Recomandare de carte: Căsătorie și feciorie în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur

Căsătorie și feciorie în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur

Recomandarea de azi vine de la aceeasi Editura Doxologia, cu un studiu patristic extrem de interesant si fecund: „Căsătorie și feciorie în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur ” scrisa de Pr. Josiah Trenham.

Nu am citit aceatsa carte cap-coada, insa cele cateva zeci de pagini pe care le-am citit „pe ici, pe colo” m-au convins ca este o achizitie necesara oricui doreste sa cunoasca teologia patristica si temele patristice, mai ales cand vine vorba de un astfel de subiect care a fost acaparat de diverse grupari cu tot felul de conceptii despre ceea ce inseamna a fi ortodox.

Este foarte interesant capitolul in care vedem cum au abordat Sfintii Parinti sexualitatea conjugala. Este sau nu scopul casatoriei musai facerea de copii? De la Sfantul Ioan Gura de Aur aflam ca nu, iar parintele Josiah Trenham completeaza si cu modul in care vedea contraceptia societatea din vremea acestui mare Parinte cu niste detalii istorice absolut exceptionale!

Trebuie completat ca aceasta carte se adreseaza in primul rand celor care doresc cu adevarat sa cunoasca gandirea patristica si nu celor care frunzaresc citate pentru a justifica vreo pozitie pietista sau de alt gen. De asemenea, ca orice carte care reprezinta un studiu teologic cu greutate, nu se recomanda celor care nu cunosc deja teologia de baza a Bisericii Ortodoxe sau celor care nu au o minte deschisa si gata oricand sa schimbe informatii false in care au crezut pana de curand.

Puteti arunca un ochi prin cuprinsul cartii si o puteti achizitiona de aici: https://edituradoxologia.ro/casatorie-si-feciorie-gandirea-sfantului-ioan-gura-de-aur

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Recomandare de carte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Recomandare de carte: Căsătorie și feciorie în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur

  1. O temă de maxim interes 🙂

    Autorul e preot ortodox?

  2. M-am uitat pe extrasul publicat și am apreciat cuvântul înainte, care pune accentul pe modul corect și ortodox de raportare la Sfinții Părinți. Apoi, începutul textului propriu-zis, care începe prin a vorbi despre grupările eretice gnostice, și cele două tendințe ale lor de raportare la sexualitate și căsătorie: una de negare absolută a acestora, iar cealaltă de îmbrățișare inclusiv a păcatului. Tendințele sunt prezente inclusiv în zilele noastre, colorând inclusiv discursul ortodox, sau mai bine zis ”ortodox”/ortodoxoid. Deci este foarte important să ne raportăm la Sfinții Părinți, în mod corect, și nu să acceptăm necritic piticii de pe creier ai contemporanilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s