cap in ultima perioada nimic mai mult. Nu stiu pe cati or interesa dar am vrut sa dau un semn de viata cum ca ,chiar daca suntem departe de casa, ne mai gandim din cand in cand si la cei de acolo !!!
  Sper sa nu mai imi joace wordpressul feste si de data aceasta ca nu stiu daca ma mai incumet la astfel de comentarii vreodata !!!
  Dra.Ana ,ma bucur ca v-ati facut blog . Cand o sa gasesc ceva timp o sa-l rasfoiesc si pe acela in cautare de lucruri noi…anyway spor la treaba ,blogguire placuta si la cati mai multi cititori !!!
  Prietene Andrei ce sa zic , tot in Anglia , din pacate. Dar nu a fost chiar alegerea mea, eram intr-un fel intre ciocan si nicovala si plecarea peste hotare a fost ca o ultima optiune total nedorita.Dar here I am, ce sa mai fac acum !!!…vorba unui clasic ,mergem mai departe…
  Salutari si prietenilor de blog : zcalin care a disparut (long gone), kalinix care este rarut dar dragut !!!, tizului care si el a disparut aproape dar partea buna este ca s-a linistit si in celalalt balcon !, noului vent ioanc care e destul de activ din cand in cand si restul scuze daca i-am uitat prin omisiune !
  De scris nu stiu cand o sa mai gasesc timp dar nu va ingrijorati prea mult caci va citesc noaptea tarziu ! Dar daca va mai fi ceva promit ca revin.

  PPS – As dori sa mai redau inca o data partea cu Moise din Iesirea 4 :
  Dar tu să-i spui lui Faraon: „Aşa grăieşte Domnul: – Israel este fiul Meu cel întâi-născut.Eu ţi-am spus ţie: Lasă-Mi poporul să Mi se’nchine!; dar tu n’ai vrut să-i dai drumul; aşadar, ia seama: Eu îţi voi ucide pe fiul tău cel întâi-născut“.

  Si talcuirea Sf.Ioan Gura de Aur la parabola cu cei doi fii care au fost trimisi sa lucreze in vie .
  Apoi Domnul le-a grăit:
  „Ce vi separe? Un om avea doi feciori; şi a zis celui dintîi: „Du-te astăzi şi lucrează în via mea!” Iar el răspunzând a zis: „Nu vreau” dar mai pe urmă, căindu-se, s-a dus. Şi mergînd la al doilea i-a spus la fel; iar acela răspunzând, a zis: Doamne, voi merge” şi n-a mers. Care din aceşti doi a făcut voia tatălui?” Iar ei au zis: „Cel dintîi” .
  Îi mustră iarăşi prin pilde! Arată în chip ascuns nerecunoştinţa iudeilor şi ascultarea neamurilor, foarte mult osîndite de ei. Cei doi feciori sînt aceste două popoare: iudeii şi neamurile; şi aşa s-a întîmplat şi cu neamurile şi cu iudeii. Neamurile, deşi n-au făgăduit să asculte, deşi n-au auzit legea, au arătat, cu fapta, că ascultă; iudeii, deşi au spus: „Toate cîte va spune Dumnezeu vom face şi vom asculta”, cu fapta n-au ascultat. Dar ca nu cumva iudeii să creadă că legea le va fi de folos, Hristos le arată că însăşi legea îi va osîndi. Acelaşi lucru îl spune şi Pavel: „Nu auzjtorii legii sînt drepţi înaintea lui Dumnezeu, ci făcătorii legii se vor îndreptăţi” . Şi pentru ca să-i facă pe iudei să se osîndească singuri, îi pune pe ei să rostească hotărîrea de osîndire, aşa cum a făcut în pilda următoare, cu lucrătorii cei răi trimişi să lucreze în vie .

  Apropos ioanc, zici bine ce zici cu chestia cu preotii si calugarii veacului al optulea si asa si este . Sunt mai multe marturii din vechime ca acesti ultimi vor fi total zdrente. Nici eu nu inteleg cum mai pot crede unii ca totusi se mai pot gasi pe ici pe colo cate un calugaras mai de doamne ajuta. Eu cred ca cel mai cu mot preot/calugar sau etc despre care unii cred ca ar fi mai nu stiu cum este sub talpa Sf.Antonie cel Mare ca la o distanta de la pamant la luna si nu cred ca exagerez.
  Dar despre asta poate alta data si cu alta ocaziune …Toate cele bune si Doamne ajuta !!!
  ….of, am zis ca scriu in ziua mea libera dar am terminat comentariul a doua zi dupa ce m-am intors noaptea de la munca….greu cu timpul liber in uk !!!

  • ioanc zice:

   Bine ai revenit, doktoru!
   E interesant ceea ce ne arati. Despre cum zice Sfantul Ioan ca „Vor înceta jertfele şi turnarea; şi pe lângă acestea, urâciunea pustiirii în locul cel sfânt, şi până la sfârşitul timpului nu va înceta
   pustiirea”. Acum ce ma intereseaza pe mine sunt acesti ultimi 70 de ani „de supravietuire in robia Babilonului”. Vad ca iei in calcul momentul de cand s-a instalat uraciunea pustiirii in Ierusalim, tinanad cont si de celelalte semne (v. pilda smochinului) si ca ne cam apropiem de „sfarsitul timpului”.

   Ce as dori eu sa te intreb, cand ai timp desigur (dar parca el, timpul nu mai are deloc rabdare cu noi) pe cine vezi tu antihasul? Eu din cele citite, inteleg ca e faradelegea si apostazia insasi. Ca taina (lucrarea) lui e indeplinita de acest dintai fiu nascut, al lui Dumnezeu, – Israel, care pe unde a umblat (pustiit), a tot lucrat faradelegea, apostaziind in stanga si-n dreapta pe cei de alte neamuri. (dupa cum zice si Baruch Levy intr-o scrisoare adresata lui Karl Marx: „poporul evreu în întregime va fi propriul său Mesia” sau sionistul Maurice Samuel,
   in lucrarea sa „Voi, neamurile” ( You Gentiles) : „noi, evreii, suntem distrugătorii şi vom rămâne pe veci distrugători”; mai multe pe https://www.semperfidelis.ro/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?54341.0)

   In rest, numai de bine. Doamne, ajuta!

