Despre abuzurile etnofiletiste (şi nu doar) ale Patriarhiei Ecumenice sub Patriarhul Bartolomeu făcute în Sfântul Munte Athos în anii ’90! Între timp tocmai fuseseră semnate documente ecumeniste cu „romano-catolicii” şi necalcedonienii…

Blog de Dogmatică Empirică

Felicităm pe ÎPS Părinte Andrei de la Cluj pentru binecuvântarea dată Editurii Reîntregirea de a traduce şi publica în română această cunoscută carte despre Sfântul Munte.
Veţi găsi în paginile de mai jos istoria modernă a abuzurilor etnofiletiste paneleniste şi autoritariste susţinute de Patriarhia Ecumenică (sub conducerea Patriarhului Bartolomeu) împotriva tradiţiei Sfântului Munte ca spaţiu Panortodox şi autonom. Vedeţi cum era limitată sistematic intrarea ortodocşilor non eleni în Sfântul Munte, având ca mână lungă statul Grec. Desigur, între timp se semnaseră acorduri ecumeniste pline de iubire faţă de „fraţii” heterodocşi. Fraţii ortodocşi ruşi, sârbi, români etc nu erau dezirabili. Dublu standard…
Cine spunea, dară, că Fanarul este mai bun decât Moscova?…
Aşa se va proceda şi cu cei care nu vor accepta regulamentul şi deciziile sinaxei din Creta?

image

image

image

image

Vezi articol original

Acest articol a fost publicat în Ortodoxie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Despre abuzurile etnofiletiste (şi nu doar) ale Patriarhiei Ecumenice sub Patriarhul Bartolomeu făcute în Sfântul Munte Athos în anii ’90! Între timp tocmai fuseseră semnate documente ecumeniste cu „romano-catolicii” şi necalcedonienii…

 1. Andrei zice:

  Bartolomeu nu este doar unul din cei mai mari eresiarhi pe care i-a cunoscut lumea, ci si un tiran si un caracter de doi bani. Din pacate asta e adevarul pe care multi spalati pe creier cu „ascultare” nu vor sa il vada.

 2. mihai zice:

  Acum va trebui sa cautam preoti si ierarhi anti ecunenisti si daca vom gasi nu va trebui postat numele lor pe blguri pt ca le vom face rau fara sa vrem

  • Nu există mărturisire a lui Hristos şi contra ereziei în secret, mărturisirea trebuie să fie publică. Dar sunt de acord că e mai bine să comunicăm în privat cu privire la aceste lucruri.

   • Suslik zice:

    A propos de asta: am o nedumerire. Daca un ierarh apostat pina in virful maduvei, daca care nu a fost anatemizat si depus pentru erezie, ca, de! nu are cine sa o faca! cateriseste un preot iubitor de Adevar, nu e un legalism canonic stupid si un fel de auto-capcana ca acea caterisire sa fie socotita, inclusiv de cel caterisit si parohienii sai, ca valida? Nu vi se pare ca e ceva in neregula cu anume reguli ecleziale, odata ce Dusmanul se foloseste tocmai de ele, cu scop inversat, pentru a narui credinta? Ma refer in primul rind la obsedanta ascultare. Ar trebui mers mai mult, cu curaj, pe de facto decit pe de jure. Poate va amintiti de acel sfint caruia putin i-a pasat de reguli care pot fi intoarse impotriva credintei Bisericii, si nu l-a pomenit pe Nestorie inainte ca acela sa fie condamnat la Sinodul Efes. Ma tem ca anume rigiditati canonice pot fi folosite de ierarhia infiltrata in eclesiomahia ei inversunata. Am putea merge pina la a renunta la ce vor fi atunci „Taine”, consecutiv unei intrari explicite, obligatorii si universale cu ereticii. Iar in ce priveste diferenta dintre „privat” si „public”, gratie tehnologiei si mai ales ubicuitarei tehnolatrii primite ca impuls mutant de la…ingerii cazuti, aceasta diferenta nu prea va mai exista. Asa ca va trebui sa ne bazam din nou pe comunicarea verbala fata catre fata. Desigur, „baietii” o vor lasa atunci mai moale cu telemetrie, keyloggers si altele, si vor reactiva, ca pe vremea comunismului, „turnatorul/infiltratul de rind, in carne si oase, productie de masa”. De zic „productie de masa”? Pentru ca atunci vom avea din nou o confirmare despre (hai sa sfarimam idolul filtisto-patriotic de pamint) cit de josnic este poporul nostru, cind se pune problema tradare-supravietuire (chiar prosperitate).
    Inca ceva: pe cit pariem ca cel mult in doi ani, „instigarea la schisma si separatism antiecumenic dusmanos” va fi stabilita ca atare, si asezata la nivel de „hate crime”, si chiar asimilata cu instigarea la omor grav si deosebit de grav? Va amintiti de domnitorul acela din sec. XVIII, un fanariot, care obliga legal oamenii sa mearga la biserica? ei bine, acum va fi la fel, dar cu semn/scop invers.

