Recomandari de lectura pentru Postul Mare

Pentru ca este una dintre cele mai importante perioade ale anului liturgic, datoria noastra nu se rezuma doar la a nu manca branza, oua sau carne. Pe langa o intensificare a rugaciunii sau a faptelor bune, este ceva necesar sa aprofundam si credinta.

Astfel, Postul Mare se dovedeste  perioada excelenta in care sa invatam mai multe despre Taina Dumnezeu-Omului Hristos, despre Inviere, despre post si despre Sfanta Scriptura. Inca din prima duminica a Triodului avem evanghelii pline de semnificatii, iar talcuirile acestora ar trebui sa le asimilam.

Pentru cei care nu stiu ce anume sa citeasca sau de unde sa inceapa, am cateva recomandari:

1. Triodul – Golgota pocaintei. 33 de predici (P.S. Calinic Botosaneanul)

triodul---golgota-pocaintei-33-de-predici_1_fullsizeBun cunoscator si talcuitor al Sfintei Scripturi, P.S. Calinic ofera un festin teologic si in aceasta carte. Si nu se limiteaza doar la talcuirea Scripturii, ci ne prezinta si invataturi esentiale despre rugaciune, post sau pocainta.

2. Cuvinte la Postul Mare (Sfantul Ioan de Kronstadt)

ioan-de-kronstadt-sf-cuvinte-la-postul-mare-9963Sfantul Ioan de Kronstadt nu cred ca are nevoie de vreo prezentare sau introducere. Predicile din aceasta carte sunt exceptionale, in acelasi stil simplu si concis cu care ne-a obisnuit Sfantul Ioan. A, si nu ar fi rau sa le expediem cartea si ierarhilor ecumenisti. Foarte interesante predicile la Duminica Ortodoxiei, din care sper ca o sa am timp sa reproduc si pe blog.

3. Omilii pentru Postul Mare ale Sfinţilor Anastasie Sinaitul, Chiril al Alexandriei, Ioan Gură de Aur, Grigorie al Nyssei

-omilii-pentru-postul-mare-ale-sfintilor-anastasie-sinaitul-chiril-al-alexandriei-ioan-gura-de-aur-grigorie-al-nyssei-9962Avem o carte in care sunt adunate mai multe predici ale Sfintilor Parinti care au o directa legatura cu aceasta perioada. Orice ortodox ar trebui sa o citeasca macar in perioada postului.

4. Foame si sete dupa Dumnezeu – intelesul si folosul postului (Patriarhul Daniel)

daniel_patriarhul_bisericii_ortodoxe_romane-foame_si_sete_dupa_dumnezeu_-_intelesul_si_folosul_postuluiDa, este acel patriarh Daniel, dar nu va speriati. Cand nu practica iubirismul in public, patriarhul Daniel se dovedeste a fi un teolog remarcabil, iar multe din cartile lui condamna chiar papismul (?!). Pacat insa ca nu pune si in practica ceea ce stie.

Cartea aceasta este impecabila si foarte bine structurata. Porneste cu o analiza teologica a postului, apoi cu talcuiri exhaustive la toate zilele importante ale Triodului. incepand cu Duminica Vamesului si a Fariseului.

5. Triodul explicat. Mistagogia timpului liturgic (ieromonah Makarios Simonopetritul)

7859-39-6b-1000x1000O alta carte pe care toti credinciosii ar trebui sa o citeasca. E adevarat, face parte din categoria cartilor „grele”, dar prea se fereste lumea de asftel de carti, de parca e suficient sa tii post si sa mergi la biserica din pura inertie, nu sa constientizezi importanta teologica a perioadei pe care o parcurgi. E una din cartile pe care daca oamenii le-ar citi, am scapa de multe superstii infiltrate in viata liturgica si am reveni la ceea ce se cheama mistagogie.

Lectura cu folos duhovnicesc!

(va urma)

Acest articol a fost publicat în Ortodoxie, Recomandare de carte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Recomandari de lectura pentru Postul Mare

  1. Acest Post Mare are o importanţă specială şi pentru că este ultimul înainte de viitorul Sinod, care va avea loc de Pogorîrea Sfântului Duh. Acel Sinod trebuie să ne găsească mai strâns uniţi cu Hristos ca niciodată, rugându-ne ca Adevărul să triumfe şi ca niciunul din membrii Bisericii să nu se smintească (clintească) din Adevăr.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s