  • Doktoru, mulţumesc mult pentru gândul cel bun! Şi eu îţi doresc spor pe toate planurile în UK, şi să nu te laşi doborît de exploatatorii imperialişti 😉

  • doktoru zice:

   Salut ioanc !!!
   Am iar o zi libera si am zis sa-ti raspund la mica ta intrebare asa cum vad eu lucrurile dpdv ! …a se lua deci ca atare.
   Dumnezeu obisnuia in VT sa personifice un intreg neam in persoana unuia singur sub un singur nume. Vezi chestia cu Israel, Oholia si Oholiba la Iezechiel si mai sunt cateva exemple pe ici ,pe colo. De aceea cred ca intreg neamul lor asta mai nou evreiesc poate fi personalizat sub un singur nume. Dar asta ramane evident doar opinia mea personalizata ! S-ar putea sa contrazic unele voci putin mai autorizate decat mine dar asta nu conteaza prea mult deoarece in vechime umbla si aceasta varianta ca antihasul sa reprezinte un popor intreg dar era un fel de varianta de nisa si a fost combatuta de unii. Treaba lor, in zilele noastre se vede altfel problema , ca sa zic asa.

   De exemplu multi asteapta tot felul de semne fizice si tot zic ca nu s-au implinit nu stiu ce profetii au mai scos cate unii peste noapte de la diferiti stareti ai vremurilor noastre. Nu zic ca unele nu sunt interesante dar unele sunt destul de aiurea tinand cont ca cam stim cum au fost descrisi monahii veacului al optulea de catre sfintii de acum aproape 2000 de ani, adica neputinciosi si destul de foarte slab pregatiti duhovniceste, cu foarte ,foarte putine exceptii. Si imi vine in minte acuma o chestie, parca de pe la rusi,cum ca antihasul nu va veni pana trupul lui Lenin,adica hoitul imbalsamat,nu ar fi oarecum ingropat si nemaitinut la vedere. Ideea este sa nu asteptam ca hoitul lui nea Lenin sa fie efectiv ingropat ci mai repede sa vedem ca ceea ce a propovaduit el ,adica invatatura lui comunist-bolsevica sa ajunga mai repede de domeniul trecutului. Ceea ce reprezinta un altfel de ingropaciune dar usor dpdv duhovnicesc chiar daca are unele relatii destul de fizice. Si uite asa unii tot asteapta sa dispara Lenin din mausoleul ala si zic uite domle nu e inca timpul lui antihrist mai avem ceva, ceva. Si inca nu a venit nici imparatul ala celebru care va restabili ortodoxia pe toate gardurile autobuzelor, asta e de pe la grecii aia ametiti !!!, si vor urma zeci de ani de pace si fericire si bunastare exact ca la inceputul comunismului….si toata lumea va avea un happy ending si kakatolicii se vor intoarce la ortodoxie si evreii la fel si alte cacaturi de acest gen. Zi si tu nu par lucruri cretine acestea dpdv al unui crestin putin mai cu capul pe umeri ? Si abia dupa aceea va veni nesimtitul ala de antihas si va face ce va face timp da doar 3 ani si jumatate ?!!!wtf… povestiri de adormit prostalaii care se adorm singuri in papuci pufosi si caldurosi.

   Apropos, uite ce zice Sf.Ioan Gura de Aur ,cum talcuieste el adica, versetul ,,vrajmasii tai,, din Psalmul 8 ,un mic fragment :

   Pentru vrăjmaşii Tăi,
   Spune şi pricina pentru care s-a să­vârşit minunea. Căci celelalte minuni nu s-au făcut pentru vrăjmaşi, ci pentru ca cei ce se apropiau să se bucure de binefacere, iar ceilalţi să fie instruiţi. Dar această minune a fost pentru a închide gura vrăjmaşilor Mântuitorului, ceea ce o altă interpretare exprimă mai limpede, traducând:„Pentru cei ce Te-au legat”. Căci aceştia L-au legat, ducându-l pe cruce.

   Ca să amuţeşti pe vrăjmaş şi pe răzbunător. Altă versiune: „Ca să facă să înceteze duşmanul şi răzbunătorul”, adică poporul evreu. Căci îl izgoneau pe Hristos ca pe un duşman şi făceau aceasta sub pretextul că îl apără pe Tatăl. De aceea aceasta Mântuitorul, oprindu-i de la această scuză, zicea: „Cel ce Mă urăşte pe Mine şi pe Tatăl Meu îl urăşte”. Şi ia­răşi: „Cel ce crede în Mine crede şi în Cel ce M-a trimis pe Mine”. Întotdeauna îl asociază pe Tatăl atât cu cinstea, cât şi cu insultele pe care le primeşte.

   Alta varianta la
   pentru vrăjmaşii Tăi, ca să sfărâmi vrăjmaşul şi izbânditorul.

   Aici povesteşte David şi pricina pentru care s-a făcut minunea cea de mai sus a pruncilor: „Că adică s-a făcut pentru iudei, vrăjmaşii Tăi, Doamne, pentru necredinţa Iudeii, care se amăgeşte, vrând să vadă altele în loc de altele; iar în lauda pruncilor, care erau copiii lor şi îi hrăneau, nu se puteau împotrivi cu nici o zicere. S-a iconomisit însă minunea aceasta, pentru ca să se sfărâme vrăjmaşul şi izbânditorul lui Dumnezeu, căci era vrăjmaş al lui Dumnezeu, ca unul ce prigonea pe Fiul lui Dumnezeu, iar izbânditor era cel al lui Dumnezeu, căci socotea că, prigonind pe Fiul, o făcea pentru slava şi dragostea Tatălui.

   Pot sa-ti mai dau cateva elemente ajutatoare si din alte parti , asa doar ca discutie pe tema , nu de altceva.

