Lamurire din partea parintelui Matei Vulcanescu in chestiunea retragerii semnaturii domnului Tselenghidis de pe textul Sinaxei din Volos

Domnul Tseleneghidis nu si-a revocat semnatura de pe textul Sinaxei de la Volos, asa cum gresit s-a inteles ci numai de pe paragraful 7-8, nu este de acord cu cei care intrerup pomenirea episcopului locului fara discernamant, acolo unde episcopul nu e eretic, unde cei care intrerup pomenirea nu au maturitate duhovniceasca, ci o fac din teribilism, asa mi-a confirmat domnul Dimitrie Tselenghidis prin telefon azi. Si eu sunt de acord cu colaboratorul meu apropiat, domnul Dimitrie Tselenghidis in ideea ca intreruperea pomenirii nu se face din teribilism si pentru scopuri patimase, ci numai in caz de erezie! Urmeaza ca domnul Tsleneghidis sa arate clar pozitia sa, care in nici un caz nu este impotriva intreruperii pomenirii, ci arata pericolul folosirii acestei arme de catre oameni neduhovnicesti!

protoprezbiter Matei Vulcanescu

Domnul Tslenghidis cere ca titlul folosit de “cuvantul ortodox” si alte siteuri sa fie schimbat pentru ca nu exprima realitatea!

Acest articol a fost publicat în Ortodoxie, Sinodul Panortodox si problemele legate de acesta. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Lamurire din partea parintelui Matei Vulcanescu in chestiunea retragerii semnaturii domnului Tselenghidis de pe textul Sinaxei din Volos

 1. suslik1973 zice:

  Totusi, aici „ricarii” au dreptate: un document se semneaza in integralitatea sa. Si daca Romfea sau alte saituri, la care poate apela dl. Tselengidis, nu au publicat o actualizare, atunci cred ca trebuie ca valabil primul inteles. E plina lumea de purtatori de cuvint, oficiali sau nu.

  • Andrei zice:

   Diferenta e ca parintele Matei nu e un „purtator de cuvant”, ci un apropiat al domnului Tselenghidis. De fapt, apropiat e putin spus. Asa ca am incredere in cuvantul parintelui Matei, si nu in al ricarilor care au oricum prostul obicei sa manipuleze informatia. Nu mai zic ca sunt cripto-ecumenisti.

   • suslik1973 zice:

    Ok, dar adevarul e ca nu poti sa iti retragi semnatura de pe doar un articol, inclusiv in cazul unui document legal, ci eeventual sa precizezi acel anume articol/clauza/etc., ca fiind motivul retragerii semnaturii. Cred sincer ca asta a vrut dl. Tselengidis sa transmita. Indiferent si de ce zic ricarii, si de zice pr. Matei.

   • Andrei zice:

    Problema aici nu e ce a specificat parintele Matei, ci ceea faptul ca ricarii, ca de obicei, s-au aruncat asupra unui lucru fara discernamant. E destul de evident ca unul din cei mai reputati teologi care lupta contra ecumenismului nu avea cum sa-si schimbe radical pozitia, asa cum se insinueaza pe RIC.

 2. suslik1973 zice:

  Bun, sa o spun pe sleau, si decent deopotriva, asa cum trebuie sa o facem toti, desi huliganii pseudolzelotisti nu au habar ca politetea si decenta fac parte din cerintele umanitatii bazice. Ideea e ca pr. Matei e prea instransigent. Nu observa aspecte tactice (da, viata, si credinta sint o lupta, cu tactici si strategii) evidente: ca sa pastram linistea in Biserica, trebuie sa ne delimitam cit mai rasunator mediatic de huligani. Fie ca sint doar idioti care au transferat maniere de galerie de fotbal in dispute (care s-ar vrea) teologice, fie (mai grav si chiar periculos), ca sint oamenii servicilor de politie politice, care, de coniventa cu anume ierarhi ecumenisti, vor sa compromita orcie rezistenta la aggiornamntarea Bisericii. Nu stiu care scenariu e adevarat, vreau sa cred ca primul. Insa, clar, trebuie scazut tonul discursului. Inaltul Hierotheos, parintele Zisis si dl. Tselengidis au inteles asta din capul locului, deocrece si in Grecia sint cam aceleasi forte care se infrunta. E timpul sa fim atenti ce se intimpla intr-un context mai larg.

  • Andrei zice:

   Parintele Matei chiar nu e intransingent. Uita-te pe nlogul sfintiei sale, unde posteaza doar opiniile unor mari teologi si nu ale sale, personale. E mai repezit din fire (ceea ce e altceva), dar ca si gandire teologica, e unul dintre cei mai echilibrati oameni. Pe mine de exemplu m-a potolit de multe ori atunci cand am luat pozitii ceva mai radicale. Si tot de la parintele am inmvatat sa vorbesc cu mai mult tact in anumite situatii. Ce sa mai spunem ca huliganii nutresc toti o ura fata de parintele, mai ales ca nu le imparta ideile apocaliptice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s