Aparitie extraordinara la Editura Doxologia

Mai stiti cat ne-am chinuit sa traducem textul Sfantului Ioan Damaschin despre islam? Ei bine, la Editura Doxologia a aparut aceasta minunata carte care nu cuprinde doar textul „Despre erezia ismaelitilor” (tradus si aici pe blog) ci si alte texte apologetice anti-islamice ale marelui Parinte plus o documentare istorica asupra perioadei in care a trait Sfantul Ioan.

Din prezentarea de pe site-ul editurii aflam:

Sfântul Ioan Damaschinul a fost primul teolog creştin care şi-a asumat o confruntare serioasă şi informată cu – şi în cele din urmă o respingere a – ceea ce reprezintă Islamul. Sentimentul general faţă de Islam era că acesta este o altă erezie iudeo-creştină, cu puternice elemente ariene sau monofizite.

Dacă musulmanii prin al lor Qur᾽ān au declanşat un război sfânt împotriva „celor care Îi atribuie lui Dumnezeu asociaţi” – i.e., creştinii care cred în Treime –, bizantinii au contraatacat după modelul Sf. Ioan Damaschinul, considerând Islamul un „înaintemergător al lui Antihrist”, DOP, XVIII. Totuşi, nu se poate susţine că Ioan Damaschinul a fost cel care a dat tonul pentru această atitudine creştină faţă de Islam. Ioan Damaschinul, dimpotrivă, a păstrat dialogul său cu Islamul într-un cadru teologic. (Daniel J. Sahas)

Pentru prima dată în limba română sunt publicate scrierile despre Islam ale Sf. Ioan Damaschinul, traduse din greaca veche: Capitolul 101 din De Haeresibus şi Disputatio Saraceni et Christiani.

Tot pe site-ul editurii puteti arunca si o privire in cuprinsul cartii.

 

Acest articol a fost publicat în Islam, Recomandare de carte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s