   Sf.Ioan Gura de Aur
   „Şi acum ce îl opreşte ştiţi, ca să se arate el în timpul său. Că iată taina fără de legei se lucrează, numai cel ce opreşte acum; până se va luă din mijloc; şi atunci se va arătă acel fâră-de-lege, pe care Domnul îl va omorî cu duchul gurei sale, şi-l va pierde cu arătarea venirei sale, a cărui venire este dupre lucrarea satanei” (Cap. 2, 6—9).

   Explicatie:

   Cu drept cuvânt ar putea întrebă cineva, ce anume este ceea „ce-l opreşte”, şi după aceasta să cunoască de ce Pavel vorbeşte atât de întunecat aici? Aşâ dar ce este aceea ce-l opreşte de a se arătâ acum? Unii spun că aici se vorbeşte de charul Duchului, iară alţii zic că e vorba de stăpânirea Romanilor, şi cu aceşti din urmă mă unesc şi eu…. Dacă ar fi spus, câ puţin după aceea, împărăţia Romanilor se va surpa, de’ndată l’ar fi nimicit şi pe el ca primejdios, şi pe toţi creştinii, ca revoltători ai ordinei publice. Şi nu a zis că aceasta se va întâmpla iute, deşi de altfel necontenit aceeaşi spune, însă ce? „Ca să se arate el în timpul său”, zice: „Câ taina fără de legei se lucrează”….„Numai cel ce opreşte acum, până se va luâ din mijloc”, adecă, când împărăţia Romanilor se va luâ dela mijloc, atunci va sosi şi acela. Şi cu drept cuvânt zice aceasta, căci pe câtă vreme stăpâneşte frica de împărăţia aceasta, nimeni nu va îndrăzni a se mândri şi a se înălţa atât de mult, dar când împărăţia va lua sfârşit, atunci şi acela, odată eu anarhia (ANARHIA!!!), se va arunca şi se va încerca să răpească şi stăpânirea oaminilor, şi stăpânirea lui Dumnezeu. După cum şi mai ‘nainte de aceasta au luat sfârşit şi alte împărăţii, ca de pildă împărăţia Medilor care a fost desfiinţată de Babiloneni, cea a Babilonenilor de Perşi, cea a Perşilor de Macedoneni, cea a Macedonenilor de Romani,tot asa si aceasta va fi desfiinţată de antichrist, iară acela de Christos , căci nu va putea stăpâni de loc.

   Sf.Ioan Maximovici
   Până la venirea lui Antihrist în lume, venirea lui este deja pregătită. „Taina lucrează deja” şi forţele care-i pregătesc apariţia se luptă, în primul rând, împotriva împărăţiei legiuite. Sfântul Apostol Pavel spune că Antihrist nu poate apărea până nu va fi îndepărtat „cel care o împiedică” (II Tesaloniceni 2, 7). Sfântul Ioan Gură de Aur tâlcuieşte că „cea care o împiedică” este stăpânirea legiuită cinstitoare de Dumnezeu.
   Această stăpânire (Regalitatea) se luptă cu răul. „Taina” (Lucrarea lui Antihrist) care lucrează în lume nu doreşte aceasta, nu doreşte lupta cu răul prin mijloacele forţei: dimpotrivă, ea doreşte stăpânirea fărădelegii şi când o va obţine, nimic nu va mai împiedica venirea lui Antihrist.În timpul lui Antihrist, Ierusalimul va deveni capitala lumii, care i-a recunoscut stăpânirea.

   Sf.Teofan Zavoratul
   Vechii exegeţi ai Sfintei Scripturi socoteau, printre alte­le, şi Imperiul Roman ca fiind puterea ce îl opreşte pe-An­tihrist: întrucât Imperiul Roman încă exista, interpretau ast­fel pasajul întemeindu-se pe prorocia lui Daniil. În vremea noastră nu putem fi de acord cu o asemenea idee decât în sensul în care Imperiul Roman reprezintă puterea imperială în general. Deţinând puterea de a ţine în frâu mişcările po­pulare, puterea imperială care a adoptat principiile creştine nu va îngădui poporului să se abată de la ele. Iar întrucât lucrarea de căpetenie a lui Antihrist va fi să-i depărteze pe toţi de Hristos, el nu se va arăta cât timp va fi în putere stă­pânirea împărătească. Aceasta nu-i lasă spaţiu de acţiune şi îl împiedică să lucreze în duhul care îi este propriu. Toc­mai aceasta este puterea care îl opreşte pe Antihrist. Iar când puterea împărătească şi poporul vor introduce peste tot autonomie – republici, democraţie, comunism – Anti­hristului i se va deschide spaţiu de acţiune. După cum ne arată experienţa revoluţiilor franceze din veacul trecut şi din veacul nostru, pentru Satana nu va fi greu să pregăteas­că glasuri în favoarea lepădării de Hristos. Nu va avea cine să spună cu autoritate: „Veto”, iar smerita mărturisire a credinţei nici nu va fi ascultată. Tocmai când se vor intro­duce peste tot asemenea rânduieli, care favorizează tendin­ţele antihristice, se va arăta şi Antihrist. Iar până atunci va aştepta, va fi oprit. Aceasta este ideea la care ne conduc cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care la vremea sa vedea stăpânirea împărătească întruchipată în statul roman.

   „Când va înceta să mai fiinţeze împărăţia romanilor (adică stăpânirea împărătească)”, spune el, „atunci va veni Anti­hristul – iar până atunci, cât timp el va avea să se teamă de această împărăţie (adică de stăpânirea împărătească), ni­meni nu i se va supune cu uşurinţă. Dar după ce stăpânirea aceasta va fi surpată şi se va înstăpâni lipsa de stăpânire (anarhia), Antihristul va tinde să răpească şi stăpânirea dumnezeiască, şi pe cea omenească”.-iar aceștia doi pot fi și cei doi martori,fii unși care stau în fața lui Dumnezeu a tot pământul.

   Uite altceva interesant
   Sf.Cosma Etolianul despre imparatia crestinilor cum ca a fost luata de la ei definitiv si zice ca nu o vor mai lua vreodata inapoi ,pt ca nici nu ar fi normal.