   • mihai zice:

    ai dreptate ce spui aici, insa ce priveste preoti marturisitori vor fi o raritate si sai protejam asa cum poate fiecare,

   • Nu este valabilă o asemenea caterisire.

    Apropo de turnătorii… Sigur că va trebui să avem grijă ce spunem şi cui spunem, ca într-o anumită epocă pe care o consideram apusă.

    Apropo de hate crimes, în anumite ţări e deja ilegal să vorbeşti în public (inclusiv în lăcaşul de cult!) despre concepţia creştină despre anumite, hm, activităţi sexuale, întrucât cică constituie discriminare şi instigă la ură. Ortodoxia are multe aspecte „incorecte” dpdv „politic”, încât nici n-ar fi o problemă să se găsească asemenea „crime”, odată ce „cine trebuie” va vrea să-i pună pe ortodocşi la zăvorîre impusă de sus, în chilii de stat. Mai degrabă însă vor evita pe cât posibil forţa, având în vedere experienţele trecute ale istoriei, în care folosirea forţei a generat sfinţi mucenici. Ei, viitorul sincretism ecumenist, se vor prezenta pe ei înşişi ca cei umani şi civilizaţi, nu ca acei sălbatici musulmani care cred că deţin adevărul absolut şi atunci omoară pe toată lumea, sau ca acei sălbatici ortodocşi care şi ei cred că deţin adevărul absolut şi deci sunt şi ei suspecţi. Cetăţenii civilizaţi care vor voi să-şi exercite anumite drepturi s-ar putea să trebuiască să se dezică de acea ortodoxie sălbatică care crede că deţine adevărul absolut şi să îmbrăţişeze „ortodoxia” oficială, perfect integrată în sincretismul ecumenist, care propovăduieşte că un „Hristos” imaginar este „în mijlocul lor” (cum a spus Bartolomeu în Creta) pentru că ei caută unitatea, pacea, dragostea etc. şi luptă contra ateismului, a secularismului, a violenţei, a agresiunilor asupra familiei etc. Lucrurile deja au început, chiar dacă nu oficial, ca în acel vechi banc: „dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine!” Acum dacă eşti anti-ecumenist se cheamă că eşti anti-dragoste, anti-unitate, şi că faci jocul ateiştilor şi seculariştilor pentru că nu vrei să lupţi contra lor împreună cu cine se nimereşte.

   • P.s. În ultimul paragraf am făcut anumite speculaţii care se pot referi la un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat. Ştiu că există o anumită atracţie a subiectului legat de vremurile din urmă, care ne cam suflă-n ceafă, ca să nu spun că suntem chiar în mijlocul lor. Dar nu asta este important, ci să rămânem noi uniţi cu Hristos, pentru că dacă suntem uniţi cu Hristos, nimeni nu ne poate face nimic, iar dacă nu suntem uniţi cu Hristos, oricum nu ne putem mântui, indiferent de epoca în care trăim.

    Aş atrage atenţia din nou şi asupra spuselor Sfântului Sfinţitului Mucenic Daniil Sâsoev, care spunea despre concepţiile ecumeniste şi sincretiste sunt că sunt ideologii anti-Hristos şi că, în timp ce oamenii se vor feri de tehnologii (cipuri etc.), antihrist deja îi va avea la mână prin convingerile lor, încât lepădarea de Hristos şi închinarea la antihrist (sau la ideologia antihristică, pentru că nu este neapărat nevoie ca antihristul să fie un om) să fie o simplă formalitate, pe care unii o vor împlini fiind cu conştiinţa împăcată că nu li se injectează un cip în frunte sau în mâna dreaptă.

    Of, nu în direcţia asta mă gândeam să ajungem cu discuţia… Dar poate totuşi unele lucruri trebuie spuse.

 3. mihai zice:

  caterisirile acestor ,,ierarhi” apostati nu fac nici cat o ceapa degerata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s