   Cand au trecut trei sute de ani dupa Rastignirea Hristosului nostru,Preabunul Dumnezeu l-a trimis pe Sf.Constantin cel Mare si el a intarit o imparatie crestineasca,iar crestinii au avut aceasta imparatie 1150 de ani.Dupa care Dumnezeu a ridicat imparatia de la crestini (in 1453) si l-a adus pe turc de la rasarit si i-a dat-o lui spre binele nostru. ….Asa a facut si Dumnezeu:cand a vazut ca vom fi pedepsiti, miscat fiind de multa iubire pe care o are fata de neamul nostru,a ridicat de la noi aceasta imparatie mincinoasa, ca sa ne-o dea pe cea adevarata. Hristosul nostru nu s-a rastignit ca sa ne dea o imparatie desarta si trecatoare,ci pe cea cereasca si preadorita.

   Sf.Irineu al Lyonului despre cum sa il identificam pe antihrist cat mai sigur si clar.

   Date sigure pentru identificarea Antihristului
   30.2. Cuvine-se aşadar ca asemenea inşi să se lămurească şi să se întoarcă la adevăratul număr al numelui, spre a nu fi socotiţi profeţi mincinoşi. Apoi, cunoscând în mod sigur numărul transmis de Scriptură, adică şase sute şaizeci şi şase, să aştepte mai întâi împărţirea regatului în zece. Abia pe urmă, când cei zece regişori vor domni şi vor începe să-şi rânduiască bine treburile şi să-şi sporească regatele, pe cel ce va să vină pe neaşteptate, revendicându-şi un regat ( suna cunoscut chestia asta ,macar un pic ,cu revendicarea ?!!!), şi-i va înfricoşa pe cei zece, purtând numele conţinând numărul de mai sus, pe acela să-l recunoască drept spurcăciunea pustiirii (Daniel 9, 27).

   Adica trebuie sa vedem ca dupa ce imperiul roman a cazut el nu a disparut ci s-a divizat in cateva mai mici regate, imparatii si asa monarhia a mers mai departe. De abia acum ajungem la cele zece coarne ale fiarei a patra dintre care la un moment dat va iesi un corn mic care va smulge alte trei , adica celebrul antihas.

   Care ar fi cele 10 coarne urmase ale imperiului roman ramane de stabilit pt cei mai curiosi. Eu acum o sa zic dintr-o viziune foarte interesanta a unui pustnic roman din pustia Iordanului parca , viziune de acum vreo 200 de ani, deci cu ceva vreme inainte de petrecerea evenimentelor in cauza….hi,hi….viziune din care se subinteleg cele trei coarne adica imparatii retezate, smulse, umilite de catre antihas.

   Vedenia pustnicului Grigorie din 1868 din pustia Iordanului,scrisa catre staretul Schitului Prodromul din Muntele Athos:
   … pentru nevoile ce le va pune pe pământ, ca semne ale apropierii zilei celei de- apoi, mi-au vestit şi mie acestea prin îngerul Său……..„Şi s-a spus: aproape este toamna, adică sfârşitul lumii, apoi s-au pregătit trei scaune.”……..

   Eram privind. S-a sculat un casap de la apus, având în mâna lui un cuţit mare şi cu dânsul alţi casapi, mulţi şi tari, având toţi cuţite în mâini. Şi au venit la întâiul scaun, care este în Viena şi, după cum eram şi priveam cele ce grăiesc, au început să taie şi să înjunghie şi era un ţipăt foarte mare; apoi răsturnară scaunul(Aici prin „apus” trebuie înţeles: cel căzut de la Dumnezeu, în necunoaştere de Dumnezeu şi care nici nu crede în Dumnezeu. Mi se pare că are să fie Antihrist, pentru că se zice că: „stătea de-a dreapta împăratului rusesc un evreu foarte semeţ.” Zic Sfinţii Părinţi, că va bate pe trei împăraţi mari şi, negreşit, Antihrist trebuie să fie acesta)

   …. Şi au trecut casapii la al doilea scaun, care este al Prusiei. Aşa îmi arăta mie cel ce-mi arătă acestea: Era un ţipăt foarte mare, de la dobitoacele care se junghiau (dobitoace sau eretici, care nu cinstesc pe Dumnezeu după adevăr). Apoi răsturnară scaunul….

   …Trecură acea căsăpie către al treilea scaun, care este al Rusiei (căci aşa mi se arătau, toate, pe rând). La această căsăpie, erau adunate numai dobitoace curate, dar foarte grase, adică în creştinătate. Se tăiau foarte, mari şi mici, şi erau trimişi casapii prin toţi munţii, ca să adune toţi berbecii la căsăpie, pentru tăiere, zicând, că altă grijă n-au iubitorii de argint decât să mănânce şi să bea, de la cei bătrâni până la cei tineri. Adică s-au abătut de la paşterea cea duhovnicească la iubirea de argint, la mâncări şi la băuturi fără saţiu. Şi îi aduceau în turme, turme, spre tăiere; şi eram privind când răsturnară al treilea scaun!… Mi s-a zis: priveşte în faţa împăratului. Şi era până la 60 de ani, în ziua când fugea el la munţi, în pustii, numai cu un soldat, de la faţa vrăjmaşilor săi. Şi iarăşi am văzut pe împăratul, şezând pe scaun,tânguindu-se că a pierdut toate moşiile pe care le-a avut. Iar un evreu stătea de-a dreapta lui cu sabia goală, foarte semeţ.

   Evreul ala semet pare se a fi insusi antihasul dar nu se stie de nici un singur evreu care ar fi trait de atunci pana acum care sa fie antihasul si sa apara de abia acum cu varsta de 30 de ani cum zic unele theorii cum ca antihasul iese la propovaduit la varsta de 30 de ani ca Hristos….mare prostie chestia asta cu asemanarile cu Iisus…si cu antihasul bun si umil la inceput si iubitor de crestini si alte prostii asemenea. Si totusi sunt multi prosti care cred in aceste baliverne.
   Si o chestiune de final ,pt mine foarte interesanta si lamuritoare, cu unele chestii din cartea Apostazia si Antihristul dupa invataturile Sf.Parinti si unele mici informatii gasite de mine pe wiki .

   Se prea poate să-şi înceapă lucrarea în împrejurările unei conflagraţii mondiale când umanitatea, după ce a suferit toate urâciunile războiului, nu va mai vedea nici o cale de ieşire din dezastruoasa sa fundătură, fiindcă toate mijloacele de rezolvare se vor afla în mâinile unei societăţi secrete care va coopera cu Antihrist. El va oferi un plan pentru rezolvarea reuşită a crizei mondiale, întemeiat pe înţelepciune politică şi socială – anume statornicirea unei structuri politice şi sociale uniforme în întreaga lume.
   Ostenită de grozăviile războiului şi fiind oarbă duhovniceşte, omenirea nu va recunoaşte acest proiect ca fiind o cursă vicleană şi astfel va fi ademenită în cea mai nemiloasă şi mai necurmată robie. Dimpotrivă, oamenii vor întâmpina cu osanale manifestările de înaltă erudiţie, înţelepciune şi geniu ale lui Antihrist.

   Mica explicatiune:
   Primul Război Mondial( 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918 )s-a dovedit a fi o ruptură decisivă cu vechea ordine mondială (a se observa ca daca vechea ordine mondiala a fost inlaturata,va incepe automat o noua ordine mondiala care fiind marcata de prezenta absentei monarhiei conducatoare va straluci ca o stea cazatoare in starea ei anarhica), marcând încetarea finală a absolutismului monarhic în Europa. Patru imperii au fost doborâte: German, Austro-Ungar, Rus și Otoman. Cele patru dinastii ale lor, Hohenzollern, Habsburg, Otoman și Romanov, care au avut rădăcini ale puterii încă din timpul cruciadelor,au căzut după război.
   Eșecul de a rezolva crizele postbelice a contribuit la ascendența fascismului în Italia, a nazismului în Germania și la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Războiul a catalizat Revoluția bolșevică, cea care avea să inspire ulterior revoluții comuniste în diferite țări, precum China sau Cuba. În est, căderea Imperiului Otoman a pavat calea spre democrația modernă și laicizarea statului succesor, Turcia. În Europa Centrală au fost înființate state noi, precum Cehoslovacia sau Iugoslavia, iar Polonia a fost redefinită.

   Ce s-a intamplat dupa cel de al doilea razboi mondial,consecinte(wikipedia citire):

   Organizația Națiunilor Unite
   Organizația Națiunilor Unite a fost fondată ca un rezultat direct al celui de-al Doilea Război Mondial(care banuiesc ca a fost ca o a doua etapa din noua ordine mondiala)
   De vreme ce Liga Națiunilor a eșuat, în mod evident, să prevină războiul, a fost pusă la cale o nouă ordine internațională. În 1945 a fost fondată Organizația Națiunilor Unite. Pentru a preveni izbucnirea unui nou război, la fel de devastator ca a doua conflagrație mondială, și pentru a asigura o pace durabilă în Europa, în 1951, a fost înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, (Tratatul de la Paris), predecesoara Uniunii Europene. ONU este responsabilă și pentru crearea statului modern Israel, în 1948, în parte, ca răspuns la Holocaust.

   Bineinteles ca si cea de a doua organizatie care promitea pacea,prosperitatea,intelegerea intre popoare etc a esuat la fel de lamentabil ca si prima,totul ramanand la stadiul de promisiuni.Adica vorbe ,nu fapte.Adica democratia mincinoasa.
   Acestea se incadrau la cea de a doua perioada a lui antihrist.Prima perioada consta in cresterea si pregatirea lui in ascuns pana la iesirea la rampa internationala a acestuia.Aceasta trebuia sa fie o perioada de 30 de ani,care trecea neobservata pt intreaga lume.Si intradevar asa a si fost ,deoarece intre anii 1917/18 si intre 1947/48 sunt exact 30 de ani.

   El – spune Vladimir Soloviov –
   „va arunca vălul strălucitor al binelui şi adevărului(lor) peste taina fărădelegii”.Si intradevar de la celebra lozinca,,Libertate,Egalitate,Fraternitate,,toata istoria ultimilor 200 si ceva de ani a fost in slujba drepturilor omului si a egalitatii intre popoare si a democratiei,doar pana cand a fost inlaturata monarhia din lume si apoi instaurata deja celebra democratie ,cu toate drepturile aferente ;iar apoi omenirea lovindu-se de toate drepturile garantate de democratie nu a stiut cum sa mai scape de ea si de restul obligatiilor ce decurgeau din ea. Libertate,egalitate,fraternitate…da,dar nu pentru toti la fel.Pt.unii mai mult decat pt altii.Adica a fost cu dedicatie!!!
   Adica cum s-ar zice,ca un fel de concluzie intermediara, deja celebrii revolutionari evrei au acoperit taina faradelegii cu un voal stralucitor numit: ,,Libertate, Fraternitate, Egalitate,,…iar fraierii au crezut….si restul fiind ca un deja vu a devenit deja can-can !!!

   PS – Doamne ajuta la toata lumea si mai vorbim poate in alte zile libere caci mai mult de o zi pe saptamana sau la 2 saptamani nu prea vad pe aici prin zona.
   Multumiri drei Ana pt incurajarile transmise prin intermediul blogului prietenului Andrei si sper sa rezist tentatiilor capitaliste si sa nu le reuseasca exploatatorilor imperialisti faza cu brainwash-ul si in cazul meu particular….inca nu am reusit sa rasfoiesc blogul…sorry !!!

   • ioanc zice:

    Buna doktoru si multumesc pentru raspuns.

    Nu stiu ce ar mai fi de adauagat.
    Intr-adevar greu cu interpretarea duhovniceasca in zilele noastre. Mi-a placut „chestia” cu antihasul care nu va veni pana cand nu-l vor ingropa pe Lenin. Asa cum ai aratat acesta e ingropat cam demult.
    Problema e ca antihasul s-a aratat deja, pecetluind in ritmuri iudaice, in stanga si-n dreapta „creierele” infierbantate ale multora dintre noi cu acelasi slogan viclean, repetat pana la epuizare: „Libertate, fraternitate si egalitate”. Interesant si cele zise de Sfantul Ioan Gura de Aur, cum antihristul aducand anarhia va incerca sa rapeasca stapanirea oamenilor si stapanirea lui Dumnezeu, iar acesta la randul
    lui va fi desfiintat de Hristos, caci nu va putea stapani de loc.

    Cred ca Sfantul Irineu il identifica cel mai bine, aratand clar cum acesta isi revendica regatul, infricosandu-i pe ceilalti zece si pe deasupra ne mai si zice ca numele lui contine celebrul numar, ala cu trei de sase (oare vorbea de nano cip?).

    Acum ce ne mai ramane de facut? Probabil suntem asemenea lui Noe si Lot, cautand a ramane in ascultarea
    bunului Dumnezeu. Macar credinta sa nu ne-o intinam, caci in fapte am saracit de tot.
    Doktoru, iata ca tu poti spune ca ai ajuns asemenea lui Lot in cetatea Sodomei si da sper si eu sa nu reuseasca aia de pe acolo sa te reformateze cu paganismele lor.
    Doamne ajuta!

    P.S. Legat de Sinod si de faptul ca sunt multi care poate se gandesc sa-si „salveze” pielea pe la altii mai cu schepsis sau sa-si faca biserici mai grase si mai frumoase, le-as reaminti acelora raspunsul parintelui Cleopa la intrebarea:
    „– Ce trebuie sa facem ca sa salvam Biserica ? Parintele a raspuns:
    Nu voi aparati Biserica ci Hristos ! Fiind in Biserica, sunteti aparati de Hristos!

   • ioanc zice:

    din nou, buna tuturor. Sunt oarecum coplesit, in sensul bun, de cele gasite la Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos, referitor la cele ce au sa se intample inainte de sfarsit. Am sa redau momentul cu sfarsitul „imparatiei romanilor” (adica sfarsitul monarhiei – „stapanirea legiuita cinstitoare de Dumnezeu” – dupa cum ne talcuieste Sfantul Ioan Gura de Aur, ea e cea care-l oprea pe antihrist a se arata). Redau:
    „Sfântul proorocea apoi sfârşitul împărăţiei romanilor. Un înger al lui Dumnezeu va coborî din cer şi va lua Cinstita Cruce a Domnului şi sufletul ultimului împărat. Sfântul îi socotea binecuvântaţi pe cei care vor fugi din cetate
    şi se vor adăposti în pustietăţi şi prin peşterile pământului în acele vremuri de grea încercare.
    Vorbea apoi despre cum vor stăpâni evreii din nou Ierusalimul, chiar înainte de sfârşit. „Domnul îi va lăsa să aibă încă o dată ceea ce au avut mai înainte. Şi va face aceasta spre a le lua orice cuvânt de îndreptăţire, căci ei spun că împrăştierea lor printre neamuri e pricina pierzării lor. Astfel, în ziua Judecăţii, nu vor putea să mai spună: «Dacă ne-ai fi adunat iarăşi la Ierusalim şi dacă ne-ai fi dat iar ceea ce am avut, am fi crezut în Tine. Pentru că, astfel, nu ar mai fi fost nici o pricină să mai invidiem neamurile, pe care le-ai ajutat mai mult decât pe noi.» Aşa că îi va aduna din nou şi le va da ceea ce au avut, deşi aceia vor stărui în necredinţa lor. Şi-atunci, cum se vor mai mântui? Dar în acele timpuri ale întoarcerii lor în Ierusalim, Antihrist va apărea între ei, şi ei toţi îl vor primi, aşa după cum a spus Domnul Însuşi. Sfântul Apostol Pavel, zicând despre ei că se vor mântui, nu vorbeşte despre mântuirea lor de focul cel veşnic, ci despre scăparea lor de la umilirea şi ocara ce au avut-o de îndurat de la neamuri, cât timp au rătăcit prin pământuri străine. Se vor aduna în ţara lor şi vor fi scăpaţi de robia şi batjocura la care au fost supuşi atâţia ani. Dar dacă nu au crezut în Hristos atunci când au trecut prin nenorociri, cum vor crede în El atunci când vor avea parte de această aşa-zisă fericire?”

    Wow! Poftim? Si toate astea se stiau din secolul IX? Iar noi ne imbatam cu apa rece zicand ca antihrist nu s-a aratat?
    (aici e link-ul spre fisier Cele copiate le gasiti la pag 52-53. https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj21uvz2fXKAhXKNpoKHR63CkQQFggiMAA&url=http%3A%2F%2Fforum.teologie.net%2Fdownload%2Ffile.php%3Fid%3D453%26sid%3De6011e38907ab0befd3f837d68c99004&usg=AFQjCNHjpKKAb8MH-gTaEgH1V-p2rGgjbw)
    Doamne, ajuta!

 8. ioanc zice:

  Omilia protopresbiterului Teodoros Zissis din 22 01 2016, privind Soborul Panortodox (tradus de parintele Matei Vulcanescu)

 9. Andrei, n-ai pe-acolo şi vreun răspuns al meu pentru doktoru?

 10. ioanc zice:

  Nu stiu daca intereseaza prea mult, dar cu riscul de a plictisi voi reveni asupra celor 2 inaintemergatori ai venirii lui Hristos: Sfintii Ilie si Enoh. Sfantul Cosma Etolianul ne zice ca acestia au si venit, ei fiind ravna (zelul) si invatatura (propovaduirea) lui Hristos. La fel ne arata si Sfantul Ioan Gura de Aur, cand ni-l arata pe adevaratul Ilie lucrand la convertirea evreilor (paganilor). „Atunci cand zice „ca deja a venit” il arata pe Sfantul Ioan pe care-l numeste Ilie, fiindca el implinea misiunea pe care o va implini Ilie”. Si cine e acest Ilie care va implini misiunea inceputa de Sfantul Ioan Botezatorul? Pe cine reprezinta el? Pe nimeni altii decat pe apostoli si sfintii parinti.

  Am gasit, in acest sens si o predica a parintelui Hrisostom de la Manastirea Putna rostita la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (2014), in care suntem lamuriti, spun eu, cine sunt cei 2 inaintemergatori: „Vedeti o asemanare, oare, frati crestini, intre inaintemergatorii celei de-a doua veniri ai lui Hristos, Sfintii Proroci Ilie si Enoh, si Sfintii Apostoli Petru si Pavel? Ilie era arzator, aprig si el ca Sf. Petru, iar Enoh era blandetea intruchipata. Cel tare ca piatra si cel umil, adica Sfintii Petru si Pavel, sunt inaintemergatorii nostri, sunt cei care ne insotesc impreuna pe acest drum al inceputului, inceput care nu se va sfarsi niciodata, caci drumul acesta este catre inima lui Dumnezeu.” Mai arata parintele Hrisostom, foarte frumos si cum Biserica intreaga ii este datoare lui Pavel, dupa cele scrise chiar in Acatist: “Prin tine eu m-am logodit cu Mirele meu, Hristos”. (cuvantul-ortodox.ro/2015/06/29/cuvinte-insufletitoare-sarbatoarea-sfintilor-petru-si-pavel-predica-audio-parintele-hrisostom-putna-vremea-muceniciei-biserica-prigonita-zilele-intristarii-inaintemergatorii-drumul-inima-hristos/)

  P.S. in fine, era sa uit. Ca se tot discuta despre Marele Sinod (care cica n-ar fi ecumenic dupa patriarhul Bartolomeu – ca nu participa dom’le si papistasii, iehovistii, penticostalii, etc) si aud in stanga si-n dreapta ca acest sinod va rupe Biserica (? ) si ca va fi schisma indreptatita chiar de catre canoane (? – de unde si pana unde?), sa ne amintim cele zise de Sfantul Apostol Petru care spune ca “e un dar acesta, ca de dragul lui Dumnezeu sa sufere cineva intristare si sa rabde pe nedrept” (I Petru 2, 19), si ca „este voia lui Dumnezeu ca cineva sa sufere pe nedrept, avand ochii indreptati catre El.” Parerea mea e ca trupul lui Hristos (Biserica) nu poate fi rupt. „Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni …”

  Doamne, ajuta!

  • kalin.ikos01 zice:

   A’propos de Sinod, pana acum eu unul nu am vazut traducerea oficiala in limba romana a documentelor propuse spre dezbatere. Au aparut doar fragmente (in special pe Graiul Ortodox). Insa ceea ce am vazut ma ingrijoreaza destul de tare…

   Luni, 1 februarie 2016, la 09:44, ioanc a scris: >

  • Afirmatia respectiva se refera la luarea in considerare (!) a propunerii Papei Francisc de a sarbatori cu totii Pastele impreuna, like one big happy family, si bineinteles nu prin revenirea ereticilor si schismaticilor la Pascalia traditionala. Bineinteles, pentru ortodocsi abandonarea Pascaliei echivaleaza cu o cadere sub anatema. In aceste conditii, daca maimarii nostri decid totusi, in mod iresponsabil, sa schimbe Pascalia, oare cati credinciosi vor fi si ei suficient de iresponsabili si de ignoranti incat sa „faca ascultare”? Cati vor face in mod gresit analogie cu problema calendarului, care i-a dus pe multi la formarea schismelor vechi-calendariste? Cu alte cuvinte, vom avea de luat decizii foarte importante pentru care multi dintre noi nu sunt pregatiti. Nu stiu daca merita in bloc caracterizarea de putregai.

   Speranta mea este ca maimarii nu se vor autosabota adoptand o pascalie papistasa.

   • P.s. adica cum ar mai aduce ei lumina de la Ierusalim daca ar sarbatori Pastele cu Papa?? 🙂

   • kalinikos zice:

    hehe… tocmai l-au recunoscut pe Francisc drept Episcop al Romei. Sunt foarte curios ce mai urmeaza. As fi in stare sa prind ramasag ca va fi invitat si la Sinod, ca si participant, evident, pentru a fi intr-adevar ‘ecumenic’

   • Doamne, fereşte… Oricum, după cum se vede din critica pe care o face prof. Dimitrios Tselenghidis documentelor pre-Sinod, nici nu contează dacă schimbă sau nu data Paştelui, pentru că dacă se merge înainte aşa (Biserica ba e una, ba sunt mai multe, ba unitatea ei trebuie refăcută), Marele Sinod nu va fi nici sfânt, nici ecumenic, ci doar ecumenist, aşadar eretic şi tâlhăresc. Să ne ferească Dumnezeu!

 11. doktoru zice:

  Salutare ! Intru repede ca nu am prea mult timp maine plec la munca dimineata – la mine e 2 si jumatate dimineata – dar am zis sa arat o mica interpretare anagogica a Sf.Maxim Marturisitorul care poate sa fie destul de aproape in intelegerea versetului urmator :
  Potrivnicul , cel ce se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu sau e făcut pentru’nchinare, aşa ca să se aşeze el în templul lui Dumnezeu şi să se arate pe sine că este dumnezeu.
  Toata lumea stie de unde e asa ca nu mai insist .Deci Sf.Maxim :

  Prin „cer” se întelege în Sfânta Scriptura adeseori însusi Dumnezeu, precum spune undeva Ioan Înaintemergatorul, marele propovaduitor al adevarului: „Nu poate omul sa ia nimic de la sine, de nu- i va fi dat lui din cer, adica „de la Dumnezeu”, caci „toata darea cea buna si tot darul cel desavârsit de sus este, pogorându-se de la Parintele luminilor”. În acest înteles trebuie luat cuvântul „cer” din textul Scripturii, dat în capitol. Dar Scriptura mai numeste „cer” si Puterile ceresti, dupa cuvântul: „Cerul îmi este mie scaun”. Aceasta pentru ca Dumnezeu se odihneste în fiintele simple si netrupesti. Iar daca ar spune cineva ca si mintea omeneasca, curatita de toata nalucirea materiala si împodobita cu ratiunile dumnezeiesti ale celor inteligibile, este „cer”, nu ar cadea, dupa parerea mea, din adevar. Dar nici cel care ar numi „cer”, înaltimea cunostintei spirituale din oameni, nu ar gresi. Caci într-adevar cunostinta adevarata se face, asemenea cerului, scaun al lui Dumnezeu, primind pe Dumnezeu sa se întroneze în ea, prin tendinta nestramutata a dorintei ei ferme si înalte spre bine. La fel lucrarea curata a virtutilor este numita „asternut al picioarelor Lui”, întrucât primeste deasupra ei talpile dumnezeiesti si nu le lasa câtusi de putin sa se murdareasca de întinaciunile trupului, întelegând prin pamânt trupul.

  Prin urmare acesta fiind întelesul numelor, e vadit ca orice iubitor de întelepciune si evlavios, înarmat cu virtute si cunostinta, sau cu înfaptuire si cu contemplatie, când va vedea navalind asupra lui, prin afecte, Puterea vicleana, cum a pornit asupra lui Ezechia împaratul Asirienilor, va socoti ca nu poate avea decât un singur ajutor spre împrastierea relelor: pe Dumnezeu. Iar pe acesta si-L va face milostiv, strigând fara glas, prin staruinta si mai mare în virtute si cunoaştere. Si asa va primi în ajutor, mai bine zis spre mântuire, un Înger, adica o ratiune mai înalta a întelepciunii si a cunostintei, care va zdrobi pe tot puternicul si razboinicul, capetenia si conducatorul de oaste din tabara împaratului Asur, si-l va întoarce pe el cu rusinea fetei în tara lui.
  Caci împaratia vicleana si pierzatoare a diavolului, închipuita prin împaratia Asirienilor, pornind razboi împotriva virtutii si a cunostintei oamenilor, cauta sa le doboare sufletul prin puterile (facultatile) înnascute ale lor. Întâi le atâta puterea poftitoare, ca sa doreasca cele potrivnice firii, îndemnând-o sa aleaga cele sensibile în loc de cele inteligibile, apoi le rascoleste iutimea, ca sa lupte pentru lucrul sensibil ales de pofta; în sfârsit învata ratiunea sa nascoceasca moduri ale placerilor celor dupa simturi. Cu un cuvânt ea aseaza ca stapâna peste aceste puteri lucrurile sensibile, sau face sa domneasca peste facultatile sufletului, legea pamântului.

  PS – Pt ioanc am sa caut ,sper sa am timp !!!,sa vad daca gasesc ceva si despre cei doi proroci de sfarsit de lume, Ilie si Enoh, sau cei doi fii unsi de la Apocalipsa ca am vazut ca te intereseaza dar explicatia de mai sus de la parintele acela dpmdv nu este prea convingatoare si are analogii usor cam fortate.

  • ioanc zice:

   PS.2 Asa e, cand esti grabit, cam uiti ce mai vrei sa zici. In legatura cu omilia, predica Parintelui Hrisostom de la Putna, referitor la cele aratate despre cei doi Sfinti Apostoli Petru si Pave, nu vad de ce acestia nu ar reprezenta ravna si invataura (propovaduirea) lui Hristos. Ma gandesc ca parintele stie mai multe decat mine si s-a documentat destul de temeinic, din Sfintii Parinti pentru a afirma cele de mai sus.

 12. ioanc zice:

  Doktoru, Doamne ajuta si „cerul” sa fie deasupra ta!

  Multumim pentru cele aratate de Sfantul Maxim Marturisitorul. Iar pentru a le intelege, sunt de acord cu Sfantul Maxim, ca trebuie sa fii ” înarmat cu virtute si cunostinta, sau cu înfaptuire si cu contemplatie”. Si mie unul, imi plac mai mult aceste interpretari anagogice ale Sfintilor Parinti. Iar in contextul de fata, cele spuse despre „împaratia vicleana si pierzatoare a diavolului” care mai intai „cauta sa le doboare sufletul prin puterile (facultatile) înnascute „, „atatand cele sensibile in loc de cele inteligibile” e perfect adevarat.
  In ceea ce-i priveste pe Sfintii Ilie si Enoh, vreau sa se inteleaga ca cele aratate sunt subiecte, ce-i drept, mai de nisa, iar eu nu contest ca profetii Ilie şi Enoh vor da martu­rie pe Pamant. Insa cele zise de Sfantul Cosma Etolianul le gasesc de bun simt si nu cred ca sunt in contradictie cu conglasuirea celorlalti Sfinti Parinti. Sa zicem ca e o interpretare anagogica si nu literara a textelor Sfintelor Scripturi. Citisem, uite ca nu mai stiu (poate la Sfantul Teofan Zavoratul) ca acestia doi ar reprezenta stapanirea oamenilor si stapanirea lui Dumnezeu si nu vad vreo contradictie cu ravna (zelul) crestinului pentru invatatura (propovaduirea) lui Dumnezeu.
  Sper sa nu uiti sa-mi arati ce ai gasit de cei doi martori, cei doi maslini, Sfintii Ilie si Enoh. Aici l-as mai aminti si pe Sfantul Ioan Teologul, dupa cum ne arata Sfantul Andrei cel Nebun dupa Hristos.

  P.S. Am o intrebare, doktoru (si evident pentru toata lumea). Ce parere ai? Cei doi martori au murit si au inviat deja?

  P.S. 1 Am uitat sa amintesc (dar asta nu se pune ca e o parere protestanta, care evident anuleaza toata Sfanta Traditie si toate cele invatate de la Sfintii Parinti), ca cei 2 maslini ar fi de fapt (evident sola scriptura) Vechiul si Noul Testament.

  Doamne, ajuta si „cerul” sa ne aibe in paza Sa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s